Súrneeee! Rozpučila vajce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2016 15:23
hanach

XXX.XXX.22.235

Súrne prosím poradiť, na obed som sa išla pozrieť za húskou, ktorá mi sedí už od soboty a stála nad hniezdom, stala sa totiž že rozpučila vajce. Prosím Vás stalo sa to už niekomu, má s tým skúsenosti? Hniezdo som jej vyčistila, ale vajíčka sú polepené od žĺtka. Nasucho som ich očistila, zoškriabala žltok, koľko sa len dalo, ale nadá sa to úplne očistiť. Neviem čo mám v takomto prípade urobiť. Treba tie vajíčka dezinfikovať, alebo to mám nechať tak...... je šanca, že z ich ešte niečo bude? Tie vajíčka sú inkubované možno 2 dni neviem to presne, pretože vajíčka mala pod sebou už týždeň, ale od soboty už vôbec z hniezda nezosadla. Prosím Vás ak viete, tak mi poraďte...Ďakujem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2016 16:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je možné je opláchnou v teplé (ne horké) čisté vodě. Pokud se to neudělá, hrozí bakteriální infekce ostatním zárodkům a zničení celé násady.

18.4.2016 18:11
spisak35

XXX.XXX.52.39

Nehádzal by som flintu do žita, ak sú vajíčka oplodnené, tak myslím si, že je dosť veľká šanca že sa z nich niečo vyliahne, minulý tok mi kvočka rozbila vajíčko asi po 3 dnoch sedenia na nich, jasné, že vačšina vajec bola znečistená, len som z nich nechtom oškrabal žltok, a vložil ich naspať pod kvočku. Samozrejme, že som v duchu na nu nadával, že aká je neopatrná, a ved každý chovateľ to už asi pozná, nahnevá ho to...a nakoniec sa vyliahlo 13 kuriatok, ktoré boli živé a životaschopné...tak držím palce, nech aj vám sa vyliahnu krásne husatká.

18.4.2016 19:26
hanach

XXX.XXX.22.235

spisak35 napsal(a):
Nehádzal by som flintu do žita, ak sú vajíčka oplodnené, tak myslím si, že je dosť veľká šanca že sa z nich niečo vyliahne, minulý tok mi kvočka rozbila vajíčko asi po 3 dnoch sedenia na nich, jasné, že vačšina vajec bola znečistená, len som z nich nechtom oškrabal žltok, a vložil ich naspať pod kvočku. Samozrejme, že som v duchu na nu nadával, že aká je neopatrná, a ved každý chovateľ to už asi pozná, nahnevá ho to...a nakoniec sa vyliahlo 13 kuriatok, ktoré boli živé a životaschopné...tak držím palce, nech aj vám sa vyliahnu krásne husatká.

Ďakujem za komentár strašne moc, lebo ma z toho asi porazí, keď som to zbadala skoro ma vykotilo...nenadávala som na húsku ona ja úžasná, viem že sa to môže stať...práve toho sa bojím preniknutia baktérii do vajíčka, nakoľko vajce hnije a plesnivie a neviem čo ešte, ale bojím sa niečo s tými vajíčkami robiť... mám hypermangán, ihneď ma napadlo ich v ňom opláchnuť, ale bála som sa že práve to umývanie zabije vyvíjajúci sa zárodok, a ešte ďalšia vec, neviem ako dlho nezahrievala tie vajcia, ráno bolo všetko v poriadku, sedela a pred obedom som bola za ňou a toto...som zúfalá tým duplom že sú to prvé dni inkubácie

18.4.2016 19:29
hanach

XXX.XXX.22.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je možné je opláchnou v teplé (ne horké) čisté vodě. Pokud se to neudělá, hrozí bakteriální infekce ostatním zárodkům a zničení celé násady.

Ďakujem, práve toho sa bojím preto som písala sem...ale čo je väčší hriech...manipulovať s vajcami prvé dni inkubácie alebo riziko preniknutia bakteriálnej infekcie...fakt neviem čo.

18.4.2016 19:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

No, radit vám nebudu. Jen napíšu, že mi slepice pod kvočnou letos udělaly totéž.
Teda předpokládám, že to byly slepice. Tři vejce byly fuč a ostatní žluté a špinavé
až běda. No, zdatně jsem to odignoroval, obral jen tu největší špínu (stébla sena)
a ze zbylých vajíček se za 14 dní všechno hezky pěkně vylíhlo. Asi štěstí...

18.4.2016 19:41
hanach

XXX.XXX.22.235

honzapm napsal(a):
No, radit vám nebudu. Jen napíšu, že mi slepice pod kvočnou letos udělaly totéž.
Teda předpokládám, že to byly slepice. Tři vejce byly fuč a ostatní žluté a špinavé
až běda. No, zdatně jsem to odignoroval, obral jen tu největší špínu (stébla sena)
a ze zbylých vajíček se za 14 dní všechno hezky pěkně vylíhlo. Asi štěstí...

Ďakujem honzap, teraz je skúsenosť pre mňa nad zlato...ako nejaká rada vyčítaná z knižky...viem že sa vajíčka nemajú umývať, mám toho veľa načítaného aj tu na fóre čítam rady a komentáre Vás skúsených ale v tomto prípade som bezradná, ale ste už druhý čo to dopadlo dobre, tak to asi náhoda nebude...nechám to na vyššiu moc, nech už to nejako dopadne...síce nebudem niekoľko nocí kvôli tomu spať, ale trochu ste ma upokojili, že nie je to stratené.

18.4.2016 19:58
zdebari

XXX.XXX.96.17

Nebojte se, za pár dní nepoznáte že vejce byla špinavá.Husa pokud sleze z hnízda a má možnost se koupat, se okoupe a ještě mokrá sedne na hnízdo tak vejce průběžně očistí.Nechte to tak, vejcím se nic nestane.

18.4.2016 20:07
hanach

XXX.XXX.22.235

zdebari napsal(a):
Nebojte se, za pár dní nepoznáte že vejce byla špinavá.Husa pokud sleze z hnízda a má možnost se koupat, se okoupe a ještě mokrá sedne na hnízdo tak vejce průběžně očistí.Nechte to tak, vejcím se nic nestane.

Ďakujem Vám všetkým strašne moc

14.5.2016 09:52
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak jak jste dopadla, Hanach?

14.5.2016 12:07
hanach

XXX.XXX.22.235

honzapm napsal(a):
Tak jak jste dopadla, Hanach?

Zdravím Vás, o nejaké vajcia som prišla...ale vyzará to nádejne, že z toho niečo bude, v 6 vajciach zárody žijú a majú sa zajtra liahnuť, pri presvietení vidieť pohyb ale znepokojuje ma malá vzduchová komôrka a v jednom vajci akoby tekutina, ale zárodok sa hýbe...tak mi držte palce aby aspoń niečo bolo...včera som zažila šok...húska mi rozpučila jedno vajce a zabila húsatko...ráno ďalšie, fakt neviem už som z toho na nervy a nech to už konečne skončí a konečne sa vyspím! Suma sumárum z 15 vajec 6 a to ešte sa môže čokoľvek stať.

14.5.2016 13:33
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tedy, vy to opravdu prožíváte. Tak držím pěsti.

V těch dvou rozbitých vejcích jste tedy viděla zárodek,
takže je jasné, že i v těch špinavých vejcích se vyvíjel život,
jak jste měla obavu.

Ne-chovatel

14.5.2016 16:18
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.25

Mě takhle loni pukl pukavec, dvakrát. Husa vše sežrala během pár vteřin a ani jsem nestihl pořádně poklidit.

Přidal jsem suchou slámu a vejce otřel hadrou. Ale jak tu kdosi psal ani to asi nebylo zrovna nejnutnější, jak je husa obrací a šmatle po nich, tak by to postupně setřela sama.

Spíš bych se zaměřil na to, že ty vejce by neměla prasknout. Mě na nich běžně poskakují a pořvávají i dvě husy, když hnízdo brání. Praskají akorát pukavci (loni, letos zatím žádný), tedy stará vajíčka s vnitřním přetlakem a při zátěži z venku (i když mnohdy minimální, husa může zrovna v klidu ležet a vejce jen zahřívat).

Řekl bych udělejte zkoušku ve vodě (teplé), potencionální pukavci budou výrazně plavat (můžete je zkusit opatrně rozbít a uvidíte že to tak skutečně je). Ale protože máte vejce pod husou teprve chvíli musela byste spěchat. Také takové testy husu ruší.
O pukavci má tedy cenu uvažovat jen tehdy pokud to vejce podložené pod husu již třeba měsíc leželo v komoře. Jinak to bude pravděpodobně jen prošlápnuté vejce s porušenou nebo nedokonalou skořápkou.

Jinak berte prosím v úvahu, že jsem začátečník jako vy.

P.S.
Že to prožíváte se nedivím. Jsem na tom podobně, ale věřím že za pár let se to poddá a budu také více apatický (vzrušovat a znervózňovat mne bude zrovna něco jiného).

Ne-chovatel

14.5.2016 16:33
Ne-chovatel

XXX.XXX.6.27

Tak já se omlouvám, četl jsem ve spěchu a teprve teď (po kontrole datumů) jsem se zamyslel.

Reagoval jsem téměř po měsíci co jsi vznesla dotaz, v době těsně před líhnutím. Takže co jsem napsal je prakticky ku zapomění (vyhodíš už rovnou nevylíhnutá vajíčka, a dodáš čistou vrstvu pro podestýlku) a tobě Hanah přeji hodně radosti z housátek.

Doufám že se taky dočkám. Letos nemám nervy husu vykopnout a prohlédnout vejce. Jednak jsem rád že sedí, jednak mi to vychází převážně na večer (podle slunce, tedy 8-9 hodin dle letního času) a oni řvou na celou dědinu naprosto šíleně. Nechám se prostě překvapit.

15.5.2016 08:02
hanach

XXX.XXX.22.1

honzapm napsal(a):
Tedy, vy to opravdu prožíváte. Tak držím pěsti.

V těch dvou rozbitých vejcích jste tedy viděla zárodek,
takže je jasné, že i v těch špinavých vejcích se vyvíjel život,
jak jste měla obavu.

No viete, je to húska ktorá má veľmi silný materinský pud, naniesla veľa vajec a poctivo sedí, aj by umrela na tom hniezde, keby som ju nevyložila von a preto si to zaslúži dočkať sa tých maličkých...
ešte k tým vajciam, áno aj v špinavých vajciach sa vyvíjal život asi keby to bolo v liahni tak neprežije nič...pod tou husou tou prirodzenou cestou to akosi ide ľahšie...dnes je 28deň, už to má za pár...dám vedieť koľko drobcov sa jej vyliahne
ďakujem Vám za rady a nech sa Vám darí

15.5.2016 08:08
hanach

XXX.XXX.22.1

Ne-chovatel napsal(a):
Tak já se omlouvám, četl jsem ve spěchu a teprve teď (po kontrole datumů) jsem se zamyslel.

Reagoval jsem téměř po měsíci co jsi vznesla dotaz, v době těsně před líhnutím. Takže co jsem napsal je prakticky ku zapomění (vyhodíš už rovnou nevylíhnutá vajíčka, a dodáš čistou vrstvu pro podestýlku) a tobě Hanah přeji hodně radosti z housátek.

Doufám že se taky dočkám. Letos nemám nervy husu vykopnout a prohlédnout vejce. Jednak jsem rád že sedí, jednak mi to vychází převážně na večer (podle slunce, tedy 8-9 hodin dle letního času) a oni řvou na celou dědinu naprosto šíleně. Nechám se prostě překvapit.

Ďakujem, to nič,
ja mám húsku veľmi dobrú, kľudnú, ochočenú, môžem s nou manipulovať podľa potreby...vajíčka si dá pozrieť bez problémou, takže ja som tie jej vajíčka podchvíľou presvecovala a vedela som že zárody sa vyvíjajú aj na tých zašpinených vajciach.

tiež Vám želám aby ste sa dočkali a tešili sa z vyliahnutých drobcov

19.5.2016 08:13
hanach

XXX.XXX.22.235

Máme dobojované...vyliahlo sa päť húsatok a tak som šťastná, ale určite nie viac ako mamina, nevie sa na ne vynadívať...ďakujem Vám...nádej zomiera posledná...zdravím všetkých vášnivých chovateľov a nech sa darí a drobotina Vám robí radosť

19.5.2016 23:36
honzapm

XXX.XXX.182.25

Krása. Tak ať vám a mamině ve zdraví rostou.

20.5.2016 07:41
hanach

XXX.XXX.22.235

honzapm napsal(a):
Krása. Tak ať vám a mamině ve zdraví rostou.

Ďakujem...
ona sa stala ešte jedna zvláštna vec...mám vlastne 2 husy, túto čo si vysedela a ešte jednu tá nesedí/ale cez noc podctivo sedela, sem tam aj cez deň si na tie vajcia sadla/ iba znáša, väčšinou sa flákala po záhrade..., hniezda mali v jednom chlieve ale každá na opačnom konci...a stala sa taká vec, že táto musela cez deň zahrievať vajcia aj na druhom mieste/našla som ju tam zo pár razy a premiestnila do jej...po týždni som vajcia odobrala do liahne ale liahnu sa mi húsatká už dnes, takže o 5 dní skôr ako by mali...čiže nič mi iné z toho nevychádza, len to, že ona ich fakt inkubovala a sranda, že sa nič neudialo pri manipulácii s nimi, v tom čase som nevedela, že je už rozbehnutý život...príroda je mocná čarodejka a cestu si nájde...a to som si myslela že tento rok húsatká mať nebudeme, že je to stratené...

20.5.2016 07:50
ovecka

XXX.XXX.203.146

Já si myslím, že ta vajíčka, která se dnes líhnou, sebrala té druhé huse, která už seděla. Husa, která snáší, sedí přes noc na vejcích a jen je temperuje, aby neprochladla. Zárodek se ještě nevyvíjí, ale udržuje to ta nejstarší vejce životaschopná. Dana.

20.5.2016 08:19
hanach

XXX.XXX.22.235

ovecka napsal(a):
Já si myslím, že ta vajíčka, která se dnes líhnou, sebrala té druhé huse, která už seděla. Husa, která snáší, sedí přes noc na vejcích a jen je temperuje, aby neprochladla. Zárodek se ještě nevyvíjí, ale udržuje to ta nejstarší vejce životaschopná. Dana.

Neviem si to vysvetliť a je to aj pre mňa záhada, ale je to tak, že určite tej druhej húske vajcia neukradla, počet bol stále rovnaký a už sedela. Zdravím a nech sa v chove darí. Anna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík