Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.2.2017 20:22
Lubo D

XXX.XXX.62.133

Dobry den. Chcem zacat liahnut v liahni domacej vyroby. No pri prvych skuskach som nedosiahol vacsiu vlhkost ako 40%. Liahen mam s nutenym obehom. Od hora dolu a bocnymi prieduchmi naspat hore. Vodu mam dole v miskach.

7.2.2017 21:14
asitakhle

XXX.XXX.255.6

Je zde málo popisu a neškodilo by fota, aby někdo mohl posoudit co je špatně.
Kde máte topení a kam co fouká?

8.2.2017 06:27
Lubo D

XXX.XXX.62.133

V hornej komore mam spiralu pod nou ventilator, ten tlaci vzuch dole a od tial bocnymi stenami naspat. Dole mam misky s vodou. Skusim nafotit a dam sem foto.

8.2.2017 16:16
zd.velsumka

XXX.XXX.62.38

Lubo D napsal(a):
V hornej komore mam spiralu pod nou ventilator, ten tlaci vzuch dole a od tial bocnymi stenami naspat. Dole mam misky s vodou. Skusim nafotit a dam sem foto.

Na kolko vajicok je vasa liahen?

9.2.2017 01:31
asitakhle

XXX.XXX.35.40

Lubo D napsal(a):

No věříte mě, že jsem to předpokládal že to ženete ze shora dolů?
Tak to je špatně, všichni co to udělaly tak mají problémy-lítá jim teplota, jiná nahoře jiná dole, špatná vlhkost, špatná líhnivost.
Je to prostě proti fyzikálním zákonům, teplo chce stoupat vzhůru, již jsem to v některé diskuzi psal loni nebo předloni.
No přečtěte starší diskuze o líhnutí a líhních.
Jeden chovatel co ode mne zakoupil komponenty na líheň to taky takhle udělal a stěžoval si že mu to, nelíhne. Přesvědčil jsem ho aby dal u vícepatrové líhně ohřev dolů.
Když tak napište.

9.2.2017 04:44
Lubo D

XXX.XXX.62.133

Vyskusam otocit ventilator. Ci sa nieci zlepsi.

9.2.2017 04:50
asitakhle

XXX.XXX.35.40

Né otočit ventilátor, dát topení i s ventilátorem dolů !

9.2.2017 09:11
Lubo D

XXX.XXX.62.133

Staval som liahen podla tohoto. Takze by to fungovat malo. Len som nieco niekde spravil zle.

9.2.2017 19:22
jozavlcek

XXX.XXX.73.208

Zdravím, mám udělanou také podle tohoto a zatím to funguje. Dělal jsem husy, bažanty i slepice. Nějaké foto bylo i zde. Pro asitakhle dotaz. Jak to máte vyřešeno tu technologii dole.
Zatím jsem viděl líhně s topením s hora. Děkuji za případné foto. Joža.

9.2.2017 21:05
asitakhle

XXX.XXX.255.6

jozavlcek napsal(a):
Zdravím, mám udělanou také podle tohoto a zatím to funguje. Dělal jsem husy, bažanty i slepice. Nějaké foto bylo i zde. Pro asitakhle dotaz. Jak to máte vyřešeno tu technologii dole.

Pokud máte zájem napište na :lomaza@atlas.cz a pošlu vám to.
To co je na obrázku je poměrně málá výška pater záleží na rozhánění vzduchu, dolu se teplému nechce.

9.2.2017 23:02
kasta

XXX.XXX.110.1

jozavlcek napsal(a):

Nebudu se plést do diskuze, ale já mám klasický malý mrazák (kostka). Dole jsou dvě žárovky a dva ventilátorky na pomalé otáčky. Žárovky jsou zakryté plechem, na kterém stojí nádobka s vodou. Tím dochází i k většímu zvlhčování. A řekl bych že zatím úspěchy jsou.

9.2.2017 23:51
asitakhle

XXX.XXX.255.6

kasta napsal(a):
Nebudu se plést do diskuze, ale já mám klasický malý mrazák (kostka). Dole jsou dvě žárovky a dva ventilátorky na pomalé otáčky. Žárovky jsou zakryté plechem, na kterém stojí nádobka s vodou. Tím dochází i k většímu zvlhčování. A řekl bych že zatím úspěchy jsou.

No zhruba takto to mám a každému doporučuji.Jen místo toho plechu mám rošt a na něm vodu a pak u stropu ještě jeden ventilátorek asi 2 cm od stropu a fouká směrem na strop, aby rozháněl teplý vzduch nahoře.Nahoru stačí menší ventilátorek nebo s menšími otáčkami.Jednoduché a funguje to, žádné složitosti.
Vše mohu dodat-termostaty, vlhkoměry, trafo 220/12V k ventilátorkům i popř ventilátorky.

10.2.2017 06:48
Lubo D

XXX.XXX.62.133

Len ja uz nemam moznost to tak spravit. Bednu uz mam hotovu. Musim teda laborovat.

10.2.2017 18:55
asitakhle

XXX.XXX.255.6

Lubo D napsal(a):
Len ja uz nemam moznost to tak spravit. Bednu uz mam hotovu. Musim teda laborovat.

Nikdy není pozdě, uvědomte si že ji budete používat mnoho let a úspěšnost líhnutí za to stojí.Více vám neporadím, mnoho štěstí...

10.2.2017 23:48
9

XXX.XXX.195.50

Lubo D napsal(a):
Dobry den. Chcem zacat liahnut v liahni domacej vyroby. No pri prvych skuskach som nedosiahol vacsiu vlhkost ako 40%. Liahen mam s nutenym obehom. Od hora dolu a bocnymi prieduchmi naspat hore. Vodu mam dole v miskach.

Mám také takovou líheň, aby byla větší vlhkost, stačilo zvětšit plochu odpařované vody.Při líhnutí byla voda po celé ploše spodku líhně a bylo tam 75%.Jinak bych s konstrukcí nehýbal, ventilátory i topení nahoře funguje -i profi líhně to tak mají.

michal86

13.2.2017 20:54
michal86

XXX.XXX.32.247

Zdravim, mohl bych prosim nekoho poprosit o navod jak pouzit motorek ze steracu na obracec vajec? Diky za rady...

14.2.2017 13:30
9

XXX.XXX.233.35

michal86 napsal(a):
Zdravim, mohl bych prosim nekoho poprosit o navod jak pouzit motorek ze steracu na obracec vajec? Diky za rady...

Dobrý den, já jsem na hřídelku stěrače přidělal malé zubaté kolečko a druhé s dvojnásobným počtem zubů jsem přidělal pod plata s vejci.Od velkého kolečka je táhlo k platům.Když dostane motorek impuls otočí se o jednu otočku a velké kolo jen o půl otočky -to je dejme tomo horní poloha plata.No a když dá cyklovač další impuls motorek se zase jednou otočí a plata zůstanou stát v dolní poloze.Cyklovač mám vlastní samo domo a napájím ho trafátkem přes spínací hodiny za asi 60kč.

14.2.2017 13:57
kasta

XXX.XXX.110.1

9 napsal(a):
Dobrý den, já jsem na hřídelku stěrače přidělal malé zubaté kolečko a druhé s dvojnásobným počtem zubů jsem přidělal pod plata s vejci.Od velkého kolečka je táhlo k platům.Když dostane motorek impuls otočí se o jednu otočku a velké kolo jen o půl otočky -to je dejme tomo horní poloha plata.No a když dá cyklovač další impuls motorek se zase jednou otočí a plata zůstanou stát v dolní poloze.Cyklovač mám vlastní samo domo a napájím ho trafátkem přes spínací hodiny za asi 60kč.

Pěkné, šlo by pár fotek?

14.2.2017 15:33
michal86

XXX.XXX.32.247

Vypada moc hezky...byla by mozna fotka pro lepsi predstavu dekuji

15.2.2017 18:59
deon

XXX.XXX.170.134

asitakhle napsal(a):
No věříte mě, že jsem to předpokládal že to ženete ze shora dolů?
Tak to je špatně, všichni co to udělaly tak mají problémy-lítá jim teplota, jiná nahoře jiná dole, špatná vlhkost, špatná líhnivost.
Je to prostě proti fyzikálním zákonům, teplo chce stoupat vzhůru, již jsem to v některé diskuzi psal loni nebo předloni.
No přečtěte starší diskuze o líhnutí a líhních.
Jeden chovatel co ode mne zakoupil komponenty na líheň to taky takhle udělal a stěžoval si že mu to, nelíhne. Přesvědčil jsem ho aby dal u vícepatrové líhně ohřev dolů.
Když tak napište.

Dobrý den, líheň " shora dolů " mám už pár let a něco málo se už i vylíhlo... to, co tvrdí asitakhle je blbost - teplota, vlhkost, tlak a erekce jsou v pořádku, jenom je potřeba přizpůsobit podmínky v líhní co nejvíce přírodě... na teplo směrem dolů je přeci ventilátor...

No přečtěte starší diskuze o líhnutí a líhních... tam jsou popsané i začátky...vidˇ pane...

15.2.2017 20:27
michal86

XXX.XXX.76.6

Tak slepice sedi vetsinou na vejcich ne pod nimi

15.2.2017 20:34
deon

XXX.XXX.170.134

...a teplo jde zezhora... juniore.

15.2.2017 21:57
michal86

XXX.XXX.175.12

Však právě...souhlasil jsem s vami ;).

16.2.2017 10:20
Lubo D

XXX.XXX.222.210

Uz som na to prisiel. Mam spravenu zlu skrinu. Zatial som si spravil jednu liahen cca na 30 vajec bez ventilatora. A zacnem robit od zaciatku robit taku s ventilator z hora dole. Tu chcem mat aspon na tri liesky a dole chcem mat doliahen. Tak snad to teraz vyjde.

16.2.2017 13:45
deon

XXX.XXX.170.134

Něco na inspiraci... voda se dává do misek - tácků... dolu na "podlahu" - pod spiralami, nebo klidně žárovky jsou dva, nebo klidně čtyři ventilátory, rtuťový teploměr je na vstupu vzduchu na vejce, regulátor od super člověka Daniel Chochula ( Trenčín, email : morelia@centrum.sk,
tel: +421 904339612, http://www.morel.estranky.cz/clanky/kontakt.html ), stačí si vybrat, třeba: termo-hygrostat., hygrostat + spin.hodiny...
ventilátor:
(http://www.tme.eu/cz/katalog/#id_category=112520&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2699%2C179%2C98%2C77%2C2%2C173%2C183%2C74%2C32%2C181%2C259%2C174%2C117&used_params=2%3A45081%2C212537%2C45232%2C45111%2C45526%2C45485%3B77%3A25642%3B98%3A28153%3B179%3A656%3B181%3A352445%3B2699%3A113601%3B )

hodně zdaru, není potřeba vymýšlet chobotiny, v jednoduchosti se skrýva uspěch, biosky " foukaj shora dolů " a fachčí...

16.2.2017 13:55
Lubo D

XXX.XXX.222.210

Tak ta vyzera super. Dakujem

16.2.2017 13:57
deon

XXX.XXX.170.134

michal86 napsal(a):
Však právě...souhlasil jsem s vami ;).

Ja s Váma také souhlasím...

a inspiatívní zju tube: https://www.youtube.com/watch?v=tsWrmjfKNu4 - tam někde se krývá i otáčení vajec - klidně pomoci motorků ze stěračů...

16.2.2017 21:30
asitakhle

XXX.XXX.35.40

deon napsal(a):
Dobrý den, líheň " shora dolů " mám už pár let a něco málo se už i vylíhlo... to, co tvrdí asitakhle je blbost - teplota, vlhkost, tlak a erekce jsou v pořádku, jenom je potřeba přizpůsobit podmínky v líhní co nejvíce přírodě... na teplo směrem dolů je přeci ventilátor...

No přečtěte starší diskuze o líhnutí a líhních... tam jsou popsané i začátky...vidˇ pane...

Původně jsem v tomto vlákně nechtěl již reagovat, ale když sem někdo napíše že co tvrdím je blbost tak musím. Nerad se dohaduju, ale když chce táhnout vzduch tazatel shora dolů tak mu v tom bránit nebudu.
Tvrdím jen, že je to proti fyzikálním zákonům, aby teplý vzduch šel sám dolů na dno. Voda také neteče do kopce, tak jako teplý vzduch nejde sám dolů.
Vodu do kopce donutíme čerpadlem a teplý vzduch dolů ventilátory. Tolik teorie.
Samozřejmě to jde, ale dá mu to více práce to vyladit a propracovat. Dno bude mít při nedostatečném proudění vzduchu nejstudenějším místem líhně, kde se bude tím pádem srážet vlhkost a né odpařovat. Naopak při silném proudění vzduchu mu mohou vejce nadměrně vysychat nejvíce nahoře. Netvrdím že to nejde vyladit ale dá to více práce.Je postaveno mnoho líhní takto, ale je to promyšlené, vyladěné a né tak, že někam prsknu ohřev a někam, nějaký´´ ventilátor.Pak slyšíme : kuřata tam byla a nevyklubala se, nebo část se vyklubala s vytaženým pupkem a některé vůbec a pod.
Při ohřevu vespod je vše mnohem jednodušší na vyladění a konstrukci, proto jsem to navrhul i tazateli pokud by chtěl jednoduchou a funkční líheň.
A názor, že slepice nezahřívá vejce zespodu ale ze shora platí u líhně jednopatrové a né u třipatrové. Slepice by taky nezahřála tři patra vajec na sobě.
Ohřev vespodu jsem poradil mnoha lidem a nikdo neřekl že by mu to nefungovalo, sám to tak mám a líhnu 4 rokem velice úspěšně.
Ale každý ať se rozhodně sám nikomu nic nevnucuju, jen chci pomoci pokud o to někdo stojí.

16.2.2017 22:36
horal

XXX.XXX.202.176

Asitakhle.
mne to velice zajímá. Co takhle nějaký nákres, nemusí to být zrovna detailně rozkreslano, stačí jenom nějaká skyca. Loni jsem si postavil líheň a postupoval jsem podle učebníce pro střední zemědělské školy z devadesátýcn let. Ještě neni odskoušena, dvakrát mi nevyšel nákup termostatu a letos to vypadalo obdobně. Inzerát zde na iF za 450 Kč. Objednal jsem 21.1 a v ten den byla potvrzena objednávka.14 dni se nic nedělo a tak jsem prodejci (firmě) zavolal. Chyba prý nastala v komunikaci s poštou a jestli prý souhlasím stím že mi to pošlou jinou společností. Dal jem souhlas a včera mi přišli dva emaily. Jeden ž bylo zboží vyexpedováno a druhý že byl převzat do přepravy, tak jsem doufal že dorazí dnes, ale nic. Tak jsem tam zavolal a byl jsemujištěn že zítra 17.2 bude doručen. Pro jistotu jsem si dnes objednal jinej. Okamžitě jsem dostal dotaz na adresu s slib že bude hned odeslám na dobírku. Úplně jiné jednání. Tak možná budu mít dva. To ale nevadí, druhý bych použil jako tepolměr do druhého patra.
Takže k popisu, zdroj tepla dvě žárovky 40W. Silnější mají velice kolísavou teplotu. Mohu použít topné těleso z elektrické trouby s napájením na 24V. Původně je na 230V ale s nižším napětím je plynulejší regulace. Bedna je zevnítř obložena tvrzeným polystyrénem a olepena hliníkovou fólií. Dole a nahoře na protolehlých stranách jsou otvory na větrání. Nebudu to popisovat detailně, něco snad je vidět z fotek. dva ventilátory ženou vzduch z topné komory do prostoru líhně tudíž vzduch proudí sezhora dolu. Regulováno to bylo jenom provizorně termostatem z bojleru a prostofovým srínačrm který jsem upravil na vyší teplotu. Zdálo se že teplota byla přiměřeně stejná v obou patrech. Bylo to ale jenm orientačí, protože optimální teplota nešla nastavit.

16.2.2017 22:59
asitakhle

XXX.XXX.35.40

Již jsem psal výše:Pokud máte zájem napište na :lomaza@atlas.cz
Podrobný popis i s foto dávám jako bonus těm, kdo u mne zakupují termostat a potřeby pro stavby líhně.Ale to hlavní bylo zde uvedeno, čtěte výše. Pokud by jste termostat objednal u mě tak vám to zdarma přednastavím na líhnutí a již by jste dávno líhnul.

16.2.2017 23:44
horal

XXX.XXX.202.176

asitakhle napsal(a):
Již jsem psal výše:Pokud máte zájem napište na :lomaza@atlas.cz
Podrobný popis i s foto dávám jako bonus těm, kdo u mne zakupují termostat a potřeby pro stavby líhně.Ale to hlavní bylo zde uvedeno, čtěte výše. Pokud by jste termostat objednal u mě tak vám to zdarma přednastavím na líhnutí a již by jste dávno líhnul.

Tak pardon že jsem se ptal, třetí termostat už nepotřebuju.

17.2.2017 07:43
deon

XXX.XXX.170.134

Asitakhle :
" Netvrdím že to nejde vyladit ale dá to více práce.Je postaveno mnoho líhní takto, ale je to promyšlené, vyladěné a né tak, že někam prsknu ohřev a někam, nějaký´´ ventilátor.Pak slyšíme : kuřata tam byla a nevyklubala se, nebo část se vyklubala s vytaženým pupkem a některé vůbec a pod. "

http://kapr5.rajce.idnes.cz/

- tak jsem to tam jen tak naprskal ", čeče a vono to už pár let funguje... - dál rozdávej plánky TVÉ líhně jako bonus za nákup...

( na kvalitní příspěvek jsem TI taky přispěl jedním hlasem... )

17.2.2017 22:31
asitakhle

XXX.XXX.255.6

horal napsal(a):
Tak pardon že jsem se ptal, třetí termostat už nepotřebuju.

Ale já jsem tím neřekl, že vám to nepošlu, jen si o to musíte napsat na můj e-mail.Sem to dávat nechci.

18.2.2017 07:57
deon

XXX.XXX.170.134

Asitakhle - není dobré, když děláš z lidi blbce...

18.2.2017 19:11
asitakhle

XXX.XXX.255.6

Děkuji všem, kteří mě kladně ohodnotili příspěvek v tomto vlákně ze dne 16.2.21:30, nebyl to můj záměr ale o to víc jste mě překvapili a moc děkuji.

Reakce nademnou potvrzuje to, že né všem to je vždy vhod. No ale pak kvůli rejpalům sem nechtějí psát ti, kteří by nám měli co sdělit a kteří by mohli předat zkušenosti, ale nechtějí se dohadovat a za dobré rady slízet trpké ovoce. A to je moc velká škoda, ale nedivím se jim, také se mě sem nechce mnohdy psát.Přeji všem mnoho zdaru a chovatelských úspěchů.

18.2.2017 19:51
deon

XXX.XXX.170.134

Asitakhle napsal(a):
Tak podívej se!Zrovna ty jsi mě neodpověděl na mém vlakně.Tvrdil jsi že můj termostat neukazuje desetiny a když jsem dal důkaz fotem že ano tak už jsi mlčel tak nech těch narážek .Tady kolega staví líheň a já také, jsme rádi za poctivě názory a já jen se snažím předat zkušenost co jsem zatím získal.

asitakhle napsal(a):
Ahoj.Stavím líheň z mrazáku. Na vlákně : líheň-jak dál. Přečti si všechny příspěvky co mě radili.Jinak já mám objem kolem 100 litrů a dávám 2X70 W žárovky a mám připravené tři kdyby tobylo málo.Nezapomeň na důkladné větrání jinak je udusíš.Ale tím větráním i odliv teplého vzduchu, tak si myslím, že by jsi měl mít tak 200W .Ten PID mě radili taky na ten se vy..r, to by jsi nemohl topit žárovkama.To je snad někdo kdo ty termostaty prodává a dělá si reklamu a vnucuje je.Jinak jestli chceš můžeme spolupracovat a vyměnit si e-mailové adresy.Já dám asi ohřev dolu.Ale ty chceš využít nahoře ten prostor býv.mražáku to chápu.Jinak myslím že je důležità teplota kolem vajec, tam ji měř kolem ventilátoru jsou turbolence vzduchu a je to zkreslené.

- máš malou RAM-ku ( krátkou paměť ) - tohle jsou tvé reakce na odpovědi úplně mormalnich lidí ze dne 31.03.2013...

- nedělej ze sebe guru fóra o líhních, a zároveň toho, komu nejvíce ublížili... apropo - kde jsi vlastně skončil? kritizuješ chlapa, který MaR dokonale ovladá, zatím co ty prodáváš " dualní termostaty" vyrobený v číně, ( konkrétně MH 2000 - cenu raději neřeším
- je to tvůj kšeft. )
- kde máš aspoň jeden obrázek své líhně ?
běž někam.. to stačí.

19.2.2017 03:36
asitakhle

XXX.XXX.255.6

"Jen dvě věci na světě jsou nekonečné...Vesmír a lidská hloupost...Tím prvním si ovšem nejsem jist..." Albert Einstein

19.2.2017 07:16
deon

XXX.XXX.170.134

Máš pravdu, tvoje hloupost " anštajne " - tebe fakt nemá cenu řešit. , všechny tvoje debaty končí zhruba takto:

" Před měsícem jsi sem přišel o radu a dnes rozhazuješ rukama, že o líhnutí a líhních nic nevíme a ty že máš klíče i od lesa... Tobě radu nebo info. už ne!

( https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/834236/lihen-s-lednicky-150l#a834298 - 1.4.2013 )

smutné.

21.2.2017 00:25
asitakhle

XXX.XXX.35.40

deon napsal(a):
Máš pravdu, tvoje hloupost " anštajne " - tebe fakt nemá cenu řešit. , všechny tvoje debaty končí zhruba takto:

" Před měsícem jsi sem přišel o radu a dnes rozhazuješ rukama, že o líhnutí a líhních nic nevíme a ty že máš klíče i od lesa... Tobě radu nebo info. už ne!

( https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/834236/lihen-s-lednicky-150l#a834298 - 1.4.2013 )

smutné.

Jestli jsi to nepochopil já nemám zájem s tebou diskutovat, když už si podle tebe tykáme. Když se tady dva dohadují tak ostatní to otravuje. A co jsi tam zkopíroval nejsou moje reakce, ale reakce někoho kdo urážel mě před 4 roky.Proto sem nerad píšu. Tak si dej pozor co kopíruješ. Pokud něco ještě chceš tak mě napiš interní zprávu a nebo na e-mail, který jsem sem na rozdíl od tebe dal v tomto vláknu výše. #thumbdown.

24.2.2017 11:37
deon

XXX.XXX.170.134

Asitakhle... jako obvykle, moc slov, žádná fotka tvé velice úspěšné líhně, žáden důkaz jak jseš technický zdatný... prostě jenom řeči.

asi takhle:
https://www.aliexpress.com/item/LED-Digital-incubator-Temperature-Controller-Electronic-Thermostat-Thermocouple-with-Socket-aquarium-thermometer-termostato/32594162856.html?spm=2114.10010108.1000014.7.wuAykp&scm=1007.13338.71800.000000000000000&pvid=2458beac-d0ec-4562-97ca-02f732a6f83f&tpp=1

dnešní kurz USD 25,56- kč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík