Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2016 23:28
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Zdravím. Na jaře bych si chtěl do naši zahrady pořídit opět nějakou drůbež na vypásání. Rozhodně husy - česká bílá (až 10ks), slepice - hempširky, vlašky, bílé leghornky (20-25ks) a krůty - bílé (do 7ks).
Mám možnost zatravněné zahrady o velikosti cca 820m2 na spásání od jara (duben) do podzimu (listopad). viz.foto
Myslíte, že je možné v 2.části zahrady pohromadě mít husy a krůty ? Ráno bych je společně vyhnal, navečer zahnal do svých příbytků. Dokrmování je u všech zvířat samozřejmostí. Přes den se budou pást, běhat si apod., navečer dostanou žrádlo.
Husy by byly přes noc ve chlívku 2, krůty ve voliéře. Slepice (popř.i husy) by měly možnost pást i 1.část. Společný chov slepic a krůt se nedoporučuje. Je ale možné chovat je alespoň odděleně v zahradě, i když mezi nimi bude jen plot - pletivo?
Nebude nám drůbež ničit ovocné keříky či stromy ? Nevadí krůtám hnojniště ?

Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2016 09:07

johanesgal napsal(a):
Zdravím. Na jaře bych si chtěl do naši zahrady pořídit opět nějakou drůbež na vypásání. Rozhodně husy - česká bílá (až 10ks), slepice - hempširky, vlašky, bílé leghornky (20-25ks) a krůty - bílé (do 7ks).
Mám možnost zatravněné zahrady o velikosti cca 820m2 na spásání od jara (duben) do podzimu (listopad). viz.foto
Myslíte, že je možné v 2.části zahrady pohromadě mít husy a krůty ? Ráno bych je společně vyhnal, navečer zahnal do svých příbytků. Dokrmování je u všech zvířat samozřejmostí. Přes den se budou pást, běhat si apod., navečer dostanou žrádlo.
Husy by byly přes noc ve chlívku 2, krůty ve voliéře. Slepice (popř.i husy) by měly možnost pást i 1.část. Společný chov slepic a krůt se nedoporučuje. Je ale možné chovat je alespoň odděleně v zahradě, i když mezi nimi bude jen plot - pletivo?
Nebude nám drůbež ničit ovocné keříky či stromy ? Nevadí krůtám hnojniště ?

Děkuji za odpovědi.

Ovocné stromy nićit nebudou, ale budou sklízet Husy 100%. Jinak si myslím, že na uvedenou plochu a plánované množství zvířat se nebudou mít během pár měsíců na čem pást. Ono 20 slepic dokáže zahradu pěkně přeorat...

16.1.2016 11:30
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Aha, Tak maximálně bych snížil počet zvířat. Slepice by se stejně pásly jen tak 5 hodin denně, musí se vyhanět na pastvu. Jde mi hlavně o to, zdali můžu mít spolu husy i krůty. Nad počtem ještě popřemýšlím. Nechci zahradu sekat sekačkou, proto bych zvolil dostatek zvířat, ale to už je na mně.

16.1.2016 11:37
honzapm

XXX.XXX.182.25

Je otázka, zda vše seženete tak, jak si nyní plánujete na papíře.
Ono se hravě řekne - Husa česká 10 ks, s koupí již je to horší.

16.1.2016 11:44
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Názvy zvířat jsem napsal jen orientačně, aby mi v příspěvku nechyběly žádné informace. Ona spousta lidi se chytá za slovo a pak upozorňuje, že dotyčný neuvedl plemeno, počet zvířat, stáří apod.
Zvířata bych pořídil z nedaleké drůbežárny, budou určena na výkrm, zimovat nechci.

16.1.2016 13:51

Počkejte, to chcete takto mít i slepice? Ono je rozdíl, jestli chcete skutečně plemeno čistokrevné, jako je husa česká, kterou budete mít v chovném henu a líhnout si každou sezonu mladé na zkonzumování. Nebo jateční husy. U krůt to chápu, že koupíte krůťata a vykrmíte na sezonu. Ale jde o to, abyste si nemyslel, že jenom pastvou se vykrmí a vy nebudete muset sekat. To už je snad snazší pořídit jednu dvě ovce

scipi

16.1.2016 15:43
scipi

XXX.XXX.224.34

10 husi by vam stacilo na tu polovixu zahrady.ale aj nechcete mat plemenne skor by som odporucil landeske husi.aj lepsie spasu aj vacsi uzitok lebo su tazsie.

16.1.2016 20:02
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Počkejte, to chcete takto mít i slepice? Ono je rozdíl, jestli chcete skutečně plemeno čistokrevné, jako je husa česká, kterou budete mít v chovném henu a líhnout si každou sezonu mladé na zkonzumování. Nebo jateční husy. U krůt to chápu, že koupíte krůťata a vykrmíte na sezonu. Ale jde o to, abyste si nemyslel, že jenom pastvou se vykrmí a vy nebudete muset sekat. To už je snad snazší pořídit jednu dvě ovce

Dobře, jinak. Jedná se o všechna zvířata určená na výkrm a porážku ! Nechapu proč tady řešíte (pro mě) takové hlouposti, co se týče čistokrevnosti. Už jsem několikrát zmínil, že zvířata chci od jara do podzimu. JEDINÉ, CO JSEM POTŘEBOVAL VĚDĚT JE TO, zda-li mohu spolu chovat husy i krůty v určitém počtu na místě o dané velikosti ! A vy tady pitváte, jestli slepice nakoupím v drůbežárně a pak je zkonzumuji. NE, slepice už mám, chci k nim přidat tak 10 nových na vejce, husy jsem měl loni na maso. Přes den pastva, na noc zrno, brambory, kopřivy.

JEDNU ovci určitě mít nebudu... Je to zakázáno chovat stádová zvířata v počtu 1 ?!?!?
A jednak, kdybych měl možnost mít ovce, neřešil bych tady společný chov krůt a husí v jednom výběhu...!

16.1.2016 20:06
johanesgal

XXX.XXX.96.17

scipi napsal(a):
10 husi by vam stacilo na tu polovixu zahrady.ale aj nechcete mat plemenne skor by som odporucil landeske husi.aj lepsie spasu aj vacsi uzitok lebo su tazsie.

Loni jsem měl 6bílých a 1 landeskou. Zabíjeli jsme je stejně a "masná" husa landéská vypadala spíš jako kachna. Tento druh se mi moc neosvědčil. Možná je to ale i tím, že je potřeba déle krmit.
V červnu jsme totiž pořídili (3 týdenní) a v říjnu zabíjeli.
Nevím no...

16.1.2016 23:52
ladd

XXX.XXX.37.254

johanesgal napsal(a):
Dobře, jinak. Jedná se o všechna zvířata určená na výkrm a porážku ! Nechapu proč tady řešíte (pro mě) takové hlouposti, co se týče čistokrevnosti. Už jsem několikrát zmínil, že zvířata chci od jara do podzimu. JEDINÉ, CO JSEM POTŘEBOVAL VĚDĚT JE TO, zda-li mohu spolu chovat husy i krůty v určitém počtu na místě o dané velikosti ! A vy tady pitváte, jestli slepice nakoupím v drůbežárně a pak je zkonzumuji. NE, slepice už mám, chci k nim přidat tak 10 nových na vejce, husy jsem měl loni na maso. Přes den pastva, na noc zrno, brambory, kopřivy.

JEDNU ovci určitě mít nebudu... Je to zakázáno chovat stádová zvířata v počtu 1 ?!?!?
A jednak, kdybych měl možnost mít ovce, neřešil bych tady společný chov krůt a husí v jednom výběhu...!

Se moc nečilte. Kdyby jste napsal, že chcete husy brojlerky a ne český bílý, tak by bylo jasný, že si budte brát housata na výkrm a ne chovat rodičovský pár husí, což se nabízí, když napíšete česká bílá. V dalším příspěvku zmiňujete, že si je vemete z drůbežárny, Frufru se Vás tedy zeptal, co tedy budete chovat. Ono jinak se totiž bude k ostatní drůbeži chovat pár dospělých husí a jinak housata.
Sice jste nám tu vyjmenoval nějaká plemena slepic ale dotaz jste položil stejně blbě.

17.1.2016 00:05
honzapm

XXX.XXX.182.25

17.1.2016 09:37
johanesgal

XXX.XXX.96.17

ladd napsal(a):
Se moc nečilte. Kdyby jste napsal, že chcete husy brojlerky a ne český bílý, tak by bylo jasný, že si budte brát housata na výkrm a ne chovat rodičovský pár husí, což se nabízí, když napíšete česká bílá. V dalším příspěvku zmiňujete, že si je vemete z drůbežárny, Frufru se Vás tedy zeptal, co tedy budete chovat. Ono jinak se totiž bude k ostatní drůbeži chovat pár dospělých husí a jinak housata.
Sice jste nám tu vyjmenoval nějaká plemena slepic ale dotaz jste položil stejně blbě.

Nebudu s vámi tady diskutovat. Kdybyste byl dostatečně inteligentní, asi byste si odvodil, že chov od jara do podzimu bude na výkrm. Ani kdybych chtěl, tak si tu husu českou koupím třeba jen na výkrm. To vám může být zcela PUTNA ! Jestli zaplatím víc či míň... A 5 párů českých bílých na takový pozemek bych vážně nebral,... Laskavě uvažujte a zamyslete se nad tím ️, než začnete komentovat. Můj příspěvek byl směrován jen k jedinému a to SPOLEČNÉMU CHOVU KRŮT A HUSÍ. A vy tady pitváte plemena a nesmysly.
Příště se již prosím nevyjadřujte, budete-li psát "z cestně".

17.1.2016 09:42
johanesgal

XXX.XXX.96.17

honzapm napsal(a):

A nebýt vaší naprosto mimo jdoucí odpovědi : "Ono se hravě řekne - Husa česká 10 ks, s koupí již je to horší."... Tak by se nikdo nechytal a nikdo by tím pádem neudělal z dotazu CHOV KRŮT A HUSÍ dotaz na plemeno české husy...
Laskavě se tedy příště vůbec nevyjadřujte, když to nebude k tématu...!

17.1.2016 10:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

17.1.2016 10:31
johanesgal

XXX.XXX.96.17

honzapm napsal(a):

Tímto dokazujete okoli svoji inteligenci a chováte se naprosto dětinsky... Mne nenaštvete...

17.1.2016 11:18
al_bert

XXX.XXX.105.154

Předně jste úplně blbě položil dotaz, motáte páté přes deváté a jediné o co vám podle mě jde je, aby vám tady někdo odsouhlasil, jak jste si to krásně vymyslel (to je můj čistě osobní názor, takže nás můžete ušetřit dalšího komentáře). Diskutující výše tu možná rozebírají věci, které by nemuseli, ale kdyby jste jasně formuloval dotaz nemuselo to tak být. Tak jako tak to není důvod, aby jste všechny tyto příspěvky komentoval a navážel se do nich. Vás možná nenaštvou, ale vy jste pravděpodobně ve své samolibosti naprosto zbytečně naštval kde koho. Sám si ani nejste schopen zapamatovat jak jste svůj dotaz nazval ("Drůbež v zahradě" nikoliv "Chov krůt a husí" jak tady posléze uvádíte).
K vaší změti dotazů: Klidně si to tak chovejte! 820 m2 je na to množství a složení co jste napsal, žalostně málo, když to navíc není čistá plocha. Takže buď snížíte množství drůbeže, nebo je tam budete pouštět na chvíli (což je diskutabilní, je-li to smysluplné, ale je to vaše věc), nebo to bude po sezóně zplundrované včetně keřů apod.
Jestli vám jde jen o výkrm je dalece nejefektivnější držet zvířata na malém prostoru a dostatečně je krmit (což samozřejmě víte). Ta plocha co máte vám při tom počtu výkrm výrazněji neulehčí ani nezlevní.

17.1.2016 16:14
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Dovolte mi, abych vás upozornil, že to vy jste úplně blbě pochopil můj dotaz...nerozumíte-li mé otázce, tak se zbytečně neponižujte a tím pádem nevyjadřujte. Dalšího komentáře vás bohužel neusetřím, nenechám to tak.
Domníval jsem se, že na ifauně jsou dostatečně inteligentní lidé, kteří dokáží pochopit a poradit dotyčnému. Nikoli. Více jak 70% z vás tu píše mimo téma a neví o co mi celou tu dobu šlo. Je naprosto zbytečné trávit tu s vámi můj drahocenný čas a diskutovat o něčem, v čem mi rozhodně nikdo z vás nepomůže. Samozřejmě, že já nejlépe vím, jaké můžu přirozené podmínky zvířatům vytvořit. Název dotazu jsem pojmenoval tak, jelikož já do drůbeže zahrnuji i slepice, o nichž jsem se zde také zmínil. Proto jsem nepojmenoval příspěvek "Chov krůt a husí."
Je pozoruhodné, že jste se na konci svého komentáře přece jen vyjádřil k tématu. Hlavně, že to nešlo bez té "omáčky, " kterou nám tu předvádíte. Tleskám vám...

17.1.2016 16:35
ladd

XXX.XXX.76.15

No, al_bert vám napsal, že máte málo prostoru na zamýšlené množství drůbeže. O tom, zda spolu mohou být husy a krůty, nenapsal ani písmeno.
Takže jaké je vlastně téma?

17.1.2016 16:39
valelant

XXX.XXX.207.3

Vážený pane "johanesgal"... myslím, že většina z nás, co tu diskutuje, vzájemně si radí a pomáhá, bude moooc ráda, že tu s námi naprosto zbytečně nebudete trávit svůj drahocenný čas. Poradit lze jen tomu, kdo o to stojí...

17.1.2016 16:51
johanesgal

XXX.XXX.96.17

ladd napsal(a):
No, al_bert vám napsal, že máte málo prostoru na zamýšlené množství drůbeže. O tom, zda spolu mohou být husy a krůty, nenapsal ani písmeno.
Takže jaké je vlastně téma?

Jak utišit plačící dítě ? Dáte mu to, co právě chce... Pokud vám to nedojde, tak tu nemáte co dělat.
Buďte tak laskav a nekomentujte mimozcestné příspěvky. Ušetříte tím spoustu lidí.
Navíc jak se říká, "moudřejší ustoupí"... A na ifauně kór. Už tu vůbec neřešíte dané téma, ale zabýváte se druhými lidmi, račte abych vám doporučil webovou stránku "Facebook, " tam si můžete z lidí střílet a hrát si na hrdinu od rána do večera.

17.1.2016 16:55

Johanesgal

Máte to vymyšlený, ale ten prostor je pro zamýšlená zvířata malý. Zrovna husy i krůty je nejlépe odchovat pastevně a pak si je dokrmit, ale na to potřebujete tu pastvu a to při počtu plánovaných zvířat prostě nebudete mít. Samozřejmě vždycky můžete ta zvířata nacpat do chlívku a krmit je tam, a na zahrádku je vypouštět jen protáhnout nohy. Ekonomika chovu ale bude někde jinde.

Jinak husy a krůty spolu mohou být z hlediska rizika nemocí. Pokud teda budete vypouštět na střídačku. Houser a krocan umí dělat pěkné mezidruhové zápasy.

17.1.2016 16:56
johanesgal

XXX.XXX.96.17

valelant napsal(a):
Vážený pane "johanesgal"... myslím, že většina z nás, co tu diskutuje, vzájemně si radí a pomáhá, bude moooc ráda, že tu s námi naprosto zbytečně nebudete trávit svůj drahocenný čas. Poradit lze jen tomu, kdo o to stojí...

Oh, další "rejpal"... Zajímavé a velice naučné od vás. Ten kdo nechce, ať se dále k mému příspěvku nevyjadřuje ! Neprosím se o to...

17.1.2016 17:08
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Johanesgal

Máte to vymyšlený, ale ten prostor je pro zamýšlená zvířata malý. Zrovna husy i krůty je nejlépe odchovat pastevně a pak si je dokrmit, ale na to potřebujete tu pastvu a to při počtu plánovaných zvířat prostě nebudete mít. Samozřejmě vždycky můžete ta zvířata nacpat do chlívku a krmit je tam, a na zahrádku je vypouštět jen protáhnout nohy. Ekonomika chovu ale bude někde jinde.

Jinak husy a krůty spolu mohou být z hlediska rizika nemocí. Pokud teda budete vypouštět na střídačku. Houser a krocan umí dělat pěkné mezidruhové zápasy.

Nastotisíckrát vám děkuji, že jste jedna z mála, která se mi vyjádřila k tématu. Děkuji.
Popřemýšlím tedy ještě nad počtem, smím se zeptat, jaký počet byste mi doporučila ? Když budu mínit tu plochu 820m2 ?
Chtěl bych chovat oba druhy zvířat.
Ještě jednou, děkuji.

17.1.2016 17:13

johanesgal napsal(a):
Oh, další "rejpal"... Zajímavé a velice naučné od vás. Ten kdo nechce, ať se dále k mému příspěvku nevyjadřuje ! Neprosím se o to...

Nikoho tady nebaví číst vaše sebestředné keci, asi tak.Pokud chcete poradit, tak se chovejte slušně, a hned se nerozčilujete, když někdo přesně nepochopí Váš dotaz.Zatím si v tomto tématu jen mastíte Ego.

17.1.2016 17:16

Už jen ten dotaz šlo položit jednouše: Mohu v tom a tom prostoru chovat za účelem výkrmu tolik a takových zvířat.Jak prosté.Potom by jste se zajísté dočkal normální odpovědi.

17.1.2016 17:37

johanesgal napsal(a):
Nastotisíckrát vám děkuji, že jste jedna z mála, která se mi vyjádřila k tématu. Děkuji.
Popřemýšlím tedy ještě nad počtem, smím se zeptat, jaký počet byste mi doporučila ? Když budu mínit tu plochu 820m2 ?
Chtěl bych chovat oba druhy zvířat.
Ještě jednou, děkuji.

To se těžko odhaduje, protože to hodně záleží na úživnosti takové pastviny.

Ale co se hus týče, Guide to Keeping Geese tvrdí, že pro husy lehkých plemen s odchovem je maximální obsazení 15 hus na hektar, takže ve vašem případě jedna husa s odchovem bez housera - protože to dělá 1,23 hus na tu vaší zahradu.

Krůtičky odchovávané pastevně se vejde 50-125 na akr, což je nějakých 4000 m2. To je nějakých 10 krůt, dejme tomu. Jenže si budou s husami ujídat...

Jo, co se oddělení slepic a krůt týče, problém je černohlavost. Slepice je rezervoár. Když má červíky, ve vajíčkách červíků se histomonády dostanou do půdy, kde je sežerou žížaly a v žížalách se přenáší na jiná zvířata.

No a žížaly se vám na nějaký plot vykašlou.

17.1.2016 21:59
karelcerman

XXX.XXX.32.233

Dovolím si také zareagovat dvěmi připomínkami k tomuto vláknu.
1) předně bychom si zde měli pomáhat ve vzájemné úctě a důstojnosti, což je některým očividně cizí, leč je to problém více vláken
2) prameny ze zámoří, potažmo anglicky hovořících zemí, je dle mého názoru třeba brát s velikou rezervou, především kvůli výrazně odlišnému klimatu. Starší české prameny uvádějí plochu potřebnou na odchov na pastvině na house 100 m2, na krůtě 40 m2. Prameny jsou ze 70tých let, kdy se chvala zvířata podstatně méně prošlechtěná na růst, na druhou stranu neexistovaly krmné směsi, resp pro drobnochov nebyly dosažitelné. Rozhodně bych doporučil pastvinu rozdělit na více sekcí, kdy by jedna byla spásána a ostatní mohly v klidu obrůstat.

17.1.2016 22:09
honzapm

XXX.XXX.182.25

Stačí podobně srážkově podprůměrný rok, jako byl (nejen) vloni a porost se neobnoví.

17.1.2016 22:22

honzapm napsal(a):
Stačí podobně srážkově podprůměrný rok, jako byl (nejen) vloni a porost se neobnoví.

To je další věc. Minulý rok jsem z 900 m2 nenakrmila ani dvacet morčat.

17.1.2016 22:48
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nejintenzivnější růst trávy je v měsících s nejdelším dnem, to ale budou housata a spol. ještě mladá - spotřeba minimální. V ultrasuchém Srpnu už budou velká a trávy se jim (možná?) nedostane.

Je vhodné přihlédnout k nadm. výšce (na Šumavě tráva roste více, než na Pálavě),
orientaci dané plochy (jih, sever, svah, bažina-močál) a samozřejmě i k půdnímu typu.
(hlinitá, jílovitá, písčitá, písčito-hlinitá) ap.
První rok může být porost slabší - druhy nekonformní s častým pasením/sečí,
minimální výživa porostu.
Další roky lze předpokládat (částečnou) samovolnou obměnu druhové skladby,
dále při intenzivním pohybu zvířat může být plocha (při dostatečných srážkách)
lépe vyhnojena.
Záleží i na aktuální kvalitě porostu (kvalitní vs. založená TP aj.).

Doporučuji střídání ploch.

K tomu, zda se zvířata snesou-nesnesou:
- absolutně individuální
- u mláďat je mnohem vyšší mezidruhová tolerance
- nicméně může nastat situace druhá - kusy z množíren/velkochovů
mohou napadat nonkonformní jedince

Pro začátek doporučuji 1-2 druhy v menším počtu, podle prvního roku
poté upravit. Můžete během sezony samozřejmě dokoupit další kusy.

19.1.2016 14:38
gesek69

XXX.XXX.30.3

Na podobnej ploche som mal minuly rok par landeskych husi,2+1 bronzove morky + 8nosnic s kohutom. Husi mali 2 mlade morky 19. Ako mladez rastla trava mizla a od augusta som kazdy den kosil u suseda haldy travy. Keby som tu moznost nemal tak tam mam pust. Po zbere som to vsetko vypustal aj na asi 500m2 kde sadime. Do budcna s husami nepocitam, je to mala plocha. Ono kym sedeli na vajciach tak vonku bol len gunar, moriak a sliepky a travy bolo az vela. Ale nekosil som to ani raz, ked mladez vybehla von tak to islo.
Som zvedavy ako sa obnovi trava po zime.
Co sa tyka spoluzitia viac menej bez problemov, husiam musi ist vsetko z cesty inac OK neprenasleduju nic. Morky a sliepky v pohode, ciernohlavost som nemusel riesit. Vyzera ze morky su dobra ochrana sliepok pred jastrabom, predtym mi za rok vyhlusil 4 sliepky, ako som pridal morky tak absolutne nic. Morky hlasia aj male lietadlo na oblohe a jastrab si asi netrufne.

19.1.2016 18:07
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Když se mohou slabší schovat, tak to jde. chovám pohromadě vše i chovné s mladýmí, když jdou husy s housaty, vše se rozestupuje i psi. Pepa

19.1.2016 18:08
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Dobrá, pravděpodobně snížím počet drůbeže, děkuji za názory. Dávají smysl

19.1.2016 18:15
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Když je jich málo, jsou častější potyčky a tvrdší, než když je 40 kohoutů či 30 houserů, tak se jim nehce se vysilovat stálými potyčkami. Pepa

Přidejte reakci

Přidat smajlík