Letos mi najednou začali kulhat čtyři " dvouapůlleté " araukany, bez zjevné příčiny. Zastřihla jsem jim drápky, mažu nožky, odstranila jsem jim kroužky, chodí trochu líp, ale stále trochu kulhají a nožku nepřirozeně zvedají při chůzi do výšky. Působí to legračně, ale nějaká příčina musí být. Snášejí normálně. Dík za radu
Uživatel s deaktivovaným účtem

vendy108
napsal(a):
Letos mi najednou začali kulhat čtyři " dvouapůlleté " araukany, bez zjevné příčiny. Zastřihla jsem jim drápky, mažu nožky, odstranila jsem jim kroužky, chodí trochu líp, ale stále trochu kulhají a nožku nepřirozeně zvedají při chůzi do výšky. Působí to legračně, ale nějaká příčina musí být. Snášejí normálně. Dík za radu
Kulhání u drůbeže má bohužel spoustu příčin a většinou se ani nejedná o problém končetin samotných. kulháním se projevují i různé patologické procesy v břišní dutině.
takže máte celkem dvě možnost: slepice sejmout a podívat se dovnitř. nebo k nim přistupovat jako k papouškům a investovat do různých vyšetření, jako je odběr krve nebo rtg. Jo, je to možné i u slepic, ale obvykle se to nedělá, protože je to ekonomický nesmysl.
Už to není aktuální, ale třeba to někomu pomůže. Mám kříženou araukanu a kulhala přesně, jak je tu popsáno, jednu nohu při chůzi krouživě nadzvedávala. Často posedávala. Při hubení čmelíku, kdy jsem jí dávala kapku nějakého léku od veterináře, který i zárověň odčervuje, jsem našla v trusu velké škrkavky. Od té doby nekulhá. Takže potvrzuji, má to něco společného s břišní dutinou.