Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2015 11:21
lenzdr59

XXX.XXX.140.253

Tohle nepřeju nikomu, kdo chová..a to jsem začala a mám chut hned zkončit..v noci je všechny dostala z kurníku, kde spali, měla jsem ho zavřený jen na řetízek..a všechny je zmasakrovala u branky, kam zřejmě instinktivně utíkali, kde jsem je každý den pouštěla..co s tou čubkou, když myslivci nic neudělají?

12.11.2015 11:38
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

lenzdr59 napsal(a):
Tohle nepřeju nikomu, kdo chová..a to jsem začala a mám chut hned zkončit..v noci je všechny dostala z kurníku, kde spali, měla jsem ho zavřený jen na řetízek..a všechny je zmasakrovala u branky, kam zřejmě instinktivně utíkali, kde jsem je každý den pouštěla..co s tou čubkou, když myslivci nic neudělají?

No nevím... Viděla jste ji?
Nechci tvrdit, že to nemohla být liška, ale podle zkušeností, liška vezme a odnese (klidně postupně celý kurník), tohle to spíš vypadá na kunu nebo na psa.

12.11.2015 11:55
lenzdr59

XXX.XXX.140.253

Viděla a cítila.hrozně smrdí ..myslivci to potvrdili..bylo jich prý víc..taky je mi novinka, že lišky loví ve smečce.

13.11.2015 07:03
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Liška je spíše samotářka, jestli jich bylo více, tak to učila lovit odrostlá liščata.

13.11.2015 08:01
horal

XXX.XXX.58.226

Tam kde jsou lišky, je všechno marné kromě pevného kurníku s pořádnou pdlahou a dvířky se zajištěním. Já mám osm výběhů pro slepice, ale v současné době pouštím všechny dohromady na zahradu tj 75 slepic,13 kohoutů (13 plemen), ale večer vše zaleze do svého kurníků a já je pozavírám, napřed kurník pak i ohradu. Liška je tam skoro každou noc, ale nemá šanci se dostat ke slepicím. Nažere se zbytků co zůstalo po slepicích, pak prošmejdí hnojiště a pokažré mi nechá vizitku ( naservírované hovínko někde na kameni nebo jiném vyvýšeném místě). Přes den si ještě netroufla přijít. Je to i výhoda když tam chodí liška, nemusím nic zakopávat. Když zabíjím králiky vývrhy hodím na hnojiště a ráno je čisto. Dokonce zakousla i kunu na zahradě. To samé uhynulý králik nebo slepice. Občas se mi stalo že jsem z nějakého důvodu nezavřel kurník a okamžitě se to vymstilo. Minimálně polovina hejna mrtvá nebo ztracená. Nyní již několik let se mi to nestalo. Akorát mne štve pořád zadělávat díry pod plotem. Jinak neni způsob jak se lišek zbavit. Jestli ji nějakým způsobe zprovodíte ze světa nebude dlouho trvat a cestu si k vám najde jiná. Je čas honů tak možná že se myslivcům připlete do leče, ale stejně za nějaký čas příjde jiná. Těch brahmanek je mi líto, ale taková je příroda.
K těm liškám bych se přikláněl k názoru 2mazutak. Dlouhá léta jsem dělal myslivost, ale nidy jsem neviděl lovit dvě nebo víc lišek po hromadě. To ale neznamená že se to nemohlo stát.

13.11.2015 08:03
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Liška je šelma a trávu žrát nebude, je to člověku líto, takových krásných slepiček, ale chybami se člověk učí, tak příště určitě zabezpečíte kurník tak, aby se tam liška ani kuna nebo malinká lasička nedostala, lasička to dokáže úplně stejně, jako liška, takže spravit kurník!

13.11.2015 20:36
TomášS

XXX.XXX.54.51

Myslíte nebo z vašich zkušeností troufne si liška na pozemek kde hlídá pes ?Co si pamatuji jako malý tak jsme s liškou nikdy problém neměli ač jich kolem běhalo víc než dost.Mohl by nám tedy řešit problém právě hlídací pes?Je pravda že jsme mívali psi dva.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2015 21:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám 3 psy, z toho jednoho staforda, a liška chodila stejně, nad ránem.

13.11.2015 21:21
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Pes na lišku platí, ale jen tehdy, jestli ji může skutečně ohrozit, což mazaná liška vycítí.pokud pes nemůže všude je lišce pro srandu králíkům.

13.11.2015 22:07
milcek

XXX.XXX.252.163

To nebyla liška toto by nikdy neudělala po lišce by jste našla maximálně pár peříček nikdy ne slepici ta si to odnese to byl spíš pes.

13.11.2015 22:54
TomášS

XXX.XXX.54.51

Lenzdr59 no strávil jsem tu nad tím dvě hodiny a můj závěr je, že kde je pes tam není liška + příspěvek od milcek naprosto souhlasím pes zakousne a nechá být.Liška by je odtahala jednu po druhý.Je mi jich opravu líto ale zkusil bych chov znovu Pořádně zabezpečit kurník a pokud to jde tak pořídit psa tato čuba (Ryta) si poradila i s blatníkem od auta když se za něj chtělo co si schovat at už se jen daří

16.11.2015 13:47
jenca

XXX.XXX.161.27

Nevím jestli to ve vašem případě byla liška nebo ne, ale názor některých přispěvatelů, že liška svou kořist vždy odnese, je nesmysl. Úplně stejným způsobem jako na vašich fotkách jsem měl před pár lety vyzabíjenou vypásací klec se slepicemi. Všechny(cca 25 ks) byly zardoušené a odnesené pouze dvě. Lišku viděl soused když šel ráno do práce ještě u klece a stejně ten samý rok dopadli bratrancovi králíci, když se mu porouchal el. ohradník, lišky jsem ten rok odchytl 2 a pak jsem to vzdal a začal slepice důkladněji zavírat. Že to u mne byla liška na 95% můžu říct proto, že v roztrhaném pletivu zůstaly chlupy, výběh byl ještě cítit liščím pachem, liška byla viděna ne jednou ale několikrát o pár dnů později se mi dobývala na housata a zahnat se nechala až kamenem a v poslední řadě byla asi o týden později chycena. Takže liška opravdu vždy kořist neodnese, ale někdy napřed vše zabije a pak odnese jeden až dva kusy.

16.11.2015 19:15
mexin

XXX.XXX.11.251

U sousedky také byla na návštěvě liška.oknem z WC je vidět na kurník i jeho prosklenou část..tak jednoho rána při vysedávání na WC ji sousedka tím okénkem viděla jak tam řádí.Okamžitě tam letěla, cestou popadla lopatu (do lišky se netrefila a frnkla dírou kterou si vyhrabala pod kurníkem).Prvně teda rozebrala pletivo do výběhu a tam se podhrabala ke slepicím, takže ani dvojí zabezpečení ji neodradilo.Ze 40 slepic, přežilo 13+kohout.Žádnou teda neodnesla, nestihla to, ale nejdřív bylo v jejím zájmu všechny vybít a nejspíš až pak odnášet..Lišky občas vídáme pobíhat kolem plotu, jednou dokonce seděla přímo před brankou, jako by čekala na pozvání ale k nám nějak na slepice nechodí, možná kvůli pachu psů..máme 3, venku zůstává jen 1 ale ke kurniku do zadní zahrady přístup nemá..tak to nechápu ale jsem teda ráda že se nám vyhýbá.

16.11.2015 20:20
horal

XXX.XXX.58.226

Já mám pevné podlahy a dvířka u kurníků, ale budeli chtít tak si cest ta potvora najde. Deně mi zanechává stopy na zahradě. Zatim ji stačí zbytky z restaurace co nechají slepice a občas nejakého umrlce nebo vývrhy z králiků či slepic. K protažení ji stačí i malá díra jako na fotce, dole na snímku jsou patrné jeji stopy. Psa na zahradě mám ale je v cvinkru a vůbec se ho nebojí. Klidně se pohybuje 2,3 metry od něj.

23.11.2015 17:28
horal

XXX.XXX.58.226

Tak u mne už škodit nebude, ale jak dlouho potrvá než si najde cestu k nám jiná.

23.11.2015 17:36
TomášS

XXX.XXX.218.49

Fíí ha no přeji at to trvá co nejdéle

Tepi

23.11.2015 17:37
Tepi

XXX.XXX.240.118

Proboha.

Tepi

23.11.2015 17:40
Tepi

XXX.XXX.240.118

U nás se jim daří až moc, dobývají se do kurníku, a občas nějakou na procházce zahlídnu..

23.11.2015 18:06
milcek

XXX.XXX.252.163

jenca napsal(a):
Nevím jestli to ve vašem případě byla liška nebo ne, ale názor některých přispěvatelů, že liška svou kořist vždy odnese, je nesmysl. Úplně stejným způsobem jako na vašich fotkách jsem měl před pár lety vyzabíjenou vypásací klec se slepicemi. Všechny(cca 25 ks) byly zardoušené a odnesené pouze dvě. Lišku viděl soused když šel ráno do práce ještě u klece a stejně ten samý rok dopadli bratrancovi králíci, když se mu porouchal el. ohradník, lišky jsem ten rok odchytl 2 a pak jsem to vzdal a začal slepice důkladněji zavírat. Že to u mne byla liška na 95% můžu říct proto, že v roztrhaném pletivu zůstaly chlupy, výběh byl ještě cítit liščím pachem, liška byla viděna ne jednou ale několikrát o pár dnů později se mi dobývala na housata a zahnat se nechala až kamenem a v poslední řadě byla asi o týden později chycena. Takže liška opravdu vždy kořist neodnese, ale někdy napřed vše zabije a pak odnese jeden až dva kusy.

Když zapomenu zavřít nějaký kurník nebo chlív tak mi vždycky něco zmizí a protože jsem dlouho nevědě kam se slepice strácí půjčil jsem si kameru s nočním viděním nechal otevřený chlív a přišla liška vzala slepici z bidla a zmizela mám asi 300 slepis ročně mi jich tak 50 odnese liška ale nikdyjsem nenašel nic rostrhaného kromě toho když k nám uteče sousedův pes to potom vypadá jako na té fotce a taky mám liščí chlupy v plotě.

23.11.2015 19:12
bronda

XXX.XXX.98.84

horal napsal(a):
Tak u mne už škodit nebude, ale jak dlouho potrvá než si najde cestu k nám jiná.

A bude límec manželce pod stromeček.

24.11.2015 07:01
jenca

XXX.XXX.161.27

milcek napsal(a):
Když zapomenu zavřít nějaký kurník nebo chlív tak mi vždycky něco zmizí a protože jsem dlouho nevědě kam se slepice strácí půjčil jsem si kameru s nočním viděním nechal otevřený chlív a přišla liška vzala slepici z bidla a zmizela mám asi 300 slepis ročně mi jich tak 50 odnese liška ale nikdyjsem nenašel nic rostrhaného kromě toho když k nám uteče sousedův pes to potom vypadá jako na té fotce a taky mám liščí chlupy v plotě.

Já vám to neberu. Psal jsem, že je nesmysl psát, že to tak liška nikdy nedělá . Slepice mi mohl zadávit nějaký jezevčík co zanechal patřičnou díru a později procházející liška si mohla jen přilepšit a zanechat chlupy v pletivu, a jinde ve vesnici se mohla taky objevit náhodou ve špatný čas na špatném místě, proto píšu na 95%. Přesto si ale (vzhledem ke zraněním, ketré na slepicích nejsou alespoň z fotky vidět) neodpustím poznámku, pokud jste pozoroval psa, jak zabíjí zvířata musel jste vidět, že většinou trhá(uchopí zvíře a prudkými pohyby ze strany na stranu ho zabije) liška rdousí (uchopí krk a pevně zkousne až zvíře udusí nebo zlomí vaz) jako tady:
https://www.youtube.com/watch?v=lzo1DMi14JY
nebo tady:
https://www.youtube.com/watch?v=nVoeNJBlfvI.

24.11.2015 09:40
horal

XXX.XXX.58.226

Radost z likvidace predátora trvala jenom do dnešného rána a nyní nastaly obavy co bude na jaře až budou mít lišky mladé. Podívejte se jak vypadala zahrada dnes ráno. Sníh napadal včera dopoledne. Budu si muset pořídit fotopast abych zmapoval kolik těch lišek vlastně chovám. Mohla by to pošlapat i jedna, ale zaráží mne několik děr pod plotem. Většinou s vrací stejnou dírou jak přišla a navíc podle stop to vypadá že jsou to vchody a né východy.

25.11.2015 20:25
laba

XXX.XXX.172.200

jenca napsal(a):

Mám tie isté poznatky, takže plný súhlas.

27.11.2015 22:56
al_bert

XXX.XXX.105.154

Připojím svou zkušenost. Bydlím na okraji vesnice, za zahradou (neoplocenou už je jen kousek pole louka a docela rozlehlé vojenské lesy. Chovám slepice, kachny a od letošního léta husy.
Občas se něco ztratí, vždy přes den, když je drůbež na volno na zahradě. Prokazatelně k nám lítá jestřáb a chodí liška. Po jestřábovi se vždy najdou výrazné zbytky jednou i polomrtvá slepice s vyklovanou hrudí. Liška si kořist vždy odnesla a nenašlo se téměř nic. Měli jsme perličky, o kterých se říká, že dokáží varovat nebo i zahnat, ale to nemůžu potvrdit z cca 5-ti ks drůbeže co zmizely za poslední dva roky byly 2 perličky.
Co máme husy tak se nic nestratilo, nevím jestli to souvisí, ale je to tak, a to třeba vloni na podzim byly útoky jestřába na denním pořádku (velmi často neúspěšné). Letos jsem nezaznamenal žádný.
Naprosto zásadní je dobře zabezpečený kurník. Pokud jsou slepice zavřené v dobrém kurníku není potřeba řešit lišku. Ztráty které máme jsou daň za to, že nemáme oplocený výběh. Psa máme a pravidelně jej na zahradu pouštím, ale nemá tam stálý přístup takže to má jen částečný efekt.
Radím zavírat do dobrého kurníku, oplocený výběh se psem, na zahradě stromy a keře případně přístřešky jako úkryt a nemusíte predátory moc řešit, i když bydlíte u lesa.
Kdo má mizerně zabezpečený chov, tak ať si pak nestěžuje na lišky, dravce, kuny, toť můj názor.

Přidejte reakci

Přidat smajlík