Morky - uskladnenie vajec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2016 09:00
tropicky svet

XXX.XXX.11.179

Zdravim Vas, prosim o radu. Kupil som rocne morky bronzove. Zacali klast vajcia ale nie do hniezda, trusia ich po vybehu. Zberam ich aby som ich mohol dat do liahne. Moja otazka je ako ich uskladnit a na ako dlho maximalne, tak aby boli este zivota schopne. Dakujem.

19.4.2016 09:36
rybka

XXX.XXX.80.149

Úplně stejně a za stejných podmínek jako slepičí

Neregistrovaný uživatel

19.4.2016 10:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Není pravda, že úplně stejně...morčí musíte každý den otáčet - jeden den špičkou dolů, druhý den špičkou nahoru, aby se nepřilepil žloutek ke skořápce, slepičí se obracet nemusí. Jinak nejlépe teplota okolo 10 st. - min.8.st., max 15.st., dobrá je vysoká vlhkost. Čím vyšší teplota nad 15 st., tím kratší trvanlivost vajec. Pokud je chcete dát pod morky, až zasednou, dejte jim teď místo posbíraných vajec do hnízda podkladky, nebo slepičí vejce, aby měly lepší důvod zasednout a ž zasednou, vyměníte je za krůtí...Tohle je alespoň moje zkušenost. Další zkušenost mám, že jsem udělala morkám několik hnízd v bednách se stříškou a bočním otvorem - čím menší a užší bedna, tím byly obsazenější...velké bedny neobsadily. Naopak do těch úzkých se cpou i dvě naráz. A na bedny jsem naházela jehličnaté větve. Morky mají tendenci vyhledávat ke snášení různé úkryty pod jehličnany, tmavé zákoutí. Zkuste jim udělat takové podobné hnízdo a uvidíte, že tam začnou snášet.

19.4.2016 12:03
rybka

XXX.XXX.80.149

Kde jste přišla na to, že nemusíte se slepičími při skladování hýbat a skladovat násadová vejce špičkou nahoru ? To je úplná blbost. Prostě vejce od hrabavé drůbeže se skladuje úplně stejně tzn. pokud je uskladníte špičkou dolu, naklápíme alespoň dvakrát denně z jedné strany na druhou, pokud je uskladńujete na ležato ( což asi málo kdo je to pracnější), s vejci koulíme z leva do prava a z prava do leva. Nikde jsem nečetla váč způsob skladování Teplotu pro uskladnění máte správně. Opoměla jste udat délku skladování...ideální je do sedmi dnů. Dají se nasadit i starší, ale čím déle jsou skladována, tím je nižší líhnivost a možnost předčasného úmrtí vyvíjejícího se zárodku

19.4.2016 12:07
rybka

XXX.XXX.80.149

Jo, jediný rozdíl je v době skladování. Krůtí vajíčka takto uskladňována můžete podkládat pod krůtu na rozdíl od slepičích i později než do týdne, tam je doba uskladnění delší.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2016 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

rybka napsal(a):
Kde jste přišla na to, že nemusíte se slepičími při skladování hýbat a skladovat násadová vejce špičkou nahoru ? To je úplná blbost. Prostě vejce od hrabavé drůbeže se skladuje úplně stejně tzn. pokud je uskladníte špičkou dolu, naklápíme alespoň dvakrát denně z jedné strany na druhou, pokud je uskladńujete na ležato ( což asi málo kdo je to pracnější), s vejci koulíme z leva do prava a z prava do leva. Nikde jsem nečetla váč způsob skladování Teplotu pro uskladnění máte správně. Opoměla jste udat délku skladování...ideální je do sedmi dnů. Dají se nasadit i starší, ale čím déle jsou skladována, tím je nižší líhnivost a možnost předčasného úmrtí vyvíjejícího se zárodku

Přišla jsem na to tak, že slepičí prostě neobracím a mám 90ti % líhnivost. Krůtí obracím. A ještě mi žádný chovatel neřekl, že slepičí obracet, zatímco řada chovatelů krůt mi řekla, že se krůtí musí obracet. A u krůtích mám líhnivost také vysokou. Naklápění vajec dvakrát denně ze strany na stranu se provádí u slepičích v líhni, ne při skladování v proložkách. Dokonce jsem dala do své líhně k ostatním 50ti slepičím vejcím 4 slepičí vejce stará 10 dnů - spíše na zkoušku - a neobracená a 3 kuřátka už mají 4 dny smajlík. Jo a nepíšu, že skladuji špičkou nahoru, ale že krůtí obracím tak, že jsou jeden den špičkou nahoru, jeden den špičkou dolů...Slepičí skladuji špičkou dolů. Nejlepší rada je vlastní zkušenost smajlík

19.4.2016 14:12
rybka

XXX.XXX.80.149

Pokud se vám tato metoda osvědčila...já jen, že jsem o tom v žádné, chytré knize " nečetla a ani to od žádného chovatele neslyšela, ale vyjímky potvrzují pravidla. Možná nejste sama.
Možná se k tomuto vyjádří i jiní, zkušenější chovatelé. Já chovala krůty v minulosti, vejce krůt uskladńovala klasickým způsobem a z výsledky jsem byla víc jak spokojena.
A´T se vám daří i nadále

19.4.2016 16:20
lydie

XXX.XXX.70.117

UCHOVÁVÁNÍ NÁSADOVÝCH VAJEC

Vejce se mají skladovat špičkou dolů při teplotě 10-15 °C v temné místnosti a to po dobu maximálně 14 dnů, po překročení této doby se rapidně snižuje líhnivost. V případě jakéhokoli transportu je třeba vejce dobře zabalit aby nedošlo k jejich poškození a po transportu nechat 24 hodin stát a pak teprve vkládat do líhně.

http://wpacz-sk.com/chovatelske-rady/chov/

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6027/od-vajicka-ke-kureti-nasadova-vejce/

https://www.ifauna.cz/drubez//clanky/r/?q=od+vaj%C3%AD%C4%8Dka+ke+ku%C5%99eti.

26.2.2021 15:38
reznade

XXX.XXX.216.38

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Přišla jsem na to tak, že slepičí prostě neobracím a mám 90ti % líhnivost. Krůtí obracím. A ještě mi žádný chovatel neřekl, že slepičí obracet, zatímco řada chovatelů krůt mi řekla, že se krůtí musí obracet. A u krůtích mám líhnivost také vysokou. Naklápění vajec dvakrát denně ze strany na stranu se provádí u slepičích v líhni, ne při skladování v proložkách. Dokonce jsem dala do své líhně k ostatním 50ti slepičím vejcím 4 slepičí vejce stará 10 dnů - spíše na zkoušku - a neobracená a 3 kuřátka už mají 4 dny smajlík. Jo a nepíšu, že skladuji špičkou nahoru, ale že krůtí obracím tak, že jsou jeden den špičkou nahoru, jeden den špičkou dolů...Slepičí skladuji špičkou dolů. Nejlepší rada je vlastní zkušenost smajlík

A co skladování kachních vajec (mám pižmovky)? Dají se taky skladovat tak jak slepičí tupým koncem nahoru? V článku o Násadových vejcích tady na ifauně je psáno, že slepičí se skladují tupým koncem nahoru a o obracení tam nic není. O kachních píšou, že se můžou skladovat na plocho a jednou denně obracet, tak když "můžou", tak se asi můžou skladovat v proložkách i klasicky, jen nevím jestli je mám obracet.
Jak skladujete kachní vejce vy?

26.2.2021 15:57
jo012810

XXX.XXX.101.35

reznade napsal(a):
A co skladování kachních vajec (mám pižmovky)? Dají se taky skladovat tak jak slepičí tupým koncem nahoru? V článku o Násadových vejcích tady na ifauně je psáno, že slepičí se skladují tupým koncem nahoru a o obracení tam nic není. O kachních píšou, že se můžou skladovat na plocho a jednou denně obracet, tak když "můžou", tak se asi můžou skladovat v proložkách i klasicky, jen nevím jestli je mám obracet.
Jak skladujete kachní vejce vy?

Tady to již tak trochu zaznělo, jen to shrnu. Všechna vejce od drůbeže potřebují teplotu skladování mezi 10 a 15°C a je dobře s nimi hýbat alespoň jednou denně. Prakticky to provádím tak, že do lísek na 10 vajec ukládám násahovky a tu podložím zhruba ve sklonu 45°C a na večer, sklon obrátím. Udává se, že ideální stáří násadovedk je do 10 dnů. Tak to provozuji, ale někdy jsem líhnul i po 3 týdnech. Záleží na výživě chovného hejna. Výživa a ostatní podmínky udávají biologickou hodnotu násadovek. Čili čím lepší, tím mohou být i vajíčka starší...

26.2.2021 18:26
reznade

XXX.XXX.216.38

jo012810 napsal(a):
Tady to již tak trochu zaznělo, jen to shrnu. Všechna vejce od drůbeže potřebují teplotu skladování mezi 10 a 15°C a je dobře s nimi hýbat alespoň jednou denně. Prakticky to provádím tak, že do lísek na 10 vajec ukládám násahovky a tu podložím zhruba ve sklonu 45°C a na večer, sklon obrátím. Udává se, že ideální stáří násadovedk je do 10 dnů. Tak to provozuji, ale někdy jsem líhnul i po 3 týdnech. Záleží na výživě chovného hejna. Výživa a ostatní podmínky udávají biologickou hodnotu násadovek. Čili čím lepší, tím mohou být i vajíčka starší...

Takže jste mi neporadil, můžu tedy zkusit jak psal pán, stejně jako to dělá u krůtích, obracet střídavě na špičku a střídavě na tupý konec. U slepic budu řešit těch 7 dnů ale u pižmovek jim vrátím vše co snesou a to pižmovky nesou až 20 dní než sednou.
Dnes konečně snesla první pižmovka první vejce, je v proložce v komoře, je tam 11,5 stupňů celsia a 76% vlhkosti.

26.2.2021 18:59
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Takže jste mi neporadil, můžu tedy zkusit jak psal pán, stejně jako to dělá u krůtích, obracet střídavě na špičku a střídavě na tupý konec. U slepic budu řešit těch 7 dnů ale u pižmovek jim vrátím vše co snesou a to pižmovky nesou až 20 dní než sednou.
Dnes konečně snesla první pižmovka první vejce, je v proložce v komoře, je tam 11,5 stupňů celsia a 76% vlhkosti.

Pokud jsem chtěl, aby mi pižmovka zasedla, tak jsem jim vejce neodebíral - až nanesla, přirozeně zasedla - oplozenost a líhnivost vždy 100%. Problém by byl, pokud by v kachníku mrzlo.

Určitě jde odebírat a dávat bokem, ale pak je nahrazovat podkladky, jinak nezasednou - alespoň u mne to tak bylo.

Podobně jako bylouvedeno u krůt, i pižmovky vyhledávaly spíše menší uzavřené bedny, luxusní velké hnízda ignorovali. Měl jsem současně 2 kachny, holky se celkem domluvili a každá snášela do svého. Nevím, jestli je toto pravidlo anebo jsem měl jenom štěstí. Později už jsem měl jenom jednu kachnu, protože 2x ročně 15-20 kachňat bohatě stačilo pro naši rodinu.

26.2.2021 19:15
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Pokud jsem chtěl, aby mi pižmovka zasedla, tak jsem jim vejce neodebíral - až nanesla, přirozeně zasedla - oplozenost a líhnivost vždy 100%. Problém by byl, pokud by v kachníku mrzlo.

Určitě jde odebírat a dávat bokem, ale pak je nahrazovat podkladky, jinak nezasednou - alespoň u mne to tak bylo.

Podobně jako bylouvedeno u krůt, i pižmovky vyhledávaly spíše menší uzavřené bedny, luxusní velké hnízda ignorovali. Měl jsem současně 2 kachny, holky se celkem domluvili a každá snášela do svého. Nevím, jestli je toto pravidlo anebo jsem měl jenom štěstí. Později už jsem měl jenom jednu kachnu, protože 2x ročně 15-20 kachňat bohatě stačilo pro naši rodinu.

Zatím mám kachny v chlívku kde už snad mrznout nebude, když byly nedávno ty velké mrazy, tak mrzlo i tam, protože tam kromě kačen žádné jiné zvíře nemám. Myslela jsem že je lepší vejce odebírat a nahrazovat podkládkama a tím jí zkusit ukázat kde má snášet. Dnes bylo vejce na mokrém místě těsně vedle kýblu s vodou. Nebo jí mám jen předělávat vejce do hnízda? Ve chlívku bude cca 5 stupnů (můj odhad, ale zítra tam můžu dát teploměr). Když jí nachystám jako hnízdo pneumatiku šla by pak třeba sedící přemístit s hnízdem ven nebo už ji mám nechat vysedět káčata v chlívku a přemístit až s nima?
Ještě mě překvapilo že vejce nebylo bílé jak jsem četla, ale má tmavě zelený povlak, jen místama prosvítá bílá.

26.2.2021 19:28
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Zatím mám kachny v chlívku kde už snad mrznout nebude, když byly nedávno ty velké mrazy, tak mrzlo i tam, protože tam kromě kačen žádné jiné zvíře nemám. Myslela jsem že je lepší vejce odebírat a nahrazovat podkládkama a tím jí zkusit ukázat kde má snášet. Dnes bylo vejce na mokrém místě těsně vedle kýblu s vodou. Nebo jí mám jen předělávat vejce do hnízda? Ve chlívku bude cca 5 stupnů (můj odhad, ale zítra tam můžu dát teploměr). Když jí nachystám jako hnízdo pneumatiku šla by pak třeba sedící přemístit s hnízdem ven nebo už ji mám nechat vysedět káčata v chlívku a přemístit až s nima?
Ještě mě překvapilo že vejce nebylo bílé jak jsem četla, ale má tmavě zelený povlak, jen místama prosvítá bílá.

Teplotu jsem nikdy neměřil - vejce jsem jim nechával v hnízdě, pokud jim voda nezmrzala. Vejce, které nanesly předtím jsme užili k vaření.

Nikdy mi nesnesly vejce mimo hnízdo - resp. ano - když měly ty velké luxusní hnízda, tak si udělaly důlek vedle a tam nesly. Jak jsem psal, raději měly menší uzavřené prostory.

S barvou vejce - dobrý postřeh - první snesené vejce bývalo nazelenalé barvy - ostatní už takové krémově bílé.

Podle mých zkušeností pneumatika ne zrovna vhodná, určitě by se jim líbila víc boudička - dá se udělat i jednorázová z pevnější papírové krabíce s vyříznutým otvorem. Nepředimenzovávat velikost.

Ale pižmovky chová kde-kdo - tak snad napíšou své zkušenosti. Za mne se to chová samo a přílišným zasahováním můžeme spíše uškodit.

Jo a ještě jedna věc - pižmovky si své hnízdo urputně brání a dokáží citelně zobákem štípnout a u té obrany může dojít k poškození vajec. Jak jsem psal, méně je více -nechat přirozený průběh.

26.2.2021 20:00
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Teplotu jsem nikdy neměřil - vejce jsem jim nechával v hnízdě, pokud jim voda nezmrzala. Vejce, které nanesly předtím jsme užili k vaření.

Nikdy mi nesnesly vejce mimo hnízdo - resp. ano - když měly ty velké luxusní hnízda, tak si udělaly důlek vedle a tam nesly. Jak jsem psal, raději měly menší uzavřené prostory.

S barvou vejce - dobrý postřeh - první snesené vejce bývalo nazelenalé barvy - ostatní už takové krémově bílé.

Podle mých zkušeností pneumatika ne zrovna vhodná, určitě by se jim líbila víc boudička - dá se udělat i jednorázová z pevnější papírové krabíce s vyříznutým otvorem. Nepředimenzovávat velikost.

Ale pižmovky chová kde-kdo - tak snad napíšou své zkušenosti. Za mne se to chová samo a přílišným zasahováním můžeme spíše uškodit.

Jo a ještě jedna věc - pižmovky si své hnízdo urputně brání a dokáží citelně zobákem štípnout a u té obrany může dojít k poškození vajec. Jak jsem psal, méně je více -nechat přirozený průběh.

Jak velká by tedy měla být ta krabice a jak velký otvor? Nezežerou ji spíše?

26.2.2021 20:03
jo012810

XXX.XXX.101.35

reznade napsal(a):

Asi neumíte číst. Teplota je OK, ale vejce potřebuje (pokud je nastojato v lísce od vajec-10 kusů, jak to dělám já) být vždy špičkou dolů, aby vzduchová bublina byla nahoře. Takže se jeho svislá osa pohybuje od +45°do -45°cca. Pokud budou skladována např. v ošatce "naplocho", pak se kutálí vždy o cca 180°. Toto zajistíte označením vajec např. čárkou. Ráno bude vidět a večer schovaná...U pižmovek je nejlépe spoléhat na kačenu a nechat to bez odebírání...

26.2.2021 20:06
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):

V čem byla pneumatika nevhodná? Když jí udělám podlážku a pořádně vystelu slámou, v čem je problém?

26.2.2021 20:09
reznade

XXX.XXX.216.38

jo012810 napsal(a):
Asi neumíte číst. Teplota je OK, ale vejce potřebuje (pokud je nastojato v lísce od vajec-10 kusů, jak to dělám já) být vždy špičkou dolů, aby vzduchová bublina byla nahoře. Takže se jeho svislá osa pohybuje od +45°do -45°cca. Pokud budou skladována např. v ošatce "naplocho", pak se kutálí vždy o cca 180°. Toto zajistíte označením vajec např. čárkou. Ráno bude vidět a večer schovaná...U pižmovek je nejlépe spoléhat na kačenu a nechat to bez odebírání...

Dobře nechám to na kačeně, jen jí budu přemístovat vejce do hnízda než to pochopí. Jak je tam uložit?

26.2.2021 20:26
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Jak pise Stefan, nechte kacenku zahnizdit v chlivku,kde bude mit klid a bezpeci..urcite nedelejte hnizdo ze stare pneumatiky,pizmovky miluji budky,jsou to ptaci,kteri v domovine hnizdi v dutinach stromu ve vysce, nad zemi...podle moznosti ji udelejte drevenou bednicku, nejlip s odklapecim vikem a predni stranou se vchodem ve vysce asi 15cm od podlahy..vchod muze byt kulaty,asi 20'cm prumer..kartonova krabice neni vhodna(pan Stefan promine😀)..
Muzete udelat budky rovnou dve,tri, umistete je nejlip do rohu,podlozte tramky,prkny,aby hnizda nebyla primo na zemi.kacenky si maji moznost vybrat..poradne vystlat slama,seno a obcas I pristlat...me hnizdi pizmovky I v kukanich
slepic, nejmin metr nad zemi😀
Ted uz nehrozi mrazy, muzete v hnizdech vajicka nechavat, kacenka zasedne,kdyz si nanese plne hnizdo..nechavam asi 15 vajec,aby je dobre obsedla,starsi kacky obsednou vice..
V zadnem pripade se zasednutou kacenkou nemanipulovat,premistovat na jine misto, nikdy by jinde nezustala..

26.2.2021 20:33
ančovička1

XXX.XXX.4.62

reznade napsal(a):
Dobře nechám to na kačeně, jen jí budu přemístovat vejce do hnízda než to pochopí. Jak je tam uložit?

Jak budete premistovat vejce??
Tam,kde kacena zacne snaset,tam bude I sedet, zadne premistovani vajec kacena nepochopi..

26.2.2021 20:38
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Tam,kde kacena zacne snaset,tam bude I sedet, zadne premistovani vajec kacena nepochopi..

a jak to dělají ti, kterým kačena snáší různě po výběhu?

26.2.2021 20:41
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):

Chcete říct že bude snášet na mokré piliny vedle kýble s vodou a tam i zasedne? A když začne snášet na blato, bude tam i sedět?

26.2.2021 20:44
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Jak pise Stefan, nechte kacenku zahnizdit v chlivku,kde bude mit klid a bezpeci..urcite nedelejte hnizdo ze stare pneumatiky,pizmovky miluji budky,jsou to ptaci,kteri v domovine hnizdi v dutinach stromu ve vysce, nad zemi...podle moznosti ji udelejte drevenou bednicku, nejlip s odklapecim vikem a predni stranou se vchodem ve vysce asi 15cm od podlahy..vchod muze byt kulaty,asi 20'cm prumer..kartonova krabice neni vhodna(pan Stefan promine😀)..
Muzete udelat budky rovnou dve,tri, umistete je nejlip do rohu,podlozte tramky,prkny,aby hnizda nebyla primo na zemi.kacenky si maji moznost vybrat..poradne vystlat slama,seno a obcas I pristlat...me hnizdi pizmovky I v kukanich
slepic, nejmin metr nad zemi😀
Ted uz nehrozi mrazy, muzete v hnizdech vajicka nechavat, kacenka zasedne,kdyz si nanese plne hnizdo..nechavam asi 15 vajec,aby je dobre obsedla,starsi kacky obsednou vice..
V zadnem pripade se zasednutou kacenkou nemanipulovat,premistovat na jine misto, nikdy by jinde nezustala..

jak velká by ta budka měla byt?

26.2.2021 21:11
ančovička1

XXX.XXX.4.62

reznade napsal(a):
Chcete říct že bude snášet na mokré piliny vedle kýble s vodou a tam i zasedne? A když začne snášet na blato, bude tam i sedět?

Vite,asi nema moznost nic lepsiho..kdyby tam mela aspon nejakou bednicku,tak vleze do ni...hnizda se musi resit driv,ale nikdy neni pozde..neumim si ten chlivek predstavit,ale jak jsem vam psala..pokud mozno, priblizne k tomu mistu,kde snasi dejte tu bednicku a do ni vejce,co snesla,muzete si oznacit datum ..snad to pochopi...a ano,kdyz zacne snaset v krovi na vetvickach a mokru,vystele si tim,co najde a perim a nehnete s ni!!.kdyz ji premistite,utece zpet..pizmovky chovam asi 30let ..
Rozmer tech hnizd vam zitra poslu (zmerim) ..mozna se ozvou I jini chovatele se svymi zkusenostmi..

26.2.2021 21:22
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Vite,asi nema moznost nic lepsiho..kdyby tam mela aspon nejakou bednicku,tak vleze do ni...hnizda se musi resit driv,ale nikdy neni pozde..neumim si ten chlivek predstavit,ale jak jsem vam psala..pokud mozno, priblizne k tomu mistu,kde snasi dejte tu bednicku a do ni vejce,co snesla,muzete si oznacit datum ..snad to pochopi...a ano,kdyz zacne snaset v krovi na vetvickach a mokru,vystele si tim,co najde a perim a nehnete s ni!!.kdyz ji premistite,utece zpet..pizmovky chovam asi 30let ..
Rozmer tech hnizd vam zitra poslu (zmerim) ..mozna se ozvou I jini chovatele se svymi zkusenostmi..

žlab vystlaný slámou a senem je mín vhodný než to nejmokřejší místo vedle napáječky? do toho místa jí dat budku nemůžu.
Netušila jsem, že hnízdo musí být zakryté. A že vejce jim do hnízda nemůžu předělávat, ale určitě neumí počítat tak jí je pak můžu přidat.

26.2.2021 21:30
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Hnizdo nemusi byt zakryte,ale pizmovky takova hnizda vyhledavaji..skoda,ze si nesefla do toho zlabu,bylo by po problemu,ale tyto kacenky jsou urputne,kdyz se rozhodnou, nehnete s ni..kdyz ji to nove hnizdo udelate,vejce ji tam hned dejte, ale bude na ni, jestli to hnizdo prijme..do toho zlabu jste ji vejce dala?..

26.2.2021 21:37
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Hnizdo nemusi byt zakryte,ale pizmovky takova hnizda vyhledavaji..skoda,ze si nesefla do toho zlabu,bylo by po problemu,ale tyto kacenky jsou urputne,kdyz se rozhodnou, nehnete s ni..kdyz ji to nove hnizdo udelate,vejce ji tam hned dejte, ale bude na ni, jestli to hnizdo prijme..do toho zlabu jste ji vejce dala?..

ještě ne, chtěla jsem tam zítra začít předělávat podkládky a nyní tedy snesená vejce...
zkusím ten žlab zakryt, možná je na ně ale i moc vysoko,cca 30cm, ale můžu skusit dát cihlu jako stupínek

26.2.2021 21:44
1978milan

XXX.XXX.231.235

Já používám jak různé budky, tak třeba i zeleninové bedýnky a velké staré koše. Vždycky dělám víc hnízd, než je kačen, ať maji možnost výběru. Rozmístim je různě po chlevě i po voliéře, bohatě vystelu a dám do každého hnízda podkladek.
Některé kachny mají raději, když mají něco nad hlavou, jiným je to jedno a vysedí hnízdo klidně v koutě na zemi.

27.2.2021 00:30
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
ještě ne, chtěla jsem tam zítra začít předělávat podkládky a nyní tedy snesená vejce...
zkusím ten žlab zakryt, možná je na ně ale i moc vysoko,cca 30cm, ale můžu skusit dát cihlu jako stupínek

30 cm pro pižmovku určitě není vysoko, u mně si oblibila hnízdo 60 cm od podlahy, částečně zakrytí žlabu je dobrý nápad, celé kouzlo je v tom, že si to pižmovka musí vybrat a jak píše ančovička - pak už nepřemísťovat.

S kartonovou krabicí u pižmovky zkušenost nemám - nabídl jsem to jako rychlou a levnou alternativu, rozhodně si nemyslím, že nejlepší... ale možnou. Soused měl udělané hnízda z plastových barelů s vyříznutými otvory. Nic k ukazování, ale taky fungovaly. Nevím, jaké mate dispozice - jako rychle řešení by mohly posloužit třeba i malé balíky slámy - ponecháte mezi nimi mezery (cca 30 cm), něčím přikryjete - chce to prostě nabídnout skryté tmavší místo, kde bude mít pocit bezpečí. Jistě nejlepší je udělat dřevěné budky, které už budou trvalejším řešením, ale ta výroba chvilku trvá.

Rozměry Vám nepomůžu, aktuálně nechovám (už to nikdo nechtěl jíst - teda kromě mne) - ale Ančovička přislíbila ...

Nevím kolik jich máte. Pokud víc než jednu, je třeba nabídnout víc hnízd - jak psal Milan1978.

27.2.2021 00:45
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
30 cm pro pižmovku určitě není vysoko, u mně si oblibila hnízdo 60 cm od podlahy, částečně zakrytí žlabu je dobrý nápad, celé kouzlo je v tom, že si to pižmovka musí vybrat a jak píše ančovička - pak už nepřemísťovat.

S kartonovou krabicí u pižmovky zkušenost nemám - nabídl jsem to jako rychlou a levnou alternativu, rozhodně si nemyslím, že nejlepší... ale možnou. Soused měl udělané hnízda z plastových barelů s vyříznutými otvory. Nic k ukazování, ale taky fungovaly. Nevím, jaké mate dispozice - jako rychle řešení by mohly posloužit třeba i malé balíky slámy - ponecháte mezi nimi mezery (cca 30 cm), něčím přikryjete - chce to prostě nabídnout skryté tmavší místo, kde bude mít pocit bezpečí. Jistě nejlepší je udělat dřevěné budky, které už budou trvalejším řešením, ale ta výroba chvilku trvá.

Rozměry Vám nepomůžu, aktuálně nechovám (už to nikdo nechtěl jíst - teda kromě mne) - ale Ančovička přislíbila ...

Nevím kolik jich máte. Pokud víc než jednu, je třeba nabídnout víc hnízd - jak psal Milan1978.

2 kačeny, žlab už je zastřešen, manžel mi pomohl jak přijel z odpolední, já na práci s vrtačkou moc nejsem...a našel starý noční stolek vyhozený, tak ho zítra zkusíme předělat.

27.2.2021 00:56
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
a jak to dělají ti, kterým kačena snáší různě po výběhu?

To se stane, pokud jim nenabídnete vhodné hnízda. Pak si najdou nějaké místo ve výběhu, udělají hnízdo a tam snáší.

Stalo se mým rodičům, když si pořídili pižmovky (před nějakými 40 lety). O chovu nevěděli nic (jenom, že s tím není problém). Kachny byly v kurníku se slepicemi, k dispozici prostorný oplocený výběh zčásti zarostlý maliníkem, křenem a výmlady se švestek. Kachny si ve výběhu udělaly hnízda, do kterých snášely vejce, naši o tom vůbec nevěděly, až se najednou kachny ztratily. Tak propátrávaly kurník a obě kachny našly zasedlé na vejcích, hnízdo z větévek a různých stébel bohatě vystlané prachovým peřím. Nechaly je tam a za čas přišly kachny s vylíhlými kachňaty.
Takže to šlo i bez boudy, venku, bez ochrany před deštěm ...

Tenkrát u nás nebývala žádná škodná, takže se kurník ani nemusel zavírat na noc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.2.2021 08:08

Já mám takový pocit, že u "reznade" je všechno s problémy Asi by to chtělo více studovat předem, než si zvířata pořídíte. A možná by stačilo více fotit to, o čem mluvíte, aby měli ostatní představu. Rady jste dostala, je to na vás. Jde o to, mít podmínky, nemohu nemít podmínky, ale chtít chovat cokoliv a pak řešit, že poskytnutou radu nemohu aplikovat do praxe.

27.2.2021 15:06
reznade

XXX.XXX.216.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já mám takový pocit, že u "reznade" je všechno s problémy Asi by to chtělo více studovat předem, než si zvířata pořídíte. A možná by stačilo více fotit to, o čem mluvíte, aby měli ostatní představu. Rady jste dostala, je to na vás. Jde o to, mít podmínky, nemohu nemít podmínky, ale chtít chovat cokoliv a pak řešit, že poskytnutou radu nemohu aplikovat do praxe.

Právě člověk všude čte že je to bez problémů ale to že kachna jen tak nepřijme hnízdo, to se nikde nedočtete, a že nesedne na svoje vajíčka když jí je přemístím do hnízda jako to udělá kvočna, to se taky jen tak nedočtete, to co je problémové se nepíše aby mohli napsat že chov je bezproblémový, studovala jsem dost, ale všude to zlehčovali, všude píšou o tom že kachna jako původně stromový pták ráda hnízdí ve výškách ale kachník v půlmetrové výšce s řebříkem jak pro slepice nepřijali, nedokáží do něj vlézt. Moje kachny mají od původního chovatele tak zastřihlá křídla že se do žádné výšky nedostanou, 30 cm je pro ně hrozně moc, proti tomu slepice vyleze nebo vyletí mnohem líp. To že nezačnou nosit do vystlanného hnízda, tak jak slepice, ale radši do bahna jsem se taky nikde nečetla, že pokud to není malá tmavá kukaň nejlépe téměř na zemi tak si jí ani nevšimou. V knihách o chovu se to nepíše a v článcích na ifauně taky ne.

27.2.2021 15:09
reznade

XXX.XXX.216.38

Překvapilo mě že dnes vajíčko nebylo, četla jsem že pižmovky snášejí denně. Zato z nachystaného už zakrytého hnízda zmizel sádrový podkladek, který jsem tam dala.

27.2.2021 15:47
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Překvapilo mě že dnes vajíčko nebylo, četla jsem že pižmovky snášejí denně. Zato z nachystaného už zakrytého hnízda zmizel sádrový podkladek, který jsem tam dala.

Kuna? Potkan? Jestli se něco takového do chlívka může dostat, tak s odchovem moc nepočítejte.
Dejte tam to snesené vajíčko a uvidíte, jestli tam vydrží.

27.2.2021 17:31
1978milan

XXX.XXX.231.235

reznade napsal(a):

Pořádně to hnízdo prohledejte. Kačeny v něm vrtají a zahrabou podkladek úplně na dno.

27.2.2021 18:54
reznade

XXX.XXX.216.38

Tak kromě zastřešeného žlabu už mají i kukaň ze starého nočního stolku vystlanou slámou, délka 43cm, šířka 30 cm, výška 35cm, kulatý otvor průměr 20cm, víc k jedné straně. Jedna z kačen to hned šla prozkoumávat, tak snad se to ujme.
Děkuji moc za rady.

Z fotkami to u každého není tak jednoduché. Když jsem tu psala o kačerovi a přestavbě kurníku, tak jsem to nafotila manželovým fotákem, kabel jsme nenašli (možná je v autě, které je už 6 týdnů v servisu) a manžel měl zrovna vytáhlou i pamětovku, což jsem netušila, tak to z toho fotáku nešlo vytáhnout. Tak to dopadá při snaze nafotit jak to u nás vypadá.

27.2.2021 20:05
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Reznade, vyborne👍..rozmery jsou vyhovujici..ja jsem merila a rozmery mam celkem stejne..mam 4 hnizda pro kacky, pouzila jsem pred par lety obracena kotiste pro kraliky,ktere uz jsem nepouzivala..trochu jsem neco nacmarala😂,fotka je spatna,snad to prectete,ale je to celkem stejne..poklop na pantech..mam I dalsi hnizda, jen treba bednicky,jak psal Milan,aby si kacky mohly vybrat..hlavne musite kacenky na noc denne zavirat,pokud tam mate potkany, jezky,kuny a podobnou havet,budou vajicka krast..drzim palce..

27.2.2021 23:29
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Reznade, vyborne👍..rozmery jsou vyhovujici..ja jsem merila a rozmery mam celkem stejne..mam 4 hnizda pro kacky, pouzila jsem pred par lety obracena kotiste pro kraliky,ktere uz jsem nepouzivala..trochu jsem neco nacmarala😂,fotka je spatna,snad to prectete,ale je to celkem stejne..poklop na pantech..mam I dalsi hnizda, jen treba bednicky,jak psal Milan,aby si kacky mohly vybrat..hlavne musite kacenky na noc denne zavirat,pokud tam mate potkany, jezky,kuny a podobnou havet,budou vajicka krast..drzim palce..

putkani jsou tak hloupý že ukradnou i sádrové podkladky?

28.2.2021 07:21
ančovička1

XXX.XXX.4.62

reznade napsal(a):
putkani jsou tak hloupý že ukradnou i sádrové podkladky?

Potkani hloupi nejsou,spis naopak:) ..uz jste ho nasla??😀
Hezkou nedeli preji...

28.2.2021 10:49

Super! Tak som sa v téme Morky - uskladnenie vajec, dozvedel veľa cenných rád o pižmovkách

28.2.2021 10:58
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Super! Tak som sa v téme Morky - uskladnenie vajec, dozvedel veľa cenných rád o pižmovkách

Tak super ... a to ste ešte nevidel tému "Třetí víčko na obou očích" a iné ...

Ono sa to občas zvrtne ... niekedy až zvrhne ...

28.2.2021 15:31
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Štefan1 napsal(a):
Tak super ... a to ste ešte nevidel tému "Třetí víčko na obou očích" a iné ...

Ono sa to občas zvrtne ... niekedy až zvrhne ...

No, co taky se da psat o uskladneni krutich vajec,ze?..😂😂

28.2.2021 23:46
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Potkani hloupi nejsou,spis naopak:) ..uz jste ho nasla??😀
Hezkou nedeli preji...

v zakrytém žlabu, který byl včera ráno přehrabaný, bylo dnes ráno v zadu vyležené hnízdo (pořádný důlek) a v něm ten sádrový podkladek, asi byl opravdu jen zahrabaný úplně na dně...
nová kukaň byla evidentně přehrabaná a vejce ani v jednom...
už se vám stalo, že by kačena po prvním vejci nesnesla 2 dny nic?
kontrolovat hnízda když tam kačena není není problém že? nebo i to je pro kačenu problémový zásah?
pěknou neděli jsme měli jako vždy na besedě u tchyně, od zítra máme útrum na nejistou dobu...jsme na kraji okresu...

28.2.2021 23:56
reznade

XXX.XXX.216.38

no je škoda že tady ty cenné rady nejsou v diskuzi o pižmovkách, protože další chovatelé to tady nejspíš nenajdou...
nejde název diskuze trochu přejmenovat? přidat druhou část názvu, ať se diskuze objeví při zadání chovu pižmovek?

1.3.2021 00:34
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
v zakrytém žlabu, který byl včera ráno přehrabaný, bylo dnes ráno v zadu vyležené hnízdo (pořádný důlek) a v něm ten sádrový podkladek, asi byl opravdu jen zahrabaný úplně na dně...
nová kukaň byla evidentně přehrabaná a vejce ani v jednom...
už se vám stalo, že by kačena po prvním vejci nesnesla 2 dny nic?
kontrolovat hnízda když tam kačena není není problém že? nebo i to je pro kačenu problémový zásah?
pěknou neděli jsme měli jako vždy na besedě u tchyně, od zítra máme útrum na nejistou dobu...jsme na kraji okresu...

Kontrola v nepřítomnosti nevadí, pokud jim to nebudete přehazovat. Zítra už určitě bude další vejce. Když ne tak hledat hnízdo jinde.

Mně snášely opravdu každý den, někdy přestávka 1 den ve snůškovém cyklu.

1.3.2021 11:03
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Kontrola v nepřítomnosti nevadí, pokud jim to nebudete přehazovat. Zítra už určitě bude další vejce. Když ne tak hledat hnízdo jinde.

Mně snášely opravdu každý den, někdy přestávka 1 den ve snůškovém cyklu.

další vejce právě vůbec nebylo, není kde jinde by si v boxu ve chlívku udělali hnízdo... původní 1 vejce dnes spotřebuju na vaření, stejně jsem ho včera zapoměla obrátit, a snad začnou brzy snášet do hnízd nebo zatím aspoň jedna...

1.3.2021 12:45
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
další vejce právě vůbec nebylo, není kde jinde by si v boxu ve chlívku udělali hnízdo... původní 1 vejce dnes spotřebuju na vaření, stejně jsem ho včera zapoměla obrátit, a snad začnou brzy snášet do hnízd nebo zatím aspoň jedna...

Že jste vejce jeden den neobrátila nevadí. Klidně jste ho mohla dát do hnízda.

1.3.2021 13:31
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Že jste vejce jeden den neobrátila nevadí. Klidně jste ho mohla dát do hnízda.

nevím v čem by to mohlo pomoct...

1.3.2021 15:00
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):

Pomoct by to mohlo v tom, ze kacenka rada prisnasi vajicko druhe,uz bude vedet kam..

1.3.2021 16:18
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Pomoct by to mohlo v tom, ze kacenka rada prisnasi vajicko druhe,uz bude vedet kam..

podkladek tak nefunguje?

1.3.2021 16:32
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Podkladek funguje,ale dve,tri vajicka funguji lip..

1.3.2021 17:59
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Podkladek funguje,ale dve,tri vajicka funguji lip..

To jsem si myslela taky a tady my bylo řečeno že kačena jak někde začne snášet, tak už tam snáší. Ale stejně jsem vejce, které snesla jedna odpoledne předělala do kukaně. V prostředku přímo za dvířkama otvíranýma dovnitř si hnízdo fakt dělat nemože. Čím dál horší místo na snášení. Asi tam bylo ještě jedno vejce rozbité, asi bylo jen s blankou místo skořápky podle těch zbytků, z dálky to vypadalo jak kondom, přitom skořápky jim dávám ale asi je dostala všecky jen jedna. Na tom dobrém vejci totiž jak kdyby byl další vápenný prach.
Mám k tomu dnešnímu přidat to starší nebo ho dat do druhého hnízda kde je ten podkladek? Nakonec jsem ho nechala.
Kačeny mají jen pšenici se sójovým šrotem a skořápkami a to ten drobný sójový šrot jim v krmítku dost zůstává. Tak abych udělala míchanici a přidala aj nutrimix pro nosnice, snad to budou.

1.3.2021 18:15
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Nutrimix to nezachrani..kupte jim smes pro nosnice nebo pro dospele kachny na snasku...ja krmim kacky se slepicemi, psenice,smes pro nosnice 1/1, uz jsem to psala, a mam plna hnizda vajec..vejce uz nesbiram,nechavam v hnizdech, uz asi necham kacky zasednout, za 5 nedel uz bude duben,tak se to muze lihnout😀..
Nechavejte kacenam po 3-5ti vejcich,na jedno tezko zasednou..

1.3.2021 18:38

ančovička1 napsal(a):
Nutrimix to nezachrani..kupte jim smes pro nosnice nebo pro dospele kachny na snasku...ja krmim kacky se slepicemi, psenice,smes pro nosnice 1/1, uz jsem to psala, a mam plna hnizda vajec..vejce uz nesbiram,nechavam v hnizdech, uz asi necham kacky zasednout, za 5 nedel uz bude duben,tak se to muze lihnout😀..
Nechavejte kacenam po 3-5ti vejcich,na jedno tezko zasednou..

Koupit směs pro nosnice jsme už radili v jiném vlákně.

1.3.2021 19:21
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Koupit směs pro nosnice jsme už radili v jiném vlákně.

Jj, ja vim..pani to asi nebere vazne,tak to opakuji....

2.3.2021 00:59
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):

Tak v chlívku vám snad už touhle dobou nemrzne, není tedy potřeba vajička již odebírat.
Vajíčko poslouží jako podkladek k nalákání kachny.
Kachna se o vajíčka postará lépe než vy. nejen že je otáčeji, ale zahřívánim starších vajíček během snášení vajiček nových se zvyšuje jejich líhnivost.
Takže třeba v tomhle.
Navíc jste dostala info, že když pro jednou vajíčko neotočíte, není tim hned znehodnocené.
Stačí to takto?
Vypadá to, že kachny spíš vajíčka ztrácejí, než že by si dělaly hnízdo na nevhodném místě. Je v tom chlívku okno nebo tam jsou po tmě?

2.3.2021 19:44
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Tak v chlívku vám snad už touhle dobou nemrzne, není tedy potřeba vajička již odebírat.
Vajíčko poslouží jako podkladek k nalákání kachny.
Kachna se o vajíčka postará lépe než vy. nejen že je otáčeji, ale zahřívánim starších vajíček během snášení vajiček nových se zvyšuje jejich líhnivost.
Takže třeba v tomhle.
Navíc jste dostala info, že když pro jednou vajíčko neotočíte, není tim hned znehodnocené.
Stačí to takto?
Vypadá to, že kachny spíš vajíčka ztrácejí, než že by si dělaly hnízdo na nevhodném místě. Je v tom chlívku okno nebo tam jsou po tmě?

je tam právě dost tma, dnes jsem přes den nechala otevřené dveře at tam jde víc světla a pak rožnula světlo, asi jim budu muset svítit nebo je brzy přemístit ven i s kukaní...

2.3.2021 19:48
reznade

XXX.XXX.216.38

okno tam je, ale malé a do toho zadnějšího boxu nesvítí, první mi manžel pohužel zaskládal kůlama na ohradu,tam je světla dost...
jak ztrácí kvůli světlu? spíš by kvůli světlu moc nesnášeli a pak budou vajíčka moc stará když budou s velkými mezerami...

2.3.2021 20:52
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
okno tam je, ale malé a do toho zadnějšího boxu nesvítí, první mi manžel pohužel zaskládal kůlama na ohradu,tam je světla dost...
jak ztrácí kvůli světlu? spíš by kvůli světlu moc nesnášeli a pak budou vajíčka moc stará když budou s velkými mezerami...

Kdyby tam byla úplná tma, nenašly by cestu do připraveného hnízda. Aspoň tedy naše kachna snášela během noci nebo brzy ráno - po otevření chLívka bylo již vajíčko snesené.
S kukaněmi už nehýbejte. Šero je vyhovující.

2.3.2021 21:50
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Kdyby tam byla úplná tma, nenašly by cestu do připraveného hnízda. Aspoň tedy naše kachna snášela během noci nebo brzy ráno - po otevření chLívka bylo již vajíčko snesené.
S kukaněmi už nehýbejte. Šero je vyhovující.

první snesené vejce bylo ráno jak jsem přišla,ale to druhé až za dva dny odpoledne, stejně jako to špatné, dnes nic.

19.3.2021 22:36
reznade

XXX.XXX.216.38

Můžu přidat kachně, která dnes strávila snášením a výstavbou hnízda kolem vajec celé dopoledne v kukani 3 vejce od druhé, která k nim už víc jak týden další nepřidala. Pozná kachna, která vejce snesla sama,že by ty další odstrkovala?
Byla bych ráda, aby se i u těch vajec té druhé udržovala líhnivost, stejně je přidám na vysezení té druhé. Tak jen chci vědět, zda je můžu přidat hned, klidně po jednom, nebo až zasedne. Druhá kachna snad konečně začala snášet denně a podle dnešního chování bych řekla, že se snad blíží pomalu k zasednutí.
Děkuji za informaci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík