Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý deň, veľmi poprosím o zhovievavosť že tejto téme veľmi nerozumiem aj ked už dlhšie študujem všetko možné.
Som doma, mám záhradu a čas a chcela by som začať s chovom hydiny, teda hlavne sliepok. Nechcem si len kúpiť nejaké, ale chcela by som lepšie plemena. Páčia sa mi tie s čiernym mäsom alebo bezcholesterolovými vajičkami, ale možno je to všetko zle. Preto mi poradte s čím začať. V záhrade už nepestujem kvôli slizniakom zeleninu, iba jedná hriadka, ale mám stromy a mnoho kvetov. Takže skoro po celej záhrade môžu chodiť, okrem dvora. Kurín nemám to zatiaľ musím urobiť a teda prispôsobím tomu čo mi poradite, drahý kurín nebudem kupovať lebo na to jednoducho nemám. Chcela by som chovať aj na prilepšenie, preto že vyžiť z invalidného je naozaj umenie a hlavne ak ostane iba ten jediný príjem.
Dcéra ma liaheň a tak neviem, stačí ak si kúpim nasadové vajcia od dvoch chovateľov alebo musím našetriť na chovné páry či ako to mám napísať?
Tiež sa mi veľmi páčia aj ozdobné sliepočky, musia byť samostatne? Aký druh mi poradite? Dakujem za odpovede a pekné poobedie.
petboh

XXX.XXX.12.102
Bezcholesterová vajíčka neexistují. JInak by se z nich nemohla líhnout kuřátka.
Jak by měl vypadat kurník se dá dohledat z různých příspěvků či odborné literatury, ale nejlepší je prohlídnout fotky jiných chovatelů nebo se jít někam podívat, na vícero míst a vybrat si od každého to, co se mi zamlouvá. A samozřejmě si s chovatelem popovídat, dá cenné rady.
Ale jesti myslíte že budete produkovat vajíčka levněji než z obchodu, tak to je omyl. Jde o to že jsou chutnější a od zvířat, která mají pohodový život.
Pokud nemáte zkušenosti, tak od vajíček bych nezačínala spíš od mladých slepic. Ikdyž každý nějak začínal a vždy bylo něco poprvé.
Kupovaný kurník je samozřejmě dražší než doma vyrobený, ovšem když ho má kdo vyrobit.
Radím najít nějakého chovatele který má vícero plemen, a ten určitě poradí jak začít.

Dakujem za odpoved, veľmi mi nepomohlo. Myslela som že sa mi páčia sliepky s tymi zelenoškrupinovými vajičkami teda araucany. No ja neviem čo sa týka kurníka, viem že by mal mať napajačku a všetko ostatné, ale na také niečo nemám. Takže ak nebudem mať taký kurnik tak nemám vôbec začínať s chovom čistokrvných sliepok, ale mám si ísť kúpiť sliepky ked prídu predávať do obce a ko všetci ostatní. Tým budem vodu dávať ja tak ako aj ich krmiť, len sa nebudem zaťažovať tým že mám mať drahé vybavenie, lebo mám čistokrvné sliepky.
Nejako sa mi to nezdá, ved by to nemalo byť iba o tom.

napsal(a):
Dakujem za odpoved, veľmi mi nepomohlo. Myslela som že sa mi páčia sliepky s tymi zelenoškrupinovými vajičkami teda araucany. No ja neviem čo sa týka kurníka, viem že by mal mať napajačku a všetko ostatné, ale na také niečo nemám. Takže ak nebudem mať taký kurnik tak nemám vôbec začínať s chovom čistokrvných sliepok, ale mám si ísť kúpiť sliepky ked prídu predávať do obce a ko všetci ostatní. Tým budem vodu dávať ja tak ako aj ich krmiť, len sa nebudem zaťažovať tým že mám mať drahé vybavenie, lebo mám čistokrvné sliepky.
Nejako sa mi to nezdá, ved by to nemalo byť iba o tom.
No, spíš jde o to, že čerstvě vylíhlá kuřata nemohou bydlet v kurníku, ale potřebují odchovnu.

To je v poriadku, to ma dcéra. Mne ide o další chov a nie o vypiplanie kuriatok. Doma sme mali gazdovstvo aj hydinu a všetko ostatné takže takéto veci viem, len sme nechovali čistokrvné sliepky, plemenitba bola skôr zameraná na kravy a ovce, tomu sa venoval otec a mali sme aj plemänneho byka a barana.
petboh

XXX.XXX.12.102
Čistokrevné sliepky nepotřebují něco lepšího než hybridky, všechno jsou to slepice.
Napaječku musí mít každá slepice, kurník také, pokud o ně v noci nechcete přijít až to zjistí predátor, že je u Vás na zahradě něco k mání.
Vajíčka araukan nemají bezcholesterová vejce, jen někdy se uvádí, že ho možná mají méně.
Ppkud nemáte ani na napaječku, tak nechápu o čem přemýšlíte. Domácí vajíčka vás levněji nevyjdou s tím nepočítejte, slepici musíte nakrmit kvalitním krmením, pokud chcete aby snášela a to není zadarmo. Jestli máte představu, že je pustíte na zahradu a budete sbírat vejce, tak to jste na omylu.
Začít s chovem vyžaduje počáteční náklady.

Prečo zo mňa robite hlúpaka? kurín mi urobia, voda tam nie je takže ju nebudem od domu ťahať. Sliepky ludia chovali aj ked nebol vodovod, myslím že trošku empatie by nezaškodilo.
No a patrím k ľudom ktorí nemajú veľmi radi zmesky a všetko čo niekto nadiktuje, som skôr typ naturalny a preto naozaj bude pre mňa lepšia obyčajná sliepka, ktorá zje aj to čo ostane od stola alebo čo da záhrada a samozrejme zrno.
Zrejme som vošla niekde kde som nemala a stúpila niekomu na kurie oko.
Takže sa ospravedlňujem.

Pán petboh, totálne ste ma odradili od chovu a od ústretovosti chovateľov. Preto som dnes napísala ten príspevok, lebo som si aj tu prečítala ako je dobre začať chovať čisté chovy a nie hybridné a ja som chcela ísť do chovu, ktorý pomôže aj našej hydine.
Ja viem čo je chov aj odchov, len sme nikdy nemali čistokrvné ale také ako prišlo.
Ja po presťahovaní sa sem som už hydinu nemala, lebo by sa nemal kto o ňu starať ale teraz som doma a chcela som začať inak, po novom.
Písali ste ako treba zájsť za chovateľom, pekné aj ja tak rozmýšľam len v mojej blízkosti som chovateľa nenašla a predstavte si že by som aj našla a bol by ako vy a odradil ma ihned lebo nemám dostatok peňazí na drahé vybavenie. Nepochopil ste že ja chcem chov ale nerobí mi problém ani liahnutie či opatera kuriatok.
Vy ste chovateľ, ktorý zaručene odradí každého od takého chovu a začne s hybridmi.
Dakujem že ste mi ukazal akí sú ľudia, no našťastie je veľa aj iných, ktorí sa necítia byť Bohmi a naozaj poradia, lebo iba viera v takých ľudí je pre mňa silou ísť ďalej.
Já bych do toho šla, pokud najdete nějaký prostor, kam slepičky zavírat na noc. Aby vám je neodnesla škodná. Ikdyž ono ani přes den nemáte jistotu. Kamarádce takhle vybrala už podruhý liška slepice během dopoledne. Sice je tu možnost si vylíhnout kuřata u dcery, ale zase na druhou stranu budete dlouho čekat, než vám vyrostou a začnou snášet. Možná spíš kouknout po inzerci v okolí. Jestli se někdo nebude zbavovat přebytků. Buď kuřat nebo přímo napsat chovatelům o slepičky.
Jak tu někdo psal o napaječce. Tak teda nevím jak kdo, ale naše babička má pro slepice na vodu starej vyřazenej vysokej hrnec. To samý na zrní. Hlavně že mají slepičky čistou vodu to je hlavní.
Pak bych popřemýšlela, jak vysoký máte plot a podle toho taky bych vybírala drůbež (přeci jenom, některý slípky běhaj po střechách a některý nepřekonaj metrovej plůtek). Jestli chcete pak i z vajec líhnout u dcery, tak i pořídit nepříbuzného kohouta. Ale taky záleží jestli máte sousedy, kterým kokrhání nevadí. Na druhou stranu kohout taky potřebuje mít určitý počet slepiček. Když jich bude míň, tak vám je může pěkně odrbat.
Jestli jste sama, pak je otázka, kolik denně budete mít spotřebu vajec. Případně se zamyslet, co dělat s těmi navíc.

Dakujem za komentár, preto som písala že vlastne mne nejde o vajcia, tie mi da aj dcéra či suseda, alebo si kúpim, chcela som sa venovať odchovu, takže pre mňa nie je dôležité kedy budú veľké a budú znášať, chcem aby mi robili radosť a mohla som sa o ne starať.
Bývam na dedine a preto si nemyslím že niekomu bude prekážať kikirikanie.
Aj ja počujem a nič mi to nerobí.
No a preto som myslela že z tej násady od dvoch rôznych bude väčšia pravdepodobnosť že bude aj sliepočiek aj kohútik.
Myslela som že prebytok by som predala aspoň niečo by som mala na krmenie.
No a tiež aj nejaké kuriatka alebo už sliepky by sa predalo. Aj od dcéry viacerí chceli na dedine či ma aj sliepočky na další chov, ale ona ma iba klasické hybridy.
Ja nechcem z toho žiť, len by som chcela mať okolo seba aj hydinu a niečo aj predať aby bolo trošku na krmenie.
petboh

XXX.XXX.12.102
Pardon, nikoho jsem nechtěla odradit, ale vaše psaní působilo tak, že nevíte vůbec o co go, nechápu že mi neustále podsouváte, že tvrdím že je potřeba drahé vybavení, sama jste psala že nemáte na napaječku, nemáte na kurník apod.
Já mám taky na pití starý pekáč, mám i napaječku za stovku, apod.
Vy neustále podsouváte, že k chovu čistokrevné drůbeže je potřeba něco hogo fogo. Já jsem jen napsala, když nemáte vůbec nic, tak je potřeba ze začátku něco investovat. Získala jsem dojem že nemáte ani floka a čekáte že to jde bez ničeho.
Nejdřív píšete něco o bezcholest. vejcích, mase a ted že vám jde jen se o něco starat. Tak se starejte o co chcete to je uplně fukanec jaká to bude slepice. Má ucta
Slepice neni zvíře na xx let je to krátkodobá záležitost, pořídíte-li si nějakou zjistíte že chcete něco jiného pořídíte jinou. Neni problem.
Nepsala jsem nic ve zlém to vy se hned urážíte a lítáte jak čert z krabičky. Holt jsme jiná generace tak si holt nerozumíme. Tak pardon a má úcta.
petboh

XXX.XXX.12.102
V prvním psaní píšete že se z důchodu nedá vyžít - z toho jsme usoudila že čekáte že ty vejce bude snášet slepice jen ze vzduchu a že vyjdou lépe jak z krámu což je hluboký omyl...

Každý číta a vidí to čo chce a zrejme aj vy. Pekný zbytok dňa

Veta - Chcela by som chovať aj na prilepšenie, preto že vyžiť z invalidného je naozaj umenie a hlavne ak ostane iba ten jediný príjem.
- znamená že by som rada neskôr aj niečo predala a nielen na ozdobu.
Starať sa mám o čo, mám psa, mačku, vnukov a svoje umenie.
petboh
napsal(a):
Pardon, nikoho jsem nechtěla odradit, ale vaše psaní působilo tak, že nevíte vůbec o co go, nechápu že mi neustále podsouváte, že tvrdím že je potřeba drahé vybavení, sama jste psala že nemáte na napaječku, nemáte na kurník apod.
Já mám taky na pití starý pekáč, mám i napaječku za stovku, apod.
Vy neustále podsouváte, že k chovu čistokrevné drůbeže je potřeba něco hogo fogo. Já jsem jen napsala, když nemáte vůbec nic, tak je potřeba ze začátku něco investovat. Získala jsem dojem že nemáte ani floka a čekáte že to jde bez ničeho.
Nejdřív píšete něco o bezcholest. vejcích, mase a ted že vám jde jen se o něco starat. Tak se starejte o co chcete to je uplně fukanec jaká to bude slepice. Má ucta
Slepice neni zvíře na xx let je to krátkodobá záležitost, pořídíte-li si nějakou zjistíte že chcete něco jiného pořídíte jinou. Neni problem.
Nepsala jsem nic ve zlém to vy se hned urážíte a lítáte jak čert z krabičky. Holt jsme jiná generace tak si holt nerozumíme. Tak pardon a má úcta.
Má úcta říkám já.
petboh
napsal(a):
V prvním psaní píšete že se z důchodu nedá vyžít - z toho jsme usoudila že čekáte že ty vejce bude snášet slepice jen ze vzduchu a že vyjdou lépe jak z krámu což je hluboký omyl...
Spíš jsem pochopila, že paní asi není v úplně jednoduché situaci, slípky chce jako společníky a pokud z nich něco bude na přilepšenou, tak jen dobře. No. A asi se moc neorientuje, tak se zkusila zeptat a dostala sprdunk.
Pro zadavatelku: nejsem tedy nějaký chovatel a navíc máme perličky a ne slepice - ale co kdybyste zkusila nejprve pár slepiček jako ti z obce, prostě hybridy z auta - na nich si vyzkoušela a vychytala chov - a na jaře si od dcery nechala vylíhnout kuřátka podle svého uvážení? Vajíčka na líhnutí můžete koupit i na inzerát nebo od chovatele z okolí. Budou mít mladé kopřivy na krmení, celé jaro a léto na vyrostení a pokud nic jiného, na podzim je můžete vždycky dát do mrazáku.
Na pití máme kyblík od 5 L jogurtu, žerou z plastového deklu od soudku, písek na zobání mají v trávníku uprostřed hrazení ze starých cihel. Bidlo i kukaň si vyrobíte sama, na podestýlku si nasušte něco sena nebo sežeňte pár malých balíkůl slámy nebo stelte pilinama (hoblinama). A hlavně je na noc zavírejte, aby vám je nevybrala škodná.
Ať se daří

Dakujem, ja už som chovala sliepky a viem o chove aj odchove, len som chcela vedieť ako je to s čistokrvným rodom a čo je pre mňa lepšie. No urobím tak ako som od začiatku chcela, kúpim si vajcia od dvoch chovateľov a verím že odhadnem tých správnych a uvidime čo z toho bude. Patrím k ľudom ktorím je ľuto len tak vyhadzovať jedlo a prasiatko už chovať nechcem, z maštale mám urobenú dielňu tak aj preto. Zatiaľ to hádžem susedovým sliepkam, suchý chlieb nosím dcérinej hydine.
ide o to že teraz už nechodím do práce a som celý deň doma.
Dakujem veľmi pekne za rady.
Seno som si už nejaké pripravila, po rezaní dreva budú aj piliny a dalej uvidíme.

Dakujem, naozaj nie som v jednoduchej situácií, ostala som v dome s nedokončenou rekonštrukciou sama, osud si zahral krutú hru a mňa tu nechal tak sa snažím ako viem. Ten kurín si urobím sama, nie je to prvýkrát čo robím aj také veci. No chcela som chovať niečo krásne a aj úžitkové.

Ved o to ide, mať aj radosť aj úžitok.
Náš první kurník-stará králíkárna.A jak se v ní zabydlely!Vyndala jsem přepážky a mají tam místa habaděj.A hřady jsem tam dala.Kohout se dvěma slepicema hřaduje "v prvním patř"a tři sasexky bydleji v přízemí.Takhle si to rozdělili.I když ty sasexky nejraději hřadují na broskvi, která u nich ve výběhu vyrostla z pecky.A už je tak tři metry vysoká.Napáječku nemáme.Kýbl s vodou máme.kastrol na krmení a obilí na zem.Jak to dělávala naše babička.A slepice nesou jak o život.A přez den výběh po zahradě.
A stelu senem, které přez léto poctivě suším.Na podzim projdu pole s kukuřicí po sekání-tam se toho nasbírá!A tu jim šrotuju.Začla jsem na velkým mlýnku na mák, než jsem koupila ruční šroťák.Řepu mám na zahradě, A občas projdu pole se slunečnicí.Po sekání.
Brambory máme zasazené na zahradě a v zelenině občas něco dostaneme za velmi nízkou cenu.Saláta, okurky i dýni!A odebíráme si z obchodu za velmi nízký peníz suché pečivo.

Hanka, takto vnímam krmenie aj chovanie ja. Ja tiež chodím po zbere na družstevné a dcére som nazbierala skoro vrece kukurice, je pravda že bola rôzna ale všetko sa dá zúžitkovať, vtedy vidieť aj tu skutočnú lásku k prírode. Ved je škoda všetkého čo len hnije a nezúžitkuje sa. Dakujem, predsa sa do toho dám.
petboh

XXX.XXX.12.102
petboh
napsal(a):
Bezcholesterová vajíčka neexistují. JInak by se z nich nemohla líhnout kuřátka.
Jak by měl vypadat kurník se dá dohledat z různých příspěvků či odborné literatury, ale nejlepší je prohlídnout fotky jiných chovatelů nebo se jít někam podívat, na vícero míst a vybrat si od každého to, co se mi zamlouvá. A samozřejmě si s chovatelem popovídat, dá cenné rady.
Ale jesti myslíte že budete produkovat vajíčka levněji než z obchodu, tak to je omyl. Jde o to že jsou chutnější a od zvířat, která mají pohodový život.
Pokud nemáte zkušenosti, tak od vajíček bych nezačínala spíš od mladých slepic. Ikdyž každý nějak začínal a vždy bylo něco poprvé.
Kupovaný kurník je samozřejmě dražší než doma vyrobený, ovšem když ho má kdo vyrobit.
Radím najít nějakého chovatele který má vícero plemen, a ten určitě poradí jak začít.
Nechápu kde je tady jaký sprdunk nebo odrazování od chování drůbeže
at čtu jak čtu stále chápu, že si paní chce přilepšit k důchodu a to si odchovem mladých zvířat neumím uplně představit pokud chce chovat kvalitně...
krmením zbytků to opravdu neni, slepice není prasátko
já to opravdu nemyslím zle, ikdyž jste mě tu do té role pasovali, no prosím někdo ten zlý být asi musí
snažila jsem se jí poradit, že podle mě je nejlepší se jít někam podívat a okouknout jak to kde mají, měla jsem dojem že nevi jak na to, pak najednou, že zkušenosti už z minulosti má tak prosím neni třeba se jít někam dívat a vybrat plemeno od monitoru od cizích lidí je podle mě mimo mísu, ale je to jen můj názor
toto je diskuzní forum každý má právo říct svůj názor
V krátkosti přidám názor a shrnu.
K chovu čistokrevných plemen nepotřebujete speciální vybavení. Stále jsou to slepice. Takže jako krmítka a napáječky můžete použít vhodné vyřazené nádoby. Jen vše samozřejmě udržuje v čistotě (stejně, jako když budete chovat hybridky nebo kříženky).
Hlavní zásady vybavení kurníku jsou:
-dostatečně velké prosklené okno (nejlépe z průsvitného ale neprůhledného skla – aby slepice nic z venku neplašilo), na protilehlé stěně, než jsou hřady.
-dřevěná bidla hřadů mají mít obroušené hrany, pod hřady trusný stůl, vše v optimální výši
-snášková hnízda ne výše než hřady, aby do nich nechodily nocovat
- počet slepic musí odpovídat velkosti kurníků a hřadů, aby se netísnily, zvláště v zimě
Ideální by bylo opravdu navštívit nejakého zkušeného chovatele a okouknout jeho chovatelské zařízení, hlavně kurník. To co se prodává jsou hrůzy, které drůbeži ne moc vyhovují a ani nemají dlouhou životnost, tam si příklad neberte.
Pokud koupíte násadová vejce od dvou chovatelů, budete muset kuřata od vylíhnutí nějak označit, aby jste je rozlišila a ke slepcím dala nepříbuzné kohouty. Radím koupit od jednoho chovatele a ke slepicím si pak nepříbuzného kohouta koupíte nebo vyměníte na podzim.

Dakujem veľmi pekne za rady. Moja mama označovala húsatka motúzikom ktorý im priviazala na nožičku, možno to nie správne, ale tiež chcela zabezpečiť lepší odchov. No naozaj sme sa rozhodli tak že budeme mať od jedného chovateľa a potom uvidíme.
Som rada že píšete že tie draho predávané kurníky nie je až také niečo super. Pekný deň.
Milá pani, klidně bych vám věnoval nějaké kuřata, ale asi by jste nebyla spokojena. Nezlobte se ale váš dotaz působí velice naivně a nekonkrétně. Proto byly reace takové jaké byly. Neni z něj vůbec zřejmé jesti chcete v budoucnu produkovat kuřata a nebo vajíčka pouze na konzumaci. Podle mne by jste chtěla líhnout vbudoucnu i kuřata, když chcete vajíčka od dvou chovatelů. Zřejmé je jenom to že to chcete pro radost, ale v zápětí uvádíte že by jste si ráda i přilepšila. Jsou plemena jako je leghornka, vlaška, češka co si většinu potravy nahledají a sačilo by jim na večer něco přihodit. Je tady spousta ale. Jmenované plemena jsou nejlepší nosnice po hybridkách, je tady první ale, nedostanou li dobře nažrat, budou potravu hledat třeba i za plotem. Další je že ponesou málo při nedostatečném krmaní a špatném složení potřěbných látak. A to platí né jenom pro plemena, ale i pro vesnickou směs. Ano ony ponesou a je tady dalšíale, dvacet slepic vám vyprodukuje pět šest vajíček deně. To samé hrozí při krmení zbytky kdy hrozí ztučnění a výsledej se stený. Navíc se mohou dostavit nemoci jako tžeba kokcidióza. Při nedostatku vápníku budou snášet vajíčka bez skořápek a většinou je rozšlapou v hnízdě. V zimě si nahledaj velice málo k snědku a tak se musí krmit intenzivněji a také záleží na kurníku jak je zateplený a jaká je venkovní teplota. Slepice musí dát mnoho rnergie do udržení tělesného tepla a na vajíčka nezbyde. Proto je dobré se předzásobit krmivem. Když budu pokračovat dál (jestli vás to baví číst) co s přebytky. Ono se řekne, to prodám, ale komu. To samé je s kuřaty. Navíc odchovat je bez směsi ? Nestačí jim nadrobit jenom chleba. V tomto stylu vám to naznačila i pani petboh a myslím že vás žádnam případě nechtěla urářet tak jato to nebyl ani můj úmysl. Začátek je vždy těžší a i nákladnější a je třeba s tím počítat. Co se týče vybavení, neni potřeba nic nakupovat. Doma se pokaždé nějaká nádoba najde a na krmení stačí stlouct korýtko z prkének.Je jenom na vás jestli tohle příjmete jako radu, nebo vás to odradí od chovu slepic.
V kažém případě přeju vám i všem hezký den.

Prepáčte ja som nepovedala že nechcem dávať na krmivo ale odmietam zmesky, neverím im a je mi jedno čo si o tom myslite. Som naturálny človek a určite viem že treba aj hydine pridavať. U nás doma sme vápnik dodavali škrupinami ak bolo treba kúpili sa vítamíny, samozrejmosťou je zrno a ja nepotrebujem hejna sliepok, nie sú mi potreba. Chcela som si zaobstarať nejaké pekné plemeno ktoré môžem aj odchovať a možno nejaké kuriatka predať ak nie svet nekončí.
Chcela som niečo iné čo poteší aj oko, nechcela som kvantitu.
Nakoľko som tu už zažila reakcie rôzne, nemyslím teraz môj príspevok lebo ja tu chodím asi dva roky, snažila som sa napísať tak aby to bolo prijateľné, no pravda je taká že čím viac rozmášľate ako napísať aby ste nevyvolal reakcie ktoré odradia, tak skôr sa to stane.
Takže mi nevnucujte veci ktoré som nenapísala.
Myslela som že ak som písala čistokrvné plemeno tak som ho nechcela na nejaký veľkochov ale mať radosť aj z odchovu, tak ako som už písala vyššie, ak by mi išlo o vajcia tak si kúpim sliepky z auta.
Http://www.csch-trutnov.cz/novinky/
http://www.pravachovatelska.websnadno.cz/Plemena-Slepic.html
http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/kur.html
Tady je pár adres kde si můžete prohlédnout drůbež a popřípadě přečíst o jejich vlastnostech a způsobu chovu. Pak si zadat na iFauně inzerci a označit kraj ve kterém bydlíte. Tady si můžete vybrat plemeno které je dostupné v blízkém okolí, anebo dát do vyhledávače konkrétní plemeno a pak se spojit třeba s chovatelem.
Ještě se vrátím k tomu vašemu úvodnímu článku, kde jste napsala " Chcela by som chovať aj na prilepšenie, preto že vyžiť z invalidného je naozaj umenie a hlavne ak ostane iba ten jediný príjem." To je ta nešťastná formulace po které snad každý nabyde dojmu že to chcete na výdělek. Věřte že vás nikdo nechtěl nijak osočovat nebo jinak prudit a vše napsané bylo myšleno v dorém, tak nám to promiňte jestli vám to tak vyznělo.
Jestli chcete nějaké doporučení na konkrétní plemeno, tak to moje je zdrobnělá viandotka. Je několik barevných rázů a na pohled jsou nádherná, ale to samé jsou i vlašky.
Přeju vám ať si dobře vyberete.

Dakujem, nad tou vyandotkou zdrobnenou rozmýšľam od začiatku.
Dakujem aj za linky, ten jeden som nepoznala.
Wyandotku zdrobnělou mám (stříbrná černě lemovaná). Výhoda: velký výběr barev, nejsou moc náročné na prostor, dost nesou. Nevýhoda: ty moje jsou dost plaché (není to můj odchov), velmi hrabou, takže vše okamžitě zničej
Jinak se nenechte odradit, každý nějak začínal a postupem času budete sama vidět, co a jak vám vyhovuje

Dadu veľmi pekne dakujem, takýto postreh je pre mňa dôležitý.
dadu
napsal(a):
Wyandotku zdrobnělou mám (stříbrná černě lemovaná). Výhoda: velký výběr barev, nejsou moc náročné na prostor, dost nesou. Nevýhoda: ty moje jsou dost plaché (není to můj odchov), velmi hrabou, takže vše okamžitě zničej
Jinak se nenechte odradit, každý nějak začínal a postupem času budete sama vidět, co a jak vám vyhovuje
Práveže u mňa je to naopak. Moje sú krotké, nechajú sa chytiť, pretože s nimi trávim vela času a odmalička si ich vypiplávam. A nehrabú skoro vôbec

Dakujem, aj ja si myslím že záleží to od toho ako sa vyliahnu, s kým sú, je to ako aj s inými zvieratkami.
Mirko, možno si najlepšiu predstavu o plemenách a ich užitkovosti urobíš, ak klikneš na stranky SZCH na vzornik plemien hrabavej hydiny. Sú tam aj obrázky, i údaje o hmotnosti plemena, znáške a veľkosti vajec. Pre prvotnú inšpiráciu to je určite dobré vodítko: http://szch.sk/vzornik-hydina/
A aj priamo tu na Ifaune najdeš o mnohých plemenách veľa informácii v "článkoch"
o hydine.
Http://www.eggzy.net/breeds/index/page:1/sort:production_level/direction:desc
nieco podobne ako je toto, ale pr. aj filter podla hmotnosti sliepka/kohut.
mirko
napsal(a):
Dobry den,
neviete prosim vas niekto kde by sa dal stiahnut zoznam/tabulka plemien sliepok.
Napadlo ma, ze by to mohlo pomoct pri vybere plemena, zoradit napr. podla znazky, hmotnosti, atd.
Dakujem.
Napriklad take vranohlavky maju velmi dobru znasku. Konkretne mi to vychadza 204 kusov vajicok na nosnicu za rok. Teraz mi zacala znaska zaciatkom decembra co je uplne super. Vranohlavka ma maly orechovy hreben a zime tak netrpia omrzanim, je podobna vlaske, lahke nosne plemeno. Za mna palec hore
Zalezi uz na vas co od sliepok ocakavate...
Ja som tento rok zacal chovat sliepocky, mam Australorpky.
December tiez pekne nosili, teraz v mrazoch trochu menej, ale stale od 7 sliepok mame 4-6 vajec.
Sliepky su to pekne, a na pastve vizeraju super :) vysoko neliataju.
No predpokladam ze spotreba krmiva na vajicko bude horsia ako u lahkych alebo zdrobnelych.
mirko
napsal(a):
Ja som tento rok zacal chovat sliepocky, mam Australorpky.
December tiez pekne nosili, teraz v mrazoch trochu menej, ale stale od 7 sliepok mame 4-6 vajec.
Sliepky su to pekne, a na pastve vizeraju super :) vysoko neliataju.
No predpokladam ze spotreba krmiva na vajicko bude horsia ako u lahkych alebo zdrobnelych.
Chovate mesovo-nosive plemeno takze aj spotreba krmiva bude vyssia.
Našiel som jeden starý americký plagát z r.1918, v ktorom sa odporúča v každej domácnosti chovať na dvore 2 sliepky/osobu, čo zabezpečí sebestačné zásobenie vajec pre rodinu. V závere je heslo s priblžným obsahom: "V čase mieru rekreacia so ziskom a v čase vojny občianska povinnosť".
Bez občan.povinností

XXX.XXX.155.3
Moc pěkně jsi to Petře vystihl. Ale dvě slepice na osobu je málo, to ti řekne každý se selským rozumem, necítící občanskou povinnost, ale myslící alespoň na ty mu blízké.
Také si povšimněte té dostačující "stříšky" pro slepice.
Dnešní chovatel se nechá státem přinutit chov zlikvidovat a ještě vnutí druhému myšlenku že by se měl střelit do kolene - tedy pokud neudělá pro slepice zděný palác, kde budou celý den bez pohybu a slunce zavřené, že nemá vůbec chovat. A pochopitelně jen jednu "rasu", a něco čistokrevného, takže bez elektřiny a líhně si také ani neškrtne. Je to ale pořád ještě méně zhovadilé jako ti co "vydělávají" na vejcích a kohouty tedy rozhodně ne.
(Poznámka, která se vám všem může brzy hodit: Když není nic jiného na 6-8 vejcích denně se dá nějakou dobu - řekněme 3 až 4 měsíce - přečkat, hubnout je-li z čeho, ale neatrofovat ve svalech a tedy zůstat při síle. Vejce lze jíst syrová, což je dokonce vhodné, a zabere to minimum času. Kdo množí, přes zimu - před jarem - z kohoutů opět také vyžije, mrazák netřeba krmit je aby dorostli vyjde na stejno.)
Už zbývá jen slepicím vysvětlit, že mají povinnost snášet.