Příjemný den, potřebuji radu. Mám loňský kmen češek které snesly víc vajec než bylo mé očekávání a kvůli tomu jsem si pořídila líheň.Líheň má tzv. podélné žlábky kde můžu vajíčka dát na stojato ale dotýkají se a nebo naležato a to právě nevím co je vhodnější, zda v líhni se mají vajíčka skládat naležato a nebo na "stojáka" špičkou dolů? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, držel bych se doporučením výrobce. Jen on kalibroval líheň a ví kde a jak jsou teploty optimální. Vejce v hnízdě pod rodiči je vždy naležato. Samozřejmě jsou i kulatá vajíčka, které mohou být různě. Husa na první líhnutí je dost složitá. Určitě už jste si nastudovala otáčení a chlazení. (je toho všude na internetu dost).Já když dávám vejce do líhně, v které líhnu poprvé, tak je doslova proložím kalibračními teploměry a zjistil jsem, že i když jsou líhně s ventilátorem, tak může být v určitém rohu o stupeň méně nebo více. Samozřejmě to platí i pro určitou výšku blíže k topné spirále či dále.
Já bych osobně líhnul husí vejce na ležato a při při chlazení bych jim ještě měnil pozici. Pepa
Afrika

XXX.XXX.69.164
Zdá se mi, že Vám paní Pavlo jde o slepičky ČZK, pokud ano, tak bych doporučoval Vajíčka uložit na špičku nastojato. Samozřejmě pokud jde o husí vajíčka, tak souhlasím s panem Pepou. O jakou líheň se prosím jedná? Z.
Dobrý den!
Moje husy vždy všechna vejce vyseděly, ale letos snesly tolik vajec, že jsem musela koupit líheň YZ8-48.
Nikdy jsem nelíhla, a vůbec nevím jakou nastavit teplotu (a jak)a jestli jde na této líhni nastavit vlhkost (a jak).Český návod je nedostačující.Také vejce jsou veliké a do košíčku špatně zapadají-mám strach, aby nevypadla.Mám je položit pouze na mřížku?
Za všechny rady budu moc vděčná.