Toony

XXX.XXX.209.10
Zdravím všechny, mám výběh o rozměrech 6x4 metry. Povrch hlína, ze 70% zastřešený. Zajímá mne jak postupovat při údržbě? Můj plán:tam kde neprší dam vrstvu slámy. Po následujících 2-3 tydnech, přidán co týden vrstvu slámy. Po měsíci od vypuštění slepic vše výběru aa pojedu to od znovu. Mám 20 kuřat Kalimero. Do 2 měsíců půjdou pod kudlu a pak bude nějaké plemeno na vejce. Díky za případně typy co se týče údržby a případně výběru slepic na vajíčka. V úmyslu mám cca 10 kusu, díky Tonda.
Toony
napsal(a):
Zdravím všechny, mám výběh o rozměrech 6x4 metry. Povrch hlína, ze 70% zastřešený. Zajímá mne jak postupovat při údržbě? Můj plán:tam kde neprší dam vrstvu slámy. Po následujících 2-3 tydnech, přidán co týden vrstvu slámy. Po měsíci od vypuštění slepic vše výběru aa pojedu to od znovu. Mám 20 kuřat Kalimero. Do 2 měsíců půjdou pod kudlu a pak bude nějaké plemeno na vejce. Díky za případně typy co se týče údržby a případně výběru slepic na vajíčka. V úmyslu mám cca 10 kusu, díky Tonda.
Já bych to dozastřešil celé, bude tam sucho a to je půl práce méně.20 kuřat na 6x4 m je dost. Takže v současné době je mokro furt a to se zákonitě udělá zatuchlé blátíčko. Povrch bych zryl nebo zkryl a dal tam jak slámu, tak piliny, tak popel a písek. Do zhotovených jeslí veškerý plevel ze zahrady. A kuřata to jakžtakž dají. Hlídat si možný začátek kanibalismu, tj okamžik ozobávání peří.
Jinak asi co říct, do většího i nezastřešeného výběhu by se mi líbila vrstva hrubší mulčovací kůry, jak jsem někde viděl. Propouští to vodu a netvoří se bláto. A pak to rychle oschne. Takže drůbež je relativně čistá. Ale je to nákladnější.
Já bych jim ten nezastřešený kousek oddělil nějakým jednoduchým
pletivem (lesnické), aby aspoň na kousku měly čerstvou trávu a možnost pást se.
Tam je můžete pouštět denně např. na hodinu nebo jen o víkendu atd.
Pokud z toho nechcete mít plotárium, tak místo nenápadného pletiva udělejte rošt,
aby zobaly trávu prorůstající skrze kari síť a měly možnost přímého slunečního
osvitu.
Velikost ok sítě zvolte tak, aby tráva měla dostatek světla a byla silná a dobře rostla.
Kari síť umístíte cca 5-7 cm nad terén ohnutím a zapíchnutím okrajů,
méně esteticky podložením cihlou a podobně, tak ale ubíráte plochu pro trávu
na už tak malém výběhu.
Pokud tam trávu nemáte, vysejte vhodnou zátěžovou směs s převahou jílku
vytrvalého (klíčí za sedm dní a krom rychlého vývoje ho drůbež miluje).
Hlavně si nenechte z výběhu udělat měsíční krajinu od těch Kalimer,
pak se tam pro plemeno bude tráva hůře chytat (v té nezastřešené části).
Zastřešenou část bych řešil operativně až podle situace. Sláma je ok.
Kůra, štěpka, písek nebo štěrk je samozřejmě fajn kulturní varianta pro ty,
jež bahenním lázním nefandí - a snad je nás většina.
Nemáte známé mezi cestáři či na pile?
Z prořezávky stromů podél cest zbývá po pařezech plno štěpky, kterou nijak
nevyužívají - většinou, a za nějaké to vejce nebo maso se to jistě dá nějak zařídit.
Problémem malých výběhů není to, že jsou malé. Ale jsou až k uzoufání nudné.
Ani temperamentní plemena, jako jsou např. Vlašky, nepotřebují nějaké latifundie.
Je velmi dobré, pokud je výběh chytrý. Tj. na kousku ta sláma, kde si mohou hrabat,
vy tam můžete rozhodit zrno, drůbež se zabaví hledáním, na kousku pod střechou
samozřejmě popeliště, stačí nasucho naskládat pár starých cihel cca ve vrstvě 3 ks
na sebe, do téhle "ohrádky" slámu nedávejte, trochu to pokopejte železnými hrabičkami,
přidejte zeminu, jemnou, hlinitou, ne jílovitou, můžete přidat např. přes plastovou
bedýnku na ovoce prosátý dřevěný popel, písek, přípravky proti čmelíkům do popelišť,
ap. - není nutné.
Na kousku si klidně udělejte zámkovou dlažbu, ať to má nějakou štábní kulturu atd.
Slepice na tom mohou odpočívat, dlažba jim vůbec nevadí, když vedle budou moci
hrabat v té slámě/kůře/štěpce, na podzim jim přidejte listí - opět se tam najde nějaký
slimák a podobně, opět to je pod střechou v suchu velmi vhodné řešení pokryvu.
Můžete jim tam celoročně dávat nějaké "jedlé" větve - máte-li zdroj.
Je to pro ně pocit bezpečí, možnost úkrytu před dominantními kusy,
nějaký ten list a lýko a hmyz taky ozobnou (z čerstvých), mohou na
tom hřadovat, prostě je to zabaví a spolu s pastvou té trávy tím opět snižujete
nudu ( = kanibalismus) na malém prostoru.
Jakákoliv inovace - výměna větví po čase, přisypání slámy, pohození zrna,
překopání popeliště, nějaký ten venkovní hřad, schovka, boudička, atd.
je slepicemi samozřejmě velmi vnímána, vítána a zkoumána.
Chovu zdar.
Jesličky na plevel/trávu/seno, jak píše Juraj, jsou samozřejmě super.
U mě třeba stačí, když si odložím nůši se senem nebo bednu na ovoce plnou sena.
Už je tam kohout a "ukazuje" slepicím, jak by se tam báječně snášelo
a ony to okukují a zkoumají a stébla vytahují a jemné kousky sena požírají atd.
Podobně můžete využít i kolečko - stačí železné kolečko, aby ho nepřevrátily,
postavit do výběhu, do něj cokoliv - tráva, seno, kompost, listí, plevel, a už mají
na dva-tři dny objekt zájmu a nenudí se.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
Na 6x4 dvacet slipek? já mám výběh pro svoje slepice 3x25 m a mám pět slepic a udupané je to jak hrom když přes sezónu zeleniny nepouštím slepice na zahradu...
Právě proto je velmi vhodné takový výběh rozdělit na dva až tři menší.
U nudle 25 x 3 metry se to vyloženě nabízí.
Dejme tomu, že od října (listopadu) do března (dubna) by slepice neměly
chodit po celé ploše. V té době je půda vlhká, tráva slabě roste, resp. nepřirůstá
vůbec, je sníh, blátivo. Je nesmysl je mít na celých 25 metrech.
Pro těch vašich pět polonahých začmelíkovaných zachráněnkyň bohatě
přes zimu stačí např.3x10 m. Zbylou plochu bych nechal přístupnou ve střídavém
režimu (dva menší výběhy) přes sezonu, tj. duben-říjen.
A až sklidíte zeleninu, tak přes zimu, bude-li mírná, mohou trajdat po zahradě
neomezeně, denně, a v jejich vlastním výběhu, v té zahrazené zelené části,
může tráva sílit a regenerovat, žít.
Znám přesně takovéhle nudle, a netuším, proč jejich majitelé je zpřístupňují
celoročně slepicím celé. Fakt nejde o plochu, ale o zábavu, o moment překvapení,
o změnu.
I výběh, který je rozumně veliký, dokáží přes zimu zničit. Takže kdo nemá rád ploty,
tak aspoň na zimu výběh rozdělit - pletivo lesní uzlíkaté je hotové během 15 minut.
Toony

XXX.XXX.209.10
Všem díky za komentáře. Tech 20 kousku tam bude ještě tak měsíc. Potom část půjde do mrazaku a zbytek ještě chvíli necháme. Trvale tam bude 8-10 slepic na vajíčka a sem tam cca 5 kusu brojrelu. Ted vybírán nějaké ne moc dominantní a zajímavé zbarvené slepice na vejce. Mate nějaký typ? Může to byt i vice druhu.aby to bylo zajímavé.
Já jsem se zamilovala do těchto slepičky zd. bielenfeldske je pravda ze se moc nedají sehnat.
Snášejí tmavá vajíčka :).
manbea
napsal(a):
Nemáte někdo zkušenost, zda by mulčovací kůra byla vhodná i do kachního výběhu (indičti běžci) především okolo bazénku?
Tam by jsem dal spíš hrubý kačírek... tedy nikoli podle sympatického názvu kamení kačírek versus kachny, ale hladké neostré oblázky. Kachny s tím nehnou kolem vody a nezraní si chodidla, k čemuž by pravděpodobně docházelo na běžném ostrém štěrku či makadamu.
Toony
napsal(a):
Všem díky za komentáře. Tech 20 kousku tam bude ještě tak měsíc. Potom část půjde do mrazaku a zbytek ještě chvíli necháme. Trvale tam bude 8-10 slepic na vajíčka a sem tam cca 5 kusu brojrelu. Ted vybírán nějaké ne moc dominantní a zajímavé zbarvené slepice na vejce. Mate nějaký typ? Může to byt i vice druhu.aby to bylo zajímavé.
Prostě pestrota terénu se vyplatí jak říka Honza pm a já přidám ještě jeden svuj tip: když už tedy slámu, tak hodit na kopici a s plnými klasy! Budou se v tom přehrabovat ani to nemusíte rozhazovat, rozprostírat. Zkrmuji takto ječmen ve voskové ale i tvrdé zralosti a to máte vidět jak se jim to zalíbí. Do posledního zrnka to vyberou. Výhoda je také, že vrabce moc ječmen nezajímá, narozdíl od pšenice a nahého ovsa. I tak bych Vám doporučil po tom ubrání kusů a nebo ponechání slípek na snášku, jakmile sklidíte zahradu, pouštějte je tam - pěkně ty opuštěné záhony zkultivátorují. Já to tak dělám taky, že ke konci srpna a vlastně září už pouštím omladinu do celé zahrady at si vyberou co kde chtějí i na kompost mohou, kytky už jsou stejně o stvolech a tak té škody je minimum. No a jak příjde pozdní podzim a zima, tak jdou ze zadu na předek i staré slepice a to už vlastně mám vše dohromady. Slepice zase projdou tam kde dřív nechodily a má to pro ně blahý vliv.
Toony
napsal(a):
Doporučil bych zdrobnělé formy plemen... ušetříte místo i krmení...