Dobrý den, vloni na podzim jsem si pořídila 10 kuřiček leghornek - údajně cca12 týdenních od nějaké firmy z Tachovska. Počítala jsem, že začnou nejpozději začátkem roku snášet, ale dávaly si na čas a snášet začaly až v dubnu. Nemyslím si, že by to bylo špatným krmením. Dostávají pšenici, minerální doplňky, hodně trávy a občas různé zbytky z kuchyně - pečivo, brambory apd. Taky krmím drcenými kostmi z papiňáku. Ale zpět k vejcím. Snášet začaly maličká špičatá vajíčka. Náhle se mi u dvou slepiček objevila vyhřezlá kloaka. Je mi to divné, že se to stalo mladým slepičkám a hned dvěma najednou, když vajíčka mají mrňavý. Předpokládám, že nezbude nic jiného, než slepičky utratit. Bojím se ale aby se to neobjevilo u dalších. Co může být příčinou? Kromě leghornek chovám taky maransky a u těch pozoruji taky něco podezřelého. Trvá jim hrozně dlouho, než snesou vejce. V kukani sedí i několik hodin. U maransek vejce nejsou krvavá a taky jsou malá. I maransky jsou mladé slípky ani ne roční. Navíc jejich vejce nejsou tmavě hnědá, když tak občas nějaké ale většinou jsou světle hnědá, ačkoli jsou na začátku snášky. Barva vajec by mi ani tolik nevadila, jen chci uvést co nejvíc podrobností. Má někdo nápad, co by mohlo být příčinou problémů? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sisik
napsal(a):
Dobrý den, vloni na podzim jsem si pořídila 10 kuřiček leghornek - údajně cca12 týdenních od nějaké firmy z Tachovska. Počítala jsem, že začnou nejpozději začátkem roku snášet, ale dávaly si na čas a snášet začaly až v dubnu. Nemyslím si, že by to bylo špatným krmením. Dostávají pšenici, minerální doplňky, hodně trávy a občas různé zbytky z kuchyně - pečivo, brambory apd. Taky krmím drcenými kostmi z papiňáku. Ale zpět k vejcím. Snášet začaly maličká špičatá vajíčka. Náhle se mi u dvou slepiček objevila vyhřezlá kloaka. Je mi to divné, že se to stalo mladým slepičkám a hned dvěma najednou, když vajíčka mají mrňavý. Předpokládám, že nezbude nic jiného, než slepičky utratit. Bojím se ale aby se to neobjevilo u dalších. Co může být příčinou? Kromě leghornek chovám taky maransky a u těch pozoruji taky něco podezřelého. Trvá jim hrozně dlouho, než snesou vejce. V kukani sedí i několik hodin. U maransek vejce nejsou krvavá a taky jsou malá. I maransky jsou mladé slípky ani ne roční. Navíc jejich vejce nejsou tmavě hnědá, když tak občas nějaké ale většinou jsou světle hnědá, ačkoli jsou na začátku snášky. Barva vajec by mi ani tolik nevadila, jen chci uvést co nejvíc podrobností. Má někdo nápad, co by mohlo být příčinou problémů? Děkuji.
Řekla bych, že vaše slípky mají zánět vejcovodu. je to samozřejmě jen taková pracovní diagnóza na dálku, ale opožděný nástup snášky, depigmentovaná vejce, malá vejce... nemáte třeba i vejce bez skořápky nebo vejce s hrubou skořápkou?
Co se týká krmení, na snášku to moc není. Chybí jim bílkoviny. Kuchyňské zbytky typu pečivo, brambory vedou spíše k zatučnění, ne ke snášce. Na snášku je potřeba přidat buď kvalitní směs pro nosnice nebo denně maso, mléko, tvaroh, luštěniny. Samotná pšenice má asi 12% bílkovin a slepice potřebuje na snášku minimálně 19%. A vy jim to ještě rozředíte brambory a pečivem (glycidy - cukry - zásoby -tloustnutí).
Doba snáška zase není tak moc pozdě, v chladném počasí se prostě snáška oddálí, záleží na ustájení a světelném režimu. Ten, kdo má slepice v zatepleném kurníku a uměle prodlužuje den a kvalitně krmí, má snášku vysokou i v zimě.
Barva vajec u maransek je dána geneticky a ne každý chovatele se snaží vybírat do chovu slepice s nejtmavšími vejci. Když se kouknete do inzerce a porovnáte, co všechno lidé jako maransky dokáží prodat, a ostatní pak dále množí a prodávají, tak se stane, že údajně čisté maransky snášejí světlá vejce.
Onemocnění je další možná příčina, ale tu popisuje už bodlinka. Dana.
Znovu jsem zkontrolovala slepice a objevila jsem krev v okolí kloaky i u dalších leghornek, ačkoli neměly kloaky vyhřezlé. Jedna má i klobance v těchto partiích. Asi jiné slepice cítily krev, tak po těch krvavých šly a klobaly. Ta leghornka, která měla kloaku venku, tak tu jsem hned ráno strčila do přepravky a kloaka se kupodivu zatáhla, má jí ale z venku celou naběhlou, nateklou. Nevím, co mám dělat; místní veterinář neporadí, to už mám vyzkoušené.

Sisik
napsal(a):
Pokud by šlo o zánět vejcovodů, je to infekční? Bojím se, že to budou mít nakonec všechny. Dá se to léčit a co to způsobuje? Díky.
Ano, spoustu zánětů je infekčních, virových. A to by měly všechny.
Ale jak vám píše ovecka, ani to vaše krmení na snášku moc není a jestli jsou slepice kanibalky, mohou to dělat zase i z nedostatku bílkovin. Je těžké na dálku odhadnout, jestli nejdřív byl krvavý výtok a pak z toho kanibalismus, nebo jestli je oklovávání příčinou krvavého zadku.
patent

XXX.XXX.120.13
mám podobný problém s vyhřezlou kloakou u ročních nosnic. Poslední dva měsíce snáška téměř každodenní někdy i větší vejce. Zatím pouze u dvou došlo k výhřezu kloaky, ale mám takový pocit, že to bude pokračovat. Špatná strava, infekce? Fakt nevím...Budu rád za každou radu.
patent

XXX.XXX.120.13
Dobrý den,
ano, mám hybrid - dominant hnědý. Zkoušel jsem kloaku zatlačit, což se povedlo pouze na chvilku. Existuje nějaká prevence - vitamíny, větší množství bílkovin? Polivka je dobrá, ale nemusím ji mít každý týden 😀Díky za info.

patent
napsal(a):
Dobrý den,
ano, mám hybrid - dominant hnědý. Zkoušel jsem kloaku zatlačit, což se povedlo pouze na chvilku. Existuje nějaká prevence - vitamíny, větší množství bílkovin? Polivka je dobrá, ale nemusím ji mít každý týden 😀Díky za info.
Spíš v krmení ubrat, aby snášely méně nebo menší vejce.
patent

XXX.XXX.120.13
je pravda, že je krmím docela dost. Kombinuji granule, brambory, kolínka, občas zbytky od jídla a téměř každý den posečená tráva vhozená do výběhu. Vzhledem k vysoké snůšce jsem to pokládal za správné pro doplnění energie.....
Dobrý den,
mám stejný problém u 4 leté slepičky. Jak dlouho mám čekat, jestli se kloaka vrátí do původního stavu? Kloaka se dá velmi dobře reponovat. Je to hybrid dominant, snáší skoro každý den docela velké vejce. Ráda bych problém zkusila vyřešit léčením. Krmím směs pro nosnice, pšenici, pečivo a zbytky z domu.Jsou puštěné na zahradě. Děkuji za rady.

Garu
napsal(a):
Dobrý den,
mám stejný problém u 4 leté slepičky. Jak dlouho mám čekat, jestli se kloaka vrátí do původního stavu? Kloaka se dá velmi dobře reponovat. Je to hybrid dominant, snáší skoro každý den docela velké vejce. Ráda bych problém zkusila vyřešit léčením. Krmím směs pro nosnice, pšenici, pečivo a zbytky z domu.Jsou puštěné na zahradě. Děkuji za rady.
pokud hned vylézá, není na co čekat.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Zessick

XXX.XXX.30.206
MÁME HYBRIDKU KTERÉ VYLEZLA KLOAKA PŘI SNAŠENÍ OBROVSKÝCH VAJEC, CHTĚLI JSME JI UTRATIT, ALE NĚKDO TADY V DISKUZI RADIL ČISTIT A MÁČET KLOAKU: ODVAREM DUBOVÉ KŮRY A HEŘMÁNKEM. POSADILI JSME JI NA DESET MINUT DO MISKY PRDELKU A PŘIDRŽOVALI. SNAŽIT SE UDĚLAT CO NEJSILNĚJŠÍ ODVAR, VYČISTIT ZADEČEK A PEŘÍ CO PŮJDE OD HOVÍNEK A MAZAT MASTÍ FAUNA (celou kloaku a hlavně zevnitř také) PO ŠESTI DNECH JSME TO UŽ VZDÁVALI, ALE PAK NAJEDNOU DRUHÝ DEN, KLOAKA ZALEZLA A VŠECHNO BYLO NA SVÉM MÍSTĚ, RADOST VELIKÁ.