iranok

XXX.XXX.9.6
Dobrý den, chci se zeptat, je normální a dobré krmit slepicím máčený chleba, případně další pečivo? Děkuji.
Dobré to není, normální to je. Je to prostě využití zbytků. Slepici to ale tzv. prázdně zasytí.
Tzn. že má plné vole, ale nutričně strádá. Při vydatném krmení máčeného pečiva pokulhává až ustává snáška. Mnohá plemene a některé hybridky jsou náchylná na zatučnění, které je při zkrmování máčeného pečiva velmi častých nešvarem. Zatučněná drůbež málo nese a není v dobré (zdravotní) kondici a odolnosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Jak píšou nahoře-jen dát pozor, aby to nebyla "čvachtačka" a pak aby to nezamrzalo.Jinak do pečiva je dobré přidat brambory a míchanici udělat drobtovitou.Já přidávám také vařený ječmen a do šrotu zamíchám plastin a do vody 2x týdně avimit.
Opravdu má pečivo z obilovin, kvasnic a někdy i z vajec tak malou nutriční hodnotu jak to tady někteří chovatele uvádí? Objemové brambory chápu... ale chleba a rohlíky? Vždyt někteří lidé zakládají stravu svých slepic právě na zbytcích pečiva, které mají ze zaměstnání.
(krmení celým zrnem navečer je samozřejmostí, to jen at se vyhnu dementování :- ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chleba je ok, jen pozor na jeho kvašení po namáčení.Nutiční hodnoty pšenice vs. chleba a běžné pečivo.Vše střední hodnoty:
Pšenice setá: cena 4,50 kč/kg
Bílkoviny 11 %
Sacharidy 71 %
Tuky 2 %
Vláknina 12 %
Pšeničné klíčky: cena 11 kč/kg
Bílkoviny 26 %
Sacharidy 46 %
Tuky 10 %
Vláknina 14 %
Chléb konzumní: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 8 %
Sacharidy 45 %
Tuky 1,1 %
Vláknina 4 %
Rohlík bílý:
Bílkoviny 9,8 % cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Sacharidy 57,5 %
Tuky 3,7 %
Vláknina 4,5 %
Rohlík celozrný: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 9 %
Sacharidy 54,7 %
Tuky 2,9 %
Vláknina 9,7 %
Takže suché a neplesnivé pečivo jako doplňkové krmivo ano, ale určitě na něm nestavět krmnou dávku.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Chleba je ok, jen pozor na jeho kvašení po namáčení.Nutiční hodnoty pšenice vs. chleba a běžné pečivo.Vše střední hodnoty:
Pšenice setá: cena 4,50 kč/kg
Bílkoviny 11 %
Sacharidy 71 %
Tuky 2 %
Vláknina 12 %
Pšeničné klíčky: cena 11 kč/kg
Bílkoviny 26 %
Sacharidy 46 %
Tuky 10 %
Vláknina 14 %
Chléb konzumní: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 8 %
Sacharidy 45 %
Tuky 1,1 %
Vláknina 4 %
Rohlík bílý:
Bílkoviny 9,8 % cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Sacharidy 57,5 %
Tuky 3,7 %
Vláknina 4,5 %
Rohlík celozrný: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 9 %
Sacharidy 54,7 %
Tuky 2,9 %
Vláknina 9,7 %
Takže suché a neplesnivé pečivo jako doplňkové krmivo ano, ale určitě na něm nestavět krmnou dávku.
Dobrá odpověď, díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechci zakládat zbytečně podobné téma, ale co kačeny a husy? Ty by to máčené mohly mít? i šlichtu?
Ptám se proto, že jsem zjistil, že v pekárně prodávají pytle s pečivem. Stojí to 70, - a váží průměrně 17,5 kilo. Čili za cenu obilí. Občasné přilepšení bych tu neřešil, ale zajímá mě, jestli to není pro vodní drůbež lepší varianta, než směs šrotů?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nechci zakládat zbytečně podobné téma, ale co kačeny a husy? Ty by to máčené mohly mít? i šlichtu?
Ptám se proto, že jsem zjistil, že v pekárně prodávají pytle s pečivem. Stojí to 70, - a váží průměrně 17,5 kilo. Čili za cenu obilí. Občasné přilepšení bych tu neřešil, ale zajímá mě, jestli to není pro vodní drůbež lepší varianta, než směs šrotů?
Máte pravdu - není.
Zkuste si říci, co je pro vaši plnohodnotnou výživu lepší
- libové maso nebo sekaná - obojí za shodnou cenu?
Je to tak jednoduché.
Já ráno krmím všechnu drůbež míchanicí z bramborových uvařených šlupek, pečiva, kyšky a ořezy ze zeleniny a ovoce z kuchyně. Do toho podle sezóny - v zimě kysané zelí, sušené kopřivy a naklíčené zrní, v létě - čerstvé kopřivy, zbytky ovoce, natě ze zeleniny atd. K včeru zrní. A nikdo si nestěžuje, snáška slepic, ale i hus a kachen je super. Brojlerové husy a kachny Mulardy jsem na tom vykrmila do dobré váhy. No a husy české chocholaté i husy labutí teď pěkně nesou, už se teším na mladé. Samozřejmostí je ale i velký výběh, kde si spoustu živin doplní sami.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Chleba je ok, jen pozor na jeho kvašení po namáčení.Nutiční hodnoty pšenice vs. chleba a běžné pečivo.Vše střední hodnoty:
Pšenice setá: cena 4,50 kč/kg
Bílkoviny 11 %
Sacharidy 71 %
Tuky 2 %
Vláknina 12 %
Pšeničné klíčky: cena 11 kč/kg
Bílkoviny 26 %
Sacharidy 46 %
Tuky 10 %
Vláknina 14 %
Chléb konzumní: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 8 %
Sacharidy 45 %
Tuky 1,1 %
Vláknina 4 %
Rohlík bílý:
Bílkoviny 9,8 % cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Sacharidy 57,5 %
Tuky 3,7 %
Vláknina 4,5 %
Rohlík celozrný: cena 5 kč/kg(cca za krmné pečivo)
Bílkoviny 9 %
Sacharidy 54,7 %
Tuky 2,9 %
Vláknina 9,7 %
Takže suché a neplesnivé pečivo jako doplňkové krmivo ano, ale určitě na něm nestavět krmnou dávku.
Pšenice má cca 2,5% vlákniny a bílkovin cca 12,5%... tyto průměry se většinou uvádějí ve všech knížkách. Kdyby měla 12% tak by právě slepice nenesly. Proto není dobré slepicím zkrmovat oves a ve velké míře ani ječmen.Bavím se o suchém celém zrnu. Ony samy granule obsahují vlákninu kolem 4%.
Uživatel s deaktivovaným účtem

honzapm
napsal(a):
Máte pravdu - není.
Zkuste si říci, co je pro vaši plnohodnotnou výživu lepší
- libové maso nebo sekaná - obojí za shodnou cenu?
Je to tak jednoduché.
Omlouvám se, ale na mě mluvíte moc v tajenkách. Libové maso = zrní a sekaná=namočené pečivo?
Já právě myslel, že v tom pečivu mám to zrní. Plus nějaký kvásek. Ale někdy je v tom sladké pečivo s tvarohem, povidly a podobně. Jsou to mixy všeho (chleba, rohlíky, vánočky, koláče, koblihy). Ale jestli to dobře chápu, tak je vtom víc škodlivých složek, než těch pozitivních.
Pečivo je z mouky, kde je vymletá jen část zrna a to nejcennější (enzymy, vitamíny...) tam většinou chybí. Navíc bílkoviny v pečivou jsou, znehodnocené" tepelnou úpravou - denaturované. To další, co v pečivu je - marmeláda, povidla, jsou cukry a tuky a ty vedou ke ztučnění drůbeže, nebo k průjmu. Daleko lépe pro ně uděláte, budete -li krmivo např. drožďovat nebo zrno nakličovat - dostanou živou přírodní bílkovinu, enzymy a vitamíny. Dana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takže, abych to shrnul... nekupovat. Použít maximálně, když přijede na návštěvu kamarád a přiveze mi igelitku pečiva, co nasbíral a na radiátoru nasušil. Dám mu za to vajíčko a namočím to pro kačeny, nebo to dám prasátku.
To jsem potřeboval vědět :).
ovecka
napsal(a):
Pečivo je z mouky, kde je vymletá jen část zrna a to nejcennější (enzymy, vitamíny...) tam většinou chybí. Navíc bílkoviny v pečivou jsou, znehodnocené" tepelnou úpravou - denaturované. To další, co v pečivu je - marmeláda, povidla, jsou cukry a tuky a ty vedou ke ztučnění drůbeže, nebo k průjmu. Daleko lépe pro ně uděláte, budete -li krmivo např. drožďovat nebo zrno nakličovat - dostanou živou přírodní bílkovinu, enzymy a vitamíny. Dana.
Ak sa môžem spýtať čo znamená slovo, drožďovat, ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ferda841
napsal(a):
Pšenice má cca 2,5% vlákniny a bílkovin cca 12,5%... tyto průměry se většinou uvádějí ve všech knížkách. Kdyby měla 12% tak by právě slepice nenesly. Proto není dobré slepicím zkrmovat oves a ve velké míře ani ječmen.Bavím se o suchém celém zrnu. Ony samy granule obsahují vlákninu kolem 4%.
Čerpal jsem odtud, je to špatně, ale důvěřoval jsem:
http://www.kaloricketabulky.cz/psenice/.
Pravda je, že vlákniny je opradu méně a to do 2,5 %
Za uvedení v omyl se omlouvám.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!