Lucka.F

XXX.XXX.48.114
Dobrý den,
prosím Vás o radu.22.12.2016 nám beze stopy zmizela 1 slepička, když jsem je pouštěla po zahradě. Nikde nebylo peří, krev...mysleli jsme, že ji odtáhla liška, divně jsem koukala i na psa, podezřívala jsem i brigádníky z ubytovny (hned vedle)... Dnes, tj.16.1. jsme ji zcela náhodou objevili ve sklepě pod domem, kdy z venku je stará šupna (kdysi se tudy házelo dovnitř uhlí). Nějakým způsobem se dostala dovnitř a sjela až dolů. Zcela záhadně byla živá, sice velmi lehoučká, ale živá. Dali jsme ji bokem od ostatních slepic na slámu do zděného chlívku, teplou vodu, pšenici, šrot s vitamíny + syrové vejce. Bylo slyšet, jak to v ní po napití "škrunád". A teď vás prosím o tu radu: máte někdo zkušenost se záchranou vyhladovělé slepice? Co jí ještě může pomoct přežít?
Moc vám děkuji za rady smajlík
Lucka.
1. Dodejte energii ve formě glukozového roztoku sondou do volete. Podejte vitamíny ADE přímo do zobáku, pokud máte, tak je vhodný i Hydrovit E+selen (růst svalové hmoty).
2. Dávejte lehce stravitelné bílkoviny - libové maso, mléčné výrobky nejlépe zakysané.
3.Další dny přidávejte obilné a luštěninové šroty (možno i drožďované).
4.Po týdnu si myslím, že by mohla dostat i celé zrno. Nezapomeňte na grit. Řiďte se konzistencí trusu, neměla by v něm být zvlášť voda (průjem), ale může být trochu řidší. Popřípadě přidejte živočišné uhlí. Držím palce. Dana.
Lucka.F

XXX.XXX.48.114
Moc děkuji za rady. Než jsem si je přečetla, tak z krmení, které jsme jí dali, sezobla pár zrnek a párkrát zobla do šrotu s chlebem, vejcem. Moc toho nedala, možná má smrsklý žaludek?.A má průjem. Ale komunikuje Držela jsem ji v rukou, hladila ji a mluvila na ni a pořád kecala Je to zázrak, že přežila, pořád si to neumím představit...26 dní... Asi tam sezobla zakuklené pavouky a z vodárny odkapává voda, takže asi nějaké minimum tekutin dostala, ale i tak... Že se vůbec neozvala?
Zahrabala jsem ji do slámy, ať je v teple. Je to mladá nosnice, nese od léta a byla dobře živená, tak si říkám, že by to mohla zvládnout. Nemám tedy všechny tyto zmíněné vitamíny po ruce, mám šrot s dodanými vitamíny + Mikros + bílkovinný koncentrát, teď v zimě jim ho přidávám, když není zeleno. Nicméně daly by se použít i dětské vitamíny v nějakém zředěném poměru? Černé uhlí dám určitě hned ráno, glukózu taky. Napadl mě Kulíšek, což je iontový roztok pro kojence při dehydrataci.
Iontový nápoj dejte, ten bude OK. Tak jí dejte ještě večer alespoň cukrovou vodu, ať má energii. Ale musíte to do ní dát sondou, aby to nevdechla. Naměřte si, jak daleko je od zobáku do volete, nasoukejte to do ní a zkontrolujte, že hadičku ve voleti cítíte. Ať jí neudusíte. Dejte jí lříci cukru v deci vlažné vody.
Nevím, co je v dětských vitamínech, ale důležité jsou hlavně ty rozpustné v tucích. Ta dávka, co jsem vám psala, je léčebná. Neumím vám přepočítat, kolik by dostala nějakých dětských, neznám složení. Dana.
Hlavně TEPLO a klid a sucho. Přístup k čisté vodě. Potrava normálně na co byla zvyklá (změna potravy je taky stres, takže granule nebo šrot nebo zrní co běžně dáváte, tvaroh apod). Přístup k písku nebo gritu.
Měla jsem podobně vyčerpanou slípku asi 3 dny doma v teple v koupelně, protože venku mrzlo. Byla v kleci na slámě vedle vany u topení. Klec napůl přikrytá pytlem, aby ji nerušilo světlo/tma, ale aby viděla na vodu a žrádlo a současně se cítila v bezpečí.
Pak šla ven za kámoškama jen přes poledne, když bylo pěkně, asi další 3 dny zvykání. (Mrzlo, ale svítilo sluníčko, venku byla jen asi hodinku.) A hlídala jsem ostatní slípky, aby ji neklovali. (Mezitím jsem si v klidu obstarala ovce atd.)
Poznáte sama, jestli potřebuje ještě být v teple nebo už je čilá a spokojená s ostatníma venku.
Mojí trvala rekonvalescence asi týden, pak už byla vpohodě.
(Průjem bývá u kuřat i slípek i od podchlazení, takže to teplo je základ. Mně zkušená sousedka řekla, že mám zřídit dočasnou nemocnici v koupelně u topení, že nestačí ve stodole ve slámě. Je třeba teplo od topení nebo kamen - podobně jak se dřív odchovávala v kuchyni u kamen kuřátka.)
Zdravím.také je na rekonvalescenci dobrá máčená houska v mléce.hlavně, at se vám nenaláduje třeba tvrdou pšenicí, po tak dlouhém pústu by ji nemusela stávit, ten žaludek dlouho nepracoval.a na posíjení jí dejte stříkačkou přímo do zobáku roztok vody s hroznovým cukrem.pšenici jí dejte prvně 24 hodin máčenou, a poté uvařenou.krmte ji málo, ale často, a pomalu dávky zvyšovat až do normálu.
Lucka.F

XXX.XXX.48.114
Všem vám děkuji za rady Dám vám vědět, jak se Blaženě daří
Jednou jsme takhle hledali hedvábničku. Prohledali jsme naprosto všechno, slepička nikde. Manžel ten den zrovna manipuloval s balíkem sena,350 kg. Až večer, když už jsem hledání vzdávala, mě napadlo, kde by asi mohla být . No jasně, nevšiml se jí a nakutálel ho na ní. Hedvábnička vypadala jako čtyřlístek do herbáře, prostě slisovaná. Ale žila a dostala se z toho úplně. Moc přeji aby se z toho vaše slípka také dostala
Lucka.F

XXX.XXX.48.114
Všechny vás zdravím
Blažka se stále drží. Každé ráno se modlím, abych ji našla živou. Moc toho tedy nesežere, což mi dělá starost. Špatně chodí, je vidět, že ji to zmáhá. Včera večer jsem jí dala tvaroh + gluközu + piškoty a musela jsem jí to přisunout až k ní, zobala vleže. Zobla 3x a měla těžkou hlavu, že jí padala do misky. Achjo, nevidím to moc růžově... Našla jsem ale 1 bobek docela standardního vzhledu, to asi to černé uhlí.
Zase se ozvu.
Lucka.
Můj názor

XXX.XXX.193.78
Ona teď bude pořád jen spát a jíst, než se vzpamatuje. Já bych ji dal třeba na verandu, tam je i při -15°C tak k nule. Jí ta rekonvalescence může trvat klidně tři týdny a spíše více (však zkuste jak musí být lehoučká), z takové teploty by mohla opět zpět ven mezi slepice ještě v průběhu zimy. nemá smysl držet na mrazu zvíře které má méně než 50% své hmotnosti. Začne-li opět mrznout tak se už jednou nemusí probudit.
janazm

XXX.XXX.120.116
Zdravím,
slepičku dejte domů, do tepla. Teď v těch mrazech to pro ni není dobré, vysilují i zdravé zvíře. Nelze ji umístit třeba na WC?
Když slepička žere, je to na dobré cestě, ale kolik to ho do sebe dostane? jak bylo výše psáno, stříkačkou do krku, vodu i krmení! já jsem loni vypiplala odstrčenou malinkou hrdličku, byla na umření, rodiče si založili nové hnízdo a nechali ji svému osudu, vzala jsem ji domů do vystlané krabičky a několikrát denně krmila větší stříkačkou řídkou kaší voda + Br1 ! brzy se zotavila, když se úplně opeřila, dala sem ji mezi ostatní do voliery, dnes už ji poznám jen podle toho, že mi při krmení sedá na ruku a nechá se hladit! tak držím palce!
Dobrý den,
ohlašuji, že Blažka se statečně drží Ráno mi vynadala, že jdu o něco později, než normálně. Nasypala jsem jí krmnou směs s vitamíny a hned (s kecama) se do toho pustila
Když ji pozoruji, mám takový dojem, že je stejně chytřejší, než my všichni dohromady. Tím mám na mysli to, že si vezme to, co potřebuje. Doteď jsem jí dávala na výběr z několika krmení (měla tam více misek, ať si vezme, co chce ona). Nejdříve chtěla jen ten tvaroh + piškoty + gluköza + černé uhlí, další den zobla do namočeného chleba, ale tvarohu (čerstvého) si už ani nevšimla, další den ignorovala namočený chleba i tvaroh a šla už jenom po šrotu... Podle mě prostě pozná, co je pro ni nejlepší
Taky seřvala kočky, které se tam za ni přišly zvědavě podívat, a tak myslím, že to bude dobré . Jako moje babička - když začala nadávat a honit nás, bylo znát, že je jí lépe Mám z toho konečně dobrý pocit.
Lucka.
Zdravím
zázraky se dějí! Včera a dnes jsem pod Blaženkou našla mini vajíčko! Přísahám, nemám holuby ani křepelky Fakt takhle mrňavá vajíčka snesla. Je to pro mě stejně dost neuvěřitelné.8. a 9. den rekonvalescence po takovém dlouhém trápení a ona už zase snáší. Takže začala jsem jí sypat i skořápky a pouští se do nich, na šrotu zůstává dál, přidávám i zrní. Dnes dostane trochu zasmažené polévky a brambory. Vracíme se do normálu. Po výběhu už běhá v podstatě normálně, nekolíbá se, nezakopává, takže jí asi ani nožky nenamrzly... Když jsme ji našli, modlila jsem se, ať to přežije. Bylo mi upřímně jedno, jestli ještě někdy bude snášet (tak jako tak mám 4 staré vynesené slípky ještě po babičce na dožití a nemám srdce je uvařit na paprice, jsou to vlastně členové rodiny , takže představa, že krmím o slípku navíc bez "užitku", mě nerozhodila). Ale že se znovu roznese, to prostě naprosto předčilo všechna očekávání! S Blažkou se chodíme "mazlit" a ona se nám odvděčila. Klobouk dolů!
JitkaH.

XXX.XXX.80.194
Lucko, mám z vaší zprávy obrovskou radost, gratuluju! Jitka
Děkuji, ale myslím, že jsem nic extra neudělala. To Blažka má sakra velkou chuť žít! Myslím si, že kdyby sama ona nechtěla, nepomohla by ani svěcená voda. Budu teď Blažku dávat za vzor všem fňukálkům, kteří se jen litují a naříkají na špatný osud a přitom si dobrovolně ničí zdraví a život. Blažka je prostě superstar
Ještě nás napadlo, jestli ona v tom sklepě něco jako hybernovala. Byla tam jen tma, konstantní teplota, sucho. Čili mohla víceméně jenom spát a tím si nespotřebovávat tolik energie. Jsou lidé, kteří se dobrovolně nechávají zavírat na týden-dva do tmy (pravda, dostávají jídlo, ale také je pravda, že sní mnohem méně, než běžně). Takže Blažka prošla jakousi meditací, duchovním rozvojem, sebepoznáním. Ségra se směje, že třeba došla osvícení a v rámci emancipace se mi třeba vyprdne na vajíčka a začne ŽÍT SVůJ VLASTNÍ ŽIVOT Prý bacha, ať mi nenakazí ostatní
Blažka je Isa Brawn (alespoň mi toto plemeno objednávala ). Ta barva vajíček mě také překvapila, proto jsem k fotce přidala i vejce od vrstevnice ze "stejné líhně". Popravdě nevím, jakou barvu vajíček měla Blažka předtím (mám 10 mladých slepic stejného druhu od jednoho chovatele), ale i tak je fakt, že přeci jen není každé vejce stejné. Jedna má pravidelně trochu kropenaté vajíčko, jakoby pigmentové skvrnky. Dokonce teď jsem zkoumala, že některá mají žlutější a některá oranžovější žloutek... Jestli ta barva nesouvisí s chemickými změnami, které se v jejím těle udály díky tomu zimnímu spánku? Napadá mě, že to první vajíčko se vytvářelo a čekalo na pravidelnou snůšku, ale už k tomu nedošlo díky spánku, a tak se dotvořilo až s tím druhým. Nevím, možná plácám blbosti, ale z různých dokumentů jsem slyšela, že samičky si umí odložit vývoj plodu a porod mláděte na nejvhodnější období (v době hojnosti). Kdo ví? Teď vajíčko žádné nebylo, to je jasné, musí nabírat zásoby sama pro sebe, ať se teď vykašle na vejce
Zrní baští už velmi dobře. Ještě nevím, kdy ji pustit k ostatním. Podle mě až ve chvíli, kdy bude snášet vajíčka standardní velkosti (pokud to tedy bude).. Prostě až bude jasné, že je zase v plné kondici
Připojuji fotky, nadšená z focení tedy nebyla. Je to normální slepice.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucka.F
napsal(a):
Blažka je Isa Brawn (alespoň mi toto plemeno objednávala ). Ta barva vajíček mě také překvapila, proto jsem k fotce přidala i vejce od vrstevnice ze "stejné líhně". Popravdě nevím, jakou barvu vajíček měla Blažka předtím (mám 10 mladých slepic stejného druhu od jednoho chovatele), ale i tak je fakt, že přeci jen není každé vejce stejné. Jedna má pravidelně trochu kropenaté vajíčko, jakoby pigmentové skvrnky. Dokonce teď jsem zkoumala, že některá mají žlutější a některá oranžovější žloutek... Jestli ta barva nesouvisí s chemickými změnami, které se v jejím těle udály díky tomu zimnímu spánku? Napadá mě, že to první vajíčko se vytvářelo a čekalo na pravidelnou snůšku, ale už k tomu nedošlo díky spánku, a tak se dotvořilo až s tím druhým. Nevím, možná plácám blbosti, ale z různých dokumentů jsem slyšela, že samičky si umí odložit vývoj plodu a porod mláděte na nejvhodnější období (v době hojnosti). Kdo ví? Teď vajíčko žádné nebylo, to je jasné, musí nabírat zásoby sama pro sebe, ať se teď vykašle na vejce
Zrní baští už velmi dobře. Ještě nevím, kdy ji pustit k ostatním. Podle mě až ve chvíli, kdy bude snášet vajíčka standardní velkosti (pokud to tedy bude).. Prostě až bude jasné, že je zase v plné kondici
Připojuji fotky, nadšená z focení tedy nebyla. Je to normální slepice.
Statečná hybridka, nikoliv plemeno (to jen u čistokrevných, zatímco hybridky jsou výsledkem "průmyslového" křížení), ale to jen "pro pořádek" Jinak myslím, že u slepic to odložení vývoje plodu neplatí. Jakmile je vejce utvořeno, je sneseno, jen prostě díky vlivu prostředí, podmínek chovu, nemoci apod. může být nestandardně veliké.
Vypada OK

XXX.XXX.174.32
Takhle podle fotky vypadá, že už i hmotnost nabrala. Ale je jasné že peří dělá hodně a mate. Ale také je jasné, že jakmile se o peří stará a není jen zmoklá nebo načepířená, tak je z toho v zásadě venku.
Přiznám, v plemenech se nevyznám. Mně se líbily na fotkách, aby vypadaly podobně, jako ty staré slípky po babičce - aby k sobě holky ladily a nezáviděly cizí peří (ačkoli, ty staré byly předtím "vypelichané" a teď už mají zase plnou pokrývku těla, takže je už nerozeznám).
A přesně, tyto mladé jsou shánčlivé, odvážné, bojovné. Mají chuť žít. Kočku klovou do ocasu, když jim šmejdí u misek, psa klovou do čenichu, když si navzájem kradou maso. (Dokonce psovi chodí na granule a pes čumí jako bulík.) Fakt se nedají. (Mno, pes začal poslední dobrou chodit na vajíčka, asi nějaká odvetná akce nebo co )
V létě jsem je i ve 22 hod naháněla do kurníku, pořád šmejdily po zahradě a stále toho neměly dost To jsem pak dostála pořekadlu: "Chodí spát se slepicemi", páč jsem je zahnala a šla jsem také hned do pelechu (také jsem na zahradě neměla ani jednu mandelinku, ani slimáčka, jsou vzorné - mám vlastně biozahradu).
V tom sklepě nevím. Je to maličký sklípek a kromě dosti hlučné vodárny, která každou chvíli napouští, jsou tam na policích staré barvy, něco ještě s cenovkou 7 Kčs (musím to probrat a ekologicky zlikvidovat ). Nic jiného, skutečně nic jiného tam není. Myš by se tam sice v pohodě dostala, ale nic strategického by tam na ni nečekalo (ani cesta k potravě, ani klid na bydlení). Kdo ví?
Ať už přežila díky čemukoliv, pro mě osobně je to stejně zázrak a jak už jsem psala výše, přivádí mě její příběh k velké pokoře a úctě. Silná vůle, odhodlání, překonání překážek, víra v lepší zítřky...to je možná to, co potřebujeme slyšet víc, než neustále negativní zprávy ze všech stran
Fakt vám všem ještě jednou moc a moc díky za velkou podporu a rady. Díky, že jsem na Blaženku mysleli, i to jí určitě posílilo

Takových příběhů s dobrým koncem bych ráda četla víc a častěji Jen bych už asi slepičku dala co nejdřív k ostatním, ať jí není smutno ale ne z vytápěné místnosti do mrazu, to by dlouho nešlo, na další snášku vajíček můžete po takovém prodělaném šoku čekat třeba i měsíc. Moje slepička co byla jednou chudinka nucená být sama 14 dní tak pořád naříkala, skoro to znělo jak žalostné kokrhání.
Zdravím,
Blažku jsem včera zkusmo pustila za ostatními na zahradu (chodí se popelit pod oooohromnou thuji, kam nenapadnul sníh). Jsou tam nařádkované jedna vedle druhé. Jenže 3 ji vyháněly, proháněly, klovaly do ní. Blažka byla evidentně mimo, koukala po mně. Dala jsem jí přede všemi zrní a když se přiblížily ty agresorky, tak jsem je vyhnala. Možná jsem je spíš měla nechat přijít blíž, jenže to by asi zase vyhnaly Blažku. Ostatní jí daly pokoj, dovolily jí sedět vedle nich, společně pak odcházely domů, ale Blažku jsem raději odchytla a dala raději ještě stranou. Ve srovnání s ostatními je ještě lehká a nechci, aby jí ubližovaly. Babička vždycky říkala, že když se dávají nové slepice ke starým, což se dá aplikovat i teď, má se to udělat v noci, když spí. Prostě je šoupnout ke starým na hřad a když se probudí, prý je to v pohodě, neklovou.

Lucka.F
napsal(a):
Zdravím,
Blažku jsem včera zkusmo pustila za ostatními na zahradu (chodí se popelit pod oooohromnou thuji, kam nenapadnul sníh). Jsou tam nařádkované jedna vedle druhé. Jenže 3 ji vyháněly, proháněly, klovaly do ní. Blažka byla evidentně mimo, koukala po mně. Dala jsem jí přede všemi zrní a když se přiblížily ty agresorky, tak jsem je vyhnala. Možná jsem je spíš měla nechat přijít blíž, jenže to by asi zase vyhnaly Blažku. Ostatní jí daly pokoj, dovolily jí sedět vedle nich, společně pak odcházely domů, ale Blažku jsem raději odchytla a dala raději ještě stranou. Ve srovnání s ostatními je ještě lehká a nechci, aby jí ubližovaly. Babička vždycky říkala, že když se dávají nové slepice ke starým, což se dá aplikovat i teď, má se to udělat v noci, když spí. Prostě je šoupnout ke starým na hřad a když se probudí, prý je to v pohodě, neklovou.
Je to lepší, ale klovance budou i tak, oni ji prostě berou jako nového člena hejna a hierarchii si musí upravit. Ikdyž se třeba bude kvočna s kuřaty pohybovat stále v domovském hejnu, nebo bude pro hejno viditelná, jakmile se vrátí zpět (a byla to před kvokáním dominantní slepice), bude si juset opět vybojovaz svoje postavení v hejnu. Tak to prostě je. Oni jí zase tak moc neublíží, pokud nejsou vyloženě agresivní. Prostě sem tam dostane klofanec.
Já jednou přidávala po 2 měsících slepici z marodky do hejna a v pohodě ji přijaly. Jenže ona na všechny hned vyjížděla a za 14 dni jsem ji našla s krvavou hlavou (asi ji klovly do hřebinku) a tak šla do brojleřího výběhu a za 3 dny ke krůtám a vodní drůbeži do výběhu. Tady už je přes 2 měsíce a bez problému:)...mám tu pár slepic z minulého roku, co je tu vyseděla kvočna, tak tu není sama slepice;)... jestli Blaženku nevezmou, zkusila bych k ní přidat za tmy jinou slepici. A pak bych je po nějaké době dala do hejna!:).
lcaizlova
napsal(a):
Já jednou přidávala po 2 měsících slepici z marodky do hejna a v pohodě ji přijaly. Jenže ona na všechny hned vyjížděla a za 14 dni jsem ji našla s krvavou hlavou (asi ji klovly do hřebinku) a tak šla do brojleřího výběhu a za 3 dny ke krůtám a vodní drůbeži do výběhu. Tady už je přes 2 měsíce a bez problému:)...mám tu pár slepic z minulého roku, co je tu vyseděla kvočna, tak tu není sama slepice;)... jestli Blaženku nevezmou, zkusila bych k ní přidat za tmy jinou slepici. A pak bych je po nějaké době dala do hejna!:).
Hm, zajímavé. Také mě napadlo udělat to případně obráceně, přidat k Blažence třeba Karolínu nebo Sisinku, to jsou pohodové důchodkyně (jako nesmějte se, dcera je všechny pojmenovala a fakt si je pozná ). Aby v tom zkrátka nebyla sama a měla nějaké zastání. A tu důchodkyni proto, aby Blažka nebyla ve stresu, že ona nesnáší a kámoška ano (zatím další vejce nebylo).
Zdravím,
hlásím, že manžel to vyřešil za mě. Blažku prostě dal k ostatním a nenechal mě dumat, jaký návrat bude nejlepší. Bláža je v hejnu už 5 dní, ty 3 jí fakt nedají pokoj (ale i některým jiným), vyhánějí ji od krmení a Blažka si fakt netroufne skočit třeba po masu, i když jí ho hodím přímo "pod nos". Nechá si ho vyfouknout. Ale je vidět, že nás celá tato situace sblížila, jde ke mně pomalu na zavolání a zrní mi zobe z ruky Takže občas si ji vezmu stranou, ostatní odháním a nechávám ji, ať se nabaští. Podle mě ještě měla zůstat v izolaci, dokud nenabere sílu, ale od první chvíle s holkama zalézá do kurníku a účastní se společenského dění. Vzpomněla si, kde byla předtím doma. Teď už asi úplně nepoznám její vejce. Jo a zjistila jsem, že mi nese některá důchodkyně (podle počtu vajec), prý už jsou dávno vynesené...haha!
javorka
napsal(a):
Jak jsou staré, ty vaše "důchodkyně" Karolína a Sisinka?
Moje Cecilka a Franta, nesou pořád docela slušně a to jim už letos budou 4. Blaženku mám taky .
Původně jsme po babičce zdědili 7 seniorek. Jena zemřela ve stejný den jako babička (PS: prý se to v hospodářstvích tradovalo, že si hospodář s sebou do Nebe vezme i nějaké zvíře...), další zakousl pes (hajzl jeden!) a další zemřela stářím nedávno. Teď mám tedy 4 seniorky, může jim být tak 4,5 roku. Takže 4 staré + 10 mladých a dnes bylo 14 vajec. Čili pokud některá nenesla 2x ( ) nebo k nám nezanesla sousedovic slepička (což je stejně tak nemožné), pak nesla i Blaženka No není prostě Boží? Na to, jaké to bylo zpočátku drama, je to dnes happyend!