Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2016 15:20
brezmon

XXX.XXX.51.142

Dobrý den, prosím o radu. Vypl nám na tři hodiny proud na devátém dni líhnutí.Můžu vše vyhodit nebo co mám prosím dělat? Děkuji s pozdravem Monika

28.5.2016 15:29
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Já bych nezmatkovala. Za pár dnů bych vejce prosvítila, jestli se dál vyvíjí nebo jsou kaput.

28.5.2016 15:36
brezmon

XXX.XXX.51.142

Ach jo, děkuji za odpověď.

28.5.2016 16:57
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.hodně bude záležet na tom, kdeje líhen umístěna a z jakého materiálu je, a kolik tepla je schopna naakumulovat, a jak tedy bude zase rychle vychládat.čím masivnější materiál, tím déle udrží teplo.tři hodiny zase není až taková tragedie, mělo by to vyjít, byly jen trošku déle chlazená

Ne-chovatel

29.5.2016 11:52
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.25

Já jsem u současné líhňe nejméně pětkrát zapoměl, že chladím (tedy byly vajíčka úplně mimo líheň, i přes hodinu), nejméně třikrát jsem řešil výpadek proudu (přitom nejméně jednou jsem na to přišel až po několika hodinách a vejce již byla studená, určitě chladnější než moje ruka)...

Předevčírem jsem dělal test ve vodě a 18 slepičích vajec vykazovalo zaručeně život 16, těm dvěma jsem nedal možná jen dost času (spěchal jsem).

Včera se naklubalo první vejce, dnes z něj vylezlo kuře, dalších pět je naklubaných, v dalších minimálně pěti je cítit pohyb a pípají.

Protože píšeš už o devátem, dni... Já radím nezoufej. Rozhodně nic nevyhazuj, čas ukáže.

Ne-chovatel

29.5.2016 12:07
Ne-chovatel

XXX.XXX.34.74

Ještě bych poznamenal, že přinejmenším polovina mých průšvihů byla v době kdy byla opravdu zima. Musel jsem přitápět troubou a to jsem pochopitelně v noci kdy došlo alespoň ke dvěma výpadkům proudu nedělal - a pak než se člověk probere a ohřeje vodu jako náhradní zdroj tepla pro starou BIOSku. Teď je už teplo.

29.5.2016 20:08
jarda87

XXX.XXX.238.233

Dobrý den chce to klid desátý den mi otec vypnul líhen při obracení vajec ( aktivista) a zapoměl ji zapnout,7 hodin byla vypnutá po zapnutí teplota 23 stupn'ů nechal sem ji pak zaplou a nakonec vylezly všechny a bez pomoci..

29.5.2016 21:58
brezmon

XXX.XXX.58.41

Já vám strašně moc děkuji za reakce a napíši jak jsem dopadla. Děkuji krásný den s pozdravem.

29.5.2016 22:48
mgtka

XXX.XXX.92.43

Já jsem měl vypnutou líheň od 7:30-15:00 hod a nic se nestalo.V pohodě 7 housat se narodilo.

Ne-chovatel

30.5.2016 16:41
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.25

Zdravím.

Reagoval jsem na tento dotaz, tak si sem dovolím přidat i nesouvisející otázku. Možná to i nějak souvisí s vypnutou líhní, i když podle mne snad jen část otázek... Věřím, že to Moniku (předpokládám tedy toto jméno) nenaštve.

1) Zdechlo mi v líhni kuře. Hned v den vylíhnutí. Vypadalo chvíli jako když usne a přitom se sesune na záda (to ještě žilo a nevypadalo to vzhledem k různým jiným pozicím kuřat nijak podezřele - leží tělem na vajíčkách, nohy na zemi a podobně. Otočil jsem ho a nechal být, dýchalo a vypadalo ospale a že spí.
Podle mne bylo větší než ostatní, ale nedal jsem ho bokem protože bylo ještě vlhké. Teplota v líhni díky zvýšené vlhkosti a úbytku topidel (suchá kuřata šla ven) klesla na 37°C. Kuřata venku mají téměř těch ideálních 33°C (30-40 při krátkých skocích, nepiští nehoufují se ani nikam neschovávají).

Napadá mne jedině, to že by zdechlo žízní a hladem, kdyby se líhlo mezi prvními kuřaty, ale jak říkám bylo mokré a proto jsem ho nepřesunul. A navíc ani nepištělo, jako že mu něco schází. Trus nike žádný.

2) Jedno kuře se už včera začalo klubat "bokem". Nebyl jsem schopný to vajíčko udržet naklubaným otvorem vzhůru. Jak již vyklubaná kuřata v líhni řádí stále se mi otáčelo na bok (protože z vejce jakoby povylezlo a přetáčí ho). Teprve teď se mi podařilo udržet ho otvorem nahoru, ale zdá se mi že kuře už je nějaké slabé a má stále ještě zavřené oči a to přesto, že tohle kuře si vytvořilo největší otvor ze všech. přijde mi slabé a myslím že se ani nevyklube.

3) Jedno kuře je stále ve vajíčku a ani prasklinka. Pípe vrtí se a stále nic. Z mých loňských zkušeností by mohlo být také slabé (nebo malé na vajíčko - to mne napadá, takovou situaci ještě neznám).

Jak jsem v případu 2 a 3 hovořil o slabých kuřatech, tak zatím jsem měl možnost jen slabá kuřata kvůli špatnému skladování vajec. To u mých vlastních nenastalo. Proto se ptám zda může být na vině moje zapomětlivost při chlazení, když ostatní kuřata jsou vitální líhla se bez problémů.

To mrtvé kuře. Přijímám tipy. nestrašte však zbytečně nemocemi. Mne napadá jen souvislost s tou velikostí. Abnormálně velká vejce jsem nedával.

Jinak to vypadá na tři mrtvá vejce (z osmnácti), zda obsahují zárodky (pokud byla vůbec oplodněná)a v jakém stádiu inkubace přestali žít ještě nevím. Kdyžtak informaci doplním. Ono po dříve uvedeném testu ve vodě, kdy jak věřím život vykazovalo 16/18 vajec, jsem ještě zapoměl na to chlazení asi na hodinu.

Ne-chovatel

30.5.2016 18:01
Ne-chovatel

XXX.XXX.85.56

Ještě jedna věc. Dal jsem kuřata do krabice pod sklo, aby na ně slepice viděly, do výběhu a doufal že se zjeví teta (vodič).

Namísto toho se jedna breska, která již delší dobu koketuje s tím být kvočnou, tak trochu zaseděla (dnes snáškovou budku neopustila). Pokaždé když vidí kuře vydává divné zvuky (jaké u kvočny neznám, ale tento druh slepic jsou exoti celkově), spíše mi zní krákavě-varovně, ale kuře nezobne ani když ho má před zobákem.

Mám dilema zda jí je nezkusit na noc podstrčit. Nebo ji nechat ať si vysedí svoje, pokud se zdaří (další líheň by stejně následovala, nebo právě čekání na kvočnu). Je nějaká šance že by mi je odvodila a ještě za měsíc začala znovu kvokat?

Loňská kvočna začala budovat hnízdo asi až za dva měsíce a to už byla zima (kuřata by nedorostla). Ta stejná kvočna nechala kuřata asi po 14 dnech (něco málo více) hledat si potravu téměř samotná (už jeneměla téměř co učit) a akorát je zahřívala přes noc. Lidé v okolí mají však zvyky, že teprve po 14 dnech dovolí kvočně s mladými opustit vyhrazený prťavoučký prostor. Což je podle mne špatně už kvůli omezení ve žrádlu (psal jsem tu jak rozdílně rostou kuřata krmená kvočnou s volností pohybu, oproti ubohé lidské krmné směsi). Prostě mi nikdo nedokáže říct, zda se tak jako moje loňská kvočna bude přirozeně chovat i kvočna jiná (protože je všichni znásilňují a umravňují).

Má někdo zkušenost se svojí kvočnou? (Ta moje loňská, pokud to není ta zabitá, zasedne asi zase až později v létě.) Doporuručil by mi teď riskovat udělat z ní jen vodiče, nebo radši nechat kvočet. Čert nám byl dlužen ten neustálý výběr nekvokajících slepic, naprostá zvrácenost.

Ne-chovatel

30.5.2016 21:45
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.25

Tak si dovolím modifikaci dotazu. Jedna slepice mi nad kuřaty stojí, neutíká, neodhání je, kuřata jsou potichu. Ale zatím si prostě nelehne jen stojí. Když jsou potichu, tak jim není zima, že?

Druhý dotaz. Chcíplo mi druhé kuře, to ale mohlo sežrat piliny, přehřát se o žárovku...

Přesto bych chtěl vědět zda existuje nějaká nemoc která by mohla být už ve vejcích a kuře zabila hned jak se vylíhne. Do jednoho dne. Rodiče, slepice i kohouti vypadají zdravě. Z loňských kuřat mých slepic (odchovaných kvočnou nechcíplo žádné), letos zatím chcíplo jedno od slepice bresse (nové slepice, vlastní líhnutí, jak říkám vypadají zdravě), jedno od mých starých slepic. Kuře opět nepípalo jako kdyby mu něco scházelo, tentokrát ani nejevilo známky ospalosti, přišlo mi jako by ho ušlapali, ale to je v počtu 12-ti kuřat blbost. Šlo o kuře již celý den prosperující, očištěné, živé. Trus prakticky také ještě není i když už měli přes den misky, zatím jen s namletou pšenicí a černý čaj a oboje okoštovali. Pořádnou směs dostanou zítra, také spoléhám na tu slepici/tetu/vodiče.

Ne-chovatel

30.5.2016 22:02
Ne-chovatel

XXX.XXX.85.56

Tak ještě něco, na co jsem zapoměl. Prohlížel jsem ho...

To druhé kuře si pitomec vlezlo do čaje který byl ještě trochu teplý (to znamená že byl teplejší než moje ruka - věřím, že mohl mít i 40°C). Nepištělo, neutíkalo, nic.

Vytáhl jsem ho ven a dal pod žárovku oschnout (mokré mělo bříško). No a pod tou žárovkou i zdechlo. Ostatní kuřata byla kolem protože než jsem žárovku nainstaloval (měnil jsem za silnější wattáž) tak jim bylo trochu chladno. Těm se nestalo nic.

Opařilo se? Proč ale nepištělo a neutíkalo?
Nebo mu naopak od toho bříška byla zima? Kuřata se mi vždy běžně máchala ve vodě, ale nikdy jednodenní, tak nemám zkušenost. Opět, proč nepištělo?

Myslím, že tohle bude ten důvod, i když nechápu. Že nemají ještě termoregulaci je jasné, ale nevidím že by nedokázali poznat chlad a horko, piští vždy jak pominutí (když je jim zima, když se v líhni přiblíží k topné spirále,...).

Stále mne zajímají ty nemoci již zárodku ve vejci, které kuře sklátí hned po vylíhnutí. Díky.

Ne-chovatel

30.5.2016 22:25
Ne-chovatel

XXX.XXX.186.194

Ještě jedna věc. Ta slepice těm kuřatům sice neutíká, ale kromě toho že stále stojí s nimi také vůbec slyšitelně nekomunikuje.

Tři další slepice, které jsem už zkusil s kuřaty komunikovaly, ale nakonec vždy utekly. Mám zkoušet další (v úvahu přichází podle mne ještě tři slepice), nebo to že nekomunikuje nic neznamená?

Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.5.2016 22:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vymýšlíte jen hovadiny.

30.5.2016 23:02
ovecka

XXX.XXX.203.146

Pro ne-chovatel:
nemoc by mohla být pulorová nákaza - tzv. bílá úplavice kuřat. Projevuje se mimo jiné i hynutím zárodků ve vejcích a zhoršenými výsledky líhnutí a klubání, nemocnými i hynoucími kuřaty již v líhních.
Více viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pulorov%C3%A1_n%C3%A1kaza.
Dana.

30.5.2016 23:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Dano, v odkazu se píše, že její výskyt je dnes už poměrně ojedinělý.

Proč píšu - z 50 vajec od německého chovatele se mi vylíhlo 7 kuřat.
Osmé se komplet naklovalo (dokola), ale přilepilo se mu křidélko k bláně,
a tak se ven nedostalo a uhynulo v noci ve vajíčku (jinak líhnutí hlídám).
Sedmé kuře bylo klavírista, takže jsem nenechával.
Do posledních dnů se vyvíjelo 23 vajec, což je ještě jakž-takž "úspěch",
ale 15 se jich vůbec nenaklovalo.
Líhní to nejspíš nebude, neb společně s těmito vejci jsem líhnul svoje,
kde byla líhnivost 100% (18 vajec - 18 kuřat).
Tak si říkám, co asi za tím stojí jiného...

Jinak pro zadavatelku - tři hodiny vyplá líheň - absolutně žádnou paniku,
vejce nic nepoznají.

31.5.2016 06:41
ovecka

XXX.XXX.203.146

Honzo, odpověď byla pro ne-chovatele, který se ptal, zda existuje nějaká nemoc, přenášená už ve vejcích. Já jsem netvrdila, že ji má. Jinak jsem se s ní setkala, když jsem si nechala poslat kuřata z líhně a byla jako vyšitá z učebnice. Přišla jsem o většinu a nic nepomohlo. V dnešní době, kdy se zdraví v malochovech nekontroluje, si myslím, že bacilonosiče má v chovu kde kdo. Dříve se dělala zkouška na přenašeče - myslím z kapky krve z pod křídla a musela jí projít všechna hejna, která dávala vejce do líhně. Myslím, že to mělo něco do sebe. Dana.

Ne-chovatel

31.5.2016 08:50
Ne-chovatel

XXX.XXX.63.16

Já vám Dano děkuji.

Zatím do rána nic neuhynulo a nemyslím si (doufám a předpokládám) že kuřata jsou zdravá. To první podle mne zemřelo na nějakou vrozenou vadu a to druhé na nějaký teplotní šok (i když nepištělo).

Rozhodně je ale dobře, že jste tuto informaci uvedla. Zajímavé jak rychle (jako lidi) zapomínáme. Kdyby něco do toho pátého týdne zdechlo (to by předpokládám byl už i ten průjem) tak dám vědět.

*

Já jsem si Honzo loni nechal poslat Bresse ze dvou zdrojů a dostal zdarma i vejce navíc. Jeden chovatel jednoznačně špatně pečoval o vejce (původně jsem je ani nechtěl příjmout/nechat je odeslat, kvůli zamýšlené nelogice odeslat je v pátek, ale přijal je když mi bylo slíbeno odeslání až v pondělí a mezitím řádné pečování).

Od tohoto chovatele se mi tuším (mám sklerózu a jsem bordelář který papírky poztrácel a čísla v telefonu už nerozpozná - proto jsem tomu druhému chovateli, jednomu z vás sem chodících, ani neodepsal jaká byla úspěšnost líhnutí), z 12-14 vylíhla jen tři kuřata a to se mi ještě jedno utopilo a jedno jsem zabilo během klubání (Spadl mi na něj dekl od líhně? Něco takového, prostě moje chyba).
Ten zbytek byl podle mne oslaben špatným a dlouhým skladováním a dopravou. Vše zemřelo ve vajíčkách v různých stádiích inkubace a asi tři kusy se nedokázaly v čas klubání dostat ze skořápky, přitom u jednoho ani neprskla, tak jako tomu bude letos u jednoho z kuřat (které jsem zmínil, druhé - ale ne bresse - je také stažené blánou vajíčka a nepomohlo ani oloupání skořápky navhlčení a potření olejem - je z poloviny venku a kolem blána - kuře je slabé a umírá). Slepé bylo myslím jen jedno vejce.
Od druhého chovatele se mi tuším z devíti vajec (jedno došlo narušené) vylíhlo pět nebo šest kuřat. Jedno se zadusilo včelou a to druhé nevím, nebo jich bylo jen pět. Zůstali čtyři.

Také bych řekl, že to mohlo být lepší, ale v porovnání s těmi vejci od prvního chovatele dobré - naštestí bylo to jednoho kuřete kohout a k světu, akorát plašák, a od druhého chovatele mám slepičky (každé slepice jsou od jinud, to si pamatuji, a pravděpodobnost že jsou příbuzní snad není velká). Přesto,5 kuřat (dnes slepic) za asi 800 Kč?

Letos, to jedno kuře co se mi nelíhne, se vsadím, že je oproti skořápce malé, dnes ji rozbiji a uvidím. Co tohle může způsobit nevím (ale mám pocit, že loni tu o tom něco psal Petr z bratislavy), přežije-li a vyroste bude k jídlu (myslím ale, že se už muselo zadusit, víc času mu nedám - za chvíli jdu na to). Ona vlastně většina těchto kuřat skončí na talíři.

Takže za mne (zatím), když při cizých vejcích jsou slabá kuřata, neschopná se vyklubat je za tím pravděpodobně špatné skladování.
Nějaký článek myslím uváděl, že neustálé střídání teplot pod a nad 20°C zárodek (těch pár buněk co ve vejci už je) vyčerpává a kromě jiného i snižuje vůbec šanci, že se bude dál zdárně vyvíjet. Já myslím, že v našem případě se sice vyvíjel a nemá právě schopnost se vyklubat. Ať je to jak je, za mne hlavně pryč všechno takového, i jinak neduživého, z chovu.

Ne-chovatel

31.5.2016 10:39
Ne-chovatel

XXX.XXX.85.124

Tak naštěstí mě tady zabavil soused, že mi přinesl králíky a já neměl peníze zpět a tak musel jít rozměnit, a to kuře co jsem říkal že je snad na vajíčko příliš malé, se mezitím vylíhlo.
Dva dny od prvního kuřete, taková loni (pod kvočnou) nestačila a ostatní dospělé slepice je zabili.
Jinak myslím, že by to částečně mohlo být i tím, že je posledňáček a já jsem nezvedl teplotu v líhni, což mu dobu líhnutí mohlo ještě prodloužit. Ono někdy hýbat s tím teploměrem a navíc za proměnlivých podmínek může být ošemetné.

To co sedí s blánou kolem těla jsem už odpsal. Akorát nevím zda ho ještě pozorovat, nebo ho zabít rovnou, ať se netrápí (už je prakticky jen v bláně a stejně nemá sílu. Podle mne mu už brzy dojde energie a voda, kterou získalo ze svého žloutkového váčku.

31.5.2016 16:49
jeduvka

XXX.XXX.255.27

Nemoc už v líhni - zpravidla aspergila. Tedy plíseň.

Ne-chovatel

31.5.2016 22:24
Ne-chovatel

XXX.XXX.6.27

Plísně nemám, předpokládám, přesto se obecně zeptám. Jak funguje hypermangan proti plísním? Když dělám test vajec nebo je dávám do teplé vody, obarvím ji právě hypermanganem. Chlór (chloramin a podobně) který se doporučuje na dezinfekci nesnáším.

Přidejte reakci

Přidat smajlík