Mladá australka nesnáší

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ojk

19.9.2016 01:45
ojk

XXX.XXX.120.116

Dobrý den,
mám na zkoušku jednu mladou australku. Snášet začala cca před měsícem, vydrželo jí to asi 14 dní a teď ty poslední dva týdny nesnáší vůbec. Ostatní mladé slepice (vesměs leghorny) nesou dobře. Krmím pšenicí + částečně ovsem a hrachem. Brambory, chleba apod. nedostávají, celý den mají přístup k trávě a téměř neomezený výběh.
Myslím, že slepice není "zakrmená" (soudím dle hmotnosti) - je možné, že potřebuje více např. bílkovin?

Jaké máte zkušenosti se snášením australek?

19.9.2016 09:53
mysak

XXX.XXX.54.2

ojk napsal(a):
Dobrý den,
mám na zkoušku jednu mladou australku. Snášet začala cca před měsícem, vydrželo jí to asi 14 dní a teď ty poslední dva týdny nesnáší vůbec. Ostatní mladé slepice (vesměs leghorny) nesou dobře. Krmím pšenicí + částečně ovsem a hrachem. Brambory, chleba apod. nedostávají, celý den mají přístup k trávě a téměř neomezený výběh.
Myslím, že slepice není "zakrmená" (soudím dle hmotnosti) - je možné, že potřebuje více např. bílkovin?

Jaké máte zkušenosti se snášením australek?

Vyfoťte ji a dejte sem.

ojk

19.9.2016 18:51
ojk

XXX.XXX.120.116

Už jsem ji i dvakrát ohledávala (před týdnem a dnes večer). Nic v sobě nemá. Nebo je také možné, že snáší navečer a někam venku zanáší - prostor by na to měla.

19.9.2016 19:42
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

ojk napsal(a):
Už jsem ji i dvakrát ohledávala (před týdnem a dnes večer). Nic v sobě nemá. Nebo je také možné, že snáší navečer a někam venku zanáší - prostor by na to měla.

Mohu se mýlit, ale podle mého názoru slepice, tak jak vypadá na fotografii, nikdy vejce nesnášela.

Pokud opravdu není možné aby jste se zmýlila a vejce skutečně tato slepice nesla a již nenese, je možné, že se jedná o tzv. krční pelichání, ke kterému u mladých australek občas dochází.
Slepice začne předčasně přepeřovat, což se zpravidla projeví v krčním závěsu (na fotografii lze něco takového zahlédnout) a tím pádem přeruší snášku až do přepeření.

ojk

19.9.2016 20:06
ojk

XXX.XXX.120.116

Slepice nepřepeřuje - krční závěs má pocuchaný, protože jsem ji přinesla z kurníku na dvůr, abych mohla dobře vyfotit.

ojk

19.9.2016 20:29
ojk

XXX.XXX.120.116

Tak jsem ji šla ještě zkontrolovat - a opravdu, na krku má spoustu mladých pírek. Že by to bylo ono... to znamená, že teď bude přepeřovat úplně celá? Jak taková věc vůbec vznikne?

19.9.2016 21:06
mysak

XXX.XXX.54.2

pastevecovci napsal(a):
Mohu se mýlit, ale podle mého názoru slepice, tak jak vypadá na fotografii, nikdy vejce nesnášela.

Pokud opravdu není možné aby jste se zmýlila a vejce skutečně tato slepice nesla a již nenese, je možné, že se jedná o tzv. krční pelichání, ke kterému u mladých australek občas dochází.
Slepice začne předčasně přepeřovat, což se zpravidla projeví v krčním závěsu (na fotografii lze něco takového zahlédnout) a tím pádem přeruší snášku až do přepeření.

Já bych se také přikláněl k tomu že na snímku tak jak ji vidím je nedospělá kuřice. Je to jednoduché, když ji tedy zadavetelka ohledávala, je-li kuřice nedospělá, bude mít kloaku znatelně malou úzkou. Jestliže snášela, měla by být roztažená a jestliže má pauzu, kloaka se sice stáhne, ale není to už ta, jak to říct - panenská, kudy ještě neprošlo vejce. Podle hlavy však soudím že toto zvíře není dospělé.

19.9.2016 21:12
mysak

XXX.XXX.54.2

ojk napsal(a):
Tak jsem ji šla ještě zkontrolovat - a opravdu, na krku má spoustu mladých pírek. Že by to bylo ono... to znamená, že teď bude přepeřovat úplně celá? Jak taková věc vůbec vznikne?

Jak vznikne tzv. krční pelichání? Je to způsobeno více faktory. První je příliš rané líhnutí, další je jakýkoli stres, změna, změna v krmné dávce, změna světelného režimu, prostředí. Mladá slepice dospěje řekněme v srpnu a nastanou krátké podzimní dny, tak zastaví snášku, protože si její organismus jako myslí, že už rok snášela a že nastala zima a bude se pelichat. Např. u lehkých plemen stačí, aby přišlo několik dnů mrazík a zastaví snášku a začnou pelichat na krku. Někdy uhodnout správné načasování líhnutí tak, aby k tomuto nedošlo, je kumšt. Krční pelichání je nazvané proto, protože většinou se omezí na krční partii a několik per rýdovacích a letek. Trvat to může různou dobu. Ale samozřejmě ne tak dlouho jako pelichání silné celkové.

ojk

19.9.2016 22:07
ojk

XXX.XXX.120.116

To, že už nesla, soudím dle toho, že zde nemám jinou slepici, která by snášela tmavě hnědá vejce. Mám leghorny + pár českých kropenek. Leghornky, pochopitelně, nesou čistě bílá vejce a kropenky velmi světle krémová. Najednou se v kurníku začala objevovat dosti tmavá vajíčka a slepička byla už ve věku, kdy se dá u australky předpokládat začátek snášky (je líhnutá úplně počátkem března a stejný hřebínek, jako má teď, měla už před měsícem). Kloaku má též poměrně dobře prostupnou.
Je tedy možné, že je vylíhnutá příliš brzy? Většinou líhnu o něco později, to je pravda.

19.9.2016 22:29
mysak

XXX.XXX.54.2

ojk napsal(a):
To, že už nesla, soudím dle toho, že zde nemám jinou slepici, která by snášela tmavě hnědá vejce. Mám leghorny + pár českých kropenek. Leghornky, pochopitelně, nesou čistě bílá vejce a kropenky velmi světle krémová. Najednou se v kurníku začala objevovat dosti tmavá vajíčka a slepička byla už ve věku, kdy se dá u australky předpokládat začátek snášky (je líhnutá úplně počátkem března a stejný hřebínek, jako má teď, měla už před měsícem). Kloaku má též poměrně dobře prostupnou.
Je tedy možné, že je vylíhnutá příliš brzy? Většinou líhnu o něco později, to je pravda.

No je to záhada...

ojk

19.9.2016 22:36
ojk

XXX.XXX.120.116

Teď jsem si vzpomněla - je naprosto jisté, že opravdu snášela již před měsícem, protože jsem ji v té době nachytala v hnízdě a po jejím odchodu tam bylo teplé tmavé, malé (takové to počáteční) vajíčko.
Jinak mám ještě jejího bratra, stejného stáří, a ten má též malý hřebínek (např. ocasní srpová pera má již, zdá se, plně vyvinuta). Hřebínek má o něco větší než tato slepička, ale také se mi zdá, že na kohouta jeho věku je dost malý, třebaže je to těžké, později dospívající plemeno. Možná nějaká exteriérová vada?

19.9.2016 22:49
mysak

XXX.XXX.54.2

ojk napsal(a):
Teď jsem si vzpomněla - je naprosto jisté, že opravdu snášela již před měsícem, protože jsem ji v té době nachytala v hnízdě a po jejím odchodu tam bylo teplé tmavé, malé (takové to počáteční) vajíčko.
Jinak mám ještě jejího bratra, stejného stáří, a ten má též malý hřebínek (např. ocasní srpová pera má již, zdá se, plně vyvinuta). Hřebínek má o něco větší než tato slepička, ale také se mi zdá, že na kohouta jeho věku je dost malý, třebaže je to těžké, později dospívající plemeno. Možná nějaká exteriérová vada?

Tak buď předčasně vyspěla, a nebo nevím. Já v ní nevidím znaky dobré nosice. Holt nezbude, než počkat. Krmte směsí N, výsledek se dostaví. Já jsem je choval, a stalo se mi to asi u jedné. Jinak většinou jak začly, tak jely celou zimu. Pozor na brambory. Dobře je zasypte směsí.

ojk

19.9.2016 22:55
ojk

XXX.XXX.120.116

Brambory raději nedávám, jedině v zimě, když mrzne (to i kukuřici) - aby měly slepice trochu víc energie. Tu směs tedy vyzkouším - děkuji za radu.
Možná bych mohla vyfotit i toho kohouta? Ráda bych věděla, jak to s ním je. Původně jsem si plánovala chovat australky na násadová vejce (k tomuto kohoutovi mám ještě tři nepříbuzné, mladé kuřičky), ale pokud by byl nestandardní, musela bych sehnat jiného.

20.9.2016 00:31
mirko

XXX.XXX.176.26

Kedy asi tak maju zacat znasat australky? dakujem.

hzužu

20.9.2016 08:56
hzužu

XXX.XXX.234.110

ojk napsal(a):

Australky nesnáší nijak extra tmavá vejce. Jistě v průměru populace jsou výrazně tmavší než u kropenek, ale takový rozdíl, aby bylo naprosto jednoznačné kdo snesl vejce to není.
Považuji za naprosto nepravděpodobné (možné je skoro všechno) aby slepice na fotce před měsícem snesla vejce.

20.9.2016 11:26
bronda

XXX.XXX.98.84

mirko napsal(a):
Kedy asi tak maju zacat znasat australky? dakujem.

Mně začaly australky snášet mezi 24-26. týdnem. Vajíčka mají poměrně dost světlá - světle krémová. Rozhodně ne tmavě hnědá.

20.9.2016 11:27
bronda

XXX.XXX.98.84

Ze 4 australek, co jsem měl nesly 3 světlá a jedna tmavší vejce.

ojk

20.9.2016 13:03
ojk

XXX.XXX.120.116

bronda napsal(a):
Ze 4 australek, co jsem měl nesly 3 světlá a jedna tmavší vejce.

Úplně stejná vajíčka, jako je to vaše nejtmavší, jsem nacházela v hnízdě. Kropenky taková nesnášejí, tím spíš, že moje současné kropenky mají vajíčka téměř bílá (na horní hranici světlosti u tohoto plemene). Navíc, jak píšu, ta slepička-australka vypadala před měsícem úplně stejně jako teď (co se týče hřebínku apod.).

ojk

20.9.2016 13:18
ojk

XXX.XXX.120.116

bronda napsal(a):
Mně začaly australky snášet mezi 24-26. týdnem. Vajíčka mají poměrně dost světlá - světle krémová. Rozhodně ne tmavě hnědá.

No nevím, já tedy jako "světle krémovou" skořápku označuju něco trochu jiného, než je na vašem obrázku... To nejtmavší vejce bych klidně označila jako tmavě hnědé - pochopitelně, není to maranska. I tak je ale dost tmavé, zvlášť když (jako třeba já) chováte světlovaječná plemena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík