Dobrý den všem, odchovnu udělám z bedny viz foto o rozměrech vnitřních 117x78x70 cm(dxšxh) kde bude v jedné části vyhřívací deska Comfort s termostatem 50x40 cm.
Niplová napáječka a krmení v odlehlejší části.
Osvětlení led žárovkou.
Ale rád bych se poradil ohledně větrání. Bedna má víko, a rád bych ho používal, protože mám dva ridgebacky a nepředpokládám to, ale jistota je jistota. To víko samozřejmě nemohu použít jak je na fotce, byli by bez vzduchu. Ale otázka zní, zda bych mohl víko mít nad bednou/ např na dvou latích 6x4- tedy po obvodu mezera 6cm.
Možná je nutné provést i výřezy v bocích, větrání?
Prosím podělte se o zkušenosti s větráním.
číst vlákna umím, ale nikde jsem nenašel podobný dotaz.
Já ji používám už druhym rokem, napřed pro malé kuřata v garáži a pak na zahradě pro větší. To ale ten prostřědek otočím aby byla díra dole jako dvířka, Mám asi stejnou jako paní Dana. Pokaždé dávam ale na dno perlinku, nadzvednu střed a přimáčknu ji do toho žlábku. Na zadní stěně mám vyvrtané pět děr asi průměr 20 mm.
Díky moc za reakce. Beru to i tak, že by to někdo mohl také využít ke stavbě své odchovny.
máte paletu také vyprofilovanou? já ano a přemýšlím jestli dát karton, nebo jen jak píše horal perlinku, která se díky přimáčknutí tak propne, že kuřatům žádné nebezpečí nehrozí.
chci zkusit tu podestýlku Smeford, abych si udělal vlastní názor.
Lhoťák od Kladna
napsal(a):
Díky moc za reakce. Beru to i tak, že by to někdo mohl také využít ke stavbě své odchovny.
máte paletu také vyprofilovanou? já ano a přemýšlím jestli dát karton, nebo jen jak píše horal perlinku, která se díky přimáčknutí tak propne, že kuřatům žádné nebezpečí nehrozí.
chci zkusit tu podestýlku Smeford, abych si udělal vlastní názor.
Ty prolisy ve spodní paletě dělají paseku - blbě se čistí. Já tam dal takovou tenší světlou gurtnu na ni podestýlku a při čištění jsem ji vytahoval celou a dal tam náhradní. Vytaženou jsem očistil a vydezinfikoval savem.
klifton
napsal(a):
Ty prolisy ve spodní paletě dělají paseku - blbě se čistí. Já tam dal takovou tenší světlou gurtnu na ni podestýlku a při čištění jsem ji vytahoval celou a dal tam náhradní. Vytaženou jsem očistil a vydezinfikoval savem.
Já to vzdycky rozeberu vyhodím perlinku i s podestýlkou a vše stříknu Wapkou. Nechám okapat položím novou perlinku a posypu hoblinkama.
Lhoťák od Kladna
napsal(a):
Prosím...co to je/ tenší světlou gurtnu. je to tenký plast?
To se používá na dopravních pásech. Už to není ta klasická silná guma, ale tak tři čtyři milimetry tlustá pevná a ohebná náhražka. Jak vidím s fotek máme ty sestavy stejné To co jsem dali ostatní diskutující fota, tak to jsou trochu jinší typy, myslím si, že o něco lepší. U těchto co máme jsou ty prolisy hlubší a některé i delší jak u jejich.
Ak môžem poradiť všetkým, čo používate niplové napájačky, zaveste ich do takej výšky, aby kuriatko na ňu dotiahlo s natiahnutým krkom postojačky... lebo ak je v malej výške (napájačka) a kuriatko pod ňou zaparkuje (zaspí) tak chrbtom nadvihne ten nipel a vodu z napájačky vypusti von... a všetko bude mokré... predávajú aj držiaky na tieto napájačky, aby sa dali zavesiť a nieje to drahá položka.
klifton
napsal(a):
Horal nemá špatný nápad na zadělání prolisů tou směsí. To nemusí být špatné.
No nevím, aby to při otočení dnem nahoru nevypadlo jako bábovka, nebo třeba při mytí vapkou. Je to přeci jenom plast a tam ta přilnavost nebude. Osobně bych ty prolisy zastříkal montážní pěnou a po zaschnutí zarovnal nožem.
Já myslel že ty prolisy jsou větší jako na víku. Tyhle bych neřešil, když tam dáte perlinku ta se nepropadne do tak malé dírky a zvlášť když je zatěžkaná těma bočnicema. Ta perlinka je důležitaá, jinak na ni všecno klouže a podestýlka bude v jednom rohu. No chce to vyzkoušet, chybama se člověk učí.
horal
napsal(a):
Já myslel že ty prolisy jsou větší jako na víku. Tyhle bych neřešil, když tam dáte perlinku ta se nepropadne do tak malé dírky a zvlášť když je zatěžkaná těma bočnicema. Ta perlinka je důležitaá, jinak na ni všecno klouže a podestýlka bude v jednom rohu. No chce to vyzkoušet, chybama se člověk učí.
Pokud perlinku boky přidělám, tak je to hodně nestabilní a boky občas vyskakují, což není dobré. Problém je nejvíce s těmi prolisy na krajích u zasunutých boků. Ty tu perlinku protrhávají. Já to mám pro kuřata na té gurtně a kolem stěn ráměček s dvěma příčkama z dřevených hranolků, na něm natáhnuté bodované pletivo a překryté perlinkou. Využívám tento systém i na prvních 7 - 14 dní v plastových bednách pro kuřata jak je líhnu, nebo přikupuji. Pak je dávám do této palety. Každý má vyzkoušený jiný a hlavně svůj osvědčený způsob. Já tu paletu bez pletiva jen s tou gurtnou využívám i na odchov králíků, pokud se až moc zadaří a není už místa. No ta paleta už vyjde na 150 korun, dříve to bylo zdarma za odvoz. Viděl jsem z tohoto dutinkového plastu (boků) i králikárnu, opláštění a podlahu na dřevěné kostře.