Vlaška koroptví - chovný kmen

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2016 14:40
marion108

XXX.XXX.175.6

Zdravím všechny, máme doma nově deset mladých vlašek, nyní začínají snášet. Ráda bych z nich vybrala třeba tři nejlepší a pořídila k nim kohouta, prostory a výběh na samostatný kmen mám, zkušenosti s kvokáním a podobně taky, stejně si myslím, že bych jen sbírala násadová vejce a dala pod již osvědčené zdrobnělé wyndotky. Ale co nyní řeším a s čím si nevím rady, je výběr kohouta. Mám tam barevný mix, černé, šedé, pak takové skoro kropenaté a bílé s šedými pírky sem tam... a vůbec nemůžu najít pořádnou tabulku, kde by byly i fotky a já podle toho mohla vyselektovat takové co stojí za to dál množit a pak taky jakého kohouta? Asi by měl být ve stejném rázu co vyberu slepičky, že? Jinak můžu zkusit holky nafotit a hodit fotky sem, vím, že některé nejsou úplně do chovu a tak nechci vybrat špatně, ať to má alespoň trochu smysl.
Našla jsem pár tabulek, ale nikde u všech rázů nebyl vyfocený kohout, proto nevím, jak ho vybrat. Nejde mi tak úplně o výstavy, takovou kvalitu ty slepičky asi nemají, ale spíš o radost z vlastního chovu, tak aby se to neprznilo jak je napadne.

Nakonec připojuji, že pokud by někdo měl kohouta vhodné pro mé holky z královehradeckého kraje, tak dejte vědět.
Předem všem děkuji.

12.2.2016 19:04
kastef

XXX.XXX.138.131

Tak to zas nějak moc nechápu-máte vlašky koroptví, a jsou černé, šedé, kropenaté
vlaška koroptví je jen jednoho zbarvení, prostě koroptví.

12.2.2016 19:12
ovecka

XXX.XXX.203.146

Http://klub-chovatelu-vlasek.webnode.cz/barevne-razy/
Zde máte seznam barevných rázů vlašek. Dana.

12.2.2016 19:18
alena.par

XXX.XXX.11.178

Nejsou to náhodou nosnice, koupené s těch náklaďáku které objíždí vesnice?

12.2.2016 19:20
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jinak se vlašky vyskytují asi v 29 barevných rázech a pokud chcete vědět, jak jsou jednotlivé rázy zbarveny, stačí si najít jiné plemeno, které je ve stejném rázu a kohouta i slepici si představit s postavou vlašky. Barevnost musí být stejná. Dana.

12.2.2016 19:27
kastef

XXX.XXX.138.131

Podle popisu barev zadavatelky si myslím, že má barevné nosnice z drůbežárny.

12.2.2016 19:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

Je mi záhadou, proč takovéto dotazy nejsou automaticky provázeny fotodokumentací.
Netuším?

12.2.2016 20:42
kastef

XXX.XXX.138.131

Tak zad. uvedla možnost slípky nafotit, tak uvidíme.

13.2.2016 09:45
cruyff

XXX.XXX.161.107

marion108 napsal(a):
Zdravím všechny, máme doma nově deset mladých vlašek, nyní začínají snášet. Ráda bych z nich vybrala třeba tři nejlepší a pořídila k nim kohouta, prostory a výběh na samostatný kmen mám, zkušenosti s kvokáním a podobně taky, stejně si myslím, že bych jen sbírala násadová vejce a dala pod již osvědčené zdrobnělé wyndotky. Ale co nyní řeším a s čím si nevím rady, je výběr kohouta. Mám tam barevný mix, černé, šedé, pak takové skoro kropenaté a bílé s šedými pírky sem tam... a vůbec nemůžu najít pořádnou tabulku, kde by byly i fotky a já podle toho mohla vyselektovat takové co stojí za to dál množit a pak taky jakého kohouta? Asi by měl být ve stejném rázu co vyberu slepičky, že? Jinak můžu zkusit holky nafotit a hodit fotky sem, vím, že některé nejsou úplně do chovu a tak nechci vybrat špatně, ať to má alespoň trochu smysl.
Našla jsem pár tabulek, ale nikde u všech rázů nebyl vyfocený kohout, proto nevím, jak ho vybrat. Nejde mi tak úplně o výstavy, takovou kvalitu ty slepičky asi nemají, ale spíš o radost z vlastního chovu, tak aby se to neprznilo jak je napadne.

Nakonec připojuji, že pokud by někdo měl kohouta vhodné pro mé holky z královehradeckého kraje, tak dejte vědět.
Předem všem děkuji.

Fotky tu už dávno mali byť. ťažko Vám niekto poradí keď nevidí o čo sa jedná.

13.2.2016 17:32
kastef

XXX.XXX.138.131

No asi se žádných fotek nedočkáme.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2016 19:32

kastef napsal(a):
No asi se žádných fotek nedočkáme.

Možná bY stačilo počkat, az se paní přihlásí, zatím je od včera off.

14.2.2016 12:00
marion108

XXX.XXX.175.6

Zdravím, omlouvám se za pozdní odpověď, hold prostě s hospodářstvím nemám čas sedět neustále u pc. Jinak holky jsou vlašky od chovatele nedaleko Prahy. On je inzeroval jako koroptví, ale není tam tohoto zbarvení ani jedna tak se omlouvám mě to nedošlo. Nosnice z drůbežárny to nejsou. Viděla jsem chov, byla jsem si pro ně osobně, ale pán toho měl tolik pohromadě, nicméně údajné chovné kmeny byly moc pěkné a slepice mám doma už přes měsíc a pořád čekám, kdy dorostou hřebínky a u některých pořád nic.

Jinak se omlouvám, já toho přečetla už hodně, ale nikdy jsem doma vlašky neměla, mám zdr. wyndotky a leghorny a pak pár posledních starých hibridek a dekalb nebo co je to zač, v létě jsem si koupila násadová vejce české zlaté kropenky a ty se podle mě moc povedly, jen prostě rostou pomalu a zatím to nesneslo ani vejce, tak jsem z nich rozpačitá.

Fotky už mám, hned co jsem zakládala vlákno jsem i šla fotit, jen nemůžu dohledat kabel, abych to přetáhla do počítače, takže prosím strpení, on ho má asi někdo z rodiny...

14.2.2016 13:19
ladd

XXX.XXX.24.24

A jsou ty koupené kuřice aspoň tedy vlašky různých barevných rázů, nebo jejich kříženci? -Pokud jste je schopna identifikovat na přiloženém odkazu stránek chovatelů vlašek.
Vašemu záměru vybrat si několik nejlépe nesoucích slepic a ty si množit, nic nebrání ani v případě, že máte mix vlašek a nebo křížence rázů. Z vlašek nejlépe snáší koroptví, kdysi zde někdo chválil i rodobarvé, takže by to chtělo k nim zvolit kohouta tohoto rázu. Musíte mít ale štěstí na kohouta aby byl po dobré nosnici, nejlépe z chovu, kde chovatel provádí kontrolu užitkovosti.
Česká kropenka je původní selské plemeno, takže je pozdnější. Pokud jsou z července (píšete, že jste si vajíčka sehnala v létě), krátící se den na podzim je ve vývoji navíc také zbrzdil. Očekávaný nástup snášky by měl být teď únor, pokud jsou červencové. Jsou také velikostně menší než vlašky, spíš srovnatelné z leghornkou. Když ji ale vezmete do ruky, měly by být zmasilejší.
Za snížením snášky čistokrevných nosných plemen je vznik hybridek. Drůbežářské podniky již čistokrevná plemena nechovají a ne každý jejich chovatel dělá kontrolu užitkovosti, spousta se jich soustředí jen na vzhled. U málo chovaných plemen, jako jsou kropenky asi ani dost dobře vybírat jen nejlepší nosnice do chovu nelze, poněvadž by došlo k dalšímu snížení již dost snížené genetické rozmanitosti. Musíme se zřejme smířit, že se již nejedná o nosné plemno a srovnávat jejich užitkovost spíše s jinými starými národními plemeny, než vlaškami, leghornkami.

14.2.2016 22:19
marion108

XXX.XXX.175.6

Tak zde je vidět jedna černá. hřebínek u ní asi už na stranu nespadne, že? Zatím nenese. A ještě doplňuji, že všechny léčíme kvůli kokcidiím, když jsem je přivezla měli krev ve stolici a průjem, vet. doporučila pro jistotu přeléčit dvakrát v rozmezí čtrnácti dnů, měli i hrozně bledé ty hřebeny, ale nevím přesné stáří, takže to jsem nebrala v potaz...

14.2.2016 22:20
marion108

XXX.XXX.175.6

Omlouvám se, fotka se nechce nahrát, budu je muset ještě všechny zmenšit.

14.2.2016 22:22
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nejsou náhodou od pana B., z Dobřejovic?

Hřebínek jim přepadne, jsou ještě krásně mladé.

Je to vlaška černá a modrá, asi by měl Admin přejmenovat diskusi.

14.2.2016 22:27
marion108

XXX.XXX.175.6

Tady je ještě vidět jedna z těch co nemají ani ocasní pera, má prostě pozadí jak ty moje wyndotky, ty tam jsou asi tři, ale to vzhledem k velikosti hřebínku může být možná taky věkem?

14.2.2016 22:28
marion108

XXX.XXX.175.6

Tyto "bílé" - ony mají šedá pírka, proto mi není jasné co je to zač - už od začátku nesly, pak měli pauzu a přeléčení se hned zase roznesly.

14.2.2016 22:39
marion108

XXX.XXX.175.6

No, to je něco sem nahrávat fotky fakt zážitek...
Tady jedna z těch co se mi líbí nejvíc, je nejtemperamentnější, nejvíc lítá a už asi týden pozoruji že se motá kolem hnízda, tak asi taky nese. Podle toho že je občas o vejce víc, tak asi jo...

14.2.2016 22:46
marion108

XXX.XXX.175.6

honzapm napsal(a):
Nejsou náhodou od pana B., z Dobřejovic?

Hřebínek jim přepadne, jsou ještě krásně mladé.

Je to vlaška černá a modrá, asi by měl Admin přejmenovat diskusi.

Za přejmenování diskuze bych opravdu byla vděčná ať si nepřipadám jak úplný de... a ať to nemate ostatní.
Jinak ano jsou z Dobřejovic, ale jméno si nevybavím, inzerované byly na bazosi, jela jsme pro ně opravdu hodně daleko, na to že je to pár "blbých" slepic, když manžel zjistil, že jsme jela někam k Praze pro slepice, tak si ťukal na čelo, ale u nás v okolí prostě vlašky k sehnání nebyly.

14.2.2016 23:00
mysak

XXX.XXX.51.89

marion108 napsal(a):
A poslední...

Dobrý den, pokud by to bylo na mě, tak bych se pídil po dvou kohoutech ve třídě elita a sice v barvě černé a stříbrně zbarvené. Opakuji musí být opravdu pěkní, aby byli tzv. zlepšovateli.

K černému kohoutovi dáte černé, modré a bíle splash - to jsou ty s těmi šedými skvrnami a získáte tak potomstvo černé i slušné modré.

Druhý kmen by tvořilo hejno stříbrně zbarvených s kohoutem.

Slepici bez ocasu zkontrolujte, zda jí nechybí biskup, jestliže chybí - vyřadit z chovu, zrovna tak kvůli tomu, že má tato slepice ukázkovou vadu - dvojzub v hřebeni.
A pak uvidíte, no.
Juraj Kafka.

14.2.2016 23:40
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nejsou tak špatné - na to, kolik rázů a kusů on chová, a na to, že je má (co vím) ve voliérách, kde prostě tím kanibalismem (zvláště tak temperamentní plemeno) trpí. Jsou opravdu pěkné, myslím, že litovat nemusíte. Jeden čas samotné slepice neprodával, jedině v páru s kohoutem nebo 1,2, takže bych řekl - solidní kup na to, že začínáte.
Více viz. výše Juraj.

Vlaška černá, modrá, stříbrně zbarvená, splash.
Na druhé fotce, kde je mezi dvěma splash černá - tak té černé už se hřebínek taky neohne.
U ostatních je to nejisté, ta bez ocasu ho má špatně celý - viz. Juraj (a neohne se).

14.2.2016 23:47
marion108

XXX.XXX.175.6

mysak napsal(a):
Dobrý den, pokud by to bylo na mě, tak bych se pídil po dvou kohoutech ve třídě elita a sice v barvě černé a stříbrně zbarvené. Opakuji musí být opravdu pěkní, aby byli tzv. zlepšovateli.

K černému kohoutovi dáte černé, modré a bíle splash - to jsou ty s těmi šedými skvrnami a získáte tak potomstvo černé i slušné modré.

Druhý kmen by tvořilo hejno stříbrně zbarvených s kohoutem.

Slepici bez ocasu zkontrolujte, zda jí nechybí biskup, jestliže chybí - vyřadit z chovu, zrovna tak kvůli tomu, že má tato slepice ukázkovou vadu - dvojzub v hřebeni.
A pak uvidíte, no.
Juraj Kafka.

Mnohokrát děkuji, přesně toto jsem potřebovala vědět. Takže letos zkusím sehnat prostě černého kohouta. Jednoho zdr. už mám k wyndotkám a pro tři kohouty nemám místo, třeba zase za rok, když mě zdrobnělé omrzí úplně... Hledat asi na výstavách?

14.2.2016 23:56
honzapm

XXX.XXX.182.25

Těch výstav teď zjara už nebude mnoho. Většina kohoutů je už "pořešených",
ale třeba seženete od toho, kdo si po dobrém kohoutovi nalíhne potomstvo a dál nebude mít zájem kohouta držet. Obrátil bych se na tento kontakt:
http://klub-chovatelu-vlasek.webnode.cz/kontakt/

(zejména jednatel je super ochotný člověk - to neznamená, že ostatní ne :) )

Za dotaz nic nezeptáte - a (snad) se vyvarujete zpráv typu: "Jéje, zrovna včera skončil v mrazáku."

Mno ale pokud vaše soudružky ještě nenesou, tak první vejce stejně budou míti podměrečná, nevhodná k nasazení, takže toho kohouta (asi) nemusíte shánět zase až tak usilovně.
Max. si ujasnit chovatelský cíl, zařídit oddělení slepic (příští jaro) od toho zdr. vyjandotkového kohouta, vyřadit ty nestandardní atd.

Klub chovatelů vlašek má poslední sobotu v listopadu speciální výstavu,
kde černého kohouta s kvalitními body seženete.
Samozřejmě je vhodné obvolat si to předem.
Před touto speciálkou je celostátní Lysá, kde také kvalitní kohouti "zmizí",
tj. nečekat.

14.2.2016 23:57
marion108

XXX.XXX.175.6

honzapm napsal(a):
Nejsou tak špatné - na to, kolik rázů a kusů on chová, a na to, že je má (co vím) ve voliérách, kde prostě tím kanibalismem (zvláště tak temperamentní plemeno) trpí. Jsou opravdu pěkné, myslím, že litovat nemusíte. Jeden čas samotné slepice neprodával, jedině v páru s kohoutem nebo 1,2, takže bych řekl - solidní kup na to, že začínáte.
Více viz. výše Juraj.

Vlaška černá, modrá, stříbrně zbarvená, splash.
Na druhé fotce, kde je mezi dvěma splash černá - tak té černé už se hřebínek taky neohne.
U ostatních je to nejisté, ta bez ocasu ho má špatně celý - viz. Juraj (a neohne se).

Taktéž děkuji, jinak ano jsou z voliér a ano jak jsem si myslela, mám leghorny to už vlaška nebude o tolik horší, tak tyhle potvory my z výběhy odlítly (plot dva metry) a jedna skončila u sousedů na střeše baráku odkud jsme ji nemohli dostat, takže jsem je hold musela zastřešit a mají to větší než v těch voliérách, ale i se zastřiženým křídlem mi pár kusů dokáže vylítnout do 2,5 metru a narazit do pletiva, kterým to mají zastřešený, takže jsem z nich fakt unesená, ale aspoň že ty co půjdou z "chovu" tzn. mezi ty ostatní jsou relativně klidný a nemají potřebu lítat. Jenda ta stříbrná si klove peří na prsou, není mi jasný proč... Ten výběh je poměrně velký, tak 20x5, hold kdyby tolik nelítali mohli by být na větším, ale teď i kvůli přeléčení to nejde, jak vyřadím ty nejhorší, tak zase budou mít místa víc a ke kohoutovi dám vlastně jen 5 slepic.

15.2.2016 00:07
honzapm

XXX.XXX.182.25

To je normální reakce na přesun, nový prostor. Jsou vzrušené, létají.
Nové pižmovky mi taky vyletí na střechu dvoupatrového stavení.
A pak už nikdy.

Až začne růst tráva, určitě je můžete na část dne pouštět.
Klove sebe (či ostatní) - stereotypní chování, zlozvyk z voliéry.
Určitě znáte ze zoo slony či šelmy, jak chodí sem-tam, apaticky, kývou se ze strany na stranu...
Stereotypní chování pro nedostatek vnější vzruchů a podnětů.
I na omezené ploše je můžete hravě zabavit - na části můžou mít pískoviště, na části mulčovací kůru, štěpku, seno nebo jiný materiál na hrabání - do toho jim vhoďte pár zrn slunečnice, ať je jejich hrabání korunováno úspěchem - nálezem.
Můžete do truhlíku vysít pšenici (jako na velikonoční osení) a v různých fázích vývoje (naklíčení) jim to předkládat - budou (pro změnu) ozobávat taky něco jiného, než samy sebe...

O hlávce ledového salátu, pekingského zelí, krmné řepy aj. už tu psáno bylo.

Slunečnici jim můžete zalít tuhnoucím tukem do petlahve, uříznout dno, zavěsit nebo umístit k vyzobávání. Lze sklízet - časem - i celé slunečnicové úbory k vyzobávání, kukuřičné klasy... Však vy si poradíte.

Voliéru je vhodné mít členitou, místa k odpočinku, ke stranění se ostatním, vyvýšeniny (špalek, větev), stačí třeba prořezání větví ze sadu, nálety, vrbové/březové větve, hrazda atd.

Na toto stereotypní chování (většinou) nezabírá dotace bílkovinou.
(její nedostatek v prvopočátku ho ale vyvolává)
Pokud je zvíře již bílkovinně nestrádající, ale má zlozvyk vštěpený,
horko těžko se to odnaučuje, jedna z cest eliminace je právě tím "enrichmentem",.

15.2.2016 08:52
honzapm

XXX.XXX.182.25

Až začnou nést, tak ztěžknou, nebudou už to takové létavice.
Jejich chování se také změní - některá si posedí v kukani i více, jak hodinu,
tím se nejen "zabaví", ale i ten počet zvířat aktuálně na ploše se také "rozředí".
Po snesení nemá čas na blbosti (ozobávání druhých), snaží se "nasbírat"
co nejvíc pro její další vejce atd. Mají jiné starosti, to chování se "samo" trochu vylepší.

Nezapomeňte na ochrannou lhůtu - antikokcidika vs. vejce.

15.2.2016 10:03
marion108

XXX.XXX.175.6

honzapm napsal(a):
Až začnou nést, tak ztěžknou, nebudou už to takové létavice.
Jejich chování se také změní - některá si posedí v kukani i více, jak hodinu,
tím se nejen "zabaví", ale i ten počet zvířat aktuálně na ploše se také "rozředí".
Po snesení nemá čas na blbosti (ozobávání druhých), snaží se "nasbírat"
co nejvíc pro její další vejce atd. Mají jiné starosti, to chování se "samo" trochu vylepší.

Nezapomeňte na ochrannou lhůtu - antikokcidika vs. vejce.

Děkuji za cenné rady, hlavně ty typy na výběh. Ony se ozobávaly tři, ale jen tahle jediná v tom pokračuje, nicméně vím, že i leghorny lítaly a jak se roznesly, tak jim ztěžkl podvozek a teď se jim ani lítat nechce, ale jsou už ve třetím snáškovém cyklu, takže i mají svůj věk. Jak se uklidní nebude problém je vypustit, už jsem jednou zavřela blbě branku a jdu na zahradu, že tam kohout strašně nadává, co se děje a celé hejno běhalo po dvoře a neodlítlo a samy se hned šli schovat do svého výběhu, takže to bude dobrý, časem, ale teď i vzhledem k tomu, že v jednom místě je prostě nízký plot a sice staré slepice i kuřata co je vodila kvočna ho respektují, ale protože je soused blb a jedno zatoulané kuřátko (nemělo ani měsíc, možná dva týdny) co prolezlo omylem plotem nám umlátil lopatou, tak nechci riskovat, ale během jara bude plot nový a hlavně plný, tak to bude taky o něčem jiném...
Co mě ale fakt překvapuje, že kropenky jsou mlaďounké, líhnuté až na začátku září, mám je spíš pro radost, takže mi nevadí, že nenesou, ale je fakt že vůbec nemají potřebu lítat, třeba na našem pozemku hravě vylítnou na strom, ale sousedovic mnohem menší plot nepřelétávají.
Ochranou lhůtu máme tři týdny zítra dostanou další dávku a za tři týdny už jim budu i víc přilepšovat, ale nechci do nich rvát zbytečně moc bílkovin, nepotřebuji aby teď nesly, teď je prostě musíme přeléčit a už mám pěknou sbírku vajec nekonzumovatelných, takže je postupně krmím psovi a víc jich nějak nepotřebuji...

15.2.2016 12:37
honzapm

XXX.XXX.182.25

Opět použiju srovnání se zoo, pokud zvíře v daném výběhu má:

1. možnost sehnání partnera
2. dostatek vhodné potravy
3. dostatek seberealizace
4. dostatečný pocit bezpečí
5. náležitou (zdravotní) péči
6. možnost zbavit se parazitů (pokud možno) přirozenou cestou,

tak nemá důvod utíkat kamkoliv jinam.
I v přírodě má každý tvor své dané teritorium, jehož hranice respektuje.
Kvocient slepic je dostatečně vysoký pro respektování daných hranic
(za splnění podmínek, viz. výše)

Pokud ostatní kuřata viděla incident - uprchlé kuře vs. lopata vs. soused,
vsadím se, že na tu stranu už nepřeletí-neprolezou nikdy.
Zkušenost je podporovatel výše uvedeného respektování hranic.
(nebo naopak jejich rušitel - pokud positivní zkušenost "za plotem najdu víc"
mají a ta převládne)

Úplně nevím, jaký vliv mohou mít antikokcidika na organismus psa,
já bych daná vejce vracel drůbeži, byť by to na váš odhad byl už nadlimit
bílkovin nebo vyhazoval (skořápky sušil).

Tak ať se vám daří. Další fotky potěší.

15.2.2016 23:54
marion108

XXX.XXX.175.6

To je pěkně napsané.
Co se týče vajec psovi, tak mi vet. řekl, že pokud ten pes dostane doporučenou dávku pro svou hmotnost, což jsou 2-3 vejce týdně, tak není žádný problém v tom, že by to ublížilo, v tom vejci zůstane už jen reziduum, jen tak dva dny po tom přeléčení je mám prý vyhodit a pak už můžou normálně zvířatům. Ani člověku by tyto látky v tak malém množství neměly ublížit, ale víte jak, prostě by to nemělo v lidské potravě co dělat... Na druhou stranu hlavní důvod k chovu mám prostě ten, že chci vejce bez hormonů od spojených slepic, proto ty vejce sama konzumovat nehodlám.
Jinak holky už se fakt roznášejí, dnes i včera tři vejce od deseti slepic, takže už aby ta ochranná lhůta byla pryč...

Jo a slepice nejradši hrabe v hnoji. To je moje pozorování a nejradši se popelí v suché hlíně pod smrkama, plné suchého jehličí, nechápu, že je to nepíchá. Písek moc nemusejí, jen když je fakt jemný a přesně takový jemňoučký písek mají k dipozici vlašky a popelí se v něm rády...

Holky na fotím zase třeba za měsíc, aby byla vidět nějaká změna.

16.2.2016 02:54
mysak

XXX.XXX.45.107

marion108 napsal(a):
Mnohokrát děkuji, přesně toto jsem potřebovala vědět. Takže letos zkusím sehnat prostě černého kohouta. Jednoho zdr. už mám k wyndotkám a pro tři kohouty nemám místo, třeba zase za rok, když mě zdrobnělé omrzí úplně... Hledat asi na výstavách?

Není zač, kolik že jich vlastně máte dohromady?

19.2.2016 22:18
honzapm

XXX.XXX.182.25

Marion, koukám, že jste si podala inzerát na stříbrně zbarveného kohouta.
Mno, elita je od 95 bodů, takoví kohouti se jen tak neprodávají.
Každopádně vám popřeju hodně štěstí a dejte vědět, co je nového.

20.2.2016 00:51
marion108

XXX.XXX.175.6

mysak napsal(a):
Není zač, kolik že jich vlastně máte dohromady?

Vlašek 10.

20.2.2016 00:59
marion108

XXX.XXX.175.6

honzapm napsal(a):
Marion, koukám, že jste si podala inzerát na stříbrně zbarveného kohouta.
Mno, elita je od 95 bodů, takoví kohouti se jen tak neprodávají.
Každopádně vám popřeju hodně štěstí a dejte vědět, co je nového.

Jo, jo... to je mi jasné, celkově když jsem podávala inzeráty že něco sháním, tak to vždy dopadlo tak, že jsem nesehnala, ale tak kdo ví. Jinak nakonec jsem v kontaktu s jedním chovatelem z klubu vlašek a doporučil mi do pan Kleisner, že chová kvalitní vlašky stříbrné a další dva ještě hodlám konatktovat. Zatím to vypadá nadějně aspoň na letošní kuřata, tak snad by z toho byl jeden solidní nepříbuzný kohoutek, no uvidíme. Třeba se nějakého fešáka podaří splašit, ale ono ty stříbrné ve slušné kvalitě chová 6 lidí v republice a z toho tři mají chovy dle pana Kleisnera elitní, takže jim celkově další chovatel co by si držel slušného kohouta pro rotaci chybí... Tak třeba...
S tím černým je to marné, je jich hodně málo a těch elitních skoro žádní, údajně a hlavně jsme detailně prohlídla ty ostatní: dvě nemají biskupa, nemají ocas, další tři mají dost špatně hřebínky a pak nejsem schopná posoudit, ale zkusím ty stříbrné lépe vyfotit, jenže ono fotit venku vlašku je docela psina, aby na té fotce vůbec něco bylo, pokusím se zlanařit kamarádku fotografku, co má lepší vybavení, ale chvíli to potrvá, nebo hold nafotím v kleci, tu mám, tak tam by se to mělo povést.

20.2.2016 08:56
honzapm

XXX.XXX.182.25

Určitě nafoťte. Stříbrně zbarvené vlašky jsou božské. A miluju jejich vajíčka.
Jsou jiná, než od koroptvích - také nádherně čistě bílá, ale taková uhlazenější, lesklejší.
No, nádherná. A nesou jako najaté. A, samozřejmě, jsou krásné.

Kohout Erik od Ing. Loukoty a slepička Angelína od mistra Kofroně.

20.2.2016 10:02
Olánek

XXX.XXX.9.109

Když mám více barevných rázů vlašek a svobodně se pojímají, tak pak poznám na kuřatech, která jsou čistokrevna?

20.2.2016 10:02
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Tedy, klobouk dolů smekám před Vámi, Honzo, díky Vám jsem zase o něco chytřejší a hned to jdu vylepšit těm mým holkám do výběhu. Fakt dík

20.2.2016 11:21

Olánek napsal(a):
Když mám více barevných rázů vlašek a svobodně se pojímají, tak pak poznám na kuřatech, která jsou čistokrevna?

Pokud máte více barevných rázů pohromadě, tak to, podle mne nepoznáte. Jedinou šancí je buď sbírat vejce od slepice barveně shodné s kohoutem, nebo příslušnou barvu oddělit na dobu sběru násadových vajec (nutno počítat s tím, že alespoň 14 dnů před sběrem by již mela být skupina odděleně spolu).

20.2.2016 11:35
honzapm

XXX.XXX.182.25

Olánek napsal(a):

Záleží, kolik těch slepic máte - a také, kolik času na jejich sledování máte.

Já naprosto přesně poznám vajíčka té stříbrně zbarvené soudružky na snímcích nahoře.
Ona je ročník 2013, takže už zasloužilejší. Kroužek už jsem jí sundal.
Její sestry měly vápenku, tak pro lepší hygienu nohou, navíc se tu jedna kroužkem
zachytila o síto na zemi, které mám na místě, kde měli tesaři složené lešení, když mi
rekonstruovali střechu. Po odstranění složeného lešení to tam soudružky samozřejmě
začaly udatně masakrovat a dělaly jámy, tak jsem to srovnal, osel a dal síto, ale jak
není absolutně srovnané s terénem, tak jednou-dvakrát jsem viděl, jak se o to slepice
kroužkem zachytily. Pro mne - nevystavovatele - jsou ty kroužky k ničemu.

Ještě mi tu, díky mírné zimě, dost řádí krtek, takže jakmile nestihnu novou krtinu "uklidit"
včas, tak už to tady díky leghorním vytrvalkyním začíná připomínat měsíční krajinu. :)

Mno, takže od té stříbrné je to vejce veliké, krásně souměrné, leskle bílé
a na špičce má 1-3 méně než milimetrové dolíčky-ťupky.
Taky vím, ve které kukani nese, atd. Poznat se to dá.

Andy, zdravím - no nemáte zač. Ať se vašim děvčatům daří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík