CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT: Je ten přenosný kurníček nutný? Můžou být ve velkém s ostatnímy slepicemi?
JO, A JEŠTĚ JEDNA VĚC: Kuřata budeme mít letos poprvé, a mají se zítra nebo pozítří vylíhnout. Chtěla bych se zeptat, jestli přichází v úvahu jako odchovna naše aqarium. Žárovku má, a dokáže se to vyteplit až na cca 33°C. To myslím že by šlo. Jen je problém s velikostí.
Je asi 80 cm dlouhý 50cm vysoký a 35cm široký. Perfektně utěsněný a ze zhora chráněný proti: kočkám, psům... Půjde to takhle?
Děkuji za rady, Marie.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi máte ještě jinde jinou diskuzi, že?
Škoda, že jste si nejdřív nenačetla informace a rady, než jste se pustila do líhnutí. Akvárium je dle mého názoru nevhodné kvůli tomu, že v něm bude vysší vlhkost, což kuřatům rozhodně prospívat nebude. A kolik jich tam chcete mít? Na tomto relativně malém prostoru je nebudete moci mít dlouho a kam pak s nimi, když venku ješte minimálně měsíc nemůžou být.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Asi máte ještě jinde jinou diskuzi, že?
Škoda, že jste si nejdřív nenačetla informace a rady, než jste se pustila do líhnutí. Akvárium je dle mého názoru nevhodné kvůli tomu, že v něm bude vysší vlhkost, což kuřatům rozhodně prospívat nebude. A kolik jich tam chcete mít? Na tomto relativně malém prostoru je nebudete moci mít dlouho a kam pak s nimi, když venku ješte minimálně měsíc nemůžou být.
No, táta říkal že na prvních pár dní to bude stačit.
kolik jich bude opravdu nemám ponětí . O vlhkost bych se bála, mají větrací otvory a po těch rybičkách jsme to dost řádně vydesinfikovali. Budou na stole za kamny.
No nic jiného pro ně zatím nemáme, ale když tak to nahradíme nějakou banánovkou .
Ale co, chybami se člověk učí. My máme kamarády, a ty úplně zapoměli vějce prosvětlovat, dodávat vodu... a nakonec je šoupli do veliké místnosti kde podle mě víc jak 30°C bý nemohlo, a přežilo jich 5 (na to že, jsou to velicí farmáři, tak nic moc ).
Jinak moc děkuji za rady, napíšu Vám jak to dopadlo.
Marie
ojgewalt

XXX.XXX.139.226
Noo já budu oponovat. Prvních pár dní to akvárium stačit bude. A pokud tam bude více vlhka tak holt odstraní vršek a nahradí ho při nejhorším starší záclonou nebo perlinkou.Bude unikat vlhko ale ne kuřata. Kolik vajec máš v lihni?
Jo a kuřata k velkým slepicím dát nemůžeš uklovali by je. Ale můžeš ve větším kurníku jim udělat ohraničený prostor kam se staré na ně nedostanou. a tak si budou postupně zvykat. ale prvních 6 týdnů je lepší je mít zvlášť.
mb

XXX.XXX.112.186
Ja ich mám tiež v aguarku 1 tÿždeñ včera sa vyliahly kalimera z gironu poslané poštou z 20 ks 5 neopl.14 v poriadku 1 roztiahnuté nohy.
TeryMary
napsal(a):
CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT: Je ten přenosný kurníček nutný? Můžou být ve velkém s ostatnímy slepicemi?
JO, A JEŠTĚ JEDNA VĚC: Kuřata budeme mít letos poprvé, a mají se zítra nebo pozítří vylíhnout. Chtěla bych se zeptat, jestli přichází v úvahu jako odchovna naše aqarium. Žárovku má, a dokáže se to vyteplit až na cca 33°C. To myslím že by šlo. Jen je problém s velikostí.
Je asi 80 cm dlouhý 50cm vysoký a 35cm široký. Perfektně utěsněný a ze zhora chráněný proti: kočkám, psům... Půjde to takhle?
Děkuji za rady, Marie.
Myslím že poradit ani nechceš, spíš jen pokecat na foru že?
ojgewalt
napsal(a):
Noo já budu oponovat. Prvních pár dní to akvárium stačit bude. A pokud tam bude více vlhka tak holt odstraní vršek a nahradí ho při nejhorším starší záclonou nebo perlinkou.Bude unikat vlhko ale ne kuřata. Kolik vajec máš v lihni?
Jo a kuřata k velkým slepicím dát nemůžeš uklovali by je. Ale můžeš ve větším kurníku jim udělat ohraničený prostor kam se staré na ně nedostanou. a tak si budou postupně zvykat. ale prvních 6 týdnů je lepší je mít zvlášť.
Vajec v líhni máme 23.
ančovička1
napsal(a):
Blahopřeji k malým kuřátkům! to jste měli opravdu veselé velikonoce! a kolik je dnešní počet?
No, už to vypadá, že se nic nevylíhne.
Máme jich 13, z toho 5 žluťásků,7 černých, a jedno úplně šedé
(to bude moje! doufám, a modlím se aby to nebyl kohout, protože to by nejspíš zkončil v polívce :)
PS: Někdy v týdnu budu moct doložit nějaké foto, teď se nám ale jako na potvoru rozbil foťák :(.
ojgewalt
napsal(a):
Tak myslíte, že když mám 9týdenní kuřátka můžu je dát už dohromady k dospělým slepicím a kohoutovi?Mají dva kurníky ale jeden menší výběh a pak větší-zahradu, ale je to komplikovaný je vypouštět, mám vstupy přez malý výběh.
To je individuální. Jeden můj kohout je ke kuřatům (i mnohem menším) zcela tolerantní,
a jednoho deb.la jsem dneska musel přetáhnout hráběmi, neboť zahnal mého geneticky
nejcennějšího kohoutka (asi 8-9 týdnů) do kouta a tam by ho býval byl ukloval.
Musíte u toho být a sledovat.
Pokud by měla nastat ideální situace (výběhy, kurníky atd.), tak bych osobně
spojoval tak v 15-16 týdnech. Při dřívějším spojení se růst omladiny hodně zastaví.
(já mladé jen přeháním přes maštal do jejích vlastního chlívku i výběhu, ale i při tom
přehánění došlo k tomu incidentu, takže při celodenním pobytu spolu, na omezené
ploše - nic moc pro ty malé...
Děkuju, tak nějak jsem si to myslela a představovala, prostě další výběh...jen jsem chtěla chvíli šetřit muže ...no stejně se líhnou v líhni další, takže nový výběh byl otazkou času.A to ještě neví, že přijedou vajíčka běžců...
A když mi kvočna sedí tak si pak malé ohlídá?Kohouta bych se nebála je hodný a spíše plachý.
ale nevim zda je rozumný sehnat si k nim ted dospělé vlašky, pokud se mi to podaří, když ta jedna zrovna sedí?děkuju.
Udělejte kuřatům u jejich kurníku menší ohrádku z králičího pletiva, v ní u země otvory tak velké, aby kuřata prolezla do společného výběhu, ale slepice nemohly k nim. Tak se kuřata budou moci pást na zahradě na trávě a slepice se jim nedostanou do kurníku na krmení. To manžel zvládne za 10 min. Krmení nedávejte do ohrádky, a´t ho slepice nevidí a nepřelétají. Já používal králičí pletivo jen asi metr vysoké, protože ale uvnitř ohrádky nic nebylo, slepice neměly potřebu se tam dostat.
Kvočna s kuřaty může jít do hejna ihned (pokud tedy máte zelený výběh, na zabláceném plácku bych se bál kanibalismu z nedostatku bílkovin). Když je ale první týden ven pouštět nebudete, nic jim neuteče, aspoň zesílí.Vyřešit ale musíte krmení, k tomu slouží posada - bedna dnem vzhůru, jedna strana z latí nebo pletiva, aby tam prolezla jen kuřata.
Pokud vezmete nové slepice, počítejte, že budou řešit hierarchii a pokud se s nimi kvočna popere, mohou při rvačce kuřata pošlapat. U 14 denních kuřat bych se toho již nebál, na volném prostransví se rozprchnou. Takže klidně vemte a první dny trochu hlídat.
ladd
napsal(a):
Udělejte kuřatům u jejich kurníku menší ohrádku z králičího pletiva, v ní u země otvory tak velké, aby kuřata prolezla do společného výběhu, ale slepice nemohly k nim. Tak se kuřata budou moci pást na zahradě na trávě a slepice se jim nedostanou do kurníku na krmení. To manžel zvládne za 10 min. Krmení nedávejte do ohrádky, a´t ho slepice nevidí a nepřelétají. Já používal králičí pletivo jen asi metr vysoké, protože ale uvnitř ohrádky nic nebylo, slepice neměly potřebu se tam dostat.
Kvočna s kuřaty může jít do hejna ihned (pokud tedy máte zelený výběh, na zabláceném plácku bych se bál kanibalismu z nedostatku bílkovin). Když je ale první týden ven pouštět nebudete, nic jim neuteče, aspoň zesílí.Vyřešit ale musíte krmení, k tomu slouží posada - bedna dnem vzhůru, jedna strana z latí nebo pletiva, aby tam prolezla jen kuřata.
Pokud vezmete nové slepice, počítejte, že budou řešit hierarchii a pokud se s nimi kvočna popere, mohou při rvačce kuřata pošlapat. U 14 denních kuřat bych se toho již nebál, na volném prostransví se rozprchnou. Takže klidně vemte a první dny trochu hlídat.
Tak už jsme to večer vyřešili, slípky maj celou zahradu a kuřátka výběh.Mají z pletiva ohrádku a S těma otvorama to vyzkouším, mám plastové pletivo.
S vlaškama asi počkám, stejně v okolí není žádná nabídka jinak děkuju
A nenapadá Vás jak naučit kuřata i slepice vracet se do kurníku?
Abych byla přesná-vím jak se to dělá, máme dva kurníky..Využíváme prostory které dřívější generace postavila, ve zděném domku je dole chlívek a nad ním je kurník, problém je, že je to vysoko.viděli jsme jaký měli kdysi přístup z kurníku do dvora a nechápem jak mohli chodit nahoru-žebříček byl v prostoru.dali jsme ho ke zdi a stejně se báli.takže každodení uklízení slepic a sundávání je ze stromů mě přestalo bavit.mají kurník v chlívku a vše o.k.
Ted jsou nahoře ale kuřata a řešim to samé.Už to zkouším přez 4roky a zatím se mi na to nepodařilo přijít, prostě se jim nechce po žebříčku a bojí se výšek.
Tak jen kdyby vás něco napadlo?
Jednak záleží na plemeni, zda lehké nebo polotěžké, těžké. A jednak na “technickém zařízení “ kurníku. To znamená v jaké výšce je vstup, jak strmý je žebřík (čím strmější, tím hůře se jim šplhá nahoru, pokud je zase příliš dlouhý, začíná příliš daleko od kurníku a slepice si ho nemusí spojit s přístupem do kurníku ), zda je to klasický žebřík (vhodnější by bylo silnější prkno, fošna a na něj natlouci latě, aby měly oporu pro nohy). Problémy se strmostí žebříku by měly spíše slepice polotěžké a těžké a kuřata do určitého věku. Jsou uvnitř kurníku vhodné hřady, je tam dost prostoru, nemůže se tam na ně přes střechu něco dobývat a tím je plašit? Ale třeba i bubnování prudkého deště. Co cizopasníci?
Něco podobného jsme také měli. Ke stodole byly přistavěny prasečí chlívky, prostor nad nimi byl pro slepice. Strop tvořilo prodloužení střechy stodoly, takže tašky na latích. Vstup byl ve výšce skoro 3 metry. Za mě už tam slepice nebyly. Nedokážu si ale představit, jak bych to čistil, dezinfikoval. Případně že by se tam mezi podsednicí a taškami neprotáhla ze stodoly kuna.
ladd
napsal(a):
Jednak záleží na plemeni, zda lehké nebo polotěžké, těžké. A jednak na “technickém zařízení “ kurníku. To znamená v jaké výšce je vstup, jak strmý je žebřík (čím strmější, tím hůře se jim šplhá nahoru, pokud je zase příliš dlouhý, začíná příliš daleko od kurníku a slepice si ho nemusí spojit s přístupem do kurníku ), zda je to klasický žebřík (vhodnější by bylo silnější prkno, fošna a na něj natlouci latě, aby měly oporu pro nohy). Problémy se strmostí žebříku by měly spíše slepice polotěžké a těžké a kuřata do určitého věku. Jsou uvnitř kurníku vhodné hřady, je tam dost prostoru, nemůže se tam na ně přes střechu něco dobývat a tím je plašit? Ale třeba i bubnování prudkého deště. Co cizopasníci?
Něco podobného jsme také měli. Ke stodole byly přistavěny prasečí chlívky, prostor nad nimi byl pro slepice. Strop tvořilo prodloužení střechy stodoly, takže tašky na latích. Vstup byl ve výšce skoro 3 metry. Za mě už tam slepice nebyly. Nedokážu si ale představit, jak bych to čistil, dezinfikoval. Případně že by se tam mezi podsednicí a taškami neprotáhla ze stodoly kuna.
Mám lehké, tak polotěžké a hybridky.Výška vstupu...já mám schůdky, jsem malá, ale něco okolo 180cm to bude.žebřík-tedy fošna a něm latě, byl původní jsme zachovali jen opravili.dům byl 40 let opuštěný tak nevím v jaké době to použivali, ale lámu si hlavu, jak mohli pohodlně vybírat vajíčka a to čištění je taky náročný.
Ale vše je dobře uzavřené, nikudy netáhne, domek je zděný a střecha eternit, takže žádné velké bubnování při dešti-oproti třeba plechu není.
Hřady v kurníku jsou ve vodorovné poloze hranaté se strženýma hranama, to by mělo snad být též v pořádku i místa mají dostatek.
Asi bude chyba v tom přístupu.prkno je podél zdi né v prostoru, ale nevim stou strmostí, úhel netuším...
Ne-chovatel

XXX.XXX.232.154
Jen k těm vajíčkům a lezením pro ně...
Třeba prostě slepice nesnášely v kurníku. Já to tak mám taky (kurník je jen na spaní a ještě ne nutně po celý rok) a ani jednou mne nenapadlo, že by tam snášet měly a to přitom jsme takový (patrový) kurník, kde v horním patře slepice i snášely měli celé mé dětství. Každá stavba a hlavně využití kurníku je svým způsobem unikát, a původní majitelé ho možná užívali jinak.