Převoz kuřat v zimním počasí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2016 09:29
rybka

XXX.XXX.80.149

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o rady a zkušenosti s převozem cca pár dní nalíhnutých kuřat. Jedná se o takřka dvě hodiny jízdy v autě. Je to realizovatelné, nebo raději převoz neriskovat ? Pokud by to možné bylo, jakou přepravku, nebo prostor na přepravu zhotovit či vyrobit ? Děkuji všem, kteří poradí

28.2.2016 09:41
honzapm

XXX.XXX.182.25

Rybko, pár dnů je kolik? A kolik je kuřat?

Já zbožňuju akvária. Jsou zcela hygienická, dobře drží teplo, člověk i kuřata mají přehled,
vnější vzduchy - nejsou díky prvním dnům v nich pak skoro vůbec plachá.

Pokud byste sehnala vhodné starší akvárium, obalila ho např. bublikovou fólií zvenku,
(jako izolaci - ale to je spíš druhotné, primárně proti zničení akvária)
dala např. do bedýnky na ovoce (aby se to lépe neslo i vezlo) a dovnitř silnou izolepou
přilepila pet-lahve horké vody, k akváriu měla odpovídající kryt, tak převezete bez úhony.

Pokud akvárium není realisovatelné (např. se řidič k vám nevrací), tak pevnou krabici
s co nejsilnější stěnou, klidně vložit do druhé krabice - o něco větší - vyplnit isolantem
(polystyren, stará plata na vajíčka, noviny, bublinková fólie, hobliny, seno...) a opět
pet-lahev s horkou vodou, nebo i dvě, zafixovat. Kuřata si na na lehnou a bude klid.

Důležité je, aby byl na řidiče spoleh.
Může např. v půli cesty zastavit a vodu v lahvích vyměnit za teplejší - z termosky atd.
A, samozřejmě, topit v autě.

28.2.2016 10:13
incas

XXX.XXX.13.6

Dobrý den,
i když to určitě myslí "honzapm" s ohledem na pohodlí kuřat dobře, je tohle všechno zbytečné a pracné. Kuřata přežijí cestu naprosto v pořádku v obyčejné kartonové krabici. Vždyť dříve se expedovaly jednodenní až třídenní kuřata poštou. Důležité je při větším počtu kuřat udělat kulaté rohy v kartonu proti umačkání (např. vložit kruh z lepenky). Ale při pouze dvouhodinové cestě autem vydrží kuřata cestu i bez této úpravy krabice. Důležité jsou větrací otvory a teplo v autě. Doma připravená vyhřátá odchovna a bude vše v pořádku, nebojte. S pozdravem Jirka Suda.

28.2.2016 11:35
honzapm

XXX.XXX.182.25

No, Jirko, však to znáte. Nemyslím konkrétně Rybku, ale abychom se nedivili,
že za týden tu bude dotaz typu: "Pomoc, vezla jsem kuřátka v autě, a asi umřou."

Čte to tu plno nepřihlášených lidí atd., proto vždy reaguji tak nějak všeobecně.
Je fakt, že dříve se jednodenní posílala v krabici, ale nemyslím, že to bylo v Únoru.

28.2.2016 11:50
kastef

XXX.XXX.138.131

Já před pár lety vezla asi hodinu jednodenní vlašky, normálně sem je měla v krabici na klíně ve vytopeném autě.Vůbec neměly problém.Sama také prodávám malá kuřátka a dávám je lidem do krabice, zatím je vždy všichni dovezli OK:.

28.2.2016 12:04
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Podle mě třeba kdo převáží mladé křepelky (např.14ti denní), tak musí mít nejen krabice. Neb jsou křepelky hodně háklivé, ze zimy dostanou křeče a je po nich.

28.2.2016 14:32
tragopan

XXX.XXX.214.227

Dobrý den,
v dobách hluboké totality, kdy ještě fungovala přeprava živých zvířat poštou tak se jednodenní kuřata běžně poštou zasílala, doba dopravy 2 dny a nebyl problém. Začínalo se zasílat už v únoru. Do přepravky, která se standartně používala a jejíž foto přikládám se vešlo 80 až 100 ks kuřat. Takže stran přepravy dnes autem navidím naprosto žádný problém.
Zdraví Míla tragopan.

28.2.2016 14:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

Uvidíme, kolik kuřat Rybka bude přepravovat.
Je jasné, že počet 80-100 ks je pro částečnou autotermoregulaci
něco zcela jiného, než např.10-20 kuřátek.

28.2.2016 15:26
tragopan

XXX.XXX.214.227

honzapm napsal(a):

Jedná se o takřka dvě hodiny jízdy v autě. Opravdu nevidím problém.

28.2.2016 18:42
rybka

XXX.XXX.80.149

honzapm napsal(a):

Jedná se o 15 kuřat, pro ktreré si chce přijet zájemce. Já si líhnu sama a s převozem právě nemám žádnou zkušenost. Raději se tedy ptám na radu těch kdo zkušenost mají. Nerada bych, aby kuřátka přišla k nějaké újmě na zdraví.
O petce jsem také uvažovala a krabici částečně zabalila do deky. Zespod by byl polystyrén a krabice vystlaná jemným senem z hoblinami.

28.2.2016 23:23
zdebari

XXX.XXX.96.17

Zdravím, malá kuřata snesou hodně, pokud se jedná o teplotu...kdysi dávno jsem si nechal nalíhnout kuřata pod kvočnou.A protože už bylo třeba jim dát krmení a vodu, večer jsem je dal do upravene bedny ve výběhu i s kvočnou, ráno jsem musel do práce a tak jsem bednu otevřel, aby je kvočna sama vyvedla ven.Po práci jsem šel droboť zkontrolovat, vše bylo v pořádku, kvočna s kuřaty v bedně, kuřata nažraná.pak jsem ale uviděl žlutý chomáček, jedno kuře nedokázalo vlézt do bedny, zůstalo venku.Už bylo úplne studené, myslel jsem ze chladem uhynulo.Pak jsem však ucítil že se lehce pohnulo, seděla mi ještě jedna kvočna, dal jsem ho pod ní a ráno jsem čiperné kuře dal pod mámu.Vůbec na něm nebylo poznat nějaké podchlazení.Proč jsem si na to vzpoměl?Dnes se mi něco podobného stalo u holubů.Vylíhlo se holoubě pod zkušeným asi 5letým parem holubů.Holub však v posledních dnech je nějaký divný, nevím, možná nemocný.Dopoledne vystřídal holubici na hnízdě, pak s hnízda slezl.Při kontrole jsem viděl že holoubě se nehýbe, absolutně studené, Vzpoměl jsem si na příhodu s kuřetem, tak jsem ho šoupl pod jiný pár.No a asi po půl hodině, když jsem se šel mrknout, holoubě už sedělo pěkně nakrmené pod holubem.Tady je vidět že ptačí mláďata snesou hodně, nemusíte mít Rybko obavy z převozu kuřat autem.

29.2.2016 16:08
rybka

XXX.XXX.80.149

Děkuji moc za příspěvky, už to mám vymyslené. Snad kuřátka cestu přežijí ve zdraví

Přidejte reakci

Přidat smajlík