Chovám husy dvacet let,1-4 je hodně, budete mít menší oplodněnost, houser si vybere jednu favoritku, tu si chrání a ostatní husy pojímá jen aby se neřeklo! já mám tři husy, jednu miluje, druhé si ani nevšimne, jen občas, třetí, starší, ignuruje! zkuste zatím s husami dvěma, naberete zkušenosti a za rok můžete přidat třeba další!
Artus

XXX.XXX.215.107
Dobrý den.
Mám husy, Toulanské, Landenské a tak zvané Labudí, u techto hus je pud kvokání či sezení na snůžce potlačen. Začaly aktivně snášet, mám líhen použe na 200 hus. vajec a tudíž mi zbudou, všiml jsem si nahnízdech, že tak žvaně půuští peří je možné že husa sedne a vysení nebo sleze když je pud potlačen.
Děkuji za odpověd.
Artus

XXX.XXX.215.107
jellec
napsal(a):
Dobrý den.mate nekdo zkušenosti s chovem hus v hejnu?jaký mate poměr pohlaví?dekuji.
Dobrý den. Chovám husy, ale nebá se říct v hejnech. Husy bývaly párové, ale lidi si to zase předělaly. Já osobně mám na jednu husu jednoho housera v 2 měsíce před a v průběhu snášky. Mám jistotu oplodnění a hlavně genetické vlastnosti a rozmanitost. Chov v hejnech chcem skusit letos.
ančovička1
napsal(a):
Chovám husy dvacet let,1-4 je hodně, budete mít menší oplodněnost, houser si vybere jednu favoritku, tu si chrání a ostatní husy pojímá jen aby se neřeklo! já mám tři husy, jednu miluje, druhé si ani nevšimne, jen občas, třetí, starší, ignuruje! zkuste zatím s husami dvěma, naberete zkušenosti a za rok můžete přidat třeba další!
Já jsem to pochopila, že zadavatel chce mít hejno např.20 husí. Ne skupinku s jedním houserem. Tam mám zkušenost s poměrem 1,3 u české husy, naprosto stejná oplozenost a oblíbenost. Skupinka byla vytvořena první rok jako 1,2 a další rok jsem si nechala další vlastní husičku a houser ji přijal bez problémů. Přijal i husu landéskou. Věřím, že by odpojímal i 4 husy.
Loni vytvořeno 1,1 houser pomořanský a husa, kyjovská chocholatá". Po 14 dnech přidána pomořanská husa a houser by ji zabil, jak na ni byl agresivní, škubal jí hlavu až do krve.
Záleží to na povaze housera, plemeni, době vytvoření a zda je vytvořeno najednou nebo postupně. Obecně se to říci nedá.Zůstává stejně jen ten poměr pohlaví a i ten se odvíjí podle plemene. Čím těžší, tím méně husí houser zvládne.Dana.
Dobrý den,
přidám osobní zkušenost: v loňském roce (2015) jsem měl pár hus bojlerových. Oplozenost 101% . Proto jsem se rozhodl rozšířit na kmen 1.2. Na podzim asi v říjnu jsem přidal mladou husičku, co jsem vyměnil (od známého nejpěknější z jeho odchovu). Přidal jsem ji, když jsem měl husy ještě v hejnu s ostatními. Začlenila se bez problémů (žádné trhání peří, ani krvavé šarvátky. V letošním roce houser páří obě dvě (náhodně při výměně vody v jezírku vizuálně kontrolované, husy špinavé na zádech, oškubané zátylky - podotýkám OBĚ dvě!)
První várka v líhni 1/2 neoplozených - dle velikosti vajíček dedukuji od mladé husičky . Teď mám naloženu druhou várku, tak se uvidí...
Jinak u nejlepší páry tuluz (podotýkám 1 ze 3) mě odumírají zárodky mezi 1- 2 týdnem inkubace . Přišel jsem na to náhodou při chlazení, kdy začalo v líhni (BIOS 09) něco hodně zapáchat... Nenapadá prosím někoho, čím jim ještě přilepšit. Za případnou radu předem dík.
Chovu zdar
MZ.
nitram306
napsal(a):
Dobrý den,
přidám osobní zkušenost: v loňském roce (2015) jsem měl pár hus bojlerových. Oplozenost 101% . Proto jsem se rozhodl rozšířit na kmen 1.2. Na podzim asi v říjnu jsem přidal mladou husičku, co jsem vyměnil (od známého nejpěknější z jeho odchovu). Přidal jsem ji, když jsem měl husy ještě v hejnu s ostatními. Začlenila se bez problémů (žádné trhání peří, ani krvavé šarvátky. V letošním roce houser páří obě dvě (náhodně při výměně vody v jezírku vizuálně kontrolované, husy špinavé na zádech, oškubané zátylky - podotýkám OBĚ dvě!)
První várka v líhni 1/2 neoplozených - dle velikosti vajíček dedukuji od mladé husičky . Teď mám naloženu druhou várku, tak se uvidí...
Jinak u nejlepší páry tuluz (podotýkám 1 ze 3) mě odumírají zárodky mezi 1- 2 týdnem inkubace . Přišel jsem na to náhodou při chlazení, kdy začalo v líhni (BIOS 09) něco hodně zapáchat... Nenapadá prosím někoho, čím jim ještě přilepšit. Za případnou radu předem dík.
Chovu zdar
MZ.
Jinak krmím směsí zrnin (po 1 dílu pšenice, nahý oves, ješmen a granule pro husy ve snážce a 3 díly neloupaného ovse). K tomu jablka a seno.
MZ.
Artus
napsal(a):
Dobrý den. Chovám husy, ale nebá se říct v hejnech. Husy bývaly párové, ale lidi si to zase předělaly. Já osobně mám na jednu husu jednoho housera v 2 měsíce před a v průběhu snášky. Mám jistotu oplodnění a hlavně genetické vlastnosti a rozmanitost. Chov v hejnech chcem skusit letos.
Ano, souhlasím s p.Artus, husy jsou monogamní, proto který houser má tento pud ještě silně zachován, preferuje jednu husu, je to pro ně přirozené, jako labutě nebo divoké husy a jiné, ale hamižní lidé si je přizpůsobili k vyššímu užitku, potlačení pudu k vysezení mladých, takže by některé husy jako plemeno bez člověka a líhně nepřežilo, ale to nejsou jen husy..také jsem dlouho chovala vznešené a krásné husy labutí 1:1, byly stále zamilovaný pár, radost se na ně dívat - a husy landéské - 1:2, ale houser opět upřednostnoval husu jednu, husy byly stejně staré, jedna měla snad 100% oplodněnost, druhá sotva polovic..tedˇmám husy bílé, housera něm.nosný, husy bílé kříženky, ale sedí..krmíme pšenicí, trochu granule-moc je nechtějí-a pořád se pasou..