Uživatel s deaktivovaným účtem

No jestli ono to nebude tou zimou.Je krátký den, a ve vaší krmné dávce chybí bílkovina.Nicméně je tu na iFauně toho sposta ohledně krmení a snášky.Chce to jen si dát tu práci si něco i vyhledat sama.Já například mám 47 slepic, vajec tak 12 - 15, ale buď přepeřují, nebo některé ještě nezačali se snáškou.A to jim dávám v krmení i maso, klíčky, extrudovanou soju, tvaroh a rybí moučku.Ale nepřisvěcuju, nechávám tomu volný průběh.

Nejde o teploty!Jde o světlo a dobu po kterou se slepice je schopná krmit.

nezichov1
napsal(a):
Vždyť žádná zima není, já mám 55 slepic a 6 kohoutů, denně 35-45 vajec...Krmím pšenice, kukuřice, sojový šrot, slunečnice, občas syrovátka. Vyjímečně zbytky z kuchyně.
Tak se podívejte, čím krmíte a porovnejte to s krmnou dávkou zadavatele... to bude všechno kouzlo. Je zima, sice není zima co se teplot týče, ale venku toho slepice moc nenajdou, takže si nemůžou svoje krmení nijak vylepšit.
Takže, podle norem sežere slepice k mechanickému zasycení 120 g krmiva denně. Pokud jsou krmené pšenicí a kukuřicí...pro zjednodušení předpokládejme, že je to 1:1. Tzn. denně každá sežere 60 g pšenice a 60 g kukuřice.
Teď jedu podle tabulek:
60 g pšenice...12% bílkovin = 7,2 g bílkovin...2970 kalorií/kg = 178,2 kalorií
60 g kukuřice...9,4 % bílkovin = 5,64 g bílkovin...3220 kalorií/kg = 193,2 kalorií
Takže když se slepice na téhle krmné dávce zasytí, přijme 12,84 g bílkovin a 371 kalorií.
Teď mrknu na krmnou normu. Ta říká, že pokud chci snášku nad 70%, slepice musí denně sežrat 333,6 kalorií a 22,8 g bílkovin (vysoká úroveň výživy,19% bílkovin a 2950 kalorií/kg krmiva). Pokud mi stačí 30-50% snáška, pak musí taková slepice sežrat 306 kalorií a 18 g bílkovin.
Takže důvod je zcela prostý. Zadavatečiny slepice nenesou, protože nemají z čeho, množství bílkovin jim stačí tak pro záchovu (12,8 g bílkovin je ok pro odchov kuřic na nízké úrovni výživy, pokud potřebuju fakt oddálit snášku) a navíc budou asi už zatloustlé, protože mají mnohem větší kalorický příjem než potřebují (analogicky, těm kuřicím stačí 258 kalorií denně!)
Aneb děcka, knihy z antikvariátu jsou super a nebudete řešit, že krmíte 30 slepic "zbytečně" a navíc úplně blbě. Zrovna tyhle krmné normy jsou z "Krmení drobných zvířat" od ing. Prchala.
Tady se píše o slepicích, ale nenašel jsem o jakých. Možná jsem to přehlédl. Pokud jde o nosné plemeno nebo přímo hybridy a nepřepeřují, pak je to výživou nebo zdravotním stavem. Nasaďte k vyprovokování snášky směs pro nosnice a pokud ještě nejsou příliš zatloustlé, roznesou se a to i teď při krátkém dni. Krátký den samozřejmě má největší vliv na snášku, ale u vyloženě nosných slepic směs funguje a nesou i v zimě, i když ne tolik jak v létě. Nemusíte krmit směsí celou zimu, později jen částečně. Jde jen o to, aby se roznesly a nezatloustly, pokud se tak ještě nestalo.
Mám slepice od října bez vajíček, celý listopad a prosinec z cca 50 ti ks tak dvě jedno vejce denně. Nepřisvěcuji. A až nyní po slunovratu začínají se přidávat další. Na štědrý den dostaly ovařené kapří hlavy a ploutve, a to dostávají ob den. Na Štěpána bylo pět vajec. Dnes tři. Týden před vánoci jsem začal krmit hrachem a týden rozsvěcím každé ráno v 5:30. Slepice začaly konečně červenat. K pití podmáslí. Takže to má něco o sebe.
Myslím, že by v lednu mohla nést většina.
Ups, tak to jsem na tom ještě nádherně.
Mám deset soudružek, čtyři ročník 2013 (Dominant Modrý, Vlaška stříbrně zbarvená, Vlaška oranžovokrká).
Obě oranžovokrké nesnášejí. Jedna přepeřuje, druhá to dokončila, vypadá nádherně,
ale hřebínek malý a bledý. Je to dva dny, co jsem jí dal česnekovou kůru, Helmigalová bude následovat.
Pak mám šest děvčat ročník 2015. Tři Vlašky koroptví, ty nesou téměř denně,
jednu Vlašku oranžovokrkou, ta začala nedávno a má moc pěkná a velká vejce, na novicku.
A dvě Vlašky červené, ty nesly, když jsem je před měsícem kupoval, ale po přesunu
to utnuly a od té doby nic, ani ťuk.
Takže nespokojeně brblám, že ty tři (Oranž 2013 a dvě červené) nenesou.
Tak raději jdu bejt spokojenej.
Dnes pět vajíček, včera taky, předevčírem tři, den předtím sedm (opravdu Štědrý den :) ).
Pak mám ještě 21 mladých slepiček, ty začnou po Třech králích, jestli bude hezky
a jestli mi má kouzla a čáry vyjdou.
Kohouti už o ně jeví zájem a slečny jim rády přidřepnou.
Hlavní je, že už se nám prodlužuje den, huráá.
Ja mám opačný problém. Potrebujem, aby teraz sliepky neniesli, keďže potrebujem dostatok vajec do liahne na jar. Ale 3 dni po sebe od 6 sasexsiek porcelanových 3,3,5 vajec od Barneveldiek strieborných 3,3,4 vajcia. Už druhý mesiac dostávajú len pšenicu a žiadne granule, a vobec neprisvecujem a sú stále vonku, ale aj tak nesú ako hybridky.
Já si neztěžuju, mám 18 slepic, hybridky nebo jejich dcery, šest letošních hybridek co mi začaly nést v první půlce prosince ve věku asi 5 měsíců, roznášejí se mi i staré po pelichání.S pelicháním byl trochu problém, moc se jim do toho nechtělo.V polovině října jsem nasadil ječmennou dietu abych je přinutil pelichat, zabralo to částečně, poslední čtyři vytrvalkyně jsem musel drsně zavřít do tmy bez vody a pití, na 36 hodin.To bylo koncem listopadu, no začaly pelichat, ale dvě z nich už zase nesou.Takže dnes od 18 slepic 11 vajec, pouštěl jsem je ráno v půl sedmé ještě za tmy a to už byla v hnízdech 2 vejce a další slepice seděla.Slepice jsou volně v zahradě, pasou se na trávě a důkladně hrabou dva roky neobdělávanou sousedovic zahradu.Krmím půlkilový kelímek granuli pro nosnice, občas máčený chleba a pšenici mají stále v krmítku.Nesvítím, nezateplený dřevěný kurník 2x2x2 metry, potažený plachtou proti průvanu.Volné pletivové dveře 2x1m.Docela přírodní podmínky.Si myslím že jim to vyhovuje, jinak by nenesly.
Mam 14 sliepok a uz niekolko mesiacov mam tak 3-5 vajec.. rano zmesku, vecer psenicu, zeleninu a cely den su vonku. OUbcas namoceny chleba. Uz som urobila turistiku po zahrade ci mi nenesu vajcia niekde vonku. Nenasla som. Vodu maju cerstvu a dost. Neviem ci nerobim nekde chybu. Petko ani tie vranohlavky od vas zatial nic .
Tak to jste na tom úplně stejně jako já. Včera 5 vajec. A to byl rekord.Od celkem 17 nosnic, z toho 12 letošních a 5 v druhé snáškové sezoně. Granulát mají neomezeně, namočený chleba, nudle, brambory, maso. Rybí moučku, vitamíny, pšenici a kukuřici hrubě šrotovanou. Velmi velký výběh na zelené zahradě - sníh nemáme, jen v noci mráz, nyní svítí slunce. Ráno a večer svítím od 5:00 - do 7:00 a od 16:00 do 19:30. Tak asi ty dvouleté půjdou do polévky a ty mladé se snad roznesou. V březnu si chci nalíhnout zase nové.
Moje zkušenost říká, že "slepice při zabití plná žloutků" nemusí nutně nést.
To, že má nachystáno prostě nutně neznamená, že v současnosti nese
nebo že by v blízké budoucnosti nesla. Prostě došlo ke stopce, kdo ví proč.
A taky nikdo neví, jestli by ta stopka někdy sama zmizela a nastal by start.
Lidi častou zabijou slepici a při kuchání litují, ale z mé letité praxe tohle prostě
není spolehlivé vodítko.

bubko
napsal(a):
Ja som zabila 3rocnu bola plna vajec, potom som zabila tohto rocnu a tiez plna vajec...
Pokud neměla přímo vejce ve vejcovodu, nic to neznamená.
Letos jsem nakřížila vlašky koroptví s kohoutem maransky, jen tak, zkusmo, vyrostly z nich krásné černé středně těžké slepice s menším vzpřímeným hřebínkem, vitální a shánčlivé jsou po vlaškách a už mi dva měsíce nepřetržitě nesou jak šílené, od 6ti slepiček mám denně šest vajec! to jsem ani nečekala, mladé maransky mi začaly snášet teprve ted, před pár dny, staré sem, tam dvě vejce a staré vlašky zatím odpočívají, jsou většinou opelichané podle předpisu! tak jsem zkřížením těchto dvou plemen velice mile překvapena!
Tak to gratuluji! A je to inspirace pro další chovatele. Vy jste křížením zmíněných plemen provedla užitkové křížení, které třeba velmi dobře znají chovatelé králíků. Ve starší literatuře (tak do 60. let, pak nastupuje éra hybridů) se často uvádí křížení nejčastěji leghornka-rodajlendka. Kříženky F1 z těchto rodičů měly větší snášku než čistokrevné leghornky, a to už je co říct!
Co se mi líbí na tomto užitkovém křížení, že je to jednoduchá genetika, kterou zvládne drobný chovatel - čistokrevných plemen. Vychová si své hybridky, a to od vajíčka po kuřici, vitální a užitkové, prostě F1. Jako chovatel hempšírek bych chtěl zkusit kombinaci leghornka-hempšírka.
ančovička1
napsal(a):
Letos jsem nakřížila vlašky koroptví s kohoutem maransky, jen tak, zkusmo, vyrostly z nich krásné černé středně těžké slepice s menším vzpřímeným hřebínkem, vitální a shánčlivé jsou po vlaškách a už mi dva měsíce nepřetržitě nesou jak šílené, od 6ti slepiček mám denně šest vajec! to jsem ani nečekala, mladé maransky mi začaly snášet teprve ted, před pár dny, staré sem, tam dvě vejce a staré vlašky zatím odpočívají, jsou většinou opelichané podle předpisu! tak jsem zkřížením těchto dvou plemen velice mile překvapena!
Jakou barvu má skořápka vajec, prosím?
Trapezus
napsal(a):
Tak to gratuluji! A je to inspirace pro další chovatele. Vy jste křížením zmíněných plemen provedla užitkové křížení, které třeba velmi dobře znají chovatelé králíků. Ve starší literatuře (tak do 60. let, pak nastupuje éra hybridů) se často uvádí křížení nejčastěji leghornka-rodajlendka. Kříženky F1 z těchto rodičů měly větší snášku než čistokrevné leghornky, a to už je co říct!
Co se mi líbí na tomto užitkovém křížení, že je to jednoduchá genetika, kterou zvládne drobný chovatel - čistokrevných plemen. Vychová si své hybridky, a to od vajíčka po kuřici, vitální a užitkové, prostě F1. Jako chovatel hempšírek bych chtěl zkusit kombinaci leghornka-hempšírka.
Doporučím na slepice sasexek dát kohouta hempšírek, anebo na dvouleté slepice stříbrně zbarvených vlašek mladého kohouta hempšírek. Pohlaví rozeznáte už od vylíhnutí dle barvy hnědé budou slepičky a bílí nebo stříbrní budou kohouti. Čímž se můžete zbavit přebytečných kohoutků a mít tak více místa pro kuřičky.
mysak
napsal(a):
Doporučím na slepice sasexek dát kohouta hempšírek, anebo na dvouleté slepice stříbrně zbarvených vlašek mladého kohouta hempšírek. Pohlaví rozeznáte už od vylíhnutí dle barvy hnědé budou slepičky a bílí nebo stříbrní budou kohouti. Čímž se můžete zbavit přebytečných kohoutků a mít tak více místa pro kuřičky.
S tim hempšírákem to platí vždy, anebo jenom u zmiňovaných plemen? Třeba vlaška, viandotka stříbrná nebo australka.

horal
napsal(a):
S tim hempšírákem to platí vždy, anebo jenom u zmiňovaných plemen? Třeba vlaška, viandotka stříbrná nebo australka.
Toto je klasický coloursexing. Platí to jen a pouze v případě, že použijete kohouta - nositele zlatého faktoru na slepice, které jsou nositelky faktoru stříbrného. A to ještě jen tam, kde je možnost, že bude nějaké zlaté nebo stříbrné zbarvení vidět - výsledná drůbež musí mít někde na těle oblasti s feomelaninem. Takže to nefunguje nikdy u celočerných slepic, to je dominantní zbarvení a potomci jsou celí černí.
U vyandotky stříbrné to fungovat bude. U vyandotky bílozlaté ne. U vlašky to bude fungovat u vlašky stříbrné. U koroptví ne.