Pročetla jsem si diskuze na toto téma, poslechla rady, ale slepice jsou pořád oždibané.
Mám kurníky dva, ale všechny se cpou do jednoho, nevím proč, už jsem je i učila, dávala je tam, ale ony se raději cpou v tom jednom.Oštípala jsem jim zobáky, ale pořád jsou, jak chuděrky ocuchtané.Vypadají hrozně a nevím, jak na ně a co s tím.
Mají dost bílkovin?
Jaké máte plemeno - nebo to jsou hybridky? Hybridky mají obecně špatnou kvalitu peří (jsou tak vyšlechtěné, aby energie šla do snášky), láme se jim a pomaleji dorůstá.
Jinak náš kohout si jednu dobu peří kolem ocasu vytrhával sám, protože byl napadený všenkami. Také jsme na to hned nepřišli.
ildika
napsal(a):
Mají dost bílkovin?
Jaké máte plemeno - nebo to jsou hybridky? Hybridky mají obecně špatnou kvalitu peří (jsou tak vyšlechtěné, aby energie šla do snášky), láme se jim a pomaleji dorůstá.
Jinak náš kohout si jednu dobu peří kolem ocasu vytrhával sám, protože byl napadený všenkami. Také jsme na to hned nepřišli.
Vitamíny dávám.
My dáváme normálně celý, můžete i mírně drcený (půlený apod.). Nosnice a mladé kusy mají zvýšenou potřebu bílkovin, jelikož snáší vejce (nebo rostou); ta hmota se musí z něčeho tvořit. Pokud mají bílkovin málo, ožírají se (protože v peří bílkoviny jsou). Naše slepice jdou po hrachu jako divé, maso také občas dostávají. :).
ildika
napsal(a):
My dáváme normálně celý, můžete i mírně drcený (půlený apod.). Nosnice a mladé kusy mají zvýšenou potřebu bílkovin, jelikož snáší vejce (nebo rostou); ta hmota se musí z něčeho tvořit. Pokud mají bílkovin málo, ožírají se (protože v peří bílkoviny jsou). Naše slepice jdou po hrachu jako divé, maso také občas dostávají. :).
Dostávají všelijakých dobrot od rýže přes těstoviny, brčka z brojlerů, když škubu, dobře dostanou hrách i sekané maso.
Uživatel s deaktivovaným účtem

gajdovka
napsal(a):
Dostávají všelijakých dobrot od rýže přes těstoviny, brčka z brojlerů, když škubu, dobře dostanou hrách i sekané maso.
Rýže, těstoviny apod. Jsou jen prázdným zdrojem energie (nebo zatučnění), jiný prospěch nemají. Po tom vám neobrostou.
ildika
napsal(a):
Rýže a těstoviny - to jsou hlavně sacharidy; bílkoviny jsou v luštěninách, mase, mléce (kysané mléko je pro drůbež také velice vhodné) apod.
Dávám tvaroh, tak už mám pro ně nachystané maso i hrách, to bude veselé, musím separovat brojlery, páč, to jsou mrchy nenažraný.
Pokud mají vyzobanou trávu, tak jim ten prostor nestačí. Nepomůže ani když jim trávu nosíte.Když si zvykly na ozobávání, nepomůže už nic, ani sebelepší krmivo. Já mám výběh asi 120m2 pro12 slepic. Krmím obilím, brambory se šrotem, zbytky z kuchyně. Taky jsem jim házela trávu, která jim zvláštˇchutná. Ted´jim dávám řepný chrást, strouhám cukety ap. Mají kde hrabat, trávu vyzobat nestačí. Nesou dost, žádné podobné problémy nemám.
eva.jist
napsal(a):
Pokud mají vyzobanou trávu, tak jim ten prostor nestačí. Nepomůže ani když jim trávu nosíte.Když si zvykly na ozobávání, nepomůže už nic, ani sebelepší krmivo. Já mám výběh asi 120m2 pro12 slepic. Krmím obilím, brambory se šrotem, zbytky z kuchyně. Taky jsem jim házela trávu, která jim zvláštˇchutná. Ted´jim dávám řepný chrást, strouhám cukety ap. Mají kde hrabat, trávu vyzobat nestačí. Nesou dost, žádné podobné problémy nemám.
Také mi nesou dobře, bez přestávky, budou mít také kolem 100 m2, krmení zbytky z kuchyně, otruby s krmnou směsí, pšenice, chrásty zeleniny, tráva, dýně.
Prosim vas je tato sliepocka podla vas tiez ozierana inou?
mam ich 7ks, boli pri nich aj 2kohuty, uz nie su.
na par hod. ich pustam na velky vybeh, krmenie maju psenica 60%, kukurica25%, hrach15%, a odpad s kuch. vamenny grit.
este jednej sliepke na chrbate chyba perie, ostatne su pekne. maju cca 9-10mes. australky.
Lenochod

XXX.XXX.98.208
Prosim vas je tato sliepocka podla vas tiez ozierana inou?
-
Vypadá to, jako když si slepici chytá kohout za peří za hřebínkem. Jestli ji přitom zranil, ostatní slepice ji mohli zkoušet krev klovat a při tom ji také zranit.
Moji kohouti většinou chytají za hřebínky a také podle toho vypadají. Ale je to také slepici od slepice, kohout si pamatuje která mu jak podrží, zda je třeba ji znásilnít,...
To na hřbetě by mohla být začínající odřenina od kohouta. Je možné, že slepice mu klasicky nenastavuje křídla jako oporu a podle mne i proto aby si ulevila a vše urychlila. To pak má odřejné zejména klouby. Nicméně u slepic s pěkným peřím by teď po přepeření ještě problém být neměl. Pokud není kohoutů moc, nebo pokud to není slepice která záměrně kohoutovi podrží pokaždé když si zamane.
Dobrý den,
nechtěl jsem zakládat nové téma, tak to napíšu sem. Máme 14 slepic a 2 kohouty (jeden faverolák, druhý mix zakrslých plemen). Jde o to že faverolák jakožto 3/4 roční dorostenec je hodně aktivní co se pojímání týče. Malej kohout pojímá 2 nebo 3 slepičky denně, je hodně starej a nechává se na dožití a oba se tolerují. Slepičky máme od faveroláka v sedlovém závěsu hodně oškubané, protože pojímá i jednu 2x nebo 3x za sebou. Co s tím? Sklidní se, nebo ho mám někam zavřít, aby slepičky molhy zase obrůst? Máme 0.4 faverolek a ostatní jsou starší trochu ztučnělé hybridky, takže se skoro váhově rovnají faverolkám.
Děkuji za odpověd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Patrik.01
napsal(a):
Dobrý den,
nechtěl jsem zakládat nové téma, tak to napíšu sem. Máme 14 slepic a 2 kohouty (jeden faverolák, druhý mix zakrslých plemen). Jde o to že faverolák jakožto 3/4 roční dorostenec je hodně aktivní co se pojímání týče. Malej kohout pojímá 2 nebo 3 slepičky denně, je hodně starej a nechává se na dožití a oba se tolerují. Slepičky máme od faveroláka v sedlovém závěsu hodně oškubané, protože pojímá i jednu 2x nebo 3x za sebou. Co s tím? Sklidní se, nebo ho mám někam zavřít, aby slepičky molhy zase obrůst? Máme 0.4 faverolek a ostatní jsou starší trochu ztučnělé hybridky, takže se skoro váhově rovnají faverolkám.
Děkuji za odpověd.
Je jaro, co jiného lze taky čekat od mladého aktivního kohoutka.
Můžete mu akorát pořídit další slepice.
Nebo na šicím stroji namísto roušek ušít oblečky na záda.
Přidávat slepice už nepřipadá v úvahu s prostorem v kurníku a výběhem. Jenom se chci zeptat těch co chovají menší skupinky 1.5-7 jestli slepičky kohout pojímá jen jednou denně, ve zkratce jestli to vyjde "na stejno" mít třeba 1.5 / 1.10, do budoucna chceme mít 1.7/8 z důvodu udržení lepší kvality výběhu. Ale děkuji za odpověd !