Indicky bezec- snaseni vajec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2016 19:34
beruska1

XXX.XXX.147.46

Dobry den,
vzhledem k tomu, ze jsem zacatecnik, potrebovala bych opet poradit. Dnes jsem po zahrade posbírala 5 vajec.3 byly na jednom miste a dve na dalším. Mam celkem 3 kaceny. Potrebovala bych kaceny naucit snášet na stejne místo, jak na to? V lete v trave nejsem na pozemku 1500m schopna nic najit. Ani nevim, kdy snasi vejce, jestli cely den nebo v noci. Na noc je nezaviram, protože nechteji a brani se. Jdou si sednout dovnitř do chleva jen když je zima a to je zahánět nemusim, trefi samy, chodi tam i zrat. Ale když je chci zahánět, nemam sanci, proste nechcou... dekuji za napady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2016 22:33

Keď ich večer nezatvoríš, vždy budeš hľadať vajíčka. Zo začiatku ti to bude trvať dlhšie, lebo rady sú dlho vonku, ale zvyknú si a dajú sa pekne zahnať, potom už idú všetky naraz, pekne jedna za druhou. Nesú sa skoro ráno, takže keď ich budeš vypúšťať, už budú znesené.

14.2.2016 23:01

beruska1 napsal(a):
Dobry den,
vzhledem k tomu, ze jsem zacatecnik, potrebovala bych opet poradit. Dnes jsem po zahrade posbírala 5 vajec.3 byly na jednom miste a dve na dalším. Mam celkem 3 kaceny. Potrebovala bych kaceny naucit snášet na stejne místo, jak na to? V lete v trave nejsem na pozemku 1500m schopna nic najit. Ani nevim, kdy snasi vejce, jestli cely den nebo v noci. Na noc je nezaviram, protože nechteji a brani se. Jdou si sednout dovnitř do chleva jen když je zima a to je zahánět nemusim, trefi samy, chodi tam i zrat. Ale když je chci zahánět, nemam sanci, proste nechcou... dekuji za napady.

Dávat jim tam navečer zřádlo a ihned jak tam zalezou, tak zavřít.Hlavně krmit pravidelně jen tam, i ráno.A z obvyklé dávky jim nechat část k večeři.Do 14 dní si zvyknou tam chodit večer sami.

15.2.2016 21:17
beruska1

XXX.XXX.147.46

S tim jídlem by to mohlo fungovat. Davam jim jidlo ven i dovnitř. Když to odstrihnu, tak by mohly hodit radeji dovnitř. Ale na jidlo se nejak zvlast nezenou. Cekaji, az odejdu. Ale nejak si poradim. Jen se ještě chci zeptat, jestli jim tam, kam je zavirate, svitite a kdy je zahanite, jestli ještě za svetla nebo az za tmy. Jak velky prostor tam mate? Dekuji.

15.2.2016 21:39
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Můžu se přidat s dotazem? Loni manžel vyrobil pro ruánku a čínku dle rad tady bedničky na snášení. Šířka 60, hloubka 40, výška 43 cm. Průlez 18 cm, odklápěcí střecha, předsíňka.
Přes zimu máme pár běžců kamaráda, koncem března si je bere zpátky. Kachna snáší už pár dní do bedničky, ikdyž mi přijde bednička nízká zrovna na běžce.
Psala jsem kamarádovi, že si má pořídit něco, kam bude kachna snášet. A on chce bedničku vyrobit od manžela. Ale. Stačí rozměrově tu co máme nebo přidat na výšce? Co máte ozkoušené?
Děkuji, už to hodinu hledám a nemůžu vygooglit..
Přikládám fotky i s figurantem smajlík

15.2.2016 22:53
ronx

XXX.XXX.223.75

Určite to stačí, kačica sa vie v pohode zohnúť. U mňa si tiež stále vyberala tú najmenšiu kde bola výška len 30cm! a vysedela tam dokonca aj káčatá.

15.2.2016 22:55
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Ronx: děkuji za odpověď.

16.2.2016 02:25
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Beruško, jaké máte kachny? kachny, které nezasednou, jako moje ruánky také nesou, kam se jim zachce! takové pižmovky, ty si najdou hnízdo, mají nejradši někde v ústraní, schované před očima zvídavých obyvatel, tam si nanesou hromadu vajec, která jsou k neuvěření schopny obsednout a vylíhnout hejno malých pižmovčat! musíte kačenkám vytvořit na různých místech hnízda, pokud možno, kontrolovatelná s možností na noc zavírat, jako např.dvířka na králíkárně, aby vám kachnu s vejci nezlikvidovala např.kuna nebo ježek..já používám bedny asi 50x70xv.50 vystlané slámou a s dvířky, kačenky se tam naučí chodit a také tam rády zasednou na vajíčka..

16.2.2016 09:07
beruska1

XXX.XXX.147.46

Ancovicka1: Ja mam bezce a ti pry nesedi. Dala jsem jim ven okolo mista, kde snasi, normalni drevenou bednicku, velmi nizskou od mandarinek a vystlala senem. nosi kolem, ale ne do. Neradi chodi do uzavřeného prostoru. Mají udelany velku dost velky prostor " kachnik" bez dvirek, ale striskou, ale ani tam nepachnou. Je to kryte, jen dira místo dveri... Uvidim, ale jinak je budu muset každý den zavírat, jak mi tu kdosi radil. Ještě se chci zeptat, jestli se muze z vajec delat smazenice nebo nameko. Nekde jsem cetla, ze kaceni vejce pry je nutne dlouho varit a na smazenici jsou nevhodna. Vite proc? Dekuji Eva.

16.2.2016 12:34

U bežcov je to dosť individuálne. Ak nevyskúšaš, nebudeš vedieť, aký materinský pud sa v nich skrýva Daj im šancu, možno ťa milo prekvapia . Vchod do hniezda nejak zamaskuj, aby si mysleli, že si ho našli samé. Ak ich večer zatvoríš, nebudú mať inú možnosť len sa zniesť tam, kde budeš chcieť ty.
Niekde som čítala variť 8 minút, ja by som varila pre istotu 10 minút. Je to kvôli salmonelám, ktoré sa môžu vo vajíčku nachádzať. Takže na praženicu určite nie !

16.2.2016 12:48
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Dobrý den, tak Vy máte běžce! s těmi je to těžké, do žádné boudičky na hnízdo nepůjdou, leda by to byla drátěná klec, jako jsem loni měla já, ze dvou stran i strop dřevo, vystláno s podkladky a tam mi kačka chodila snášet! snesla asi deset vajec a zasedla, zavřela jsem drátěná dvířka a vypouštěla ji ven jednou za den ve stejný čas a hlídala, když se vrátila, opět jsem ji zavřela.snad jsem jí tam dávala i krmení a vodu, klec je asi metr dlouhá..káčata úspěšně vyseděla! takže to jde..dcera má indiány také, do celé dřevěné bedničky je vůbec nedostala, takže jí kačky začaly snášet pod tújemi, udělaly si krásné vystlané hnízdo a seděly tam spolu..nějaká vejce se ztratila, tak ty umělkyně vyseděly 2 kačenky a byla štastná rodinka! .. ale ony snáší hodně vajec, asi 60 jsem jich předtím měla v líhni, to bylo malých indiánů!..co se týká vaření z jejich vajec, píšou, že ano, ale snad jen do pečení, míchanici z nich, to asi ne, kvůli salmonele. snad někdo napíše svoji zkušenost! Anna.

16.2.2016 12:51
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Yolanda byla rychlejší!

16.2.2016 13:53
ronx

XXX.XXX.223.75

Je pravde že sa všade píše že nesedia no mne sadla a 2roky po sebe aj vysedela a prvý raz som jej podložil aj pekingské a tie dokonca tiež vysedela len som pri nich prišiel na jeden veľký problém, prvý krát začala nosiť do búdky ako som tu písal 70x40x30 mimo kachníka ktorú som skryl do takej skalky pri plote kde je miernejší svah z prisypanej hliny a bežci si ju veľmi obľúbily, po vysedení som mal kačicu s káčatami v malej ohrádke, ale stále sa len lepila na pletivo a chcela ísť za kačerom tak som ich pustil ale ako behala s malými po celej záhrade tak sa postupne jedno po druhom postrácalo, jedno sa dokonca utopilo v jazierku, druhý krát som si povedal že už nespravím tú chybu a našťastie kačica začala nosiť do kachníka ( bol veľkosti asi 120x100) tak som ju tam aj uzavrel aby sa nevideli s káčerom (doplňujem že celá predná stena je jedno veľké okno takže mali aj svetla a strecha je otvarateľná tekže aj kŕmenie bolo jednoduché) až kým káčatám nezačalo rásť perie a až potom som ich začal púšťať.

16.2.2016 14:06
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Výborný nápad!

16.2.2016 16:05

Odchovávala som v podobných priestoroch. Psia búda 80 x 110, tiež s výklopnou strechou. Namiesto kačeny žiarovka.Menšiu časť, t.j. závetrie som mala zaslepené, keď trocha podrástl, plochu som im o túto časť zväčšila, nakoniec dostali aj slnečný výbeh. Všetko OK, len to každodenné čistenie. A keby len každodenné, ale čistila som im 2 x do dňa, ráno a večer, aby si užili aspoň trocha sucha. A to ešte nemali vodu na kúpanie, len na pitie, malý bazénik dostali až do výbehu. Poviem ti, že odchovať kurčatá je oproti tomuto malina.

16.2.2016 16:50
beruska1

XXX.XXX.147.46

No ja nechci, aby vysedeli vejce, mame je jen na jidlo. Zatím teda zkousim s bednickou. je mi celkem jedno, kde budou snášet, ale musí to byt na jednom miste. Ale zkusim mého nechat udelat i boudičku, uvidíme. Ale na vejcích nesedi, tak ja asi maminky mit nebudu... Ale nevadi. Sbiram vejce každý den, mozna zkusim dat do bednicky jedno jako navnadu, nejake plastove třeba... Pomohlo by to? Aby třeba vse davali tam? A svitite dorostlym kackam v kachniku přes noc? Zavirate asi v kolik? Za tmy nebo ještě za svetla? Dekuji.

16.2.2016 17:14
ronx

XXX.XXX.223.75

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Odchovávala som v podobných priestoroch. Psia búda 80 x 110, tiež s výklopnou strechou. Namiesto kačeny žiarovka.Menšiu časť, t.j. závetrie som mala zaslepené, keď trocha podrástl, plochu som im o túto časť zväčšila, nakoniec dostali aj slnečný výbeh. Všetko OK, len to každodenné čistenie. A keby len každodenné, ale čistila som im 2 x do dňa, ráno a večer, aby si užili aspoň trocha sucha. A to ešte nemali vodu na kúpanie, len na pitie, malý bazénik dostali až do výbehu. Poviem ti, že odchovať kurčatá je oproti tomuto malina.

S tou vodou som taký problém nemal pretože ten kachník bol rozdelený na 3 hniezda a v jednom sedela v druhom mali vodu a žrať takže bolo mokro len tam a čistenie bolo o to jednoduchšie že ako som ich choval na polodivoko a kačka sa nenormálne bála tak stále aj pri kŕmení sa skryli do jedného hniezda a bolo o toľko menej stresu.

16.2.2016 17:19
ronx

XXX.XXX.223.75

beruska1 napsal(a):
No ja nechci, aby vysedeli vejce, mame je jen na jidlo. Zatím teda zkousim s bednickou. je mi celkem jedno, kde budou snášet, ale musí to byt na jednom miste. Ale zkusim mého nechat udelat i boudičku, uvidíme. Ale na vejcích nesedi, tak ja asi maminky mit nebudu... Ale nevadi. Sbiram vejce každý den, mozna zkusim dat do bednicky jedno jako navnadu, nejake plastove třeba... Pomohlo by to? Aby třeba vse davali tam? A svitite dorostlym kackam v kachniku přes noc? Zavirate asi v kolik? Za tmy nebo ještě za svetla? Dekuji.

Skuste ja som jej tiež dal jedno stále aby vedela kam a až po zasadnutí som jej dal zbytok vajec. S tým svietením to podľa mňa netreba preháňať, ja som choval môj párik viac menej bez kontaktu so mnou len pri kŕmení a zatvárať tak ja neviem zatváral som ich večer kedy ako ale stále už boli sami v kachníku alebo maximálne niekde okolo neho ale mal som to tak vymyslené že smerom ku kachníku viedla taká ulička a tým že neboli na kontakt s človekom zvyknuté tak tou uličkou vbehli rovno dnu.

16.2.2016 23:20

beruska1 napsal(a):

Beruska 1, veď ty si viac gurmánka, ako chovateľka

17.2.2016 07:32
bara001

XXX.XXX.43.138

My běžce zavíráme na noc pravidelně kvůli predátorům. Přestože jsme uprostřed vsi, není tam nouze o kuny, lasičky i ježky, o kočkách ani nemluvě. Díky tomu kachničky snáší v kachníku. Mají udělaná hnízda, ale do nich moc nesnáší. Jsou "čúzy" tyhle kachničky, ale je to alespoň uvnitř. Než je pouštíme cca mezi 8-9 hodinou, jsou vejce snesená.

17.2.2016 07:49
beruska1

XXX.XXX.147.46

No asi mi nezbyde nic jiného nez je proste každý den zahánět. Co se da delat. Udelam vemku ještě hnizda, jak mi radili vyse, ale moc tomu neverim.

17.2.2016 16:23
beruska1

XXX.XXX.147.46

Hlasim uspech, jedna dneska sla do bednicky a druha hned vedle. Takze hned poridim druhou vedle a uvidíme. Ale mam nejake exhibicionistky. Vybraly si místo uprostřed placu, zadne skryvani... (-:.

17.2.2016 19:27

Tak tomu sa hovorí zhoda . Chcela si kačky nosnice, máš ich . Nádejné kvočky by sa správali ináč

17.2.2016 22:32
beruska1

XXX.XXX.147.46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak tomu sa hovorí zhoda . Chcela si kačky nosnice, máš ich . Nádejné kvočky by sa správali ináč

No tak huraaa . jen aby tedka porad nosily tam, kam mají. Nechci je zavírat, tady kuny nejsou a sedi pod poulicni lampou a jsou tam stastne. . Aspon je nebudu muset nahanet každý vecer. Ony totiy presne vi, kam mají jit, kde je chci mit, tak tam schvalne nejdou, protože nechcou. A to je pak na 2000m2 pekna sranda

18.2.2016 04:11

Mojich bežcov už nemusím ani zaháňať, večer okolo desiatej, niekedy sa to pretiahne až do polnoci im ešte nasypem zrno, ak majú vyžraté, zasvietim im v kačerníku zavesenou led baterkou, lebo do tmy nechcú ísť, a kým nakŕmim zajačkov, už sú v kačerníku .Zatváram ich len preto, aby boli cez noc v suchu.

18.2.2016 15:39
jonÁŠ

XXX.XXX.149.151

Dobrý den, indické běžce máme prvním rokem, dneska mi kachna snesla první vejce, chtěla bych se zeptat jestli se vejce sbírají nebo se nechávají na hnízdě a po určité době se vracejí.Děkuji za odpověď.

19.2.2016 09:20

Keď ich budeš zbierať, musíš sa o nich vedieť postarať, čiže správne ich uskladniť, obracať ich. Keď ich necháš v hniezde, budú sa o ne starať kačeny . Netrúfam si však odhadnúť, kto to zvládne lepšie

25.3.2016 13:15
beruska1

XXX.XXX.147.46

Dobry den, jsem tady zpet s otázkou. Bezci zacali pekne snášet vajíčka od puli února. Mam celkem 3 kacenky a jednoho kačera.1 kacka pravdepodobne nesnasi ještě vůbec, ale v unoru jsem obvykle nasla 2 každý den. Ted tak 1 za dva dny. Je to normalni snuzka nebo je to malo? Kolik tak bezci prumerne snasi? Dekuji zkusenym.

25.3.2016 17:38
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Beruško, běžci snáší celé léto, pokud jim budete brát vajíčka, pokud jim je ponecháte v hnízdě, tak jich snesou možná -lO-l5, začnou si trhat do hnízda peříčka, jimi hnízdo vystýlat a potom zasednou a budou sedět 28 dní..po týdnu sezení se musí vajíčka prosvítit žárovkou a vytřídit neoplodněná, zbytečně by je kachna zahřívala na úkor ostatních a zkazila by se. dodnes by bylo rozumné vajíčka sbírat, popř.je dát do líhně, protože by stejně nastydla a nic by z nich nebylo, tak snad už bude tepleji a můžeme počítat s násadou.pokud chcete vajíčka jen na jídlo, budete je mít po celé léto, občasné vynechání snášky není žádná tragédie, přikupte jim směs, granule pro kachny a ponesou lépe!

dusanko

13.10.2016 10:01
dusanko

XXX.XXX.82.137

Krásne si to vysedeli a vychovali...

18.10.2016 16:32
beruska1

XXX.XXX.147.46

Mi také, ale ted je nemuzu prodat...

18.10.2016 18:04
skodovak

XXX.XXX.241.252

Po třech letech když to každý musel mít a množit mnohdy jen kvůli prodeji čekáte co? já je rozdal..

19.10.2016 11:10
beruska1

XXX.XXX.212.172

Pockam ještě na jaro pokud to nepujde prodat, pak je snim . Rozdavat je nebudu. Ja je množit nechtěla, rozhodly se samy. Je mi jich lito, protože jsou skvele rostle a silne.

dusanko

20.10.2016 08:53
dusanko

XXX.XXX.82.137

Mne už ostali len "staré" mladé sú už fuč...

22.10.2016 13:21
beruska1

XXX.XXX.147.46

A muzu se zeptat, kde jste inzerovAL?

dusanko

24.10.2016 10:02
dusanko

XXX.XXX.82.137

Bazos, facebook. Vačšinu som ale predal známim... záujem bol ale vačší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík