HoracJarda

XXX.XXX.209.207
Pěkné nedělní odpoledne,
obracím se na Vás zkušené o radu. Máme 17ti týdenní kuřičky a jedna se nám vydala na výlet aniž bychom o tom měli tušení a spala celou noc mimo kurník. Našli jsme jí ráno běhat po zahradě. Nic méně asi se snažila dobýt do kurníku za ostatníma, protože jsme zjistili že má úraz na zobáku. Zobák je jakoby příčně prasklý po kraji a má v ráně krev, krví má i zalepenou jednu nosní dírku. Je vidět že by něco snědla, ale nejde jí nic vzít do zobáku. Když se snažím jí dát ručně něco do zobáčku, úplně zkoprní a nejraději by ani nedýchala - je z drůběžárny a tak je na lidi zvykáme až u nás. Poradte prosím co s ní, jak zobák ošetřit, případně jak jí krmit a čím, případně dávat jí vodu stříkačkou? Nebo zvládne to nějak sama? Nechci jí hned popravovat
Uživatel s deaktivovaným účtem

HoracJarda
napsal(a):
Pěkné nedělní odpoledne,
obracím se na Vás zkušené o radu. Máme 17ti týdenní kuřičky a jedna se nám vydala na výlet aniž bychom o tom měli tušení a spala celou noc mimo kurník. Našli jsme jí ráno běhat po zahradě. Nic méně asi se snažila dobýt do kurníku za ostatníma, protože jsme zjistili že má úraz na zobáku. Zobák je jakoby příčně prasklý po kraji a má v ráně krev, krví má i zalepenou jednu nosní dírku. Je vidět že by něco snědla, ale nejde jí nic vzít do zobáku. Když se snažím jí dát ručně něco do zobáčku, úplně zkoprní a nejraději by ani nedýchala - je z drůběžárny a tak je na lidi zvykáme až u nás. Poradte prosím co s ní, jak zobák ošetřit, případně jak jí krmit a čím, případně dávat jí vodu stříkačkou? Nebo zvládne to nějak sama? Nechci jí hned popravovat
Obávám se, že při tomto druhu zranění jiné řešení nebude. Můžete ji zkusit krmit ručně tekutou stravou, ale nevím, jak se bude zobák hojit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám jednu 2 letou slepičku která má horní zobák rozpůlený skoro do poloviny. Už jsem jí tak koupil jako 10 týdenní kuřici. Při nákupu jsem si nevšiml. Ale žere, snáší a žije. Ta vaše to má horší. Zkusil bych jí krmit vlhčeným krmivem a sledoval bych jak a jestli se nažere. Pokud bude žrát tak bych to nechal na přírodě. Pokud by nežrala a začala chřadnout tak bych jí radši ukončil trápení. Dejte jí krmení i vodu tak aby k tomu pohodlně mohla. Ono jí to třeba i bolí a proto nežere. Možná by bylo i lepší jí dát zvlášť od ostatních aby jí neubližovali ještě víc. Slepice jak vidí krev tak do toho klovou jako smyslu zbavené. Budu vám držet palce!
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.231
Já myslím, že by se mohla uzdravit a rychleji než myslíte. Dejte ji bokem, ale nejlépe tak aby o ní ostatní věděli a neodháněli ji později. Klidně ji sem tam dejte i mezi ostatní, hlaďte ji mezi ostatními, ale nedovolte aby na ni zaútočily ani aby ten zobák namáhala soupeřením o žrádlo.
Na tom jejím místě jí dopřejte stín i slunce, dostatek čisté vody a hlubokou hromadu (třeba v kastrólku) zrní, aby do něj zobák snadno zajížděl a nenarážel na tvrdé.
Když začne žrát dříve než zeslábně bude to dobré.
Tu krev nechejte, nic nečistěte.
P.S.
Spíše zjistěte jak si zobák poškodila. Není to příliš normální (i když můj kohout je toho v zápalu boje, či jen dobýváním se ke konkurenci kterou chce zprovodit ze světa, také schopný).
Kdysi se mi to stalo u kohoutka. Měl to ale více u kraje zobáku aby se mu to více nezatrhávalo do živého, odstřihl jsem to, jako když máte zatržený nehet. Měl na boku zobáku škvíru, ale časem to dorůstalo.
Vaše slepička to má horší. Postupoval bych tak, že bych jí prasklé poloviny zobáku zafixoval proužkem průhledné izolepy k sobě, aby se to nehýbalo a nezatrhávalo do živého. Den ji klidně nechte v šeru na samotce i o hladu, aby rána měla čas se zklidnit, te´d je to čerstvé a asi to hodně bolí. Krmil bych asi čistou pšenicí, aby si tam nic nezanesla z míchanice. Když bude mít zobák zafixovaný tak zrníčko snad sebere. Dejte ji do krmítka pšenice vyšší vrstvu, aby to bylo poddajné a neklobala při krmení do tvrdého podkladu.