lentak

XXX.XXX.232.2
Idealne na odcervenie su tablety...kedze mate v prasku tak ten sa podava zamiesany v krmive. myslim ze vo vode sa vam to moc rozpustit nepocadi ale vyskusajte.. vzdy je davkovanie na kg zivej vahy..tak si orientacne zvazte jednu sliepku a podla toho vyratajte davku.
lentak
napsal(a):
Idealne na odcervenie su tablety...kedze mate v prasku tak ten sa podava zamiesany v krmive. myslim ze vo vode sa vam to moc rozpustit nepocadi ale vyskusajte.. vzdy je davkovanie na kg zivej vahy..tak si orientacne zvazte jednu sliepku a podla toho vyratajte davku.
Tak nějak odhadem jsem to už udělala, rozmíchat to šlo, ale pořád se to usazuje, takže chodím a míchám , do krmiva se to nedoporučuje, protože prý některá slepice je žravější a další ne. Mám kilovku prášku a tak to už musím spotřebovat, nedovedu si představit, že bych to naše hejno odčervovala tabletama, to bych tam strávila celou noc.
lentak

XXX.XXX.232.2
jana-jana
napsal(a):
Tak nějak odhadem jsem to už udělala, rozmíchat to šlo, ale pořád se to usazuje, takže chodím a míchám , do krmiva se to nedoporučuje, protože prý některá slepice je žravější a další ne. Mám kilovku prášku a tak to už musím spotřebovat, nedovedu si představit, že bych to naše hejno odčervovala tabletama, to bych tam strávila celou noc.
Kolko mate kusov? existuje aj emulzia vode rozpustna..
lentak

XXX.XXX.232.2
A to ze sa to uzsadzuje to znamena ze to je bud minimalne rozpustne vo vode alebo vobec...takze osobne si myslim ze zbytocna vec...vzdy si treba kupit tu formu lieku ktorou to chcete podavat.
lentak

XXX.XXX.232.2
Odcervoval som 3 krat viac kusov ako vy tabletami do zobaka a kludne sa to zvladnut da. ak ste si chcela ulahcit robotu tak ste mala hladat vode rozpustne lieciva alebo sa poradit dopredu tu. helmetika treba striedat ak uz ich pouzivate aby nezvnikla rezistencia. a veterinar Vam da to co sa pouziva u oviec a dobytka nakolko Helmigal nieje urceny pre okrasne vtactvo a nie pre sliepky aj ked predtym sa normalne pouzival. Preto su na trhu tri rozne liekove formy podla sposobu podania, tato vasa nieje rozpustna podla mojho nazoru vo vode..jednoducho potrebuje na uvolnenie ucinnej latky traviace tekutiny. no tento problem s veterinarmi nieje len Vas su lenivy dohladat u svojich dodavatelov ine formy lieku. a este ma napadla jedna vec Helmigal obsahuje fenbendazol kde ani pri vyssich davkach nehrozi predavkovanie co uvadza vyrobka aj na pribalovom letaku..takze to ze vam povedal ze v krmive to nieje vhodne lebo jedna zerie viac a druha menej je hlupost.
Dobry den,
Chel by som vas poprosit o radu ako odcervit sliepky?
Kupil som tab. Helmigal 10mg, u nosnice som bohuzial nasiel pritomnost Ascaridia galli (škrkavka slepičí) cely chov je oslabeny.
Cital som, ze mam do zobaka dat kazdej sliepke 2tab, takze cca 10mg/kg?
Mam aj mladky, a mensie sliepky, odcervit by som chcel vsetky, nakolko boli spolu.
Mam ich preliecit v docasnej ohrade? Ako treba vycistit kurin?
Zda sa ze vajicka skrkavky su odolne, a prezivaju dost dlho.
Treba odcervenie opakovat po nejakej dobe?
Dakujem.
Helmigal se dávkuje 1 tableta na půl kila živé váhy. Musíte si slepice zvážit a dávat podle váhy. Dospělá nosnice má určitě 2-2,5kg, takže jí dáte 4-5 tablet. Jinak bude dávka nedostatečná a nezlikviduje všechny parazity, naopak u části dojde ke vzniku rezistence a další generace budou proti odčervení více odolné. Dana.
Příbalový leták:
https://pribalovy-letak.info/helmigal-10-mg
Dávkování: spočtenou dávku podávat po 3 dny za sebou. O opakování nic nepíší. t\o chce spíše vyhledat informace o škrkavce a jak reaguje na odčervení fenbendazolem, zda pobere všechna stadia nebo se má opakovat. Např. u koní se odčervuje u klisen 1x za 6-8 týdnů ( z toho mi vyplývá, že se opakuje po délce vývojového cyklu) a jinak 3x do roka.
Prostředí trávicího traktu (proventrikulus a svalnatý žaludek) aktivizuje larvy k pohybu a k opuštění obalů vajíček. V prvních 9 dnech po infekci (PI) zůstávají larvy v tenkém střevu volně mezi klky. Od 10. do 17. dne PI se zavrtávají předním koncem těla do sliznice, a po 18. dni PI opouštějí sliznici a zůstávají volně ve střevním luminu. Larvy nemigrují různými orgány hostitele a vytvářejí tak vlastní typ vývoje (tzv. askaridioidní). Pohlavně dospívají v 50 dnech a během vývoje se 3x svlékají. Dospělci zůstávají v organismu hostitele 9-14 měsíců. Wikipedie
Pokud tedy chcete mít jistotu, že jste pobral všechna stadia a slepice budou nějaký den čisté, bylo by potřeba opakovat odčervení po 14-18 dnech.
Imunita proti škrkavkám není, je to parazit ne choroba. Dana.
Dal som im 2tab/1kg zda sa ze to zabralo.
problem ostava zamoreny vybeh, a vsetko kde je trus.
vajicka asi zabije az mraz, alebo mozno este horak :)
(wiky: Mráz –8 až –12 °C vydrží 15 hodin; při 10 °C přežívají měsíc)
(ISBN-13:978-0-8138-0718-8/2008: vydrzi 12 hodin pri 43°C.)
https://en.wikipedia.org/wiki/Ascaridia_galli#Pathogenicity
"If the animal is able to mount an immune response to the larvae, i.e. from pre-exposure, the larvae do not develop into adults but hide in the mucosa of the small intestine."
http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2647&Itemid=2923
"Older birds become progressively resistant, which reduces both the harm and the reproduction of the worms, i.e. the contamination of their environment with eggs. Resistant is breed-dependent."
jedince ktorym najviac ublizili budem musiet asi vyradit, a v zime asi preliecit 2x
Mozem na jar pouzit vajicka na liahnutie?
kuriatko

XXX.XXX.157.254
Dobry den... som zaciatocnicka v chove hydiny a citam o odcerveni hydiny a z letaku mi nie je jasne ako dlho po odcerveni je mozne pouzivat vajicka na konzum...
Uživatel s deaktivovaným účtem

kuriatko
napsal(a):
Dobry den... som zaciatocnicka v chove hydiny a citam o odcerveni hydiny a z letaku mi nie je jasne ako dlho po odcerveni je mozne pouzivat vajicka na konzum...
V případě helmigalu, který není podle příbalového letáku určený k odčervení nosnic a jedná se tím pádem o off-label použití, se ochranná lhůta stanovuje podle zákona, tzn 7 dní.

sonachov
napsal(a):
pri helmigale 10 mg som našla dávkovanie v letáku
Obecná dávka je 20 mg fenbendazolu / kg ž. hm., (tj. 1 tableta/ 0,5 kg ž. hm.) po 3 dny.
Môže prosím niekto poradiť, či skutočne podávate 3 dni za sebou túto dávku? Zdá sa mi to veľa.
Máte skúsenosť?
ďakujem.
no, dávkujte léky podle příbalového letáku, ju, a ne jak se vám to zdá.

sonachov
napsal(a):
ďakujem za rýchlu reakciu. Len po skúsenosti s veterinárom a čítaní príspevkov, každý aplikuje helmigal inak. Niektorí dávajú len 2 tabl. na deň, a to 3 dni za sebou.
no a pak se diví, že není odčerveno. nižší dávky jsou receptem na neúčinnost a vznik odolnosti červů.

10 mg/kg po tři dny může možná zabít škrkavky, ale nepomůže proti srostlici a už vůbec nefunguje na ty tasemnice. a pokud vidíte cokoliv v trusu, bude to tasemnice.
prostě nechápu, proč nad tím špekulujete, když máte v ruce návod od výrobce.

sonachov
napsal(a):
ak je to tasemnice, tak ju máme už aj my
slepičí tasemnici?
ale no tak
sonachov
napsal(a):
prikladám foto ako vyzeral červ.
No, tasemnice to nebude, spíše škrkavka slepičí. Přenos nejsnáze žížalami (apod.), která již v sobě mají vajíčka škrkavky. Prostředí bude již poměrně zamořené. Desinfekce na ně moc neplatí, spíše doufejte alespoň v několikadenní mráz pod -10°C.
Měl jsem koprologicky potvrzenou tasemnici, viděl jsem bílé hýbající se věci v trusu,
které "utíkaly" před sluncem hezky pěkně pod hovínko.
Dal jsem Helmigal v předepsané dávce, možná některé zvíře přijalo i vyšší (ach to podávání v pití).
Rozhodně se žádnému zvířeti nic nestalo (z důvodu správné či vyšší dávky léku Helmigal).
Trus už je čistý, zvířata o poznání veselejší. Já též.
Co mě ale překvapilo - čekal jsem, jak, díky působení Helmigalu, začnu pod hřady či na dvoře
nacházet "velké dlouhé bílé matky" (autorky těch "vycházejících článků") a nenašel jsem vůbec nic.
To tu tasemnici slepičí útroby "vstřebají" nebo co to?
Pamatuju si na odčervení kotěte z ulice, z toho velké bílé fuj lezlo jako na běžícím páse...
Jinak jsem pro jistotu ještě jednu soudružku obětoval 21.11. na pitvu, a teprve včera přišly výsledky
- že v sobě měla 6 ks Heterakis (slepé střevo), tenká střeva bez nálezu,
steatóza jater, slezina zvětšená, plíce vzdušné s difúzní hyperemií a ložiskovým edémem,
vzdušné vaky mírně zkalené. Průdušnice a jícen výrazně zánětlivě hyperemické a zahleněné.
(dušení byl důvod, proč jsem ji majznul)
Kondice a výživový stav výborný.
Salmonely nezjištěny. Bakteriologie negativní.
Bakteriální infekce a závažná parazitární invazce nebyla zjištěna.
To bylo tedy ještě před Helmigalem. To mi moc nepomohlo.
Kdyby měla Mykoplasmózu, (já to do žádanky vyplnil), je to to vono nebo to nekultivovali?
honzapm
napsal(a):
Měl jsem koprologicky potvrzenou tasemnici, viděl jsem bílé hýbající se věci v trusu,
které "utíkaly" před sluncem hezky pěkně pod hovínko.
Dal jsem Helmigal v předepsané dávce, možná některé zvíře přijalo i vyšší (ach to podávání v pití).
Rozhodně se žádnému zvířeti nic nestalo (z důvodu správné či vyšší dávky léku Helmigal).
Trus už je čistý, zvířata o poznání veselejší. Já též.
Co mě ale překvapilo - čekal jsem, jak, díky působení Helmigalu, začnu pod hřady či na dvoře
nacházet "velké dlouhé bílé matky" (autorky těch "vycházejících článků") a nenašel jsem vůbec nic.
To tu tasemnici slepičí útroby "vstřebají" nebo co to?
Pamatuju si na odčervení kotěte z ulice, z toho velké bílé fuj lezlo jako na běžícím páse...
Jinak jsem pro jistotu ještě jednu soudružku obětoval 21.11. na pitvu, a teprve včera přišly výsledky
- že v sobě měla 6 ks Heterakis (slepé střevo), tenká střeva bez nálezu,
steatóza jater, slezina zvětšená, plíce vzdušné s difúzní hyperemií a ložiskovým edémem,
vzdušné vaky mírně zkalené. Průdušnice a jícen výrazně zánětlivě hyperemické a zahleněné.
(dušení byl důvod, proč jsem ji majznul)
Kondice a výživový stav výborný.
Salmonely nezjištěny. Bakteriologie negativní.
Bakteriální infekce a závažná parazitární invazce nebyla zjištěna.
To bylo tedy ještě před Helmigalem. To mi moc nepomohlo.
Kdyby měla Mykoplasmózu, (já to do žádanky vyplnil), je to to vono nebo to nekultivovali?
Prosím vás a musí se aplikace Helmigalu po několika dnech zopakovat? Nebo jsou ty 3 dny podávání Helmigalu dostačující? :) Děkuji za odpověď.
katie
napsal(a):
No, je to v příbalovém letáku: Spočtenou dávku (tj. cca 5 tablet na slepici) podávat po 3 dny. A i paní veterinářka zde na ifauně to tu psala.
Aha.
No, já jsem ho dával 7 dní, Raillietina to potřebuje.
I pro Flimabend je dvojnásobná doba podávání u R.
(a snad i dvounásobné dávkování - tj. pro ni už s ochr. lhůtou).
Ale ono se to mění - např. antib. Sulfacox se ještě vloni
dle návodu podávalo 5 dnů v kuse, letos už je návod
3 dny - 2 dny pausa - 3 dny.
Raději bych doporučil řídit se hlavně aktuálním balením,
než postarší diskusí, kdy i my, chovatelé, se vyvíjíme.
No, takže k tomu dotazu - po těch cca 7 dnech jsem nic neopakoval.
Kopro vydržela negativní cca 5 týdnů, pak došlo k reinfekci z vnějšího prostředí
(výběh atd).
Odčervování je běh na dlouhou trať a jak mi řeklo několik veterinářů
- přirozené (nízké) začervení je trvalou součástí těch zvířat,
nízké hodnoty jsou normální, zcela prostého stavu dosáhnout (téměř) nelze.
Teda jeden chovatel u Národního zemědělského musea má prý kopro zcela nega.
honzapm
napsal(a):
Aha.
No, já jsem ho dával 7 dní, Raillietina to potřebuje.
I pro Flimabend je dvojnásobná doba podávání u R.
(a snad i dvounásobné dávkování - tj. pro ni už s ochr. lhůtou).
Ale ono se to mění - např. antib. Sulfacox se ještě vloni
dle návodu podávalo 5 dnů v kuse, letos už je návod
3 dny - 2 dny pausa - 3 dny.
Raději bych doporučil řídit se hlavně aktuálním balením,
než postarší diskusí, kdy i my, chovatelé, se vyvíjíme.
No, takže k tomu dotazu - po těch cca 7 dnech jsem nic neopakoval.
Kopro vydržela negativní cca 5 týdnů, pak došlo k reinfekci z vnějšího prostředí
(výběh atd).
Odčervování je běh na dlouhou trať a jak mi řeklo několik veterinářů
- přirozené (nízké) začervení je trvalou součástí těch zvířat,
nízké hodnoty jsou normální, zcela prostého stavu dosáhnout (téměř) nelze.
Teda jeden chovatel u Národního zemědělského musea má prý kopro zcela nega.
Moc vám děkuji za zajímavé informace. Takže budeme podávat Helmigal po 3 dny / 5 tablet na slepici. Jak je v návodu. A opakovat tedy v nejbližší době nebudeme. Přesně vím, kterého chovatele máte na mysli.
Flimabend má několik nevýhod - jak už to tak bývá - když už je na něm fajn,
že nemá ochrannou lhůtu.
Špatně se rozmíchává, nechce se mu rozpouštět se ve vodě a slepicím vyloženě
nechutná, nepijí to ochotně.
Já mám Helmigal tekutý, ne tablety, a ten jim naopak vyloženě chutná
a rády si dají.
Navíc Flimabend se v těle slepic téměř neuvolňuje a přes 70% ho vychází
ven bez užitku, takže pokud někdo potřebuje skutečně účinně odčervit,
je to skoro jako věštba s křištálové koule.
K těm tabletám - pět najednou je docela masakr. Opatrně, ať je neudusíte.
A nedávejte jim do zobáku vodu - jakože na zapití - velmi snadno se jim to
dostane do plic a jsou problémy nebo i úhyn.
Někdo dává česnek (palice na 8 litrů vody, den předen rozlisovat, smíchat, přes noc
nechat louhovat), někdo si koupí Knoblamin u Benefeed.cz, někdo dává
oreganový olej, to je síla).
Možností je spousta.
Kamarád dával Chemisole a špatný - brebery na něj rychle získají rezistentnost
a Ch. moc neúčinkuje. U mě nezabral skoro vůbec.
Jsou věci mezi...
Kiki.Zak

XXX.XXX.43.80
Já pořád nechápu tu ochranou lhůtu u helmigalu. Máme nosnice a zajímalo by mě jak dlouho nebudeme moci od nich používat vajíčka a co stemi vejci máme dělat? Mám je povařit a dát na jídlo slepičím? Děkuji za radu.
Panacurem

XXX.XXX.139.16
Kiki.Zak
napsal(a):
Já pořád nechápu tu ochranou lhůtu u helmigalu. Máme nosnice a zajímalo by mě jak dlouho nebudeme moci od nich používat vajíčka a co stemi vejci máme dělat? Mám je povařit a dát na jídlo slepičím? Děkuji za radu.
Není lepší Panacur 10% přímo do zobáku večer na hřadach...... Lhůta je kratší
Panacur má stejnou účinnou látku - Fenbendazol.
Mj. zde se v příbalovém letáku uvádí, že ochranná lhůta na vejce není žádná.
http://www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c780168aeb.pdf

honzapm
napsal(a):
Panacur má stejnou účinnou látku - Fenbendazol.
Mj. zde se v příbalovém letáku uvádí, že ochranná lhůta na vejce není žádná.
http://www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c780168aeb.pdf
špatně chápete, jak fungují OL
vždycky se jede v souladu s příbalovým letákem. takže panacur aqua sol pro kura domácího a prasata, tam je napsáno, že OL na vejce není.
ale to neznamená, že všechen fenbendazol není. panacur aqua sol PRO KURA DOMÁCÍHO nemá OL. Když vezmu panacur 2,5 %, co má na obalu ovci a kozu, tam je sice ten samý fenbendazol, ale v příbalovém letáku není u kurovi domácím ani čárka. Takže použití tohoto prostředku pro kura je použití off label a ke slovu přichází zákon o léčivech, který říká, že OL na vejce v takovém případě je sedm dní. To samé platí pro jakýkoliv jiný přípravek s fenbendazolem.
Nemohu za to, že mě (nikdo?) nechápete.
Píšu, že u konkrétního Příbalového letáku je uvedeno,
že je podání (ve vypsané koncentraci) bez OL.
Nikomu neříkám, že to platí plošně pro Fenb.
Ani nikomu neříkám, že to tak zítra má udělat.
Číst snad umí všichni a já jsem byl tak od té lásky,
že jsem jim našel konkrétní produkt a Příbalový leták.
Jak to mám napsat jinak, Terezo???

ten konkrétní produkt ale existuje jen jako registrace s příbalovým letákem. ve skutečnosti je nesehnatelný.
Panacurem

XXX.XXX.139.16
Kiki.Zak
napsal(a):
Já to už taky nechápu? Odčervil jsem panacur 10% kurice protože u nově zakoupeného Kohouta nález srostlice Syngamoza chrcel večer na hřadach, vše přežilo, přenos červů je od Bažantu, Vrabcu, Žížal, Hrdlicek ale ty v přírodě seženou kde léčivo divocí, zobou možná rostliny či nějaké přírodní pirotika? Žijí dál v přírodě divocí.
Domácí při nakazeni, lečit dle letáku to a porady vět. lékaře to 100% vejce nejíst jen získat poznatky jak se toho zbaví v přírode Hrdličky, Bažantu, Vrabci mě zajímá?
Panacurem

XXX.XXX.139.16
Pirotika ne 👎 Oprava léky na odčerveni, nejlépe vytvořit imunitu. Z Internetu Ps:Syngamoza Kuřata nejčastěji onemocní ve věku 2–3 měsíce, pak nastupuje věková rezistence a starší slepice už jsou hostitelé jen malého množství červů a jsou částečně imunní k reinfekci. To ale neplatí pro krůty, ty mohou onemocnět v každém věku a dospělé krůty jsou roznašeči infekce. Stejně tak pěvci jsou k nákaze vnímaví bez ohledu na věk.
Panacurem

XXX.XXX.139.16
Odčervení leky: jinak maso kontaminovane léky na červy není i když je to v krvi léčeného zvířete, vejce učina látka přiravku se může dostat do vajíček a když už to někdo snědl a i vy budete met ve stolici červy napište to lékaři dá vám asi Entizol Entizol je lék, který patří mezi leciva skupiny nitroimidazolů. Účinnou látkou preparátu je sloučenina metronidazol.
Princip: Metronidazol se dostává dovnitř bakteriálních buněk, napadá jejich buněčné enzymy a navíc poškozuje bakteriální DNA. Velmi dobrého účinku dosahuje v tzv. anaerobních bakteriích, které k životu nepotřebují kyslík.
Využití: Entizol hubí řadu anaerobních bakterií a účinkuje i proti některým prvokům.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!