Dobrý den, mám dotaz na zkušené chovatele s praxí. Mám hejno indických běžců - kačera a pět kaček. Uvažuji o pořízení pižmáka a tří kačen pižmovek. Nebudou se navzájem křížit? Kačer pižmák je mnohem větší, neublíží kačkám běžkám? Běžce chovám jen pro ozdobu, pižmovky bych chtěla na maso, resp. jejich potomky. Děkuji.
Křížit se budou, pižmáci jsou nevybíraví a 'vlezou' na ledasco, třeba i slepici, krůtu. No a zvažte, jak bude asi kačeně běžců, když se na ní bude pářit zvíře 3x větší, než je ona a navíc s drápy několikanásobně většími, než má její kačer, takové snahy pižmáků často končí nejen potrhanými zády ale i smrtí jejich 'oběti'.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pižmovka má maso méně tučné a na maso se chová běžně, tak proč tolik údivu?

Taky přemýšlím, na co jiného by se pižmovky chovaly, když ne na maso...
Podle mě je pižmovka např. oproti saské vyloženě masná. Obvykle se líhne daleko víc kačerů a ty jsem běžně zabíjel v čisté váze v kuch. úpravě s droby kolem 4 kg. Kačenky jen přes 2 kg. Saská nebo prostě domácí masná roste hodně rychle ze začátku, ale pižmovka to lehce dožene později. Na zabité kačeně je potom vidět daleko větší podíl prsní svaloviny u pižmovky oproti kachně domácí, což je na kachně vždy ta největší část. Dál hrají pro pižmovku nároky na krmení, kdy lépe roste při dostatku pastvy - nejde jen o trávu, ale i o hmyz, slimáky a semena plevelů. Domácí masné kachny se nejlépe projeví na kompletní směsi.
Vůbec nemůžu souhlasit s tím, že saský kačer je těžší než pižmový. Můj pižmák má aktuální živou hmotnost 6 kg a nejde o prošlechtěnou barbarii. Někomu ale nevyhovuje libovější maso pižmovky a jeho méně intenzivní kachní chuť. Pro je u pižmovek hmotnost kačerů a u mě je hodně důležitá jejich němost. Pekingské jsem pomalu zavrhnul právě kvůli tomu neustálému řevu, protože mám zahradu uprostřed vsi a tyto kachny docela konkurovaly svým hlasem i husám.
Ja to mám tiež vyskúšané a môžem potvrdiť že pižmák si rád skočí na kačicu bežca ale naopak sa mi to ešte nestalo. Bohužial po tom ako si pižmák užil vždy mala bežkyňa problémy s chodením, tak som ich čo najrýchlejšie musel oddeliť. Inak výhoda pižmoviek pri chove na mäso je pre mňa hlavne to že si vysedia sami mladé a aj 2x do roka! Takže za mňa určite je pižmovka dobrá voľba na mäso len by ich trebalo oddeliť od tých bežcov
milcek
napsal(a):
Pižmovky na maso? na maso jsou dobré kachny pekingské nebo saské a ikdyž saský kačer je težší než pižmový tak běžci nic neudělá a ani kačer běžec nepohrdne kachnou jiného druhu pro zachování čistého plemene je potřeba v období snášky mít kachny odděleně.
Je třeba si uvědomit, že kachny pižmové, lidově pižmovky, jsou jiným zoologickým druhem oproti kachně domácí, pocházející z kachny divoké březňačky. Pižmovky jsou původně stromovým druhem kachny, mají jinak anatomicky uzpůsobené běháky, především mnohem vyvinutější drápy, kterými se drži na větvích, tedy je nelze srovnávat s kachnami saskými, stejně tak nemohu souhlasit s tím, že saský kačer by byl větší než pižmový, jedině že by ten konkrétní pižmák byl nějaké nedochůdče
Taky jsem začínal před dvaceti rokama s pižmovkama ale když si chci pochutnat na kachně dám si pekingskou abych si nemuselto suchý maso z pižmovky strkat prstem až do krku nehledě na to že když se zabíjí pekingská kachna nebo saská v těch dvou měsících kdy by měly vážit cca 5 kg tak pižmovky jsou ještě káčata.
Máme pár ruánek a teď na zimní ubytování od kamaráda párek běžců. Když jsou pohromadě, tak se ruánka kachna pustí do běžce kachny a štípá jí :( tak je máme odděleně.
Jinak jsem pekla nebo vařila z čínky, ruánky a pekingské. Favorit je guláš z kachních prsou čínky (klasika příprava + přidat kmín a majoránku). Z ruánky je děsně sádla, má tmavší maso, jemné, do divočiny. Ale na pečení u nás vítězí chuťově pekingská.

ronx
napsal(a):
Ja to mám tiež vyskúšané a môžem potvrdiť že pižmák si rád skočí na kačicu bežca ale naopak sa mi to ešte nestalo. Bohužial po tom ako si pižmák užil vždy mala bežkyňa problémy s chodením, tak som ich čo najrýchlejšie musel oddeliť. Inak výhoda pižmoviek pri chove na mäso je pre mňa hlavne to že si vysedia sami mladé a aj 2x do roka! Takže za mňa určite je pižmovka dobrá voľba na mäso len by ich trebalo oddeliť od tých bežcov
Ani káčer bežec nerobí rozdiely, ak má voľné pole pôsobnosti. Mám len jednu pižmovku a kŕdeľ bežcov a vôbec nebola ukrátená, naopak, káčer bežec jej dával prednosť pred bežkyňami. Kvalitu mäsa nenôžem zhodnotiť, lebo ešte behá po dvore.
milcek
napsal(a):
Taky jsem začínal před dvaceti rokama s pižmovkama ale když si chci pochutnat na kachně dám si pekingskou abych si nemuselto suchý maso z pižmovky strkat prstem až do krku nehledě na to že když se zabíjí pekingská kachna nebo saská v těch dvou měsících kdy by měly vážit cca 5 kg tak pižmovky jsou ještě káčata.
Která kachna má ve dvou měsících 5 kg? Saská to nemá ani v dospělosti, standard udává u dospělého kačera 3,8 kg. Ani pekingské kachny z velkochovu takových parametrů nedosahují, ty mají v 6-8 týdnech živou váhu 3 kg a to jsou chovány v řízeném prostředí a krmené směsí. Na dvorku při volném chovu nikdy nedosáhnete lepších výsledků, než při rychlovýkrmu ve velkochovu, to je nesmysl.
To že Vám pižmovka nechutná je Vaše věc a nikdo Vám to nebere, ale netvrďte tady prosím nesmysly.
Já chovám ruánky x let a v dospělosti opravdu 4-5 kilo mají, ale je to hodně tuku, protože jim pořád chutná! jsou to krásné a klidné kachny, ozdoba zahrady, snesou se se všemi ostatními zvířaty i pižmovkami, ale když jsem je měla pohromadě, stalo se mi, že vitální pižmák skočíl na ruánku a z několika vajec se vylíhli mulardi, byli krásně zbarvení, velice rychle rostli, byli dobře zmasilí a jejich maso bylo chutˇově výborné..ruánský kačer o pižmovky nejevil žádný zájem..pižmovky máme rádi, protože nejsou tučné a dobře sedí, je radost, dívat se na mámu s káčaty, jak se batolí na zahradě! od lonského roku máme i indické běžce, žádný konflikt ani s husami, ale mladý pižmák -tak agresivního jsem ještě neměla-, skáče na husy, rve je, snad je chce pojímat, to samé s ostatními kachnami, a je to pár dní, zabil mi mladého indiána! přitom mám 4 kačenky pižmovky a těch si nevšimne! tak ho mám zavřeného a půjde v neděli na pekáč..jinak v době páření kachny chovám odděleně, to by to vypadalo, mix tří plemen kachen!
milcek
napsal(a):
Tak teď jsem se zasmál. Vzpomínám na jednoho takychovatele, co mi nabízel něco takovýho. Prej kačeři 6 kilo. Mělo to malou chybu, ve skutečnosti ty jeho potvory nevážily ani 3 kila a dotyčný měl jenom velký oči.
ančovička1
napsal(a):
Já chovám ruánky x let a v dospělosti opravdu 4-5 kilo mají, ale je to hodně tuku, protože jim pořád chutná! jsou to krásné a klidné kachny, ozdoba zahrady, snesou se se všemi ostatními zvířaty i pižmovkami, ale když jsem je měla pohromadě, stalo se mi, že vitální pižmák skočíl na ruánku a z několika vajec se vylíhli mulardi, byli krásně zbarvení, velice rychle rostli, byli dobře zmasilí a jejich maso bylo chutˇově výborné..ruánský kačer o pižmovky nejevil žádný zájem..pižmovky máme rádi, protože nejsou tučné a dobře sedí, je radost, dívat se na mámu s káčaty, jak se batolí na zahradě! od lonského roku máme i indické běžce, žádný konflikt ani s husami, ale mladý pižmák -tak agresivního jsem ještě neměla-, skáče na husy, rve je, snad je chce pojímat, to samé s ostatními kachnami, a je to pár dní, zabil mi mladého indiána! přitom mám 4 kačenky pižmovky a těch si nevšimne! tak ho mám zavřeného a půjde v neděli na pekáč..jinak v době páření kachny chovám odděleně, to by to vypadalo, mix tří plemen kachen!
A mají 5 kilo ve dvou měsících? To těžko. Mladá jatečná kachna a dospělé chovné zvíře je dost rozdíl. Věřím, že roční kačer těch 5 kilo má, ve dvou měsících ani omylem.
danis
napsal(a):
A mají 5 kilo ve dvou měsících? To těžko. Mladá jatečná kachna a dospělé chovné zvíře je dost rozdíl. Věřím, že roční kačer těch 5 kilo má, ve dvou měsících ani omylem.
Tak to opravdu nemá, ani omylem! možná tak dvě kila, dám si na to pozor a budu na jaře pečlivě vážit! ale brala bych to, ve dvou měsících hotovo, takhle kolem nich lítám půl roku!