mgtka
napsal(a):
Snáší nám husy a vajíčka odebíráme, jenže máme jen jednu podkládku a proto se dnes chystáme jít koupit. Jenže všude se prodávají podkládky velikosti vajíčka slepičího...příjme to husa? Nebo máme někde sehnat/vyrobit si větší?
Dobrý den,
osobně jsem slepičí používal také, do doby než jsem si vyrobil z husích...
Loni jsem ale zahlédl šikovné podkladky u místního větnamského prodejce. Nestály moc a velikost odpovídala.
Chovu zdar
MZ.
mgtka
napsal(a):
Snáší nám husy a vajíčka odebíráme, jenže máme jen jednu podkládku a proto se dnes chystáme jít koupit. Jenže všude se prodávají podkládky velikosti vajíčka slepičího...příjme to husa? Nebo máme někde sehnat/vyrobit si větší?
Stačí nahrubo ořezat špalík 6x6x10cm a natřít na bílo.5ks do jednoho hnízda. Dana.
korak
napsal(a):
Mám dotaz. Když vejce odebíráte, tak jak je uskladňujete pred zasednutím.Někdo mi řikal, že je staví na špičku, další je normálne pokládá a otáčí. Tak jak by to teda mělo být? Děkuji.
Doporučená vlhkost a teplota skladování násadových vajec :
1-2 dny, teplota 19°C, vlhkost 70%, neotáčet, nebalit, vejce uložit tupým koncem nahoru;
3-4 dny, teplota 17°C, vlhkost 80%, neotáčet, nebalit, vejce uložit tupým koncem nahoru;
5-6 dnů, teplota 15°C, vlhkost 85%, neotáčet, nebalit, vejce uložit tupým koncem nahoru;
7-8 dnů, teplota 14°C, vlhkost 90%, neotáčet, nebalit, vejce uložit tupým koncem nahoru;
9-12 dnů, teplota 12°C, vlhkost 90%, otáčet, nebalit, vejce uložit tupým koncem nahoru;
13-16 dnů, teplota 11°C, vlhkost 90%, otáčet, balit, vejce uložit užším koncem nahoru;
17-20 dnů, teplota 8-11°C, vlhkost 90%, otáčet, balit, vejce uložit užším koncem nahoru.
Po sebrání vajec co nejrychleji ochladit na doporučenou teplotu.
Při delším skladování je lepší vejce ukládat do plastových ne do papírových krabiček.
Při dlouhém skladování se vejce balí do potravinářské folie nebo dávají do plastového sáčku. Násadová vejce od staršího hejna obracejte-naklánějte již od 3.dne skladování. Ráno vejce nakloňte o 50°doleva a večer o 100°doprava (naklonit celou krabičku nebo plato). Od mladšího hejna se otáčejí-naklánějí až od 9. dne.
KRMENÍ KUŘAT Po vylíhnutí necháváme kuřata zhruba 20 hodin bez krmiva, aby v klidu strávila zbytky žloutkového váčku.Jako první krmení lze předložit strounku, jáhly (loupané proso), kukuřičný a pšeničný šrot.Dva až tři dny poté začínáme krmit směsí pro kuřata K1, přidáváme vařená vejce, která jsme vyřadili jako neoplozená z líhně.Pokud směs nemáte, můžete ji nahradit smíchaným kukuřičným a pšeničným šrotem s přídavkem natvrdo vařených vajec, sušených mladých kopřiv, vhodný je i tvaroh.Vodu podáváme kuřatům vlažnou o teplotě přibližně 15 stupňů celsia.Napoprvé můžete uvařit slabý černý čaj.
OBRACENÍ VAJEC V LÍHNI V líhních, kde se vejce obrací ručně, obracíme 2x denně vždy pokud možno ve stejnou dobu-ráno a večer.Totéž platí i pro líhně s poloautomatickým otáčením vajec.U líhní s plněautomatickým otáčením vajec se zpravidla nastavuje otáčení každé dvě hodiny.
ODCHOVNA KUŘAT Do odchovny přemístňujeme kuřata po oschnutí.Odchovnu vyhřejeme na 32 stupňů celsia a každý týden tuto teplotu snížíme o dva stupně celsia postupně až na 18 stupňů celsia.Ve věku 4-5 týdnů můžeme kuřata za příznivého počasí pustit do výběhu.Termoregulaci mají kuřata vyvinutou až v 8-9 týdnu.