Nové slepice ke starým

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2016 22:32
prokopova

XXX.XXX.217.30

Máme 4 starší slepice - asi hybridy Dominant a letos bychom chtěli přidat další čtyři - spíš Plymutky apod. Ale máme jen jeden malý kurník, tak pro osm slepic. Je na dobrém, zastíněném místě proti větru i slunci, situovaný na jihovýchod. Výběh po velké zahradě. Další kurník bychom už neměli kam dát. Jak máme nyní ty nové sloučit s těmi starými? Ty mladé bych mohla na pár dní nechávat na noc v boudě, kde bych jim udělala pěkné místo, i když bez hřadů. ALE CO DÁL? Jak je pak naučit do kurníku se starými slepicemi? (Ty staré nechceme zabít, ještě trochu nesou, ale hlavně mají jména a jsou to první slepice, které jsme si pořídili.).

5.4.2016 23:48
scipi

XXX.XXX.194.28

My sme ich vzdy najskor oddelili pletivom na tyzden aby si zvykli...a potom ked sme ich zlucili zabezpecili aby sa mlade mali kam schovat ked po nich pojde stara..a po tyzdni si zvyknu.

6.4.2016 21:31
prokopova

XXX.XXX.217.30

Ale kam je dávat spát? Asi ne do toho malého kurníku, kde jsou ty staré? Můžeme je na těch pár dní dávat na noc do boudy, kde bysme jim udělali nějaké pěkné místo? Ale jak je pak přeučíme chodit spát do kurníku? Kór ddyž jsou tam ty staré, nepřátelské slepice. Díky za radu.

6.4.2016 22:42
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

V sobotu jsem si dovezl Leghornky 6ks, a jelikož jsou 18 týdenní, některé možná mladší, tak jsem je dal do ohrádky, pokud by byly 20 a více týdenní, tak bych je pustil hned mezi ostatní :) No, takže první den ohrádka na večer jsem je chytal ručně, a dal do kurníku, další den jsem udělal to stejné, další den jsem je pustil k večeru na volno, ale nevěděli kudy, což je logické, tak jsem jim pomohl. A dneska jsem šel odpoledne stříhat maliny (doškrabaný, jak kocour :D) slunce krásně hřálo, a tak jsem si řekl, že pustím i mladé pipky, krásně si běhali mezi ostatními, jak se blížil večer, tak jsem si říkal, zda to zvládnou samotné, nemusel jsem ani zahánět, a všechny krásně vlezly do kurníku, jedna seděla chvíli na dveřích, ale pak seskočila k ostatním, jsou to lásky :) takže bych to udělá úplně stejně, hlavně aby se vešly na, ten hřad paní Prokopová ;) bude to úplně v pohodě, nelamte si s tím hlavu.
Jinak slepice taky nezabjíme, to bychom nemohli udělat.
Hodně chovatelských úspěchu přeji ;).

9.4.2016 22:56
prokopova

XXX.XXX.217.30

Pane Ondřeji, moc vám děkuji za radu. Podle fotky vidím, že je taky máte ve velkým výběhu. Nechám mladé pár dní zvlášť a večer je tam donesu. A pak už je nechám i se starýma, ať si poradí. Ale samozřejmě je pohlídáme. Stejně to vypadá, že než koupíme ty mladé, tak budeme mít už jen dvě staré. Jedna slípka je taková unavená a podle hřebínku a chování to nevypadá dobře. Asi ji už dám ji sousedovi, jako tu první, on se už postará smajlík
Mohl byste mi prosím poradit, jaké slepičky jsou pro nás vhodné? Nepotřebujeme slepice, které moc nesou a brzo umřou, (jako ty naše první - hybridy- takové ty klasické hnědé - ) ale spíš co budou déle žít, nehledě na výnos. Vy jste si pořídil Leghornky, nelétají moc? My máme záhony oplocené jen nízkým plotem. Na netu jsem četla, že Plymutky moc nelétají, ale přitom jsou jich snad desítky variant. Tak my vůbec nevíme, jaké slepičky si máme pořídit. Nemohl byste mi, prosím poradit? SMS na tel.607 600 868, a já bych vám pak zavolala, abyste neplatil. Prokopová.

10.4.2016 10:18
vendy108

XXX.XXX.233.112

Ahojky, tento problém řeším téměř každý rok, kdy ke starým slípkám přidávám několik nových vlastních kuřátek. Mám zkušenost, že do tří měsíců je mám zvlášť v ohrádce, na noc velký kotec v králíkárně, potom zavřu svých 8-10 starých slepic včetně kohouta do kotců nebo někam zvlášť, do výběhu vpustím kuřata, jeden den je tam nechám porozhlédnout, pokud některé z nich nezaleze na noc do kurníku, tak mu pomůžu. Druhý den už znají prostředí a k této partě mladých postupně přidávám po jedné staré slípky. Ty mírnější nejdříve, první slípku druhý den večer, další ráno, někdy 2 za den. Nakonec dám kohouta. Trvá mi to maximálně 3-4 dny, na starších nevidím žádný stres, vejce klidně snesou i v kotci, jen tam musím častěji, aby je nerozbily.Mladé slipky, které jsou na sebe zvyklé a nemají ještě móresy primadon, drží partu a staré se s nimi seznamují postupně a proto si proti nim nestačí vytvořit údernou klovající jednotku. Přes léto mám pro ně také malý prostor, protože je nemohu vypouštět, aby mi nezlikvidovali květinovou a zeleninovou zahradu, která nejde oddělit. Vypouštím je jen od podzimu do jara..Hodně štěstí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2016 10:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

prokopova napsal(a):
Pane Ondřeji, moc vám děkuji za radu. Podle fotky vidím, že je taky máte ve velkým výběhu. Nechám mladé pár dní zvlášť a večer je tam donesu. A pak už je nechám i se starýma, ať si poradí. Ale samozřejmě je pohlídáme. Stejně to vypadá, že než koupíme ty mladé, tak budeme mít už jen dvě staré. Jedna slípka je taková unavená a podle hřebínku a chování to nevypadá dobře. Asi ji už dám ji sousedovi, jako tu první, on se už postará smajlík
Mohl byste mi prosím poradit, jaké slepičky jsou pro nás vhodné? Nepotřebujeme slepice, které moc nesou a brzo umřou, (jako ty naše první - hybridy- takové ty klasické hnědé - ) ale spíš co budou déle žít, nehledě na výnos. Vy jste si pořídil Leghornky, nelétají moc? My máme záhony oplocené jen nízkým plotem. Na netu jsem četla, že Plymutky moc nelétají, ale přitom jsou jich snad desítky variant. Tak my vůbec nevíme, jaké slepičky si máme pořídit. Nemohl byste mi, prosím poradit? SMS na tel.607 600 868, a já bych vám pak zavolala, abyste neplatil. Prokopová.

Leghornky jsou živé a temperamentní slepice, to by u Vás asi nedělalo dobrotu. Pak je vhodnější si pořídit polotěžké nebo těžké plemeno, nebo něco zdrobnělého. Kočinky, brahmánky (ty jsou sice obři, ale neuvěřitelně elegantní a mírní) apod. Já mám pro radost hedvábničky, které nejsou sice ve snášení přebornice, pořád některá kvoká (teď zrovna, na potvoru, žádná, když bych chtěl nasadit první kuřata), ale nelétají a tolik zase zahradu hrabáním neponičí, na oddělení záhonů stačí nízký plůtek.

10.4.2016 10:57
vendy108

XXX.XXX.233.112

Ještě dodatek k Vašemu dotazu na pana Ondřeje ohledně plemena slepic. Já jsem po mnoha letech zkoušení všech možných plemen /nejraději jsem měla vlašky, nesly bílá vejce, ale byly to divošky trochu agresivní a dominantní a hodně kvokaly/ "vyselektovala" tři, se kterými jsem moc spokojená - mám je také pro radost a vysoká snáška u mě nebyla na prvním místě. Mám leghorny- nesou bílá vejce, moc nekvokají, araukany-nesou vajíčka zelená, tyrkysová a khaki zelená, jsou to dobré matičky když chci vlastní kuřátka a poslední dva roky jsem k nim přidala maransky. To jsou taková slepičí zlatíčka, klidná, reagují na hlas, chodí za mnou jako pejsek, vajíčka nesou čokoládově hnědá, jedna z nich dokonce s tmavými jemnými puntíky. Na velikonoce nemusím ani barvit, jen vejce uvařím a jsou krásná. Araukany a maransky mi nesou celou zimu, spí venku ve voliéře na bidýlku /pletivem jsem jim různě prostrkala latě/, v zimě jim jen občas natřu nožky sádlem s bylinkami. Preventivně jim zastřihuji peří na jednom křídle, aby nelítaly, ale jsou to kliďasové /vlašky i se zastřihnutým křídlem dokázali překonat plot/. Přeji hodně úspěchů.

10.4.2016 11:15
janahol

XXX.XXX.110.102

Dobrý den,
přidám svou zkušenost s přidáváním mladých slepic do hejna. Nejmladší jsem přidávala 12ti týdenní a vše proběhlo v pohodě (ty poslední dokonce pocházeli z haly a byli zvyklé na stabilních 25° a já je přivezla na začátku března do zděného, ale nezatepleného kurníku...i tak to zvládli na jedničku ). Takže nové slepičky, když dovezu, tak je dávám do kurníku ke starým večer, když už je tma. Nedávám je na hřady, ale posadím je pod snášková hnízda na zem. Ráno to většinou vypadá tak, že staré slepice hned po rozednění běží šmejdit na zahradu a mladé se rozkoukávají v kurníku. Většinou ty mladé vylezou z kurníku až tak třetí - čtvrtý den. Venku se pak ty nové drží pohromadě, trochu stranou od zbytku hejna, ale tak do dvou týdnů už spolu vesele hrabou po zahradě. Píšete, že máte velkou zahradu, tak tam by s tím neměl být žádný problém Přeji hodně úspěchů. Jana.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík