Prosim vas o radu, chcel by som kupit 4ks moriakov 7 tyzdnovych na chov na maso.
Na zaciatok by som ich chcel mat pri sliepkach v mur. kurniku, hradovat by mohli na hrade u zeme.(nad tym je trusny stol)
Neskor by som ich chcel chovat v ohrade na trave, ciastocne zastresena. Aky priestor by 4ks potrebovali? pr. mozu byt aj volne pustene?
Kedy su uz menej nachylne na zmenu teploty? Ktore mesiace v roku by mohli byt vonku aj cez noc?
U nas maju na predaj morku bronzova - gazdovska, alebo bielu masova - big 6,
ktoru s nich by som si mal vybrat?
Dakujem.
mirko
napsal(a):
Prosim vas o radu, chcel by som kupit 4ks moriakov 7 tyzdnovych na chov na maso.
Na zaciatok by som ich chcel mat pri sliepkach v mur. kurniku, hradovat by mohli na hrade u zeme.(nad tym je trusny stol)
Neskor by som ich chcel chovat v ohrade na trave, ciastocne zastresena. Aky priestor by 4ks potrebovali? pr. mozu byt aj volne pustene?
Kedy su uz menej nachylne na zmenu teploty? Ktore mesiace v roku by mohli byt vonku aj cez noc?
U nas maju na predaj morku bronzova - gazdovska, alebo bielu masova - big 6,
ktoru s nich by som si mal vybrat?
Dakujem.
Záleží na tom, z jakých podmínek je berete. Big 6 jsou většinou v halách, tyto bych si troufla dát ven až v pátém měsíci a po aklimatizaci u Vás a v žádném případě se slepicema!
Pro Vás budou vhodnější bronzové, ale ty taky nenechávat se slepicema. Úplně ven Tak třetí měsíc a na noc zavírat vždycky. Nesmí prochladnout, hlavně nebýt na dešti. Já mám na zahradě velkou boudu cca 3x3m ve které jsem je měla asi od druhého měsíce a ven se pouštěly jen když nehrozil déšť. Jinak byly v chlívku od kuřátek pod kvočnou(elektrickou) a svítila jsem jim žárovkou. Něco jiného bude, až si je vysedí krůta sama!
Dakujem za radu. nevedel som, ze su take citlive na chlad. ten dazd to som uz pocul, ale tiez som si myslel, ze to skor plati pre mlade morky.
Podobne ako kuriatka, tie kym su male musia mat teplo povedzme 30C prvy tyzden.
Pozeral som teraz nejaky tabulku, tak pre morky je tam uvedene ako optim.1 tyzden az 38C.
7 tyzden by mali mat 22C, min 18C. takze asi lepsie ich kupit az koncom jari.