Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2017 18:02
kamour

XXX.XXX.58.51

...omlouvám se profíkům, ale nezvládnu potlačit emoce a nepochlubit se! 15.9. jsem si z Roudnice nad Labem od Andrei Kiss dovezla (až do Brna) 8 mladých kuřiček (2x Marans,2x Vlašky,2x Araukany a 2x ehmkříženky Leghorn+Araukana). Vymyslela jsem si pro ně kurník, který by se jim mohl líbit a mně dobře udržovat a za pomoci (a prudění) manžela si ho postavila. Baví mě to (manžela nee). No a poslední měsíc podle fotek tady (jak asi vypadá překlopený hřebíneksmajlík už denně vyhlížím "svoje" první vajíčko. Poslední 3 dny jsem zaznamenala výrazné změny v chování (při čištění hovňousů mi některé slepičky lezly vyloženě pod ruce, začal je zajímat podkladek - do té doby asi neviditelný a měnily se zvukové projevy.) No a včera jsem se vyjímečně zdržela v práci, tak jsem manžela poprosila, ať je za světla zkontroluje a pak zavře a on tam našel tenhle poklad! Já se teda divím, že k tomu kurníku na zahradě vůbec trefil... Je tohle nějaká spravedlnost?! Jsou taková, jaká mají na "prvničky" být? Díky, k.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.1.2017 18:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pěkné a na první vajíčka hned od tří slepiček i slušná váha, jinak s manželem to mám podobné

26.1.2017 18:45
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pěkné a na první vajíčka hned od tří slepiček i slušná váha, jinak s manželem to mám podobné

Super, a můj zase v teniskách, hrne se pro vajíčka, u nás půl metru sněhu, jen cestička prohrnutá, ledová, klouzavá a já pak nalézám zbytky vajec na sněhu, když sebou sekne a má je na palici.

26.1.2017 19:00
kamour

XXX.XXX.58.51

Aktualizace: No tak mi manžel teď volal, že donesl domů další vajíčko... Posléze zjistil, že je to podkladek, takže si ho tam prý mám zítra vrátit. A tímto si taky myslím, že skončilo jeho nadšení lovce pokladů... K.

26.1.2017 19:04
gajdovka

XXX.XXX.45.9

kamour napsal(a):
Aktualizace: No tak mi manžel teď volal, že donesl domů další vajíčko... Posléze zjistil, že je to podkladek, takže si ho tam prý mám zítra vrátit. A tímto si taky myslím, že skončilo jeho nadšení lovce pokladů... K.

Tak to už máme doma za sebou, když mi sdělil manžel, že nase slépky snášejí rovnou malovaná, nutně jsem potřebovala dát do hnízda podkladek a měla jsem jen velikonoční.

27.1.2017 09:28
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobré ráno, já mám první vajíčko od krve asi takto jako na snímku 1, vše jsou vajíčka od z.velsumek,3ks rok 2016,1ks rok 2015.asi tak.

27.1.2017 10:04
kamour

XXX.XXX.240.180

Dobré ráno, no já právě čekala cokoliv horšího od patvarů zvenku i zevnitř až po vyhřezlou kloaku (návod na opravu od Čapice mám teoreticky v hlavě), takže mě překvapilo, že vajíčka byla takto čistá a pěkná. Akorát zelenkavé (to nevím, jestli je od čistokrevné Araukany Alžběty nebo od jedné araukaní kříženky Xenie smajlík mělo velice světlou a malou šmouhu barvy spíš od krve - je to vidět na vajíčku 1 na váze (44 g). Já myslím, že je to snad tím, že to nebyla "jarňátka" (v tom září měly myslím 13 týdnů) a protože se nijak nesnažím o urychlení snášky, měly čas si to pěkně v sobě poskládat... A všechna vejce měla dost tvrdé skořápky. Pokud sem mrkne Andrea Kiss, prosím o info, jestli si nechala nějaké "sourozence" z tohoto období na porovnání, děkuji, k.

27.1.2017 11:53
čapice

XXX.XXX.216.126

kamour napsal(a):
Dobré ráno, no já právě čekala cokoliv horšího od patvarů zvenku i zevnitř až po vyhřezlou kloaku (návod na opravu od Čapice mám teoreticky v hlavě), takže mě překvapilo, že vajíčka byla takto čistá a pěkná. Akorát zelenkavé (to nevím, jestli je od čistokrevné Araukany Alžběty nebo od jedné araukaní kříženky Xenie smajlík mělo velice světlou a malou šmouhu barvy spíš od krve - je to vidět na vajíčku 1 na váze (44 g). Já myslím, že je to snad tím, že to nebyla "jarňátka" (v tom září měly myslím 13 týdnů) a protože se nijak nesnažím o urychlení snášky, měly čas si to pěkně v sobě poskládat... A všechna vejce měla dost tvrdé skořápky. Pokud sem mrkne Andrea Kiss, prosím o info, jestli si nechala nějaké "sourozence" z tohoto období na porovnání, děkuji, k.

Zdravím a gratuluji k prvním úspěchům. Mě ty holky taky začínají dělat radost i ta "operovaná".
Přeji ať vydržíte jen u té teorie.

29.1.2017 16:36
javorka

XXX.XXX.98.207

Hezký den, tak jak to pokračuje?
Máte další vajíčka? S tím přineseným pokladkem, to taky znám.
Musím přiznat, že jste mě pobavily. Je to jak u nás...

29.1.2017 20:02
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Dobrý večer zdravíme do Brna Alžbětu, Xenii a všechny ostatní Mám velikou radost že už Vám holky snáší. Až mi to vehnalo slzu do oka. Já vím, jsem cíťa
Bohužel jsem si sourozence stejně staré nenechala, mám podstatně mladší, kdy počítám první vajíčko až začátek března.
Také jsem docela překvapená, jak zelená vajíčka mají pevnou skořápku. Nebojte, vajíčka se zvětší.
Přeji holkám ať se jim daří a ať Vám dobře snáší.

31.1.2017 09:38
kamour

XXX.XXX.240.180

javorka napsal(a):
Hezký den, tak jak to pokračuje?
Máte další vajíčka? S tím přineseným pokladkem, to taky znám.
Musím přiznat, že jste mě pobavily. Je to jak u nás...

Óóó, upřímně děkuji za zájem i aktivního člena teplákofky ! Den 2.2 vejce, den 3.4 vejce, den 4.2 vejce (foto + zpracování na cibulce), den 5.4 vejce... Od 2 Maransek mám každý den alespoň jedno, takže na souhrnu za ty zdokumentované 3 dny jsou 4 jejich tmavé a po 2 bílé a zelené, kde nevím, jestli je snáší čistokrevné Araukany nebo kříženky. U bílých předpokládám, že jsou od Vlašek. K.

31.1.2017 09:55
kamour

XXX.XXX.240.180

andreakiss napsal(a):
Dobrý večer zdravíme do Brna Alžbětu, Xenii a všechny ostatní Mám velikou radost že už Vám holky snáší. Až mi to vehnalo slzu do oka. Já vím, jsem cíťa
Bohužel jsem si sourozence stejně staré nenechala, mám podstatně mladší, kdy počítám první vajíčko až začátek března.
Také jsem docela překvapená, jak zelená vajíčka mají pevnou skořápku. Nebojte, vajíčka se zvětší.
Přeji holkám ať se jim daří a ať Vám dobře snáší.

Děkujeme! Dneska zdraví třeba Malvína, Vilma, Agáta a Xantypa

31.1.2017 09:59
slovensko

XXX.XXX.178.6

Martin SR, -5 zamracene, kamour ta araucana co je na fotke este nenesie, lebo ma bledy hrebienok.

31.1.2017 10:12
kamour

XXX.XXX.240.180

slovensko napsal(a):
Martin SR, -5 zamracene, kamour ta araucana co je na fotke este nenesie, lebo ma bledy hrebienok.

Ano, děkuji za komentář, to si také myslím, ona je ze všech i nejdrobnější... Měla někdy na počátku nějaký zdravotní problém, nejedla, jenom postávala, měla řidší trus, ale barvy dobré, to bylo ještě v době, kdy se dodělávala voliéra, takže dostávala všechny vykopané žížaly - to bylo jediné, co tak 3 dny pozřela. Pak se z toho dostala, ale zůstala proti ostatním taková "opožděná". Nicméně, na slunci má úplně nádherný fialový odlesk peří, to jsem z toho vždycky paf smajlík

31.1.2017 10:53
slovensko

XXX.XXX.178.6

Pardon, teploty vzduchu sa pisu inde. Mam presne taku istu malu ciernu sliepocku araucany. Tiez som myslel ze uhynie ale sa z toho dostala.

31.1.2017 14:51
javorka

XXX.XXX.98.207

Tak to vám už nesou krásně.
Já mám taky 8 slepic a nesou podobně. Ale na rozdíl od vás nemám mladé, ale takové postarší dámy se kterýma se nemůžu pořád rozloučit. Taky mají jména...
Zrovna na mě čučí přes sklo, některé sedí na rohožce, jiné na lavičce a čekají co jim hodím. Už dostaly zelené od ředkviček (ty kupuju kvůli nim, máto tu výhodu, že jím ředkvičky i já), čínské zelí, mrkev a naklíčenou pšenici.
Jinak mají svoje krmení v kurníku, ale stejně si ještě chodí na terasu.

3.2.2017 11:16
kamour

XXX.XXX.58.51

O-ou! Na každýho chlubila jednou dojde... Dneska ráno jsem našla na trusném stole za hřadem "želví vejce". Asi nějaký noční únik... Může se stát? Proč? Jinak pravidelně sbírám už denně 2 tmavé maranské a po jednom bílé a zelené. Pro Javorku: Ještě, že bydlím kousek od Tesca, večer jim tam kupuju z regálu ve slevě saláty, špenát a další zeleninku. A jinak je teď kvůli sousedům nechávám jen ve voliéře, mají tam aspoň pár metrů sucha pod kurníkem a závětří, nechávat je úplně zavřené nechci, ale i tak mají sousedi kecy kvůli PCH. U mě bohužel široko daleko nikdo se slípkama není ...K.

3.2.2017 11:37
javorka

XXX.XXX.98.207

To se občas stane. Jak jsem se dočetla tady na iFauně, tak se to stává právě na začátku snášky.
S tou zeleninou to máte dobré, já chodím jen do místního krámku, pro listí, co se vyhazuje a toho je maličko a ještě na to nejsem sama. Tak jim aspoň koupím čínské zelí a dělím ho mezi slepice a běžce.
Já tu taky nikoho ze známých se slepicemi nemám. Sice tu lidi v okolí slepice mají, ale většinou jsou to ty oškubané chuděry na pár metrech. Tam se nic nového nedozvím.

3.2.2017 12:15
percheron

XXX.XXX.68.44

Zvyste prisun vapnika. drvene skrupiny, vapenny grit a podobne aby sa nestavalo ze znesie taketo vajicko.

3.2.2017 12:25
kamour

XXX.XXX.58.51

percheron napsal(a):
Zvyste prisun vapnika. drvene skrupiny, vapenny grit a podobne aby sa nestavalo ze znesie taketo vajicko.

Děkuji, vápenný grit stále k dispozici v krmítku v kurníku, denně skořápky z min.6-ti vajec (to je moje denní dávka), Roboran, občas Amivit, občas drcené kosti. Ostatní vejce mají skořápky právě až dost tvrdé - už jsem to psala výše, ve srovnání s jinými domácími vejci od tchýně nebo s kupovanými BIO Organic (Tesco) a Schubert. Když jsem rozbíjela svoje první, podařilo se mi to až napotřetí při vyvinutí stejné síly a grifu jak jsem byla zvyklá a ještě jsem nožem jakoby musela proříznout blanku... Takže ještě zvýšit ?

3.2.2017 17:00
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Myslím, že vápníku mají dost, jak říká Javorka, občas se to stane. Mě se několikrát povedlo takto snesené vejce zachránit, jelikož jsem na holky zrovna koukala a vidím pipku, jak je přičaplá a pohled vykulenej, jak tlačí ve výběhu. Tak jsem k ní pomalu přišla a jednoduše jsem si na vajíčko počkala. Byla to jen blána bez skořápky. Musela jsem ale být rychlejší než ostatní pipky, nebo by mi ho čmajzly

2.3.2017 16:57
kamour

XXX.XXX.58.51

... tak asi před týdnem jsem měla 1. kompletní "osmičku" vajec, od té doby každý den 6-8, JENŽE: výše zmiňovaný problém s vejcem bez skořápky přetrvává po celou dobu. Od toho začátku února každý týden 5-6 vajec najdu na trusné desce pouze v bláně (bez skořápky). Už jsem samozřejmě vychytala, že je takto kolem 22-23 hod. trousí jedna vlaška Vlasta. Přidala jsem skořápky (hodně), v půlce února Plastin. Ostatní vejce beze změny, tedy se potvrzuje, že problém nebude v nedostatku Ca. Pipka je aktivní, krásná, zobe s ostatními, běhá s ostatními, nepozoruju, že by měla nějaký stres, takže zbývají ty horší alternativy - zánět vejcovodu třeba (?), ale nevypadala by trochu nezdravěji? Mám přidat sůl do míchanice? Někde jsem to četla... Nekrmím zbytky, takže přidanou sůl nemají. Vajíčko někdy zůstane celé, někdy je prasklé a vyteklé, zatím ho nežerou, protože ho do svítání zlikviduji, ale nerada bych si zadělala na pozdější problém požírání vajec. Poslední foto - včerejší snáška, "želva" je na špici a Matýska to hrozně zajímalo . Děkuji za radu prozatím ještě bezsekyrkovou, K.

Přidejte reakci

Přidat smajlík