Schválně som sem prisiel, že či tu niekto nepíše o Nitre a o zdravotním stave chovu po vystave v Nitre.
Totiž u nás chovateľov zo zahoria sa vyskytla choroba u hydiny. Všetkým nám zacala hydina prskat. Začalo to telefonatom od chovatel co odomna kupil kohuta ze mu začal prskat či nemam nějaký problém. Já ze nie. Ani som nemal ďalšie 2 týždne. Ale po tom telefonát sa mi do 3 dni ozval kolega chovatel zo Stupavy ze aj jemu začali Amroxi prskat. Zasa som skontroloval chov a nic. Na to mi volal další kolega zo stupavy ze aj jemu a ze utejkaju k veterinarovi. No u mna sa ta chorroba prejavile až teraz pri tom ochaladeni a vsetci rad radom preliecujeme antibiotikami a protiparazitarnymi liekmi.
Co povedat na CV v Nitře. Len to ze ako vsetko na Slovensku málo muziky za vela penazi. To smě my Slováci stále len frfleme a nic neurobime. Nehovorim ze viem co robit no budem nad tým všetkým dost uvažovat. Som mladý chovatel lebo v org. Som 3 roky.
Vsetko na Slovensku upadá a hlavně chovatelstvo, lebo tu sa nedá zbohatnut a už nic vytuneluvat teda myslím. Preto to nemá úroveň.
Zdravím, Ja som tiež vystavoval v Nitre hydinu mal som tam 4 kolekcie a po výstave som u nich nezbadal ziadne prskanie práve naopak boli vo veľmi dobrej kondícii. A to prskanie by som pripisoval hlavne ku nedávnym klimatickým podmienkam keď dlhšiu dobu bolo dosť teplé, hmlisté a vlhké počasie ale pred pár dňami sa aj mne niećo vyskitlo pri pár kusov tak som ich preliečil RESETYLOM už predtým som mal dobré skúsenosti stýmto liekom pri priskaní a po preliečením týmto liekom som mal jednu sliepku ktorá doteraz bola v dobrej forme a nebola na výstave tak na ňu to nezabralo a už bola v takom stave že už len sedela a dva dni nežrala a len hrčala ale nemala výtoky s nozdier tak som jej dal antibiotika ktoré som bral ja na zápal priedušnice ktoré zabijajú bakterie. dostala dva dni po pol tabletke a za dva dni zmena už behala po dvore zmyzlo chrčanie a aj žere.A mám aj také skúsenosti že sliepky začnu prskať aj pri zmene prostredia k inému majiteľovi hlavne v tomto období.
Lubes, my tu od MA chováme už dlho a este sme také prskanie nemali. Držíme to v dobrej kondicii a to potvrdila aj Dlhá inkubacna doba u mojho chovu ze sa mi to prejavilo ako poslednemu až po prichode mrazov a znaske po prepereni a například u dvojroccnych sliepok to má z hejna iiba ta co bola v Nitře. Aj chalani od PD mi volali ze im to začalo kychat. Už smě sa poučili a budeme to robit ako starší skusenejsi kolegovia na výstavy co su v halách davajú vsetko predajne a nic nenosia domov je to riziko.
Momentálně preliecujem enrogalom a ked skončím dam nieco na parazity v dychacom ustrojenstve. Pozrite si tento web aj ked je to o holuboch no jje to to iste. http://www.holubar.sk/clanky/choroby-postovych-holubov-3-cast-dalsie-choroby-c11.html.