Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu.
Mám len sliepky, bez kohúta a včera mi zasadla austrálka. Zohnala som si násadové vajcia, ale som v tejto oblasti úplný začiatočník.
Koľko vajec môžem dať pod austrálku?
Ako to teraz bude s jej vlastnou znáškou? Pozastaví sa alebo budem musieť jej neodplodnené vajcia od ostatných oddeľovať? Nebude jej potom taká manipulácia príliš prekážať?
Vopred ďakujem za odpovede.
Zuzka.
žužu
napsal(a):
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu.
Mám len sliepky, bez kohúta a včera mi zasadla austrálka. Zohnala som si násadové vajcia, ale som v tejto oblasti úplný začiatočník.
Koľko vajec môžem dať pod austrálku?
Ako to teraz bude s jej vlastnou znáškou? Pozastaví sa alebo budem musieť jej neodplodnené vajcia od ostatných oddeľovať? Nebude jej potom taká manipulácia príliš prekážať?
Vopred ďakujem za odpovede.
Zuzka.
Zdravím,
slepičku oddělte, ať jí ostatní slepice nevyrušujou a nesnáší k ní neoplodněná vajíčka.
Vajíčka snášet nebude když kvoká.
Kolik násadových vajíček máte? Dává se lichý počet. Neumím říct kolik jich obsedne, s tím zkušenosti nemám, ale to Vám určitě poradí někdo jiný.
žužu
napsal(a):
Ďakujem pekne. Sliepočku som premiestnila. Vajíčok mám pod ňou zatiaľ 10, ale môžem si ísť zobrať ešte nejaké z dnešnej znášky.
Myslím, že můžete klidně tak 3 přidat, ale hned, ať není velký časový rozdíl od začátku zahřívání. Já jsem měla pod slepičkou 5 vajíček a vylíhla se jenom 3 kuřátka. Takže jsem ještě ten večer dovezla a přidala pod kvočnu 4 kuřátka hedvábniček. Bohužel ze 7 kuřátek byla jenom 1 slepička a ta nesla něco málo přes rok. (od hybridek). Nesehnala jsem vajíčka od čistých plemen a nebo taky jsem začínala a nevěděla, že nechávat vysedět kuřátka od hybridek je blbost.
Pro informaci pár postřehů ode mě - aneb jak jsme seděli a líhli u nás.
Kvočnu jsem asi po 2 neúspěšných odkvokáváních přemístila do staré králíkárny (bez nožiček).
Seděla na slámou vyplněné dřevěné přepravce od ovoce. Na dveřích mřížku, ostatní slepice k ní nemohly.
Každý den, když jsem přijela s práce bylo venčení. Musela jsem jí násilím vytáhnout, nejdřív tak na 5 minut, to hodila velký boban, párkrát zobla pšenice a šup nazpátek. Potom se venčení protáhlo i na 20-30 minut. Samozřejmě vodu a pšenici měla i uvnitř.
Bylo to v červenci a bylo hodně teplo. Měla jsem kliku, kvočna byla úžasná, hodná, vůbec na mě neútočila a cizí kuřátka přijala úplně bez problémů.
Po odvodění kuřat asi 2 měsíce nesla, ale pak se jí začala kvokavost vracet v pravidelných intervalech snad každý měsíc a tak cca po půl roce uvolnila nedobrovolně místo nové zdatné nosnici.
Ďakujem za reakciu i fotky. Sliepočku som našťastie mala kam dať. Mám nachystaný nový kurník, ktorý mal slúžiť pre kuriatka na mäso. Nečakala som, že mi niektorá sliepka zasadne Keby sa mi podarilo získať kuriatka takýmto spôsobom, tak budem len rada.
Hniezdo som jej urobila v lieske, má tam pšenicu i vodu v miske, tak snáď jej nič chýbať nebude. Manipulovať s ňou musím v rukaviciach, už mi uštedrila zopár podliatín
Tak uvidíme, snáď to dobre dopadne. Ešte raz pekne ďakujem.
Pod australku se vejde 15 vajec v pohodě.
Kvočny nerady mění hnízdo. Pokud kvočnu na sezení potřebujete přemístit jinam, než kde byla zvyklá snášet, tak je dobré ji do nového hnízda dát několik podkladků nebo vajíček, která nejsou určena k líhnutí. Když po dvou dnech uvidíte, že kvočna přijala hnízdo za své a po vyvenčení se na něj vrací, dáte jí teprve násadová vejce. Jinak hrozí jejích rozbití, při manipulaci s kvočnou nebo zastuzení.
Krmení a voda se kvočně nedává pod zobák, aby byla nucena hnízdo opustit.
Jo a nasazujeme plný počet vajec najednou. Pokud by jsta z nějakého důvodu by musela vajíčka doplnit, tak maximálně o dva, tři dny později s tím, že první várku kuřat ihned po oschnutí odeberete a dáte pod žárovku, aby mohla kvočna v klidu dosedět zbytek. Po vylíhnutí zbytku pak na noc dodáte první kuřátka. Vajíčka je dobré označit, aby kvočna zbytečně neseděla na nevylíhlých vejcích z první várky.