Zacharda

XXX.XXX.230.182
Asi dělám něco špatně. Slepičky - mám už jen čtyři, plus kohouta, přestaly snášet všechny najednou, jako když utne. Nesnáší víc jak měsíc. Koupili jsme je jako vyřazené nosnice a máme je už skoro dva roky. Celou dobu snášely perfektně. Od prvního dne, kdy jsme je přivezli téměř bez peří. Překvapilo nás, že v takovém stavu vůbec dokáží snášet. Krmila jsem je směsí pro nosnice, plus volně k dispozici pšenici, sem tam brambory a nepravidelně, ale téměř denně měly volný výběh po celé velké zahradě, kterou máme od domu asi kilometr louce. Nyní jsou, jako i vloni, na zahradě u domu, dokud nic nezasijeme, takže výběh od rána do večera. Začala jsem jim dopřávat hodně slunečnice, které jsme koupili levně veliký pytel. Krmíme s ní každoročně ptáčky a tak jsem usoudila, že je pro ně taky dobrá, fakt je, že jim chutná. Brambory i směs žerou nyní neochotně, minimálně, sem tam jim pro radost hodím trochu nevařené rýže, malinko jáhel, občas nějaké zbytky od stolu. Jedna slepička vypadala pár dnů smutně, držela se stranou a dnes v noci uhynula. Na pohled byla moc pěkná, ale když jsem jí oškubala, byla docela vyzáblá. V břišní dutině měla to co píšu v nadpise. Jedno "vejce" bylo mnohem větší než je obvyklé, druhé jako pěkně velké slepičí a pak tam bylo asi pět ve velikosti holubích vajec i menší. Po skořápce ani stopy. Hmota vejce nejvíc připomíná tuhý uvařený žloutek. Bojím se, že ostatní slepičky jsou na tom stejně, protože ani jedna nesnáší. Všude čtu, že příčina tohoto jevu je neznámá, ale obávám se, že jsem to způsobila tou slunečnicí. Jestli někoho napadá co dál, prosím, poraďte. Zabít ty další nechci, zatím vypadají spokojeně, jedna se teď doslova během týdne přepeřila, to jsem ještě nikdy nezažila takovou rychlost.
Byla to určitě vejce, nebyly to tuberkulozní, nádory" ?- viz: https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1482042/kristepane-quot-co-je-to-quot
Dana.
Zacharda

XXX.XXX.230.182
Určitě to byly žloutky, ale opravdu jako uvařené, jeden menší jsem rozkrojila a bylo to jako rozkrojený žloutek - jen pevnější, nedrobí se. I to tak trochu je cítit.
Tak jsem to teď vyfotila a je mi z toho nanic. Ta velká vejce uvnitř opravdu vypadají jako nějaký nádor. Navíc, játra měla slepička divná, taková rozbředlá, místy ztmavlá, přisuzovala jsem to spařování, ale pochybuji, voda se nevařila, jen jsem to přelila a pak namáčela. Kdysi jsme měli TBC u slepice a játra byla klasicky postižená, byly na nich pravidelné bílé bradavičky, nějaká kalcifikace, klasická TBC. Tohle teda nevím... V průběhu toho posledního roku a půl z osmi slepiček je tahle už pátá, která uhynula podobně. Bohužel jsem nikdy nekuchala, vždycky jsme jí zahrabali hluboko do země... Je pravda, že na zrní lítají hlavně vrabci, těch je hodně u domu i na horní zahradě, to se uhlídat nedá. Jestli je to TBC, mám po chuti do dalšího chovu.
Stále si myslím, že jsou to tuberkuly, řekla bych, že docela typické. Slepice jsou určitě 3 roky staré, tedy i věkově to odpovídá. Právě proto se slepice po 2 letech vyřazují z chovu, aby se snížilo riziko výskytu např. TBC. Očkování se neprovádí a bakterie, které ji způsobují jsou všude v prostředí.
Ptačí TBC se vyskytuje u většiny chovatelů, skoro každý se s ní setkal. Dana.
Děkuji za informaci. snad se s tím nějak porovnám. Ale je to těžké. Chtěli jsme dopřát slepičkám pěkný a pokud možno, dlouhý život bez ohledu na vejce. Teď jsem na vážkách. Kohout od mládí kulhá a teď mnohem víc, ale je krásný, lesklý, barevný veliký... Když pořídíme nové slepičky, jaká je záruka, že TBC nebude pokračovat? Asi skončím, nechám je dožít, nějak to doklepeme, jsem asi na chov tohoto druhu příliš citová.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zacharda
napsal(a):
Tak jsem to teď vyfotila a je mi z toho nanic. Ta velká vejce uvnitř opravdu vypadají jako nějaký nádor. Navíc, játra měla slepička divná, taková rozbředlá, místy ztmavlá, přisuzovala jsem to spařování, ale pochybuji, voda se nevařila, jen jsem to přelila a pak namáčela. Kdysi jsme měli TBC u slepice a játra byla klasicky postižená, byly na nich pravidelné bílé bradavičky, nějaká kalcifikace, klasická TBC. Tohle teda nevím... V průběhu toho posledního roku a půl z osmi slepiček je tahle už pátá, která uhynula podobně. Bohužel jsem nikdy nekuchala, vždycky jsme jí zahrabali hluboko do země... Je pravda, že na zrní lítají hlavně vrabci, těch je hodně u domu i na horní zahradě, to se uhlídat nedá. Jestli je to TBC, mám po chuti do dalšího chovu.
To je tuberkulóza. Pokud to teda měla volně v břišní dutině. Někdy je něco podobného ve vejcovodu při jeho chronickém zánětu, což nejčastěji dělají salmonely a podobné chuťovky. U starých vynesených nosnic je to taktéž dost časté.
Proti tuberkulóze není nic kromě likvidace starších kusů.
Ještě jsem se dívala na popis TBC ptáků, ale podle fotek naše slepička neměla klasické příznaky. Na fotkách jsou takové, které si pamatuji od jedné naší dávno chované slepičky. Navíc ta naše sice opravdu vyhublá byla, ale peří měla krásné, lesklé, hřebínek však chudokrevný, to je fakt.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pta%C4%8D%C3%AD_tuberkul%C3%B3za.
Tato nemoc je typická pro vyřazené nosnice z drůbežáren, zdravé nevydrží víc, než dva roky, potom jedna po druhé uhyne! příště si pořidte čistokrevnou drůbež, i kohouta, budete z ní mít radost a na delší dobu..já chovám vlašky koroptví, některé mám už aspon 5 let, ! pořád nesou a jsou zdravé a vitální jako mladice! je radost se na ně dívat! na vašem místě, bych slepičky někomu darovala, když je sami nemůžete zabít a pořídila si kuřičky mladé a zdravé, stejně vám ty staré postupně uhynou...
Ančovičko, děkuji za radu. Kdo by si je ale asi tak vzal, to bych jim neudělala. Naštěstí jsem dnes konečně našla co to vlastně je a dokonce i ve starší diskuzi zde. Diagnozu mi podle obrázku sdělil dneska můj známý veterinář. Jedná se o: "žloutková peritonitida... stává se to u starších slepic nebo u slepic, které mají vysokou snášku a vejcovod se prostě vyčerpá, případně když je zánět přímo ve vejcovodu (může být virový) a tím pádem žloutkové koule přes ucpaný vejcovod nemůžou a padají do břišní dutiny. Jakmile se to stane, už se s tím nedá nic dělat. " Ony ty slepičky opravdu strašně moc nesly, až jsem je litovala. Snášely víc jak rok a půl, skoro všechny skoro denně, všude kolem měly slepice přestávky, naše nic, nesly a nesly. Proto vlastně tak postupně odcházely. Proto jsem přesvědčená, že už nikdy takové chudinky, roboty na vajíčka nechci, sice jsem jim prodloužila život a určitě měly spoustu pěkných dnů, ale všechny pak musely trpět. Dochovám je dokud jim bude dobře a pak dám na vás a pořídím si normální chovné slepičky, ne stroje na vajíčka. Dneska jsem trochu optimistická, jedna slepička snesla krásné pevné vajíčko, možná se roznesou i ostatní dvě. Jakmile bude některá smutná, hned jí ukončíme trápení. Mám je ráda, jdou to zlatíčka...

Ono to nemusí být jen zánětem vejcovodu, je to i průvodní jev při Pulorové nákaze - salmonele a Tyfu.Já bych to s tím jejich dožíváním moc neprotahoval, pokud mají nějakou závažnější chorobu, tak se mohou v budoucnu nakazit i zvířata, která nově pořídíte, aniž by s těmito přisla do styku.
Já vím, pročetla jsem to a vím, že ten zánět, ona žloutková peritonitida, je vždy bakteriálního, nebo dokonce virového původu. Prvotní je ta zátěž, ona nadměrná snůška, nebo vyšší věk, zánět nějakého z těchto druhů je přidaný. Už jsme se domluvili, že při jakémkoliv problému, horším stavu, okamžitě slepička odejde do věčných lovišť. Po jejich odchodu si dáme roční pauzu, kurníky vystavíme dezinfekci, mrazu, suchu, pak se uvidí... Ony jsou ty slepičky momentálně nádherné, živé, veselé, důvěřivé, pracovité, akční po celé veliké zahradě, čistí, kypří, hnojí. Když to tak čtu, možná s tím pak skončím, nedokážu se s lehkým srdcem rozžehnat, to chce jiný přístup, uznávám.

Zacharda
napsal(a):
Já vím, pročetla jsem to a vím, že ten zánět, ona žloutková peritonitida, je vždy bakteriálního, nebo dokonce virového původu. Prvotní je ta zátěž, ona nadměrná snůška, nebo vyšší věk, zánět nějakého z těchto druhů je přidaný. Už jsme se domluvili, že při jakémkoliv problému, horším stavu, okamžitě slepička odejde do věčných lovišť. Po jejich odchodu si dáme roční pauzu, kurníky vystavíme dezinfekci, mrazu, suchu, pak se uvidí... Ony jsou ty slepičky momentálně nádherné, živé, veselé, důvěřivé, pracovité, akční po celé veliké zahradě, čistí, kypří, hnojí. Když to tak čtu, možná s tím pak skončím, nedokážu se s lehkým srdcem rozžehnat, to chce jiný přístup, uznávám.
Nechci do toho nějak kecat, ale toto není žloutková peritonitida. To je už z principu věci zánět výstelky tělní dutiny, a nedělá to žádné ohraničené koule. Taková slepice s peritonitidou vypadá jako by jí někdo žloutek vylil prostě do břicha a ten se všude na orgánech srazil. Je to vlastně dost nechutný.
Zacharda
napsal(a):
Ančovičko, děkuji za radu. Kdo by si je ale asi tak vzal, to bych jim neudělala. Naštěstí jsem dnes konečně našla co to vlastně je a dokonce i ve starší diskuzi zde. Diagnozu mi podle obrázku sdělil dneska můj známý veterinář. Jedná se o: "žloutková peritonitida... stává se to u starších slepic nebo u slepic, které mají vysokou snášku a vejcovod se prostě vyčerpá, případně když je zánět přímo ve vejcovodu (může být virový) a tím pádem žloutkové koule přes ucpaný vejcovod nemůžou a padají do břišní dutiny. Jakmile se to stane, už se s tím nedá nic dělat. " Ony ty slepičky opravdu strašně moc nesly, až jsem je litovala. Snášely víc jak rok a půl, skoro všechny skoro denně, všude kolem měly slepice přestávky, naše nic, nesly a nesly. Proto vlastně tak postupně odcházely. Proto jsem přesvědčená, že už nikdy takové chudinky, roboty na vajíčka nechci, sice jsem jim prodloužila život a určitě měly spoustu pěkných dnů, ale všechny pak musely trpět. Dochovám je dokud jim bude dobře a pak dám na vás a pořídím si normální chovné slepičky, ne stroje na vajíčka. Dneska jsem trochu optimistická, jedna slepička snesla krásné pevné vajíčko, možná se roznesou i ostatní dvě. Jakmile bude některá smutná, hned jí ukončíme trápení. Mám je ráda, jdou to zlatíčka...
Nejste sama, kdo se tady nad takovým nálezem hrozil a řešilo se to už v několika diskuzích. Hodně to mají hybridky, když končí snášku, ale myslím, že to měl někdo i u čistokrevného plemene. Pravděpodobně jde o hormonální změnu na konci snášky. Když si na Googlu dáte do vyhledávače lash egg, tak najdete dost dalších fotek s tím samým.
Zacharda
napsal(a):
nechtěla jsem vám to psát "natvrdo", ale dala bych je někomu na zabití, pokud jsou ještě zdravé, lidi si zadarmo vezmou všechno a bude na nich, jestli je zkonzumují sami nebo nakrmí zvířata..vím, že je jich vám líto, ale zbytečně budete prodlužovat jejich pobyt, mohla byste si pomalu pořídit mladé..já už bych přemýšlela o plemeni!

beginner
napsal(a):
Nejste sama, kdo se tady nad takovým nálezem hrozil a řešilo se to už v několika diskuzích. Hodně to mají hybridky, když končí snášku, ale myslím, že to měl někdo i u čistokrevného plemene. Pravděpodobně jde o hormonální změnu na konci snášky. Když si na Googlu dáte do vyhledávače lash egg, tak najdete dost dalších fotek s tím samým.
Lash egg je zase něco jiného. to vzniká vyloženě ve vejcovodu a je to taková hnusná hrudka sraženého hnisu přibližně ve tvaru vejce. Je to spojené se zánětem vejcovodu a u vynesených hybridek je to opět časté. taková slepice nenese a může mít i hnisavý výtok z kloaky (z vejcovodu), postupně chřadne. uvolňování vajíček se buď zastaví nebo ne a pokud ne, tak z toho dále může vzniknout ta žloutková peritonitida - žloutková koule spadne do dutiny břišní a nevstřebá se, ale způsobí tam zánět.
Určitě to je žloutková peritonitida, našla jsem o tom hodně materiálu. Ty koule měla volně v dutině břišní a všude kolem hodně žloutkové hmoty, jakoby nastříkané, myslela jsem si nejdřív, že to je tuk, ale konzistenci to mělo jako vařený žloutek. Navíc měla tekutinu v břiše, játra divná, srdíčko působilo hadrovitě. I tady ve starší diskuzi jsou někde fotky s těmito útvary v různém stádiu - vytvarované, beztvaré a jen krémová hmota, všechno pohromadě.
Necháme je dožít, ony jsou totiž opravdu pěkné a zatím pohodové. Při sebemenším příznaku chřadnutí to ukončíme. Manžel se zatvrdil, slepice už nechce ani náhodou, musím se podřídit a vlastně se mi ulevilo. Já se na to nehodím, to chce trochu jiný přístup. Pro mně je to stejné jako bych měla odpravit kočku, v noci nespím když se jim nedaří...

Zacharda
napsal(a):
Určitě to je žloutková peritonitida, našla jsem o tom hodně materiálu. Ty koule měla volně v dutině břišní a všude kolem hodně žloutkové hmoty, jakoby nastříkané, myslela jsem si nejdřív, že to je tuk, ale konzistenci to mělo jako vařený žloutek. Navíc měla tekutinu v břiše, játra divná, srdíčko působilo hadrovitě. I tady ve starší diskuzi jsou někde fotky s těmito útvary v různém stádiu - vytvarované, beztvaré a jen krémová hmota, všechno pohromadě.
Tak to jo, jestli byly žloutkem opatlané i orgány kolem a v břiše byla tekutina. To je v podstatě typické. Jestli se žloutek někde zkonsoliduje v hrudky nebo ne, to je nepovinné.

Zacharda
napsal(a):
Necháme je dožít, ony jsou totiž opravdu pěkné a zatím pohodové. Při sebemenším příznaku chřadnutí to ukončíme. Manžel se zatvrdil, slepice už nechce ani náhodou, musím se podřídit a vlastně se mi ulevilo. Já se na to nehodím, to chce trochu jiný přístup. Pro mně je to stejné jako bych měla odpravit kočku, v noci nespím když se jim nedaří...
Jestli nechcete řešit podobné záležitosti, pořiďte si slepičky čistokrevné. Ono tyhle věci - zánět vejcovodu, žloutkové peritonitidy - jsou typické pro hybridky a je to prostě daň za vysokou snášku. Tělo to prostě dlouhodobě nezvládne. Nejde s tím celkem nic dělat, s peritonitidou už nic, při zánětu vejcovodu (ono ten v podstatě peritonitidě předchází, protože ta vznikne když žloutkové koule padají do břicha a to se stane když je vejcovod neprůchodný či nefunkční) by se slepice jako jedinec teoreticky dala zachránit kastrací, ale, lol.
Zacharda
napsal(a):
To, co zde popisujete, jsou na 99% příznaky TBC - tekutina v břiše, volné tuberkuly, granulace na vnitřních orgánech, vyhublost, hadrovitost orgánů. Ale, když to nechcete připustit, je to vaše volba. Dana.

ovecka
napsal(a):
To, co zde popisujete, jsou na 99% příznaky TBC - tekutina v břiše, volné tuberkuly, granulace na vnitřních orgánech, vyhublost, hadrovitost orgánů. Ale, když to nechcete připustit, je to vaše volba. Dana.
Možné je cokoliv, ale když žloutkovitá hmota pokrývá pobřišnici a orgány + tekutina, je to spíš peritonitida. Plus nějaké větší části zkonsolidovaného žloutku. Tuberkly většinou vycházejí z nějakého orgánu a jakoby pak "někde chybí". Plus změny na střevě, které jsou docela typické, ale obrázek střeva nám zadavatelka neposkytla. Stejně tak nevíme, jak vypadal vaječník.
Jinak vyhublost a hadrovitost orgánů je hodně nespecifický nález. Prostě příznak dlouhodobého onemocnění kdy nakonec slepice uhyne protože už prostě dál nemůže.
Dobrý den souhlasím s ančovičkou najdtěte si někoho kdo vám slepice zabije a uvažujte o plemeni... budou nové hezčí a ochočite si je na zlatíčka tak jako tak...takto budete každý den trnout než přijdete z prace jestli jedna zas není na umření a večer před spaním nebudete usínat kterou to zas potká ale budete usínat s pocitem jak se nové čistokrevné vybarví a kdy se roznesou a to je příjemnější usínaní
Manžel tvrdě odmítl pořizovat si další slepice. On je schopný slepičku zabít, když je to potřeba, ale dělá to nerad. Ty naše zatím necháme, jsou opravdu v pohodě, při chuti, působí vesele obehrabou celou naší velikou zahradu, všechno je nakypřené, musím se smát když vidím jak obejdou celý rajon. Jakmile se něco změní skončíme to.
Jarka1111

XXX.XXX.211.109
Dobrý den, zrovna řeším podobný případ - je mi z toho moc smutno. Odchází mi slípky jedna za druhou. Poslala jsem ji na pitvu a prý chronický zánět vejcovodu. Mám je taky z velkochovu

Jarka1111
napsal(a):
Dobrý den, zrovna řeším podobný případ - je mi z toho moc smutno. Odchází mi slípky jedna za druhou. Poslala jsem ji na pitvu a prý chronický zánět vejcovodu. Mám je taky z velkochovu
To je daň za hybridní nosnice, zvláště když zachraňujete už vynešené. ta zvířata prostě nejsou stavěná na to, aby vysokou snášku vydržela dlouhodobě a záněty vejcovodu u nich vidím každou chvíli. nedá se s tím celkem nic dělat.
možná slepici vykastrovat, ale to je dost frajeřina.
napsal(a):
To je daň za hybridní nosnice, zvláště když zachraňujete už vynešené. ta zvířata prostě nejsou stavěná na to, aby vysokou snášku vydržela dlouhodobě a záněty vejcovodu u nich vidím každou chvíli. nedá se s tím celkem nic dělat.
možná slepici vykastrovat, ale to je dost frajeřina.
Ano, to je přesné.ti, co si tyto již pro velkochovy nerentabilní hybridky pořizují mněli s tímto počítat.a radši si pořídit drůbež čistokrevnou, u nich se toto nevyskytuje, nesou také, ale ne jako stroj, vydrží oproti hybridkám nést déle, jsou i vzhledově hezčí, nemají holé pr-dele, jako hybridky.je třeba si uvědomit, že každá slepice má hrozen vajíček, jen každá ho vynese za jinou dobu.hybridka dříve, a to ji v podstatě strhá, čistokrevná déle, a je stále v kondici.hybridka je prostě vyšlechtěná jen na dobu určitou, a pak na porážku nebo do kafilerky, je to sice smutný, ale je to tak.

2mazutak
napsal(a):
Ano, to je přesné.ti, co si tyto již pro velkochovy nerentabilní hybridky pořizují mněli s tímto počítat.a radši si pořídit drůbež čistokrevnou, u nich se toto nevyskytuje, nesou také, ale ne jako stroj, vydrží oproti hybridkám nést déle, jsou i vzhledově hezčí, nemají holé pr-dele, jako hybridky.je třeba si uvědomit, že každá slepice má hrozen vajíček, jen každá ho vynese za jinou dobu.hybridka dříve, a to ji v podstatě strhá, čistokrevná déle, a je stále v kondici.hybridka je prostě vyšlechtěná jen na dobu určitou, a pak na porážku nebo do kafilerky, je to sice smutný, ale je to tak.
Ano.
je to tak, že v současnosti existuje spoustu raných, vysokoužitkových živých forem. není to jen případ slepic, ale také skotu, prasat, ovcí a ovocných stromů. je to všechno vyšlechtěné tak, aby to hodně rychle vyrostlo a hodně rychle začalo hodně přinášet užitek.
no a tím se to rychle vyčerpá a rychle to chcípne, ale to vůbec nikomu nevadí, protože náhrada vyroste rychle a tak se s tím počítá. pořád se to finančně vyplatí i s odchovem náhradníků oproti nižší užitkovosti po mnoho let. ve velkochovech, teda.
takže pak máte pak jabloňové vřeteno, co kvete už ve školce, ale po patnácti letech už se pokácí, vs vysokokmen nějaké původní krajové odrůdy, který začne plodit po osmi letech ale máte ho na generace.
krávu holštýnku, co se otelí v necelých třech letech a na přesně spočítané krmné dávce dává padesát litrů mléka denně, ale vydrží tři čtyři laktace v lepším případě, pokud přežije tu první, a čestru, co jí vyhodili do chovu bez tržní produkce mléka, že se nevyplatí dojit, ale takové zvíře dává dvacet, pětadvacet litrů denně a máte od ní tele každý rok třeba patnáct let.
no a hybridní slepici, která prostě není vyšlechtěná na to, aby přežila víc než jeden snáškový cyklus.
JitkaH.

XXX.XXX.80.194
Tak jsem si říkala, jaké mám šikovné slepice, když tak krásně nesou. Dokonce i v tom velmi chladném lednu jsem měla od 11 slepic průměrně 9 vajíček. A teď čtu, že to taková paráda není.. Slepice jsou hybridní, vypadají nádherně, žádné holé zadky. Nesvítím jim, nechávám je odpočinout. Kurník mají zateplený. Nechci je ale strhat, jak tu píšete. Jaká snáška je tedy optimální, abych slepicím neublížila? A asi dávat méně bílkovin? Děkuji za reakce. Jitka.
JitkaH.

XXX.XXX.80.194
Díky. Krmnou směsí vůbec nekrmím. Ze začátku (jaro 2016) jsem jim ji koupila, nežraly ji a tak šla krmná směs na kompost

JitkaH.
napsal(a):
Díky. Krmnou směsí vůbec nekrmím. Ze začátku (jaro 2016) jsem jim ji koupila, nežraly ji a tak šla krmná směs na kompost
Myslím si, že si nepomůžete, ty slepice se ztrhají samy. prostě to mají tak v sobě zadrátované, aby snášely do to dá. při horších podmínkách chovu budou snášet méně, ale pořád budou snášet i na svůj úkor. prostě buďte ráda, že nesou, proto je asi chováte, ale počítejte s tím, že rekordmanky co se dlouhověkosti týče to nebudou, protože prostě geneticky nejsou.
Zdravím víte, jsou dvě skupiny chovatelů drůbeže.ti první chovají drůbež čistokrevnou, jen pro svoje potěšení a svojí potřebu vajec, krmí klasicky zrnem, zeleným a masitým odpadem, ta druhá skupina volí hybridky kvůli přivýdělku prodejem vajec, krmí směsmi, ale v tom případě budou vejce jako z marketu.já patřím do té první skupiny, raději zvolím 7 čistokrevných, než 5 hybridek, a co do počtu vajec budu na tom stejně, ovšem v lepší kvalitě.a Voo Voo Vo tom toje.
Já se po roce přidávám. Naše zbylé dvě slepičky žijí dál. Nenesou už asi rok, ale vypadají moc pěkně. Už kvůli nim se těším na jaro až si budou moci nahrabat a nazobat dle libosti. Dopřávám jim to nejlepší, dokonce jsem jim v pondělí koupila velikou hlávku salátu - to bylo radosti. Přepeřily se a mají krásné nové peří, jsou jako malované, možná jsou trochu tlusté. Od té doby co jsme si pořídili slepičky, nemáme problém se slimáky. Domnívám se, že tím svým hrabáním zlikvidují většinu vajíček slimáků, ti mají ve zvyku klást vejce docela mělce. I tyhle zbylé dvě naší velké zahradě prospívají. Šneků máme spousty, ale ti neškodí. Mám naše slepičky ráda.
Zacharda
napsal(a):
Je to TBC nebo salmonela, vše bych zabil, vyčistil, vydezinfikoval, zryl a vyvápnil výběh.Počkal na ustoupení ptačí chřipky a začal znova.
Měl jsem toto u staré slepice, před pár lety, nacházel jsem to v hnízdě, veterinář co se specializoval na ptáky mě po zaslání fotek ujistil emailem že to je zánět vejcovodu... zbytek hejna neměl žádný problém... jestli je to stejná věc si přeberte vy.