Pozdravujem všetkých.
Videl som videá, kde Joel Salatin na svojej farme Polyface ukazuje ako chová brojlerové kurčatá v "slepačích traktoroch", tj. vlastne malých mobilných voliérach, ktoré každý deň presúva, aby boli kurčatá vždy na novej tráve. Rovnako aj nosnice chová vo veľkých mobilných kurníkoch, ktoré každý deň s traktorom prevezie na inú lúku, kde sa môžu pásť. Na prvé pozretie to vyzerá veľmi dobre a viem, že veľa ľudí to po ňom opakuje. Čo ma najviac trápi, sú predátori. Myslím, že niekde o tom aj hovorí, ale moja angličtina nie je tak dobrá, aby som mu rozumel. Tu na fóre som čítal, že napr. kuna vie vliezť aj maličkou dierou. Medzi rámom slepačieho traktoru a zemou sa nejaké medzery (nemám tu anglický trávnik). A pri nosniciach sa obávam hlavne dravých vtákov.
Čo si o tom myslíte? Má niekto skúsenosti s takýmto chovom?
Zkušenost mám. Měli jsme slepičí traktor do písmene A. V té horní části měli zavíratelný domeček s bidélky a hnízdem z něj schůdky a dole prostor pro hrabání.V první řadě je třeba správně zvolit vhodné plemeno slepic. Tenkrát jsem měla hlavně leghornky a pro ty to fakt není v malém prostoru trpí, zdrobnělé wyndotky tam ale byly spokojené. Pak to přesouvání je neskutečná otrava.
Dravci jsou kapitola sama o sobě. Do takového zařízení se 100% nedostane dravý pták, co se tam ale dostane hravě jsou kuny a lasice i liška je schopná rozervat pletivo, když má mladé, o potkanech ani nemluvě, ty jsem naštěstí, ale tenkrát neměla.
Já jsme od toho po měsíci upustila a vrátila se k normálnímu zděnému kurníku a volnému výběhu... navíc mě slepice účinně likvidují slimáky, tak jsem byla i ráda, že můžou všude, krom do záhonů s mladými sazenicemi.
Foto je ilustrativní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Také jsem používala něco podobného, jen kurníček byl umístěn zvenku, tudy se dal i otevřít a uvnitř zavírací dvířka na noc.Takže kuna apod.se k slepicím nemohla dostat, i když byl terén nerovný.Vhodné pro zdrobnělá plemena.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kurín pre nosnice by bol zatvárací. Tam mám strach akurát z dravých vtákov. Ale pre brojlery som to chcel nechať naozaj iba ako prenosnú klietku z troch strán krytú. Otrava by to možno bola, ale chcem to robiť vo väčšom, tj. niekoľko sto ks. Pre ilustráciu prikladám fotky ako to vyzerá u Salatina. Na tých jeho klietkach, je super, že to má rokmi overené, vyrobil ich tak, aby tam mohlo byť rozumne veľa kurčiat ale zároveň to bol schopný obslúžiť jeden človek. Vraj nemá problém ani s predátormi, ale ja sa napr. tých kún sa pri kurčatách obávam.
PeterL

XXX.XXX.15.28
Ešte mi napadlo, že možno človek čo chová podobne ako Salatin nechodí na toto fórum ☺
Nevie niekto pripadne o nejakej farme kde majú takýto chov? Skúsil by som tam zavolať.
Mám podobnú chovnú klietku pre brojlereakosalatin je na jednom ráme ohrádky 1.20 M x 1.20 M a búrka 1.20m x 0.60m do ktorej ich zatváram na noc do tejto ohrádky zatvorí 15 brojlerov zíva váha 1.80 kg až 2.10kg a postrkavam ich každý den po záhradke aby mali čiste perie na bruchu po troch týždňov kŕmenia kukuricou a žihľavou (koprivou) kohúty dorastu tak že po vyčistení maju cistu váhu od 2.50kg až do 3 kg priestor sa uvoľní pre sliepky ktoré ešte týžden dva kŕmiť než ich porazím tento týžden dva postačuje nato aby čistou váhou dorástli do váhy kohútou 2.50 kg až 3.00 kg. Tuto klietku používam 15 rokov a ešte sa mi zatiaľ nestalo aby sa ni do nej dostal nejaký predátor dôležité upozornenie výška ohrady musí byt iba taká vysoká ako su dospelé kohúty ako náhle by mohli v klietke podskocit začali by sa súboje odporúčam ostrihať aj nechty nikdy si síce v tak malom priestore vzájomne neublížili ale čo ak? Zakrytie klietky niečim nepremokavým je dôležité ale dôležité je aj zakrytie bočnej steny pred slnkom. Nevyšli by sa nakŕmiť keby na nich svietilo slnko zostali by sa tiesnil v bude a vôbec by nerástli. Nevadil im v tejto pojazdnej budke ani prízemný mrazik. Budka z ohradkou ma na jednej strane kolieska z kosačky na druhé strane ma rúčky ako fúrik (stavební kolecko) keď im večer zatvorim vrátia na budke pohodlne ich sám podstrčím o dĺžku ohrádky a ráno ich vypustím na čistý trávnik. Chovu zdar.
Monikahol.

XXX.XXX.109.21
Můžete poslat foto? Zaujalo me to co píšete. Díky. M0n.