Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj přátelé. Řeším problém. Jak rozeznám pohlaví u krůt včas, abych mohl nasadit kroužky? Myslím, že už to je tak na hraně. Chci totiž z hejna vybrat chovné jedince a časem proniknout do tajů vystavování na výstavach. To si prozatím moc neumím představit, protože krůta roste oproti slepici dlouho, takže se asi vystavují starší kusy.
díky za rady. momentálně si dovedu představit kroužkování podle veliksoti. Ale když jich máte deset kusů a každý je o pár gramů těžší, tak kde udělat tu hranici, co je ještě krůta a co je už krocan. navíc když jako první vyloučím kusy se špatným odstínem barvy, tak mi zůstane polovina :(.
napsal(a):
Ahoj přátelé. Řeším problém. Jak rozeznám pohlaví u krůt včas, abych mohl nasadit kroužky? Myslím, že už to je tak na hraně. Chci totiž z hejna vybrat chovné jedince a časem proniknout do tajů vystavování na výstavach. To si prozatím moc neumím představit, protože krůta roste oproti slepici dlouho, takže se asi vystavují starší kusy.
díky za rady. momentálně si dovedu představit kroužkování podle veliksoti. Ale když jich máte deset kusů a každý je o pár gramů těžší, tak kde udělat tu hranici, co je ještě krůta a co je už krocan. navíc když jako první vyloučím kusy se špatným odstínem barvy, tak mi zůstane polovina :(.
Pokusím se odpovědět.
Prvním parametrem by měl být výrůstek a lalok na hlavě, u krocanů by měl být výraznější (silnější).
Pokud si nejsem jist, tak další vodítko u stejně starých krůťat je síla běháku. Je-li kroužkováno na poslední chvíli, tak by neměl jít krocanovi nasadit kroužek pro krůtu. Pokud ani tohle nedává odpověď, tak dám zkrátka kroužky oba - později se jeden odstraní.
Nevím jaké chováte krůty, ale ve věku kroužkování bych byl opatrný na vyřazování kusů se špatným odstínem jak píšete. Osobně kromě evidentně špatných zvířat kroužkujeme všechno. Cena kroužku je vzhledem k nákladům na chov krůt naprosto bezvýznamná a proto je lépe mít kroužků více, na tomhle bych rozhodně nešetřil...
Co se týče výstav... Pokud chcete odchovat opravdu kvalitní chovné a výstavní kusy je bezpodmínečně nutné vylíhnout a odchovat krůťata z první jarní snášky. Takováto krůťata jste potom schopen vystavit v hlavní výstavní sezóně, tedy na konci roku. My po několika letech chovu krůt jsme již zcela upustili od líhnutí vajec z druhé a další snášky.
Pokud máte v této době krůťata ve věku na kroužkování, tak se domnívám, že jejich odchov v plnohodnotné chovné jedince by byl možný pouze za cenu zatepleného odchovu a umělého svícení. I tak se dostanete do začarovaného kruhu, neboť tyto krůtičky zahájí snášku nejdříve někdy koncem jara a vy opět nebudete mít šanci odchovat včasná krůťata.
Pokud Vás zajímají chov a výstavy krůt, doporučuji navštívit lednovou výstavu klubu chovatelů krůt a perliček v Lysé nad Labem, kde kromě zhlédnutí zvířat, můžete, pokud přijedete v neděli, pohovořit s vystavovateli a získat další informace, případně vstoupit do chovatelského klubu.

Ty bláho, to je nápad. dát oba kroužky :) tak jednoduché řešení :).

Jinak chovám české divoké, bíle lemované. mám tři hejna. jedno už je na porážku, zbylé dvě jsou ve věku na kroužkování. v prvém hejnu sem měl samé krocany až na jednu krůtu, která teda byla hodně poznat. tady se mi to míchá a protože nemám zkušenosti, to málo co jsem se naučil jsem rychle zapoměl a jsem nejistý.
Stím pozdním odchovem máte pravdu. dřív sem ale neuměl sehnat. všichni si první kusy škudlili pro sebe :) takže bude snáška asi hodně pozdě na jaře, ale na přes rok se to snad už srovná. kdybych měl neutuchající touhu vystavovat už příští rok, tak prostě pošlu dospělé kusy.) nebo zkusím sehnat ještě brzy z jara nějaké vajíčka a něco nalíhnu. sice to nebude jakoby můj odchov, ale pořád lepší, než vystavovat koupeného dospělého jedince, kterého někdo vypiplá a já přijdu k hotovému.jinak zvířat mám doma až nad hlavu, takže vystavovat je taky co :).
Píšem trocha mimo témy, ale možno mi niekto odpovie. V máji sme spolu s priateľom
kúpili úplne maličké morky - krůty biele. Rástli celkom pekne, ale neskôr sme zistili, že z 25 ks bol iba jeden kohút - moriak. Sliepky sa už začali aj niesť. Zdá sa mi, že predávajúci nám predal sexovaný materiál. Je to bežná prax? Morky som v tomto roku mal po mnohých rokoch. Vďaka za odpoveď. PK.

pekol
napsal(a):
Píšem trocha mimo témy, ale možno mi niekto odpovie. V máji sme spolu s priateľom
kúpili úplne maličké morky - krůty biele. Rástli celkom pekne, ale neskôr sme zistili, že z 25 ks bol iba jeden kohút - moriak. Sliepky sa už začali aj niesť. Zdá sa mi, že predávajúci nám predal sexovaný materiál. Je to bežná prax? Morky som v tomto roku mal po mnohých rokoch. Vďaka za odpoveď. PK.
Ono 50:50 platí jen ve velkých číslech.

pekol
napsal(a):
Súhlasím, ale o pravdepodobnostiach som sa niečo učil, ale 1:24, to asi nesedí
50:50 funguje jen ve velkých číslech, ještě jednou.25 kusů není velké číslo.

Představte si, že jsou lidi, co mají sedm dětí a všechno synové, jsou lidi, co si vylíhnou 50 kuřat a z toho mají dvě kuřičky, sakra, mě se minulý rok narodilo 60 morčat a z toho jen 14 samic.
Časť textu z jednej firmy
Líhnutí krůťat je v...načasováno na úterý a pátek. Potom vstoupí do akce japonští experti na sexování z firmy Hobo Sexing Chick s denním výkonem až 35 000 krůťat (pokud tým pracuje ve čtyřech lidech). Produkce rozdělená podle pohlaví se dostane k zákazníkům v krabicích uložených ve vozidle s klimatizací.
Je mi to jasné, ale neruzumiem, prečo predávajúci nepovie pravdu. Asi by čisté kuričky pre drobnochov veľmi nepredal.

pekol
napsal(a):
Časť textu z jednej firmy
Líhnutí krůťat je v...načasováno na úterý a pátek. Potom vstoupí do akce japonští experti na sexování z firmy Hobo Sexing Chick s denním výkonem až 35 000 krůťat (pokud tým pracuje ve čtyřech lidech). Produkce rozdělená podle pohlaví se dostane k zákazníkům v krabicích uložených ve vozidle s klimatizací.
Je mi to jasné, ale neruzumiem, prečo predávajúci nepovie pravdu. Asi by čisté kuričky pre drobnochov veľmi nepredal.
Ano, krůťata je možné sexovat japonskou metodou, stejně jako kuřata. Dělá se to pro velkochovy, kde se samci vykrmují odděleně od samic, krmí se trochu jinak a i délka výkrmu se liší.
Ale dost pochybuju, že by se k vám dostala sexovaná krůťata nějak omylem, a ten váš poměr pohlaví se prostě může normálně stát u nesexovaných mláďat, fakt to není nic neobvyklého.

A jsou lidi, co chtějí krůty pro další chov - a těm třeba naopak povede většina krocanů. Nebo fakt to máte jak s těmi kuřaty, ano, jsou lidi, co obviňují prodejce, že jim prodal samé kohoutky...ale polovina samic a samců prostě opravdu funguje jen ve velkých číslech. Jo, kdybyste měl halu a najednou 2000 krůt a 10 krocanů, tak neřeknu.

Z mých chabých zkušeností (chovatel krůt 6 měsíců) jsem nabyl právě opačného dojmu. A to, že je umění sehnat krůtu. Tvrdili mi to všichni chovatelé, od kterých jsem kupoval vajíčka a vylíhlá mláďata. Zajímal jsem se proto, že z těchto hejn chci vytvořit chovné. A například z první várky, která na vánoce půjde na porážku mám 5 krocanů na jednu krůtu. Další dvě várky budu pomalu kroužkovat a tam je taky vidět, že jen velmi malo jedinců je drobných, zbytek celkem velicí. Zjednodušeně mi mladší krocani dorostli staré krůty. Takže budu mít celkem problém poskládat k jednomu krocanovi tři krůty. A vypadá to že začnu chov krůt hned příbuzenskou plemenitbou.
PS: Stejný problém mám u českých hus.