Já jim nechávám prostor. Sami si vylezou a zalezou kdy chtějí. Ťapaj si venku i v -20, a problém s tím evidentně nemají pokud se jim chce ven. Ale zimy jsou v Česku velmi mírné, takže přežijí cokoliv. Hřebeny nemažu, a taky se mi nestalo že by nějaké slípce omrzl. Když je jim zima, prostě zalezou...
2mazutak
napsal(a):
Zdravím tak toto vůbec neřeším, automaty za rozbřesku otevřou, můžou ven jak je jim libo, je to živý tvor a sám pozná jestli mu zima je, nebo ne, a večer se to za nimi zavře.
Vadí hlavně mrazivý vítr, tedy pobyt na něm. tam potom dochází k většímu ochlazování až podchlazování povrchu hřebene. chovám mimojiné minorky v nadm. výšce 500 m. Je to trochu frajeřina, ale já říkám, pokud je zima tak, je zima i v nízkých polohách jižní Moravy. Těmto slepicím nevadí mráz kolem mínus deset, ale za bezvětří a pokud jsou v suchu. Často slepice vyhledávají různá zákoutí. Zavětrem. Takže je důležité drůbež ustajovat pořádně. Ani nám lidem není větrno, vlhko příjemné. Ale přesto se obecně doporučuje, slepice nepouštět z kurníku ven dříve, než mráz zmírní pod deset stupňů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
mgtka
napsal(a):
Zdravím vás. Slepice a husy už mám několik dní zavřené i přes den, neboť u nás teploty přes den pomalu nešly nad -15. Dnes je ale "pouze" -9. Závětří máme všude dost.
Co myslíte, pustit či nepustit? To je oč tu běží :).
Já se tento rok naprdla a slepice jsem i s kurníkem převezla do stodoly, kde jsem jim to udělala jak ježíškovi v betlémě, na vysoko mají všude slámu, ve slámě rozházenou slunečnici a na zdi napíchané jablka, nefouká na ně, nesněží, mrznout tam mrzne, ale ne tolik co venku a v noci si hoví v kurníku takže se navzájem zahřejou tulením se k sobě na hřadu. Toto rozhodnutí jsem udělala první rok a bylo to, když jsem je teď v sobotu ráno otevřela a cca po půl hodině chudiny nevěděly na které noze mají stát a ke všemu se mi zdály být celé fialové jak byly zmrzlé. Takže tento rok, se bude stavět místo dřevěného kurníku zděný s krytým zděným výběhem opatřeným okny. každej řekne, že slepice zimu snese, jo ona ji přežije, ale asi supr to pro ně taky není.
mgtka
napsal(a):
Zdravím vás. Slepice a husy už mám několik dní zavřené i přes den, neboť u nás teploty přes den pomalu nešly nad -15. Dnes je ale "pouze" -9. Závětří máme všude dost.
Co myslíte, pustit či nepustit? To je oč tu běží :).
Nepouštěl bych. Venku je nic, krom rizika vybití v případě výskytu ptačí chřipky v okolí, nečeká. I když v příslušném vláknu teď někdo psal, že budou vybíjet i trvale uzavřený chov papoušků, což je zhovadilost a nesmysl nejvyššího kalibru.
Držte je zavřené, pusťte psa, nikomu neotvírejte a nikomu neříkejte že něco chováte.
ladd
napsal(a):
Nepouštěl bych. Venku je nic, krom rizika vybití v případě výskytu ptačí chřipky v okolí, nečeká. I když v příslušném vláknu teď někdo psal, že budou vybíjet i trvale uzavřený chov papoušků, což je zhovadilost a nesmysl nejvyššího kalibru.
Držte je zavřené, pusťte psa, nikomu neotvírejte a nikomu neříkejte že něco chováte.
Presne...a zdvihnúť padací most a do okna delo... inak teraz v zime ako tak zavreté, ale neviem si predstaviť, že by som papagáje držal v pivnici na jar a nie vo volierách...celé zle...
Zavřela jsem slepice až kvůli chřipce, jinak jsou venku celoročně každý den. Jsou v pohodě, neomrzají, ale mají si kam zalézt do závětří nebo pod střechu - do kurníku lezou až na noc. Chodí v pohodě i ve sněhu, hrabou si...měli jsme i -15´C...a slípky stejně vylezly hned ráno a šmejdily i když mají opravdu prostorný, světlý kurník a v něm vodu i krmení
Moje slepice v loňském roce ani v těch -15 neměly potřebu lézt do kurníku a spali ve větvích stromů, mám takové polodivoké, letos si s tím tedy nelámu. na větvích nespí, mají 2 možnosti, buď se nechat zavřít do kurníku, který zavírám nebo do klece, která je pod střechou, ve tvaru písmene A a 2 sousední stěn jsou plné, zbylé tahokov (klec je primárně na léto, proti kunám, ale když tam chtějí spát...). Ráno dostanou namočené teplé obilí+chleba a odpoledne taky. Vždy je toho tolik, aby zbytky nezmrzly.20 slepic, výběh 400m2...