Denně trhám kachnám kopřivy žahavky a přesto, že si zpravidla beru rukavice některá mě žahne.Jak jsem se dočetl žahavé chloupky obsahují směs tří chemikálií.Domníváte se, že denní dávky toxinů mohou škodit?Současně konstatuji, že dobu po kterou kopřivy po utržení ještě žahají jsem nenašel, což mě na současnou dobu dotačního zkoumání překvapuje.Po jakou dobu kopřivy dvoudomé po utržení pálí?Případně se zapojte do vědeckého zkoumání, stačí stopky a trochu odvahy.
Olánek
napsal(a):
Denně trhám kachnám kopřivy žahavky a přesto, že si zpravidla beru rukavice některá mě žahne.Jak jsem se dočetl žahavé chloupky obsahují směs tří chemikálií.Domníváte se, že denní dávky toxinů mohou škodit?Současně konstatuji, že dobu po kterou kopřivy po utržení ještě žahají jsem nenašel, což mě na současnou dobu dotačního zkoumání překvapuje.Po jakou dobu kopřivy dvoudomé po utržení pálí?Případně se zapojte do vědeckého zkoumání, stačí stopky a trochu odvahy.
No sice nevím, proč se zajímáte o to, jak dlouho pálí, nebo dokonce jestli nejsou pro naše zdraví nějak škodlivé, ale znal jsem spoustu chovatelů(kteří se dožili vysokého věku) a dokonce jsem u nich několikrát viděl jak se kopřivami v podstatě pobíjeli na celém těle a kopřivu dokonce snědli přímo na louce. My jsem vždy krmily mladou drůbež a prasata a někdy občas jsem vozil plné káry i králíkům...Jen vím, že pokud se nechá do druhého dne zavadnout tak už tolik nepálí...
Olánek
napsal(a):
Příteli ještě nedávno se mělo za to, že pálení způsobuje kyselina mravenčí, pokrok, dnes je to hystamin, acetylcholin a serotin a co o nich víme, jaký mají vztah třeba k různým léčivům apod.
Musíte se vyjádřit konkrétněji, co vás zajímá...o kopřivách je toho zmíněno hodně, ale vaše předešlá otázka je spíše pro chemiky...
Olánek
napsal(a):
Nějak se v tom ztrácím, zkoumáte kopřivu dvoudomou - Urtica dioica, nebo kopřivu žahavku - Urtica urens. Jedná se o dva různé druhy a vzhledem k tomu, že první je vytrvalá a druhá jednoletá, budou i jejich účinky různé. Zaslouží si být prozkoumány každá samostatně.
Navíc, ten kdo oba druhy detailně zná, ví, že každá pálí odlišně.
Pokud se vám jedná o účinky opakovaného denního požahání - dříve se takto léčil revmatismu a bolavých kloubů, takže nic nebezpečného. Dnes není pro tuto léčbu žádný věděcký podklad. Jediné nebezpečí hrozí u alergiků, kteří by mohli na popálení zareagovat alergickou odpovědí. Ale to byste si už určitě všiml.
Jinak list kopřivy pálí hlavně na spodní straně a na stopce. Pokud je šťavnatý, tak pálí, po usušení se pálivost ztrácí.
Držím vám palce ve vašem zkoumání. Dana.
Jinak vámi uvedené chemické látky - jedná se o tzv. neurotransmitery - vznikají v NS živočichů a podílejí se na přenosu nervových vzruchů. Více:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Neurotransmiter
(další odkazy: https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=hystamin%2C+acetylcholin%2C+serotonin)
Myslím si, že byste to měl vzít více do hloubky, stanovit si věděckou hypotézu, prostudovat tisíce stránek a vykonat stovky pokusů, zdokumentovat je a vyhodnotit a po pár letech seriózního výzkumu nás seznámit se závěry. Dana.