Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2016 11:38
lizbeth

XXX.XXX.230.65

Zdravím chovatele,

mám dotaz :) budu oplocovat 4tis metru pro ovce pletivem a zvazuju ze bych mezi ovce prskla 4 slepicky, kurnik by meli z části ovčího přístřešku - vlastni vchod, neco na sezeni a misto na snaseni.
Mate to nekdo taky tak? nezanasi vam slepice vajíčka jinam nebo musim je na noc zavírat? uvítám Jakékoliv rady a nápady
budou zde i stromy a keře.
Děkuji a pěkný den smajlík

1.3.2016 22:07
ladd

XXX.XXX.55.24

Občas se tu najdou lidé s vizí, že na pozemku, kde nebydlí, často někde za vesnicí budou chovat drůbež stylem ráno a večer jim nasypu krmení, seberu vajíčka a mám vystaráno. Zásadně nedoporučuji, kvůli škodné dvounohé i čtyřnohé.
U Vás ale mám pocit, že by jste to mohla zkusit, že je to spíš pro radost, než užitek. Zvolte lehké, přírodně zbarvené plemeno s malým nebo žádným hřebenem (vranohlávky, rýnky nebo češky - pozor na omrznutí hřebene u kohouta, šumavanky polotěžké plemeno). Na dvířka automatické zavírání (nedávno tu někdo psal, že automatická dvířka zavřela v kurníku i tchoře, ten tam celou noc řádil a ráno ho zase vypustila). Nebo by se to mohlo vyřešit tak že hřad by byl až skoro pod střechou nad ovcemi (připevněný od stěny ke stěně, pro šumavanky nějaký špalek, z kterého by mohly na hřad vyletět). Stěny kolem uchycení hřadu by se musely oplechovat, aby po nich nemohla vylézt kuna. Krmit v nějaké ohrádce, kam se nedosanou ovce a pod stříškou, kam neprší. Hnízda pověste na stěnu, zanášení ale nezabráníte, ten seník je bude přímo lákat. Do hnízd spíše piliny -seno a slámu by ovce vyžraly.
Píši na základě zkušenosti kluka ze vsi, choval takto mezi ovcemi pižmovky. Kachny v ovčíně na zemi i hnízdily, nějaké ztráty měl, ale oproti očekávání minimální. Ovce mezi sebou lišky a kuny zřejmě jen tak chodit nenechají.

2.3.2016 06:56
marion108

XXX.XXX.175.6

Jak s ovcemi nevím, ale mám v zimním výběhu dohromady koně, kozy a slepice a funguje to velice slušně. Na léto frčí koně na pastviny, takže jsou tam jen kozy a slepice. Jedna kozena mi dokonce vozí mladé kropenky na zádech, jako kuřata se na ni naučili lítat, protože je kvočna vodila k ní do chléva a kuřata ještě nevyletěla přes přepažení, tak hop na kozu a z kozy na přepážku, teď v zimě si na ní asi ohřívají pařátky nebo co... Normálně na ni vyskočí a ona spokojeně žere nebo s nima i pochoduje, to je pohled pro bohy.
Proti predátorům, ale velká zvířata nefungují... Když jsem bydlela u lesa, tak mezi koně mi vlezla liška, kuna i jestřábice mi tam nalítávala a žádný problém a to jsem měla veškeré zvířata u domu. Jediné co pomohlo byl pes, co škodnou plašil. Pak už jsem měla klid. Jen naučit psa, že je nesmí honit a "hrát" si s nima, to byl trochu oříšek.

4.3.2016 07:04
lizbeth

XXX.XXX.230.65

Moc díky za rady, uvidíme co vymyslíme

4.3.2016 10:50
merfi

XXX.XXX.5.250

Mozne to urcite je, ale ked som kupoval Anglonubijky, tak som bol upozorneny, ze ich mam mat mimo sliepok, koli kokcidiam a inym parazitom..

4.3.2016 11:32
marion108

XXX.XXX.175.6

merfi napsal(a):
Mozne to urcite je, ale ked som kupoval Anglonubijky, tak som bol upozorneny, ze ich mam mat mimo sliepok, koli kokcidiam a inym parazitom..

Tak konkrétně u kokcidií to určitě takto nefunguje, jak mi vet řekl jsou druhově specifické a na jiný druh se nepřenášejí, tzn. ze slepic na kozy, ovce či psy nebo kočku nee, se slepic na slepice ano. U jiných parazitů to možné je nicméně, každý chovatel by si měl nové kusy držet v karanténě a po řádném odčervení a projití karanténou je až pouštět mezi ostatní. Já dělám u koní i koz pravidelný rozbor trusu na parazity a většinou jsou čistí, když ne tak je tam jen malá hladina a tam mi pak vet doporučí zda je nutné odčervit a čím konkrétním i tak odčervuji jednou do roka bez rozboru kvůli některým, které koprologií odhalit v počátečních fázích nelze některé nelze odhalit koprologií vůbec, ale lze provozovat jiné známky začervení a to je třeba hlídat. U slepic koprologii nedělám, hlídám trus, vzhled/kondici slepice, chování, vždycky se to nějak projeví, a odčervujeme na jaro a na podzim. Nemáme žádný problém.

Na koknciidie, pokud máte zdravé slepice a dostatečný výběh, tak stačí lehké okyselování a je to bez problémů. Už to tu bylo psáno asi milionkrát.

4.3.2016 12:55
merfi

XXX.XXX.5.250

Vakcinujem Livacoxom a od minuleho roka som nahradil soju v krmenj davke kyslim kozim mliekom, takze s premnozenim kokcidii nastastie nemam problem
Pisal som to koli tomu, ze ma na to chovatel upozornil a kedze mam velky pozemok, tak nebol dovod riskovat..

5.3.2016 19:32
dasah

XXX.XXX.235.186

Máme ovce a slepice spolu skoro u domu, ale na noc slepice zavírám. Kuna je drzá.
To křoví vám tam dlouho nevydrží si myslím...

5.3.2016 21:14
ladd

XXX.XXX.17.241

marion108 napsal(a):
Jak s ovcemi nevím, ale mám v zimním výběhu dohromady koně, kozy a slepice a funguje to velice slušně. Na léto frčí koně na pastviny, takže jsou tam jen kozy a slepice. Jedna kozena mi dokonce vozí mladé kropenky na zádech, jako kuřata se na ni naučili lítat, protože je kvočna vodila k ní do chléva a kuřata ještě nevyletěla přes přepažení, tak hop na kozu a z kozy na přepážku, teď v zimě si na ní asi ohřívají pařátky nebo co... Normálně na ni vyskočí a ona spokojeně žere nebo s nima i pochoduje, to je pohled pro bohy.
Proti predátorům, ale velká zvířata nefungují... Když jsem bydlela u lesa, tak mezi koně mi vlezla liška, kuna i jestřábice mi tam nalítávala a žádný problém a to jsem měla veškeré zvířata u domu. Jediné co pomohlo byl pes, co škodnou plašil. Pak už jsem měla klid. Jen naučit psa, že je nesmí honit a "hrát" si s nima, to byl trochu oříšek.

Pro hříbata není liška nebezpečí, tak si ji koně zřejmě nevšímají. Ovce, protože jehňatům od lišky nebezpečí hrozí, to možná budou mít jinak. Aspoň tak si vysvětluji jen asi 4 kachny sebrané z hnízda za dobu asi 10 let. Těch příležitostí bylo nepočítáně, když spočítáte cca 3 kachny (2-4), každá seděla 1 nebo 2x do roka krát deset.

Přidejte reakci

Přidat smajlík