petr001

XXX.XXX.110.207
Dobrý den, chci si pořídit líhen na kuřata tak se chci zeptat na vasi zkusenost s líhnemi ?
Konkrétně uvažuji o této LÍHEŇ NA DOMÁCÍ CHOV - MODEL IO-103
<a href="http://www.lihneme.cz/lihne-puisor/io-103/" target="_blank">http://www.lihneme.cz/lihne-puisor/io-103/</a>
Tato líhen je automat otáčení, jak se to tedy ovládá? Jak často se k této automatické líhni musí chodit? Jak často se musí obsluhovat?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ta co tu máte není automatická, ale ruční.Takže otáčet budete minimálně 2 x denně.Plus dolévání vody.Ale je to šumt.Dejte si práci a namísto zbytečných opakovaných dotazů si to zde najděte v diskusi.Je tu toho minimálně v 10 tématech.
Dobrý večer, jsou primitivní, jednoduché, ale perfektní. Nemá se na nich co pokazit. A když mi vypli proud mou dokonalou centrálu jsem zrovna půjčil, soused mi vypomohl obyčejnou bez regulace, tak všechny drahé líhně jsem odpálil a tyhle vše přežily a vylíhly se i housata. Výhodu vidím v tom, že když líhnu třeba 7 kmenů, každý kmen je v jedné líhni a vylíhlá kuřata se mi nemohou pomíchat. Raději pět malých líhní jak jednu obrovskou. Ta když se pokazí tak je problém. Pepa
Já nejsem tak daleko, jako Pepa. Mám jen tři. O čtvrté uvažuji.
Když jsou dvě (a více) vedle sebe, tak se navzájem teplotně ovlivňují (ohřívají),
což je vítáno v prostorách, jako má třeba Pepa, navíc je má na zemi.
Já momentálně peču (líhnu) v nepoužívané kuchyni v levém křídle domu,
kuchyň je dobře vytápěná a mám líheň na lince (ne na chladné zemi),
a bohatě stačí ji jen tak mít zapnutou, ani deka pod ni, ani osuška okolo ní
není žádoucí. Když zapnu druhou vedle, musím je od sebe mít alespoň 60 cm,
lépe celý metr, poněvadž se pak navzájem dosti ohřívají.
Tohle je líheň pro totálního technického antitalenta a amatéra,
což já jsem vobojí.
Jediné mínus - vlastně dva:
- když chcete líheň někam přendat, nesmí se naklonit, jinak vyteče voda
(což mne dost vytáčí, např. když chcete líheň zateplit, nadzvednout,
pod ni přidat ručník nebo deku - anebo když vypnou proud a ponesete líheň
pod peřinu, tak hlídat, ať za váma není čůrek, že...)
- kdyby víko mělo nějakou izolaci - když se položí na spodek, tak by byla líheň
absolutně tichá, takhle trochu hučí
(ale to by se dalo vyřešit nějakou slaboučkou páskou, měkkou pěnou, molitanovými
pásky atd. - no domácí kutil by si zajisté poradil)
- jiné mínus neshledávám
A - přesně jako Pepa - moc si chválím, že je možné při více líhních líhnout kmenově,
nic se nesmíchá.
Když se vám po líhni projde kočka (nebo dítě), nehrozí, že tam něco namačká,
něco přenastaví...
Prostě jen strčit do zásuvky a péct. Dovnitř dávám akvarijní teploměry a podle nich
se řídím, ne až tak displejem.
Když jdete spát a je vlhkost cca 55%, rovnou dolijte vodu, ona je vlhkost pořád
v pohodě, v pohodě, konstantní, ale pak umí hodně rychle přes noc skočit na 20%.
Kuřata mi to nijak neovlivnilo, ale počítejte s tím, že to může skočit náhle dolů.
Lacný plastový rumunský šmejd bez akejkoľvwek izolácie a s nepoľahlivou elektornikou, ktorá je nastavená tak ako je. Výsledky liahnutia sú úbohé a zbytočne budete sklamaní. mám jednu a nidky viac plastový šmejd. nepomohlo ani zateplenie polystyrenom. ja ju používam len výnimočne, aby som zistil, či sú plodní kohúti na začiatku sezony. len máločo sa vyliahne z oplodnených vajec.
Dnes ich predáva kde kdo a samozrejme na ne spieva len chvály, však ich che predať, tak sa niet čo čudovať!
Radšej si kúpte staršiu spoľahlivú Biosku aj ke´d na ručné otáčanie alebo drevenu liahen od p. Pivovárčiho. Tie Vás nesklamú.
Souhlasím s Peterem, mám Bioss 90,60 nedám dopustit mám i automatickou Brinseu, je dobrá, ale nemám problém vajíčka dvakrát otočit a tím vím co se v líhni děje.
První tazatel se ptá co si má koupit, doufám, že nemá představu, že dá do líhně vajíčka a přijde za 21 dní a budou mu pípat v líhni kuřátka
kutil
napsal(a):
Souhlasím s Peterem, mám Bioss 90,60 nedám dopustit mám i automatickou Brinseu, je dobrá, ale nemám problém vajíčka dvakrát otočit a tím vím co se v líhni děje.
První tazatel se ptá co si má koupit, doufám, že nemá představu, že dá do líhně vajíčka a přijde za 21 dní a budou mu pípat v líhni kuřátka
Také souhlasím, že více malých líhní může být výhoda pro líhnutí od několika kmenů. Pokud jde o to, mít co nejméně starostí s líhnutím, pak je si třeba pořídit plně automatickou líheň. Mrkněte na http://kshk.rajce.idnes.cz/Lihnuti_drubeze, kde vidíte dvě malé plnoautomatické líhně, u nichž stačí naložit násadu, nastavit parametry,18. den provést změnu patrametrů a 21. den kuřata vybrat. Používam letos 4. rokem a naprostá spokojenost. I kydž jde o paltové líhně, drží si nastavené parametry, bez ohledu na teplotu v místnosti, která kolísá. Z oplozených vajec líhnivost 93 až 99%. Pochopitelně záleží na biologické hodnotě vajec, tedy na krmení hejna v době minimálně měsíc před nasazením.
Jen jsem odpověděl tazateli na konkrétní líheň. Že jsem velmi spokojený a když jsem zjistil, že vše se perfektně líhne, tak jsem přikoupil další a další (v Makro) a využívám to pro líhnutí více kmenů. Regulovat nejde, je pevně nastavena, maximálně ji umístím na zem a když chci lehce zvýšit teplotu tak dám pod ní polystyren. Zatím se mi nestalo, že by kuřata či bažanti zůstavali ve vejcích. Přesto bych to uvítal, že bych si řekl, že opravdu vyleze jen to kvalitní co se opravdu dere k světu.
Taky mám líhňě kvality Mercedes, ale co z toho, když mi v záruce odešel zdroj a výrobce napsal, ať ji pošlu zpět, že líheň opraví. Je to v pořádku, ale přišel jsem o tři mladé ary. Čím je něco složitějšího tak i pravděpodobnost poruchy může být vyšší. Pepa
Kdo má větší počet Makro líhní, může dno z nepoužívané líhně využít na střádání násadových vajec. Víko prostě bedlivě uklidíte a do dna - s kolíbkou - si sbíráte násadová vajíčka, dokud nemáte požadovaný počet. Jedním jediným lehkým otočením kličky zároveň otočíte všechna vajíčka naráz, takže skladujete násadovky přesně tak, jak je žádoucí (pravidelné otáčení).
Navíc, pokud jste početnější rodina, nehrozí, že vám někdo vejce z kolíbky vezme "na vaření". I rodinným ignorantům dojde, že když ta vejce nejsou v platě, tak je asi něco jinak.
V případě, že bych líheň chtěl zateplit, použil bych dno z druhé líhně a obě dna bych tak vsadil do sebe. Pak by sice nefungovala vnější páčka na otáčení, ale zručný kutil si i s tím poradí.
Je to nejestetičtější a nejjednodušší řešení, zároveň bych řekl i nejvíce preventivní, co se nežádoucího požáru či jiných neplech týká.
No a kdyby nááhodou jedno víko přestalo fungovat, operativně se dodá víko druhé a jede se dál. Vše do sebe pasuje, není potřeba žádných dodatečných dodělávek, opatření, shánění dílů, součástek, nesmyslů.
U nás v Makru jich mají na ploše asi 7 kusů a paní mi ještě říkala - kdyby jste jich měl málo,
mám ještě támhle nahoře další - na regálu měla zabalené další dvě palety plné líhní.
Čili kdykoliv lze operativně dokoupit.
Tak asi tak.

Kvůli zvýšení vlhkosti ke konci líhnutí prvních vajec, by měla později přidaná vejce velkou vlhkost.Tak je lepší týden nás.vejce nesbírat a během 14 dnů nasbírat vejce pro další líhnutí.Nebo líheň ještě jednu, kterou budete mít jako dolíheň.
napsal(a):
Kvůli zvýšení vlhkosti ke konci líhnutí prvních vajec, by měla později přidaná vejce velkou vlhkost.Tak je lepší týden nás.vejce nesbírat a během 14 dnů nasbírat vejce pro další líhnutí.Nebo líheň ještě jednu, kterou budete mít jako dolíheň.
Zkoušel jsem tento postup v Janoelu 24 se 6 vejci. Čtyři jsem následně vyřadil neoplodněná a zbylá dvě se vylíhla, i když trochu s pomocí. Rovněž mne zajímalo, zda je velká vlhkost po 3 dny nezlikviduje. Příroda je mocná čarodějka.
Nechvalte s Makro líhní "dne před večerem" Dvě Makro líhně mají spotřebu jako 1 Brinsea 380 a moje zkušenost s Makro líhní je taková, že zhruba po roce, dvou, začínají odcházet součástky. Některé Makro líhně rezonují a jsou hlučné, málo topí nebo hodně topí, brzy odchází displej, přestanou topit, ...
Kuřata se v Makro líhni IO 103 TH vylíhnout dají a vylíhla jsem jich dost, ale přesto ji nedoporučuji. V dnešní době je již takový výběr líhní, u kterých se dá jednoduše nastavit teplota inkubace tlačítkem a jsou i za celkem dobré ceny, že koupit líheň kde se podle návodu mění teplota podle toho jak kolem ní omotáte deku?
Doporučuji koupit první líheň kvalitnější a rozhodně s nastavitelnou teplotou.
Tuto chválí na FB: http://www.malavelkafarma.cz/product/lihne-na-drubez/automaticka-lihen-na-drubez-mvf-55_-novy/38.
Má někdo s MVF55 osobní praktické zkušenosti? Nebo je to jen čína zabalená do polystyrénu?
Zmiňovaný výrobce "Geflugelzuchttechnik" se zdá být německý, ale vyhledávačem jsem tuto firmu neobjevil. I název výrobku je jen zkratkou českého prodejce, což u mne vzbuzuje jisté pochybnosti. Ale možná, že se mýlím.
kořen
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat jestli líhen automat King Suro poslední týden před vylíhnutím otvíráte kvůli větrání a jestli vejce kropíte před líhnutím nebo jestli pouze nastavíte automat podle návodu? Děkuji.
Stačí jen nastavit podle návodu. Pokud mám čas, pak jednou denně otevřu líheň a zchladím vejce na teplotu očního víčka. To dělá dobře vyvíjejícím se zárodků u všech líhní. V této líhni nechávám vylihnout jen kuřata, která se vyklubou nejdéle do 26 hodin od prvního vylíhlého kuřete. Někdy zbydou některá naklubaná vejce, která by se vylíhla i déle. O ty nemám již zájem. Jedná se o selekci na životaschopnost od počátku. Vlhční, v posledních 12 hodinách líhnutí, někdy provádím, ale není to nutné.
bronda
napsal(a):
Má někdo s MVF55 osobní praktické zkušenosti? Nebo je to jen čína zabalená do polystyrénu?
Zmiňovaný výrobce "Geflugelzuchttechnik" se zdá být německý, ale vyhledávačem jsem tuto firmu neobjevil. I název výrobku je jen zkratkou českého prodejce, což u mne vzbuzuje jisté pochybnosti. Ale možná, že se mýlím.
Ta líheň vypadá podobně jako líheň Janoel, určitě najdete nějaké recenze. Čínské součástky jsou už téměř ve všem. Pravděpodobně u všech líhní budete muset u prvního líhnutí zkontrolovat teplotu, jestli sedí s displejem, abyste věděl, zda máte namáčknout o nějakou setinku víc nebo míň na displeji.
V jakékoliv líhni, která dokáže udržet po dobu inkubace na všech místech správnou teplotu, vlhkost a má větrací otvory, vylíhnete kuřata. U líhní z plastu, které nemají žádnou izolaci, bývá obtížné zajistit stejnou inkubační teplotu pro všechna vejce a zatímco některá vejce se mohou přehřívat, jiná mají nedostatečnou teplotu.
S Makro líhní bez možnosti nastavení teploty jsou problémy nekonečné, protože topí pořád stejně. Nedostatečně, když je v místnosti chladno (to je ještě možnost, že ji něčím zateplíte), ale pokud nastanou tepla, tak nemáte žádnou možnost snížení teploty, jedině vyhledat chladnější místo kam jí postavit nebo rozebrat a přemístit čidlo, což je opruz, když se během inkubace mění počasí z chladnějšího na teplé nebo naopak. Topná sezóna, kdy je v bytě stálá teplota a líheň topí stabilně, netrvá věčně. Komfort obsluhy teploty v líhni tlačítkem je důležitý.
Nenechte se napálit marketingovým údajem, že je líheň automatická, nastavena z továrny, což znamená jediné, že je neovladatelná.
Dobrý den, chci se podělit o své zkušenosti při líhnutí v různých líhních, ale hlavně v MAKRO líhních. Při prosvěcování vajíček u přirozených odchovů slepice, husy, kačeny atd. jsem zjistil, že i když venku pršelo a husa stále na vejce nasedala mokrá, tak vejce silně ztrácely vlhkost a těsně před líhnutím byla skoro 1/3 vzduchová mezera. House či kuře pak má dostatek vzduchu pro své dýchání před vylíhnutím a může se zde točit a krásně otvírat víčko u vajíčka jakoby otvírákem. Proto když jsem se držel návodu k líhním a dodržoval předepsané vlhkosti, tato mláďata byla příliš velká, celou dobu se zde vše zdárně vyvíjela až do doby líhnutí, kdy se téměř vše vždy udusilo. Takže když to shrnu, první tři dny vejce symbolicky pokropím, líheň zavřu, jemná vlhkost tam zůstává, protože vejce netočím a ani líheň neotevírám. Po třetím dni, když začnu točit vejci, líheň otvírám a celou dobu vejce suším. Samozřejmě sleduji vzduchovou mezeru abych to nepřehnal, ale to se mi ještě nestalo, mám asi ve starém domku vyšší vlhkost. A den před tím, než začnu opět s vejci netočit, pod vejce naliju vodu a držím maximální vlhkost. U husy je ještě kropím rozprašovačem. Vše se líhne v daný den, vajíčka jsou uvnitř čistá a kuřata, housata, bažanti vše se zataženým pupkem a vitální. Když popřípadě přilíhnu pár kusů cizích vajec, samozřejmě dodržím daný postup od sklidnění nejméně 24 hodin po jízdě, a tato schválně proložím mezi svá vejce (chaoticky), tak vidím problémy při líhnutí u těchto vajec. Takže asi horší strava či jiné podmínky u chovatele. Vejce samozřejmě nevážím na úbytek hmotnosti, ale selským rozumem, když dodržím vzduchovou bublinu, aby byla před líhnutím taková jaká má být, tak i ta váha musí jít dolů. Tato menší housata či kuřata se po vylíhnutí jako kdyby nafoukla při přijmutí vysoké vlhkosti z líhně. Kdybych je chtěl zpátky do vajíčka zavřít, už se tam nevejdou.
Při odchovu velkých papoušků Ara jsem vycházel taky z toho, že jsou z tropické části jižní a střední Ameriky a když jsem tato vejce udržoval ve vlhkostech předepsaných líhni pro tyto druhy, jsem nic nevylíhnul, mlláďata se vždy zadusila ve vejcích, byla tak obrovská, že se tam ani nemohla otočit. Když jsem je začal sušit, vše je v pořádku. Samozřejmě tato nelíhnu v MAKRO líhních. Proto za mne: sušit, sušit a sušit. Tento příspěvek dám i na podobné vlákna je to tu celkem nepřehledné a tazatelé řeší tento problém na různých místech.
Ještě zde chci dodat, že tyto MAKRO líhně nijak neupravuji, nezatepluji a vůbec do nich nijak nezasahuji, Nechávám je tak, jak je konstruktér stvořil. Samozřejmě když slepičí nebo jiné drobné vejce vyndám z naklápěcího roštu na dno tak tím snížím teplotu což má v poslední fázi líhnutí být. U husích vajec, které od počátku inkabace leží na dně této líhně, tak tuto líheň poslední dny dám na chladnější místo. Jelikož mám kalibrační teploměry a tyto líhně jsem si tepelně otestoval, tak jsou zde tepelné rozdíly. Tyto vrchní části mám popsány fixem a jednoduše při líhnutí přehodím vrchní dekly mezi sebou tak jak mi to vyhovuje a tím také snížím teplotu. U líhní, kde mohu regulovat vlhkost a teplotu to samozřejmě dělám v nastavení ale tyto se pohybují v jiných cenách. Když je něco jednoduché, levné a funguje to, tak je to pro mne plus. Pepa
Vlhkost mi běžně ukazuje kolem 30% i méně, při konečné fázi kolem 80% i více. Orlovčí vejce necelé 3 dny před líhnutím. Nyní již vlhkost cca 80% i více. Chce to prvně odzkoušet na kvalitních ale obyčejných kuřatech než tam dáte drahé násadovky z ciziny. Pepa
Reaguji na více interních zpráv ať nemusím psát to stejné.
Každá líheň je jiná. Teď jsem to popsal. Každý má i jinou vlhkost v odchovnách. Já první vlhkost udržuji pokropením. Nemusím se pak zbavovat vody v nádržkách, či pod vejci. Ta jak začnu líheň otvírat, při otáčení už není nebo uteče ven, je tam pouze ta co se odpařuje z vajec. Na konci dávám vodu tam kde se má. Protože po vylíhnuti tyto líhně umývám a desinfikuji. Malé vejce nebo se slabou skořápkou se odpařují rychleji. Nejde mi ale o jednotlivá vejce ale o celek. Pro mne je důležitá vzduchová mezera a podle toho vlhkost zvyšuji nebo ne. Samozřejmě, že to roste skokově, ale zjistil jsem, že to na líhnutí nemá vliv. I v přírodě sedne okoupaná a mokrá samice na vejce.
Pepa
Jana76

XXX.XXX.68.232
Dobrý den,
líheň je jednoduchá až primitivní, ale efektivní. Dávám do ni 48 slepičích vajec a líhnu tak okolo 30 kousků. To celé otočím třikrát za sezonu. Doporučuji.
janulkajanka

XXX.XXX.231.5
Dobrý den, takže pokud to dobře chápu, u makrovek mám držet vlhkost na 30 procentech a až ke konci lihnutí zvednout?mám nasazeno 30 husich vajec 4 den a nejak si nevim rady, lihen je bez navodu.dekuji Jana.
janulkajanka
napsal(a):
Dobrý den, takže pokud to dobře chápu, u makrovek mám držet vlhkost na 30 procentech a až ke konci lihnutí zvednout?mám nasazeno 30 husich vajec 4 den a nejak si nevim rady, lihen je bez navodu.dekuji Jana.
Pani hladajte na nete info ojladom vodnej hydiny ja sice liahen màm novu este nepouzitu kupil som si r com 20 ak chcete uspesne vyliahnut husy treba vlkost 60%a vysiu a vajcia chladit v poslednych fàzach 4 kràt denne hladajte info najde te tu s 30%vlkostou vsetky husky zabijete.
jako001
napsal(a):
Pani hladajte na nete info ojladom vodnej hydiny ja sice liahen màm novu este nepouzitu kupil som si r com 20 ak chcete uspesne vyliahnut husy treba vlkost 60%a vysiu a vajcia chladit v poslednych fàzach 4 kràt denne hladajte info najde te tu s 30%vlkostou vsetky husky zabijete.
Tak mi to nedalo a kukol som do nàvodu r comu a tam tabulka uvàdza u husy vlkost 60 %a poslednè tri dni 70az 80%dalej vetranie a poslednè tri dni aj rosenie vajicok.
Dobrý den,
nejprve jsem nechtěl do diskuze zasahohovat, ale v určitém směru musím dát za pravdu PEPOVI_FM. Nebudu tady bazírovat na nějakých %, pouze uvedu můj způsob líhnutí. Na začátek uvádím, že líhnu v BIOS 09 a 06 (hrabavou drůbež i v 03).Tedy v líhni bez ventilátoru! Chovem hus se bavím 4 sezonu, takže jsem v podstatě zelenáč, nicméně se snažím naslouchat starší "někdy zkušenější", pokud mám nějaký problém nenechám se odradit a otravuji všechny telefonem, emailem až se doberu k jádru věci a z rad si vycucuji pro sebe jen co dává smysl a co uznám za správné...
Husí vejce před umístěním do líhně pokud je znečištěné umyji lehce vlažnou vodou a houbičkou na nádobí (novou ne ze dřezu), všechny vejce pokropím rozprašovačem roztokem BRINSEA a hned šup s nimi do vyhřáté líhně. Za 12 hod. doladím potřebnou teplotu a za 24 hod začínám 2x denně obracet (někdy zapomenu, někdy nestíhám...). Za 10 dní (pokud nejsu zrovna v práci) na líhni otevřu ventilační otvory a v danou dobu začínám 2x denně chladit. Rekord chlazení mám 6 hod. a to u vajček inkubovaných 25 a 14 dní v jedné líhni, kdy jsem na ně zapomněl. Výsledek líhnutí se domnívám nebyl nijak ovlivněn. Z první várky se vylíhlo vše, a z druhé tuším až na dvě housata také vše. Poté, co zchladím vejce na teplotu očního víčka je vrátím zpět do líhně a 3x (myslím tím 3x, max.4x, když mám pocit, že první dávka byla slabá) na vejce stříknu z rozprašovače od okeny vlažný roztok BRINSEA - vlažný, proto aby to nebyl pro vejce šok.27 - 28 den (jak se housátka začínají na zapískání ozývat přestanu otáček a vlhčím opět 3 dávkami z rozprašovače vždy, jak jdu kolem - to je asi po 2-4 hod. (pokud nejsem doma úkoluji i ostatní členy domácnosti . Násadu do líhně doplňuji co 14 dní a vše podřizuji déle inkubujícím se vejcím (kromě chlazení - později nasazené vejce musí do líhně dříve!). Vlhkost jsem řešil i s konstruktérem ve firmě BIOS, kdy mě odkázal na návod (o vlhčení mimo dobu od naklubání 10% vajček v návodu není ani zmínka). Nejdůležitějším údajem, který nikdo neřeší je úbytek hmotnosti vejce, který je až 13%. Tento se reguluje právě vlhkostí a musí se sledovat! Pokud je bublina malá = úbytek hmotnosti je malý = musí se sníží vlhkost, aby vejce více vysychalo a naopak. Při vysoké vhhlosti se vysychání snižuje. Ti co to mají již v oku vše sledují dle vzduchové mezery. Osobně mám doposud u vodní drůbeže větší procentuální líhnivost než u hrabavé ( tuto líhnu obdobným způsobem). Mimo jiné poslední líhnutí v BIOS 09 z 96 nasazených oplodněných vajček 85 kuřat.
Tímto bych chtěl poděkovat všem zde diskutujícím i ostatním přátelům drůbeže co mě kdy vyšli vstříc a slušně mě poradili i těm, co měli alespoň snahu a v dobré víře odověděli byť bylo vše jinak
Snad jsem i já tímto alespoň někomu poradil
Chovu zdar
MZ.
janulkajanka
napsal(a):
Dobrý den, to jsem nenapsal, chce to přečíst celé.
Důležitá je vzduchová bublina dostatečně veliká aby se líhnoucí mládě, které již začalo dýchat plícemi, nezadusilo. Jinak uhyne s nezataženým žloutkem nebo i později. Není důležité držet se pevně návodu na procenta vlhkosti, každý má jiné podmínky, každé vejce je jinak porovité (jinak odpařuje). Důležité je jenom zdravé vylíhnuté mládě. Opakuji, že když se mi nedařilo za dodržení předepsaných vlhkostí zvětšit vzduchovou mezeru, jsou tam i fota, tak jsem musel jít s vlhkostí dolů abych toto dokázal. Klidně jestli budete mít správný úbytek hmotnosti nebo zvětšování vzduchové mezery na správnou velikost, při předepsané nebo větší vlhkosti tak se jí držte..´Toto je důležité. Samozřejmě že na závěr vlhkost zvedám aby mládě nepřischlo. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Dobrý den, to jsem nenapsal, chce to přečíst celé.
Důležitá je vzduchová bublina dostatečně veliká aby se líhnoucí mládě, které již začalo dýchat plícemi, nezadusilo. Jinak uhyne s nezataženým žloutkem nebo i později. Není důležité držet se pevně návodu na procenta vlhkosti, každý má jiné podmínky, každé vejce je jinak porovité (jinak odpařuje). Důležité je jenom zdravé vylíhnuté mládě. Opakuji, že když se mi nedařilo za dodržení předepsaných vlhkostí zvětšit vzduchovou mezeru, jsou tam i fota, tak jsem musel jít s vlhkostí dolů abych toto dokázal. Klidně jestli budete mít správný úbytek hmotnosti nebo zvětšování vzduchové mezery na správnou velikost, při předepsané nebo větší vlhkosti tak se jí držte..´Toto je důležité. Samozřejmě že na závěr vlhkost zvedám aby mládě nepřischlo. Pepa
Koupil jsem novou líheň, R-Com King Suro. Zde je v návodu doporučována pro drůbež vlhkost 40-45%, dříve bylo všude 55-60%. Takže nižší vlhkost má cosi do sebe. Na druhé mé líhni Janoel 24 jinou možnost, než naplnění jedné nádobky, nebo obou nemám, takže pro jednu nádobku jsem kolem 60%.
bronda
napsal(a):
Koupil jsem novou líheň, R-Com King Suro. Zde je v návodu doporučována pro drůbež vlhkost 40-45%, dříve bylo všude 55-60%. Takže nižší vlhkost má cosi do sebe. Na druhé mé líhni Janoel 24 jinou možnost, než naplnění jedné nádobky, nebo obou nemám, takže pro jednu nádobku jsem kolem 60%.
A koukáte do tabulky dobře? Já tam měla tuhle tabulku.
veraboskova
napsal(a):
A koukáte do tabulky dobře? Já tam měla tuhle tabulku.
Já jsem tam český návod neměl vůbec, ale v anglickém manuálu v kapitole "Humidity + Air Maintenance during Incubation" se píše v překladu toto: "... Je velmi důležité udržovat vyšší vlhkost 1-2 dny před líhnutím oproti počáteční a střední inkubační periodě. Obecné požadavky na vlhkost během inkubace jsou 45-55% pro vodní drůbež,40-45% pro drůbež a 35-45% pro papoušky. Jeden den před líhnutím potřebují všechny druhy ptáků vlhkost cca 65% a někdy i vyšší. Nicméně v oblastech s vysokou vlhkostí prostředí mohou být potřebné nižší hodnoty během inkubace..."
King Suro je z fabriky přednastavena na 45%. S vlhkostí jsem měl 1. den trochu problém, nemohl jsem se dostat přes 39%. Pak jsem zjistil, že hadička vedoucí na odpařovací papír je trochu ostře ohnutá a strojek kapku neprotlačil. Na nastavení je líheň háklivější než bych za tu cenu čekal.
zdenatrepik

XXX.XXX.6.33
Mám zkušenost s MVF55, kterou jsme používali na slepice a křepelky, líheň byla poměrně efektivní, alespoň pro naše potřeby. Letos jsme zakoupili http://www.lihnuti.cz/Automaticka-lihen-na-kurata-a-jinou-drubez-Janoel-48-d9.htm a jsme také opět poměrně spokojeni, možná ještě více. Líheň se mi zdá robustnější a méně hlučná, také není na dotek na víku tak horká. Jinak také mám v návodu uvedenou vlhkost 55-60%.
Mám dotaz na líhně na kuřata od výrobce BIOSKA SEDLAČANY. Kdo máte s těmito líhněmi zkušenost, případně zdlali jsou spolehlivé a efektivní. https://www.bioska.cz/cze/index
tim1974

XXX.XXX.30.253
Co dělat když se kuře nemůže samo dostat ven. Děkuji
tasva

XXX.XXX.7.141
Nemáte uplně pravdu.U plastové lihně je třeba vybrat tu co není nastavena.U nastavene lihen hreje do urcite intenzity a vypne.Kdyz se zmeni okolni teplota,tak se meni i teplota v lihni.
U stavitelne lihne dotapi do teploty kterou jste si zadal na zacatku.Mam lihen puisor 204 a je stabilni na teplotu a dnes i na vlhkost sice u vlhkosti malou upravou.Ze neplnim nadoby na to urcene ale mam vedle lisky nadobku s vodou.Protoze vlhkost se meni plochou hladiny.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!