Zdravim
chtela bych se zeptat jestli nema nekdo zkusenosti s umelym odchovem pavat. Bylo mi receno, ze se musi odchovat pod kvocnou, ale tu mi nemame. pry jsou pavata ne moc inteligentni a potrebuji veci odkoukat.
Muzou se dat stejne jako krutata s kuraty slepice? Protoze kurata nemaji problem a staci jim jen naznacit a onz si to najdou samy
Ps mame vejce v lihni.
Veľké skúsenosti síce nemám- dva krát vlastný umelý odchov a jedenkrát rady pri úspešnom odchove u priateľa ale pokúsim sa vám zdelit k čomu som dospel. Pávičata pôsobia skutocne dojmom najhlupejsej mladej hydiny. Dokážu zaspať uprostred výučby krmenia. Taktiež som prvý krát skúsil dať k pavicatku dve rovnako staré perličky. Tie tam však plnili prvý deň len funkciu termostatu. Kŕmil som sekanym vajickom, kuracim starterom a morčacim starterom v dávkach kôli kontrole. Perličky síce pava prinútili prísť k potrave ale on zaspal! Tak som pristúpil ku krmeniu spajdlou. Napichnut kúsok v.bielka a mavanim pred jeho zobakom a budením jemným ťuknutim som sa konečne dočkal že páv svoj útok na sústo aj dokončil a prehltol. Takto som ešte niekoľko krát v prvý deň s ním zápasil. Až druhý deň reagoval na podnety od perliciek. Odchov u priateľa bol dramatickejši. Dal na radu známeho. K štyrom pavom dal štyri kurčatá a hrsť morč.granuliek. Na druhý deň sa kurčatá zdali väčšie ale pavy ležali zoslabnute na boku. Znova spajla, násilne krmenie priamo do krku a kvapka čaju. Kurčatá museli ísť na deň preč. Našťastie sa pávata spamätali a po pridaní kurčiat začali zobat potravu samé. skrátka treba byť pri ich odchove veľmi trpezlivý a presvedčiť sa že v prvý deň výučbu krmenia zvládajú.
Všetko čo sa u mňa liahne-lo umelo či prirodzene dostane prvú potravu až nasledujúci deň. Kačky hlavne tie ktoré boli vyliahnute pod kackou rozhodnú prakticky samé tým že opustia hniezdo. To je tak po 24 hod minimálne. Jedine japonské prepelice treba prikrmit skôr inak lovia prstíky svojim súkmeňovcom. Vstrebanie žĺtka u pavov je dosť patrne aj voľným okom nakoľko sa vyliahnu z riadnym "batôžkom" a ležia ako chromé.
Díky za reakci. Možná, kdyby třeba napsal někdo, kdo líhne přirozeně pod pávicí, jestli pávice kuřata první dny nějak piplá - podává jim krmení. Případně, zda je vyvádí z hnízda později než den po vylíhnutí -že se pávata potřebují po vylíhnutí prospat déle než jiná kuřata.
Rozvádím to, zda se dobereme, že se pávata jen potřebují více prospat nebo zda by bez takovéhoto rozkrmování pošla.