Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2016 22:30
dadu

XXX.XXX.137.189

Tak vám můžu říct (teda napsat ), že se mi právě stalo to, co jsem si myslela, že mě se nestane, páč bydlím, dá se říct, uprostřed vesnice... Tak si tak sedím u telky a noťasu (u okna) a najednou slyším z venku divný zvuk, něco jako když se honěj a perou kocouři (jenže ti u toho hrozně řvou)... Tak jsem se zaposlouchala... A dalo by se říct, že ticho. Ale nedalo mi to (na štěstí) a šla jsem se podívat, co to... No - a liška mi mordovala kachnu Ta k jsem na ni začla řvát a hodila po ní kus desky. Kachnu pustila a odběhla za boudu, šla jsem po ní. Bohužel jen s holýma rukama (jednak jsem FAKT nečekala lišku a jednak tam ani nic k obraně (útoku) nemám No, lišku jsem vyhnala, zdrhla přes dvůr dírou v sousedově plotě. Ale co s drůbeží? (celkem 22ks husa, kachna, kohouti, slepice). Tak jsem dala do chléva velkou klec a do ní jsem nacpala husu, kachnu a 9 kohoutů (doufám, že se mi neuštípou),5 kohoutů jsem šoupla ke slepičkám a wyandotky (5+1) už bohužel nemám kam dát. Doufám, že se na ně nedostane
Ještě teď mám v těle snad víc adrenalinu, než krve...
To ani nebudu pořádně spát, páč věřím, že se potvora vrátí...

A ještě jedna věc - v místnosti vedle chléva mám další klec, ve které mám dvouměsíční kuřata. V úterý jsem tam přišla a vypadalo to tam jak po boji a nevěděla jsem, kdo to má na svědomí... Hmm, takže asi taky ona liška. Jen je mi divné, že ta husa a kachna zůstaly bez povšimnutí (budiž - byly na druhé straně pozemku), přes to, že hned vedle je (byl) otevřený chlév s kozou a další drůbeží...

Myslíte, že pomůže, když nechám do rána na dvoře rozsvícené světlo?

23.9.2016 22:43
milcek

XXX.XXX.252.163

Určitě jí to pomůže alespon na ně líp uvidí a odnese si je všechny.

23.9.2016 22:50
dadu

XXX.XXX.137.189

Dík

Co šlo, tak jsem nacpala do chléva a zavřela dveře a pro jistotu i ventilaci (okno).

24.9.2016 06:57
nomad72

XXX.XXX.234.83

Teraz si dávaj veľký pozor... líška je riadne k*a prefíkaná... to že necháš svietiť, ti nepomôže.dokonca, z vlastnej skúsenosti ani pes, pokiaľ nieje na voľno pustený... u mňa to bolo tak, líška chodila takmer presne na čas, furt okolo pol štvrtej ráno, dalo by sa povedať, že by si človek mohol podľa nej hodinky nastavovať.mala už vychodený chodníček, presnú trasu, kadiaľ ku mne chodila, dokonca prechádzala asi meter od uviazaného psa... ja som hneď vedel, keď pes cuknul s retiazkou, že je tam, potvora a rovno ku chlievikom, kde mám hydinu.tiež sa mi stalo, že sliepku už držala v hube a ja po nej hodil vidle, kuru pustila a ušla, v tomto prípade kohút spustil riadny poplach a ja som hneď vedel, o čo ide... a vtedy má ta k*va naštvala a tak som si kúpil sklopce. najprv som to skúšal s mŕtvou návnadou pri cestičke, odkiaľ prichádzala, ale ona sa tej pasci oblúkom vyhýbala... a tak som tam dal živého kohútika a na miesto, kde bola pasca dobre skrytá, kadiaľ líška vôbec nechodila... prvé úlovky, čuduj sa svete a aj na moje prekvapenie, boli dva jazvece, jeden veľký a jeden malý. prvý šiel do prírody, druhého som predal na kšeft.tak bolo asi mesiac kľud.líška si chodila ku mne ako na hodinu klavíra, hydinu som púšťal aš okolo siedmej, keď som mal istotu, že líška daný deň bude bez koristi, až jedného dňa, idem ráno kŕmiť, a v pasci, pene krásne, lapená líška. takže, ono v boji s líškou to chce hlavne trpezlivosť, ale výsledok sa určite dostaví.

24.9.2016 07:03
olja

XXX.XXX.210.55

Umím si představit, jak to s tebou Dadu zamávalo.Jak už jsem tu jednou psala, lišky se obrovsky přemnožily a jsou i tam, kde by je nikdo nečekal.Stejně tak divočáci a dravci.Kolikrát si říkám, proč furt bojují za záchranu dravců, proč ne za koroptve, bažanty a zajíce, kteří už téměř vymizeli z krajiny.To mě teda fakt docela štve.
Liška teď objevila zdroj žrádla na vašem dvorku, tak tam bude chodit pořád.Jedině její likvidace pomůže od nebezpečí.Jako první pomoc je nutné ihned zkontrolovat celé oplocení a zavírat na noc absolutně všechno.Já bych ještě informovala sousedy, aby udělali totéž.Čím více vás na ni bude připraveno, tím větší naděje na její odchycení si myslím.Taky myslivce bych zaainteresovala na jejím lovu.Je třeba do nich hučet, že může mít např. vzteklinu a musí proto neprodleně konat svou povinnost

24.9.2016 07:14
olja

XXX.XXX.210.55

nomad72 napsal(a):
Teraz si dávaj veľký pozor... líška je riadne k*a prefíkaná... to že necháš svietiť, ti nepomôže.dokonca, z vlastnej skúsenosti ani pes, pokiaľ nieje na voľno pustený... u mňa to bolo tak, líška chodila takmer presne na čas, furt okolo pol štvrtej ráno, dalo by sa povedať, že by si človek mohol podľa nej hodinky nastavovať.mala už vychodený chodníček, presnú trasu, kadiaľ ku mne chodila, dokonca prechádzala asi meter od uviazaného psa... ja som hneď vedel, keď pes cuknul s retiazkou, že je tam, potvora a rovno ku chlievikom, kde mám hydinu.tiež sa mi stalo, že sliepku už držala v hube a ja po nej hodil vidle, kuru pustila a ušla, v tomto prípade kohút spustil riadny poplach a ja som hneď vedel, o čo ide... a vtedy má ta k*va naštvala a tak som si kúpil sklopce. najprv som to skúšal s mŕtvou návnadou pri cestičke, odkiaľ prichádzala, ale ona sa tej pasci oblúkom vyhýbala... a tak som tam dal živého kohútika a na miesto, kde bola pasca dobre skrytá, kadiaľ líška vôbec nechodila... prvé úlovky, čuduj sa svete a aj na moje prekvapenie, boli dva jazvece, jeden veľký a jeden malý. prvý šiel do prírody, druhého som predal na kšeft.tak bolo asi mesiac kľud.líška si chodila ku mne ako na hodinu klavíra, hydinu som púšťal aš okolo siedmej, keď som mal istotu, že líška daný deň bude bez koristi, až jedného dňa, idem ráno kŕmiť, a v pasci, pene krásne, lapená líška. takže, ono v boji s líškou to chce hlavne trpezlivosť, ale výsledok sa určite dostaví.

Dobrý úlovek.parádaJezevce jsem naživo ještě nikdy neviděla, moc pěkný kousek.Ten sklopec cos nastražil vypadá dobře, byl drahý?Já už se loni dívala po nějakém a taky myslivce jsem buntovala, že si ho mají pořídit, protože tady u nás liška taky mordovala slepice.Slíbili mi, že to udělají a dokonce si to schválili i na své schůzi, ale nevím jak to celé dopadlo, zatím jsem to neprověřovala.

24.9.2016 09:03
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.správná otázka, proč se pořád chrání dravci a predátoři, protože na koroptvích, bažantech zajících, což je z mysliveckého hlediska lovná zvěř se nemohou ochranáři zviditelnit, a mají to jako dobré zaměstnání, nic je to nestojí, na vše berou dotace, škody nehradí.ne ta zvířata ale oni páchají tyto škody svojí dobře dotovanou činností, kdy proti chovatelům prosadili nesmyslné zákony a chovatel nemá žádné zastání a má spíše strach, aby ho třeba soused nenaprášil.ale že v přírodě tato lovná zvěř téměř vymizela je nezajímá.najděte si videa co napáchali škod třeba krkavci, kormoráni vydry, bobři, ale k tomu se již ochranáři nehlásí.k tomu si přičtěte nepůvodní druhy šelem.mýval, psík mývalovitý, norek.proti tomu všemu stojí chovatel bez jakéhokoli zastání navíc s hrozbou vysoké pokuty.nezbývá, než tuto sebranku v tichosti likvidovat samotným chovatelem.

24.9.2016 09:09
nomad72

XXX.XXX.234.198

olja napsal(a):
Dobrý úlovek.parádaJezevce jsem naživo ještě nikdy neviděla, moc pěkný kousek.Ten sklopec cos nastražil vypadá dobře, byl drahý?Já už se loni dívala po nějakém a taky myslivce jsem buntovala, že si ho mají pořídit, protože tady u nás liška taky mordovala slepice.Slíbili mi, že to udělají a dokonce si to schválili i na své schůzi, ale nevím jak to celé dopadlo, zatím jsem to neprověřovala.

Kupoval som tu.: http://www.pascett.sk/pasce/.

24.9.2016 09:21
olja

XXX.XXX.210.55

nomad72 napsal(a):

Díky za informaci.

24.9.2016 10:08
dadu

XXX.XXX.137.189

nomad72 napsal(a):

Též dík za info. A rozměr máte ten 150 x 30 x 40?

24.9.2016 10:11
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.a český svaz chovatelů který by měl nás, chovatele hájit, k tomu mlčí a dělá mrtvého brouka.člene, zaplat příspěvky a drž hubu.myslím, že tyto obě organizace by měli jít proti sobě.ale je vidět, že obě se starají jen o svůj prospěch.ochranáři dotace a pokuty, svaz příspěvky a dobře placené funkce.a ty, chovateli si porad, jak umíš, plat a dodržuj naše zákony, jinak si tě podáme, obrazně řečeno.takhle to dnes vidím já, a asi nebudu sám.

24.9.2016 12:50
machlena

XXX.XXX.96.13

2mazutak napsal(a):
Zdravím.a český svaz chovatelů který by měl nás, chovatele hájit, k tomu mlčí a dělá mrtvého brouka.člene, zaplat příspěvky a drž hubu.myslím, že tyto obě organizace by měli jít proti sobě.ale je vidět, že obě se starají jen o svůj prospěch.ochranáři dotace a pokuty, svaz příspěvky a dobře placené funkce.a ty, chovateli si porad, jak umíš, plat a dodržuj naše zákony, jinak si tě podáme, obrazně řečeno.takhle to dnes vidím já, a asi nebudu sám.

Dobrý den, nevím jak ČSCH ovlivní počet a výskyt lišek a jiných predátorů. To je snad věc Mysliveckého združení. A pokud vím, tak liška je považována za škodnou...
Sdružení a svazy jsou dobrovolné organizace, pokud jste členem a platíte příspěvky tak je to vaše rozhodnutí, nikdo nikoho nenutí být členem. A pokud jste členem, můžete být třeba první organizací, která se spojí s myslivci a začnou společně lišky hubit .

24.9.2016 14:12
lidule

XXX.XXX.117.206

olja napsal(a):
Umím si představit, jak to s tebou Dadu zamávalo.Jak už jsem tu jednou psala, lišky se obrovsky přemnožily a jsou i tam, kde by je nikdo nečekal.Stejně tak divočáci a dravci.Kolikrát si říkám, proč furt bojují za záchranu dravců, proč ne za koroptve, bažanty a zajíce, kteří už téměř vymizeli z krajiny.To mě teda fakt docela štve.
Liška teď objevila zdroj žrádla na vašem dvorku, tak tam bude chodit pořád.Jedině její likvidace pomůže od nebezpečí.Jako první pomoc je nutné ihned zkontrolovat celé oplocení a zavírat na noc absolutně všechno.Já bych ještě informovala sousedy, aby udělali totéž.Čím více vás na ni bude připraveno, tím větší naděje na její odchycení si myslím.Taky myslivce bych zaainteresovala na jejím lovu.Je třeba do nich hučet, že může mít např. vzteklinu a musí proto neprodleně konat svou povinnost

Oljo nic ve zlém, ale tohle je docela utopie. Za prvé, žádný plot lišku nezastaví. Buď se podhrabe a nebo jde vrchem. Není pro ni problém dvoumetrová výška. A za druhé myslivci nejsou žádní policajti, aby měli povinnost být k ruce kde komu na zavolání. Za mnou když by někdo přišel, a začal s tím, že je moje povinnost hlídat jeho drůbež tak ho pošlu někam. Myslivost je stejně dobrovolná činnost jako cokoliv jiného a drtivá většina spolků vše financuje ze svých peněz. Nikdo jim nic nedá, tak by si to lidé měli uvědomit. Zdenda.

24.9.2016 15:22
dadu

XXX.XXX.137.189

No, od sousedky jsem se dozvěděla, že ve vedlejší vesnici to řádí též a že už tam jednu lišku střelili. Soused vedle slíbil, že na noc nastraží železa no a já se snažím sehnat sklopec. Holt na noc budu všechno uklízet do chléva. Jen mě to překvapilo, páč jsem doslova uprostřed vesnice.

24.9.2016 15:48
olja

XXX.XXX.210.55

lidule napsal(a):
Oljo nic ve zlém, ale tohle je docela utopie. Za prvé, žádný plot lišku nezastaví. Buď se podhrabe a nebo jde vrchem. Není pro ni problém dvoumetrová výška. A za druhé myslivci nejsou žádní policajti, aby měli povinnost být k ruce kde komu na zavolání. Za mnou když by někdo přišel, a začal s tím, že je moje povinnost hlídat jeho drůbež tak ho pošlu někam. Myslivost je stejně dobrovolná činnost jako cokoliv jiného a drtivá většina spolků vše financuje ze svých peněz. Nikdo jim nic nedá, tak by si to lidé měli uvědomit. Zdenda.

No já nevím, napsala jsem co se týká plotu, že to je tzv.první pomoc, ne že to lišku úplně zastaví.A je nabíledni, že se hůř překonává jakákoliv překážka než volný průchod i s kořistí v tlamě.A myslivec nemá chránit mou drůbež, ale likvidovat škodnou.Protože liška nelikviduje jen drůbež, ale i jiná zvířata v lese.K nám na zahradu chodila např, srnka s kolouškem.Loni jsem kolouška našla mrtvého u našeho plotu, byl už ze zadní strany z poloviny sežraný, až po hrudní dutinu.Mám proto za to, že vše se vším souvisí a tvářit se, že toto se mě netýká, je příliš krátkozraké.
Za mých mladých let procházeli myslivci svůj revír docela často, teď nikde nikdo.Výsledky jsou vidět.

24.9.2016 15:53
javorka

XXX.XXX.98.207

Dadu, jistota je jistota. Tady už liška taky řádí, skoro ve městě. Naštěstí dost daleko od nás.
To by jste se nevyspala. Poctivě všechno zavírám, a stejně sem tam o něco přijdu. Někdy jsou jen slepice vyděšené, poschovávané a pár dní se bojí odejít od kurníku. Nejspíš dravec, ale nikdy jsem ho nepřistihla.

24.9.2016 15:54
milcek

XXX.XXX.252.163

Přesně tak myslivci nejsou žádní policajti jsou to arogantní hovada který nezajímá kolik čeho je v lese myslivost je dnes jen o penězích s ochranou přírody už to nemá hodně dlouho nic společného navíc nesmí střílet v zástavbě. já jsem do sklopce ještě lišku nechytil ale když vím že mi chodí na zahradu natáhnu železa a vždy je má.

24.9.2016 19:29
dadu

XXX.XXX.137.189

javorka napsal(a):
Dadu, jistota je jistota. Tady už liška taky řádí, skoro ve městě. Naštěstí dost daleko od nás.
To by jste se nevyspala. Poctivě všechno zavírám, a stejně sem tam o něco přijdu. Někdy jsou jen slepice vyděšené, poschovávané a pár dní se bojí odejít od kurníku. Nejspíš dravec, ale nikdy jsem ho nepřistihla.

Však jsem se dneska taky nevyspala... Usnula jsem skoro v půl 6 ráno

24.9.2016 20:20
lidule

XXX.XXX.117.206

milcek napsal(a):
Přesně tak myslivci nejsou žádní policajti jsou to arogantní hovada který nezajímá kolik čeho je v lese myslivost je dnes jen o penězích s ochranou přírody už to nemá hodně dlouho nic společného navíc nesmí střílet v zástavbě. já jsem do sklopce ještě lišku nechytil ale když vím že mi chodí na zahradu natáhnu železa a vždy je má.

Ono to nejde tak paušalizovat.. najdou se i slušní lidé mezi myslivci..
A už jsem to tu řešil několikrát. Nejde o to, že by lišek bylo diametrálně víc než kdysi. Jde o to, že lišky, a nejen ony, přišli na to, že popelnice a kontejnery jsou snadnější potrava. Proč se za něčím honit když toho je mraky na jednom místě. Zdenda.

24.9.2016 23:36
dadu

XXX.XXX.137.189

Stačí na tu lišku sklopec s rozměry 136 x 31 x 36 ?

25.9.2016 04:18
nomad72

XXX.XXX.234.225

dadu napsal(a):
Stačí na tu lišku sklopec s rozměry 136 x 31 x 36 ?

Ja som kupoval tú pascu typ E, čiže 150x30x40... ale z vlastnej skúsenosti ak ti môžem poradiť, kúp si tú typ H... tá je na živú návnadu a tú moju som musel na takú prerobiť... ak dáš mŕtvu návnadu, predsa to začne za 2 dni smrdieť ako... že by si sa pozvracala, a živá návnada je predsa niečo iné, dáš jej tam do pasce žrať, napríklad misku so zrnom a máš pokoj, len čakáš na votrelca... tak neváhaj a kúp tú za 75 eur, tá je rozmerovo na líšku akurát, a dáš do nej živú návnadu a máš pokoj... ale aj tak treba sa s tým pohrať... napríklad, pevne tú pascu prichytiť k zemi, lebo líška bude špekulovať, bude chodiť okolo, podhrabávať, tak aby tú pascu neprevrátila... ja som nabil do zeme dva roxory, tak aby kus trčali zo zeme a tú pascu som drôtom o ne priviazal... ďalej som dal okolo pasce kamene, aby líška okolo nej nehrabala... dokáže tam vyhrabať obrovskú dieru!tieto rady, ktoré ti tu píšem, pekne vidno na poslednej mojej fotke, ktoré som pridal vyššie... takže, tak ako mi písal kamarát Horal v inom vlákne, lovu zdar

PS : ja som kúpil dve pasce na líšku a jednu menšiu na kunu... typ C za 35 eur. do tej na kunu chytám aj potkany.

25.9.2016 05:10
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

milcek napsal(a):

Železa?
A kolik koček se chytí ?

Krompasky

25.9.2016 10:53
Krompasky

XXX.XXX.59.233

Zdravím, hovorilo sa tu o odchyte líšok a pod. Viete mi poradiť v akej miere je to ešte zákonné, prípade čomu sa vyhnúť aby som neporušil zákon. Mne tiež šarapatí líška a chcel by som sa jej zbaviť. Po odchyte napr. do klietky, môžem ju preniesť napr. ďalej za obec do lesa?
Nechcem sa dostať do konfliktu pre jednu líšku...
Ďakujem za pomoc, Krompaský.

25.9.2016 10:59
dadu

XXX.XXX.137.189

nomad72 napsal(a):
Ja som kupoval tú pascu typ E, čiže 150x30x40... ale z vlastnej skúsenosti ak ti môžem poradiť, kúp si tú typ H... tá je na živú návnadu a tú moju som musel na takú prerobiť... ak dáš mŕtvu návnadu, predsa to začne za 2 dni smrdieť ako... že by si sa pozvracala, a živá návnada je predsa niečo iné, dáš jej tam do pasce žrať, napríklad misku so zrnom a máš pokoj, len čakáš na votrelca... tak neváhaj a kúp tú za 75 eur, tá je rozmerovo na líšku akurát, a dáš do nej živú návnadu a máš pokoj... ale aj tak treba sa s tým pohrať... napríklad, pevne tú pascu prichytiť k zemi, lebo líška bude špekulovať, bude chodiť okolo, podhrabávať, tak aby tú pascu neprevrátila... ja som nabil do zeme dva roxory, tak aby kus trčali zo zeme a tú pascu som drôtom o ne priviazal... ďalej som dal okolo pasce kamene, aby líška okolo nej nehrabala... dokáže tam vyhrabať obrovskú dieru!tieto rady, ktoré ti tu píšem, pekne vidno na poslednej mojej fotke, ktoré som pridal vyššie... takže, tak ako mi písal kamarát Horal v inom vlákne, lovu zdar

PS : ja som kúpil dve pasce na líšku a jednu menšiu na kunu... typ C za 35 eur. do tej na kunu chytám aj potkany.

Děkuji. Právě že jsem hledala tu na živou návnadu.

25.9.2016 11:03
dadu

XXX.XXX.137.189

rapotacka11 napsal(a):
Železa?
A kolik koček se chytí ?

To netuším, ale asi tak: já žádnou nemám a sousedi ze třech stran též ne. Věčně se mi tu pod okny rvou a vše ochc*vají 2 cizí kocouři, takže... Asi tak.

25.9.2016 11:06
dadu

XXX.XXX.137.189

Krompasky napsal(a):
Zdravím, hovorilo sa tu o odchyte líšok a pod. Viete mi poradiť v akej miere je to ešte zákonné, prípade čomu sa vyhnúť aby som neporušil zákon. Mne tiež šarapatí líška a chcel by som sa jej zbaviť. Po odchyte napr. do klietky, môžem ju preniesť napr. ďalej za obec do lesa?

Jo, jo, jen ji chudinku odvezte... Stejně bude zpátky pomalu dřív, než vy.... A co když bude mít vzteklinu? Jste ochoten si zaneřádit auto a riskovat?

25.9.2016 11:10
nomad72

XXX.XXX.234.231

Krompasky napsal(a):

Vieš, je jedna stará pravda a tej sa drž... kde niet svedkov, niet obžalovaných... kľudne ju zabi a odnes kde chceš, ale tak, aby ťa nikto nevidel

Krompasky

25.9.2016 11:12
Krompasky

XXX.XXX.59.233

dadu napsal(a):
Jo, jo, jen ji chudinku odvezte... Stejně bude zpátky pomalu dřív, než vy.... A co když bude mít vzteklinu? Jste ochoten si zaneřádit auto a riskovat?

Tak ju mam radšej kŕmiť? Niečo musím proti nej robiť. Keď bude mať besnotu tak to neviem, ale žeby chodila ku mne jak do obchodu - tak to nie. A prečo si zašpiniť auto? dám ju do prívesu a zakryjem plachtou a odnesiem aj 50km. Problém už je len ako ju vypustiť..

Krompasky

25.9.2016 11:14
Krompasky

XXX.XXX.59.233

nomad72 napsal(a):
Vieš, je jedna stará pravda a tej sa drž... kde niet svedkov, niet obžalovaných... kľudne ju zabi a odnes kde chceš, ale tak, aby ťa nikto nevidel

To je pravda... Je to dobrá myšlienka. Ďakujem

25.9.2016 11:28
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.dobrá myšlenka, přijde na to.vám zatím jak píšete škodu neudělala, udělá ji někomu jinému o padesát kilometrů dál. to si pište.to už vám asi bude jedno.hlavně že to nebudete vy, co.škodná je prostě škodná, a bude škodná všude.

25.9.2016 11:33
Krompasky

XXX.XXX.59.233

2mazutak napsal(a):
Zdravím.dobrá myšlenka, přijde na to.vám zatím jak píšete škodu neudělala, udělá ji někomu jinému o padesát kilometrů dál. to si pište.to už vám asi bude jedno.hlavně že to nebudete vy, co.škodná je prostě škodná, a bude škodná všude.

Verte, mne škodu už urobila. Odniesla si 3 kohútikov,1 kvoku a 8 kuriatka zožrala. Najviac ma hneva, že síce ja zatváram hydinu ale ona je taká drzá že chodí aj cez deň, Pred týždňom som sedel na záhrade a čo nevidím, líška to ma namierené cez kopec rovno k výbehu sliepkam.
A už keby som ju si našiel čas ju odniesť v aute, tak určite by som ju nevypustil niekde iným. ale zašiel by som hlboko do lesa od dedín.

25.9.2016 11:41
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Nezáleží, jak hluboko do lesa ji vypustíte, ona si cestu do vsi dříve nebo později najde, nic jiného jí taky nezbývá, v přírodě té kořisti již mnoho není, a brambory a řepu nežere.pokud to uděláte, dbejte na to aby se tamní chovatelé nedomákli, že jste ji tam vypustil vy.

25.9.2016 11:54
Krompasky

XXX.XXX.59.233

To mate asi pravdu , už mi ostáva len jej dohovoriť , alebo nájsť dedinu, kde nikto nechová hydinu. Veď to je celý problém. Pre-množené líšky nemožno zabíjať, lebo zákon nepustí a iným chovateľom robiť napriek sa mi nechce. Už len fakt: "kde niet svedkov, niet obžalovaných..."
Ďakujem.

25.9.2016 11:58
dadu

XXX.XXX.137.189

nomad72 napsal(a):

Tak jsem to myslela.

25.9.2016 12:02
nomad72

XXX.XXX.234.101

Krompasky napsal(a):
To mate asi pravdu , už mi ostáva len jej dohovoriť , alebo nájsť dedinu, kde nikto nechová hydinu. Veď to je celý problém. Pre-množené líšky nemožno zabíjať, lebo zákon nepustí a iným chovateľom robiť napriek sa mi nechce. Už len fakt: "kde niet svedkov, niet obžalovaných..."
Ďakujem.

Ty sa vy*r na zákon... jednoducho ju zabi... žiadne zľutovanie... alebo si myslíš, že tú líšku to trápi, že ty sa o tie sliepky staráš?že páliš elektriku v liahni, potom v odchovni, odchovávaš kuriatka a 5 mesiacov čakáš, kým ti znesú prvé vajíčko? a len preto, lebo je pre ňu pohodlnejšie zožrať alebo chytiť sliepku tam, kde nemôže uniknúť? no to by si videl ! jednoznačne krátky proces, a hotovo...

25.9.2016 12:39
Krompasky

XXX.XXX.59.233

25.9.2016 12:41
jako001

XXX.XXX.109.93

Krompasky napsal(a):
Verte, mne škodu už urobila. Odniesla si 3 kohútikov,1 kvoku a 8 kuriatka zožrala. Najviac ma hneva, že síce ja zatváram hydinu ale ona je taká drzá že chodí aj cez deň, Pred týždňom som sedel na záhrade a čo nevidím, líška to ma namierené cez kopec rovno k výbehu sliepkam.
A už keby som ju si našiel čas ju odniesť v aute, tak určite by som ju nevypustil niekde iným. ale zašiel by som hlboko do lesa od dedín.

Jednoduchà rada urcite je uvàs polovnicke zdruzenie po odchyte lisky kontaktujte niekoho od nich zo zàkona mà povinost postarat sa ak ju aj zabijete vy a zavolàte polovnikov musia ju odpratat oni, rovnako ako ked zrazite autom srnku ked si ju nechàte porusite zàkon polovnici ju musia spratat.ale nomàd mà pravdu co oko nevidi srdce neboli.

25.9.2016 14:34
milcek

XXX.XXX.252.163

rapotacka11 napsal(a):
Železa?
A kolik koček se chytí ?

Žádná návnadu používám živou a nepokládám ji na past.

26.9.2016 23:29
Rebeka13

XXX.XXX.18.41

Nadávala jsem na dálnici, poblíž domova, a teď když vidím prejeté kuny, lišky, psíky a vydry. Tak aspoň k něčemu ta dálnice je dobrá, když už né k jízdě.

Al-bert

27.9.2016 11:06
Al-bert

XXX.XXX.170.8

Kecáte tu bludy o něčem čem naprosto nerozumíte. Krkavci, kormoráni, vydry ani bobři mi na drůbež nechodí. Lišky nepodléhají zvláštní ochraně. Naprostá většina území u nás jsou honební pozemky, a také jsou součástí různých honiteb. Všechny jsou myslivecky obhospodařované. Jděte už do háje s těma kecama o ochranářích. Za přemnožené lišky může mizerné zemědělské a myslivecké hospodaření stejně jako za úbytek drobné zvěře.

Na polích jsou z dravců přemnožená leda tak káňata, která loví hlavně drobné hlodavce (i když se tady najde dost blbců, kteří se budou zapřísahat, že jim káňata loví od slepice až po husy). Hodně káňat je proto, že v monokulturách je mrtě hrabošů. Kdejaký osel s flintou bude vykládat jací jsou hospodáři, ale jít norovat lišky se jim nechce, protože to je spousta práce za málo. Se podívejte jaké jsou stavy divokých prasat ani ty nedokážou držet na uzdě. Každý ať začne hezky u sebe.

Věcí každého chovatel je na prvním místě si drůbež dostatečně zabezpečit. Když to necháte běhat po dvoře nebo po zahradě a večer se vám to ani nechce jít zavřít, pač zrovna sedíte u telky a u noťasu, tak se nedivte. Že má soused díru v plotě je taky výmluva, pokud soused nic nechová, tak tam ani žádný plot mít nemusí. Tady jsme ale zvyklí nadávat na všechno a všechny kolem a za naši lenost neschopnost a hloupost vždycky může někdo jiný!

27.9.2016 12:11
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Tito škodí zase jinak, kormoráni a vydry na rybách, bobři na stromech, a asi jste neviděl to video s ovcemi s vyklovanýma očima od krkavců nebo uklovanými čerstvě narozenými telaty.

27.9.2016 12:42
amiš

XXX.XXX.11.7

Železa jsou ze zákona zakázaný, bacha na to.

27.9.2016 22:29
gibo123

XXX.XXX.148.190

Mne vcera odniesla liska 3 sliepky rano boli vsetky a vecer o 3 menej len perie ostalo minuly rok mi vzala kohuta okolo 4 poobede a susedovy cely kurin kacky aj sliepky 20 ks .

28.9.2016 10:32
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Na obranu těch co na noc nezavírají. Taky někdy vyjíždím do práce tak, že slepice rovnou nezavírám, neměl by je kdo ráno pustit. Samozřejmě že všechno je někdy poprvé. Ale problém nastává, když je drůbež puštěna a liška či sousedův pes příjdou v pravé poledne. kdy je v okolí největší ruch, děti, cirkulárky atd. Mívám na volno psy, ale v období, kdy husy kladou vejce tak psy sem tam dám do kotce. Potok je výhoda, ale nelze nikdy dokonale zaplotit, proměnlivý stav vody a také jsem první na potoku od lesa, větve, listí atd. Osvědčilo se mi vždy, když vyrazím z chalupy pryč, obejít se psy ploty a nechat tam pachové stopy. Totéž dělám vždy, než jdu spát. Pepa

4.10.2016 09:23
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.já jsem drůbež, když jsem šel na noční směnu radši ani nepouštěl, neměl by je kdo zavřít.jednalo se vždy jen o dvě 12ti hodinové směny týdně.až když jsem končil tu druhou, tak jsem je ráno pouštěl protože jsem mněl pak zase dva dny volno a dva dny denní.až když začala fungovat firma renatko, tak jsem nakoupil ty automaty.už tři roky je drůbež ve výběhu denně, a já vím, že mám večer zavřeno.takže predátor má mizivou šanci pouze vedne.

4.10.2016 18:57
2mazutak

XXX.XXX.90.153

A když jsem doma, jsem převážně venku, a se mnou moje čubina, která označí vše nepatřičné, i divoké kachny na potoce, vím o všem, co se kolem zahrady a výběhů šustne.

Přezdívka001

6.10.2016 10:39
Přezdívka001

XXX.XXX.170.8

Automatická dvířka jsou fajn, a když se doplní kvalitním oplocením (případně elektrickou sítí) a dostatkem míst k úkrytu před dravci (keře, přístřešky apod.), tak je riziko ztrát minimální. Vím z vlastní zkušenosti! Bydlím na koci vesnice u lesa. Lišky vídám i ve dne a jestřábi mají hnízdo cca 500 m vzdušnou čarou.
Ale někteří potřebují stále hledat toho vnějšího nepřítele, který jim to kazí.

Přezdívka001

6.10.2016 10:59
Přezdívka001

XXX.XXX.170.8

Ještě něco pro zdejší milovníky lišek
https://www.youtube.com/watch?v=aaERA0ppfkk.

6.10.2016 13:48
nomad72

XXX.XXX.234.233

Aj ja tu mám niečo pre milovníkov líšok...
http://www.mojevideo.sk/video/57f7/strelba_s_gulometom.html.

Pavelik

6.10.2016 15:54
Pavelik

XXX.XXX.240.118

nomad72 napsal(a):

Dobrý den mohu se zeptat co to znamená prodat jezevce na "kšeft"? Děkuji. smajlík

AchJo

6.10.2016 20:44
AchJo

XXX.XXX.45.52

Nomad72 je zde známý primitiv, který si není schopný zabezpečit svá domácí zvířata, a tak si potřebuje léčit frustraci na těch divokých případně na lidech v diskusi.

6.10.2016 20:50
dadu

XXX.XXX.61.94

AchJo napsal(a):
Nomad72 je zde známý primitiv, který si není schopný zabezpečit svá domácí zvířata, a tak si potřebuje léčit frustraci na těch divokých případně na lidech v diskusi.

Ach jo!...

Alexin

7.10.2016 18:05
Alexin

XXX.XXX.240.118

dadu napsal(a):
Ach jo!...

Taky souhlasím, normální člověk si svá zvířata dokáže normálně zabezpečit, a nemusí se vztekat na ta divoká.

7.10.2016 18:21
dadu

XXX.XXX.61.94

Alexin napsal(a):
Taky souhlasím, normální člověk si svá zvířata dokáže normálně zabezpečit, a nemusí se vztekat na ta divoká.

Myslela jsem to tak, že už toho rýpání bylo dost. Lišce to život nevrátí (zaplať pánbu), akorát se to tu zas rozhádá...

7.10.2016 18:51
nomad72

XXX.XXX.234.250

AchJo napsal(a):

7.10.2016 20:38
jako001

XXX.XXX.109.93

Neviem co je na tom zleho ked niekto chràni, svoj majetok chcel by som vidiet tych komu zlodej oberie jablkà a est mu pridà kosik, a ja poviem ze to nemàs zabezpecenè lebo plot je nedostacujuci, tieto chorè ochranàrske nàzory dajte na forum kde sa nejednà o chov hydiny.JA som chytil tri potkany do sklopca sladkà pomsta nechal som abysa zozrali navzàjom, mozte ma bicovat vy mi chleba nedàvate mozem byt aj primitiv ale tento primityv sa rozpràva 7 jazykmi tak ma bicujte je to fuk a nomàd je chlap co drie od ràna do vecera a ze si chrani svoje je to jeho prirodzenè pràvo, a potom ked si farmàr chràni majetok je to problèm, ja povazujem plot za dostacujuci ochrany prostriedok, chovàm hydinu, morky maransky, exoty, psy macky, a na dvovazok, kuny a liska uz vobec v na zastavanom uzemi obce nemà pràvo na zivot uf.

7.10.2016 21:27
začátek

XXX.XXX.4.22

jako001 napsal(a):
Neviem co je na tom zleho ked niekto chràni, svoj majetok chcel by som vidiet tych komu zlodej oberie jablkà a est mu pridà kosik, a ja poviem ze to nemàs zabezpecenè lebo plot je nedostacujuci, tieto chorè ochranàrske nàzory dajte na forum kde sa nejednà o chov hydiny.JA som chytil tri potkany do sklopca sladkà pomsta nechal som abysa zozrali navzàjom, mozte ma bicovat vy mi chleba nedàvate mozem byt aj primitiv ale tento primityv sa rozpràva 7 jazykmi tak ma bicujte je to fuk a nomàd je chlap co drie od ràna do vecera a ze si chrani svoje je to jeho prirodzenè pràvo, a potom ked si farmàr chràni majetok je to problèm, ja povazujem plot za dostacujuci ochrany prostriedok, chovàm hydinu, morky maransky, exoty, psy macky, a na dvovazok, kuny a liska uz vobec v na zastavanom uzemi obce nemà pràvo na zivot uf.

JA som chytil tri potkany do sklopca sladkà pomsta nechal som, aby sa zozrali navzàjom.Ano toto se dělá, ale poslední přeživší se pustí a on pak pokračuje v papání kolegů potkanů

7.10.2016 22:42
jako001

XXX.XXX.109.93

začátek napsal(a):
JA som chytil tri potkany do sklopca sladkà pomsta nechal som, aby sa zozrali navzàjom.Ano toto se dělá, ale poslední přeživší se pustí a on pak pokračuje v papání kolegů potkanů

Zacatku nechcem oponovat ale ja v boj snimy vyskusal vsetky recepty aj tento ;nefunguje, dalsi oslepit a pustit slepèho som ho nakoniec aj tak zastreli zvzduchovkou pomohli az macky a asi 100kg jedu.

8.10.2016 04:15
nomad72

XXX.XXX.234.95

Jako001, to máš 100% pravdu, a tým, čo majú len 7 árový pozemok a chovajú tri sliepky v koterci pre psov, vstávajú o ôsmej ráno, a hodia im za hrsť zrna ako Bohumil Stejskal, a potom celý deň sedia pred TV, takým to nevysvetlíš... nech si to vyskúšajú, vstávať o pol štvrtej, vypiť kávu a ísť hneď makať či prší, sneží svieti slnko... a potom ísť do práce a z práce rovno do maštale, na pole a makať až kým sa nezotmie...
a pozri, ja som v tomto vlákne nikoho neurazil, ani nenadával, práve naopak, urobil to Achjo.tak potom neviem, kto je väčší...ale nech, mňa tie ochranárske žvásty nenahnevajú, práve naopak, sa na nich bavím a je to dôkaz, že to robím dobre. lebo len slepá závisť ich núti písať to, čo píšu... no nič, kávu som dobil, idem ja po svojom... a dúfam, že v sklopci dnes nájdem niečo, čo na môj pozemok nepatrí pekný deň všetkým !

ja

8.10.2016 06:41
ja

XXX.XXX.55.7

Tak to som presne vedel, že to hodíš na závisť, len sa utešuj.

8.10.2016 07:45
horal

XXX.XXX.58.245

Alexin napsal(a):

V Americe chrání svůj majetek tak, že kdo mu vleze na pozemek toho zastřelí. A to si myslím že je správná ochrana. U nás když vleze do zahrady zloděj a nedjejbůh ho pokouše pes, tak pudete k soudu, že jste si nezebespečily psa aby někomu neublížil. A to můžet mít na plotě cedulku pozor pes na každém metru. Zajímalo by mne jaké je dostatečné zabazpečení drůbeže, když musí liška překonat tři ploty aby se dostala ke slepicím. Zavírat je do kurníku ? To ano, to děláme téměř všichni. Ale pozor ta mrcha zrzavá chodí na lov i vedne, to je mám nechat zavřeny celý den? Já chci pro své zvířata také dobré podmínky, aby se mohli napást a proběhnout. Pokud mi udělá škodu vlastní pes, tak to mohu říci ano je to moje blbost. Udělá li škodu někdo jiný, kdo se dostane přes několik plotů tak to mám také vinit sebe? Anebo mám podat proti státu arbitráž za zmařaný podnikatelský záměr když mi nedovolí bránit se? Když už se pak někdo brání po svém tak je kritizován za to že týral lišku a chudáček hrozně trpěla. Dovedete si představit jak trpí třeba slepice která polomrtvá leží někde v poli přihrábnutá zeminou a ochromena tak aby nemohla zdrhnout a to jenom proto, aby se naučili liščata zabíjet. Kde je ta humanita ke zvířatům? Slepice si ji snad nezaslouží. Prosím přestaňte se navážet do kohokoliv kdo brání svůj majetek. Nevíte co to je starat se o kuřata, přisvěcovat a přítápět než vyrostou, podávat vitamíny a kvalitní krmení, připravovat různé míchanice z čersvé zeleniny. Po půl roce se těšíte z prvního vajíčka a pak příjdete ke kurníku a zjistíte že je prázdný a zbylo vám jenom spousta peří. To i otrlý chlap zjihne. Myslíte že ta domácí zvířata mají menší práva na život ? Navíc divoké zvíře má mnoho možností k obživě a prostor téměř nekonečný, přitom slepice má jeno tu svoji zazradu a ani neví že nějaká liška ji chce ublížít, dokud ji nezačne honit. Myslím že je zbytečné k tomu víc dodávat, protože mnoha lidem ani nejde o tu lišku, ale o to anonymně a beztrestně si do někoho rýpnout a urážet. Přeju hezký den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2016 08:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vy nomádovi advokáti to stále nechápete, alebo nechcete pochopiť? Vôbec nejde o to, že likviduje škodnú, ale o PREZENTÁCIU spôsobu. Ukazuje svoje sadistické potešenie a to VADÍ.

8.10.2016 09:23
horal

XXX.XXX.58.245

To sadistické potěšení vidím jenom u těch kteří se k tomu neustále vrací a snaží se nomadovi rejpnout pod žebra a někteří dokonce urážet. A to vadí mně.

8.10.2016 10:07
nomad72

XXX.XXX.234.174

Horal, kašli na nich... oni si budú do nekonečna omielať svoje... my takým v našom kolektíve hovoríme - šťoural - pozri sem, ty vieš svoje, ja viem svoje, a oni mi žili netrhajú... ja sa na nich náramne bavím, nad ich nevedomosťou

8.10.2016 10:08
nomad72

XXX.XXX.234.174

ja napsal(a):
Tak to som presne vedel, že to hodíš na závisť, len sa utešuj.

Takže som mal pravdu, keď som písal, že s teba hovorí závisť...

8.10.2016 10:43
ladd

XXX.XXX.17.17

Alexin napsal(a):

Přesně tak, dadu si nabere zvířat plnej dvůr ale postavit něo, kam by je dala na noc, to už ne. Že by nenažranost?
Dadu a nomad jsou pro mě lidský dno.

8.10.2016 10:47
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Bavíte se o zabezpečení zvířat. Chovám zvířata na cca 2 ha členitého místy zatápěného pozemku. Nevím, na kolik by mne vyšlo oplocení tak aby jestřáb nazaútočil, kuna, jezevec, vydra či liška nepřelezla popř. nepodhrabala a potkan neškodil. A taktéž pro divoké prase není problém ploty pěkně poničit když má chuť na spadaná jablka. Také musím mít různé meziploty na různá plemena či určité fáze vývinu. Na kolik by mne potom vyšlo vajíčko, kdybych do těchto plotů investoval? Samozřejmě ztráty mám také. A ploty taky nic moc zabezpečené. Určitě to je jiné u těch lidí, co žijí uprostřed dědiny či města a mají pár nosných hybridek ve voliéře a dávají jim jen zbytky od oběda a budou predátory obhajovat a tvrdit, že to mají vše perfektně zabezpečené, ale kolik vylepší plemen? Takový chov by mne ani nebavil. Chovám orlovky pestré zhruba v 8 kmenech. Abych docílil kvalitu, musím všeho mít nadbytek i kohoutů. Je to velké množství slepic, které mají rády prostor a shánění. Abych je netýral a pořád si ve vláknech ztěžoval a nebo hledal rady, proč mám slepice ozobané. Mají prostor ale riskuji! Ale toto téma bude vždy aktuální. Člověk musí dělat kompromisy. Pepa

8.10.2016 11:04
nomad72

XXX.XXX.234.74

Presne o tom to je... Pepa FM... preto som napísal, aj o Horalovi, že on vie svoje, ja viem svoje a pepafm tiež...ja mám okolo domu 1 hektárový pozemok, so sadom, aj záhradou, maštaľou, chlievmi, kurínmi a atď... dokonca aj kurín so 70 sliepkami mám murovaný a pozor, s tromi dverami za sebou, aby nedaj bože, keď je zlé počasie, aby mohli pri otvorených dvoch dverách byť zavreté tretie s pletivom... aby sa ku kurom nedostal predátor... tomu sa ale nevyhnem, keď mi behájú počas pekných dní všetky zvieratá navoľno, ja ani kozy neuväzujem... a pre príklad, aký som ja sadista : dnes som zabil dvoch kohútov na zajtrajší obed.pomáhal mi 8 ročný syn... pekne som mu ukazoval celý postup, ako sa ď... druhého robil skoro sám ! a popri tom som mu hovoril, že aj ku zvieraťu, ktoré ide zabiť, a zjesť, sa musí chovať s úctou... to, že ja som zlikvidoval líšku, hej, mal som z toho radosť, ale len preto, že konečne nebudú trpieť zvieratá, ktoré chovam... neobhajujem sa, to pred závistlivcami nemusím, len podávam kus na vysvetlenie...

8.10.2016 11:26
dadu

XXX.XXX.61.94

ladd napsal(a):
Přesně tak, dadu si nabere zvířat plnej dvůr ale postavit něo, kam by je dala na noc, to už ne. Že by nenažranost?
Dadu a nomad jsou pro mě lidský dno.

Holt každý nemá hektarové pozemky a statisíce na to, aby postavil kde co. Jsem sama a na co si nevydělám a co si neudělám, to nemám. To ale neznamená, že nemůže nic chovat. A pokud někomu závidíte, že si i na malém prostoru dokáže "přilepšit do kuchyně", tak potom na to lidský dno patříte VY. Posaďte se raději k televizi a na tuto diskuzi zapomeňte. Věřte, že nám tu chybět nebudete...

8.10.2016 12:14
ladd

XXX.XXX.17.17

Milá zlatá, neobracejte to na závist, řeč je o uplně něčem jiném a to se nazývá etika.

8.10.2016 12:48
lupus4

XXX.XXX.102.3

začátek napsal(a):

Taky další sadistickej magor.

ja

8.10.2016 14:14
ja

XXX.XXX.55.7

U začátka by mohlo ísť aj o čierno-čierny humor

Matsik

8.10.2016 14:25
Matsik

XXX.XXX.104.254

Víte já chápu obě strany tohoto problému. Taky chovám taky občas mívám ztráty( většinou zásluhou potkanů), ale nikdy bych nechtěla aby nějaké zvíře trpělo a protože i já chovám ke všem zvířatům úctu ať k těm domácím či divokým vždy chci aby byla zabíjena co nejrychleji a bez zbytečného utrpení. Nebo myslíte, že když utýráte škodnou, že jiná nepříjde? Ano jsem pro likvidovat škodnou když je to nutné, ale přece se to může obejít bez utrpení.

8.10.2016 14:49
lupus4

XXX.XXX.102.3

Matsik napsal(a):
Víte já chápu obě strany tohoto problému. Taky chovám taky občas mívám ztráty( většinou zásluhou potkanů), ale nikdy bych nechtěla aby nějaké zvíře trpělo a protože i já chovám ke všem zvířatům úctu ať k těm domácím či divokým vždy chci aby byla zabíjena co nejrychleji a bez zbytečného utrpení. Nebo myslíte, že když utýráte škodnou, že jiná nepříjde? Ano jsem pro likvidovat škodnou když je to nutné, ale přece se to může obejít bez utrpení.

Ano jsem pro likvidovat škodnou když je to nutné, ale přece se to může obejít bez utrpení.

některým to tu zkrátka nevysvětlíte...

20.2.2017 11:02
kavka

XXX.XXX.241.66

Zdravím. Jaro před námi a liška už má první zákus...Jedna slepice mi unikla z domácího vězení, které slípky mají kvůli ptačí chřipce a liška byla v chytání úspěšnější než já...
Zvířata mám na baráku, kam jezdím cca ob den, v létě častěji.
Jelikož u zvířat nejsem denně, nemohu slepice na noc zavírat. Prosím o radu - má smysl pořídit automatická dvířka? Případně pomáhá i proti liškám přítomnost fretky? Pro fretku buduju voliérku hned vedle vlezu do kurníku ( slepice jsou na ní zvyklé)... Pomohlo by v noci na lišku třeba světlo s pohybovým čidlem? Psa máme bohužel útěkáře, takže je většinu dne zavřený a dva malé, kteří by lišce s lovem pomohly... Když zůstávám přes noc, slepice zavírám a psy nechám volně, ale "jen občas" asi pro odrazení lišky nestačí...Pozemek má chatrné oplocení, ale jelikož ho mám jen v užívání, přeplocovat nebudu... Našla jsem díru, kterou liška chodí, zadělala jsem jí a zavezla výkaly od psů... Vím, že žádná zaručená rada ( kromě kvalitního plotu, zavírání...to vím, děkuji) není, ale jsem ochotná vyzkoušet každou drobnost. Mám i sklopec, ale chytají se mi do něj naše kočky... Pomohla by třeba přítomnost lišky ( ochočené ve voliéře - mám možnost deponovat ), nebo by se mi k ní naopak stahovaly další? Děkuji za rady!

Přidejte reakci

Přidat smajlík