Prosim o radu, resime, kam umistit kurnik a uvazujeme i o koze. Jedna z moznosti je zdeny sklep se stalou teplotou, v zime by si to s kozou zadychali. Ja zkusenosti nemam, tudiz ani argumenty, tuto variantu prosazuje muz, mate nekdo zkusenosti a tipy ci vecne argumenty proc ano ci ne? S chovem zaciname a nechci udelat vic chyb nez je treba.
Za vecne komentare bez emocnich vylevu budu moc vdecna.
Uživatel s deaktivovaným účtem

katus.k
napsal(a):
Prosim o radu, resime, kam umistit kurnik a uvazujeme i o koze. Jedna z moznosti je zdeny sklep se stalou teplotou, v zime by si to s kozou zadychali. Ja zkusenosti nemam, tudiz ani argumenty, tuto variantu prosazuje muz, mate nekdo zkusenosti a tipy ci vecne argumenty proc ano ci ne? S chovem zaciname a nechci udelat vic chyb nez je treba.
No není sklep jako sklep, že? Zkuste to trocha více popsat. Mě pokud řeknete sklep, představím si klasický sklep pod rodiným domem. Pokud je v něm plíseň a vlhko tak je to naprosto nevyhovující..Má sklep okna ? Pokud ne jak chcete řešit odvětrání a přísun čerstvého vzduchu? Koza ani slepice nesnáší příliš vlhko.
A pak taky jak budou chodit ta zvířata ven ? A přemýšleli jste o zápachu? Já měl suchý sklep s okny. Na zeleninu se to vůbec nehodilo. Tak jsem tam líhnul a odchovával drůbež. Přesto, že tam bylo možno větrat, šel tím jak zvířata rostla do obytné části stále více zápachu. Takže jsem byl rád když koncem května šlo vše do světa a ven..
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No není sklep jako sklep, že? Zkuste to trocha více popsat. Mě pokud řeknete sklep, představím si klasický sklep pod rodiným domem. Pokud je v něm plíseň a vlhko tak je to naprosto nevyhovující..Má sklep okna ? Pokud ne jak chcete řešit odvětrání a přísun čerstvého vzduchu? Koza ani slepice nesnáší příliš vlhko.
A pak taky jak budou chodit ta zvířata ven ? A přemýšleli jste o zápachu? Já měl suchý sklep s okny. Na zeleninu se to vůbec nehodilo. Tak jsem tam líhnul a odchovával drůbež. Přesto, že tam bylo možno větrat, šel tím jak zvířata rostla do obytné části stále více zápachu. Takže jsem byl rád když koncem května šlo vše do světa a ven..
Diky za reakci, je to suchy sklep bez vlhka a plisne s vetraci sachtou, ale pod obytnou casti domu. Sice jsou tu zdi cca 1m siroke, sklep ma klenuty zdeny strop, ale stejne by to asi hodne smrdelo...
My máme slepice taky umístěné ve sklepě, ale je pravda, že je tam poměrně velké okno, ke kterému se slepice dostávají po žebříčku a chodí jím ven a večer zase domů, aby nemusely přes část sklepa, která je právě nejblíže obytným částem. V létě čistíme komplet podlahu a trusníky každý den a zápach není cítit, akorát je to vykoupeno fakt denním čištěním. Z.
katus.k
napsal(a):
Kozu do sklepa?..a samotnou? víte co koza vyprodukuje moči? koza potřebuje vzdušný a zateplený chlívek, velký výběh, kde se může pást, stodolu nebo boudu, kde se může schovat před deštěm, pravidelné krmení, ale určitě ne ustájení ve sklepě! měla byste si prvně zakoupit knihu Chov koz, o jejich chovu nastudovat všechno, co se dá a potom třeba postavit zděný nebo zateplený dřevěný chlívek, plánky takového chlívku jsou také k sehnání a potom se pustit do chovu..tady na fauně vám každý rád poradí, ale praxe je jiná..
Občas mrkněte "na kozy".
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2916722/registrace-chovu.
rapotacka11
napsal(a):
Občas mrkněte "na kozy".
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2916722/registrace-chovu.
Dekuji, ja se divala na clanky a diskuse me nenapadly...
Koza by ve sklepe samozrejme nebyla stale - jen na noc - stejne jako slepice. Sklep je teply, suchy s vetraci sachtou - jak uz jsem psala vyse. Na 4000 m2 zahrady by jiste bylo dost vybehu, travy i keru pro 2 i vic koz. Se stavbou (jakoukoliv) je u nas problem, je tu stavebni uzavera a nic se tu stavet nesmi... Proto jsem se ptala v podstate i na to, jaky je rozdil mezi suchym, zdenym, teplym, sklepem bez plisne a zapachu a zdenym chlivkem a zda by padal v uvahu. Pochybuji, ze takovou informaci najdu ve Vami zminovane knize. Proto jsem se obratila sem, kde maji lide praxi a zkusenosti. A mnozi i ochotu odpovedet vstricne a bez predsudku.
katus.k
napsal(a):
Koza by ve sklepe samozrejme nebyla stale - jen na noc - stejne jako slepice. Sklep je teply, suchy s vetraci sachtou - jak uz jsem psala vyse. Na 4000 m2 zahrady by jiste bylo dost vybehu, travy i keru pro 2 i vic koz. Se stavbou (jakoukoliv) je u nas problem, je tu stavebni uzavera a nic se tu stavet nesmi... Proto jsem se ptala v podstate i na to, jaky je rozdil mezi suchym, zdenym, teplym, sklepem bez plisne a zapachu a zdenym chlivkem a zda by padal v uvahu. Pochybuji, ze takovou informaci najdu ve Vami zminovane knize. Proto jsem se obratila sem, kde maji lide praxi a zkusenosti. A mnozi i ochotu odpovedet vstricne a bez predsudku.
Neviem ako v cechàch skuste sa uvàs opytat na stavbu do 25 stvorcovych neziada si povolenie len jednoduchu ohlasovaciu povinost, a ked bude bez zàkladov tak ani to.
jako001
napsal(a):
Neviem ako v cechàch skuste sa uvàs opytat na stavbu do 25 stvorcovych neziada si povolenie len jednoduchu ohlasovaciu povinost, a ked bude bez zàkladov tak ani to.
Diky, zkusim se zeptat, ale jsme v prirodnim parku a moc neverim tomu, ze by to povolili...
Ale moc dekuji!
forestman

XXX.XXX.43.210
Natáhněte si Stavební zákon č.183/2006 v platné znění s novelami-třeba zde:
http://www.mmr.cz/getmedia/3cb17b67-6bed-4141-b52d-e40de4ee267e/17_12_12_pracovni-UZ-SZ.pdf
doporučuji pročíst §103. Každý rozumný starosta obce Vám poradí, třeba ve formě kombinace seníku a skladu krmiv, skladu nářadí a kurníku (pokud ovšem nemáte sousedy permanentně nepřizpůsobivé). Zajděte na příslušný stavební úřad, všude jsou soudní lidé...
forestman
napsal(a):
Natáhněte si Stavební zákon č.183/2006 v platné znění s novelami-třeba zde:
http://www.mmr.cz/getmedia/3cb17b67-6bed-4141-b52d-e40de4ee267e/17_12_12_pracovni-UZ-SZ.pdf
doporučuji pročíst §103. Každý rozumný starosta obce Vám poradí, třeba ve formě kombinace seníku a skladu krmiv, skladu nářadí a kurníku (pokud ovšem nemáte sousedy permanentně nepřizpůsobivé). Zajděte na příslušný stavební úřad, všude jsou soudní lidé...
Diky, poptam se. Sousedy mame jen chatare a chalupare, ale je to ruzne, nekomu vadilo i stekani psa (jsme na polosamote v lese, tak jsme radi, ze pes hlasi), ale nakonec si zvykli. Jeste se tu trousi turisti a cyklisti, ale to by nemelo byt nic proti nicemu. Tak snad to pujde...
Diky.
Ne-chovatel

XXX.XXX.186.194
Na nic se nikoho neptejte, nejlépe o tom s nikým ani nemluvte (Češi jsou h-o-v-píp- a přesně takhle si postupně vytvořili problémy, kde žádné nebyly a vlastně nejsou ani dnes, nebo nemají opodstatnění ani životaschopný základ), a chlívek prostě postavte! Až se vás někdo rozhodne zažalovat a soudit se, tak to řešte, po té až si to s ním po sousedsku vyřídíte.
To nemluvení s nikým, je především vaše obrana, a pak těch dalších... Protože vy svým přístupem jdete přesně tím směrem jak jsem uvedl.
Ne-chovatel
napsal(a):
Na nic se nikoho neptejte, nejlépe o tom s nikým ani nemluvte (Češi jsou h-o-v-píp- a přesně takhle si postupně vytvořili problémy, kde žádné nebyly a vlastně nejsou ani dnes, nebo nemají opodstatnění ani životaschopný základ), a chlívek prostě postavte! Až se vás někdo rozhodne zažalovat a soudit se, tak to řešte, po té až si to s ním po sousedsku vyřídíte.
To nemluvení s nikým, je především vaše obrana, a pak těch dalších... Protože vy svým přístupem jdete přesně tím směrem jak jsem uvedl.
:D ja mela na mysli, ze se zeptam na urade, ne sousedu, ale vas pristup by muzi rozhodne vyhovoval nejvic... :)
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
Však já jsem myslel neptat se na úřadě. Je jim po tom -píp-.
Se soudy bych to naopak probral. Nemá smysl stavět něco tak aby jim to zásadně změnilo kvalitu života. Pokud taková situace opravdu hrozí tak to s nimi jednoznačně probrat. Nelze hovořit obecně, každý pozemek i lidé jsou jiní.
Je mi vůbec divné že jste to takhle napsala. Já vím on vám soused v minulosti, nebo třeba vaší mamince, udělal to a ono... Pokud jsou vztahy opravdu špatné tak vám nepomůže asi nic a je klidně možné že to s ním nemá cenu probírat, ale uvažujte i když vám to úřad povolí, budete mít se sousedem neustálé srážky a zlou krev mezi sebou.
Překousnout případné staré křivdy a začít vztahy normalizovat je jediná možnost. Pokud je soused dostatečně daleko, třeba to s ním opravdu nemusíte řešit. Někdo řeší i sousedy 100/200/500 m daleko, to je právě součást deformace lidí v naší zemi.
P.S.
A vůbec. Máte muže, měla byste to nechat na něm!
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
Se sousedy bych to naopak probral.
P.S.
Snad tam těch překlepů nebude víc. Dnes mi blbnou ruky, myš i klávesnice. Hlavu neřeším, to je setrvalý stav.
Ja to pochopila i s preklepem... :).
Co se tyce sousedu, tak trvali jsou vic jak km daleko, ostatni jsou luftaci a jeste na opacnou stranu nez je nas dum, zahrada a louka, kde by kozy byly, proto je nepovazuju za nutne informovat...
A co se tyce muze, kdybych to nechala na nem, tak nemame na 4 000m2 ani ty slipky, co jsem letos konecne prosadila - a ted je rad. A nemuzu to nechat na nem i proto, ze ja jsem ta, co se bude o zver starat a vse kolem resit, muz chodi do prace...
Ale Vase nazory se mi jinak moc libi
Ne-chovatel

XXX.XXX.85.62
Takhle nějak bych to potřeboval.6-8, výjmečně 10 km za dědinou, sousedy 0,5-1 km daleko, nebo malá komunita a další nejméně v uvedené vzdálenosti, vztahy v zásadě přátelské (tedy si jsou schopni vyjít vstříc a vypomoci si - nehledám samotu pro samotu). Cesty mezi sousedy i do vesnice nanejvýše štěrk, do dědiny nejlépe i kus bez cesty, nikdo kdo by ten kraj chtěl zpřístupnit masám. Hektarovej pozemek.
Takové, úrodné a pohostiné místo znám (tuším, lidi jsem nestihl poznat) na Horní Bečvě, ale asi budu muset utéci jinam. Někam kde je i méně úrodno a drsnější podmínky, uvidím, už hledám.
Tak to co popisujete zni uzasne a je to naprosta idyla, obzvlast ty mezilidske vztahy - to je v dnesni dobe orisek...
U nas je to podobne i v te pristupove ceste, vede k nam jen polnacka a jeste jedine pres brod, takze az na dobrodruhy, kteri brazdi brody kvuli adrenalinu, to vetsinu lidi odradi. Ale je tu ten problem, ze jsme v prirodnim parku a tak je tu spousta turistu a cyklistu (kteri by se zase v pripade prebytku vajec ci koziho mleka dali vyuzit...), ale nastesti se pohybuji az za potokem a primo u nas (kolem nasich pozemku) nemaji co delat... :).
Tak Vam preju, at ten svuj vysneny kout brzy najdete! :).
katus.k
napsal(a):
Coz o to, ja bych radsi male stadecko, ale zatim to vypada, ze to letos nedopadne.. Ale je zajimave, ze jsem se to jednak nikde nedocetla a ani mi to nikdo s kym jsem o koupi mluvila, nerekl...
Takze diky za info...
Není to zákon, ale vyhláška 208/2004 Sb. § 4 odstavec e
ovce a kozy lze jen výjimečně chovat jednotlivě, ve stájích musejí být plemenice ovcí a koz před porodem a plemenice ovcí a koz, které již rodily, ustájeny ve skupinových kotcích, pouze v období porodů a kojení mláďat mohou být ustájeny v individuálních kotcích; porody na pastvinách mohou probíhat jen u ovcí a koz, které jsou adaptovány na prostředí a místní podmínky,
To, že vás na to nikdo neupozornil, neobstojí. Pokud chci něco dělat, tak je potřeba si předem vše nastudovat.
Pokud od nás někdo kupoval jehňata nebo starší kusy, byl vždy upozorněn na úskalí v zákonech - stádový chov, beránci nejsou chovní ( neprošli bonitací), povinnost registrovat chov a označovat zvířata, prostě kompletní servis. Přišlo nám to normální. Jiní chovatelé vám zvíře prodají a o další se nestarají. Ona je ta zodpovědnost stejně jenom na vás. Dana.