Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vítek26

24.12.2015 16:49
Vítek26

XXX.XXX.168.65

Dobrý večer, poprosím o radu. Začal jsem s chovem Maransky měděnokrké mám 6 slepic a jednoho kohouta. Před týdnem jsem konečně objevil první vajíčka v hnízdě, ale bohužel u jedné slepice se mi objevili bílá pírka. Přitom ještě donedávna měla krásné barvy jako ostatní. Krmil jsem směsí pro kuřice + mrkev, hrách a rýže. Teď když už snáší, tak jsem přestal dávat směs - místo ní obilí. Je to genetická vada ? Nebo se u slepice objevila nějaká nemoc? S chovem jsem začal o prázdninách, nový kurník atd. Děkuji za rady a krásné svátky.

24.12.2015 22:20
holis

XXX.XXX.28.72

Dobrý den,
to už snad nejsou ani záběly!? Od toho bych dal ruce pryč. Mě to přijde jako kresba tečkovaná. Záběly se mi občas objevují u slepiček starších jednoho roku. Doporučil bych koupit zvířata od chovatelů, kteří svá zvířata úspěšně vystavují. Připlatit si za kvalitní základ chovu Vám ušetří jak peníze, tak i chovatelské léta než docílíte kvalitu chovu těch nejlepších chovatelů. Poznal jsem to jak u holubů (gigantů), tak i u maransek. Áť Vám chov maransek dělá jen radost
S pozdravem Holis.

25.12.2015 11:37
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

Vítek26 napsal(a):
Dobrý večer, poprosím o radu. Začal jsem s chovem Maransky měděnokrké mám 6 slepic a jednoho kohouta. Před týdnem jsem konečně objevil první vajíčka v hnízdě, ale bohužel u jedné slepice se mi objevili bílá pírka. Přitom ještě donedávna měla krásné barvy jako ostatní. Krmil jsem směsí pro kuřice + mrkev, hrách a rýže. Teď když už snáší, tak jsem přestal dávat směs - místo ní obilí. Je to genetická vada ? Nebo se u slepice objevila nějaká nemoc? S chovem jsem začal o prázdninách, nový kurník atd. Děkuji za rady a krásné svátky.

Stane se to.
Občas se prostě i s pečlivě sestaveného kmene vylíhne nějaká hříčka přírody. Náhodně se projeví nějaký skrytý gen.
Také se nám v odchovech objevila podobná slepička. Často se objevují i zcela černé slepičky nebo jen s nepatrným náznakem kresby.
Není to žádná tragédie, jenom je potřeba takové slepice ponechat pouze na snášku konzumních vajec a k dalším odchovům je nevyužívat, což ostatně platí u všech exteriérových vad.
Nikdy, z žádného sebelépe sestaveného kmene se nelíhne 100% jedinců bez vad.
S krmením a výživou to nemá nic společného.

25.12.2015 11:58
tereza.128

XXX.XXX.32.219

Při pohledu na tu slípku bych řekla, že je to kříženec. Sice na fotu tak zvláštně sedí, chtělo by to jinou fotku, někde venku v normální pozici, ale i tak mám dojem, že tam vidím přimíchanou kočinku. Ale třeba se pletu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík