Nějak ticho po pěšině... dnes otevírají jednu z největšších výstav drobného zvířectva v Olomouci a tady ani řádek... No tak snad když se o tom nepíše, tak máte v deníčku tento víkend poznačený a zajedete se podívat. Malá ochutnávka ze včerejška a snad ji ještě někdo doplní. http://hellingerovi.rajce.idnes.cz/2016_CVM_Flora_Olomouc/.
brzbgf

XXX.XXX.234.110
Nádherná expozice drůbeže
Konečně krásná výstava na Moravě
Žádná trapná Lysá nad Labem s umístěním drůbeže po jednom a na podlážkách ve výšce očí.
Hezky pěkně na zemi, to je pro drůbež přirozenější.
A v každé kleci parta, aby zvířatům nebylo smutno.
Bravo pořadatelům!
Přiznám se, že když vidím na Celostátní výstavě, na akci, která má být přehlídkou toho co chovatelé za tento rok odchovali a která má být vizitkou a zároveň propagací práce svazu chovatelů, klece na zemi, zvířata po dvou, po třech, nebo dva kohouty v jedné voliéře... ani se mi raději psát nechce.
Tu je aj naživo upútavka:
https://www.facebook.com/groups/824709804268829/permalink/1170984572974682/?pnref=story.
lentak

XXX.XXX.231.51
brzbgf
napsal(a):
Žádná trapná Lysá nad Labem s umístěním drůbeže po jednom a na podlážkách ve výšce očí.
Bravo pořadatelům!
No je to vec nazoru...ale urcite pre divaka je lepsie ked sa nemusi na celej vystave krcit a pozerat zvierata zhora kde su podla mna viac stresovane nakolko su klietky zo vsetkych stran otvorene a su zbytocne plasene. ale vam sa to paci takto tak vam to nikto neberie
a ak si myslite ze dva kohuty v jednej klietke je super..tak potom to tak je len aby sa na tak malom priestore nezacali mlatit a z bielyh kohutov neboli ruzove.
trbrt

XXX.XXX.234.110
lentak
napsal(a):
No je to vec nazoru...ale urcite pre divaka je lepsie ked sa nemusi na celej vystave krcit a pozerat zvierata zhora kde su podla mna viac stresovane nakolko su klietky zo vsetkych stran otvorene a su zbytocne plasene. ale vam sa to paci takto tak vam to nikto neberie
a ak si myslite ze dva kohuty v jednej klietke je super..tak potom to tak je len aby sa na tak malom priestore nezacali mlatit a z bielyh kohutov neboli ruzove.
Http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/ironie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ironie
http://lidovyslovnik.cz/index.php?dotaz=ironie.
trbrt
napsal(a):
Http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/ironie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ironie
http://lidovyslovnik.cz/index.php?dotaz=ironie.
Pokud dáváte odkaz na konec textu, tak vložte odkaz,
po té dvakrát odřádkujte a napište třeba tečku nebo cokoliv,
aby se i poslední odkaz správně zobrazoval.
iFauna má geniální systém, který za poslední písmeno (konec textu)
automaticky sám dává tečku, pokud tam tečka není.
Tudíž je třeba, v případě užití odkazu na konci textu,
toto obejít právě tou mezerou a vepsáním posledního znaku
svépomocí.
(čistě mezi námi - taky mi ta ironie nedošla, byla holt velmi umně skryta).
lentak

XXX.XXX.231.51
Zaujimavy sposob ironie uz som sa bal ze sa to niektomu takto paci
brzbgf
napsal(a):
Bravo pořadatelům!
Doufám, že příspěvek výše je ironický.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Nějak ticho po pěšině... dnes otevírají jednu z největšších výstav drobného zvířectva v Olomouci a tady ani řádek... No tak snad když se o tom nepíše, tak máte v deníčku tento víkend poznačený a zajedete se podívat. Malá ochutnávka ze včerejška a snad ji ještě někdo doplní. http://hellingerovi.rajce.idnes.cz/2016_CVM_Flora_Olomouc/.
No je to pěkně vidět na té sasexce jak se dělá taky jedna z největších výstav dr. zv. Nač jezdíme do Německa, nač to tam mají krásné, nač to tam mají po jednom a na stolech, s normálním osvětlením, když to jde dělat i takhle? Asi se předpokládá, že jde o mláďata, přeci je to v názvu výstavy a tak by jim bylo po jednom smutno..
Klidně mne kamenujte, ale neznám lepší pohled než na voliérku kde je umístěno osazenstvo 1,2. Přijde mi to jako nejpřirozenější jak pro pohled diváka tak si myslím že i stres drůbeže není tak velký když je v hloučku kusů které se znají ze společného výběhu. Děti nadchne pohled kohoutka jak zobká a teatrálně něco ukazuje ve slámě slepičkám, laik má možnost zachytit ten okamžik z " běžného" života drůbeže. Vy snad máte doma slepice v úrovni očí ? Chováte je po jedné ? Nu, jak pravil klasik - dle vkusu každého soudruha..
rgreen
napsal(a):
Klidně mne kamenujte, ale neznám lepší pohled než na voliérku kde je umístěno osazenstvo 1,2. Přijde mi to jako nejpřirozenější jak pro pohled diváka tak si myslím že i stres drůbeže není tak velký když je v hloučku kusů které se znají ze společného výběhu. Děti nadchne pohled kohoutka jak zobká a teatrálně něco ukazuje ve slámě slepičkám, laik má možnost zachytit ten okamžik z " běžného" života drůbeže. Vy snad máte doma slepice v úrovni očí ? Chováte je po jedné ? Nu, jak pravil klasik - dle vkusu každého soudruha..
Bohužel jste asi nepochopil smysl celostátní výstavy mladé drůbeže.
Místních vesnických výstav, kde se můžou děti a laici kochat jak kohoutek zobká a naparuje se před slepičkou je za rok stovky po celé republice. I tak se podle mě dospělý laik měřící metr devadesát, dost nadře aby se pokochal skupinou sebritek běhající po zemi v kleci. Ale budiž...
A věřte nebo ne, ona slepička zavřená v kleci v omezeném prostoru s kohoutem, který si to s ní může rozdat, když si vzpomene, by s Vašim nadšením moc nesouhlasila...
Celostátní výstava by měla sloužit k výměně "chovatelského materiálu". Tedy kdo má odchovy navíc, chce je prodat, kdo shání chce nakoupit.
Né každý chce prodat zrovna 1,1 nebo 1,2 a dáte-li do voliery dva kohouty může ta idylka taky brzo skončit rvačkou...
A aby se dobře vybíralo i třeba začínajícím chovatelům je drůbež posouzena odborníkem, který vypíše její vady a přednosti a ocení ji bodovým hodnocením.
Zkuste opravdu zodpovědně posuzovat zvířata, která běhají po zemi a šlapou jedno po druhém. Zkuste hodnotit tvar těla, horní linii, nesení ocasu atd. a to třeba u 60 nebo 70 zvířat za den, když si ke každému musíte lehnout a čekat až po slepici přestane skákat kohout...
A ve stejné pozici je i chovatel, který si chce vybrat zvíře do chovu sám...
Drůbež na rozdíl od králíka nelze posoudit na stole.
Už to chápete ?
Chápu že pěkné zvíře ke koupi plemene kterého chovám, a mám zájem o jeho koupi poznám i ve voliéře na zemi, přesto že se tam bude nacházet s dalšími dvěma kusy. Laik jej nepozná ani v kleci před očima, tomu myslím ta voliérka s tím naparujícím se kohoutkem právě přijde ještě poutavější. Myslím že voliéra nikterak nebrání výměně materiálu. Neříkal jsem nic o dvou kusů kohoutů ve voliéře, ani o kohoutovi se slepičkou v kleci. Též myslím že pokud chce z voliéry prodávající konkrétní zvíře, nikdo nebude kupujícímu nutit zbytek voliéry s tím, že ostatní tam zůstat nemohou. I když budu měřit metr devadesát dva věřte mi že se Sebritkami ve voliéře pokochám ( též jsem je choval ), pokud je dostatečně široká ulička a nejsou zakryté. Na lístek se též dokáži podívat ač si na svých operovaných kolenou nedřepnu. Kupodivu. Věřte mi či ne, myslím že ani onen nováček co bude chtít vidět na lístku vady či přednosti nepřijde zkrátka. Věřte mi že posuzovatel zodpovědně dokáže i zvíře posoudit. Prohlédne si jej v přirozeném projevu, pak je mu garantem odneseno do posuzovací klece ke stolu kde má možnost na ono posouzení každé zhodnotit jak libo. A dokonce ve vámi zmiňovaném množství. Mnohokrát jsem u toho asistoval, a věřte oni ti naši posuzovatelé "nésó hlópí", oni to skutečně dokáží.. Nu a k té pozici chovatele vybírajícího zvíře do chovu, k tomu jsem se vlastně již vyjádřil. Zvíře které mne zaujme ke koupi, mě "cinkne" i ve voliéře. Věřte mi že garant Vám jej při zájmu o nákup dovolí vzít do ruky a blíže prohlédnout, promáknout osvalení, stejně jako u zvířete v kleci.. Vážně stále myslíte že nechápu ? Možná jen jinak než Vy, ale na to mám právo, proto jsem zmiňoval co mě se líbí, a proto jsem dodával ono - " dle vkusu každého soudruha ". Věřte že jsem vystavoval na celostátních výstavách, dokonce i na evropské, mám dobré výsledky i na klubové úrovni v titulu šampiona, i když zde ne zrovna s drůbeží.. Pokud si myslíte že mi uniká smysl takových výstav, máte právo na svůj názor stejně jako já na můj. V tom případě promiňte že jsem se o něj pokusil podělit s ostatními, nešlo o formu jak Vám jej vnutit.
Už to chápete ?
Rád bych se ještě vrátil k účelu celostátních výstav. Bylo zde zmíněno že cituji - Celostátní výstava by měla sloužit k výměně "chovatelského materiálu". Tedy kdo má odchovy navíc, chce je prodat, kdo shání chce nakoupit. Věřte mi že jsem v tomto ohledu asi špatný vystavovatel, neboť na žádné z této akcí jsem si nic nekoupil, ani jsem zde zvíře nenabízel k prodeji. Já na takové výstavě vždy vystavoval proto abych porovnal svá zvířata s chovy kolegů, a poznal kde mám největší slabiny, a jakým směrem se ubírá chov mého plemene. Taková byla v mém případě motivace na účast na takové výstavě. Někdy konkrétně na mláďatech se jedná rovněž o generálku kde se cizeluje výběr odchovů na kolekce do vyšších akcí, jako klubovky, výstavy evropské úrovně a podobně.. Též si nemyslím že je to jen výstava pro snoby a odbornou veřejnost. Naopak. Myslím že každá taková akce by měla být i oslavou chovatelství, a presentace chovů i laické veřejnosti a dětem. Může v nich totiž zapálit jiskřičku pro organizované chovatelství jako kdysi i u mě, když mě tam co by kluka vzal můj otec. Přesto že jsme chovali doma kde co, až po této zkušenosti jsem se začal zajímat o chovatelství na vyšší úrovni, a vystavování.
Tak zdielam rovnaky nazor ako pastevecovci. Kedze chovam viacero plemien tak od urciteho veku kohuty drzim mimo sliepok. Mnohy to tak robia nakolko nadrzany kohuti dokazu sliepocky znicit. ak takehoto kohuta potom dam spolu so sliepkami do jedne volierky tak tak v nedelu budu vyzerat jak svine znicene od kohuta ktory im na tam malom priestore neda sancu. Ked je zviera umiestnene po jednom v klietke tak si ho clovek podla mna lepsie prezrie ako v pripade ze sa ich tam tlaci viac a jedno pred druhym sa snazia skryt. Este som nevidel kde by Vam na velkej vystave dali do ruky zviera aby ste si ho vybrali a pozreli ano doma u chovatela mozete ale na vystave urcite nie...a o odbornosti posudzovatelov by sa dalo polemizovat lebo niekedy si obycajne clovek skor vsimne chybicku nakolko tie zvierata chova a pozna. Castokrat sa mi stalo ze niektore plemena ani doteraz neposudzovali a aj zjavne horsie zviera s chybami ma moc dobre hodnotenie...
a este jedna poznam z velkych vystavav..ludia v snahe kupit zvierata do chovu vyberaju len na zaklade katalogu este pred tym aby si ho v tej klietke aj pozreli, lebo sa boja ze ked sa do tej rady postavia neskor tak uz sa im neujde.
ale su vystave roznych usporiadani a kazdy preferuje to svoje a nikto mu to neberie..ale je to rozdiel ked je na narodnej vystave 30 zvierat jedneho plemena a na okresnej su 3 kusy v pocte 1,2 v jednej klietke..takto ked su po jednom tak si clovek moze vybrat kus lahodiaci jeho standardom a moze porovnavat.
V mnohém souhlasím, proti gustu.. Je jasné že je asi něco jiného mít na metru kupříkladu 1,2 Amroxy a nebo kmen Antverpských vousáčů, to bezpochyby. Osobně mám momentálně zdrobnělé chocholaté Holanďanky což je extrémně mírná drůbež. Mám v šesti měsících kohouty pohromadě se slepičkami v omezeném výběhu, a musím říct že bych je mohl z fleku vytáhnout na výstavu. Měl jsem je na výstavě volierované po 1.1 a ve stavu jak jsem je tam dal jsem si je i vyzvedal. U těchto mých bych se nebál dát ani 3 kohouty do voliéry, neservou se. Loňský kmen jsem měl a dosud mám celoročně se slepicemi dva kohouty a zcela v pohodě se snáší. Vím že je to extrém a u většiny plemen to fungovat nebude. Ale prostě voliéra s drůbeží na výstavě se mi prostě líbí, o nic víc tu nejde. Kvalitu posuzovatelů si netroufnu hodnotit, ano posoudit zvíře špatně je možno, souhlasím i s tím že chovatel který plemeno chová má mnohdy větší rozhled v daném úzkém segmentu než sudí který je nechová, pouze posuzuje. To je jasné. Chtěl jsem jen poukázat na to že zvládnou drůbež vystavenou ve voliérách v daném množství posoudit. Osobně též nenakupuji podle ocenění na lístku. Krom krve si většinou snažím koupit i nějakou vlastnost kterou se ve svém chovu snažím povznést o level výše, tak se stane že někdy koupíte i zvíře celkově ne tak dobrého celkového dojmu jako je ke koupi jinde. Pokud vidíte chov kde je pozice ve které máte slabinu naopak předností, je koupě takového materiálu mnohdy velmi dobrou investicí, než trnitě selektovat pouze vlastní materiál. Průšvih je pokud je problém koupit jakoukoliv cizí krev, tam bych se nedivil ani oné koupi dle katalogu kde by měl dotyčný strach že odjede s prázdnou, do další sezony třeba už nic nesežene..
rgreen
napsal(a):
V mnohém souhlasím, proti gustu.. Je jasné že je asi něco jiného mít na metru kupříkladu 1,2 Amroxy a nebo kmen Antverpských vousáčů, to bezpochyby. Osobně mám momentálně zdrobnělé chocholaté Holanďanky což je extrémně mírná drůbež. Mám v šesti měsících kohouty pohromadě se slepičkami v omezeném výběhu, a musím říct že bych je mohl z fleku vytáhnout na výstavu. Měl jsem je na výstavě volierované po 1.1 a ve stavu jak jsem je tam dal jsem si je i vyzvedal. U těchto mých bych se nebál dát ani 3 kohouty do voliéry, neservou se. Loňský kmen jsem měl a dosud mám celoročně se slepicemi dva kohouty a zcela v pohodě se snáší. Vím že je to extrém a u většiny plemen to fungovat nebude. Ale prostě voliéra s drůbeží na výstavě se mi prostě líbí, o nic víc tu nejde. Kvalitu posuzovatelů si netroufnu hodnotit, ano posoudit zvíře špatně je možno, souhlasím i s tím že chovatel který plemeno chová má mnohdy větší rozhled v daném úzkém segmentu než sudí který je nechová, pouze posuzuje. To je jasné. Chtěl jsem jen poukázat na to že zvládnou drůbež vystavenou ve voliérách v daném množství posoudit. Osobně též nenakupuji podle ocenění na lístku. Krom krve si většinou snažím koupit i nějakou vlastnost kterou se ve svém chovu snažím povznést o level výše, tak se stane že někdy koupíte i zvíře celkově ne tak dobrého celkového dojmu jako je ke koupi jinde. Pokud vidíte chov kde je pozice ve které máte slabinu naopak předností, je koupě takového materiálu mnohdy velmi dobrou investicí, než trnitě selektovat pouze vlastní materiál. Průšvih je pokud je problém koupit jakoukoliv cizí krev, tam bych se nedivil ani oné koupi dle katalogu kde by měl dotyčný strach že odjede s prázdnou, do další sezony třeba už nic nesežene..
Jistě, voliera s kmenem plemene je hezká věc, pokud je dobře udělaná, má dostatečnou podlahovou plochu a únikové - jak to říct - překážky. Taky to při velkých výstavách dělají, a slouží to jako ukázka chovu, propagace plemene a věřím, že to právě ty laiky osloví. Tam je to asi v pořádku a nevidím v tom žádný problém. Často jsou tyto voliery koncipovány v selském duchu a pod. Naaranžovaný starý žebřiňák, kurníček, balíky slámy, áčková bidla, snopy a pod.slouží jako ona výše zmíněná útočiště pro slabší kusy. Ale to gró výstavy tedy hlavní náplň jsou hodnocená zvířata - jednotlivci, nebo kolekce v klecích. A velké výstavy na úrovni celostátní dávají drůbež aspoň tedy v okolních státech a třeba v té Lysédo klecí po jednom. Drůbež pak má stejnou šanci na komfort jako mají králíci a holubi. Zkuste dát dva králíky k sobě. Nejen že kohouti se mohou v případě společného obsazení klece se slípkami "vyřádit" na slepicích, ale slepice se mohou pustit do peří kohouta a do rána může být jeho hřbet holý. Čímž je zvíře během krátké doby znehodnoceno pro posouzení a i pro oko návštěvníka po zbytek výstavy. Stačí když to udělá jedna slepice a zbytek osádky klece trpí.
Co se týče účelu celostátní výstavy, není jen pouze příležitostí k nákupu vhodného chovného materiálu ale především jde o prezentaci práce chovatele. Měl by se tam dostat ten pokud možno nejlepší materiál. Což se v některých případech teda neděje.