Zdravím, píšete málo informací. Příčin může být mnoho, jak už uvádí Icaizlova to je nejčastější důvod. Další důvody jsou nedostatečné otáčení, přehřátí v prvních i možná ve druhé polovině líhnutí inkubace aj. Nevím co máte za líheň, ale měl by jste se ujistit zda máte nastaveny správně hodnoty na líhnutí křepelek. Ale, záleží i na kvalitě násadových vajec. Přeji ať se daří v chovu.
Křepelky líhnu společně s kuřaty a i samostatně.
Teplotu dávám 37,8°C / 37,6-37,8/ a vlhkost 52-53%.Ke konci líhnutí vlhkost 60%.Zásadně nic nerosím. Otáčení na automatické lísce.
U křepelčích vajíček moc záleží na jejich čerstvosti, když jsem dal čerstvé do 10 dnů po snesení je líhnutí téměř 100% u starších třeba jen 50%.
Snad vám tyto informace pomohly.
Děkuji, no zatím bojují, slyším klepání na skořápku a pípání, některé skořápky jsou dokonce už i naklovlé, ale nevím, jestli se jim podaří dostat ven (včera byl 17 den inkubace...). V líhnutí jsem nováček, zatím se mi podařilo vylíhnout 4 housata a to tak, že jsem je musela postupně během 24hodin vydloubat ze skořápek. U předchozího líhnutí, jsem to neudělala a všichni mi umřeli ve skořápkách :( tak právě nevím, jestli pomáhat i těm křepelkám ven, nebo to zkusit nechat na nich. Líhnu ve staré biosce, takže vše je ručně a vlhkoměr tam nemám a nastavit tam teplotu je trochu peklo...takže to zkouším dle citu...
Tak je to dobré, jančila jsem zbytečně, maloši se přes noc vylíhli :).
Pupča
napsal(a):
Děkuji, no zatím bojují, slyším klepání na skořápku a pípání, některé skořápky jsou dokonce už i naklovlé, ale nevím, jestli se jim podaří dostat ven (včera byl 17 den inkubace...). V líhnutí jsem nováček, zatím se mi podařilo vylíhnout 4 housata a to tak, že jsem je musela postupně během 24hodin vydloubat ze skořápek. U předchozího líhnutí, jsem to neudělala a všichni mi umřeli ve skořápkách :( tak právě nevím, jestli pomáhat i těm křepelkám ven, nebo to zkusit nechat na nich. Líhnu ve staré biosce, takže vše je ručně a vlhkoměr tam nemám a nastavit tam teplotu je trochu peklo...takže to zkouším dle citu...
Nechci se nijak vnucovat, ale pokud budete chtít zašlu vám digitální vlhkoměr s teploměrem za 140 Kč + poštovné, no a digitální termostaty za 600 včetně nastavení a českého návodu. A tím pak uděláte ze staré biosky líheň typu mercedes. Pokud máte zájem napište na lomaza@atlas.cz, mnoha lidem jsem již zasílal.
Čím kŕmite? To je najdôležitejšie. Pri dobrom kŕmení sa všetky vajíčka vyliahnu v jeden den tie co sa vyliahnu na druhý den ešte ujdú ale tie co sa liahne na tretí den zvyčajne uhynu predtým než dospeju. Mal som skanzenu dávku krmiva na vyhodenie ale omylom sme s ňou kŕmili rodičov ktorý znášali násadove vajcia zo 130 vajec sa vyliahlo ledva tridsať a mali zdravotne problémy bežne sa týmto rodičom liahlo zo 130 vajíčok okolo 100 mláďat druha várka po zmene krmiva za čerstvé 60 mláďat zo 130 vajec až tretia várka sa dostala do normálu 100 mláďat zo 130 vajíčok liaheň bola rovnako nastavená konštatoval som otravu nasadovych vajec nevhodným krmivom ktorým sme kŕmili rodičov už starý gazdovia hovorili že krava dojí pyskoch to znamená že čím a ako kŕmiš sa ti prejaví na Tom co koľko a akú kvalitnú ti zvieratá dajú produkcie.
Liahlo sme od tých otravenych prepelic v dvoch liahnach takze je vylúčená nesprávna vlhkosť alebo teplota neúspech v liahni bol zavinených nesprávnym kŕmením prepelic produkujúcich násadove vajcia.
Chovu zdar!
Krmím směsí pro křepelky a když dojde tak směsí pro nosnice...vylíhli se všechny v jeden den, ale o dva dny později než měly...tak teď jsem zvědavá jestli to bobíci přežijí, podle Vaší zprávy soudím, že mají malou šanci...no zatím se mají k světu, tak snad to vydrží...je to můj první pokus. Z dvaceti vajec se mi vylíhlo 18 křepelčat (2 byla neoplozená a vyřazená již v začátku procesu inkubace).
Jinak děkuji "asitakhle" za nabídku, budu nad tím uvažovat... moc nemusím přesné hodnoty, raději mám přirozenější cestu. Když se mi ale nebude dále dařit, tak bych asi ten vlhkoměr pořídila.
Nebojte se, budou v pohode...ja drive lihla v ne moc dobre lihni a lihly se mi krepelky opozdene, nektere i treti den ( ode dne, kdy se nalihly prvni) a uhyn byl jedna, maximalne dve v prvnim tydnu zivota, ostatni se v pohode dozily dospelosti...
Krminm Krepelka Mini od Energysu, prvni dny jen kukuricny srot, pozdeji pridavam Energys pomlety na mlynku na mak, vetsi granulky jim moc nejely...
Drzim palce...
Dobrý den lihl jsem 50 krepelcich vajíček teplotu jsem držel na 37.6 stupňů automatické otáčení co 2hodiny a vlhkost kolem 55 procent 15 den jsem vypl otáčení a nechal vajíčka na volno a teplotu snížil na 37.1 vlhkost jsem zvýšil na 70 procent a 17 den se vylihli dvě křepelky další den 9 a pak ještě pár některé byli naklovane ale křepelky se nevyklubali ve vajíčkach byli malé křepelky skoro před vyklubanim prosím poraďte kde jsem udělal chybu. Vanička byla stará asi jenom šest dní než jsem je dal do lihne.
Zdravím, líhnu křepelky pár let. Křepelčí vejce mám umístěné ve sklepě, kde je každý den otáčím. Nenaklápím, ale opravdu každý den otočím o 180 stupňů (špička\tupý konec). Než je dám do líhně, tak je přinesu do bytu a tam je nechám otočené špičkou dolů 24 hodin při pokojové teplotě. Vejce musí být čistá. Žádná špinavá, od krve atd. do líhně nedávám. Líheň zapnu a nastavím aspoň půl dne nechám jet dopředu naprázdno, než tam vložím vejce.
Mám dva typy líhní, Covina Super 24 s automatickým otáčením a Rcom King Suro 20.
Vložím vejce do líhně špičkou dolů. Prvních 14 dnů teplota 37,7 stupně a vlhkost 50. Pokud tedy můžu nastavit vlhkost (v rcomce). Po týdnu vejce prosvítím a vyřadím jalová. Po 14ti dnech snížím teplotu na 37,4 a přidám vlhkost na 60. Vejce přestanu otáčet, umístím je naležato. Nerosím.16tý den křepelky začnou naklovávat vejce. Pak až zvednu vlhkost na 70. Líheň neotvírám, nechám většinu křepelek vylíhnout. Otevírám jí až zhruba 24 hodin po vylíhnutí první křepelky. Vejce obecně nevětrám, nerosím.
Líheň mám na chodbě, takže tam není průvan, nemůže na líheň svítit sluníčko. Nebo tam není jiný výkyv. Násadová vejce mám svoje. Násadovky sbírám do 10ti dnů.
Juras1983: podle mě máte nízkou teplotu. Odpovídalo by tomu i to, že se vám křepelky líhnou zejména 18tý den. Zkuste si i ověřit, že máte líheň zkalibrovanou.
Neviem v akej liahni to liahnete.Ak je vo Vašej liahni ventilátor, ktorý cirkuluje vzduch, takže teplota v liahni je po celej liahni rovnomerná t. z. že termostat zapína 37,4C a vypína 37,9C.
Ak nemáte nútený obeh vzduchu t. z. že nie je v liahni ventilátor teplota v liahni na vrchu vajec musí byt vyššia a je dôležite kde je táto teplota snímaná. Myslím že s uskladneným vajec nie je problém. Problém môže byt ešte príbuzenskej plemenitbe.T.z. že kohútiky musia byť nepríbuzný ku samičkám.
V lihni je ventilátor který rozhaní teplo takže teplota je stejná v celé lihni. Vajíčka všechna jsou oplodněna první den se narodila 2pak druhý den 9 a 3 den už se buď nevyklubali a nebo byli slabé myslíte že by to mohlo být třeba špatná genetická... Nejsem si jistý jestli je tam stejná prubuzenska genetika ale že by se z 50 vajec vyklubalo jenom tak málo krepelek. V pondělí dám další a zkusím dát teplotu 38.1 po celou dobu líhnutí kalibroval jsem líheň a teplota by odpovídala ale nejsem si Jistý vlhkosti když bude větší je to nějaký problém děkuji za odpověď.
Když je vlhkost větší, tak se nevytvoří dostatečně velká vzduchová bublina ve vejci. A křepelka se před líhnutím ve vejci zadusí.
Pročtete si tohle: http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/odchov-kurat/ je to pro kuřata, ale pro křepelky je to obdobné akorát váhy neplatí.
Z těchto stránek:
"Vlhkostí určujete tlak a tok vlhkých par mezi vnitřkem vejce a vzduchem v líhni. Při nižší vlhkosti mezi cca 40-60% je tlak vodních par ve vejci větší než v líhni a vodní páry prostupují z vejce směrem do líhně. Z vejce se denně odpaří zhruba 400-450mg tekutiny. Doporučená vlhkost do 18. dne je 40-55%.
Do 18. dne se snažíte vytvořit ve vejci prostředí vhodné pro vyklubání kuřete. Příliš vysoká vlhkost nad doporučené hodnoty v době inkubace (1.-18.) způsobí, že kuře je veliké, nemá dostatek prostoru pro vyklubání, bílek se zcela neodpaří, vzduchová mezera je příliš malá na to, aby udržela kuře při životě než se proklube skořápkou a začne dýchat vzduch v líhni nebo ve vzduchové mezeře vznikne voda a kuře se při prvním nádechu utopí. Příliš nízká vlhkost pod 40% způsobí, že kuře je malé, slabé, vzduchová mezera příliš velká, tlačící na kuře. V součtu rizik neúspěšného vyklubání vyvinutých kuřat je vysoká vlhkost mnohem škodlivější než příliš nízká vlhkost.
Více zde: http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/odchov-kurat/
".
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!