cácorka
napsal(a):
Jeden poděs jako Hlásný může. Bezmyšlenkovitá příbuzenská, na které se naseká spousta kuřat jen aby toho bylo hodně na kšeft, protože maransky přece frčí. Rozprodá to kde komu. Lidi pak mezi sebou mění kohouty a ani je nenapadne, že jsou z jednoho hnízda, protože přeci kupují na druhém konci republiky. Nedej bože, když si řeknou, že přeci jedna příbuzenská nevadí... Jak kdybyste nevěděli, jak to chodí a zejména před pár lety, když tu maransek moc nebylo, chodilo. To všechno se dělo pod hlavičkou klubu. Ale co čekat, když klub řeší samolepky na auta a potisk na trička, místo toho, aby začal pracovat na kvalitě zvířat. (není to kritika na Vás Buqice, Vy sama nejste klub). A pak se divíte, že kvalita maransek je v pr..li. A až na pár chvů asi ještě dlouho bude.
Prosím nemichejte ptákoviny (samolepky a potisky) dohromady se zvířatama. Ptákoviny řešim vedle zvířat. Ne místo nich. Je to jenom odlehčelní a sranda. A přihlášení se k tomu, ze to plemeno máme rádi i přes ty problémy, co jsou. Nemusíme mít přece pořád pot ve tváři a vyceněný zuby, ne ? Máme SPOLEČNÉHO KONÍČKA ☺.
Dobrý večer, děkuji za pozvání, ale budu tam v pátek. Jsem chovatel a chci si prohlédnout zvířata. Na maransky se moc těším.
Musím reagovat na prodej vajec.Jsou chovatelé a překupníci.To je tak ve všem.
Když chcete nás.vejce tak se domluvte ať Vám je vezme na výstavu, nebo si k němu sjeďte
a rovnou skouknete chovné kusy.
A k těm samolepkám klubu tleskám.To není nic špatného v dnešní době.Kvalitně vedené
internetové stránky kde budou akce klubu, plemenářská práce, která je nejdůležitější.
Samolepky, mikiny, trička je to prestyž klubu.Chválím.Klubař musí mít hrdost to nosit, snad se nemá za co stydět.Jak říkáte každý má svůj názor - hlas v klubu.
holis
napsal(a):
Vidím to tak, že Buqice vyjádřila vlastní názor, možná né úplně vhodně. To že má neklubař lepší zvířata je docela možné. To že je někdo v klubu přeci neznamená, že musi mít top zvířata. K chování a jednání př. Šonky se tady vyjadřovat nechci a nebudu. Kam se bude ubírat klub? Tam kam ho my členové budeme směřovat! Každý nápad je vítán. Budu rád, když s něčím v neděli 15.1. přijdete. Klub je nás všech členů a né výboru klubu. Každý člen má stejné slovo.Teď už ano!
Ňo to si piš ze to je můj názor, navíc myslím že na nmě není nic špatného. Výsledek je opět kladný- že bylo vše vyříkano z oka do oka. To snad by mělo byt spravně, ne ☺?
Zvlášť ta poslední věta se mi líbí (, Teď už ano") ☺.
skodovak
napsal(a):
Na vajíčka nebo kuřata jsem domluven s pár členy, nicméně mně mrzí, že si je nemůžu vyzvednout třeba ina výstavě, kam jsem se těšil, ale bohužel to asi nevyjde. Jak jsem zmínil, chci po čtyřech letech s tímto plemenem začít znovu a lépe.
To je škoda, myslel jsem, že se poznáme a já vás přesvědčím vstoupit do klubu.
Nemůžu říct 100 procent že nebudu, ale situace tomu nasvědčuje. Taky mně to mrzí. Na klub bych letos neměl zřejmě čas tak jak bych si představoval a zvířata momentálně ač nejsou asi úplný propadák na straně vajíček špatné, někomu se zdají Dobrá Já spokojen nejsem. Chtěl jsem oslovit i vás, vajíčka máte pěkný Ač umístění nebylo úplně nahoře, ale zaprvé je celkem brzo asi, a za druhé když se změnil plán, radši už jsem nepsal.
Já bych snad nejradši kdyby to bylo předem dohodnuté, vzal svých devět slepic aby je někdo posoudil ať mám nějaký začátek, a třeba bych vhodným kohoutem také trochu změnil barvu vajíček do dalšího roku atd. Přeci jen nějaká práce to byla a nerad bych je bez posudku dal do ohrady jen na konzumní vajíčka.
skodovak
napsal(a):
Já bych snad nejradši kdyby to bylo předem dohodnuté, vzal svých devět slepic aby je někdo posoudil ať mám nějaký začátek, a třeba bych vhodným kohoutem také trochu změnil barvu vajíček do dalšího roku atd. Přeci jen nějaká práce to byla a nerad bych je bez posudku dal do ohrady jen na konzumní vajíčka.
A proč jste je nepřihlásil do Lysé? Odkud jste?
havanaci
napsal(a):
Dobrý den, z klubu nemá nikdo právo nikoho vyhazovat nebo vyhánět.Když bude mít chovný materiál, bude vystavovat a platit členské příspěvky. Kolikrát máte klubaře a mají horší chov než neklubař. Tady zjišťuju, že je lepší krásná tmavá vejce dát manželce do buchet a kvalitný chovný materiál prodat klukum z Vietnamu.
Jsem zvědavý kam se bude ubírat klub.Velká škoda je, že panu Šonkovi není 50let.Perfektní jednání, znalý člověk, špičkový chovatel a posuzovatel.Vždy poradil a lidi sdružoval.
Už se těším do Lysé nad Labem, s pozdravem Charypar.
Nerozumim pohledu na mapu To si mame založit vlastni klub ?
Takže si dejte dal posilat konzumni vajička za nasadove Přeji moc uspěchu v przněni plemene.
GORAL
napsal(a):
Nerozumim pohledu na mapu To si mame založit vlastni klub ?
Takže si dejte dal posilat konzumni vajička za nasadove Přeji moc uspěchu v przněni plemene.
Chtěl jsem Tim říct dvě věci, že jsem psal odkud jsem, a z toho melo plynout to že blíž na posouzení slepic to mám do lysé
Vajíčka jsem tohoto plemena nikdy nekupoval poštou a měl jsem je vždycky jen od Pána který má slepice od přítele Šonky. Někdy je dobré se zamyslet nad pointou než rovnou házet do jednoho pytle.
skodovak
napsal(a):
Chtěl jsem Tim říct dvě věci, že jsem psal odkud jsem, a z toho melo plynout to že blíž na posouzení slepic to mám do lysé
Vajíčka jsem tohoto plemena nikdy nekupoval poštou a měl jsem je vždycky jen od Pána který má slepice od přítele Šonky. Někdy je dobré se zamyslet nad pointou než rovnou házet do jednoho pytle.
Já myslím že Goral spiš narážel na svou zkušenost s nakupem vajec od Lukáše...kontra to přihlášení p.Charypara, že z klubu nemá nikdo nikoho co vyhazovat když bude vystavovat a platit..Taky jsem se na to chtěla zeptat. Proc by měl jakýkoliv spolek byt povinen nechávat si çleny, kteří mu svým chováním dělají vostudu? Za to zaplacené příspěvky fakt nestojí. Tady v tom konkrétním pripade už je vyřešeno, mladý muž to zabalil sám, stejně už žádné maransky dost dlouho neměl. Ale myslím to obecně. Jak potom má klub mit dobrou pověst, když by si musel nechat každého kdo sice zaplatí příspěvky, ale jinak děs běs?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Klub má pověst takovou jakou si udělal! Za 15 let žije jenom z podstaty!
napsal(a):
Klub má pověst takovou jakou si udělal! Za 15 let žije jenom z podstaty!
S tím bohužel souhlasim a ještě nedávno jsem byla už napůl rozhodnuta kvůli tomu odejít, jako to nekteří udělali. Ale teď to vidím tak, že je nejĺepšÍ doba na to, to změnit. Snad tady předseda toho už vysvětlil dost. Ale to už jsme trochu u jiného tematu, že ☺? Nevadí. Někdo mě třeba pochopí ☺.

Vždyť tu nic nikdo nevysvětlil natož nějaký předseda. To je ten s hlavou kohouta s cik cak zuby v profilu? Ten co šlechtí exeteriér ( což mu mimochodem také moc nejde) a ignoruje podstatný plemený znak?( barvu vajec) Obhajující nekontrolovanou plemenitbu u množitele? Tak to má potom klub opravdu našlápnuto k světlým zítřkům :D Hlavně by už mohl slavný klub plivat po př. Šonkovi.
napsal(a):
Vždyť tu nic nikdo nevysvětlil natož nějaký předseda. To je ten s hlavou kohouta s cik cak zuby v profilu? Ten co šlechtí exeteriér ( což mu mimochodem také moc nejde) a ignoruje podstatný plemený znak?( barvu vajec) Obhajující nekontrolovanou plemenitbu u množitele? Tak to má potom klub opravdu našlápnuto k světlým zítřkům :D Hlavně by už mohl slavný klub plivat po př. Šonkovi.
Taky jste jeden z těch, co čtou jen to, co se jim hodí a ještě jak se jim to hodí, že.
napsal(a):
Má ještě vůbec cenu sem něco psát? Reagovat na anonymní příspěvky? Reagovat na pisatele kteří se bojí pod svůj názor podepsat? Snažím se udělat pro klub maximum. Pojďte mi v tom pomoci! Nebojím se sem napsat svůj názor, i když třeba není většinový! Kohout na profilce je šampión 2015, splodil šampióna 2016.99 bodů nedostal, ale já jsem na něj hrdý. Na vlastní oči jsem lepšího mě lahodícího neviděl, asi bohužel. Mimochodem můžete nám napsat vaše chovatelské úspěchy? Troufnu si odhadovat, že vám jde jen štvát lidi. A v soutěži vajec jsem obsadil 5 místo, což není vůbec špatný. Moc lidí tu píše jak to vše děláme špatně, ale nikdo ( skoro) nenapíše, chtěl bych pomoci! Ale vždy bylo a bude jednodušší hanit práci druhého, než něco udělat sám a ještě navíc zadarmo!

Co chcete slyšet chválu za to jak to děláte dobře? Za to jak vám utekl typ obdélníkové slepice? Jak se nekážete vypořádat s nepravidelnými hřebeny ( otázka 3 generací) Kde je ta práce nějaký úspěch např na evropských výstavách? Alespoň nějaký nástin budoucí práce klubu pokud ovšem nějaký je. Získal jsem z diskuze dojem jako kdyby prokreslená prsa byla největší vada u současné populace maransek. Není tou je typ !
Zkuste se podívat na www.maransky.cz pak mi napište zda ten kohout nesnědl obdélník? Chválu slyšet nepotřebuji, ale něco konstruktivního bych si přečetl rád.
napsal(a):
Co chcete slyšet chválu za to jak to děláte dobře? Za to jak vám utekl typ obdélníkové slepice? Jak se nekážete vypořádat s nepravidelnými hřebeny ( otázka 3 generací) Kde je ta práce nějaký úspěch např na evropských výstavách? Alespoň nějaký nástin budoucí práce klubu pokud ovšem nějaký je. Získal jsem z diskuze dojem jako kdyby prokreslená prsa byla největší vada u současné populace maransek. Není tou je typ !
Nikdo po vás nechce žádnou chválu. Jste jen jeden z tech co budou rejt za každou cenu. Že zrovna padla řeč na zrzavá prsa neznamená, že někdo řekl že to je hlavní problém.Ale vy to z toho udelate. Tady vám člověk vysvětluje ze jsou lidi co s tím klubem hodlají něco dělat, co bude v jejich silach. Sam jste řekl že doteď jen existoval. Tak proc tady ze sebe sypete jedy do prostoru, když to chce někdo změnit k lepšímu? Tak nám to přejte, ze z toho neutečem ani když víme o problémech. Nástin budoucí práce si řekneme na schůzi. Mezi téma co v klubu zbyli a budou mít chuť vstát z popela. Nemá cenu je psát sem, když tady každý druhý akorát slintá hlady votrávit někomu dobrou vůli.
Předsedo držte se, nikdy se nezavděčíte všem.Kolem sebe v klubu máte dobrý lidi ono to půjde.
Nevím, proč se do mě paní naváží s tím mladým chovatelem.Já ho neznám a nedokážu posoudit, nic mi neudělal.Jestli jí poslal blbý vejce ať si to s ním vyřídí a pořád o tom nemluví.
V Lysý budu v pátek tak se sejdem u maransek.

Dělejte něco s maranskama né s klubem! Klub vám funguje perfektně podle toho jal si tu lížete uši :D.
havanaci
napsal(a):
Předsedo držte se, nikdy se nezavděčíte všem.Kolem sebe v klubu máte dobrý lidi ono to půjde.
Nevím, proč se do mě paní naváží s tím mladým chovatelem.Já ho neznám a nedokážu posoudit, nic mi neudělal.Jestli jí poslal blbý vejce ať si to s ním vyřídí a pořád o tom nemluví.
Děkuji, sám nic nedokážu, ale společně můžeme udělat moc. A já tomu věřím! Budu se těšit.
havanaci
napsal(a):
Přísahám ze to nebylo žádný navážení do vás, jestli to tak vyznělo, tak jsem to blbě napsala. Bylo to myšleno opravdu obecně. Ale je fakt, že tady to vyplynulo z konkrétního případu, který vy neznáte. Proti Vám nemam ani ťuk ☺ Vy jstě věcný a uvažující.
napsal(a):
Dělejte něco s maranskama né s klubem! Klub vám funguje perfektně podle toho jal si tu lížete uši :D.
...asi takhle...
napsal(a):
Pardon...klika jsem omylem na vedlejší obrázek. Tamten taky není špatnej, ale mělo tám byt toto ☺.

havanaci
napsal(a):
ČUMÁČKU, můžu vědět s kým mám tu čest, když jste tak chytrej?
Prosím já to vím
https://media.giphy.com/media/3oz8xCk5GEMbS87UVa/giphy.gif.
Dobry den, cenu to jiste ma, ale jeden se vsem nikdy nezavdeci. Pan Sonka toho udelal pro maransky dost, ale ne vsim jim pomohl. Podle me malo kdo tady si uvedomuje, ze dovezl francouzske selske plemeno ktere ani ve sve vlasti co se celkove populace tyce neni kvalitativne vyvazene. Diky libive barve vajec se mu ho zde povedlo celkem masove rozsirit i s cenou 20kc za jedno vejce. A timto sirenim udelal plemeni tak trochu medvedi sluzbu. Protoze se dostalo i k ruznym mnozitelum, nechovatelum apod. Co se tyce populace maransek v ČR tak ta nikdy nebyla vyrovnana. A jednim z duvodu je ze plemenarstvi drubeze u nas neni na tak vysoke urovni jako u kraliku nebo holubu. Navic v dnesni dobe si muzete nechat poslat cokoliv odkud koliv postou nebo kuryrem, lihnout celorocne v lihni za par stovek. Tim se zaplavuje plemeno krizenci, nestardatnimi jedinci, pribuzenskou plemenitbou aj. Ale myslim ze klub prezil nejhorsi a lide okolo pana Holce se budou snazit Maransky trochu pozvednout, ikdyz to i diky nekterym mistnim rypalum nebudou mit lehke. Hradec ml.

Horší než komunisti ty také slibovali světlé zítřky a taky nevěděl ani jeden z nich jak se k nim dopracovat :D.
kchchp
napsal(a):
Dobry den, cenu to jiste ma, ale jeden se vsem nikdy nezavdeci. Pan Sonka toho udelal pro maransky dost, ale ne vsim jim pomohl. Podle me malo kdo tady si uvedomuje, ze dovezl francouzske selske plemeno ktere ani ve sve vlasti co se celkove populace tyce neni kvalitativne vyvazene. Diky libive barve vajec se mu ho zde povedlo celkem masove rozsirit i s cenou 20kc za jedno vejce. A timto sirenim udelal plemeni tak trochu medvedi sluzbu. Protoze se dostalo i k ruznym mnozitelum, nechovatelum apod. Co se tyce populace maransek v ČR tak ta nikdy nebyla vyrovnana. A jednim z duvodu je ze plemenarstvi drubeze u nas neni na tak vysoke urovni jako u kraliku nebo holubu. Navic v dnesni dobe si muzete nechat poslat cokoliv odkud koliv postou nebo kuryrem, lihnout celorocne v lihni za par stovek. Tim se zaplavuje plemeno krizenci, nestardatnimi jedinci, pribuzenskou plemenitbou aj. Ale myslim ze klub prezil nejhorsi a lide okolo pana Holce se budou snazit Maransky trochu pozvednout, ikdyz to i diky nekterym mistnim rypalum nebudou mit lehke. Hradec ml.
Amen. Diky za rozumné slovo.

Keci jak ba tom byl klub špatně pod vedením př. Šonky si nechte to on jim umetal cestičku on investoval čas a peníze na dovoz zvířat. Když jsem s ním mluvil tak si stěžoval jak jako důchodce dováží další zvířata a ostatní jen čekají co doveze.
napsal(a):
Horší než komunisti ty také slibovali světlé zítřky a taky nevěděl ani jeden z nich jak se k nim dopracovat :D.
Je neskutečný jak někteří lidi lační po tom někomu oponovat jenom pro to aby se mohli s někým pohádat a argumentovat pořád stejnýma kecama a ani si nepřečíst co jim člověk odepisuje a zase slepě tlačit svoji obehranou písničku. Člověk jim může pořád dokola opakovat že víme že je to špatně jak píšou ale že s tím chceme něco dělat a odpověď na to je že je to špatně a že by jsme s tím měli něco dělat. Tak trpělivej člověk to zopakuje znova že to víme že je to špatně a že máme zajem s tím něco dělat a zase reakce že je to špatně jak to děláme že to máme dělat jinak to mi hlava nebere. Nehledě na to že nový výbor je zvolenej od 1.10.2016 ani né půl roku a to se mělo bez toho aby jsme se všichni sešli samo zpravit? Vždyť tady předseda pořád dokola opakuje že schůze o změnách bude 15,1 a že rád uvidí lidi co s tím budou chtít něco udělat. Upřímně čtete vubec odpovědi na svoje rýpání? Pokud ano tak je vidět že vám dobro maransek leží opravdu na srdci a nechcete čekat ani do toho 15,1 a nejradši by jste dělal změny sám bez zasedání všech členů. V tom případě vás chci poprosit o trpělivost a 15,1 se na Vás těším na schůzi přeci jenom jsme klub a je potřeba to probrat ve více lidech nemůžete být až tak zapálený revolucionář.

Př. Šonka odstoupil před rokem to se také slibovali velké změny a zas rok pryč a h...o

Už mne nebaví číst píseň člemů klubu Jednou bude líp jednou bude líp. :D Nashledanou v Lysé u hybridek :D.
Ano, stejne si vzpomenu na nekolik skoleni posuzovatelu drubeze kde nam pan Sonka vstepoval nazor, ze mu volaji stari chovatele kteri maji hluboko do kapsy, ze zvirata z vajicek od nej dostavaji vyluky na zabely v kridlech, spatnou kresbu a pod., tak at je trestame mirneji kdyz je to v ČR nove plemeno. I timto proti maranskam popudil velkou cast posuzovatelu.
lydie
napsal(a):
Prosím já to vím
https://media.giphy.com/media/3oz8xCk5GEMbS87UVa/giphy.gif.
napsal(a):
Př. Šonka odstoupil před rokem to se také slibovali velké změny a zas rok pryč a h...o
Jo, to jste ale asi nestihl zaregistrovat ten drobný fakt, že ti co slibovali po odstoupení p.Šonky, už tam jaksi nejsou. Rejete ve špatný brázdě. A kapku se mi zdá že se vám zasekla deska ☺.

No konečně na to někdo inteligentní přišel gratuluji k vaší bystrosti Je udivující jak málo stačí k povavení jednouduších jedinců Již se nedivím kde maransky jsou

Buqice
napsal(a):
Jo, to jste ale asi nestihl zaregistrovat ten drobný fakt, že ti co slibovali po odstoupení p.Šonky, už tam jaksi nejsou. Rejete ve špatný brázdě. A kapku se mi zdá že se vám zasekla deska ☺.
Zaseklý je hlavně klub.
napsal(a):
No konečně na to někdo inteligentní přišel gratuluji k vaší bystrosti Je udivující jak málo stačí k povavení jednouduších jedinců Již se nedivím kde maransky jsou
Hm. Velkej pašák ☺ Hele co máte za duševní problém? Nějaká deprese ze vztahu, komplex méněcennosti, nebo co si to tady kompenzujete ?
holis
napsal(a):
A odkud vlastně víte, že je zaseklý klub? Jste jeho členem? Nebo máte nějakého informátora z klubu? Proč teda vy, případně ten informátor něco doposud pro klub a maransky neudělá/neudělal ?
Ale dyť ví prd. A klub je mu úplně jedno. Budou to ty neléčený deprese. Už ho nech, nemůže si za charakter ☺.

A máme tu oblíbený psychologický koutek

Díky za radu nezbyl vám nějaký ten čípek? Nebo už je máte nacpaný všechny v p...i?

A nemohl bych v klubu zůstat když zaplatím a přijdu na schůzi? Jak psal předseda. Já už budu hodný b
napsal(a):
A nemohl bych v klubu zůstat když zaplatím a přijdu na schůzi? Jak psal předseda. Já už budu hodný b
Ano, pokud, budete členem nějaké ZO, zaplatíte příspěvky a nebudete porušovat stanovy, tak ani vás nikdo nemůže vyhodit jen proto jaký jste! Někdy třeba bohužel, ale tak to prostě je!
bery25
napsal(a):
Prečo bohužel, a aky je, kriticky, to nie je vada, to je plus
Psané to bylo všeobecně, myslel jsem to na kohokoliv. Pokud sledujete celou diskuzi, tak ten cumacek kritizuje snad krom pana Šonky všechny. Za celou dobu nenapsal jediný konstruktivní příspěvek. Prostě rozený rejpal, který nikdy nic dělat nebude, teda krom toho neúnavného rýpání. Bohužel.

Kritizovati zakázáno :).
Chovatel Křešín
napsal(a):
Proti klubu MR nemam nic odešel jsem dobrovolně klub mi přijde na suprove úrovni ma to co ostatní kluby třeba nemají a nikoho jsem nepomlouval Cumacka :D vůbec neznám.
Lukáši, přes to ze jsem ti několikrát upřímně sdělila že tě mam plný zuby, teď mam radost že ses ozval ☺.
bery25
napsal(a):
Prečo bohužel, a aky je, kriticky, to nie je vada, to je plus
Tohle prskání špíny na cokoliv vám připadá jako, být kritický"? U mě je někdo kritický když se snaží kritikou dospět ke zlepšení něčeho. Tenhle čumáček to má myslím obráceně. Ten se snaží jen zkazit cokoliv, co chce zlepšit někdo jiný.
Buqice
napsal(a):
Přineste mi je ve středu pri zaklecování, nebo ve čtvrtek ráno před posuzovànim.6 ks v podepsané krabičce ☺.
Jak má klub zajištěnou anonymitu vajec při jejich posuzování? Aby Vás nepodezírali z nadržování členům klubu. Jestli teda můžou soutěžit i chovatelé, kteří nejsou členové klubu.
Jinak dodat vejce než ve středu a čtvrtek nelze?

Přece je bude posuzovat neůplatný a nezávislý p. Hlásný jako minule :D.
Podepsané krabičky sbalím já a o samotě je přemístim do jiných krabiček, opatřenych už jen číslem. Seznam, které číslo patří kterému vzorku, si strčit někam, kde ho rozhodně nikdo nenajde. Že ten podezřelý dvoučlenný sbor posuzovatelů vajec opravdu nebude vědět co je čí, na to vemte jed, protože já jsem opravdu zlá carodejnice, horší než trpaslík Prskoš. Jmena se ke vzorkum přiřadí až bude hotové pořadí v číslech.
Dopravit vejce jinak než středa nebo čtvrtek...no jakkoliv se to da jinak vymyslet? Po někom poslat kdo tam jede, nebo postou..ale to bych snad asi nedělala...
Hlavně bych doporučovala nějaké vřelé modlitby, aby ta výstava vůbec byla, vzhledem k dnešním zprávám o ptačí chřipce...
Že ten čumáček ( čti R místo M) furt prudí jen tady u vás maranskářů? Buďto je to bejvalej podrž taška Šonky, nebo někdo komu teď nedávno utekla stará? Když se ho někdo zeptá co dokázal, tak mlčí! když se ho někdo zeptá jak pomoci vašemu klubu tak mlčí! Takovej by měl tady dostat ban! Je mi z tebe blbě ču_áčku . Začni myslet tou hlavou na kterou si dáváš čepici a né na kterou sis dával čepičku.
palenka
napsal(a):
Neberte to tak vážně
"Lidi nezakládejte si ty účelový nicky, vždyť je to trapný..."
Já to tak neberu ) https://www.youtube.com/watch?v=qo75RQSj6-g.
Tady se toho tedy událo za poslední tři dny...
Psalo se tu o pasivní agresivitě... co čtu, tak nebyla pasivní, ale velmi cílená.
Všem amatérům, co do toho jen rádi "kecaj", a na nic více se nezmohou (a nic nedokáží), bych chtěl říci, že Buqice je kvalitní plemenář, a i kdyby její kohouti měli sebemenší chybu (což pochybuji), moc dobře ví, co dělá. Ne každá vada se geneticky projevuje. Její znalosti a zkušenosti - nebudou ti, co jen blbě žvaní, mít ani za celý svůj život. Protože na takové znalosti, je většina z nás prostě krátká...
Chcete-li se věcně bavit o maranskách, čtěte pouze příspěvky od Holis, Buqice, Skodovak a zatloukallukas. Jejich znalosti pomohou těm, kteří se tu chtějí bavit na úrovni, a hledají nějaké nové poznatky...
hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Tady se toho tedy událo za poslední tři dny...
Psalo se tu o pasivní agresivitě... co čtu, tak nebyla pasivní, ale velmi cílená.
Všem amatérům, co do toho jen rádi "kecaj", a na nic více se nezmohou (a nic nedokáží), bych chtěl říci, že Buqice je kvalitní plemenář, a i kdyby její kohouti měli sebemenší chybu (což pochybuji), moc dobře ví, co dělá. Ne každá vada se geneticky projevuje. Její znalosti a zkušenosti - nebudou ti, co jen blbě žvaní, mít ani za celý svůj život. Protože na takové znalosti, je většina z nás prostě krátká...
Chcete-li se věcně bavit o maranskách, čtěte pouze příspěvky od Holis, Buqice, Skodovak a zatloukallukas. Jejich znalosti pomohou těm, kteří se tu chtějí bavit na úrovni, a hledají nějaké nové poznatky...
Vážený příteli, čte se to hezky, ale na i fauně jsou kabrňáci, kteří nás tu zcela jistě odborně předčí. Např. Mysák, chtěl bych vědět aspoň půlku z genetiky co umí on ( i když mě trošku naštval, že zná hybridky, které snášejí tmavší vejce jak ty moje maransky ). Snažím se porozumět genetice, ale asi nikdy nebudu umět tolik co on. Ale od odborníka se ta kritika poslouchá trošičku schůdněji než od lidí co jen haní a sami neumí nic! Odborná veřejnost má vůči klubu ( jednotlivci z klubu) určitou zášť a odnáší to i samotná maranska. Nový výbor a věřím i celý klub by chtěl nastartovat novou etapu klubu. Uděláme pro to maximum, sneseme slova kritiků, kteří budou čekat na naše přešlapy, ale při příští schůzi, nebo volbách si budeme moci podívat do očí a říci si dali jsme do toho všechno! Maranska není v kondici, stejně jako klub, stejně jako my členové, Ale POZOR my CHCEME! a uděláme maximum. Proto Vás odborníky (chovatele) žádám, přejte nám a bude Vám přáno. Ámen
holis
napsal(a):
Vážený příteli, čte se to hezky, ale na i fauně jsou kabrňáci, kteří nás tu zcela jistě odborně předčí. Např. Mysák, chtěl bych vědět aspoň půlku z genetiky co umí on ( i když mě trošku naštval, že zná hybridky, které snášejí tmavší vejce jak ty moje maransky ). Snažím se porozumět genetice, ale asi nikdy nebudu umět tolik co on. Ale od odborníka se ta kritika poslouchá trošičku schůdněji než od lidí co jen haní a sami neumí nic! Odborná veřejnost má vůči klubu ( jednotlivci z klubu) určitou zášť a odnáší to i samotná maranska. Nový výbor a věřím i celý klub by chtěl nastartovat novou etapu klubu. Uděláme pro to maximum, sneseme slova kritiků, kteří budou čekat na naše přešlapy, ale při příští schůzi, nebo volbách si budeme moci podívat do očí a říci si dali jsme do toho všechno! Maranska není v kondici, stejně jako klub, stejně jako my členové, Ale POZOR my CHCEME! a uděláme maximum. Proto Vás odborníky (chovatele) žádám, přejte nám a bude Vám přáno. Ámen
Ja reagoval pouze na tuto diskuzi, jmenoval pouze ty, jež přispěli do tohoto vlákna a jež stojí za to čísti - omlouvám se za špatnou interpretaci :).
holis
napsal(a):
Ale mysak nerozumí genetice natož slepic. Mysak nerozumí ničemu a jen do všeho rádoby krafe.
Zas to malinko kazilo sluníčko nebo blesk, ale to jsou moje nynější holky... kritiku rád přijmu.. posouvá dál, když ji člověk chce slyšet
skodovak
napsal(a):
Zas to malinko kazilo sluníčko nebo blesk, ale to jsou moje nynější holky... kritiku rád přijmu.. posouvá dál, když ji člověk chce slyšet
Já si myslím, když druzí chovatelé zvíře posoudí, upozorní na vady a poradí co by se mělo zlepšit, tak to není kritika. Těžko se ale dělají závěry jenom z fotografií. Zvíře musí být vyfoceno skutečně dobře, z dobrých úhlú nejlépe ve výšce zvířete. Zvíře by mělo být v klidu atd. Jak vidíte na své fotografii vítr je značný a kohouta deformuje, takže posoudit dobře nejde.
Přikládám zjednodušený popis jak by Maransky měly vypadat + samozřejmě vejce.
Vzhled: hřeben s hlubšími prořízlými zuby, praporek hřebene nemá ležet na zátylku, zobák horní mírně prohnutý (dodává Maranskám výraz dravce), slepice i kohout oranžovo červená duhovka, krk celkem dlouhý, silný až k hlavě, rovná záda (pozor aby nebyla příliš krátká nebo prohnutá nebo kohout neměl příliš vysoký postoj v přední části s krátkým zadkem), ocas kratší, kompaktní bez dlouhých převislých per (jako má např. Bresse nebo Leghorn) ve sklonu nejlépe do 45°, může být až 60°, ale pozor na sklon ocasu nad 60°, takzvaný ocas jako má veverka, ten je špatný a většina takových kohoutů má kratší tělo a ani jejich hmotnost nebývá dostatečná, těžké peří přilehlé k tělu (Maranska díky přilehlému peří nepůsobí tak mohutně, ale když ji vezmete do ruky musí vás oproti vzhledu překvapit svou hmotností), křídla dost krátká vodorovně těsně přiléhající k tělu, tělo ve tvaru krychle (pokud si domyslíte u svého kohouta nebo slepice trojúhelník, který končí u nohou, prsa a vzadu břicho musí vyčnívat z pomyslného trojúhelníku, pokud nevyčnívají, prsa jsou příliš plochá a břicho není mohutné), nohy středně dlouhé umístěné zhruba v půli těla (Maranska musí působit vyváženě na obou stranách), Maranska je nižší podsaditá, nohy nesmí být příliš dlouhé nebo blízko u sebe, do X nebo O), vnější strana holeně a vnější prst jsou pokryté punčoškou z drobného peří, barva vnější strany nohou u černého a černě měděného zbarvení je šedá stejně jako zobák, u koroptvího a pšeničného zbarvení jsou světlé. Zbarvení peří vidíte na obrázku. Pokud máte slepice se špatně zbarveným krkem, můžete použít pro zlepšení barvy krku slepic kohouta s několika stříkanci mědi vepředu pod krkem na prsou. Mědi na prsou musí být málo a nesmí sahat hluboko, třeba až k břichu nebo běhákům. V Čechách s takovým kohoutem na výstavy raději nechoďte Když pominu výstavy, tak v chovu je jedno zda použijete kohouta se stříkanci mědi na prsou nebo ne. Chovatel by měl použít jedince podle svého uvážení tak, aby zlepšoval to co mu v chovu chybí.
Každá slepice i kohout je originál, snad úplně každý má svoje klady i vady. Nikdy nebudete mít dva úplně stejné kusy a vždy jste to vy, kdo musí udělat rozhodnutí, který do dalšího chovu ano či ne. Výsledek zjistíte za rok, když budete chtít něco napravit bude to trvat další roky. Chov čistokrevných zvířat se dá přirovnat k pomalé procházce plné přemýšlení, trpělivosti a smíření se s tím, že nebudete mít vždy všechno perfektní a krásné, protože tak to přirozeně je. Ani lidi nejsou všichni krásní s perfektníma figurama a plodností na povel. Nobody is perfect.
Kdo nemá trpělivost něco vylepšovat, tak ať si pořídí radši hybridky a na Maransky a jiná čistokrevná plemena ať se raději vykašle.
beginner
napsal(a):
Já si myslím, když druzí chovatelé zvíře posoudí, upozorní na vady a poradí co by se mělo zlepšit, tak to není kritika. Těžko se ale dělají závěry jenom z fotografií. Zvíře musí být vyfoceno skutečně dobře, z dobrých úhlú nejlépe ve výšce zvířete. Zvíře by mělo být v klidu atd. Jak vidíte na své fotografii vítr je značný a kohouta deformuje, takže posoudit dobře nejde.
Přikládám zjednodušený popis jak by Maransky měly vypadat + samozřejmě vejce.
Vzhled: hřeben s hlubšími prořízlými zuby, praporek hřebene nemá ležet na zátylku, zobák horní mírně prohnutý (dodává Maranskám výraz dravce), slepice i kohout oranžovo červená duhovka, krk celkem dlouhý, silný až k hlavě, rovná záda (pozor aby nebyla příliš krátká nebo prohnutá nebo kohout neměl příliš vysoký postoj v přední části s krátkým zadkem), ocas kratší, kompaktní bez dlouhých převislých per (jako má např. Bresse nebo Leghorn) ve sklonu nejlépe do 45°, může být až 60°, ale pozor na sklon ocasu nad 60°, takzvaný ocas jako má veverka, ten je špatný a většina takových kohoutů má kratší tělo a ani jejich hmotnost nebývá dostatečná, těžké peří přilehlé k tělu (Maranska díky přilehlému peří nepůsobí tak mohutně, ale když ji vezmete do ruky musí vás oproti vzhledu překvapit svou hmotností), křídla dost krátká vodorovně těsně přiléhající k tělu, tělo ve tvaru krychle (pokud si domyslíte u svého kohouta nebo slepice trojúhelník, který končí u nohou, prsa a vzadu břicho musí vyčnívat z pomyslného trojúhelníku, pokud nevyčnívají, prsa jsou příliš plochá a břicho není mohutné), nohy středně dlouhé umístěné zhruba v půli těla (Maranska musí působit vyváženě na obou stranách), Maranska je nižší podsaditá, nohy nesmí být příliš dlouhé nebo blízko u sebe, do X nebo O), vnější strana holeně a vnější prst jsou pokryté punčoškou z drobného peří, barva vnější strany nohou u černého a černě měděného zbarvení je šedá stejně jako zobák, u koroptvího a pšeničného zbarvení jsou světlé. Zbarvení peří vidíte na obrázku. Pokud máte slepice se špatně zbarveným krkem, můžete použít pro zlepšení barvy krku slepic kohouta s několika stříkanci mědi vepředu pod krkem na prsou. Mědi na prsou musí být málo a nesmí sahat hluboko, třeba až k břichu nebo běhákům. V Čechách s takovým kohoutem na výstavy raději nechoďte Když pominu výstavy, tak v chovu je jedno zda použijete kohouta se stříkanci mědi na prsou nebo ne. Chovatel by měl použít jedince podle svého uvážení tak, aby zlepšoval to co mu v chovu chybí.
Každá slepice i kohout je originál, snad úplně každý má svoje klady i vady. Nikdy nebudete mít dva úplně stejné kusy a vždy jste to vy, kdo musí udělat rozhodnutí, který do dalšího chovu ano či ne. Výsledek zjistíte za rok, když budete chtít něco napravit bude to trvat další roky. Chov čistokrevných zvířat se dá přirovnat k pomalé procházce plné přemýšlení, trpělivosti a smíření se s tím, že nebudete mít vždy všechno perfektní a krásné, protože tak to přirozeně je. Ani lidi nejsou všichni krásní s perfektníma figurama a plodností na povel. Nobody is perfect.
Kdo nemá trpělivost něco vylepšovat, tak ať si pořídí radši hybridky a na Maransky a jiná čistokrevná plemena ať se raději vykašle.
Pěkný příspěvek děkuji vám..
Ano fotky jsou jaké jsou a vítr byl.. nicméně kohou silné veveření a špatný úhel ocasu má značný i bez větru..jak jsem psal, pochází i ze špatného (barvou) vajíčka, ostatní věci mi musí pod ruku přijít postupně, nejsem schopný zatím hlubší věci rozlišovat...chce to prostě stálé debaty a nejlépe se zvířaty v ruce nebo kolem sebe..
Ještě doplním, že se nesmí zapomínat na to, že každý standard má svůj rozptyl kdy je to ještě dobré a kdy už ne. Nejlepší je posouzení zvířat odborníkem na výstavě, ale myslím, že takové zásadní vady jako je veverka ocas, plochá prsa, useknutý zadek (málo mohutné břicho), příliš krátká záda, bílé peří v křídlech nebo na běhácích,... a světlé vejce, dokáže každý odhalit sám.
skodovak
napsal(a):
Pěkný příspěvek děkuji vám..
Ano fotky jsou jaké jsou a vítr byl.. nicméně kohou silné veveření a špatný úhel ocasu má značný i bez větru..jak jsem psal, pochází i ze špatného (barvou) vajíčka, ostatní věci mi musí pod ruku přijít postupně, nejsem schopný zatím hlubší věci rozlišovat...chce to prostě stálé debaty a nejlépe se zvířaty v ruce nebo kolem sebe..
Zkuste si sehnat lepšího kohouta. Tohle je špatný začátek, a když to nebudete řešit hned, vymstí se vám to. Většinou se líhne tak sto násadových vajec a z toho se vybírá do dalšího chovu to nejlepší.
beginner
napsal(a):
Zkuste si sehnat lepšího kohouta. Tohle je špatný začátek, a když to nebudete řešit hned, vymstí se vám to. Většinou se líhne tak sto násadových vajec a z toho se vybírá do dalšího chovu to nejlepší.
Zkouším schánět, tento byl jen vyměněný za bratra holek, nějak s ním v plemenitbě ani nepočítám, mě se také nelíbí..
Předem se omlouvám, jestli tady nějak zahlcuji vlákno, ale já bych moc uvítala debatu na téma vad. Které vady jsou vážné a které vady jsou jen estetické a v dalším chovu se nemusí vůbec projevit nebo jen nějakým malým procentem?
Pro mě jsou například vážné vady všechny, které mohou ovlivnit zdraví a hmotnost hejna. Jako např. špatné opeření kuřat, jedinec s veverkou a většinou krátkým tělem atd. ale co ty drobnější vady? Co je vážnější? Bílé pírko na běhácích, dvojzub na hřebenu, náznak zlata na krku,...
Kam by to vedlo kdyby taková zvířata šla dál do chovu?
Skodovak> Slepice jsou moc hezké. Délku a vyvinutí břicha u kohouta musíte posoudit sám v ruce, ale většinou mají ocas jako veverka kohouti s krátkým tělem a škoda pak dávat takového kohouta k pěkným slepicím. Pěkní kohouti se shánějí těžko a ještě mnohem těžší a dražší je si pěkného kohouta vylíhnout a odchovat. Kdybyste nesehnal pěkného kohouta, tak byste musel vyřadit slepice s krátkým tělem (pár jich tam máte), ale stejně by to bylo velké riziko, že si pokazíte celý chov.
Skodovak> Když zabrousím na zahraniční weby, co se tam někdy prodává za Black Cooper Marans, tak jsme na tom všichni dost dobře
Poslední foto je vlevo A za 2,50 dolaru a tmavá B za 4.
beginner
napsal(a):
Skodovak> Když zabrousím na zahraniční weby, co se tam někdy prodává za Black Cooper Marans, tak jsme na tom všichni dost dobře
Poslední foto je vlevo A za 2,50 dolaru a tmavá B za 4.
Ono to bohužel zdaleka není jen v zahraničí, moje slepičky jsou z něčeho mezi, více ale ke straně B, bohužel ovlivněné novým kohoutem... protože chov.materiál má pán stejný, jen jiného kohouta. a loňské nesly hezká a i lesklá vajíčka. Samozřejmě jsem z 15 vyselektoval asi 6 nejlepších kusů.
potřebuji něco fakt kvalitního a důvěryhodného nakoupit, i toho kohouta, slepice bych pokusně rád zkusil dále zlepšit kohoutem...ale...
holis
napsal(a):
Vážená paní, nebo pane beze jména. Nikde tady nezaznělo, že to není možné! Pokud ano, tak mi to prosím připomeňte. Jen jsem napsal, že to není jednoduché! A propo, můžete mi mladá paní, nebo pane beze jména napsat jméno toho špičkového chovatele, který vyhrál zároveň jak výstavu vajec, tak i výstavu jako takovou? Dle mého názoru se tu snažíte pouze rozpoutat nějakou hádku! S pozdravem Holec Ladislav
Tak pàn Holis pokial posunieme farbu vajec u pemena Marans niekde do uzadia tak holt chovajme sasexky pre vsetkych nàvod fr maransklubu sliepka ktorà znàsa vajcia pod cislo urcity stupen farby nejde povazovat za marans tak co stymto budeme oponovat fr standardu, tak isto velkost a tvar vajec je dany cize pokial budeme riesit maransky len na exterièr budiz, robte to tak ja sa jednak riadim stanovami a pokynmi maransklubu fr, sk, a este aj zoskupenim syndicat de la marans pure race, co je zdruzenie okolo emila guerinela a jeho ciel je jasny zachovat farbu vajec maransiek co najtmavsich pri dodrzani ideàlneho exterièru ak budeme mat za sebou to co tento pàn tak sa tu mozme vadit pokial budu nase maransky z nàsat takèto fvajicka viz prilozeny obràzok tak potom uz budeme moct dat farbu na vedlajsiu kolaj farba vajec je to co robi maransku jedinecnou jej caro je pràve vtom usilovat o tmavè vajce pri zachovani ideàlu co najviac k standardu.a ze ani iportovanè zvieratà nemaju len tmavè vajcia dokladàm fotku na porovnanie od mojich a màm poznatok ze vajicka na zaciatku nie su tmavè a tento poznatok nemàm len ja.viz druhà fotka.tymto som sa nechcel nikoho dotknut len u maransiek nejde posuvat farbu vajec na ukor exterièru.
jako001
napsal(a):
Tak pàn Holis pokial posunieme farbu vajec u pemena Marans niekde do uzadia tak holt chovajme sasexky pre vsetkych nàvod fr maransklubu sliepka ktorà znàsa vajcia pod cislo urcity stupen farby nejde povazovat za marans tak co stymto budeme oponovat fr standardu, tak isto velkost a tvar vajec je dany cize pokial budeme riesit maransky len na exterièr budiz, robte to tak ja sa jednak riadim stanovami a pokynmi maransklubu fr, sk, a este aj zoskupenim syndicat de la marans pure race, co je zdruzenie okolo emila guerinela a jeho ciel je jasny zachovat farbu vajec maransiek co najtmavsich pri dodrzani ideàlneho exterièru ak budeme mat za sebou to co tento pàn tak sa tu mozme vadit pokial budu nase maransky z nàsat takèto fvajicka viz prilozeny obràzok tak potom uz budeme moct dat farbu na vedlajsiu kolaj farba vajec je to co robi maransku jedinecnou jej caro je pràve vtom usilovat o tmavè vajce pri zachovani ideàlu co najviac k standardu.a ze ani iportovanè zvieratà nemaju len tmavè vajcia dokladàm fotku na porovnanie od mojich a màm poznatok ze vajicka na zaciatku nie su tmavè a tento poznatok nemàm len ja.viz druhà fotka.tymto som sa nechcel nikoho dotknut len u maransiek nejde posuvat farbu vajec na ukor exterièru.
Tak ono to půjde dohromady, ale daleko více prace a daleko větší Počty zvířat k selekci bude třeba.
Ale taky bych se v první řadě držel barvy vajíček.
holis
napsal(a):
Já jsem vytvořil ke každému plemeni takové. Používáme to už 3 roky.
No toto pàn holis bysom zaviedol na kazdej vystave ako povinost, cize za mna keby toto si tak prevzali vsetky Zo aj cshch aj szch boly by tie vystavy krajsie a zas o uroven vysie a tiez to nevylucuje moznost predaja katalogu zamna uplne super.
jako001
napsal(a):
Já neříkám, že nevybírám slepičky s co nejtmavšíma vajíčkama, ale nepustím do chovu kohouta jako máte třeba vy v profilu(barevné prsa, veverčí ocas). To raději udělám krok zpět s barvou vajec a vezmu kohouta třeba ze světlejších vajec, ale splňující standard. Ale pozor, neříkám, že tento postup je jediný správný!
holis
napsal(a):
Já neříkám, že nevybírám slepičky s co nejtmavšíma vajíčkama, ale nepustím do chovu kohouta jako máte třeba vy v profilu(barevné prsa, veverčí ocas). To raději udělám krok zpět s barvou vajec a vezmu kohouta třeba ze světlejších vajec, ale splňující standard. Ale pozor, neříkám, že tento postup je jediný správný!
Pàn holis ano kohuty s vysokonesenym chvostom su nastastie po smrti zostai exterièrovo len ty 3 najlepsi i ked maju daleko do idelàlu ale kazdopàdne podla mna coz ako laik co sa mà co hodne ucit je pemna cielom plato vajec ako je na fotke, a zastàvam nàzor ze selekcia a neposuvanie takychto kohutov dalej do inych chovov je zàklad, mohol som prdat nespravil som skoncily v mrazàku ale to je jedno len ma zarazilo nehladiet na farbu vajec alebo ze je nedolezità ak si ovorime strànky maransklubu fr a zacneme citat zacne sa vetou poule de oeuf d or, co v doslovnom preklade je sliepka so zlatym vajcom co je podla mna takà silnà charasteristika tohto plemena na ktoru ked nebudeme brat ohlad tak skoncime niekde kde tàto veta strati zmysel.No holt nàzorovo sa nemusime zhodnut ale jedno je istè.chovàme jednoduchè sedliacke sliepky s obrovskym nàrokom na selekciu, plemenitbu a celkovy vystavny chov aky smer si vyberie chovatel je vzdy na nom.
I já bych si přál taková vejce. Ale odchovat zvířata která budou snášet taková vejce a ještě vyhrávat výstavy je neskutečně náročné! Opět opakuji né nemožné! Napsal jste to správně, každý se může rozhodnout, čemu bude dávat větší důraz. Já bych prostě nechtěl na dvorku maransky s barevnými prsama, dvojzuby, na vysokých nohách byť by snášeli takto tmavé vejce!
jako001
napsal(a):
Pàn holis ano kohuty s vysokonesenym chvostom su nastastie po smrti zostai exterièrovo len ty 3 najlepsi i ked maju daleko do idelàlu ale kazdopàdne podla mna coz ako laik co sa mà co hodne ucit je pemna cielom plato vajec ako je na fotke, a zastàvam nàzor ze selekcia a neposuvanie takychto kohutov dalej do inych chovov je zàklad, mohol som prdat nespravil som skoncily v mrazàku ale to je jedno len ma zarazilo nehladiet na farbu vajec alebo ze je nedolezità ak si ovorime strànky maransklubu fr a zacneme citat zacne sa vetou poule de oeuf d or, co v doslovnom preklade je sliepka so zlatym vajcom co je podla mna takà silnà charasteristika tohto plemena na ktoru ked nebudeme brat ohlad tak skoncime niekde kde tàto veta strati zmysel.No holt nàzorovo sa nemusime zhodnut ale jedno je istè.chovàme jednoduchè sedliacke sliepky s obrovskym nàrokom na selekciu, plemenitbu a celkovy vystavny chov aky smer si vyberie chovatel je vzdy na nom.
Nikde jsem neviděla, že by Holis napsal, že je barva vajec nedůležitá nebo že se na ni nemá hledět. Naopak, pořád tady usilovně mele o tom, ze to není jednoduché udržet obojí, ale že se o to všichni svým způsobem snažíme, jak umíme nejlíp. Jestli to pro někoho jednoduché je, a má vejce idealní a zvirata taky, tak je velký pašák, hlásím se k němu na školení, hluboce před ním smeknu a budu ho oslovovat, mistře". Ještě jsem tu ale nikoho takového neviděla. Zato vidím dost těch, co mají akorát hodně teorie a nebo hodně chuti rejt a obracet význam toho, co někdo jiný napsal.
Nechcem do nikoho rypat neni to mojim cielom ;ale ked hocijaky laik otvori enciklopèdiu najde napisanè o maranske takuto jednoduchu vetu sliepky s velmi tmavou skrupinou vajca, alebo skupina vajca najtmavsia z hydiny a podobnè veci, a potom clovek ktory si objednà nàsadovky lebo chce mat nieco neobycajnè tak dostane to co vidime na niektorych fotkàch vysie pripadne pocujeme staznosti ja si myslym ze toto vo finàle ludi moze tak sklamat ze maransky nechcu ani vidiet, a tyto ludia sa citia podvedeny podla mojho nàzoru casto aj opràvnene.Nechcem tu rozvàsnovat davy ani nikoho sudit nie som tu preto len nàzor màm na tuto vec taky ze exterièr aj farba vajec musi ist ruka v ruke odchylenie sa na niektoru stranu povazujem za zlè.a este tolko tak jak u pàna holisa neuvidime kohuta s prekleslenym prsom umna nepojde do liahne vajce pod cislo 6.
Tak poslední pokus! Představme si, že jsme chovatelé třeba vlašek. U vlašek je stejně důležitá velikost snášky, jako barva vajec u maransek! Chovatel vlašek má možnost zařadit do chovu kohouta, u kterého je větší pravděpodobnost, že dcery po tomto kohoutovi budou snášet za rok o 10 vajec více! Super! Ale! Tento kohout má výlukovou vadu hřebene, kresby a nebo třeba jinak zbarvené oko! Možnost číslo2 je: má možnost zařadit do chovu kohouta po kterém je "průměrná" snáška, ale kohout je typický představitel plemene, který byl vyhlášen jako třeba šampion ČR. Co kdo zvolí? Věřím, že 90 % chovatelů zvolí variantu 2 i když se roky snaží o zvýšení snášky vlašek. Stejně tak bych to udělal i já! I já se snažím o co nejtmavší barvu skořápky, ale do plemenitby nezařadím jedince, který by nesplňoval standard plemene jen proto abych měl tmavší vajíčko.
holis
napsal(a):
Tak poslední pokus! Představme si, že jsme chovatelé třeba vlašek. U vlašek je stejně důležitá velikost snášky, jako barva vajec u maransek! Chovatel vlašek má možnost zařadit do chovu kohouta, u kterého je větší pravděpodobnost, že dcery po tomto kohoutovi budou snášet za rok o 10 vajec více! Super! Ale! Tento kohout má výlukovou vadu hřebene, kresby a nebo třeba jinak zbarvené oko! Možnost číslo2 je: má možnost zařadit do chovu kohouta po kterém je "průměrná" snáška, ale kohout je typický představitel plemene, který byl vyhlášen jako třeba šampion ČR. Co kdo zvolí? Věřím, že 90 % chovatelů zvolí variantu 2 i když se roky snaží o zvýšení snášky vlašek. Stejně tak bych to udělal i já! I já se snažím o co nejtmavší barvu skořápky, ale do plemenitby nezařadím jedince, který by nesplňoval standard plemene jen proto abych měl tmavší vajíčko.
Svatá pravda velebnosti.
skodovak
napsal(a):
Svatá pravda velebnosti.
Co je na tom pravdy, ja ako obycajny chovatel si urcite vyberiem maransku co znasa tmave vajicka ako tu co vyzera ako nejaka modelka, pan hollis, co je pre mna nepochopitelne, chce aby maranska vyzerala ako s katalogu a znasala mu svetle vajicka, dufam ze tie vajicka nikomu nepredava
Já osobně bych zvolil z nabízeného Variantu č.3.
Zjistit si, který znak je jak dědičný. Naučit se více o genetice.
Pokud slepice snáší velmi tmavá vajíčka, ale má ostruhu,
je vždy šance, že část jejích dcer bude bez ostruhy.
A tyto vyselektované slepičky budou snášet tmavá vajíčka.
Kdežto pokud tuto slepici vyřadím a uchovním soudružku bez ostruhy,
se světlým vejcem. tak nikde nemám zaručeno, že její dcery nevyskáčou
překvapivě a nečekaně a nechtěně s ostruhami (však víme) a - možná -,
že tímto krokem přicházím DEFINITIVNĚ o tu tmavou skořápku
Kvůli špatnému oku či ostruze vyřazovat jedince ze supertmavých vajec
je velmi nešťastné. Ano, pokud máme v záloze kvalitní ztmavovače vajec,
tak proč ne. Ale dobře víme, jaká je situace.
Nejde nám o to, kazit Vám Vaši radost z pohárů.
Jde o to. aby i za dvacet let lidé sbírali od Marans čokoládová vajíčka.
Tuto diskusi budou lidé číst i za rok, za dva.
A i když my už o tom dávno nebudeme vědět,
oni možná budou čerpat z toho, co je tu psáno.
Jako001 to napsal geniálně - do líhně NE vejce pod určitý stupeň barevnosti.
Jinak to světlejší, co do líhně vkládáme, a tím se chystáme rozmnožit,
už, bohužel, není Marans.
Je zapotřebí si uvědomit, co je většinový zájem lidí.
A co je zájmem a znakem plemene.
honzapm
napsal(a):
Já osobně bych zvolil z nabízeného Variantu č.3.
Zjistit si, který znak je jak dědičný. Naučit se více o genetice.
Pokud slepice snáší velmi tmavá vajíčka, ale má ostruhu,
je vždy šance, že část jejích dcer bude bez ostruhy.
A tyto vyselektované slepičky budou snášet tmavá vajíčka.
Kdežto pokud tuto slepici vyřadím a uchovním soudružku bez ostruhy,
se světlým vejcem. tak nikde nemám zaručeno, že její dcery nevyskáčou
překvapivě a nečekaně a nechtěně s ostruhami (však víme) a - možná -,
že tímto krokem přicházím DEFINITIVNĚ o tu tmavou skořápku
Kvůli špatnému oku či ostruze vyřazovat jedince ze supertmavých vajec
je velmi nešťastné. Ano, pokud máme v záloze kvalitní ztmavovače vajec,
tak proč ne. Ale dobře víme, jaká je situace.
Nejde nám o to, kazit Vám Vaši radost z pohárů.
Jde o to. aby i za dvacet let lidé sbírali od Marans čokoládová vajíčka.
Tuto diskusi budou lidé číst i za rok, za dva.
A i když my už o tom dávno nebudeme vědět,
oni možná budou čerpat z toho, co je tu psáno.
Jako001 to napsal geniálně - do líhně NE vejce pod určitý stupeň barevnosti.
Jinak to světlejší, co do líhně vkládáme, a tím se chystáme rozmnožit,
už, bohužel, není Marans.
Je zapotřebí si uvědomit, co je většinový zájem lidí.
A co je zájmem a znakem plemene.
Ja bych zvolil variantu č4 kohouta bych zavrel z peknou slipkou o ktere vim ze snasi pekne vejce a v typu je dobra nalihl po nich 12 vajec na zkousku abych videl co po nem vyleze a jak by vysli kohouti s identicnou vadou ty bych poslal do hrnce a slipky bych vyskousek jak nosi kdyby byli pekne nebal bych se je zaradit do dalsiho chovu, jinak si myslim ze u maransek zvlast u klasickych medenokrkych cernych je v cr dobra zakladna a kvalitni tmava vejce tudis i moznost cizi krve tak nejsme prece nuceni davat do chovu vylukove zvirata a muzem se poptat u nejakeho jineho chovatele jestly nema nejakeho dobreho kohouta zaroven si pro kohouta osobne dojed podivat se na chov udelat si o nem predstavu probrat tmavost vajem a jak je vse ok hura a kohout jede domu, jeste jednu vec bych k tomu mnel ten kdo nalihne po vylukovem kohoutovy kvanta ktere nevi co z nich bude a jeste to proda ten by mnel byt nakopan i kdyz je kohout s tmavych vajec dotycny clovek likviduje kvalitni zakladnu ma si toto nechat jen pro sebe doma a ne sirit chovu zdAR.
Karel Páleník

XXX.XXX.37.113
Doporučil by mi tu prosím někdo laskavý kontakt na chovatele maransek zaměřenho více na tmavá vejce než na exteriér? Ideálně v okolí Olomouce (max. Brno, Zlín, Ostrava nebo vyzvednutí přes kamarády v Praze a Hradci) nebo kdo jezdí / je schopný zajistit dopravu na burzu v Přerově. Předem děkuji, Karel Páleník. karel.palenik@atlas.cz (za spolupráci nabízím možnost odměny)
(plánuji dále odchovávat F1 maransxaraukana s olivovými vejci, tak nepohrdnu i tmavými vejci od úplně nestandartního hejna, o cenu mi nejde, ale nechci zasílané poštou a nemám čas a možnosti jezdit někam daleko).
Karel Páleník

XXX.XXX.37.113
Zapomněl jsem napsat, že mám zájem o násadová vajíčka.
kchchp
napsal(a):
U p. Holce by se nic nenaslo?
A možná i našel . Měl jsem všechny zamluvené, ale vzhledem k tomu, že se speciálka neuskutečnila, tak je mám pořád doma. Původní zájemci se už neozvali , krom teda jednoho. To chcete ode mne kohouta, který pochází z příbuzenské plemenitby a i v soutěži vajec jsem byl v ČR až na 5 místě?
holis
napsal(a):
A možná i našel . Měl jsem všechny zamluvené, ale vzhledem k tomu, že se speciálka neuskutečnila, tak je mám pořád doma. Původní zájemci se už neozvali , krom teda jednoho. To chcete ode mne kohouta, který pochází z příbuzenské plemenitby a i v soutěži vajec jsem byl v ČR až na 5 místě?
Odkud pá vy jste Láďo, když tedy kohoutci přebývají? já hledám scháním a mám to před hubou člověče
bery25
napsal(a):
Co je na tom pravdy, ja ako obycajny chovatel si urcite vyberiem maransku co znasa tmave vajicka ako tu co vyzera ako nejaka modelka, pan hollis, co je pre mna nepochopitelne, chce aby maranska vyzerala ako s katalogu a znasala mu svetle vajicka, dufam ze tie vajicka nikomu nepredava
Holis tu přece nikde nepíše, že líhne ze světlých vajec.Jen nechce rozmnožovat bastardy, kteří vypadají každý pes, jiná ves! Má 5 nejtmavší vejce z klubu. Co bych já za to dal! Maranska je hezká slepička, která snáší tmavá vejce, né hybrid snášející tmavá vejce! Kdo chce pochopí, kdo nechce, nikdy nepochopí! Přeju klubu, ať se mu daří.
No vidim ze sa to zacina zvrhàvat na uroven kam som to nechcel, a verim tomu ze naozaj nemà nikto zàujem zosvetlovat vajcia maransky, ja som vyslovil nàzor ze proste a jednoducho vajcia pod urcity stupen do liahne nepatria uroven farby vajec je zalostnà nielen na sk ale aj v cechàch samozrejme aj ja màm v zàujme mat kohuta ako je na fotke, uz som raz uviedol farba aj exterièr musia kràcat ruka v ruke, zvieratà s vadami neposuvat dalej, co vsak nevylucuje moznost pouzit takèto zviera k dalsej plemenitbe, zàmerne som sa nechcel zamotat ani nemienim do genetiky zas bysme sa dostali niekde inde, a este podotykam pàna Holisa povazujem za odbornika holt len ked clovek nemà rovnaky nàzor tak ho proste nemà nezijeme v dobe kammenej ani za doby prvych màjov ze vsetci kolektivne budeme prikyvovat ale nemat jednotny nàzor a povedat sito bez emocii, je podla mna slusnà diskusia, tak vsetkym priaznivcom maransiek clenom aj neclenom klubov prajem prijemny vecer.
kaprál
napsal(a):
Holis tu přece nikde nepíše, že líhne ze světlých vajec.Jen nechce rozmnožovat bastardy, kteří vypadají každý pes, jiná ves! Má 5 nejtmavší vejce z klubu. Co bych já za to dal! Maranska je hezká slepička, která snáší tmavá vejce, né hybrid snášející tmavá vejce! Kdo chce pochopí, kdo nechce, nikdy nepochopí! Přeju klubu, ať se mu daří.
Mě to připadá že všichni říkáme to samý, ze je potřeba mít exteriér i tmavá vejce...jen každý jinak.
jako001
napsal(a):
Tak je stred januàra uvas jar ja màm liahen jednu este na povale este pojde do servisu a druhà je v spàlni na vrchu skrine, prvè nàsadovky budem mat okolo 15 februàra budu to maransky takze sem fotku nàlezite dàm.
Přijede Vám nějaká nova krev? Posila do chovu ze zahraničí? A barva? Myslím barevný ráz, ne barvu vajec ☺.
Buqice
napsal(a):
Přijede Vám nějaká nova krev? Posila do chovu ze zahraničí? A barva? Myslím barevný ráz, ne barvu vajec ☺.
No ano aj novà krv, aj dve novè farebnè ràzy akè ked sa vyliahnu dàm foto ale uz nechcem dopredu nic prerieknut vlani som takto zariekol cierno striebornè a striebro jarabicie posta mi urobila z vajec koktejl .ja sàm som zvedavy na farbu vajec u dohodnutych cierno medenych, su tam dohodnutè vajicka farby od 6 hore, ci tomu tak bude neviem.
holis
napsal(a):
Kohouti už jsou prosím prodaní.
Dobrý den, tak už Vám maransky nesou? Já na ně nedám dopustit, jsou to takové hodné a milé tetičky mezi slípkami, nesou klidně 5 let v pohodě krásná velká vajíčka. Uvědomte si, že vzhledem k průměrnému počtu vajec, které slepice za rok snesou /180-22O/ slípky minimálně třetinu roku odpočívají a záleží na nich, kdy si tuto dobu vyberou. Vy s tím nic nenaděláte, tak s nimi mějte trpělivost. Oni Vám to vrátí.
vendy108
napsal(a):
Dobrý den, tak už Vám maransky nesou? Já na ně nedám dopustit, jsou to takové hodné a milé tetičky mezi slípkami, nesou klidně 5 let v pohodě krásná velká vajíčka. Uvědomte si, že vzhledem k průměrnému počtu vajec, které slepice za rok snesou /180-22O/ slípky minimálně třetinu roku odpočívají a záleží na nich, kdy si tuto dobu vyberou. Vy s tím nic nenaděláte, tak s nimi mějte trpělivost. Oni Vám to vrátí.
Hezky napsaný. Mě už nesou snad měsíc. I velikost se začíná lepšit.
Vážení chovatelé maransek,
Datum našeho nultého ročníku stolního posuzování se kvapíkem blíží a proto bych Vám rád dal pár informací.
Výstava se bude konat dne 22.- 23. září 2017 v chovatelským areálu ve Staré Boleslavi. Posuzování začne 22. září od 16 hodin za přítomnosti (pouze) členů klubu posuzovatelem př Vilhelmem. Tímto Vás žádám včas nahlásit počet zvířat, která hodláte vystavit na této akci, jednatelce př. Janě Mestekové na email zoo-buqice@seznam.cz do pondělí 11. září 2017. ( = závazná přihláška) Zvířata přivezte v patek 22.září do 15:30. Po posuzování bude probíhat volná debata. Ráno 23. září proběhne přednáška předsedy UOK CHD př. Hrubeše na téma plemenářská práce (přednáška je prvotně určena pro členy klubu, nečlenové se mohou této přednášky zúčastnit pokud to kapacita místní klubovny umožní) následovat bude schůze klubu, kde budou přijatí možní zájemci o vstup do našeho Klubu chovatelů maransek.
Tímto zvu i širokou chovatelskou veřejnost. Přijďte si pohovořit s členy klubu, případně si nakoupit (zamluvit) chovný materiál na další sezónu.
Pro další informace se nebojte obrátit na jednatelku nebo na mou osobu ladaholec@seznam.cz
Holis
zuergfuqz

XXX.XXX.234.110
Aha, takže posuzování je pouze pro členy, přednáška +- taky (těžko pojedu někam, kde nevím jestli se vejdu) a pak bude schůze klubu - předpokládám že taky pouze pro členy.
Nějak se v tom neorientuji.
Takže prosím o jasnou odpověď - Na co konkrétně (časy a program) zvete onu širokou veřejnost?
Předem díky za odpověď.
zuergfuqz

XXX.XXX.234.110
Omlouvám se, ale pořád tomu nerozumím.
V sobotu ráno je přednáška pro členy a po ní schůze, ale členové nás budou od rána vítat na výstavě... Takže oni na té přednášce a schůzi nebudou?
Výstava bude otevřena od pátku 14 hodin do 18. v sobotu od 8 do 16 hodin. Přednáška předsedy UOK CHD př. Hrubeše je předběžně domluvena od 10 do 11:30. Schůze členů klubu od 11:30 do 12:30. Takže Vám budou členové klubu k dispozici od 8 do 10 hodin a poté od 12:30 do 16 hodin. Během celé výstavy bude vždy u " stánku" propagující klub vždy aspoň jeden zástupce klubu. Je to dostatečně vyčerpávající?
pastevecovci
napsal(a):
Já tomu naprosto rozumím.
V pátek ve 14.00 otevřou výstavu, v 15.30 přivezou zvířata a v 16.00 všechny mimo členy vyhodí.
Co na tom kdo nechápe?
Ne ne. Výstava bude normálně probíhat. Jen klub se při posuzování odebere někam stranou, aby měl posuzovatel relativní klid.
Buqice
napsal(a):
Jasně. Je tam výstava jejich místní ZO.
Maranskáři tam budou přifařený :).
No tak to jó.
To nám, ale předseda neřekl...
A ta místní už bude posouzená? V pátek ve 14.00?
Lidi z vás ty informace lezou jak z chlupatý deky...
To je dřina než se člověk dozví jak to vůbec bude.
Klub by si měl určit nějakého mediálního zástupce, který bude prezentovat klubové akce nějakým méně konspirativním způsobem.
Jinak děkuji za vysvětlení a těším se do Boleslavi, přijedu už v pátek a budu poslouchat za dveřmi.
Buqice
napsal(a):
Hnidopichové jsou bezva užitrčnà věc :) spousta věcí se díky nim vysvětlí :).
Tak já se zeptám... fakt uděláte stolní posuzování, besedu, výstavu a až pak nakonec schůzi na které přijmete nový členy?
Já bych asi v rámci osvěty a vzdělávání ( ve vašem případě jen členů klubu) veřejnosti asi udělala tu schůzi na které bych přijala nové členy, aby i oni mohli na stolní posuzování a nečekali rok na další akci.
Byli jsme kdysi na stolním posuzování v ZO Vyškov a byla to super akce bez zákazu vstupu kohokoli, bylo vidět, že těm lidem záleží na vzdělávání široké veřejnosti. Tímto bych chtěla vyškovákům ještě jednou poděkovat .
viz.https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/875096/stolni-posouzeni-drubeze-vyskov.
guerghio

XXX.XXX.234.110
Předsedo, předsedo...
S Váma je to ale šichta...
Paní Lydie se ptá, zda ti zájemci o členství v klubu, které budete přijímat v sobotu, budou vpuštěni v pátek - tedy v době kdy nebudou ještě členy - na stolní posuzování.
Je to takhle už jasná otázka?
Pro zjednodušení a snažší pochopení - existují dvě možné odpovědi
A - ano, zájemci o členství v klubu se mohou zúčastnit pátečního posuzování
B - ne, posuzování bude přístupné pouze jen pro již stávající členy
Je to už jasné?
Pokud ano, tedy, která platí odpověď A nebo B?
guerghio
napsal(a):
Předsedo, předsedo...
S Váma je to ale šichta...
Paní Lydie se ptá, zda ti zájemci o členství v klubu, které budete přijímat v sobotu, budou vpuštěni v pátek - tedy v době kdy nebudou ještě členy - na stolní posuzování.
Je to takhle už jasná otázka?
Pro zjednodušení a snažší pochopení - existují dvě možné odpovědi
A - ano, zájemci o členství v klubu se mohou zúčastnit pátečního posuzování
B - ne, posuzování bude přístupné pouze jen pro již stávající členy
Je to už jasné?
Pokud ano, tedy, která platí odpověď A nebo B?
jak jsem psal, vše se dá dopilovat. Já si dokáži představit, že se budou moci zúčastnit stolního posuzování i případní zájemci o vstup po vyplnění přihlášky, ale to musí probrat výbor. V klubu už to není vláda jednoho člověka. Dáme včas vědět, ok?
guerghio

XXX.XXX.234.110
Tak jsme se sešli v Žitenicích na výstavě a rozhodlo se takto: potenciální zájemci o vstup do klubu se budou moci zúčastnit stolního posuzování po vyplnění přihlášky a zaplacení členského příspěvku. Laická veřejnost se bude moci zúčastnit přednášky předsedy UOK CHD př. Hrubeše po zaplacení symbolické částky 30 kč. Klub bude muset zaplatit veškeré výlohy s touto přednáškou ( doprava, občerstvení, přednáška) členové klubu to budou mít "zdarma" bude zaplaceno z jejich příspěvků. Další informace rád podám.
Milí příznivci maransek. Výroční a zároveň volební schůze klubu se koná
17.2.od 10.h v budově Čsch v Praze, Maškova 3.
Pokud se někdo chcete stát členem, přijeďte s vyplněnou přihláškou. Potřebujeme členy akční, přemýšlející, odhodlané se nepo... z problémů. Lidi, kteří jsou si jisti, že jim toto plemeno stojí za námahu i peníze, přes to, že ve vzduchu visí fůra důvodů, proč se zabývat něčím jednodušším. Potřebujeme spoustu věcí vykomunikocat, vymyslet, doladit, sehnat...
Tento klub = nic pro padavky :)
Takže pokud do toho máte dost chuti, výdrže a odvahy, přijeďte. Budeme mít dost času všechno probrat, takže eventuální návrhy a nápady vezměte sebou :).