Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2016 11:28
favorel

XXX.XXX.124.55

Zdravím všechny.Začínám s líhnutím, tak se raději zeptám.Pokud chci dát vejce do líhně, musím je umýt?A prosím v čem?Vejce máme špinavá.Předem moc děkuji za rady.

30.3.2016 13:10
vg1955

XXX.XXX.191.170

Dobry den, ja umyvam vajcia v cistej letnej vode, dam na papierove utierky ususit, potom ich oznacim. Neutieram, a vkladam do liahne, zaraz ked mi uschnu.Ziadny problem v liahnuti. Vajicka umyvajte v ten den ked idu do liahne.Skuste a uvidite.

30.3.2016 13:25
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Vejce by se mýt neměla a hlavně ne ta, která putují do líhně!

30.3.2016 13:59
kastef

XXX.XXX.138.131

vg1955 napsal(a):
Dobry den, ja umyvam vajcia v cistej letnej vode, dam na papierove utierky ususit, potom ich oznacim. Neutieram, a vkladam do liahne, zaraz ked mi uschnu.Ziadny problem v liahnuti. Vajicka umyvajte v ten den ked idu do liahne.Skuste a uvidite.

Také to tak dělám -uplně přesně takto.Líhnivost mám vždy dobrou, kor letos, dvoje líhnutí dohromady dáno 49 vajec nalíhnuto 46 kuřat.

30.3.2016 14:09
ovecka

XXX.XXX.171.70

Podle starší líhňařské literatury se vejce očistí nasucho - oškrabáním opatrně nožem nebo smirkovým papírem a poté se namočí do desinfekčního roztoku vhodného na vejce. Já používám Virocid. Vejce se nemají umývat vodou, aby se neporušila ochranná vrstva na skořápce. Ti, kteří vajíčka myjí a nedesinfikují, měli doposud štěstí a nepotkala je pohroma v podobě plísně v líhni. Ta potom umytá a jinak nechráněná vejce zlikviduje všechny. Pokud jsou to vaše vejce, ztratíte jen čas, pokud jsou koupená a málo dostupná, ztratíte vše. Dana.

30.3.2016 16:25
jo012810

XXX.XXX.32.78

ovecka napsal(a):
Podle starší líhňařské literatury se vejce očistí nasucho - oškrabáním opatrně nožem nebo smirkovým papírem a poté se namočí do desinfekčního roztoku vhodného na vejce. Já používám Virocid. Vejce se nemají umývat vodou, aby se neporušila ochranná vrstva na skořápce. Ti, kteří vajíčka myjí a nedesinfikují, měli doposud štěstí a nepotkala je pohroma v podobě plísně v líhni. Ta potom umytá a jinak nechráněná vejce zlikviduje všechny. Pokud jsou to vaše vejce, ztratíte jen čas, pokud jsou koupená a málo dostupná, ztratíte vše. Dana.

Plný souhlas. Ověřeno v praxi.

30.3.2016 16:43
rybka

XXX.XXX.80.149

Neškrábu, nesmirkuji. Nachystám dvě misky s desinfekčním roztokem. V jedné misce po ponoření odstraním hrubé nečistoty a v druhé jen ponořím a hned vyndám na čistou utěrku. Po oschnutí vkládám do líhně. Při dolévání vody do nádržky pro jistotu kápnu vždy dvě kapky také abych měla jistotu. Bakterie mají rády vlhko a teplo. Nedovedu si představit, že bych vložila zašpiněná vejce od trusu či bláta do líhně.

30.3.2016 19:01
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Taky myju vejce. Nejdřív čistou houbičkou jemně otírám ve vodě teplé 35 stupňů. A pak je čisté namočím v malé mističce s naředěným Ivasanem.

30.3.2016 21:17
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobrý večer, naše fakt špinavá vajíčka, která nestačí oškrábnout nožem, myju pod vlažnou tekoucí vodou, drátěnkou na nerez, ale aby nedošlo k záměně tak podotýkám slepičí.Na drahá vajíčka používám dezinfekci, ale nejdůležitější je řádně vyčistit a dezinfikovat líheň, já to dělám savem.

31.3.2016 12:00
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Dobrý den, také špinavá vejce těsně před tím, než jdou do líhně umyji pod vlažnou tekoucí vodou, naskládám do lísky a ještě je všechny hodně postříkám rozprašovačem, kde mám desinfekci, tak že to z nich teče a hned dávám do líhně.
Líheň čistím pouze vlažnou vodou a na závěr postříkám také dezinfekcí na vejce. Dělám to již třetím rokem a v pohodě.

31.3.2016 12:43
mgtka

XXX.XXX.92.43

Betadinu mohu taky pouzit?

31.3.2016 17:11
jo012810

XXX.XXX.32.78

andreakiss napsal(a):
Dobrý den, také špinavá vejce těsně před tím, než jdou do líhně umyji pod vlažnou tekoucí vodou, naskládám do lísky a ještě je všechny hodně postříkám rozprašovačem, kde mám desinfekci, tak že to z nich teče a hned dávám do líhně.
Líheň čistím pouze vlažnou vodou a na závěr postříkám také dezinfekcí na vejce. Dělám to již třetím rokem a v pohodě.

Nechci nikomu nic vnucovat, ale...Ing Tuláček ve své publikaci "Líhnutí drůbeže", vydané ČSCHDZ v roce 1974, uvádí důvody proč, nemýt slepičí vejce. Mýt se mohou znečištěná vejce kachen, výjmečně silně znečistěná vejce hus. Vis příloha na str.14. Možná je tento názor již překonaný a někdo umí stejně fundovaně zdůvodnit, proč právě i slepičí vejce se mají mýt, místo mechanicky čistit.

31.3.2016 18:27
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.mýt by se neměly, a když už, tak jen namočit, nechat špínu uvolnit a pak opláchnout.žádnou houbičku nebo hadřík, tím jen vtlačíte bakterie do porů skořápky.po opláchnutí nechat volně oschnout, nebo rovnou opláchnout dezinfekčním roztokem, a pak nechat oschnout.právě mytí houbičkou je jedna z příčin napadení zárodku bakteriemi.

31.3.2016 19:01
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Já vím, že správně se to nemá. Také nemyji všechna vejce, snažím se vybírat čistá. Ale když mám vejce špinavé, nedrhnu ho pod vodou celé, pouze špinavé místo a jen zlehka. Zpravidla špína jde lehce dolů. A jak jsem již psala, hned dezinfikuji.

31.3.2016 19:11
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak já teda nevím, že se to nemá a vesele vejce lehce otírám houbičkou. Vejce ze svého chovu si člověk vybere čistá. Ale když jsou to kupovaná, tak si říkáte: a co když ho do líhně nedám a on by se z toho vylíhnul kohout šampión, tak to vejce radši umyjete i tou houbičkou
Každopádně nevím jestli zaznělo nebo ne, první vejce beru čistá, ty jen namáčím v desinfekci, pak beru víc špinavá a nakonec ty jak prase.
Někde jsem četla článek o teplotě vody ve které se myje. Že je důležitá teplota, protože když umyjete ve studené (i bez použití houbičky ) tak ta špína zaleze do pórů.
Tak jsem pohledala a našla jsem odkaz http://www.lihne.cz/cs/39-clanky.html/myt-ci-nemyt-1.

1.4.2016 07:34
ovecka

XXX.XXX.171.70

mgtka napsal(a):
Betadinu mohu taky pouzit?

Na přípravku musí být napsáno - vhodný pro desinfekci násadových vajec. A to Betadine rozhodně není, jedná se o jodový přípravek na desinfekci ran. Vejce jsou pórovitá a jod by se mohl dostat dovnitř a nenávratně poškodit zárodek. Pro vejce se používá desinfekce k líhním Brinsea, Virocid, Chirox, a jistě další názvy doplní ostatní, dle své zkušenosti. Dana.

21.4.2016 13:32
salgo94

XXX.XXX.200.202

Dobrý den, dneska mi přišli tyto vejce od https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2730423/nasadova-vejce-ceskych-zlatych-kropenek/.

Takto vypadají. Zítra chci dát líhnout. Co s tím? Poradíte?

Neregistrovaný uživatel

21.4.2016 22:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

salgo94 napsal(a):
Dobrý den, dneska mi přišli tyto vejce od https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2730423/nasadova-vejce-ceskych-zlatych-kropenek/.

Takto vypadají. Zítra chci dát líhnout. Co s tím? Poradíte?

Už jsem vám to psala v jiném vlákně. Ne ledovou, o teplotě odstáté vody opatrně můžete. Ale asi to půjde hůř, vejce vypadají od žloutků.

18.2.2017 23:59
začátek

XXX.XXX.4.22

ovecka napsal(a):
Na přípravku musí být napsáno - vhodný pro desinfekci násadových vajec. A to Betadine rozhodně není, jedná se o jodový přípravek na desinfekci ran. Vejce jsou pórovitá a jod by se mohl dostat dovnitř a nenávratně poškodit zárodek. Pro vejce se používá desinfekce k líhním Brinsea, Virocid, Chirox, a jistě další názvy doplní ostatní, dle své zkušenosti. Dana.

Dobrý večer, jak ředíte virocid na nv 1% ?

19.2.2017 08:50
ovecka

XXX.XXX.203.146

začátek napsal(a):
Dobrý večer, jak ředíte virocid na nv 1% ?

Dle návodu: 1:100, tj.1ml Virocidu na 100ml vody (úplně přesně by to mělo být: 1:99 v poměru gramů - procenta hmotnostní nebo 1:99 v poměru ml - procenta objemová )
Ale co je ředění nv? (nevím, nebyl to překlep?) Dana.

19.2.2017 08:53
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jinak já to dělám od oka, mám 0,5l fixírku a do ní naliji trochu Virocidu. Někdy je to 5ml, jindy třeba 10ml, jak se povede. Oplachuji v tom násadovky a líhnivost je velmi dobrá. Dana.

19.2.2017 12:00
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobré poledne a dík za zprávu.Na 10ml virocidu 1l vody a jsem snad na 1%, tedy naředil jsem virocit 100% na 1%, ale ruku do ohně za to nedám

19.2.2017 16:19
rgreen

XXX.XXX.86.102

Kamarád líhne hodně a dlouhá léta. Znečištěná vejce omývá opatrně pod tekoucí vlažnou vodou tak, aby voda nečistoty odnášela ihned pryč, a nemohli se roztírat a tak dostávat do pórů. Dělám to podle něj pár sezon, a v pohodě. Líhnu nejvíc křepelky a tam je smirek nebo drátěnka dost problematické řešení, protože poruší povrch vejce.. Třeba to někomu pomůže. Ne vždy se chce člověku kvůli znečištění vejce vyřadit, tím spíš pokud je pro chovatele z nějakého důvodu cenné..

Přidejte reakci

Přidat smajlík