Maransky - rozšíření množství barevných rázů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.7.2016 00:21
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Dobrý den, zakládám tuto diskuzi za účelem rozšíření množství barevných rázů maransek u nás. V ČR je uznaných pět barevných rázů maransek a to: bílé, černé, černé měděnokrké, bílé kolumbijské a krahujcové. Klub maransek se rozhodl začlenit ještě další dva rázy a to: modré měděnokrké a černostříbrné, avšak když jsem začínal s chovem nebylo takřka možné sehnat jiný barevný ráz než maransky černé měděnokrké. Začal jsem trošku pátrat a v zemi původu ve Francii mají barevných rázů dokonce 12, což určitě nebude konečné číslo. Po pár měsících se mi nakonec povedlo sehnat ony černostříbrné ze Slovenska. Fotky přikládám v příloze. Teď už jen řeším problém většiny chovatelů vzácné drůbeže a to kde sehnat nepříbuznou krev, což mě přivádí zpátky k účelu této diskuze a to rozšíření řad chovatelů těchto vzácných barevných rázů, vzájemná interakce mezi chovateli těchto maransek a hlavně zabránění příbuzenskému křížení z důvodů nedostupnosti nepříbuzné krve.

29.7.2016 00:27
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

29.7.2016 00:33
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Černostříbrné maransky 4 měsíce.

29.7.2016 17:29
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

Barevné rázy uvedené ve vzorníku jsou zcela mimo realitu.
V podstatě se z nich u nás a v okolních zemích chovou pouze bílé.
Nejčastěji chovaný barevný ráz černé měděnokrké je ve vzorníku chybně uveden jako měděně prsé - což neodpovídá realitě.

V reálu se u nás a v okolních zemích chovají -
černé měděněkrké - schwarz-kupfer
modré měděněkrké - blau-kupfer
splash (štěpené z modrých měděněkrkých) - to náš vzorník vůbec nezná - viz diskuse https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/868141/maranska-modra#a3092467
bílé - weiss
černé stříbrokrké - schwarz-silber ( to jsou ty Vaše - nikoli černostříbrné)
zlatě pšeničné - gold-weizenfarbig

Ve Francii na EV bylo k vidění další řada zajímavých rázů, které se jistě časem rozšíří i k nám.

Mě zaujali třeba v barvě Hempšírek - tedy po našemu měděně červené - německy goldbraun viz foto.

29.7.2016 18:35
Arisko

XXX.XXX.133.237

Prikladám pár fotografií:
Krahulčie.

29.7.2016 18:45
Arisko

XXX.XXX.133.237

29.7.2016 20:38
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

pastevecovci napsal(a):
Barevné rázy uvedené ve vzorníku jsou zcela mimo realitu.
V podstatě se z nich u nás a v okolních zemích chovou pouze bílé.
Nejčastěji chovaný barevný ráz černé měděnokrké je ve vzorníku chybně uveden jako měděně prsé - což neodpovídá realitě.

V reálu se u nás a v okolních zemích chovají -
černé měděněkrké - schwarz-kupfer
modré měděněkrké - blau-kupfer
splash (štěpené z modrých měděněkrkých) - to náš vzorník vůbec nezná - viz diskuse https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/868141/maranska-modra#a3092467
bílé - weiss
černé stříbrokrké - schwarz-silber ( to jsou ty Vaše - nikoli černostříbrné)
zlatě pšeničné - gold-weizenfarbig

Ve Francii na EV bylo k vidění další řada zajímavých rázů, které se jistě časem rozšíří i k nám.

Mě zaujali třeba v barvě Hempšírek - tedy po našemu měděně červené - německy goldbraun viz foto.

Přesně jak píšete taxonomie barevných rázů maransek u nás je velice divoká záležitost. V různých článcích na různých stránkách jsem se už setkal s maranskou černou měděněkrkou, černou měděněprsou, maranskou měděněčernou, ale taky s maranskou bronzovokrkou a dalšímý variacemi. Dokonce se tato kauza dostala i do zahraničí, když se ptali na názor pana Manfreda Krätschema, posuzovatele drůbeže z německa, který k nám jezdí posuzovat na výstavy maransky na jedné výstavě co si o tom myslí dpověděl: Barevný ráz Maransek černě měděno-prsé neznám, ja jsem zde posuzoval Maransky černě-měděné. To je název uznaný ve všech státech Evropske Unie a tak jej definuje i Evropský vzorník drůbeže vydaný v Německu. Myslím, že i vzorník vydaný v Čechách a Čechy jsou státem EU by to mělo být automaticky akceptováno. Název –prsé nebo –krké je nový barevný ráz a je třeba to tak i brát. Myslím, že u Vás je to pouze administrativní problém a odstraníte ho v brzké době. Z těchto důvodů taky nenazývám svoje slepice maranskami černými stříbrnokrkými ani černými stříbroprsými ale maranskami černostříbrnými podle Francouzského originálu: ´´Noir a`camail argente`´´, tedy černostříbrné stejně jako uvádíte vy Schwarz- silber. Třeba se nakonec změny opravdu dočkáme, protože nové rázy nejsou jenom ve Francii ale už i u nás. Při shánění mých slepic jsem narazil i na Paní chovatelku co chová maransky černé, černostříbrné, černé měděněkrké, modré měděněkrké, modré stříbrokrké, splash, bílé, červené černoocasé a zlatě pšeničné, což už je celkem slušná paleta. Bohužel vaše měděně červené zatím ještě nemá ale jedná se podle mě také o moc pěkný barevný ráz.

29.7.2016 20:46
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Arisko napsal(a):
Prikladám pár fotografií:
Krahulčie.

Děkuji za krásné příspěvky do diskuze. Můžu se zeptat z jaké výstavy jsou fotky pořízeny? Nemáte náhodou fotky i maransek černostříbrných?

29.7.2016 21:38
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

zatloukallukas napsal(a):
Přesně jak píšete taxonomie barevných rázů maransek u nás je velice divoká záležitost. V různých článcích na různých stránkách jsem se už setkal s maranskou černou měděněkrkou, černou měděněprsou, maranskou měděněčernou, ale taky s maranskou bronzovokrkou a dalšímý variacemi. Dokonce se tato kauza dostala i do zahraničí, když se ptali na názor pana Manfreda Krätschema, posuzovatele drůbeže z německa, který k nám jezdí posuzovat na výstavy maransky na jedné výstavě co si o tom myslí dpověděl: Barevný ráz Maransek černě měděno-prsé neznám, ja jsem zde posuzoval Maransky černě-měděné. To je název uznaný ve všech státech Evropske Unie a tak jej definuje i Evropský vzorník drůbeže vydaný v Německu. Myslím, že i vzorník vydaný v Čechách a Čechy jsou státem EU by to mělo být automaticky akceptováno. Název –prsé nebo –krké je nový barevný ráz a je třeba to tak i brát. Myslím, že u Vás je to pouze administrativní problém a odstraníte ho v brzké době. Z těchto důvodů taky nenazývám svoje slepice maranskami černými stříbrnokrkými ani černými stříbroprsými ale maranskami černostříbrnými podle Francouzského originálu: ´´Noir a`camail argente`´´, tedy černostříbrné stejně jako uvádíte vy Schwarz- silber. Třeba se nakonec změny opravdu dočkáme, protože nové rázy nejsou jenom ve Francii ale už i u nás. Při shánění mých slepic jsem narazil i na Paní chovatelku co chová maransky černé, černostříbrné, černé měděněkrké, modré měděněkrké, modré stříbrokrké, splash, bílé, červené černoocasé a zlatě pšeničné, což už je celkem slušná paleta. Bohužel vaše měděně červené zatím ještě nemá ale jedná se podle mě také o moc pěkný barevný ráz.

Zvláštní, že nemáte problém s tím, že schwarz-kupfer je černá měděněkrká, ale zcela identický barevný ráz, kde pouze barvu měděnou nahrazuje barva stříbrná schwarz-silber máte problém nazvat černou stříbrokrkou a oháníte se překladem.
Neřešte překlad, české názvy barevných rázů mají svůj systém a né vždy odpovídají překladu.

Vámi zmíněné - otrocky přeložené červené černoocasé - jsou ty samé, které byly na mnou připojených fotkách.
Německy je to goldbraun - tedy zlatohnědá a česky je to měděně červená.
Není to žádná novinka, je to barevný ráz, ve kterém se chovou Hempšírky a nikoho by nenepadlo ho nazývat červený černoocasý.
červené černoocasé je v našem vzorníku název pro zcela jiný barevný ráz.
Buďte klidný, žádné změny názvosloví se kvůli maranskám nedočkáte, bude daleko lepší si nastudovat barevné rázy v našem platném vzorníku.

Osobně klubu chovatelů maransek fandím a některé členy osobně znám, možná by nebylo od věci si na některou klubovou schůzi pozvat fundovaného posuzovatele, aby vám názvosloví barevných rázů náležitě vysvětlil.

29.7.2016 22:40
jako001

XXX.XXX.109.93

Zaujimavy clànok no situàcia je osemetnà s tym nàzvoslovim preto ja osobne pouzivam radsej francuzkè nàzvy, ako clen sk maransklubu a ako chovatel tohto plemena vsak s jednym nesuhlasim a to ze slash je farebny ràz je to vystepenie cize geneticky odpad ktory sa pouziva na vytvorenie modromedenej, v krajine povodu sa pokusali tento ràz ustàlit ale vzhladom na roznu variantu vystepenia a geneticku nestàlost to asi po 10 rokoch nadsenci vzdali, ak si pozriete vzornik fr maransklubu tam ani uvedeny neni :
je pravda ze vo francii je 12 farebnych ràzov niektorè su vsak pravdepodobne zaniknutè napriklad noir uni, cize celocierna.Problèm dalej je preklad nàzvoslovia Variété Fauve acajou à queue noire, doslovny preklad znie mahagonovà ciernochvostà nemci to zjednodusily na hnedodcervenu zial nàzvy farebnych ràzov sa prekladaju co si myslim ze je skoda vsetky by sa mali uvàdzat podla nàzvu pod akym su uvedenè v krajine povodu zamedzilo by sa mnohym nepresnostiam a to nie len pri maranskàch pre potesenie fotka kuriatok.

30.7.2016 00:46
Arisko

XXX.XXX.133.237

30.7.2016 08:04
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

jako001 napsal(a):
Zaujimavy clànok no situàcia je osemetnà s tym nàzvoslovim preto ja osobne pouzivam radsej francuzkè nàzvy, ako clen sk maransklubu a ako chovatel tohto plemena vsak s jednym nesuhlasim a to ze slash je farebny ràz je to vystepenie cize geneticky odpad ktory sa pouziva na vytvorenie modromedenej, v krajine povodu sa pokusali tento ràz ustàlit ale vzhladom na roznu variantu vystepenia a geneticku nestàlost to asi po 10 rokoch nadsenci vzdali, ak si pozriete vzornik fr maransklubu tam ani uvedeny neni :
je pravda ze vo francii je 12 farebnych ràzov niektorè su vsak pravdepodobne zaniknutè napriklad noir uni, cize celocierna.Problèm dalej je preklad nàzvoslovia Variété Fauve acajou à queue noire, doslovny preklad znie mahagonovà ciernochvostà nemci to zjednodusily na hnedodcervenu zial nàzvy farebnych ràzov sa prekladaju co si myslim ze je skoda vsetky by sa mali uvàdzat podla nàzvu pod akym su uvedenè v krajine povodu zamedzilo by sa mnohym nepresnostiam a to nie len pri maranskàch pre potesenie fotka kuriatok.

1. splash - máte naprostou pravdu - uvedl jsem ho proto, že se ho členové marans klubu snažili vystavovat na CV a dožadovali se posouzení. Proto jsem připojil odkaz na diskusi, kde se to probíralo.

2. Variété Fauve acajou à queue noire - to opravdu není nic jiného, než přenesený barevný ráz hempšírky na maransku - ten stejný výraz používají francouzi pro hempšírky - němci nic nezjednodušili, pouze nazývají tuto barvu tak jak jsou zvyklí - tedy goldbraun.

Stejně jako v Čechách to bude měděně červená. Francie určitě není krajinou původu tohoto barevného rázu (všeobecně). Nelze přece nazývat stejnou barvu u různých plemen rozdílnými názvy.

30.7.2016 10:08
jako001

XXX.XXX.109.93

pastevecovci napsal(a):
1. splash - máte naprostou pravdu - uvedl jsem ho proto, že se ho členové marans klubu snažili vystavovat na CV a dožadovali se posouzení. Proto jsem připojil odkaz na diskusi, kde se to probíralo.

2. Variété Fauve acajou à queue noire - to opravdu není nic jiného, než přenesený barevný ráz hempšírky na maransku - ten stejný výraz používají francouzi pro hempšírky - němci nic nezjednodušili, pouze nazývají tuto barvu tak jak jsou zvyklí - tedy goldbraun.

Stejně jako v Čechách to bude měděně červená. Francie určitě není krajinou původu tohoto barevného rázu (všeobecně). Nelze přece nazývat stejnou barvu u různých plemen rozdílnými názvy.

Musim sa priznat ze nehladal som vznik tohto farebnèho ràzu, ja som len uviedol priklad ale vseobecne je michung v nàzvoslovi, a to nielen u hydiny, ale my totu asi nevyriesime.

30.7.2016 10:21
luxdkas

XXX.XXX.81.59

Mne sa páčia Maransky Rebhuhnfarbig alebo teda Jarabičie
Fotky sú z tejto stránky, kde sú uvedené ešte aj ďalšie farebné rázy...okrem Jarabičej

30.7.2016 12:14
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

pastevecovci napsal(a):
Zvláštní, že nemáte problém s tím, že schwarz-kupfer je černá měděněkrká, ale zcela identický barevný ráz, kde pouze barvu měděnou nahrazuje barva stříbrná schwarz-silber máte problém nazvat černou stříbrokrkou a oháníte se překladem.
Neřešte překlad, české názvy barevných rázů mají svůj systém a né vždy odpovídají překladu.

Vámi zmíněné - otrocky přeložené červené černoocasé - jsou ty samé, které byly na mnou připojených fotkách.
Německy je to goldbraun - tedy zlatohnědá a česky je to měděně červená.
Není to žádná novinka, je to barevný ráz, ve kterém se chovou Hempšírky a nikoho by nenepadlo ho nazývat červený černoocasý.
červené černoocasé je v našem vzorníku název pro zcela jiný barevný ráz.
Buďte klidný, žádné změny názvosloví se kvůli maranskám nedočkáte, bude daleko lepší si nastudovat barevné rázy v našem platném vzorníku.

Osobně klubu chovatelů maransek fandím a některé členy osobně znám, možná by nebylo od věci si na některou klubovou schůzi pozvat fundovaného posuzovatele, aby vám názvosloví barevných rázů náležitě vysvětlil.

Vidím že vy si na českém názvosloví asi zakládáte tak vám to nebudu brát pro mě je důležité jak slepice vypadá ne jak ji kdo pojmenuje. Ať si každý zvolí co mu víc padne, hlavně když se domluvíme. To že české názvy neodpovídají překladu mě trošku mrzí ale jak píše jako001 my to tu asi nevyřešíme a to že se oháním doslovným překladem černostříbrná nemá jiný význam než praktický, protože všechny ostatní státý rozumí označení: černá-stříbrná, takže když sháním nepříbuznou krev ze zahraničí nemusím zdlouhavě vysvětlovat že mi u nás v ČR máme jiný název než všichni ostatní. Co se týče mého otrockého překladu červené černoocasé tak to není můj výmysl, ale označení Paní chovatelky s devíti barevnými rázy v hovorovém rozhovoru, ne nikde v odborném textu. Ona určitě zná vaše označení goldbraun ale abychom si rozuměli použila asi spíše popisnou formu označení vzhledu slepic. Označení černé měděněkrké jsem neuvedl v doslovném překladu z toho důvodu že toto označení je u nás už natolik zažité, že se mi zdálo příhodnější ho nechat v již zažité formě. Jak říkám důležité je abychom si rozuměli. Nezakládal jsem tuto diskuzi abych tady někoho náležitě poučoval nebo mu tady slepě tlačil svoji pravdu.

30.7.2016 12:18
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jako001 napsal(a):

Naprosto s vaší logikou souhlasím, když chovám francouzské plemeno tak používám francouzské názvy a jsem nejblíže pravdě, zvlášť mezi ostatními chovateli maransek, kteří se stejně dřív nebo později dopídí až ke kořenu původu a pak si nakonec všichni porozumí, ale jak píšete my to tu asi nevyřešíme. Kuřátka máte krásná. Jakému barevnému rázu se věnujete?

30.7.2016 12:19
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Arisko napsal(a):
Čierne striebornokrké.

Děkuji za odkaz a za fotky. Mohl bych se zeptat jaký barevný ráz chováte?

30.7.2016 12:22
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

luxdkas napsal(a):
Mne sa páčia Maransky Rebhuhnfarbig alebo teda Jarabičie
Fotky sú z tejto stránky, kde sú uvedené ešte aj ďalšie farebné rázy...okrem Jarabičej

Také pěkný barevný ráz ale myslím že u nás ani na Slovensku ho nikdo ještě nemá. Máte nejakou zkušenost s posíláním násadovek z této webové stránky? Když jsem sháněl právě ty černostříbrné tak jsem o tom dost uvažoval ale cena za vejce + doprava mi příšla přemrštěná. Otázkou totiž je jak kvalitní kuřata to taky potom budou.

30.7.2016 16:04
luxdkas

XXX.XXX.81.59

Také pěkný barevný ráz ale myslím že u nás ani na Slovensku ho nikdo ještě nemá. Máte nejakou zkušenost s posíláním násadovek z této webové stránky? Když jsem sháněl právě ty černostříbrné tak jsem o tom dost uvažoval ale cena za vejce + doprava mi příšla přemrštěná. Otázkou totiž je jak kvalitní kuřata to taky potom budou.

Ja som chcel brať vajíčka práve týchto Maransiek a Splash Maransiek a potom ešte aj Araucan Pšeničných, z tejto stránky. Ale potom kvôli osobným veciam, som ich nebral...ale aj kvôli celkovej cene... Ale ako keď som písal meil, tak odpísali a prístup bol milý, ale áno, tá cena...
Ale majú na tej stránke fotky ich sliepok...ale to je pravda, kto vie čo by z toho bolo.
Krásne rázy tam majú v ponuke, ale cena za vajce aj dopravu fakt dosť vysoká...ale tak nejdem súdiť, keďže som tie vajíčka nakoniec nebral...

30.7.2016 19:22
jako001

XXX.XXX.109.93

Naprosto s vaší logikou souhlasím, když chovám francouzské plemeno tak používám francouzské názvy a jsem nejblíže pravdě, zvlášť mezi ostatními chovateli maransek, kteří se stejně dřív nebo později dopídí až ke kořenu původu a pak si nakonec všichni porozumí, ale jak píšete my to tu asi nevyřešíme. Kuřátka máte krásná. Jakému barevnému rázu se věnujete?

No asi nastal cas aby som prezradil trochu viac mne, v tejto chvily màm dva farebnè ràzy cierne medenè, modro medenè, zajtra by sa mali liahnut striebornè jarabicie, v novebri pribudnu biele, biele kolumbie a psenicnè, tymto zatvàram tento rok vsetky moje su priamy import z francie od clenov maransklubu fr, a bol by som uz dalej mna blokovala len kapacita mojej malej liahne ale uz aj toto som vyriesil ale vzhladom na pokrocilu rocnu dobu uz nàsadovky tento rok iportovat nebudem..Màm to asi jednoduchsie som na mieste teda vo francuzku, odpadà jazykovà bariera, preto tu pisem bez diakrityki nie preto ze neviem ale màm fr klavesnicu aj ked ju prepnem na sk nevidim kde co je tak ze je to potom este horsie.Prajem privrzencom a chovatelom maransiek vsetko naj.

30.7.2016 19:26
jako001

XXX.XXX.109.93

jako001 napsal(a):
No asi nastal cas aby som prezradil trochu viac mne, v tejto chvily màm dva farebnè ràzy cierne medenè, modro medenè, zajtra by sa mali liahnut striebornè jarabicie, v novebri pribudnu biele, biele kolumbie a psenicnè, tymto zatvàram tento rok vsetky moje su priamy import z francie od clenov maransklubu fr, a bol by som uz dalej mna blokovala len kapacita mojej malej liahne ale uz aj toto som vyriesil ale vzhladom na pokrocilu rocnu dobu uz nàsadovky tento rok iportovat nebudem..Màm to asi jednoduchsie som na mieste teda vo francuzku, odpadà jazykovà bariera, preto tu pisem bez diakrityki nie preto ze neviem ale màm fr klavesnicu aj ked ju prepnem na sk nevidim kde co je tak ze je to potom este horsie.Prajem privrzencom a chovatelom maransiek vsetko naj.

Este pàr fotiek pre potesenie.

30.7.2016 23:23
beginner

XXX.XXX.210.123

Podle předsedy klubu Maransek, pana Václavíka, je správný český název Maransky černé měděněkrké.

30.7.2016 23:32
jako001

XXX.XXX.109.93

beginner napsal(a):
Podle předsedy klubu Maransek, pana Václavíka, je správný český název Maransky černé měděněkrké.

Ano tento nàzov je spràvny.

30.7.2016 23:57
dedoza

XXX.XXX.162.253

Chovam iba maransky cierno medene (dufam ze od novembra aj kolumbie ). Vo vacsine krajin pouzuvaju nazov cierno medene. Ale nie je to tak vsade. Niekomu mozno prekaza cesky nazov cierne medenokrke ale takto ich nazyvaju napriklad aj v Holandsku. Nedavno som prekladal nemecky text o povode maransiek a tu sa v obdobi vzniku plemena pouzival vyraz schwarz kupferhalsig, resp. iba kupferhalsig. Takze kedysi sa aj v nemecku pouzival tento termin. Ci tomu bolo tak aj vo FR neviem nakolko neovladam francuzstinu. Myslim, ze faktom je, ze pojem medenokrky blizsie opisuje dany farebny raz, nakolko uvadza, kde sa medena farba nachadza. Problem je, ze to plati len pre sliepky a nie kohuta. Myslim si, ze prave preto vacsina jazykov uvadza nazov iba ako cierno medeny. V kazdom pripade vyraz medenoprsy je naozaj velmi zavadzajuci. Aj ked trochu tej medenej farby na prsiach je prospesnejsi ako si vacsina mysli.

Mozno to tu nevyriesime, ako pise jako001 ale niekde treba zacat. Napriklad 14.8. v skanzene na Vychilovke, kde sa bude prezentovat aj slovensky Marans-Club. A pokracovat mozme na specialke maransiek ceskeho klubu smajlík. Ja sa teda urcite tesim.

31.7.2016 00:44
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

luxdkas napsal(a):
Ja som chcel brať vajíčka práve týchto Maransiek a Splash Maransiek a potom ešte aj Araucan Pšeničných, z tejto stránky. Ale potom kvôli osobným veciam, som ich nebral...ale aj kvôli celkovej cene... Ale ako keď som písal meil, tak odpísali a prístup bol milý, ale áno, tá cena...
Ale majú na tej stránke fotky ich sliepok...ale to je pravda, kto vie čo by z toho bolo.
Krásne rázy tam majú v ponuke, ale cena za vajce aj dopravu fakt dosť vysoká...ale tak nejdem súdiť, keďže som tie vajíčka nakoniec nebral...

Na přístup si taky nemůžu stěžovat ten byl ukázkovej, ale když jsme se dostali na celkovou cenu tak se mi protočily panenky a také já jsem se se vší slušností omluvil že to asi neklapne. Možná schůdná cesta by byla společná objednávka několika chovatelů dohromady, kteří by si zaplatili každý svá vejce ale cenu za dopravu by si rozdělili na rovné díly, pak už jen zbývá dořešit otázku jestli i tak, při snížené ceně, by výsledná cena odpovídala kvalitě chovného materiálu, popřípadě líhnivosti.

31.7.2016 00:57
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jako001 napsal(a):

Na diakritiku tady určitě nikdo nekouká, teda aspoň já se spíš kochám vašima fotkama a jen tiše závidím vašemu importu od členů klubu marans přímo z Francie. Nejvíc ze všeho vám ale závidím maransky strieborné jarabičie, tedy u nás stříbrně koroptví jak doufám. Toto zbarvení je pro mě srdcová záležitost. Původně jsem totiž hrozně dlouho sháněl právě toto zbarvení, bohužel ale bezúspěšně a proto jsem se nakonec spokojil s černostříbrnými, čehož rozhodně nelituji. Pořád mi však zůstali na mysli a tak jsem si za ně pořídil ještě alespoň slabou náhradu araukany stříbrokrké, což podle mého názoru je stejné zbarvení jako maransky stříbrně koroptví a jsme zpátky u nedokonalosti naší taxonomie barevných rázů. Každopádně vám také přeji hodně štěstí do dalšího chovu a chtěl bych se zeptat ještě na jednu otázku. Jak je to vlastně s barvou skořápek u maransek strieborně jarabičich? Někde jsem totiž četl že je problém u nich zachovat tmavou barvu skořápek, popřípadě nemáte náhodou vzorník barev, že by jste přímo napsal kterému číslu ve vzorníku vaše násadovky odpovídají? V příloze přikládám moje nashromážděné fotky.

31.7.2016 01:03
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

beginner napsal(a):

Souhlasím, proto jsem ho také nepřekládal doslovně. Myslím si že nemá zase smysl násilně měnit zažité označení ještě ke všemu u tak rozšířeného barevného názvu. Přesto si však myslím že taxonomie barevných rázů u nás by klidně snesla pár drobných úprav zvláště pak u nově se rozvíjejících barevných rázů.

31.7.2016 08:40
jako001

XXX.XXX.109.93

Na diakritiku tady určitě nikdo nekouká, teda aspoň já se spíš kochám vašima fotkama a jen tiše závidím vašemu importu od členů klubu marans přímo z Francie. Nejvíc ze všeho vám ale závidím maransky strieborné jarabičie, tedy u nás stříbrně koroptví jak doufám. Toto zbarvení je pro mě srdcová záležitost. Původně jsem totiž hrozně dlouho sháněl právě toto zbarvení, bohužel ale bezúspěšně a proto jsem se nakonec spokojil s černostříbrnými, čehož rozhodně nelituji. Pořád mi však zůstali na mysli a tak jsem si za ně pořídil ještě alespoň slabou náhradu araukany stříbrokrké, což podle mého názoru je stejné zbarvení jako maransky stříbrně koroptví a jsme zpátky u nedokonalosti naší taxonomie barevných rázů. Každopádně vám také přeji hodně štěstí do dalšího chovu a chtěl bych se zeptat ještě na jednu otázku. Jak je to vlastně s barvou skořápek u maransek strieborně jarabičich? Někde jsem totiž četl že je problém u nich zachovat tmavou barvu skořápek, popřípadě nemáte náhodou vzorník barev, že by jste přímo napsal kterému číslu ve vzorníku vaše násadovky odpovídají? V příloze přikládám moje nashromážděné fotky.

Tak farba vajec je hodne bledà, samozrejme vzornik faarebnosti màm odpovedaju cislu 4 niektorè 5 ale vo vseobecnosti je farba vajec co sa tyka tmavosti najtmavsie su cierne medenokrkè, potom nasleduje cierne striebornokrkè, a psenicnè vsetky ostatnè maju bledè vaajcia vo vseobecnosti sa tu vo francii vystavuju a sutazi len s vajciami od prvych dvoch menovanych, no neviem kolko bude strieborne jarabicich uvidime zajtra je den liaahnutia màm hodne mizernu bilanciu uz druhy kràt naslahanè vajcia pocas cesty z 23 màm 6, vajec predsa len vajcia isly 1800km ;este jeden iport zrejme urobim v tomto roku, ja màm cez maransklub fr kontakt na dvoch chovatelov striebornych jarabicich..

31.7.2016 08:48
jako001

XXX.XXX.109.93

dedoza napsal(a):
Chovam iba maransky cierno medene (dufam ze od novembra aj kolumbie ). Vo vacsine krajin pouzuvaju nazov cierno medene. Ale nie je to tak vsade. Niekomu mozno prekaza cesky nazov cierne medenokrke ale takto ich nazyvaju napriklad aj v Holandsku. Nedavno som prekladal nemecky text o povode maransiek a tu sa v obdobi vzniku plemena pouzival vyraz schwarz kupferhalsig, resp. iba kupferhalsig. Takze kedysi sa aj v nemecku pouzival tento termin. Ci tomu bolo tak aj vo FR neviem nakolko neovladam francuzstinu. Myslim, ze faktom je, ze pojem medenokrky blizsie opisuje dany farebny raz, nakolko uvadza, kde sa medena farba nachadza. Problem je, ze to plati len pre sliepky a nie kohuta. Myslim si, ze prave preto vacsina jazykov uvadza nazov iba ako cierno medeny. V kazdom pripade vyraz medenoprsy je naozaj velmi zavadzajuci. Aj ked trochu tej medenej farby na prsiach je prospesnejsi ako si vacsina mysli.

Mozno to tu nevyriesime, ako pise jako001 ale niekde treba zacat. Napriklad 14.8. v skanzene na Vychilovke, kde sa bude prezentovat aj slovensky Marans-Club. A pokracovat mozme na specialke maransiek ceskeho klubu smajlík. Ja sa teda urcite tesim.

No absolutne pravda, ked doslovne prelozim francuzky nàzov tak ten znie camail cuivrè, coz doslovne cierna s medenym krytim, nie krkom,.Samozrejme vsetkych ktomà zàujem o toto plemeno tiez pozyvam na podujatie do Vychylovky, a tesim sa na stretnutie.

31.7.2016 14:02
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jako001 napsal(a):
Tak farba vajec je hodne bledà, samozrejme vzornik faarebnosti màm odpovedaju cislu 4 niektorè 5 ale vo vseobecnosti je farba vajec co sa tyka tmavosti najtmavsie su cierne medenokrkè, potom nasleduje cierne striebornokrkè, a psenicnè vsetky ostatnè maju bledè vaajcia vo vseobecnosti sa tu vo francii vystavuju a sutazi len s vajciami od prvych dvoch menovanych, no neviem kolko bude strieborne jarabicich uvidime zajtra je den liaahnutia màm hodne mizernu bilanciu uz druhy kràt naslahanè vajcia pocas cesty z 23 màm 6, vajec predsa len vajcia isly 1800km ;este jeden iport zrejme urobim v tomto roku, ja màm cez maransklub fr kontakt na dvoch chovatelov striebornych jarabicich..

Bylo jasné že pigment se projeví i na barvě skořápky, ale i tak mi číslo 4-5 přijde na tento barevný ráz celkem dost, zvlášť když si to srovnám s některými inzeráty co inzerují násadová vejce maransek černých měděněkrkých, která stěží dosahují barvy 3-4. Nazítří držím palce snad se vám poštěstí.

31.7.2016 17:38
jako001

XXX.XXX.109.93

Dakujem dufam aspon v nieco,.

1.8.2016 16:49
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Chtěl jsem se zeptat. Nemá někdo kontakt na chovatele černostříbrných maransek, co by chtěl vyměnit nepříbuznou krev? Kohouti už se začínají škubat a já nemám to srdce je zaříznout, když jsem se s něma tak piplal a tak dlouho je sháněl.

1.8.2016 17:03
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

1.8.2016 18:33
jako001

XXX.XXX.109.93

Tak zatial sa striebornè jarabicie nekonaju nic z toho nebude, ach jaj aj toto sa stàva.

1.8.2016 19:16
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jako001 napsal(a):
Tak zatial sa striebornè jarabicie nekonaju nic z toho nebude, ach jaj aj toto sa stàva.

Třeba si jen dávají načas. Ještě bych to úplně nezatracoval. Jaký barevný ráz máte v plánu ještě letos importovat?

1.8.2016 19:40
jako001

XXX.XXX.109.93

Lukàs v prvom rade je to otom ze pristroj budy ukazal mrtvo zena pootvàrala vajicka vsetko mrtve, no je to uz jedno, no ak budu kuriatka a mlàdky doma potom sa pochvàlim dopredu som sa prvy kràt preriekol a vysledok je 0, takze ked sa podari tak sa zadari a potom to tu zverejnim.ale plany su velkè nechajme sa prekvapit este vàs porosim a ss spràvu skade ste dakujem.

1.8.2016 20:19
dedoza

XXX.XXX.162.253

jako001 napsal(a):
Lukàs v prvom rade je to otom ze pristroj budy ukazal mrtvo zena pootvàrala vajicka vsetko mrtve, no je to uz jedno, no ak budu kuriatka a mlàdky doma potom sa pochvàlim dopredu som sa prvy kràt preriekol a vysledok je 0, takze ked sa podari tak sa zadari a potom to tu zverejnim.ale plany su velkè nechajme sa prekvapit este vàs porosim a ss spràvu skade ste dakujem.

Jaaaj to snad ani nie je mozne. Tej smoly uz je trochu vela a zvlast to nepotesi pri tak zaujimavom raze smajlík. Strasne ma to mrzi.

1.8.2016 21:37
jako001

XXX.XXX.109.93

2.8.2016 17:59
jaandy

XXX.XXX.37.147

Odkial ste? Hladam chovatela maransiek najlepsie na vychode.

2.8.2016 18:27
jako001

XXX.XXX.109.93

jaandy napsal(a):

Kolega dedoza je blizsie od cadce a ja od novych zàmkov.

2.8.2016 19:37
jaandy

XXX.XXX.37.147

Dakujem

2.8.2016 20:03
dedoza

XXX.XXX.162.253

A odkial si ty? Odo mna pravdepodobne pojdu na jesen nejake kusy na vychod.

2.8.2016 21:03
jaandy

XXX.XXX.37.147

Kosice...

2.8.2016 22:14
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jaandy napsal(a):

Kdyby jste měl zájem tak já jsem kousek od Prostějova smajlík. Jaký barevný ráz chováte?

3.8.2016 10:47
ronx

XXX.XXX.101.188

Ja som tiež od Košíc, zatiaľ žiadne maransy nechovám ale ako tu píše dedoza tak na jeseň nejaké berem od neho.

3.8.2016 20:58
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

ronx napsal(a):
Ja som tiež od Košíc, zatiaľ žiadne maransy nechovám ale ako tu píše dedoza tak na jeseň nejaké berem od neho.

A jakému barevnému rázu se budete věnovat?

4.8.2016 13:20
jaandy

XXX.XXX.37.147

Kdyby jste měl zájem tak já jsem kousek od Prostějova smajlík. Jaký barevný ráz chováte?

Zadovazila som si ciernomedene...

5.8.2016 14:59
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jaandy napsal(a):

Tak přejem hodně štěstí do budoucího chovu...

5.8.2016 17:58
jako001

XXX.XXX.109.93

jaandy napsal(a):

Este bysom pripomenul existuje maransklub sk ak to snimy myslytevazne treba sa pripojit

5.8.2016 22:00
ronx

XXX.XXX.101.188

Venovať, nevenovať beriem to skôr ako hobby ale určite beriem čierne sliepočky a k nim modrého kohúta aby bola nejaká tá rozmanitosť na dvore.

6.8.2016 22:17
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

ronx napsal(a):
Venovať, nevenovať beriem to skôr ako hobby ale určite beriem čierne sliepočky a k nim modrého kohúta aby bola nejaká tá rozmanitosť na dvore.

Taky jsem to takhle bral, ale časem mě nadchlo vyšlechtit si slepice konkrétního rázu a dosáhnout dokonalého standardu plemene. Přejem hodně štěstí do budoucího chovu ať se vám daří.

7.8.2016 20:46
ronx

XXX.XXX.101.188

Ďakujem.

18.8.2016 07:07
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Pro oživení diskuze přidávám nové fotky.

20.8.2016 08:35
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Neví někdo proč kohoutovi na fotce zfialověla část hřebínku, ikdyž je letošní a mrazy nezažil?

20.8.2016 09:32
dedoza

XXX.XXX.162.253

Je spolu s dalsimi kohutmi? Moze ist o modrinu z poranenia od ostatnych kohutov. Mal som toho roku tiez takeho. Jedneho dna chodil bez zastavice. Celu mu cez noc museli pekne kolmo odstrihnut. Takze predpokladam ze po nom isli uz skor a tu modrinu mu sposobili oni. Jeden z najkrajsich smajlík.

20.8.2016 14:31
holis

XXX.XXX.3.11

V sobotu 27.8. Bude na výstavě v Žitenicích vystaveno více jak 20 maransek ve třech barevných rázech.

20.8.2016 22:02
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
Je spolu s dalsimi kohutmi? Moze ist o modrinu z poranenia od ostatnych kohutov. Mal som toho roku tiez takeho. Jedneho dna chodil bez zastavice. Celu mu cez noc museli pekne kolmo odstrihnut. Takze predpokladam ze po nom isli uz skor a tu modrinu mu sposobili oni. Jeden z najkrajsich smajlík.

Taky mě to napadlo, protože je pohromadě s ostatníma, ale myslel jsem že kdyby to byla modřina že mu to zmizí a má to už skoro měsíc pořád stejný a hlavně je to ten vůdčí kohout na kterýho si nikdo netroufne.

20.8.2016 22:06
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

holis napsal(a):
V sobotu 27.8. Bude na výstavě v Žitenicích vystaveno více jak 20 maransek ve třech barevných rázech.

Díky za informaci . Škoda jen že to mám já tak daleko nedal by jste sem vy osobně nebo někdo z účastněných potom fotky?

21.8.2016 07:48
dedoza

XXX.XXX.224.117

Taky mě to napadlo, protože je pohromadě s ostatníma, ale myslel jsem že kdyby to byla modřina že mu to zmizí a má to už skoro měsíc pořád stejný a hlavně je to ten vůdčí kohout na kterýho si nikdo netroufne.

No je celkom mozne, ze ja som si to zle vysvetlil len preto, ze u mna nakoniec o ten hreben prisiel. Takze bolo jasne, ze to suvisi s utokmi ostatnych. Mal som to totiz u viacerych nie len u toho jedneho. U nich to ale nedoslo tak daleko. V kazdom pripade tie fialove hrebene zmizli a vsetci su uz v poriadku. Mozno zmena krmiva, presun do inych priestorov, hormonalne posobenie. Napadli mi este cmeliky - odkrvenie hrebena? S nimi som tiez bojoval toho roku. Minuly rok si nespominam ze by som mal nIeco podobne.

21.8.2016 07:54
dedoza

XXX.XXX.224.117

holis napsal(a):

A nebude nejaka podobna vystava alebo najlepsie klubovka na Morave, resp. blizsie slovenskych hranic? Myslim, ze pan Vaclavik pisal na klubovej stranke, ze by bol rad, keby bola klubovka aj na Morave. Ta Lysa je predsa len kus cesty od nas.

21.8.2016 11:33
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
No je celkom mozne, ze ja som si to zle vysvetlil len preto, ze u mna nakoniec o ten hreben prisiel. Takze bolo jasne, ze to suvisi s utokmi ostatnych. Mal som to totiz u viacerych nie len u toho jedneho. U nich to ale nedoslo tak daleko. V kazdom pripade tie fialove hrebene zmizli a vsetci su uz v poriadku. Mozno zmena krmiva, presun do inych priestorov, hormonalne posobenie. Napadli mi este cmeliky - odkrvenie hrebena? S nimi som tiez bojoval toho roku. Minuly rok si nespominam ze by som mal nIeco podobne.

Právě že já to mám jenom u toho jednoho. Krmím Belgickým krmivem Verse Laga a do vody dávám ještě amivid. Čmelíky chvála bohu jsem ještě neměl a zatím ani nemám a kurník čistím každý týden. Koukal jsem na další diskuze a asi to bude opravdu tím, jak jste psal že se dozobali, akorát mi nejde do hlavy proč mu to nemizí. Jedná se právě taky o toho nejhezčího fešáka.

21.8.2016 11:38
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
A nebude nejaka podobna vystava alebo najlepsie klubovka na Morave, resp. blizsie slovenskych hranic? Myslim, ze pan Vaclavik pisal na klubovej stranke, ze by bol rad, keby bola klubovka aj na Morave. Ta Lysa je predsa len kus cesty od nas.

Právě za tímto účelem jsem letos vstoupil do klubu maransek cz. Chtěl bych na členské schůzi navrhnout možnost konání druhé klubové výstavy na výstavišti v Přerově. V Přerově je krásná a prostorná modernizovaná hala a hlavně už léta zažitá základna chovatelů, kteří ji v hojném počtu navštěvují na pravidelných burzách. Bavil jsem se o tom i s panem Jakabem a podle něho je burza v Přerově nejlepší v Čechách a já s ním souhlasím, protože se sem sjíždějí chovatelé z celé České republiky, Slovenska a Polska. Bylo by to podle mého názoru perfektní místo pro klubovou výstavu, kde by se mohli rozvíjet česko-slovenské vztahy mezi chovateli maransek a chovný materiál by se díky možnosti výměny nepříbuzné krve posunul kvalitativně mnohem dál. Problém je ten, že abych to navrhnul musím přez celou republiku do Lysé.

21.8.2016 15:16
holis

XXX.XXX.21.191

Právě za tímto účelem jsem letos vstoupil do klubu maransek cz. Chtěl bych na členské schůzi navrhnout možnost konání druhé klubové výstavy na výstavišti v Přerově. V Přerově je krásná a prostorná modernizovaná hala a hlavně už léta zažitá základna chovatelů, kteří ji v hojném počtu navštěvují na pravidelných burzách. Bavil jsem se o tom i s panem Jakabem a podle něho je burza v Přerově nejlepší v Čechách a já s ním souhlasím, protože se sem sjíždějí chovatelé z celé České republiky, Slovenska a Polska. Bylo by to podle mého názoru perfektní místo pro klubovou výstavu, kde by se mohli rozvíjet česko-slovenské vztahy mezi chovateli maransek a chovný materiál by se díky možnosti výměny nepříbuzné krve posunul kvalitativně mnohem dál. Problém je ten, že abych to navrhnul musím přez celou republiku do Lysé.

Nový výbor bohužel není tak akční jak by si členové klubu asi přáli. Doufám, že v lednu v Lysé se věci opět posunou o kousek dál, jinak náš klub rychle zanikne! Mohu Vám slíbit, že pro chod klubu udělám maximum. Budu rád, když se tam potkáme a případné připomínky stávajícímu výboru předložíte! Holis

21.8.2016 23:05
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

holis napsal(a):
Nový výbor bohužel není tak akční jak by si členové klubu asi přáli. Doufám, že v lednu v Lysé se věci opět posunou o kousek dál, jinak náš klub rychle zanikne! Mohu Vám slíbit, že pro chod klubu udělám maximum. Budu rád, když se tam potkáme a případné připomínky stávajícímu výboru předložíte! Holis

Vašeho slibu si vážím, taky bych se chtěl zapojit do té hybné síly a celé to posunout někam dál. Proto také navrhuju druhou klubovou výstavu v Přerově. Výstava na tomto zažitém místě by přilákala mnohé nové chovatele ze zahraničí a tím by se rozšířila základna spolupracujících chovatelů nadšených pro toto plemeno a povzneslo by to kvalitu chovného materiálu díky možné výměně nepříbuzného genetického materiálu. Tyto nevyvratitelné výhody výstaviště v Přerově rád přednesu výboru a také budu rád, když se v Lysé potkáme a prodebatujeme možné další postupy, jak posunout náš klub zase o kousek dál.

23.8.2016 10:06
holis

XXX.XXX.106.255

Výstava v Přerově je podle mého názoru v nešťastné době.14 dní po celostátní výstavě nemá smysl. Nikdo vám nedá ani né 14 dní po výstavě znova stejná zvířata. Viděl bych ideální termín říjen nebo konec února. Netuším, zda už výbor rozjednal nějaké výstaviště. Zkuste oslovit předsedu, nebo jednatele. Třeba vám k tomu řeknou více.

12345678

23.8.2016 10:49
12345678

XXX.XXX.70.117

V únoru ? To se můžete se snáškou násadových vajec od slepic vytažených na výstavu rozloučit.

23.8.2016 11:21
holis

XXX.XXX.106.255

Ano únor neni ideální. Ale když je celostátní v listopadu a první speciálka v lednu, tak prostoru pro další nezbývá. I já sbírám násadovky v lednu a únoru, ale nedávám na výstavu všechny slepičky a bez kohouta to také dva dni vydrží.

23.8.2016 13:38
dedoza

XXX.XXX.113.158

Ja osobne by som privital prelom 10./11. mesiaca. Aj ked su to mesiace dost zaplnene vystavami. Mne ten 1. a 2. mesiac pridu hlavne kvoli omrzlinam dost neprakticke. Mam iba drevene kurniky bez zateplenia a zvierata v nich iba prespavaju. Cez den su vonku. Aj preto som sa rozhodol pre maransky ako otuzile plemeno. Ale nech natieram hrebene ako kolvek, tie omrzliny tam su ci chcem alebo nie. Je mi ale jasne, ze v 10tom mesiaci nema zmysel robit vystavu nasadoviek.

23.8.2016 15:57
jaandy

XXX.XXX.37.147

Tohto roku sme postavili dreveny kurin,2x3m predpripraveny na rozdelenie na dve casti.Poctivo prespekulovany. Co ja viem ci mi to bude dost... ale mam tu este dva zelezne skelety zo psej budy 95x140 uz len oplastit s osb , pochvalte sa ako to mate zvnutra rozvrhnute aby sa to dobre cistilo a vetralo.

23.8.2016 18:12
dedoza

XXX.XXX.162.253

Kurnik 1
Cca 3 x 1,5 m. Predna stena z dvoch, do hora vyklopnych dveri. V lavych zabudovane dalsie dvierka s pletivom, ktore ked sa zavru tak netreba sklapat dvierka - vetranie v noci. Ked sa podopru vznika tak stolik, kde sa da polozit krmivo pripadne zvierata ked ich treba prezriet, kruzkovat atd. Zadna stena ciastocne z polykarbonatu kvoli svetlu. Pod kurnikom popolisko. Kurnik pouzivam ako odchovnu pre kurcata a neskor tu ostavaju iba kurick. Preto tam zatial nie je hniezdo. Hniezda su demontovatelne a davam ich pred znaskou.

23.8.2016 18:13
dedoza

XXX.XXX.162.253

Kurnik 2
Cca 2,5 x 1,25 m. Jedna dlha stena je zlozena z dvoch dvier. Je tak mozne otvorit komplet cel kurnik. V stene oproti je otvor s mriezkou cc 90 x 90 cm, na vetranie a svetlo - uzatvaratelny. Vchod je v pravej bocnej stene. Tento kurnik je iba pre odchov kohutov, bez hniezd. Tie sa daju ale dorobit v pripade potreby. Pod kurnikom prestor na popolisko a krmnu techniku pre pripad zrazok.

23.8.2016 18:16
dedoza

XXX.XXX.162.253

Kurnik 3
Cca 1,5 x 1,5 m. Jedna stena s oknom a vchodom pre zvierata sa da cela otvorit. V horej casti samostatny preistor na slamu, dezinfekciu a podobne. Hniezda posunute mimo hlavnu cast kurnika. Pod kurnikom popolisko, resp. priestor a krmnu techniku.

23.8.2016 19:07
jaandy

XXX.XXX.37.147

Dakujem. Ako to mas zmanazovane v obdobi zberu vajec? Pokusim sa vlozit fotky nasho diela...zvonka surove dosky zvnutra osb prichytene tak aby sa to dalo raz dva odklopit a dezinfikovat. Hore odvetravanie pod strechou z dvoch stran zatvaratelne. Hniezda zatial docasne.

23.8.2016 19:20
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Taky bych právě upřednostňoval, kdyby ta druhá klubovka byla někdy kolem října nebo listopadu kvůli těm násadovkám a odstupu od té první klubové výstavy, ale problém je ten že těch výstav je v tomto období opravdu hodně. Proto jsem právě také chtěl prosadit ten Přerov 03.-04. prosince jako poslední výstavu ale nedošlo mi že celostátní v Lysé je 14dní předtím. Otázkou je pro kolik chovatelů je Lysá až tak daleko že nepřijedou na první klubovku a tím pádem nepřijedou ani do Lysé na celostátní výstavu a ocení proto druhou výstavu v Přerově 14dní po celostátní. Zkusím zjistit jestli už není něco rozjednaného ale asi to bude nejlepší rozhodnou stejně na schůzy klubu aby to vyhovovalo většině a aby se pořádně prodebatovali všechny výhody.

23.8.2016 20:04
jaandy

XXX.XXX.37.147

K tomu ubytovaniu este...v zime to na noc cele zavries aj okna a su uplne zabedneni? Alebo im vetras? U vas su tuhsie zimy, uvidim ako sa im bude darit u mna...malokedy je tu cez den pod -10. Dostanu ciapku.

Krasne kohutiky mate obaja, vazny chlapi su to uz, nech sa dari.

23.8.2016 20:07
dedoza

XXX.XXX.58.41

jaandy napsal(a):
Dakujem. Ako to mas zmanazovane v obdobi zberu vajec? Pokusim sa vlozit fotky nasho diela...zvonka surove dosky zvnutra osb prichytene tak aby sa to dalo raz dva odklopit a dezinfikovat. Hore odvetravanie pod strechou z dvoch stran zatvaratelne. Hniezda zatial docasne.

Pekna pracicka Andy.

Pokial ide o nasadovky, tak ja liahnem relativne neskoro. Koniec aprila - maj. Takze ak mas na mysli namrzanie vajicok, tak sa ma to moc netyka. Naviac toho roku mali prikazane znasat po obede, ked sa vratim z roboty, tak dlho v tej zime neboli smajlík. No a kedze som mal iba jeden kmen, tak mi stacil ten jeden kurnik. Zvysne nasadovky som mal z Nemecka, takze sa nic nepoplietlo. Do zaciatku dalsej sezony mam v plane stihnut este 3 kurniky, nakolko budem mat 3 nepribuzne kmene. Tam by som ale este planoval kontrolne hniezda. Cas je ale velky nepriatel smajlík.

23.8.2016 20:15
dedoza

XXX.XXX.202.28

jaandy napsal(a):
K tomu ubytovaniu este...v zime to na noc cele zavries aj okna a su uplne zabedneni? Alebo im vetras? U vas su tuhsie zimy, uvidim ako sa im bude darit u mna...malokedy je tu cez den pod -10. Dostanu ciapku.

Krasne kohutiky mate obaja, vazny chlapi su to uz, nech sa dari.

Kazdy kurnik ma vetranie non stop. Nezavisle od tych okien. Tie su skor kvoli letnym teplotam. Keby sa to zabednilo dojde k zvyseniu vlhkosti a ta je horsia ako zima.

No ten moj fesak napravo pojde este do hrnca. Na zaciatku hrebena je taky maly dvojzub.

23.8.2016 22:49
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jaandy napsal(a):
Tohto roku sme postavili dreveny kurin,2x3m predpripraveny na rozdelenie na dve casti.Poctivo prespekulovany. Co ja viem ci mi to bude dost... ale mam tu este dva zelezne skelety zo psej budy 95x140 uz len oplastit s osb , pochvalte sa ako to mate zvnutra rozvrhnute aby sa to dobre cistilo a vetralo.

Opravdu krásnej kurník, všechna čest vychytanej do posledního detajlu. Svůj kurník nafocenej nemám ale mám pár vychytávek a tipů. Na celé podlaze kurniku mám staré linoleum a zvláště pak na trusném stolu, když čistím kurník linoleum celé vytáhnu a trus z linolea seškrábnu k rajčatům jako hnojivo. V prostoru pod hřady mám mezi jednotlivými hřady napnuté králičí pletivo, abych tak zamezil možnosti jakéhokoliv kontaku zvířat s trusem. Trus pak propadne králičím pletivem do prostoru mezi hřady a linoleum na trusném stolu. Pak jsem taky dlouho řešil správný tvar hřadů, že nesmí mít ostré hrany a ani nesmí být úplně kulaté, ale to jak vidím jste vyřešil zabroušením hran, já jsem se prošel lesem a nařezal jsem si rovné větve s oválným průřezem a myslím že jim to zatím vyhovuje teda aspoň jsem si nevšimnul žádné deformace.

24.8.2016 08:56
holis

XXX.XXX.51.15

Taky bych právě upřednostňoval, kdyby ta druhá klubovka byla někdy kolem října nebo listopadu kvůli těm násadovkám a odstupu od té první klubové výstavy, ale problém je ten že těch výstav je v tomto období opravdu hodně. Proto jsem právě také chtěl prosadit ten Přerov 03.-04. prosince jako poslední výstavu ale nedošlo mi že celostátní v Lysé je 14dní předtím. Otázkou je pro kolik chovatelů je Lysá až tak daleko že nepřijedou na první klubovku a tím pádem nepřijedou ani do Lysé na celostátní výstavu a ocení proto druhou výstavu v Přerově 14dní po celostátní. Zkusím zjistit jestli už není něco rozjednaného ale asi to bude nejlepší rozhodnou stejně na schůzy klubu aby to vyhovovalo většině a aby se pořádně prodebatovali všechny výhody.

Až něco zjistíte, tak prosím dejte vědět. Klidně do SZ.

24.8.2016 13:45
jaandy

XXX.XXX.37.147

@dedoza
Odmietam pozerat na kohuta do polievky, je to sympatak uz teraz mi je ho luto. Ked spravne chapem kontrolne hniezdo tak je na presnu indentifikaciu vajicka od sliepky. Ako ho oddelis v liahni aby sa ti kurence nepomiesali pri liahnuti? Vetranie nikde nevidim ale tiez planujem pod strechou nechat neustale skaru na odvetranie par u toho maleho zo psej budy.

@zatloukallukas
Pochvalu tlmocim polovicke, ja som len dirigovala a podavala klince. Cistim denne, beriem to zrana radom psy kozu aj sliepky, chodit si po tom velmi nestihnu. Gumolit som bohuzial stary pred par rokmi vyhodila, osb nie je prave na skrabanie idealne. Hnojim vykvasenym trusom v sude s vodou papriku. Paradajky klcujem ako burinu, rastie aj sama, nad 2metreju uz zastipnem, mozme sa nou ohadzovat. Rajska zahrada .

24.8.2016 14:39
dedoza

XXX.XXX.113.158

Vetranie vidno iba na tom kurniku 3. Prva fotka na lavaje stene take 4 hnede puntiky. Su to klasicke vetracie mriezky ake sa pouzivaju napr. v skriniach v domacnosti. Kurnik 2 ma vetraci otvor v tom okne. Ked sa zavrie nevyplni cely priestor okna ale v hornej casti ostane vetraci otvor. Kurnik 1, foto 2 - modre okienko vzadu sa da vybrat a nahradit mriezkou.

Ja pouziva jazeirkovu foliu na podlahu ale iba v odchovni ked su kuriatka. Je to asi najlacnejsia alternativa nepremokavej a pevnej folie. Mam ich aj na strechach.

Presne ako pises. Kontrolne hniezo sluzi na presnu identifikaciu vajicka. Vajcia hned po zbere odvazim a ceruzkou napisem hmotnost, datum a oznacim kmen pripadne cislo nosnice. Liahen viem rozdelit jednoduchymi prepazkami takze sa kuriatka nepomiesaju. Po oschnuti kridlova znacka a je vymalovne.

24.8.2016 20:21
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Jaandy mohl bych se zeptat jaké slepičky vlastně chováte?

24.8.2016 20:24
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
Vetranie vidno iba na tom kurniku 3. Prva fotka na lavaje stene take 4 hnede puntiky. Su to klasicke vetracie mriezky ake sa pouzivaju napr. v skriniach v domacnosti. Kurnik 2 ma vetraci otvor v tom okne. Ked sa zavrie nevyplni cely priestor okna ale v hornej casti ostane vetraci otvor. Kurnik 1, foto 2 - modre okienko vzadu sa da vybrat a nahradit mriezkou.

Ja pouziva jazeirkovu foliu na podlahu ale iba v odchovni ked su kuriatka. Je to asi najlacnejsia alternativa nepremokavej a pevnej folie. Mam ich aj na strechach.

Presne ako pises. Kontrolne hniezo sluzi na presnu identifikaciu vajicka. Vajcia hned po zbere odvazim a ceruzkou napisem hmotnost, datum a oznacim kmen pripadne cislo nosnice. Liahen viem rozdelit jednoduchymi prepazkami takze sa kuriatka nepomiesaju. Po oschnuti kridlova znacka a je vymalovne.

Chtěl bych se Vás zeptat na ty křídlové značky zatím jsem s nimi neměl žádnou zkušenost, ale dost o tom teď přemýšlím a tak bych se chtěl zeptat kde je sháníte jak dlouho drůbeži vydrží a jestli se vám stalo že by náhodou z křídla odpadly.

24.8.2016 20:29
jaandy

XXX.XXX.37.147

24.8.2016 20:54
vlastik88

XXX.XXX.92.43

Dobry den je zde nějaky chovatel z moravskoslezský kraje ?měl bych zájem o koupi kohouta maransky mědorke a popřípadě pokud by šlo koupím chovny kmen 1,2 děkuji za odpovědi na email hadesd@seznam.cz pořipadě prozvonit na číslo 731461757 a ja zavolám zpět.

24.8.2016 21:00
dedoza

XXX.XXX.202.28

Chtěl bych se Vás zeptat na ty křídlové značky zatím jsem s nimi neměl žádnou zkušenost, ale dost o tom teď přemýšlím a tak bych se chtěl zeptat kde je sháníte jak dlouho drůbeži vydrží a jestli se vám stalo že by náhodou z křídla odpadly.

Mam ich prvy rok ale prakticky su dozivotne. To by si museli roztrhnut tu slachu na ktorej su upevnene a to mi pride dost nepravdepodobne. U nas ich predava jedna pani, meno nepamatam ale treba objednat 1000 kusov - 0903 243 883. Vychadza to tesne pod 50€ aj s postovnym. No nestiholi by mi prist vcas toho roku, tak som mal nakoniec narychlo z liahne-shop.sk. Boli dost drahsie. Ja budem objednavat tych 1000 ks. Ked tak mozme nieco poriesit.

24.8.2016 21:11
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jaandy napsal(a):
Uvidime ako sa osvecia...

Určitě Vám budou dělat radost slepičky mají krásnej rámec. Kohoutek je stejně starej nebo je mladší?

24.8.2016 21:19
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
Mam ich prvy rok ale prakticky su dozivotne. To by si museli roztrhnut tu slachu na ktorej su upevnene a to mi pride dost nepravdepodobne. U nas ich predava jedna pani, meno nepamatam ale treba objednat 1000 kusov - 0903 243 883. Vychadza to tesne pod 50€ aj s postovnym. No nestiholi by mi prist vcas toho roku, tak som mal nakoniec narychlo z liahne-shop.sk. Boli dost drahsie. Ja budem objednavat tych 1000 ks. Ked tak mozme nieco poriesit.

Mě se právě líbí, že už od kuřete jim zůstanou napořád a v evidenci se mi to pak nebude plést. Měl jsem právě strach jestli se to nerozepne v tom zapínání. Nechám si to projít hlavou a kdyžtak se na nový rok ozvu děkuji za nabídku.

24.8.2016 22:24
dedoza

XXX.XXX.162.253

Odopnut sa to neda a ani znovu pouzit. Je tam protihrot, ktory to drzi uzamknute. To plati pre tieto hlinikove. Tie co vyzeraju ako taky maly visiaci zamok sa daju odopnut.

24.8.2016 23:50
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
Odopnut sa to neda a ani znovu pouzit. Je tam protihrot, ktory to drzi uzamknute. To plati pre tieto hlinikove. Tie co vyzeraju ako taky maly visiaci zamok sa daju odopnut.

Děkuji za iformace mám teď díky vám komplexnější obrázek možností jak to případně pak řešit, když se mi podaří rozšířit chov na více nepříbuzných kmenů. Ještě mám jednu otázku, co je ten důvod co konkrétně vás vedlo k tomu začít s křídelními známkami.

25.8.2016 08:15
dedoza

XXX.XXX.113.158

Tych dovodov je viac. Aj ked by sa vsetky dali zhrut do jedneho slova - evidencia. Ja nerobim priebeznu selekciu ale priebeznu evidenciu. Kedze kruzkovat ma zmysel niekde medzi 9 - 11 tyzdnom, potrebujem nejakym sposobom mat oznacene vsetky kurcata. Kym sa okruzkuju, potrebujem mat uz spustu informacii o kazdom z nich. Skusal som take veci ako farebne kruzky ale je to dost neprakticke.
Napriklad:
Jeden kruzok pre rozlisenie kmena.
Druhy kruzok pre rozlisenie ci je z tmaveho alebo bledsieho vajca (liahnem aj z bledsich, pretoze sa snazim aj o dobry exterier a ten je tazke dosiahnut z chovov selektovanych iba na farbu vajec).
Treti kruzok - maransky trpia jednym neduhom a to je pomale operovanie. Toto sa spravnou selekciou da eliminovat ale musi mat clovek prehlad a zaznacit si, ktore jedince maju tuto formu genu. Neskor su totiz operene vsetky rovnako.
Stvrty kruzok - na potvrdenie urcenia pohlavia perickovou metodou, resp. podla rastu chvostika u sliepociek. Tato metoda nie je 100% a nejako suvisi s genom pre pomale operovanie. Rovnoko dolezita informacia o ktorej chcem mat prehlad kvoli kontrole spravnosti odhadu.

Tak tu mame 4 kruzky na kazdom kurati, povedzme 6 mm. Tie vydrzia tak do 3. - 4. tyzdna a potom vymenit za vacsie smajlík.

To nehovorim o spuste dalsich informacii, ktore si zapisujem a viem porovnat ako sa ktory kus vyvijal, ktore zdalnlive chyby sa dokazali napravit a co nie.

Selekciu robim potom az ked kohuty dosiahnu ako taku kuchynsku zrelost.
Sliepocky selektujem az ked zacne znaska a delim na exterierove a "vajickove", resp. kuchynske. Ak sliepka nesplna exterierove poziadavky ale znasa pekne tmave vajcia je blbost ju vyradit. Ak je moznost, treba si zalozit minimalne dva kmene. Jeden pre exterier a jeden pre tmave vajicka. Idealny stav kedy exterierovo vyborne kusy znasaju aj krasne vajicka je sen kazdeho chovatela maransiek. Ale s jednym kmenom sa to dosiahne velmi tazko. Ja som tiez len na zaciatku smajlík.

25.8.2016 13:31
jaandy

XXX.XXX.37.147

To je paraaada, mozes zabavit celu skolku s farebnymi gumickami. Este prezrad kde sa da kupit ta fareba paleta na rozlustenie fatby vajec a ako vyzera udelatko na oddelenie vajca v liahni.

@lukas
Su rovnako stare, kohutik je vsak velmi uvedomely a stara sa uz teraz ...do vsetkeho.

25.8.2016 14:21
dedoza

XXX.XXX.113.158

U nas sa farebna skala asi kupit neda. Ja mam z DE malu ako vizitka a z FR velku. Nejake kusy su na klube. Neviem ci uz sa rozchytali.

Udelatko na rozdelenie liahne je absolutne jednoducha vec. Nemam moznost nafotit lebo je zbalene na povale ale maly nacrt hadam postaci. Ja to mam z tatranskeho profilu. Ideal asi nejake plastove dosticky. Spravit zarezy tak aby sa dali do seba zasunut dva a viac, podla toho, kolko priehradok treba. Po boku nejake dierky na lepsiu ventilaciu medzi sekciami. Samozrejme toto je do stvorcovej liahne.

26.8.2016 01:29
beginner

XXX.XXX.210.123

dedoza napsal(a):
Tych dovodov je viac. Aj ked by sa vsetky dali zhrut do jedneho slova - evidencia. Ja nerobim priebeznu selekciu ale priebeznu evidenciu. Kedze kruzkovat ma zmysel niekde medzi 9 - 11 tyzdnom, potrebujem nejakym sposobom mat oznacene vsetky kurcata. Kym sa okruzkuju, potrebujem mat uz spustu informacii o kazdom z nich. Skusal som take veci ako farebne kruzky ale je to dost neprakticke.
Napriklad:
Jeden kruzok pre rozlisenie kmena.
Druhy kruzok pre rozlisenie ci je z tmaveho alebo bledsieho vajca (liahnem aj z bledsich, pretoze sa snazim aj o dobry exterier a ten je tazke dosiahnut z chovov selektovanych iba na farbu vajec).
Treti kruzok - maransky trpia jednym neduhom a to je pomale operovanie. Toto sa spravnou selekciou da eliminovat ale musi mat clovek prehlad a zaznacit si, ktore jedince maju tuto formu genu. Neskor su totiz operene vsetky rovnako.
Stvrty kruzok - na potvrdenie urcenia pohlavia perickovou metodou, resp. podla rastu chvostika u sliepociek. Tato metoda nie je 100% a nejako suvisi s genom pre pomale operovanie. Rovnoko dolezita informacia o ktorej chcem mat prehlad kvoli kontrole spravnosti odhadu.

Tak tu mame 4 kruzky na kazdom kurati, povedzme 6 mm. Tie vydrzia tak do 3. - 4. tyzdna a potom vymenit za vacsie smajlík.

To nehovorim o spuste dalsich informacii, ktore si zapisujem a viem porovnat ako sa ktory kus vyvijal, ktore zdalnlive chyby sa dokazali napravit a co nie.

Selekciu robim potom az ked kohuty dosiahnu ako taku kuchynsku zrelost.
Sliepocky selektujem az ked zacne znaska a delim na exterierove a "vajickove", resp. kuchynske. Ak sliepka nesplna exterierove poziadavky ale znasa pekne tmave vajcia je blbost ju vyradit. Ak je moznost, treba si zalozit minimalne dva kmene. Jeden pre exterier a jeden pre tmave vajicka. Idealny stav kedy exterierovo vyborne kusy znasaju aj krasne vajicka je sen kazdeho chovatela maransiek. Ale s jednym kmenom sa to dosiahne velmi tazko. Ja som tiez len na zaciatku smajlík.

Mě přijde, že odchyt jednotlivých zvířat a porovnávání jejich čísla na křídelní známce s psanou evidencí je časově náročnější než výměna nánožních kroužků po dobu růstu. S nánožními barevnými kroužky vidím na první pohled do jakého hejna kdo patří a nánožní kroužek vyměním za chvíli. Kroužky pro kuřata a kuřice používám stále dokola, takže je to jednorázová investice.
Na jedince s pomalým opeřováním přece nemusíte používat další kroužek. Takového jedince je potřeba vyřadit ještě jako kuře, když je vada viditelná. Když ho necháte, o to víc budete mít starostí později. Vada není častá.

Líhnutí i ze světlejších vajec Maransek kvůli exteriéru považuji za chybný krok, obvzlášť v případě, když nevíte, zda alespoň v předchozí generaci bylo líhnuto z tmavého vejce, či ne. Je to škoda práce, peněz za krmení a času. Vyberete jednu, dvě exterierém pěkné slepice ze světlejších vajec (možná také žádnou) a co s tím horším zbytkem, který pravděpodobně ponese také světlejší vejce? Necháte si je na snášku? V tom případě existují jiná plemena, která nesou víc a mají světlá vejce.
Dovedete si představit, že půjdete na výstavu a ve výstavní kleci vaše Maranska snese světlé vejce? To není dobrá vizitka i kdyby ste odešel s pohárem. Maransku určuje barva vejce, a když nemáte pěknou slepici, můžete jít na výstavu s pěknými vejci, což je přeci super.

To nepíši ve zlém, jen si myslím, že jste to trochu překombinoval, ale je to samozřejmě vaše věc jestli to takhle děláte a přeji hodně štěstí.

26.8.2016 10:18
dedoza

XXX.XXX.113.158

Asi trochu doslo k rozdielnej interpretacii terminu bledsie vajce. Za maransku je povazovana sliepka znasajuca vajcia minimalne stupna 4. A tieto ja povazujem za bledsie. Rozdiel medzi 4 a povedzme 6 je podla mna tak markantny, ze 4 si zasluzi pomenovanie bledsie vajce. Aj ked samozrejme oproti beznym "hnedym" je tmavsie.

Takze ak sliepka znasa taketo vajcia a je exterierovo vynikajuca, ide do kmena s kohutom, ktory je exterierovo tiez dobry a podla moznosti z tmavsich vajec. Aby sa do buducna farba vylepsila.

Pokial znasa tmave vajcia a nema idelny exterier, putuje do kmena zameraneho na farbu vajec s kohutom z tmaveho vajca s co najlepsim exterierom. Aby sa vylepsil

Pokial znasa tmave vajcia a aj exterier je dobry ide do kmena s kohutom s tmavych vajec s dobrym exterierom.

Sliepky, ktore znasaju vajcia pod 4 a aj exterier mi nevyhovuje, putuje do hrnca alebo na vymenu za slamu, obilie, ... ludom, ktorym nezalezi na farbe vajec ani exteriery. Chcu mat proste iba nieco na dvore, za co nepotrebuju zaplatit peniazmi. Alebo darujem.

Pokial ide o to blede vajce na vystave. Ja liahnem na pomery cesko-slovenskych chovatelov relativne neskoro. Takze na vacsine vystav mi este nenesu. Okrem toho stres vie byt velky nepratel sfarbenia vajicok. A zo 6tky bez poroblemov spravi 2ku. Urcite by som ja osobne nikohu maransku nehodnotil podla vajicka zneseneho v strese na vystave.

Spotreba vajec sa u mna pohybuje tak 5 kusov / tyzden. Takze mne o vajcia ako potravinu vobec nejde. A ani naklady na krmivo ma nazaujimaju. Nie ze by som bol za vodou. To zdaleka nie a ani kvoli mojmu pristupu zjavne nikdy nebudem smajlík.

Ano jeden kruzok na rozlisenie kmena sa da samozrejme zniest. Ja ale tak ci tak beriem kurcata do ruky takmer kazdy den. Minimalne kvoli tomu aby si zvykali na manipulaciu. Takze tej pracnosti ohladom individualneho pristupu sa tak ci tak nezbavim. A ani nechcem.

Na jedince s pomalym operovanim nemusim pouzivat kruzok lebo mam kridelnu znamku. A ak budem mat kohuta s pomalym operovanim a z velmi tmavych vajec, tak ho nevyradim len kvoli vade operovania, ktora sa da potlacit v dalsich rokoch spravnym priparovanim. Na to ale potrebujem presnu evidenciu. Trochu to komplikuju prave tie sliepocky, pri ktorych si clovek moc isty byt nemoze, kedze im kvoli chromozomu Y chyba druha alela pre pre gen "k" a tak mozu byt nositelkami k, ks aj k+ bez zjavneho vonkajsieho prejavu. Prave o moznosti rozpoznania pomaleho operovania u slipociek sa snazim spolu s jednou chovatelkou z Nemecka a planujeme vela pozorovat, rozlisovat. Je urcite rozdiel ked ma sliepocka v prvom tyzdni chvostik a ked ho nema. Nie co to sposobuje a teoreticke domnienky mame ale treba to dokazat v praxi pokusmi. Na to farebne kruzky fakt nestacia.

Nechovam kvoli vajickam, vystavam a podobne. Aj ked sa ich zucastnujem. Mna na tom bavi ta genetika, pokusy a omyly, suvislosi. Kazdy kus, ktory ide odo mna dalej viem popisat a upozornit kupujuceho aky problem moze nastat. V com zviera zaostava a co je predpoklad, ze prinesie, aky boli jeho rodicia, atd.

31.8.2016 23:05
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Klobouk dolů za takovýto přístup k plemenitbě. Jsem taky zastánce individuálního přístupu, protože ke správnému výběru budoucího chovného materiálu je podle mě nezbytný. Řídím se heslem co kus to originál. Zatím to mám jednoduší, protože zatím řeším jenom exteriér. Kuřata jsem si sám nelíhnul a zatím mi slepice ani nenesou, takže nejvíc řeším tělesný rámec a hlavně zbarvení, ale i tak právě řeším potřebu individuálního rozlišení jednotlivých kusů. Kohoutky bezpečně rozeznám už od kuřete podle tvaru hřebenů a počtu zubů, ale se slepičkami je to už horší. Naštěstí jich mám zatím jenom pět a podle krčního závěsu, nohou, rousů a tvaru trupu dostala každá svoje jméno, pod kterým si je vedu v plemenné knize. Příští rok by mi však mohli dojít jména a proto budu určitě chtít ty křídelní známky. Nepřemýšlíte o chovu maransek černostříbrných, protože výměna chovného materiálu s chovatel s tak pečlivě vedeným chovem je splněné přání.

1.9.2016 12:35
jaandy

XXX.XXX.37.147

Viete mi doporucit literaturu ohladne genetiky sliepok? Chcem len na okraj podoknut ze selekcia na vsetko je selekcia na nic. Rodelenie na exterier a uzitok je cesta z ktorej uz niet navratu...

1.9.2016 16:05
dedoza

XXX.XXX.113.158

Klobouk dolů za takovýto přístup k plemenitbě. Jsem taky zastánce individuálního přístupu, protože ke správnému výběru budoucího chovného materiálu je podle mě nezbytný. Řídím se heslem co kus to originál. Zatím to mám jednoduší, protože zatím řeším jenom exteriér. Kuřata jsem si sám nelíhnul a zatím mi slepice ani nenesou, takže nejvíc řeším tělesný rámec a hlavně zbarvení, ale i tak právě řeším potřebu individuálního rozlišení jednotlivých kusů. Kohoutky bezpečně rozeznám už od kuřete podle tvaru hřebenů a počtu zubů, ale se slepičkami je to už horší. Naštěstí jich mám zatím jenom pět a podle krčního závěsu, nohou, rousů a tvaru trupu dostala každá svoje jméno, pod kterým si je vedu v plemenné knize. Příští rok by mi však mohli dojít jména a proto budu určitě chtít ty křídelní známky. Nepřemýšlíte o chovu maransek černostříbrných, protože výměna chovného materiálu s chovatel s tak pečlivě vedeným chovem je splněné přání.

Nepremyslam o chove dalsieho farebneho razu (aj ked kolumbie ma velmi lakaju). Neviem si predstavit s mojim pristupom sa venovat dalsiemu razu. Ale vedel by som pomoct na jar s nasadovymi vajciami od popredneho chovatela z Nemecka. Ak sa nemylim, mal by mat 7 nepribuznych kmenov. Chodieva po plemenny material do FR a Belgicka. Na evidenciu pouziva softver, od nemenovanej spolocnosti, takze ma prehlad. Co je podstatne, vyzera to tak, ze sa zbavil toho „zlateho“ faktoru, ktory sa u striebornych casto vyskytuje. Farba vajicok – 2015 ziskal 6. miesto. Cena nasadoviek tomu ale zodpoveda 2€/ks. Od kohoho zo SR su tie Vase?

1.9.2016 16:05
dedoza

XXX.XXX.113.158

jaandy napsal(a):
Viete mi doporucit literaturu ohladne genetiky sliepok? Chcem len na okraj podoknut ze selekcia na vsetko je selekcia na nic. Rodelenie na exterier a uzitok je cesta z ktorej uz niet navratu...

Mam k dispozicii oskenovanu nemecku knihu - Praxis der Vererbung unserer Geflügelrassen od Peschkeho. Neviem ci by pomohlo. Je to skor take vseobecne citanie. V Slovencine neviem ci je nejaka kniha priamo o genetike hydiny.

Selekcia na vsetko je na nic a ani nie je mozna. Aspon nie v jednom roku. A ani v dvoch ani styroch. Rovnako ako rozdelenie chovu na uzitkovy a exterierovy. Ja osobne ale farbu vajicok povazujem za prejav exterierovy. So specifickymi pravidlami selekcie. Pod uzitkovostou chapem iba pocet znesenych vajec a to je nutne sledovat pri kazdom chovnom kmeni. Naviac evidencia uzitkovosti je „predpisana“ smernicami v uznanych chovoch. Keby sa nejednalo o maransky, bol by moj postup podstatne jednoduchsi. Exterierovo vynikajuci jedinci a z nich vyradovat jedince s nizkou znaskou. Samozrejme velmi zjednodusene. Ale u maransiek hrozi, ze by si clovek musel vyhodit sliepku, co znasa krasne tmave vajcia, takze to take jednoduche nie je. Navyse vo vseobecnosti plati, ze cim tmavsie vajce, tym nizsia znaska. Resp. cim dlhsie vajce ostava v maternici, tym je tmavsie. Teda aj znesie menej vajec za sezonu.

Kazde plemeno ma dany standard, ktory okrem exterieru urcuje aj uzitkovost. Keby sme v slachtitelskej praci opomenuli jeden alebo druhy aspekt, stane sa lahko to, ze budeme mat jedince, ktore nezodpovedaju standardu. Ci uz z hladiska exterieru (budu znasat vela vajicok ale nebudu vyzerat ako dane plemeno) alebo budu dokonale z hladiska exterieru ale bude taka nizka znaska, ze bude problem ich rozmnozovat a neprinesu chovatelovi uzitok, pre ktory si dane plemeno vybral. Vzdy treba hladat strednu cestu. Ale na to treba mat najprv dostatocnu zakladnu, ktora mozno bude na prvy pohlad rôznoroda ale po rokoch sa prave chovatel dopracuje k zlatej strednej ceste. Z takychto jedincov potom moze vzniknut linia, o ktorej sa da povedat, ze je vyrovnana v exterieri aj uzitkovych vlastnostiach.
Ale popravde si nemyslim, ze je to debata na ifaunu.

1.9.2016 21:22
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
Nepremyslam o chove dalsieho farebneho razu (aj ked kolumbie ma velmi lakaju). Neviem si predstavit s mojim pristupom sa venovat dalsiemu razu. Ale vedel by som pomoct na jar s nasadovymi vajciami od popredneho chovatela z Nemecka. Ak sa nemylim, mal by mat 7 nepribuznych kmenov. Chodieva po plemenny material do FR a Belgicka. Na evidenciu pouziva softver, od nemenovanej spolocnosti, takze ma prehlad. Co je podstatne, vyzera to tak, ze sa zbavil toho „zlateho“ faktoru, ktory sa u striebornych casto vyskytuje. Farba vajicok – 2015 ziskal 6. miesto. Cena nasadoviek tomu ale zodpoveda 2€/ks. Od kohoho zo SR su tie Vase?

Já mám slepice od pana Hollého, kupované myslím jako 3týdení a v listopadu mám domluveného krasavce z Francie. Násadová vajíčka bych napřesrok určitě uvítal, když budu sestavovat nepříbuzný kmen. Cena násadovek není nízká, ale pokud se jedná o tak kvalitní chov tak se to dá pochopit. Ještě by mě zajímalo jak je to s dopravou posílá vajíčka poštou? Co se týče kolumbií, tak ty mě lákají taky už jenom proto, že jsou protikladem k těm mým ale zajímala by mě barva vajec pigment se určitě podepíše na tom že budou bledší.

2.9.2016 09:30
dedoza

XXX.XXX.113.158

Pana Holleho priviedol k striebornym predseda nasho klubu, ktory mal pred rokmi nasadovky prave od spominaneho nemca - Norberta W. smajlík. Samozrejme za tie roky sa hodne krv pomenila u oboch.

Neviem ake vajicka maju kolumbie a popravde ma to pri nich ani moc netrapi. Co viem je, ze boli slachtene najma na masovu produkciu a kvalitu masa. Predsa len maranska je kombinovane plemeno a ja som skor na to maso. Su ale zalozene na psenicnej a krahulcovej a tie nemaju najhorsiu farbu skrupiny.

No a o tom pigmente by to chcelo asi trochu co to postudovat. Ale gde? smajlík Medzi povodnymi maranskami bola casta napriklad aj biela ale uz na zaciatku mali farebne razy zalozene na gene E/E - "rozsirena cierna", tmavsie vajcia ako tie ostatne. Lenze paradoxne na tomto gene je zalozena aj biela. Aj ked je tento gen potlaceny. Na obrazku aktualna foto vajicok pred preperovanim od nemeckeho chovatela bielych maransiek.

Treba hlavne povedat, ze farbivo nanasane na vajicko je protoporfiryn IX, ktory vznika syntezou z krvneho farbiva odumretych cervenych krviniek. Preto si myslim, ze samotne zafarbenie peria nema priamy vplyv ale nepriami v tom, ze ked sa sanzili o zmenu farby peria, narusili sa niektore geny, ktore su potrebne na tvorbu extra tmaveho vajicka. Predsa len ak zoberieme do uvahy, ze faba marnas vajicok je riadena prevdepodobne 12 - 14 genmi, priliatim krvi z ineho plemena sa tato rovnovaha musi narusit. Koniec koncov ani cierno medene ani strieborne predsa nemaju vsetky pekne tmave vajicka.

Priklady genomov niektorych farebnch razov:
cierno medena
kohut sliepka
E/E s+/s+ Mh/Mh Id/Id W/W Pti-1/Pti-1 - E/E s+/- Mh/Mh W/W Id/- Pti-1/Pti-1

cierno strieborna
ER/ER S/S Ml/Ml Id/Id W/W Pti-1/Pti-1 - ER/ER S/- Ml/Ml Id/- W/W Pti-1/Pti-1

biela
E/E I/I c/c S/S B/B Id/Id W/W Pti-1/Pti1 - E/E I/I c/c S/- B/- W/W Id/- Pti-1/Pti-1

kolumbia
eWh/eWh Co/Co S/S Id/Id Pti-1/Pti-1 - eWh/eWh S/- Co/Co Id/Id Pti-1/Pti-1

Zaujimavy je napr. aj gen Id - sposobuje bledu - masovu - farbu behakov, paradoxne pre zvierata, ktorych cierna je sposobena genom E/E - ako u maransiek, je prejav tohoto genu nedostatocny a co hovori standard? Behaky masovo sfarbene, tmava farba povolena najma u sliepok. Vsimnite si, ze u sliepky dokonca chyba alelovy par Id/-. Takze tie masove behaky su fakt problem.

7.9.2016 21:34
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
Pana Holleho priviedol k striebornym predseda nasho klubu, ktory mal pred rokmi nasadovky prave od spominaneho nemca - Norberta W. smajlík. Samozrejme za tie roky sa hodne krv pomenila u oboch.

Neviem ake vajicka maju kolumbie a popravde ma to pri nich ani moc netrapi. Co viem je, ze boli slachtene najma na masovu produkciu a kvalitu masa. Predsa len maranska je kombinovane plemeno a ja som skor na to maso. Su ale zalozene na psenicnej a krahulcovej a tie nemaju najhorsiu farbu skrupiny.

No a o tom pigmente by to chcelo asi trochu co to postudovat. Ale gde? smajlík Medzi povodnymi maranskami bola casta napriklad aj biela ale uz na zaciatku mali farebne razy zalozene na gene E/E - "rozsirena cierna", tmavsie vajcia ako tie ostatne. Lenze paradoxne na tomto gene je zalozena aj biela. Aj ked je tento gen potlaceny. Na obrazku aktualna foto vajicok pred preperovanim od nemeckeho chovatela bielych maransiek.

Treba hlavne povedat, ze farbivo nanasane na vajicko je protoporfiryn IX, ktory vznika syntezou z krvneho farbiva odumretych cervenych krviniek. Preto si myslim, ze samotne zafarbenie peria nema priamy vplyv ale nepriami v tom, ze ked sa sanzili o zmenu farby peria, narusili sa niektore geny, ktore su potrebne na tvorbu extra tmaveho vajicka. Predsa len ak zoberieme do uvahy, ze faba marnas vajicok je riadena prevdepodobne 12 - 14 genmi, priliatim krvi z ineho plemena sa tato rovnovaha musi narusit. Koniec koncov ani cierno medene ani strieborne predsa nemaju vsetky pekne tmave vajicka.

Priklady genomov niektorych farebnch razov:
cierno medena
kohut sliepka
E/E s+/s+ Mh/Mh Id/Id W/W Pti-1/Pti-1 - E/E s+/- Mh/Mh W/W Id/- Pti-1/Pti-1

cierno strieborna
ER/ER S/S Ml/Ml Id/Id W/W Pti-1/Pti-1 - ER/ER S/- Ml/Ml Id/- W/W Pti-1/Pti-1

biela
E/E I/I c/c S/S B/B Id/Id W/W Pti-1/Pti1 - E/E I/I c/c S/- B/- W/W Id/- Pti-1/Pti-1

kolumbia
eWh/eWh Co/Co S/S Id/Id Pti-1/Pti-1 - eWh/eWh S/- Co/Co Id/Id Pti-1/Pti-1

Zaujimavy je napr. aj gen Id - sposobuje bledu - masovu - farbu behakov, paradoxne pre zvierata, ktorych cierna je sposobena genom E/E - ako u maransiek, je prejav tohoto genu nedostatocny a co hovori standard? Behaky masovo sfarbene, tmava farba povolena najma u sliepok. Vsimnite si, ze u sliepky dokonca chyba alelovy par Id/-. Takze tie masove behaky su fakt problem.

Abych se přiznal tak v genetice mám velké mezery. Pokoušel jsem se něco nastudovat, prošel jsem si Mendelovi zákony a pak i dalši možné mutace genů, a došel jsem k závěru, že těch možností kombinací je neskutečně moc a bohužel tolik času na to zatím nemám, ale nějakou literaturu bych taky ocenil. Zvláště pak bych chtěl požádat o zdroj informací týkající se přímo genetiky maransek. Taky by mě zajímalo to porovnání masa mezi kolumbiemi a ostatními barevnými rázy jestli je fakt možné mít jinou zmasilost u jiných barevných rázů v rámci jednoho plemene. Kuřata od pana Holleho si nemůžu vynachválit, nemohl jsem si přát kvalitnější genetický základ do chovu. Hlavně jsem vděčný za tu možnost si kuřátka vypiplat sám a pozorovat že jsou opravdu mezi sebou jednotlivé kusy geneticky vyvážené po všech stránkách. Měl jsem právě strach si pořizovat už dospělé kusy z výstav, protože tam člověk nikdy neví, jestli právě ten jeden kus není světlou vyjímkou z mnoha dalších sourozenců, kteří třeba nesplňovali ani standard plemene. Ve výsledném potomstvu se pak může projevit převládající nekvalita sourozenců a člověk je pak v pasti, protože pak ani neví od kterého kusu nekvalitní genetický materiál pochází. Proto jsem vděčný za možnost násadovek od pana Norberta a za možnost si kuřátka zase vypiplat.

12.9.2016 16:18
dedoza

XXX.XXX.113.158

No ja informacie taham tiez len z netu a zo studentskych cias na SPU. Skuste toto:

Pod touto zalozkou su rozpisane farebne razy a pri niektorych aj nejake tie geneticke aspekty.

http://www.maransofamericaclub.com/marans-standards.html

http://www.bevsmarans.com/breeding.html

http://sellers.kippenjungle.nl/page3.html

A nieco z uz byvaleho Australskeho clubu chovatelov maransiek:

http://frenchmaransclubaustralia.yolasite.com/notes-on-breeding.php

Pokial ide specialne o genetiku maransiek, bolo by dobre, keby sa niekto kto ovlada FR podelil o skusenosti.

Pripadne treba skusit univerzitne kniznice.

No tiez by ma zaujimalo ako to je s tym slachtenim na maso pri jednom a tom istom plemene. Asi tam skor pojde o intenzitu rastu ako zmasilost samotnu. Pripadne ine chutove vlastnosti? No kazdopadne toho roku sa na tie kolumbie nedam. Nebude zial cas.

17.9.2016 23:32
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
No ja informacie taham tiez len z netu a zo studentskych cias na SPU. Skuste toto:

Pod touto zalozkou su rozpisane farebne razy a pri niektorych aj nejake tie geneticke aspekty.

http://www.maransofamericaclub.com/marans-standards.html

http://www.bevsmarans.com/breeding.html

http://sellers.kippenjungle.nl/page3.html

A nieco z uz byvaleho Australskeho clubu chovatelov maransiek:

http://frenchmaransclubaustralia.yolasite.com/notes-on-breeding.php

Pokial ide specialne o genetiku maransiek, bolo by dobre, keby sa niekto kto ovlada FR podelil o skusenosti.

Pripadne treba skusit univerzitne kniznice.

No tiez by ma zaujimalo ako to je s tym slachtenim na maso pri jednom a tom istom plemene. Asi tam skor pojde o intenzitu rastu ako zmasilost samotnu. Pripadne ine chutove vlastnosti? No kazdopadne toho roku sa na tie kolumbie nedam. Nebude zial cas.

Čas je ten nejvjetší nepřítel naštěstí už máme zaseto tak teď už snad bude na všechno víc času. Děkuji za užitečné odkazy ale i tak si budu muset nakonec pujčit nějakou tu učebnici o genetice aby to všechno začalo dávat smysl. Když se koukám na rozdíly standardů plemen mezi Německými a Americkými chovnými směry docházím k laickému závěru že nejdůležitější je stejně selekce jednotlivých kusů a teď záleží kterým směrem se ta daná chovatelská základna vydá a tak si myslím že je klidně možné že ony kolumbie můžou pokud byli selektovány daným směrem na produkci masa se klidně odlišit od ostatních barevných rázů k lepším masným výsledkům a taky je v tom případě klidně možné že dva nezávislé větve šlechtíci kolumbie mohli nezávisle na sobě dojít k dvěma různým závěrům jedni ve výsledku vyšlechtili barevný ráz s vyšší intenzitou růstu a drůha větev klidně ve výsledku mohla zase vyšlechtit barevný ráz s daleko lepší zmasilostí.

20.9.2016 20:56
jako001

XXX.XXX.109.93

Dobry vecer vsetkym aj priatelovi dedozovi, ktory mne osobne velmi vela objasnil o maranskàch, iked ovlàdam fr na nejaky oficiàlny preklad si netrufam, tak v prvom rade este tolko na maso bolo vyslachtenà biela maranska v povojnovom obdobi, ako forma nenàrocnèho plemena dost otuzilèho na volny chov teda v polootvorenych kurnikoch, dufam ze moj chovny materiàl je na dobrej urovni, ja som az na jeden kmen vsetko oznacil aj kridlovymi znackami, momentàlne màm tri buduce chovne kmene, vsetky moje medenokrkè su priamy iport bud nàsadoviek alebo uz starsich kuriciek cca 6 tyzdnovych.este jeden kmen urcite medenokrkych si zaobstaràm, ako dedoza spominal gen pomalsieho operenia je pritomny aj v mojom chove ale zatial màm pocit ze tie co sa operuju pomalsie su nakoniec krajsie ale v postate to ukàze cas cca za mesiac az dva ocakàvam od najstarsich prvè vajcia ale nech sa neponàhlaju.uz mali byt umna aj jarabicie a striebrokrkè zial z 23 nàsadoviek nic nebolo zrejme vplyv velmi dlhèho transportu.No nic sa nedà robit budem skusat dalej a uvidime.

21.9.2016 08:31
jaandy

XXX.XXX.37.147

@jako001
ahoj, si teda vo fr alebo na sk keď vravis o importe? Odkiaľ importujes?

21.9.2016 21:08
jako001

XXX.XXX.109.93

Dlhodobo pracujem, ako normàlny zamestnanec vo francuzku, dom a sliepocky màm na slovensku o chov sa defakto starà polovicka, ja len cele organizujem pozeràm fotky, ano vsetky moje kury su priamy import nadovazok to viem aj dolozit pri kurickàch tracesom, a pri vajickach si nechàvame stitky z balikov jednak pre evidenciu a jednak aj pre dolozenie povodu., jednak beriem nàsadovvky aj kuricky len od clenov maransklubu, dalej som poskytol adresy chovatelov ktory su ochotny poslat vajcia aj clenom sk maransklubu treba sa informovat tam, suto adresy tiez nepribuznè na moj chov.A toto budem robit aj nadalej chem tymto aspon trosku pomoct nàsmu klubu.

23.9.2016 08:04
jaandy

XXX.XXX.37.147

Ok už mi je to jasné

23.9.2016 18:04
jako001

XXX.XXX.109.93

jaandy napsal(a):
Ok už mi je to jasné

Rado sa stalo

26.9.2016 20:38
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jako001 napsal(a):
Pre potesenie.

Krásná kuříčka jak je stará?

26.9.2016 22:03
jako001

XXX.XXX.109.93

No musel som pozriet datum na fotke z liahne ;22 tyzdnou evidenciu vedie polovicka ja som dal vek podla fotky z liahnefotka cislo 38 vajicka ktore cestovali 1800km od toho màm 2 kohutov dve kurky, druhà fotka moj vobec prvy import aj prve nase liahnutie tu z 13 vajec 11 kuriatok.

26.9.2016 22:05
jako001

XXX.XXX.109.93

jako001 napsal(a):
No musel som pozriet datum na fotke z liahne ;22 tyzdnou evidenciu vedie polovicka ja som dal vek podla fotky z liahnefotka cislo 38 vajicka ktore cestovali 1800km od toho màm 2 kohutov dve kurky, druhà fotka moj vobec prvy import aj prve nase liahnutie tu z 13 vajec 11 kuriatok.

Kuricka je z toho fota kde sa liahnu.

26.9.2016 22:17
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jako001 napsal(a):

Ta vzdálenost importu je opravdu obrovská to klobouk dolů že se něco vylíhne v čem to převážíš. Škoda jen těch stříbrně koroptvích že nevyšli. Nemáš náhodou tabulku přírůsků u maransek. Kolik by měli v určitých měsících vážit?

26.9.2016 22:48
jako001

XXX.XXX.109.93

No to veru nemàm ale mozno dedoza.Moj fr kamos posielal cez 4000km a uspesnost bola cez 30 %, ja som mal len smolu, ze prisli horucavy zabudnuty statny sviatok cize vajcia trcali cez vikend kdesi na poste to sa stane, no nic specialne ja nemàm zatial do coho my to zabalia v tom to pride jeden iport bol baleny v novinovom papiery od kamaràta kartonovy zasobnik na 10 vajec v nutry obalenè vajcia vo vate, prekrutenà bublinkovà folia, a to cele vystuzenè novinami skrcenymi aby to tam nehrkalo, inak tu je vo zvyku pridat vajce az dva gratis pre pripad ze nieco praskne z troch ipmortov 4vajcia boli prasknutè.z toho nieco z kazdeho az na ten prvy.

ù.

27.9.2016 05:13
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jako001 napsal(a):
No to veru nemàm ale mozno dedoza.Moj fr kamos posielal cez 4000km a uspesnost bola cez 30 %, ja som mal len smolu, ze prisli horucavy zabudnuty statny sviatok cize vajcia trcali cez vikend kdesi na poste to sa stane, no nic specialne ja nemàm zatial do coho my to zabalia v tom to pride jeden iport bol baleny v novinovom papiery od kamaràta kartonovy zasobnik na 10 vajec v nutry obalenè vajcia vo vate, prekrutenà bublinkovà folia, a to cele vystuzenè novinami skrcenymi aby to tam nehrkalo, inak tu je vo zvyku pridat vajce az dva gratis pre pripad ze nieco praskne z troch ipmortov 4vajcia boli prasknutè.z toho nieco z kazdeho az na ten prvy.

ù.

Tak snad to vyjde na příští pokus. Někde tady na fauně jsem našel diskuzi o posílání vajec odkaz už nemám ale uložil jsem si obrázek posílání vajec v molitany, nebo to spíš připomíná pěnu ze které se dělají zateplovací pouzdra na trubky s vodou. Za plagiátorství se omlouvám.

27.9.2016 11:57
dedoza

XXX.XXX.113.158

Ta vzdálenost importu je opravdu obrovská to klobouk dolů že se něco vylíhne v čem to převážíš. Škoda jen těch stříbrně koroptvích že nevyšli. Nemáš náhodou tabulku přírůsků u maransek. Kolik by měli v určitých měsících vážit?

Tak ani ja nemam nejaku tabulku vazenia. Neoplati sa spoliehat na smartfony. Stary dobry papier. Uz taku blbost nikdy nespravim, ze budem mat udaje iba v mobile. Najprv na papier, potom do mobilu. Ale co si pamatam tak 4 tyzdnove som mal okolo 350 g. V dvoch mesiacoch som mal aj cez 1 kg. To boli kusy od mojho plemenika z FR. Intenzita rastu u nich bola enormna. V porovnani s dalsimi dvomi liniami som mal pocit akoby to bolo ine plemeno. Ale mam 3 linie s rozdielnym povodom a teda aj kazdy povodny chovatel slachtil po svojom. Z jednej linie mi zaostavali v raste aj o 30%. Neskor to celkom rychlo dobehli ale zatial nepredbehli. V hmotnosti. Su totiz stihlejsi ako moji a maju menej ulozeneho tuku ako moji valibuci. V 15 tyzdni som porazal prve kohuty. Vycistene bez vnutornosti cca 1400 g jedna linia a moja cca 1700 g. Z tretej mam iba jedneho kohuta ale tiez casom pojde. Z tejto linie mam vsak napriklad 3 kuricky, ktore maju momentalne (24. tyzden) 3 kg. Takze nejake jednoznacne udaje neviem poskytnut, kedze chov je u man este dost nevyvazeny z tohoto pohladu. V kazdom pripade mozem rozhodne povedat, ze intenzita rastu v prvych tyzdnoch nemusi byt tym spravnym ukazovatelom na negativnu selekciu. Samozrejme sa to netyka toho, kotry sa chce orientovat na intenzitu rastu. Problem je skor v tom, ze ako mensie nemaju tolko moznosti sa dostat ku krmivu ako tie vacsie. Takze ak sa oddelia rychlo to dobehnu. Momentalne mam pomer cca 3 kg : 2,8 kg pri dvoch nepribuznych liniach u kohutov.

1. fotka 10 tyzdnovy kohut. Vzadu minulorocna sliepka.
2. - 3. kohuti z mojej linie, fotene 22. tyzden
4. - 5. kohut z imortovanych vajec 22. tyzden - nakolko je z tmavych vajec 6 - 7, niektore nedostatky treba odpustit.

27.9.2016 14:16
holis

XXX.XXX.21.191

Pozor na tu prokreslenou (na prsou) slepičku a tu s dvojzubem za plotem. To nejsou úplně vhodná zvířata do chovu.

27.9.2016 16:10
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

holis napsal(a):
Pozor na tu prokreslenou (na prsou) slepičku a tu s dvojzubem za plotem. To nejsou úplně vhodná zvířata do chovu.

Pozor, pozor předsedo,

Tady bych moc neradil, tady je chytrejch až až...

Měděný prsa nevadí, světlý vejce taky nevadí...

Pročtěte si to tady celý, je to poučné...

27.9.2016 16:16
dedoza

XXX.XXX.227.159

Ano ta za plotom nie je samozrejme chovna je iba na vajcia. Sliepocku s prekreslenymi prsiami nevidim ani na jednej fotke. Ak myslite na tej prvej pred tou sliepkou za plotim to je prave kohutik vo veku cca 10 tyzdnov. To prekreslenie je samozrejme s preperenim prec.

27.9.2016 16:38
holis

XXX.XXX.21.191

dedoza napsal(a):
Ano ta za plotom nie je samozrejme chovna je iba na vajcia. Sliepocku s prekreslenymi prsiami nevidim ani na jednej fotke. Ak myslite na tej prvej pred tou sliepkou za plotim to je prave kohutik vo veku cca 10 tyzdnov. To prekreslenie je samozrejme s preperenim prec.

Podle mědi na štítech to je opravdu kohoutek, ale ještě se mi nikdy nestalo, že prokreslená prsa po přepeření zmizí.

27.9.2016 16:52
holis

XXX.XXX.21.191

dedoza napsal(a):
Tak ani ja nemam nejaku tabulku vazenia. Neoplati sa spoliehat na smartfony. Stary dobry papier. Uz taku blbost nikdy nespravim, ze budem mat udaje iba v mobile. Najprv na papier, potom do mobilu. Ale co si pamatam tak 4 tyzdnove som mal okolo 350 g. V dvoch mesiacoch som mal aj cez 1 kg. To boli kusy od mojho plemenika z FR. Intenzita rastu u nich bola enormna. V porovnani s dalsimi dvomi liniami som mal pocit akoby to bolo ine plemeno. Ale mam 3 linie s rozdielnym povodom a teda aj kazdy povodny chovatel slachtil po svojom. Z jednej linie mi zaostavali v raste aj o 30%. Neskor to celkom rychlo dobehli ale zatial nepredbehli. V hmotnosti. Su totiz stihlejsi ako moji a maju menej ulozeneho tuku ako moji valibuci. V 15 tyzdni som porazal prve kohuty. Vycistene bez vnutornosti cca 1400 g jedna linia a moja cca 1700 g. Z tretej mam iba jedneho kohuta ale tiez casom pojde. Z tejto linie mam vsak napriklad 3 kuricky, ktore maju momentalne (24. tyzden) 3 kg. Takze nejake jednoznacne udaje neviem poskytnut, kedze chov je u man este dost nevyvazeny z tohoto pohladu. V kazdom pripade mozem rozhodne povedat, ze intenzita rastu v prvych tyzdnoch nemusi byt tym spravnym ukazovatelom na negativnu selekciu. Samozrejme sa to netyka toho, kotry sa chce orientovat na intenzitu rastu. Problem je skor v tom, ze ako mensie nemaju tolko moznosti sa dostat ku krmivu ako tie vacsie. Takze ak sa oddelia rychlo to dobehnu. Momentalne mam pomer cca 3 kg : 2,8 kg pri dvoch nepribuznych liniach u kohutov.

1. fotka 10 tyzdnovy kohut. Vzadu minulorocna sliepka.
2. - 3. kohuti z mojej linie, fotene 22. tyzden
4. - 5. kohut z imortovanych vajec 22. tyzden - nakolko je z tmavych vajec 6 - 7, niektore nedostatky treba odpustit.

Když bych si měl vybrat do chovu, tak bych použil kohouta co je vyfocen jen z půlky na foto č.2.(když teda budu hodnotit hlavu). Ostatní nejsou moc top.

27.9.2016 17:01
holis

XXX.XXX.21.191

Tady je můj mazel
zplodil šampiona 2015 a nejlepšího kohouta speciálky.
Bohužel mě ho zavraždila liška

27.9.2016 17:09
dedoza

XXX.XXX.225.39

Ten na pravo pojde urcite a aj ten na lavo. Nie su z rovnakej linie a ten na lavo je ten najlepsi z danej linie. Uvidim co to spravy. Nechcem prist o jednu liniu len preto, ze nieje 100%. Ked sa potomstvo nepodari pojde prec. Ja myslim ze za pokus to stoji. Vacsina z toho zvysku uz je v mrazaku.

No mne nastastie po prepereni vacsina prefarbenych prs zmizne. Ja osobne som to povazoval za samozrejmu vac ale som sa teda zjavne mylil a nie kezdy ma to stastie.

27.9.2016 18:33
jako001

XXX.XXX.109.93

holis napsal(a):
Tady je můj mazel
zplodil šampiona 2015 a nejlepšího kohouta speciálky.
Bohužel mě ho zavraždila liška

Pàn holis a co hovorite na sliepocku z mojej fotky ràd si precitam nàzor kohokolvek skusim pridat dalsie fotky.fotky kohutov zial nemàm k dispozicii poprosim polovicku nech vyfoti a potom vàm sem este prilozim ja sa ràd poucim ale bo vypocujem aj iny nàzor len nech je objektivny aj ked mà byt negativny.

28.9.2016 06:24
holis

XXX.XXX.21.191

jako001 napsal(a):
Pàn holis a co hovorite na sliepocku z mojej fotky ràd si precitam nàzor kohokolvek skusim pridat dalsie fotky.fotky kohutov zial nemàm k dispozicii poprosim polovicku nech vyfoti a potom vàm sem este prilozim ja sa ràd poucim ale bo vypocujem aj iny nàzor len nech je objektivny aj ked mà byt negativny.

Nepovažuji se za extra odborníka. Pravda je, že něco už mam za tu dobu co je chovám nakoukaný. Ty fotky z hlediska posouzení slepičky jsou (jak to napsat slušně ) zcela nevhodné. Není vidět hlava, hruď, šířka, délka. Ty fotky nám nic neřeknou, jedině, že mají slabší rous. Na druhou stranu slepičky mívají rousy slabší oproti kohoutkům. Ale nejdůležitější je, že vůbec toto krásné plemeno chováte. Zítra odjíždím projet výstavy do Rakouska, ale obávám se, že už takového kohouta co je výše na fotce už v životě neuvidím. Projel jsem Německo, Polsko, Rakousko, ale nikde jsem neviděl takového fešáka, který ještě navíc ty své klady předával! Kohout měl putovat do Lotyška, ale kmotra byla proti!

28.9.2016 12:45
dedoza

XXX.XXX.162.253

pastevecovci napsal(a):
Pozor, pozor předsedo,

Tady bych moc neradil, tady je chytrejch až až...

Měděný prsa nevadí, světlý vejce taky nevadí...

Pročtěte si to tady celý, je to poučné...

Aby sme vedeli o com sa bavime. Moja predstava "medeny prsa nevadi" a "svetly vejce taky nevadi". Ale nebojte sa uz tu pisat nebudem. Mimochodom o tom ze kohutikom medene perie na prsia po prepereni sa strati som sa dozvedel paradoxne z ceskej stranky nejakeho chovatela. Neskor od chovatelov z inych krajin a nakoniec aj sam ked som zacal maransky chovat.

28.9.2016 13:44
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

Velmi zajímavá diskuze o Maranskách, barevných rázů určitě u německých dvanácti nezůstane. Já mám dnes už běžnou klasiku blau-kupfer. Pro mě nejkrásnější barva...

28.9.2016 14:17
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

dedoza napsal(a):
Aby sme vedeli o com sa bavime. Moja predstava "medeny prsa nevadi" a "svetly vejce taky nevadi". Ale nebojte sa uz tu pisat nebudem. Mimochodom o tom ze kohutikom medene perie na prsia po prepereni sa strati som sa dozvedel paradoxne z ceskej stranky nejakeho chovatela. Neskor od chovatelov z inych krajin a nakoniec aj sam ked som zacal maransky chovat.

Přesně tohle je záměr takovýchto příspěvků do diskuze. Člověk, který sám s ničím do diskuze nepřispěje a jenom uráží a kritizuje druhé není přínosem a jenom si léčí vlastní mindráky na druhých. Takoví přispěvatelé si vyloženě libují v rýpání do lidí a vyhledávání konfliktů a arogantně se mýlí v tom, jak jsou skvělí. Škoda jen že jste reagoval jinak by tenhle trapný výštěk do tmy bez odezvy zůstal ignorovaný. Je běžnou praxí, že chovatel kříží jedince tak aby vyrovnal nedostatky rodičů a získal tím kvalitnější potomstvo, jak to píšete v případě toho sporného vejce s odstínem nejméně 5. Ale to by chtělo skutečně vyslechnout svých rad a přečíst si to celý a hlavně nezkroutit si fakta tak abych mohl někoho urážet a vyvolávat spory. Děkuji za vaši konstruktivní odpověď na otázku tabulky přírůstků. Mě se právě podařilo vypozorovat rozdíl v přírůstku u jednotlivých kusů v rámci jednoho kmene a to celé se ještě u jednotlivých kusů měnilo v průběhu růstu u každého jinak ale nakonec se to srovnalo jak píšete a teď mají všechny zhruba stejně.

28.9.2016 14:26
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

hobbyCHOVATEL napsal(a):
Velmi zajímavá diskuze o Maranskách, barevných rázů určitě u německých dvanácti nezůstane. Já mám dnes už běžnou klasiku blau-kupfer. Pro mě nejkrásnější barva...

Dobrý den, máte nějaké fotky svého chovu pro potěchu oka?

28.9.2016 15:19
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

S chovem začínám, nyní mám nové kuřice v sólo separé, aby se nervaly s původníma. Ale vzhledem k tomu, že bydlím doslova v lese, je voliéra nutná, neboť kuny a lasičky pobíhají v okolí i za dne. Takže projekt nového a bezpečného kurníku s výběhem je na spadnutí. Nové maransky dám na jaře pod kvočnu, a budu doufat že něco pěkného vysedí. A kdo ví, třeba se přihlásím do klubu. Zatím jedu jen hobby, pro krásu těch modrých...

28.9.2016 16:14
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

hobbyCHOVATEL napsal(a):
S chovem začínám, nyní mám nové kuřice v sólo separé, aby se nervaly s původníma. Ale vzhledem k tomu, že bydlím doslova v lese, je voliéra nutná, neboť kuny a lasičky pobíhají v okolí i za dne. Takže projekt nového a bezpečného kurníku s výběhem je na spadnutí. Nové maransky dám na jaře pod kvočnu, a budu doufat že něco pěkného vysedí. A kdo ví, třeba se přihlásím do klubu. Zatím jedu jen hobby, pro krásu těch modrých...

Modrá měděnokrká je moc pěkné zbarvení. Nepřemýšlíte chov rozšířit o další barevné rázy, třeba modré stříbrnokrké? Nad těma uvažuju teď já. Škodná to je nikdy nekončící boj já teď zápolím s potkany a mohu potvrdit že úplná likvidace je opravdu nemožná. Od hobby chovu je to už jen kousek k úplnému zapálení a do klubu jste určitě srdečně zván.

28.9.2016 16:55
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

Děkuji. Upřímně musím říci, že rozšíření chovu neplánuji/ale máte pravdu, zbarvení je to krásné... Né že by nebylo místo v lese, ale jak by musela být voliéra veliká, abych nebyl "trýznitelem" drůbeže, a mohl toho mít povícero. Nemohu pustit slepice, aniž bych u nich nestál/a kur byl bez újmy, a čas na "pasení" slepic není. Rozšířit mohu max o minimum kusů bez výčitek. A to doufám budou hned z jara 2 černé araukany/pro krásu vajec... a doufám, pokud se podaří vylíhnout maransky modré, z kterých si ponechám také už jen dvě na chov a vejce.

28.9.2016 19:15
jako001

XXX.XXX.109.93

holis napsal(a):
Nepovažuji se za extra odborníka. Pravda je, že něco už mam za tu dobu co je chovám nakoukaný. Ty fotky z hlediska posouzení slepičky jsou (jak to napsat slušně ) zcela nevhodné. Není vidět hlava, hruď, šířka, délka. Ty fotky nám nic neřeknou, jedině, že mají slabší rous. Na druhou stranu slepičky mívají rousy slabší oproti kohoutkům. Ale nejdůležitější je, že vůbec toto krásné plemeno chováte. Zítra odjíždím projet výstavy do Rakouska, ale obávám se, že už takového kohouta co je výše na fotce už v životě neuvidím. Projel jsem Německo, Polsko, Rakousko, ale nikde jsem neviděl takového fešáka, který ještě navíc ty své klady předával! Kohout měl putovat do Lotyška, ale kmotra byla proti!

Dakujem aj tak uvidime dàm sem neskor aj fotky tieto su z mobilu a boli robenè dost na rychlo no toho vasho kohuta je skoda no co sa dà robit niekedysa takèto veci stàvaju.

28.9.2016 20:23
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

hobbyCHOVATEL napsal(a):
Děkuji. Upřímně musím říci, že rozšíření chovu neplánuji/ale máte pravdu, zbarvení je to krásné... Né že by nebylo místo v lese, ale jak by musela být voliéra veliká, abych nebyl "trýznitelem" drůbeže, a mohl toho mít povícero. Nemohu pustit slepice, aniž bych u nich nestál/a kur byl bez újmy, a čas na "pasení" slepic není. Rozšířit mohu max o minimum kusů bez výčitek. A to doufám budou hned z jara 2 černé araukany/pro krásu vajec... a doufám, pokud se podaří vylíhnout maransky modré, z kterých si ponechám také už jen dvě na chov a vejce.

Ono to plánovat moc nejde když se vyklube kuřátek nad očekávání tak už se člověk veze. Každopádně přeju hodně úspěchů do chovu.

28.9.2016 20:39
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

Ono to plánovat moc nejde když se vyklube kuřátek nad očekávání tak už se člověk veze. Každopádně přeju hodně úspěchů do chovu.

Vnutkl jste mi brouka do hlavy, a poohlédl jsem se po vejcích od modrých-stříbrných. Tak možná zkusím líhnout :) Našel jsem chovatele v Německu, předpokládám, že v Česku nikdo nemá, když sám sháníte...

28.9.2016 20:43
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Taky si rád vyposlechnu názory na svoje slepičky.

29.9.2016 05:54
holis

XXX.XXX.21.191

Taky si rád vyposlechnu názory na svoje slepičky.

Tak to jsou parádnice . Jak jsou staré? Ten rous, super hřeben (neklopí, pravidelně řezaný, akorát velký), super široký. Za mě Z Vás bude plemenář klubu jako fík.

29.9.2016 19:40
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

holis napsal(a):
Tak to jsou parádnice . Jak jsou staré? Ten rous, super hřeben (neklopí, pravidelně řezaný, akorát velký), super široký. Za mě Z Vás bude plemenář klubu jako fík.

Tak Vám děkuji za poklonu předsedo, od Vás si toho zvlášť cením. Líhnuté jsou 27,4,2016 takže něco přes 5 měsíců. Nemáte náhodou tabulku přírůstků u maransek kolik by asi tak měly vážit v kolika měsících? Vašeho kohouta fešáka jsem obdivoval už ve zpravodaji opravdu unikátně narostlej kohout. Velká škoda jak dopadl.

29.9.2016 19:41
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

hobbyCHOVATEL napsal(a):
Vnutkl jste mi brouka do hlavy, a poohlédl jsem se po vejcích od modrých-stříbrných. Tak možná zkusím líhnout :) Našel jsem chovatele v Německu, předpokládám, že v Česku nikdo nemá, když sám sháníte...

Teď koukám že jste mi včera ještě odepisoval. Já jak jsem nahrával ty fotky tak to trvalo asi 10minut a pak to rovnou přeskočilo váš příspěvek tak jsem si toho nevšimnul. Já sám zatím nemám v plánu rozšiřovat množství barevných rázů, spíš rozšířím chov o více kmenů černých stříbrnokrkých, ale brouky v hlavách máme všichni a bůh ví co nakonec budu na jaře líhnout. Co se týče modrých stříbrnokrkých od koho z Německa máte v plánu odebírat, já jsem slyšel zvěsti že už je právě někdo chová v čechách.

29.9.2016 20:57
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

Teď koukám že jste mi včera ještě odepisoval. Já jak jsem nahrával ty fotky tak to trvalo asi 10minut a pak to rovnou přeskočilo váš příspěvek tak jsem si toho nevšimnul. Já sám zatím nemám v plánu rozšiřovat množství barevných rázů, spíš rozšířím chov o více kmenů černých stříbrnokrkých, ale brouky v hlavách máme všichni a bůh ví co nakonec budu na jaře líhnout. Co se týče modrých stříbrnokrkých od koho z Německa máte v plánu odebírat, já jsem slyšel zvěsti že už je právě někdo chová v čechách.

Vůbec nic se neděje! Na německém webu klubu maransek ochotně poradí, kde zakoupit násadová vejce nebo i drůbež. Pokud je již tady někdo chová, tím lépe, dá se pak snadno shánět nepříbuzný kohout...Ano necháme to na jaro a budeme moudřejší. U mě potažmo na leden, abych měl z jara už drůbež venku...

30.9.2016 22:02
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

hobbyCHOVATEL napsal(a):
Vůbec nic se neděje! Na německém webu klubu maransek ochotně poradí, kde zakoupit násadová vejce nebo i drůbež. Pokud je již tady někdo chová, tím lépe, dá se pak snadno shánět nepříbuzný kohout...Ano necháme to na jaro a budeme moudřejší. U mě potažmo na leden, abych měl z jara už drůbež venku...

Tak třeba se nakonec chovatel s modro stříbrnými ozve sám a napní se tím prvoplánový důvod, proč tahle diskuze byla založena. Jakou máte odchovnu na kuřata když líhnete už v lednu? Rád bych se nechal inspirovat. Musím totiž na příští rok vymyslet nějakou novou letos mi kuřata zlikvidovali právě ti potkani.

30.9.2016 22:51
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

Tak třeba se nakonec chovatel s modro stříbrnými ozve sám a napní se tím prvoplánový důvod, proč tahle diskuze byla založena. Jakou máte odchovnu na kuřata když líhnete už v lednu? Rád bych se nechal inspirovat. Musím totiž na příští rok vymyslet nějakou novou letos mi kuřata zlikvidovali právě ti potkani.

No koncem ledna nebo zacatkem unora + 21 dni = suma sumarum do brezna budou doma v teplicku a pak pomazou ven :) nemam vubec nic specialniho! Pouze soucit s malym kuretem, nebot se podelim s kuraty o svuj dum... Ja lihnu v kusech do deseti, o odchovne bych se stydel mluvit, nebot velkou krabici za odchovnu nepovazuji, a zatepleny minikurnik s infrazarovkou uz vuuubec ne! Doufam, ze jsem vas timto pobavil... ja nejsem chovatel, opravdu pouze naplnuji radost ze zivych tvoru.

30.9.2016 23:19
lcaizlova

XXX.XXX.2.43

Přeji hezký večer všem:) pročítám diskuzi a ráda bych rozšířila svůj chov o maranské. Neměl by někdo nasadové vajička?

1.10.2016 08:21
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

lcaizlova napsal(a):
Přeji hezký večer všem:) pročítám diskuzi a ráda bych rozšířila svůj chov o maranské. Neměl by někdo nasadové vajička?

Dobrý den, a jaký barevný ráz? Nasměrujeme Vás případně na někoho konkrétního...

1.10.2016 08:53
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

Děkuji za reakci!:) chtěla bych černé měděnokrké nebo krahujčí:).

1.10.2016 15:25
skodovak

XXX.XXX.241.252

Fotky teda nic moc, kazí to sluníčko opírající se o slepičky... jinak jsou krásně černé, lesklé.. je to k něčemu? pár kolen zpět všichni jedinci od přítele Šonky..150dnů...

6.10.2016 21:28
skodovak

XXX.XXX.241.252

Byl by někdo ochotný posoudit moje Maransky?..pokud to z těch fotek alespoň trochu jde a stojí to za řeč?.. děkuji vám.

7.10.2016 12:24
holis

XXX.XXX.21.191

skodovak napsal(a):
Byl by někdo ochotný posoudit moje Maransky?..pokud to z těch fotek alespoň trochu jde a stojí to za řeč?.. děkuji vám.

Je to ještě dorost z kterého nejde moc poznat. Jediné čeho jsem si zásadního všimnul je silný záběl v ocase u kohouta. Je možně, že to ještě kohoutek vyhodí.

7.10.2016 14:18
skodovak

XXX.XXX.35.223

Děkuji vám.

7.10.2016 23:01
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

holis napsal(a):
Je to ještě dorost z kterého nejde moc poznat. Jediné čeho jsem si zásadního všimnul je silný záběl v ocase u kohouta. Je možně, že to ještě kohoutek vyhodí.

Dobrý den, i kuřičky mají záběl, v letkách, ale to také možná přepeří.

...Nicméně pokud neplánujete výstavy, není to něco co by vás mělo nějak tížit. Každá slepice, která je zdravá, je krásná. Mě osobně vždy nejvíce zaujme právě slepička, která je mimo "tabulku". Je na tom hezky vidět, jaká je příroda čarodějka.

8.10.2016 10:37
skodovak

XXX.XXX.241.252

Dobrý den, vyloženě výstavy asi zatím ne, ale vždycky jsem chtěl mít zvířata tak nějak na úrovni. Jinak tak jako všechno na světě, má samozřejmě svoje kouzlo.
Uvidíme jaká budou vajíčka, alespoň.

8.10.2016 12:11
jako001

XXX.XXX.109.93

NO ja si sàm dàvam radit, ale kohutovy ten zàbel ostane, slieepockàm bi ojedinelè biele perie malo po prepereni zmiznut, viem na mojich ked som prvy kràt zbadal biele pierka chcel som ich vsetky zarezat na polievku nastastie som tak nespravil, u kohutov zàbely zatial nemàm ale pockàm kym sa dopreperia selekcia bude koncom novembra.potom sem dàm aj fotky.

8.10.2016 12:44
skodovak

XXX.XXX.241.252

No momentálně tam má jedno menší perko už, uvidíme. Slepice to mají minimálně a jen málokterá.

8.10.2016 21:18
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

skodovak napsal(a):
Dobrý den, vyloženě výstavy asi zatím ne, ale vždycky jsem chtěl mít zvířata tak nějak na úrovni. Jinak tak jako všechno na světě, má samozřejmě svoje kouzlo.
Uvidíme jaká budou vajíčka, alespoň.

Potomci kvalitních předchůdců mají v sobě i kvalitní geny. A záběl nebo jiný "defekt" (pro vystavovatele) na tom jistě nic nemění.

8.10.2016 21:50
skodovak

XXX.XXX.241.252

Kohouta jsem dneska přivezl jiné krve, někdy přidám fotku. Jen netuším barvu skořápky ze které pochází.

11.10.2016 21:08
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

hobbyCHOVATEL napsal(a):
No koncem ledna nebo zacatkem unora + 21 dni = suma sumarum do brezna budou doma v teplicku a pak pomazou ven :) nemam vubec nic specialniho! Pouze soucit s malym kuretem, nebot se podelim s kuraty o svuj dum... Ja lihnu v kusech do deseti, o odchovne bych se stydel mluvit, nebot velkou krabici za odchovnu nepovazuji, a zatepleny minikurnik s infrazarovkou uz vuuubec ne! Doufam, ze jsem vas timto pobavil... ja nejsem chovatel, opravdu pouze naplnuji radost ze zivych tvoru.

Máte podobný pohled na věc jako já hlavně ta poetická věta o přírodě čarodějce se my líbí . Jak to vypadá s těma násadovkama těch modro stříbrných sehnal jste nakonec něco na příští sezonu?

11.10.2016 22:04
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

Máte podobný pohled na věc jako já hlavně ta poetická věta o přírodě čarodějce se my líbí . Jak to vypadá s těma násadovkama těch modro stříbrných sehnal jste nakonec něco na příští sezonu?

Dobry den, ano, neco ano. Tak zkusim. Zkusim ale i zase medenemodre, a budu doufat, ze se mezi nima objevi i splash :) Jake barevne razy vubec vznikaji z modrostribrnych, nevite?

13.10.2016 13:09
skodovak

XXX.XXX.241.252

Tak tady je nový kohout smajlík jen byl údajně ze světlejšího vajíčka

13.10.2016 20:16
tomasko1972

XXX.XXX.99.168

Ahoj chcem Vám priložiť pár fotiek mojích maransiek.

13.10.2016 22:59
jako001

XXX.XXX.109.93

skodovak napsal(a):

Tak vyzera velmi dobre.

13.10.2016 23:06
skodovak

XXX.XXX.241.252

jako001 napsal(a):
Tak vyzera velmi dobre.

Nejsem znalec, ale přišel mi solidní, jen to vajíčko světlé no...

13.10.2016 23:19
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

skodovak napsal(a):
Nejsem znalec, ale přišel mi solidní, jen to vajíčko světlé no...

Pokud měl kohout kvalitní geny v předcích, nemusí se vůbec tato nedokonalost v jeho potomcích projevit. Genetika je složitá věc. Měl jsem svůj nejlepší kus od slepice, která byla nedokonalá ve spoustě ohledech-takřka na vyřazení z chovu, i přesto vyplodila dokonalý materiál. Takže dosti záleží evidentně na předcích. Ze světlejšího vejce bych si hlavu rozhodně nedělal :).

13.10.2016 23:28
skodovak

XXX.XXX.241.252

Tak člověk to chce trochu prožívat, zkušenosti zatím takové nejsou, tak si malinko hlavu láme smajlík ale vzal jsem ho tak či tak, uvidíme za "2" roky.. doufám.

mně totiž uplně nebaví mít zvířata jen proto, že zrovna frčí nebo jsou moderní, musí mě to pro něco vzít smajlík uvidíme co se vybere za přebornice z těch 9 kuřic, nejspíš už asi až na jaře.. minimálně chci jako letos na jaře selektovat barvu vajec a vyloženě nějaké neduhy které uvidím i já..

Minulý rok bylo z 12ks vyřazeno 6ks, převážně na barvu vajíček, špatný hřeben a mizející mědění na krku, což mi s tohoto zdroje, mizí čím dál více u kuřic, kohouti ne.

13.10.2016 23:40
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

No ještě bych hůl nelámal, uvidíte, že po přepeření nynějších kuřic to bude vypadat optimističtěji. Alespoň určitě díky času, který uplyne, a vy je budete mit o to raději, a díky tomu již tolik "vad" na nich ani neuvidíte

13.10.2016 23:45
skodovak

XXX.XXX.241.252

Nelámu nijak zásadně, rád je mám od vajíčka do teď smajlík o to víc že ze 40 vajíčkek bylo 12ks pán, měl nového kohouta a přes 30 slepic..
Jediné o co mě jde, je ta barva vajíček jak píšu, když mnohdy vidím co lidé nabízí jako násadové a nebo machrují co to jako nemají za poklad a ono to má barvu jako Hybridí tak...

14.10.2016 07:16
holis

XXX.XXX.21.191

skodovak napsal(a):

Tak ten kohout je o třídu lepší, než ten předchozí.

14.10.2016 08:55
skodovak

XXX.XXX.241.252

holis napsal(a):

Díky příteli...

14.10.2016 09:52
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

holis napsal(a):

Možná i o dvě

14.10.2016 09:56
skodovak

XXX.XXX.241.252

Je možné že šidím stravu, takhle rudý hřeben jako má tento, jsem snad nikdy neměl (například).

14.10.2016 10:45
holis

XXX.XXX.21.191

skodovak napsal(a):
Je možné že šidím stravu, takhle rudý hřeben jako má tento, jsem snad nikdy neměl (například).

Je to hlavně o testosteronu. Strava asi na to má částečně vliv, ale není hlavní příčina. Faktorů je více: denní světlo, je u slepiček, odčervení. Ale dle mého názoru, hlavně testosteron smajlík Prostě každé samice dělají se samci divy

14.10.2016 20:23
jako001

XXX.XXX.109.93

Tak neviem genetika je zlozità vec po dalsie farba vajec je hodne dolezità hlavne u kohuta ale faktory ktorè ovplyvnuju farbu znesenèho vajca je celà rada pokrocilost sezony, vek sliepky, cas ktory to vajce stravilo vo vajcovode ale vseobecne aspon teda podla maransklubu fr teda info ktorè som si precital je asi takèto pokial vajce u medenokrkych nedosahuje hodnoty 5 na farebnej skale ma sa takyto kus povaazovat za nemarans nasledne takèto sliepky nepouzit do dalsej plemenitby, co sa tyka medenokrkosti sliepok tu sa nàzory hodne lisia aje asi takyto kluc zas podla maransklubu pokial sliepocka je bez vyraznèho medenèho zafarbenia ale znàsa hodne tmavè vajicka je vhodnà do chovu nieje vsak vystavnà pridruzenim spràvnych kohutov sa v dalsej generàcii vyfarbenost zlepsi, francuzi hovoria v preklade ze skaredà sliepka nesie zlatè vajcia potom nastupuje chovatel a spràvna volba selekcie ja osobne vlastnim jeden kmen 1.5 vek maju teraz 15 tyzdnov je tam jedna sliepka s neoficiàlnym oznacenim vajca z ktorèho sa liahla 9+, dalsie styri su z vajec od 6 hore, kohut nepribuzny od rovnakèho chovatela z vajca c7, ale od slipky kde tàto hodnota nepadà nizsie celu sezonu ale tàto sliepka zniesla za celu sezonu len 146 vajec, ale spriemernou vàhou okolo 67g.Skodovàk mà pravdu ked nieco robit preco nie na urovni a chovatela musi nieco chytit ja som cistou nàhodou narazil na maransky a cim dalej tym viac ma uchvacuju jednak jedinecnou farbou vajec ich jedinecnou vlastnostou je to jedinè vajce s dekrètom ministersva zdravotnictva fr ze nedostane salmonelu, dalej rozmanitost farebnych ràzov a hlavne nàjst spràvny pomer zachovat ideàlnu farbu vajec a takisto vyhoviet ostatnym kritèriàm standardu je to vyzva ktorà je naozaj velkà.

11.3.2019 22:23
lajser

XXX.XXX.225.174

Dobrý den, měl bych prosbu, zda se zde na diskusi najde někdo, kdo by byl ochotný prodat násadová vejce Maransky černé stříbrokrké, nebo modré stříbrokrké? Případně, jestli neznáte někoho, kdo by vejce těchto variant prodával? Na slovenském bazoši jsem inzerát našel, ale prodejce bohužel na emaily neodpovídá.

1.4.2019 14:11
Penderecky

XXX.XXX.221.200

Dobrý deň. Neviem či je tu ešte niekto z vás aktivity. Ale ja som začal chovať minulý rok marans čierne striebornokrke. Kohút je perfektný v type, ale menšie nedostatky a to zabely v krídlach a vyrastok na zastavici.
Môj prvý vlastný odchov z mojich NV. A rodičia
Tu sú niake fotky

Přidejte reakci

Přidat smajlík