Dobrý den, prosím poraďte zda mohu slepicím dávat ke zkrmeni trávu kosenou sekačkou.
Dozvěděl jsem se od sousedky, že když máme psa, tak se to nesmí, protože tráva je kontaminovaná vykaly a moči a slepicím to může ublížit. Rad bych na toto téma poznal názory zkušených chovatelů. Děkuji.
Peto147

XXX.XXX.159.157
Odbornik urcite niesom ale tak ako sa nema hnojit psovskymi vykalmi tak isto by ste ich nemali nimi krmit kury
nic viac nic menej
chem. zlozenie a pod nech tu napisu ini.
Určitě není zásadní problém. Při volném chovu se kontaktu slepic s patogeny psovitých šelem nevyhnete. Hnojení se nedoporučuje proto, že někteří paraziti přenášení psem jsou přenosní na lidi. Zejména je tam vazba u parazitů vázaných na svalovinu a tím přenosných mezi masožravci. Slepice je sice všežravec, ale mezi parazity a patogeny ptáků a savců je mnohem menší vazba než v rámci těchto skupin.
piotrus
napsal(a):
Děkuji za názory, myslel jsem si stejně, hovínka pochopitelně pravidelně sbíráme, jde jen o kontaminaci.., sousedka mne trochu vylekala, ale když si vybavím, že odjakživa slepice běhaly po dvoře kde se, sem tam objeví psi nebo kočičí trus...
To bych to víc řešila opačně...aby mi pes nežral slepičince. Co vím, dělá to spoustu lidí, že posekají trávu a tradá slepicím. A nedělám to jinak