O velikonoční sobotě (26.3.) se mi vylíhlo 27 kuřátek (faverolky a besse). Dvěma kuřátkům jsem z vajíčka pomohla, páč se jim to nedařilo. Jedno kuře umřelo 29.3. a jedno kuře 2.4. Říkala jsem si, že to jsou nejspíš ta, kterým jsem pomohla ze skořápek a říkala jsem si, že příroda prostě ví...5.4. jsem utratila 2 kuřata - též přestala chodit - večer v pořádku, ráno nechodila. Myslela jsem, že je ostatní ušlapali, jelikož jsem jim na noc zhasla (neměli tmu najednou, měli čas se rozkoukat a uvelebit, zima jim nebyla - mají pod sebou 2 vyhřívací dečky vedle sebe, takže místa dost). Dnes jsem jim čistila ubikaci jako již několikrát. Při tom je dávám do průhledné pastové "bedny" z marketu, ve které jsem odchovala loňská kuřata bez jediného úhynu a opět jedno kuře přestalo chodit Už je to nějak moc náhod najednou... Zjišťovala jsem si informace o Markově chorobě, ale jednak si myslím, že moje kuřátka jsou na to ještě moc malá (píšou, že se to projeví min, ve věku jeden měsíc) a na víc nemají žádné nádory...
Co si o tom myslíte?
První 4 dny měli kukuřičný šrot, pak jsem jim postupně začala přimíchávat K1 ze Sedmihorek. Vodu z niplovky moc nechtějí, takže mají i vodu v misce, kterou mám ještě v jedné větší, takže mokro nemají. Čerstvou jim dávám několikrát denně.
Pod sebou mají 2 vyhřívací dečky (vedle sebe, takže polovinu plochy mají teplou), Nad sebou mají v dostatečné výšce žárovku (čtyřicítku). Klec je drátěná (pro domácího králíka 100 x 50 cm), přes kterou mám danou deku a přední stranu mají otevřenou. Mám je doma v pokojové teplotě, v té "chladnější" části, kde mají krmení a vodu mají 25 stupňů.
Do té plastové je dávám pouze když jim tamtu čistím. Jinak loni jsem v ní odchovala 14 kuřat bez jediného úhynu.
V odchovně problém nevidím. Ještě napište jak se jinak kuřátka chovají, jestli i když přestanou chodit přijímají potravu a pijí, jaký mají trus, jestli nemají zalepené zadečky... Jinak mi chybí ve vaší krmné dávce nějaký vitamín ( Plastin, Roboran, Nutrimix...), také jsou kuřátka dost stará na to, aby jste jim mohla již přilepšovat. Kopřivy už rostou, jsou krásné mladé a mají nejvíc vitamínů, minerálů, spolu s natvrdo uvařeným a nastrouhaným vajíčkem a třeba trochou strouhánky ať se jim to nelepí, Také třeba trochu tvarohu, také s kopřivami...Já třeba i přemrazím hovězí srdce ( mám pro kočky ) a to pak zmrzlé trochu nastrouhám a máte vidět ten boj .
Možná to může být nějaká nemoc, každopádně bych jim jídelníček spestřila.
Pro Faverolky mám slabost...škoda jich.
Nemá K1 obsahovat i vitamíny a minerální látky? Já jsem tedy tu K1 ze Sedmihorek nenašla, ale třeba od jiného výrobce sem okopíruju co tam je za doplňkové látky:
E672 Vitamin A 12060.00 m.j./kg, E671 Vitamin D3 3015.00 m.j./kg, Vitamin E (alfa-tokoferol) 30.00 mg/kg, E4 Měď (síran měďnatý pentahydrát) 18.00 mg/kg, E6 Zinek (síran zinečnatý monohydrát) 84.00 mg/kg, E5 Mangan (oxid manganatý) 72.00 mg/kg, E1 Železo (síran železnatý monohydrát) 48.00 mg/kg, E8 Selen (seleničitan sodný) 0.40 mg/kg, E2 Jód (jodičnan vápenatý bezvodý) 1.00 mg/kg, E1614 6-fytáza EC 3.1.3.26 402.00 FTU/kg.
Osobně bych zkusila jim na dva dny nezhasínat světlo. Jestli se zastaví úhyny.
Když nechodí, to leží a mají natažené nohy za sebou, nebo pod sebou, nebo je mají roztažené nožky?
Nemáte to nějaké moc utemované? Dečky, žárovka, deka... Omg.
K1 má být od prvního dne, ne od čtvrtého.
Úhyny jsou obě plemena? Nebo jen faverolky/bresse?
Dečky bych vyhodil a používal jenom dostatečnou žárovku, resp. žárovky dvě
nebo osvědčenou elektrickou kvočnu z lihne.cz.
Teplo shora je přirozenější, problém se týká nohou, odspodu... no...
může i nemusí souviset.
Na noc bych určitě minimálně 14 dnů nezhasínal.
Jsou to masná plemena, jen ať žerou a pijí kdykoli budou potřebovat.
Třeba je oslabila ta kukuřice a nemožnost v noci načerpat energii...
Třeba je chyba v rodičovských hejnech, výživě nosnic...
Těžko vám tu někdo dá jedinou správnou radu/možnost/příčinu.
Strouhejte na jemno vařené vajíčko, tvaroh, mrkev, posilte je a jejich nožky.
Úhyn prvních dvou kuřat jsem neřešila (možné špatné klubání, myslím, že to bylo jedno a jedno). Jedno kuře bylo téměř na boku (levém) a pravou nožku vystrčenou do strany (vpravo), druhé kuře úplně "sedělo na zadku" a převracelo se na záda. Tohle poslední kuře (doufám) normálně sedí s nožkama pod sebou, jen se na ně nepostaví. Nikdo nemá žádný průjem (ani neměl), všechny zadečky jsou čisté, potravu přijímali a přijímá dobře. Je ale problém s tím pitím - v misce ho mají jen když jsem doma, jinak z niplovky, kam se pochopitelně nechodící kuře nedostane. Jinak jsou všechna kuřata čilá, povídají si, nikdo nespokojeně nekřičí, pohybují se rovnoměrně po celé ploše.
Postihuje to faverolky i bessky.
Na krmení jsem spoléhala, že obsahuje vše, co má - loňský odchov byl v pořádku. Je ale pravda, že jsem krmila jinou směsí. Vajíčkem, nebo tvarohem jim určo přilepšit můžu.
Bydlíme v roubené chalupě a s tou teplotou je to tu trochu jinak, než ve zděném domě. Na víc už míváme otevřené dveře ven (když je hezky), ale přece jen to ještě táhne, tak by jim byla zima - proto deka přes klec.
Rodičovské hejno faverolek je to samé jako loni a část kuřátek už je od mých slepic a postižená kuřata jsou napůl, bressky mám poprvé.
Je mi jasné, že jedinou jasnou a správnou radu nedostanu, jen jsem se zeptala, jestli má někdo třeba podobnou zkušenost.