14 mrtvých kusů drůbeže - prosím poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.9.2016 10:58
kachnička

XXX.XXX.168.202

Dobrý den,
chci poprosit o radu zkušenější - včerejší a dnešní ráno je u nás na farmě ve znamení mrtvolek, zakousnuté kachny pekingské, běžci, slepice... lemují cestu ke stáji. Našli jsme i ukousnutý kachní zobák, slepičí křídla, vše se zřejmě odehrává v brzkých ranních hodinách. Pročítala jsem předchozí diskuze na toto téma - liška to zřejmě není, ta odnese jen jeden kus. Lasička také ne, kachny byly poměrně velké - vzalo to i chovného kačera. Toulavý pes? Všude máme ploty. Další otázka - co dělat s mrtvolkami? Za deset let chovu drůbeže se nám toto stalo poprvé. Děkuji.

Matsik

12.9.2016 11:34
Matsik

XXX.XXX.99.33

Mohla by to být kuna ta zabije i to co neodnese, ale většinou ukousne hlavu.

lentak

12.9.2016 11:50
lentak

XXX.XXX.70.94

Neverte ze liska odnesie len jeden kus...obycajne vytraja dovtedy kym okolo nej beha nieco zive...najpravdepodobnejsie v tomto pripade je liska..pisete ze je to v rannych hodinach? zvierata na noc nezatvarete?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2016 12:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Copak copak, nezavíráte na noc?

takhle to totiž pak končí.

12.9.2016 14:12
olja

XXX.XXX.210.55

Podle popisu bych řekla, že je to liška.Jsou přemnožené a objevují se i tam, kde nikdy dříve nebyly, drůbež se nijak zvláš´t nezavírala a přesto nedocházelo k takovým ztrátám, Teď už je to jiné a musí se rozhodně zavírat na noc všechno, případně udělat všemožná opatření, protože i přes den je riziko.A pokud jsem slyšela od sousedů, tak liška zakousne více kusů a pak postupně si to odnáší pryč.Asi nějaký ten kus zakousnutý určitě zmizel.
JInak by to mohl být i pes, přeskočí plot nebo se podhrabe.

12.9.2016 14:55
manbea

XXX.XXX.18.54

Sousedce takhle ráno kolem 7 hod pozabíjel pes všechny slepice a zkoušel se dostat i do králíkárny, naštěstí jsme přišli včas a podařilo se nám ho přes plot odehnat. Byl to lovecky využívaný jagteriér, tehdy se choval jak v tranzu, šel po všem, co se hýbalo. Jeho majitel uhradil škodu v plné výši (byl pojištěn) a říkal, že pes má na kontě již téměř 300 ks drůbeže. Občas utekl a takhle jeho výlety dopadaly. Takže jen liška či kuna to být nemusí .
Nám se osvědčila fotopast, sice na noc pečlivě zavíráme, takže škody zatím nemáme, ale díky tomuto zařízení víme, s kým máme připadně tu čest.

12.9.2016 18:55
kachnička

XXX.XXX.168.202

Děkuji za všechny reakce, dnes večer se pokusíme instalovat fotopast. Už několik let se nám nic neztratilo, tak jsme na noc zavírat přestali - husy i kachny se v noc rády pasou. Měli jsme zřejmě dobrou "ochranku" - 3 starší housery a několik kohoutů, neztratilo se nám jediné kuřátko, kachňátko... jenže putovali před pár dny do mrazáku a teď mi dochází, že tohle je následek. Nu, opět je to zkušenost "k nezaplacení".

13.9.2016 09:12
2mazutak

XXX.XXX.90.153

je to neskutečný, všichni vědí co tato verbež dokáže, a přesto se najdou tací i přes veškerá varování a nezavírají, ba co víc, se zavíráním přestanou jako vy, a nechají si zlikvidovat celé chovy.asi je jim líto investovat do automatického zavírání a otvírání.je jich v inzerci několik.to ukazuje jen nato, jak tito lidé svá zvířata mají skutečně rádi, nemůžu jinak, než těmto lidem říci, dobře vám tak.chtěli by jste jen zisky a užitek, ale bez jakýchkoli investic, a nejraději ještě místo krmiva tomu foukali do zadnice.já jsem si nakoupil těchto automatů pět, na každý kurník, investice za 10 000 500 kč.a co vy.a ted všichni do mně.

13.9.2016 09:33
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Ještě jednou. hlavně že máte na fotopast, ale ona drůbež nezavře.lépe by bylo kdyby jste měli oboje.

13.9.2016 10:16
kachnička

XXX.XXX.168.202

Dobrý den, díky za reakci. Docela mě mrzí, že při mém prvním pokusu zapojit se do dikuze na iFauně se hned našli lidé, kteří mají potřebu se ironicky vysmívat a nadávat ostatním chovatelům. Asi je to tím, že je zde anonymní prostředí... nevím, zda bych si totéž vyslechla i z očí do očí?
Nicméně, jsou i jiné důvody, proč nechávat drůbež venku přes noc - než jen ušetřit peníze. Teď už je samozřejmě budeme zavírat, myslím že jsme se poučili dostatečně smajlík Pro diskutujícího 2mazutak bych ráda zmínila, že zvířata nechovám kvůli penězům a výdělku. Fotopast jsme si půjčili od známeho myslivce. Je to škoda, protože váš přístup k lidem vrhá špatné světlo na všechny chovatele...

13.9.2016 10:19
kachnička

XXX.XXX.168.202

Pro ostatní - díky za tipy, vaše podezření, že jde o lišku, se potvrdilo - vetřelec se dnes v noci chytil do fotopasti.

13.9.2016 10:42
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Reagoval jsem takto proto, že těchto příspěvků, jak tito predátoři chovatelům škodí, ale nic proto neudělají tímto jsem pochopitelně nemyslel jen vás.žádnou ironii v tom nehledejte. a řekl bych vám to i do očí.projděte si různé příspěvky na toto téma, a možná by jste něco podobného napsala též.skutečných chovatelů si vážím.urazit jsem vás nechtěl.toto vše mne naučila více jak 40 let praxe.vždy je lepší tomu předcházet, než to řešit s křížkem po funusu.

13.9.2016 11:17
javorka

XXX.XXX.98.207

kachnička napsal(a):
Pro ostatní - díky za tipy, vaše podezření, že jde o lišku, se potvrdilo - vetřelec se dnes v noci chytil do fotopasti.

Je to slabá útěcha, ale aspoň máte jasno.
Koukám, že na návštěvě byla ve 2h.
Já tedy poctivě zavírám, ale návštěvě nějakého dravce přes den zabránit neumím. Takovou škodu jako vy jsem naštěstí zatím neměla.
S nepěknou reakcí se tady bohužel musí počítat. Když jsem se před pár lety odhodlala a napsala pár řádek, tak první rekce na můj příspěvek byla: ať se nepose...
Musím říct, že mě to tak znechutilo, že jsem už neměla chuť vůbec nic psát.
Přece jen, my děvčata jsme citlivější

13.9.2016 22:32
ladd

XXX.XXX.70.15

kachnička napsal(a):
Děkuji za všechny reakce, dnes večer se pokusíme instalovat fotopast. Už několik let se nám nic neztratilo, tak jsme na noc zavírat přestali - husy i kachny se v noc rády pasou. Měli jsme zřejmě dobrou "ochranku" - 3 starší housery a několik kohoutů, neztratilo se nám jediné kuřátko, kachňátko... jenže putovali před pár dny do mrazáku a teď mi dochází, že tohle je následek. Nu, opět je to zkušenost "k nezaplacení".

No tak jste ještě měli štěstí. Mohl vás navštívit o pár dní dříve pes a nebyli by do mrazáku ani houseři. Chtěl jsem tím říci, že drůbež se na noc zavírá.

13.9.2016 22:57
horal

XXX.XXX.58.245

Liška a nebo i několik lišek. Kdyby to bylo v květnu, červnu tak to dokáže jedna liška, která živí několik liščat. Ale dnes to můžou být právě ta liščata, které matka zaučuje kde k snedné kořisti přijít. Nesnažte se jí chytat do sklopce, prtože vám v něm může uhynout žízní a hlady nebo na úžeh a budete mít cejch tyrana a mučitele zvířat. Pak vám budou určití lidé přát mučivou smrt, horší než mělo to nebohé zvíře. Vždyť lidí je jako sraček, ale lišek je tak zoufale málo a vy si jí dovolíte mučit jako ve středověku. Koukejte si nakoupit dostatečné množství kuřat a slepic, ať lišky nestrádaj, chudinky. Omlouvám se za tu ironii, ale tady na iFauně to tak chodí, načumují sem i pejskaři a ptáčkaři, kteří vidí slepici akorát tak v papiňáku s nudlema a neví jak to rve srdce když najdete půl hejna rozsápaný a zbytek je v čudu. Já jsem si pořídil dvě fotopasti a nevěřily by jste co havětě projde přes noc zahradou.

14.9.2016 06:35
mysak

XXX.XXX.41.127

horal napsal(a):
Liška a nebo i několik lišek. Kdyby to bylo v květnu, červnu tak to dokáže jedna liška, která živí několik liščat. Ale dnes to můžou být právě ta liščata, které matka zaučuje kde k snedné kořisti přijít. Nesnažte se jí chytat do sklopce, prtože vám v něm může uhynout žízní a hlady nebo na úžeh a budete mít cejch tyrana a mučitele zvířat. Pak vám budou určití lidé přát mučivou smrt, horší než mělo to nebohé zvíře. Vždyť lidí je jako sraček, ale lišek je tak zoufale málo a vy si jí dovolíte mučit jako ve středověku. Koukejte si nakoupit dostatečné množství kuřat a slepic, ať lišky nestrádaj, chudinky. Omlouvám se za tu ironii, ale tady na iFauně to tak chodí, načumují sem i pejskaři a ptáčkaři, kteří vidí slepici akorát tak v papiňáku s nudlema a neví jak to rve srdce když najdete půl hejna rozsápaný a zbytek je v čudu. Já jsem si pořídil dvě fotopasti a nevěřily by jste co havětě projde přes noc zahradou.

To by bylo zajímavé sem dát ty fotky... určitě to bude spousta koček, ježků...

14.9.2016 06:38
petája

XXX.XXX.103.202

Kachnicko nenechte se odradit nekterymi reakcemi, oni to ti chlapi vetsinou nemysli primo proti nekomu, jen maji, takove ty chlapske vyjadrovaci schopnosti " a my zensky to vetsinou pobereme jinak, jak psala javorka vyse nade mnou, jsme my holky citlivejsi...
Ale zase jim musim priznat, ze nekdy maji docela dobre napady...
Poucena jste - zvirata se na noc proste zavirat musi...
Ja zaviram pravidelne, za to souseduv pes uz mi pres den trikrat zlikvidoval polovinu slepic. On se tedy soused snazi, no...z jeho strany vypada nas plot jak bojove opevneni, ale ta ludra fenka je desne vynalezava a jen cele dny sleduje pres plot moji drubez a ja hypnotizuji zase ji, nervozne nacumujic za zaclonou...
Preju vam hodne uspechu v chovu a spoustu dobrych rad nacerpanych tady na iFaune...

19.9.2016 18:46
kastef

XXX.XXX.138.131

Tak nám minulý týden liška zakousla kačku, protáhla se tyčkama od brány-zpět s kačenou se již nedostala, mezery byly malé, tak jí aspon užrala krk s hlavou.Na noc kachny zavírám, ale odjíždím o půl 5 do práce a musím jim tak otevřít.Slepice mám v ohrádce, zastřešené tak tam se snad nic nedostane.Máme drůbež od roku 2003, ale nikdy se nám nic nepřihodilo, až ted.
Manžel tu lišku viděl včera pozdě večer před domem, byla malinká-myslel že je to malý pes, až pak si všiml čumáku a dlouhého ocasu

22.9.2016 19:42
kamour

XXX.XXX.58.51

K tématu neporadím, ale je to dnes právě týden, co máme 8 kuřiček a ty rozhodně nově zajímají vše živé, včetně určitě predátorů, žijících kolem, pro které byla před tím naše zahrada nejspíš nezajímavá. Máme 2 fenky, které si vždy zběžně proběhly svoje území, sem tam daly značku, tam dozadu chodily jen s náma, ale od doby, co máme pipky, tak letí hned dozadu ke kurníku a rozrušeně a dlouho čenichají při zemi v okolí, je vidět, že sledují pohyb nějakého zvířete. Musím podotknout, že je to vně kurníku včetně "voliéry", kde zatím máme pipky ve dne na volno, než doděláme větší výběh. Chtěla jsem koupit fotopast, ale našla jsem nejlevnější kolem 3000 - to je momentálně dost, máte tip na nějakou levnější? By mě to zajímalo... Voliéra a výplň okna je z 19 mm svařovaného pletiva - snad to stačí...

22.9.2016 20:54
horal

XXX.XXX.58.245

mysak napsal(a):
To by bylo zajímavé sem dát ty fotky... určitě to bude spousta koček, ježků...

Máte pravdu, ježci, kočky, kuny, hranostaje, lišky, sova a jednou dokonce nějaký pes. Bohužel fotopasti jsou půjčený a nemám k nim kabel, takže kontrola jenom na displyi.

22.9.2016 21:41
dadu

XXX.XXX.137.189

horal napsal(a):

Jsem pejskařka a slepici neznám jen z papiňáku Momentálně se mi to tak nějak "přihodilo", že tu mám 5 plemen slepic ;-) A mívala jsem i kanáry, bohužel mám na kleci králičí pletivo, krz které prolezly myši, slimáci a bůh ví, co ještě a naučili se mi chodit žrát kanáří holátka. Po třetím vyplenění hnízda jsem to vzdala a dokud nedám jiné pletivo, tak holt kanáři nebudou...

Přidejte reakci

Přidat smajlík